Dodaj do ulubionych

Związek banków: prowizje w Polsce są niższe niż...

IP: 87.192.245.* 26.07.06, 21:22
A za przelewy z zagranicy zgarniaja srednio 30 zlotych i to nie jest zdzierstwo.
Nie kumam tez, dlaczego koszt karty wrzucaja w przelewy internetowe. Wolabym
zeby wszystko bylo jasne, a nie takie zagmatwane
Obserwuj wątek
    • Gość: adi Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:41
      jak będę zarabiał tak jak anglik i niemiec to moge płacić nawet 150euro
      miesięcznie za konto bankowe i prowizje
      • clelia Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 08:32
        Jak to klient nie płaci ani grosza za wydanie karty debetowej? Ostatnio BZ WBK
        potrącił mi za wydanie karty 25 złotych z konta!
        • parazyd Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 12:49
          Prowizje realnie odczuwalne dla obywatela, tj. liczone jako procent
          przeciętnego wymagrodzenia, są w Polsce NAJWYŻSZE!
        • Gość: anons Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: 213.17.162.* 27.07.06, 14:09
          Inne banki z kolei, jeżeli nie pobieraja opłaty za wydanie karty debetowej to
          co miesiąc ściągaja kasę za jej uzywanie. Taka jest prawda.
          Z kolei karty kredytowe to przecież koń trojański w portfelu. Jak można kazać
          sobie za to płaćić?! W cywilizowanych krajach za to ryzyko, które ponosi
          klient, a będące zyskiem banku (bardzo wysokie odsetki, opłata karna za
          przekroczenie limitu karty)banki cos oferują w zamian, a unas każą sobie
          jeszcze za to płacić. Niestety długo jeszcze będzie trwała edukacja
          społeczeństwa tak bybyło ono świadome tych wszystkich złodziejskich sztuczek.
        • poloplebejuszpyskaty Bankowcy przemilczaja koszta kradziezy internetowy 27.07.06, 14:57
          ch
          • poloplebejuszpyskaty Nawet 256-bitowe kodowanie nie chroni od kradziez 27.07.06, 14:59
            y
            • poloplebejuszpyskaty statystyki kradziezy internetowych sa ukrywane 27.07.06, 15:00
      • investor5 Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 09:29
        Tylko po co? Sprawdż ofertę mBanku (bank internetowy).
        • Gość: HH Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 27.07.06, 13:59
          do mBanku biegną tylko naiwne dzieciaki - jak chcesz mieć za friko a nie jesteś
          bidokiem-studentem to lepiej zobacz co oferuje Lukas.
      • Gość: Jonny Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: 213.107.208.* 27.07.06, 13:38
        Za zwykle konto w Anglii (np w Barclays) prowadzenie konta kosztuje 0, wydanie
        karty 0, wiekszosc przelewow 0, itd. Karta kredytowa tez na ogol nie kosztuje
        nic.

Jedynie jak sie nie splaca na czas minimum, albo np przekraczasz limit
        debetowy, to wtedy uderzaja po kieszeni. (Horendalne prowizje przy przelewach w
        innych walutach to inna sprawa).
    • Gość: gośc Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 23:54

przecież nasze płace mają wiele życzenia i nijak się mają do europejskich,więc
      o co chodzi?
      • Gość: :) Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.06, 23:58
        Ludzie przenoscie sie do Lukasu i do bankow spuldzielczych. Idzcie z tych
        molochow. A jak zobacza, ze im klienci uciekaja, to okaze sie, ze mozna taniej :)
    • Gość: bambi7 Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.csk.pl 27.07.06, 00:17
      "Gdyby klienci częściej korzystali ze zdalnego dostępu do pieniędzy i z
      transakcji bezgotówkowych, to nie musieliby tak narzekać na prowizje" - tylko
      dlaczego w takim razie w ostatnim roku wzrosły znacznie koszty usług
      internetowych w największych bankach? przecież coraz więcej osób korzysta z
      tego typu usług (a jak tak dalej pójdzie, to niedługo opłaty rachunkow na
      poczcie będa tańsze niż w necie), chociażby kupując w sklepach internetowych

moja odpowiedź jest prosta - każdy pretekst do zgarniecia kasy od klienta jest
      dobry (niewazne że coraz częściej sie korzysta z netu, bo i tak
      trzeba "dowalić" - niestety dla prezesa banku samochód z roku 2005 już sie
      znudził i trzeba mu kupić nowy, w modniejszym kolorze karoserii)
      • Gość: kaliq Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.ingbank.pl 27.07.06, 08:48
        ludzie wy jesteście jacyś dziwni, narzekacie nie wiadomo na co, a tyłka nie
        chce się wam ruszyć żeby poszukać dobrej oferty. Ja mam konto w jednym z tzw.
        molochów i place za konto 15EURO rocznie ( to chyba nie tak wiele ), za kartę
        nie płacę bo robie nią zakupy, za przelewy przez net też nie płacę bo bank
        zrezygnował z opłaty. Ludzie nauczcie się KORZYSTAĆ usług bankowych. Niestety
        polskie społeczeństwo jest za wygodne ( leniwe ) żeby chwilke usiąść i pomyśleć.

pozdr,

kaliq
        • Gość: HH Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 27.07.06, 14:03
          Trochę słabo ruszałeś tym tyłeczkiem. Bo ja poruszałem i...
          1. konto bez opłaty
          2. karty bez opłat
          3. przelewy bez opłat
          i czegóż więcej potrzeba do szczęścia?
          • Gość: kaliq Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.ingbank.pl 27.07.06, 16:00
            tak też posiadam takie konto :), pisząc wcześniejszy post miałem na myśli konta
            w "molochach" bankowych.....poza tym jest to kwota którą moge zapłacić nie
            jęcząc przy tym jak inni, zawsze jak będę chciał mogę znaleźć sobie inny bank (
            tańszy )
    • Gość: tja Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: 62.254.189.* 27.07.06, 00:21
      No nie przesadzajmy z tymi cenami na swiecie. Jak w 1995 roku przyjechalem z
      rodzicami do San Diego, to oczywiscie starzy musieli zalozyc konto. Tuz obok
      domu byl oddzial Wells Fargo. I zgadnijcie ile brali za prowadzenie rachunku?
      $0,00 - NIC. A minimalna kwota? $100. Wiec niech banki nie oszukuja. Jak sie
      poudzielalo zlych kredytow i teraz tych pieniedzy nie mozna odzyskac, to
      dlaczego odbijac to sobie na klientach?
    • Gość: slawek_usa zarobki mamy wyzsze w PL :)))))) ha IP: *.8-67.tampabay.res.rr.com 27.07.06, 01:42
      zarobki mamy wyzsze w PL :)))))) ha
    • Gość: elo Czy ten bankowiec-fagas mysli ze my mamy sieczke w IP: *.eranet.pl 27.07.06, 01:56
      e lbie?

Palancie moze jeszcze nam bedziesz probowal wmowic ze banki doplacaja klientom
      by u nich otwierali konta?

JA mam za darmo wszystkie (prawie wszystkie) uslugi bankowe ale tylko i
      wylacznie dlatego ze moje konta to Citi Gold oraz Millenium Prestige.

Czy ty glupi pajacu myslisz ze ci wszyscy Polacy ktorzy wyjechali do UK i US i
      otworzyli sobie konta w bankach nie informuja swoich rodzin o tym ile tam taka
      przyjemnosc kosztuje?

Chcialbym cie spotkac w windzie klamco i oszuscie - wiem ze przeczytasz te
      slowa gnojku bo na pewno w robocie glownie tym sie zajmujesz.
      • Gość: :) Re: Czy ten bankowiec-fagas mysli ze my mamy siec IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.07.06, 02:32
        A ten typ tak ma dużo gada i bez sensu i myśli jak tu skroić klienta.
    • Gość: Leszek Hipokryzja bankowcow IP: *.l.pppool.de 27.07.06, 02:13
      No i prosze jak to latwo bylo przyzwyczaic sie do liczenia po 'komuszsemu'

I co z tego, ze prowizja w bankach w Polsce jest na poziomie 40 Euro a gdzies
      indziej 180 Euro. To drogo w poropwnaniu do dochodow. Gro ludzi w Polsce
      zarabia jeszcze 800 PLN !!!!!!!!!! Wielkopanstwo bankowcy tego faktu nie
      dostrzegaja - Przyyyyyykkkkkkro

• Gość: qwerty złodzieje bankowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:16
      widać gołym okiem, że to złodzieje, jakich w IV RP wielu w świetle prawa ;-(
      • frant3 Re: złodzieje bankowi 27.07.06, 08:28
        Banki obracają pieniędzmi ludzi i jeszcze za to kasę biorą. Oszuści!

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
    • Gość: drzezi Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.atm2-0-1081072.0x50a0fff2.arcnxx15.customer.tele.dk 27.07.06, 02:19
      dobry pomysl z dodaniem wykresu porównującym zarobki.
    • Gość: :) Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.07.06, 02:30
      A ściemę walą jakie koszty mają banki tutaj a jakie tam.
      Ile kasy mają tam a ile tu. Choćby pensje same.
      Może lepiej coś powiedzą o kredytach 0%, na zachodzie się przyjeły na masową skale a u Nas śrubują odsetki i koszty jak się da.
    • myslacyszaryczlowiek1 Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 03:15
      Zwykłe ściemianie. A ile idzie kasy na łże media (w postaci reklam) aby wmawiać
      ludziom że czarne to
      białe i odwrotnie, a nie jak mówił Kaczka że czarne to czarne a białe to białe.
      Ciekawe że w średniowieczu zajmowanie się lichwą uwłaczało godności osobistej
      i było chamstwem, dlatego tym zajęli się żydzi. Ale arabowie mając złe
      doświadczenia w tym względzie ze swoimi sąsiadami zabronili tego w swojej religii.
      A dlaczego w obsłudze obywateli mają pośredniczyć banki prywatne a nie może
      bezpośrednio NBP i dlaczego mają zarabiać na tym i zyski wywozić za granicę. Tak
      zrobił podobno Hitler i stał mu się cud gospodarczy taki, że mógł sobie pozwolić
      na zawojowanie pół świata.
      A dlaczego szary człowiek nie może wpłacić ZUSu bez prowizji, jeszcze niedawno
      (i nie tylko ZUSu) można było tak zrobić. I chyba za namową tych banków
      rozdzielono te wpłaty na trzy części tak jakby ZUS nie mógł tego zrobić. I każdy
      wpłacający płaci dodatkowo 10,5 co miesiąc haraczu na rzecz banków, a mógłby 3,5.
      • Gość: Boom Rozboj w bialy dzien ... IP: *.liverpool.nsw.gov.au 27.07.06, 05:46
        Dlaczego ja zagranica za 15 pierwszych transakcji miesiecznie nie place?
        A przelewy przez Internet sa za darmo?
        dziadostwo z bankow opanowanych przez zachodnie pijawki sciaga z Polakow
        haracz... Banki z polskimi inwestorami powinny obnizyc stawki (i zniesc oplaty
        za przelewy internetowe) to wtedy by zmusily zagraniczne pijawki do tego samego.
      • Gość: Grzsiek Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 27.07.06, 09:51
        to faktycznie ciekawe z tymi Zydami. Moze warto wrocic do paru zapomnianych
        idei? Proponuje zeby np. czarownice znowu palic na stosach. Wszystko bedzie
        jasne: czarne i biale bedzie znowu latwo rozpoznac w tym skomplikowanym swiecie.
    • me2free mam konto w ing slaski od zeszlego m-ca nie pobie 27.07.06, 06:31
      bieraja oplaty za przelewy netowe. Niby nic, ale mi sie wydaje, ze ta zmiana ma
      zwiazek z artykulami w prasie nt. oplat pobieranych przez banki.
      • Gość: gustaw_z Re: mam konto w ing slaski od zeszlego m-ca nie p IP: 212.160.172.* 27.07.06, 11:53
        Taaa.. Darmowe przelewy internetowe tylko do 28.12.2007. Aby wypłacić własne
        pieniądze w kasie trzeba zapłacić jednorazowo 2,50. Do bankomatu trzeba mieć
        kartę za 2,00 miesięcznie. Do tego miesięczna opłata za prowadzenie konta 6,00
        i oprocentowanie 0,00%. Tanio jak barszcz... Krwiopijcy!!!
      • Gość: HH Re: mam konto w ing slaski od zeszlego m-ca nie p IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 27.07.06, 14:08
        No i właśnie dzięki takim naiwnym klientom banki zarabiają i pozwalają sobie na
        jeszcze większe prowizje. Czy człowieku nie widzisz, że skubią cię na maksa? Co
        z tego, że przelew za darmo jak płacisz na pewno za kartę, za konto, za wypłatę
        kasy itp, itd.
    • janosikw gdyby krowa miała skrzydła 27.07.06, 06:53
      "Gdyby klienci częściej korzystali ze zdalnego dostępu do pieniędzy i z
      transakcji bezgotówkowych, to nie musieliby tak narzekać na prowizje" Gdyby
      klienci nie płacili wogóle za pomocą banków to bankowcy prowizji wogóle by nie
      mieli - zrezygnować z banków ???
      gdybanie gdybaniem a ceny rosną...
    • Gość: Mi-Ki Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: 195.150.133.* 27.07.06, 08:00
      U nas 81 Eu, w innych krajach Unii - 88 Eu. Tylko jak to się ma do naszych i do
      ich zarobków?
      • emeryt21 Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 08:27
        Ja mam konto w Stanach i kosztuje mnie to $10 rocznie.Mam rowniez w Polsce i
        kosztuje mnie to 170 PLN rocznie,wiec co to za dyskusja.Kto tu oszukuje i
        zdziera skore.Te $10 przeznaczone jest na dzialalnosc charytatywna banku,to
        fakt,a te 170PLN do kieszeni banku polskiego.Prawie wszystkie konta w bankach w
        Stanach sa darmowe.Nikomu nie przyjdzie do glowy brac oplaty za cos na czym sie
        zarabia.Natychmiast straciliby klientow i nikt juz nie rozmawialby z
        nimi.Przelewy na i z konta sa za darmo.Placi sie za przelewy
        zagraniczne.Korzystanie z karty bankowej jest tez darmowe.Placi sie prowizje
        bankowi,ktory ma bankomat,ale to w stanach sa grosze,natomiast w
        Europie,konkretnie w Portugalii to zdarli ze mnie kilkadziesiat procent z
        wyplaty.W polsce tez niewiele lepiej.
    • Gość: el_dvpa Wydanie karty debetowej kosztuje IP: 193.138.110.* 27.07.06, 08:47
      Wyprodukowanie karty debetowej kosztuje nie 5 zł a kilkadziesiąt groszy (bliżej
      20 niż 90), im więcej bank zamawia tym niższe są opłaty. Karty chipowe sa nieco
      droższe, ale ich produkcja nie przekracza 1 zł. No chyba, ze doliczymy do tego
      koszt pracownika wydającego kartę + koszt czynszu placowki, lub z drugiej
      strony koszt koperty i wysyłki do kliemta.
      Poza tym, jeśli bank nie pobiera jednorazowej opłaty za wydanie karty, to
      pobiera miesieczną opłatę za jej obsługę.
      Banki łupią w PL jak mogą, przykładowo wyplata z rachunku z irlandzkiego AIB z
      bankomatu w Budapeszcie kosztuje 0 Euro, z polskiego BPH min 3 Euro (12 zł).
      Niestety dopóki nie wejdą na rynek zagraniczne banki z prawdziwego zdarzenia,
      sytuacja się nie zmieni bo SKOKi nie są obecnie żadną alternatywą.
    • wariant_b Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 08:47
      Ponieważ nic tak dobrze nie wpływa na konkurencyjność firm jak nielojalność
      klientaów, może trzeba popracować nad przepisami umożliwiającymi szybką
      i bezbolesną zmianą banku, nawet włącznie z zachowaniem numeru konta.
      Niewidzialna ręka rynku działa bardzo skutecznie, jeśli nie jest w gipsie.
    • Gość: miciu Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: 85.128.3.* 27.07.06, 08:49
      > - Ale to nie wina banków! Jesteśmy krajem na dorobku. Ceny wielu usług, nie
      >tylko bankowych, ale też np. telekomunikacyjnych i medycznych, mamy europejskie,a
      > zarobki jeszcze dużo niższe - tłumaczył szef Związku Banków.

Z tego wynika, że skoro banki i inne podmioty pobierają opłaty takie jak na
      zachodzie to chociaż tam zarobki powinny być na europejskim poziomie.
    • Gość: mara Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: 134.99.165.* 27.07.06, 08:57
    • Gość: kabines Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.komcom.de 27.07.06, 09:13
      juz ja to widze!!!!zlodzieje!!!ja w niemczech za darmo mam przelewy z
      bankomatu, a nie od pani z okienka!!!
    • magia34 Gdyby polacy zarabiali 27.07.06, 09:15
      tyle co w starej uni to też by nie narzekali na wasze prowizje
    • mann3 Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n 27.07.06, 09:28
      Banki oczywiescie zdzieraja z klientow ile wlezie.
      w dodatku jakosc uslug jest fatalna.
      W moim rodzinnym miescie jest czynny jeden oddzial PKO dla 20 tys ludzi.
      Automat do pobierania pueniedzy najczesciej nieczynny.
      mozecie sobie wyobrazic co sie tam dzieje.
      Krotko o liczbach. Podobno w Nieczech sredni koszt prowadzenia konta wynosi 186
      euro.
      Skad ta liczba? Chyba powstala po uwzglednieniu kosztow prowadzenia lokat bankowych.
      Przcietny Niemiec ma konto najczesciej w Sparkassie. Kwartalny koszt wynosi 18
      euro i nie placi sie za przelewy zlecen stalych. Do zlecen stalych nalezy
      czynsz, oplata abonamentu RTV. Aby miec telefon, stacjonarny i komorkowy, prad
      trzeba udzielic upowaznienia na odciagniecie rachunku z konta. Bez tego nie ma
      telefonu i pradu , gazu itd.
      Konta internetowego nie mam i miec nie musze.
      W mojej okolicy jest kilka centrow "samoobslugi klienta".
      Czynne sa 24 godz. na dobe. Poza godzinami otwarcia baku otwieram drzwi moja
      EC-karta.
      W srodku sa 2-3 automaty do wyplaty pieniedzy, w ktorych moge dodatkowo
      odcztytac stan konta, automat do drukowania wyciagow z konta. Naturalnie format
      wyciagu jest zawsze taki sam. Kazda kartka ma taki sam rozmiar i dziurki, ktore
      umozliwiaja wlozenie wyciagu do segregatora.
      Od kilku lat stoja tam dodatkowe automaty, na ktorych osobiscie wykonuje sie
      przelewy.
      Poniewaz to Niemcy wszystko jest znormalizowane: kazdy nakaz zaplaty, ktory
      otrzymuje jest indentycznym formularzem. Tem formularz moge wlozyc do automatu i
      przekaz pokazuje sie na ekranie potym jak zostal wczytany przez skanner.
      Moge sobie wydrukowac potwierdzenie transakcji.
      Dzieki temu nie ma w banku kolejek. A jesli ktos chce kredytu lub robic lokaty
      umawia sie telefonicznie na termin i rozmawia z pracownikiem banku bez swiadku.
      W oddziale PKO mojej mamy bylam swiadkiem jak w obecnosci okolo 30 osob pewien
      pan rozmawial jak najlepiej ulokowac jego wolne 100 tys. zlotych. Jego sasiadka
      sie dziwila, skad ma tyle pieniedzy. to tyle o tajemnicy bakowej.

• Gość: Kalogohru Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.06, 09:30
      Od dawna mam konto wyłącznie w banku internetowym, uciekłam z PEKAO S.A. jak
      tylko powstał mBank. Oczywiście tu też muszę płacić prowizje zupełnie nie wiem
      za co, szczególnie niezrozumiała jest dla mnie opłata za przelew internetowy i
      opłata za kartę kredytową.
    • Gość: Pi karty debetowe za Darmo???? kłamliwy bankowiec IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 27.07.06, 09:41
      Tak ciekawe pierwsza "gratis" tylko sklepy bulą największe w Europie prowizje
      za transakcje.
      Druga i "kolejne" kosztują już min. 10 zł czyli 100% zysku (podali koszt 5 zł).

• Gość: Emeryt Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.telsten.com / 195.205.6.* 27.07.06, 09:41
      Piszac,ze w polskim banku place 170PLN rocznie pomylilem sie,przepraszam.Place
      w rzeczywistosci 204 PLN rocznie.Nadal nie wiem za co,bo oprocentowanie konta
      mam 0,01%.Jak widac doplacam za to,ze obracaja moimi pieniedzmi.Czy w naszym
      kraju nie istnieje urzad antymonopolowy?
      • Gość: HH Re: Związek banków: prowizje w Polsce są niższe n IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 27.07.06, 14:17
        No ale na co jeszcze czekasz? Czy gdyby obok twojego domu były dwa sklepy, gdzie
        w jednym wszystko byłoby np. 2 razy droższe to czy też byś czekał? Potrafisz
        korzystać z netu więc nie ma na co czekać, poszukaj a na pewno znajdziesz wiele
        tańszych ofert. Ja sam już w ostatnich 5 latach zmieniałem bank 4 razy - zawsze
        gdy wprowadzano opłaty. Teraz jestem w LB i mam wszystko za friko, ale jeśli
        wprowadzą opłaty to zacznę poszukiwania od nowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka