Gość: Polański propozycja PO to słuszny kierunek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.06, 11:08 Postarajmy się zostawić na boku polityczne przepychanki i zastanowić się na tym co proponuje PO. Projekt jest kosztowny, ale chyba nikt nie wątpliwości, że wielu ludziom mógłby pomóc w założeniu własnego interesu. Podobne programy działają w wysoko rozwiniętych krajach UE z tą różnicą, że na taki sam poziom pomocy (udzielanej przez państwo młodym przedsiębiorcom), Polski w tej chwili nie stać. Niestety nie jest pewien czy projekt PO nie jest jednak elementem gry politycznej, ale jeśli tak to nadszedł najwyższy czas żeby PiS, zamiast się modlić zajęło się gospodarką. Do tej pory projekty PiS dotyczące rozwoju przedsiębiorczości, zwiększania liczby potencjalnych miejsc pracy itp. były jakieś nieśmiałe i bardzo mało konkretne. Propozycja PO nie jest niczym odkrywczym, to oczywiste postulaty, teraz trzeba tylko zastanowić się w jakiej kolejności i w jakim czasie wprowadzać określone zmiany, tak aby budżet to wytrzymał. Na koniec pytanie do wszystkich – jak myślicie kiedy w Polsce słowo „lustracja” będzie się kojarzyć z bardzo odległą przeszłością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Re: propozycja PO to słuszny kierunek IP: *.pz.unibas.ch 28.07.06, 11:38 > co proponuje PO. Projekt jest kosztowny, ale chyba nikt nie wątpliwości, że > wielu ludziom mógłby pomóc w założeniu własnego interesu. Poczytaj dokladnie. PO ma pomoc w zalozeniu firmy TYLKO JESLI KTOS WCZESNIEJ NIE PRACOWAL. Czy realne jest poprowadzenie wlasnej firmy bez zadnego doswiadczenia w pracy? Nie. I jeszcze SPLASZCZENIE PODATKOW. To nie pomoze mlodym ludziom, bo pierwsza praca jest zawsze nisko platna. Propozycja PO jest o kant d...y potluc. Ladne haslo, ale nie powazny program. :-( Dlaczego partia majaca reprezentowac fachowcow i biznesmenow wali glownie ogolniki i demagogie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nav Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.c203.msk.pl 28.07.06, 11:09 Taaak? A co z tymi, którzy POMIMO tego burdelu trwają w tym pop... kraju i ciągną swoje firmy??? Teraz nam wpuścicie konkurentów o wiele mniejszych kosztach? Jeżeli tak sie stanie to ja wyjadę, bo nie wytrzymam konkurencji firm nie płacących podatków i zusu i mających tańsze finansowanie. Zawiodłem się na PO. To pomysł ręcznego sterowania i nierówności względem prawa - pasujący jak ulał do stylu PiSdzielców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:13 Najbardziej skorzystają ci, którzy w Polsce jeszcze nie pracowali, czyli np. absolwenci szkół, któzy za przeproszeniem gó.. wiedzą o tym, jak się robi biznes. Ja pracuję zawodowo od 1999 roku , od dwóch i pół roku pakuję pieniądze we własną działalność i nie potrafię wyjść na prostą, bo zyski pochłania podatek i cała reszta tego gówna. Rzucam to w cholere i też wyjeżdżam szukać drugiej szansu i rynkó zbytu na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.range81-157.btcentralplus.com 28.07.06, 11:14 Super!!!!!!!!!!!!!!Tylko troche za pozno........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwo Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.icpnet.pl 28.07.06, 11:20 Chłoptasiu Tusku i Jaśku Maryśko Rokita! Powodem emigracji młodych nie są tylko przyczyny ekonomiczne. To także cała polityka wewnętrzna (w tym społeczna) rządów po 1989. To zniechęcenie do rządzących oszołomów pokroju Giertychów, Rydzyka czy Wierzejskiego, to niechęć do igrzysk w rodzaju permannetnej lustracji, to wstręt do tego rodzaju "igrzysk" jak także ustawiczne polowanie na przeciwników politycznych okraszone polewą z tzw. wartości chrzesjańskich, które w Polsce niajka się mają do rzeczywtsości prezentowanej przez luminarzy polskiego życia społecznego. To wszystko jest poprostu dla nich nie do zniesienia. Gdyby starsi ludzie mieli więcej sił i możliwości wyemigrowali by także. Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: PO mówi: zostań w Polsce 28.07.06, 13:55 Gość portalu: serwo napisał(a): > Chłoptasiu Tusku i Jaśku Maryśko Rokita! Powodem emigracji młodych nie są tylko > > przyczyny ekonomiczne. To także cała polityka wewnętrzna (w tym społeczna) > rządów po 1989. To zniechęcenie do rządzących oszołomów pokroju Giertychów, > Rydzyka czy Wierzejskiego, to niechęć do igrzysk w rodzaju permannetnej > lustracji, to wstręt do tego rodzaju "igrzysk" jak także ustawiczne polowanie > na przeciwników politycznych okraszone polewą z tzw. wartości chrzesjańskich, > które w Polsce niajka się mają do rzeczywtsości prezentowanej przez luminarzy > polskiego życia społecznego. To wszystko jest poprostu dla nich nie do > zniesienia. Gdyby starsi ludzie mieli więcej sił i możliwości wyemigrowali by > także. Nie czepiam się literówek, ale "poprostu" to kwestia klasy po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avik Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:25 Wspaniałe, preferencyjne zasady dla rozpoczynających pracę? A co z tymi którzy już pracują, mają swoje firmy? Jeśli Ci pierwsi nie bedą płacić Zus, podatków itp. to Ci drudzy bedą płacić za nich. Oczywiście należy pomagać młodym, zatrzymać ich w kraju, ale nie kosztem innych. To kolejny chory pomysł, to tylko pozory działania. Tak naprawdę nikt nie ma koncepcji, co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.pz.unibas.ch 28.07.06, 11:27 Cud, ze PO przypadkiem zrobilo cos w interesie swojego elektoratu. Kto wie, moze nawet maja jakis program? ;-) Tylko dla ilu mlodych ludzi pierwsza praca to wlasna firma??? Odpowiedz Link Zgłoś
kubazell a mnie g.wn o obchodzi kto rzadzi.. 28.07.06, 11:37 a mnie gó.. obchodzi kto rzadzi,obchodzi mnie zebym mogl zarabiac po studiach tyle zebym nie musial martwic sie o kase od 1do 1go,jestem kelnerem w angli i zarabiam ponad dwa razy tyle,co moj ojciec po 30 latach pracy w jednym zakladzie pracy na stanowisku kierowniczym,z gigantycznym doswiadczeniem i prawie w wieku emerytalnym ktory zarabia niecale 2 tys!!jako prosciutki kelner mam tu wiecej praw i szacunku jak w Polsce czlowiek ktory najpierw budowal piekna RP Ludowa a potem III RP , a teraz podobno IV ,i ktore go w dupe kopia jak tylko moga!i to jest kur.a skandal,dlatego zastanawiam sie czy wrocic do kraju choc bardzo bym chcial,a dupe mam twarda jak moj ojciec którego Polska w dupe kopie przez cale zycie, tylko czy jestem na tyle głupi zeby sie pchac tam gdzie mnie niechca i niepotrafia docenic czlowieka jako pracownika??moze mi ktos powie co zrobic powinienem?? Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: a mnie g.wn o obchodzi kto rzadzi.. 28.07.06, 13:51 kubazell napisał: > a mnie gó.. obchodzi kto rzadzi,obchodzi mnie zebym mogl zarabiac po studiach t > yle zebym nie musial martwic sie o kase od 1do 1go,jestem kelnerem w angli i za > rabiam ponad dwa razy tyle,co moj ojciec po 30 latach pracy w jednym zakladzie > pracy na stanowisku kierowniczym,z gigantycznym doswiadczeniem i prawie w wieku > emerytalnym ktory zarabia niecale 2 tys!!jako prosciutki kelner mam tu wiecej > praw i szacunku jak w Polsce czlowiek ktory najpierw budowal piekna RP Ludowa a > potem III RP , a teraz podobno IV ,i ktore go w dupe kopia jak tylko moga!i to > jest kur.a skandal,dlatego zastanawiam sie czy wrocic do kraju choc bardzo bym > chcial,a dupe mam twarda jak moj ojciec którego Polska w dupe kopie przez cale > zycie, tylko czy jestem na tyle głupi zeby sie pchac tam gdzie mnie niechca i > niepotrafia docenic czlowieka jako pracownika??moze mi ktos powie co zrobic pow > inienem?? Przede wszystkim popracować trochę nad ortografią ("nie" z czasownikami pisze się osobno) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar PO mówi: zostań w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:09 Nic z tego nie będzie, to o czym mówią ma już miejsce ale w mniejszym wymiarze, bgk daje kredyty nieopłacalne, sprawdziłem sam i podłożyć się im żeby być ich dłużnikiem to wielki błąd, żadna ustawa nie pomoże w polsce jeżeli płacimy zus i chorobowe a i tak o leczeniu nie ma mowy, do tego wypłaty są za niskie i nadal takie będą, bo kto mając nawet 1000 pln miesięcznie ma samochód i może go zatankować 4 razy w miesiąc do pełna, zapłacić rachunki za dom i jeść, a w weekendy robić zakupy ciuchy itp i może kupić komuś prezent i sobie coś mało potrzebnego ale wymarzonego. w polsce takich ludzi jest bardzo mało i więcej nie będzie, polska upada i ja się cieszę że wszyscy wyjeżdzają i nic ich nie zarzyma, gadałem z kolegami ze studiów, na 50 osób w polsce jest jeszcze 15 ze mną włącznie, z czego już 3 zadeklarowały w tym roku wyjazd, a nikt z tych co wyjechali nie ma zamiaru wracać, a kraje w których przebywają, niemcy francja anglia irlandia usa australia norwegia hiszpania. Ja nie wieże że będzie lepiej. Lepiej to będzie właśnie wtedy kiedy to nie pracodawca będzie decydował o twoich zarobkach tylko ty sam, chce pracownika to niech płaci tyle ile kandydat chce. Skończą się okresy próbne i małe wypłaty i to wkońcu potencjalny pracownik będzie panem, chcesz mieć firme a w niej mnie to zapłać tyle żeby mi się chciało twoją firme rozwinąć, sorry ale za 800 pln to ludzie myślą tylko o tym jak tu więcej zarobić, jak uszczknąć większy kawałek sera. Chcesz korzyści to płać pracodawco. Do tego dojdzie a pracodawcy firmy pozamykają zwłaszcza małe przedsiębiorstwa znikną, przetrwają naprawde najbogatsi, nie najsilniejsi, bo to właśnie najsilniejsi mają najwięcej tanich pracowników i to oni będą cierpieć, to właśnie oni lobbują za tym żeby polacy wracali, bo jak nie ma rąk do pracy, to pozostałe ręce są bardzo drogie w eksploatacji, a firmy te żerują na polsce i niewsmak im mniej zarobić, czyli mniej wywyieżć z polski kasy. To właśnie zagraniczne firmy spowodowały że w polsce mamy tak niskie zarobki, bo oni uważają polaków za roboli i nimi póki co jesteśmy. Jeżeli ja ide do pracodawcy wielokrotnie i różnych i słysze że jako mgr inż mam za duże kwalifikacje i nie chca mnie przyjąć bo za duże będe miał wymagania finansowe, mimo że nawet nie zapytają ile chciałbym zarabiać. Wyjeżdzajcie i nie słuchajcie tych półmózgów co siedzą w sejmie, bo oni mają w tym swój interes a wy tylko postępującą biede i depresje jak ja. Dodatkowo ciągle zaostrzają przepisy i już na każdym kroku czujemy się przestępcami w sklepach w miejscach pracy i na ulicy. Wyjazd z polski to nie tylko lekarstwo na biede, to także najlepsze i najskuteczniejsze lekarstwo dla duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin-ultralibera Re: A oni tylko o podatkach IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.07.06, 12:16 Bo to jest wazne, nie maryjanki, krzyze, rydzyki i msze. Nie obchodzi w wiekszosci nas nic procz pieniedzy. Czemu? Jestesmy biedni, z praca lub bez i praktycznie nie robi to roznicy kto ile zarabia. Czemu? Bo sponsorujemy budowe katedr, pomnikow i jakies niedojdy z PiSu. Czemu? Bo dajemy sie im wprowadzic w jakies chore tematy, szkoda na nie tracic czas. Podatki to najlepszy temat dopuki one istnieja:). Odpowiedz Link Zgłoś
mrpiotrp Re: A oni tylko o podatkach 28.07.06, 12:31 To nie tak do końca jest prawdą że jestesmy biedni. Po prostu młodzi zrobili sie bardzo niecierpliwi. W wieku 20-25 lat każdy chciałby miec własny samochód, mieszkanie extra umeblowane. Porozmawiajcie z rodzicami, ile miesięcy musieli zbierac kasę na regał, czy telewizor. A własne mieszkanie było tylko spółdzielcze... czyli nie własne. A teraz młodzi chca iśc na łatwiznę. Szybki szmal, tylko same uroki zycia materialnego. Hedonizm. A może zzdrowiej dla psychiki byłoby zacząc od minimum krajowego przez parę(naście) miesięcy i potem stopniowo, w miare wzrostu doswiadczeń zawodowych chciec zarabiac więcej. Poza tym dziwię się - kończy ktos studia w Polsce - jest pracowity (bo przecież niepracowity nie miałby czego szukac na zachodzie) i jedzie do Irlandii, czy Anglii żeby zostac pomocnikiem w warsztacie samochodowym, kelnerem, sprzątaczką ? Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re: A oni tylko o podatkach i specjalnie kontynuja 29.07.06, 23:11 ...Polityke wyniszczania Polski.Mlodzi,a szczegolnie Kobiety i Matki gdyby chociaz mialy na jedno dziecko 400 Zl,miesiecznie na dziecko, moze by pozostawaly.Polska stala sie spoleczenstwem niewolnikow. Praca za bezcen.Sprzataczka w RFN,tylko jako przyklad ma wiecej jak dyrektor Firmy w Polsce,ktory nie kradnie. Czytaj inny moj drastyczny komentarz. Mark Lips Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: A oni tylko o podatkach 28.07.06, 13:41 Gość portalu: marcin-ultralibera napisał(a): > Bo to jest wazne, nie maryjanki, krzyze, rydzyki i msze. Nie obchodzi w > wiekszosci nas nic procz pieniedzy. Czemu? Jestesmy biedni, z praca lub bez i > praktycznie nie robi to roznicy kto ile zarabia. Czemu? Bo sponsorujemy budowe > katedr, pomnikow i jakies niedojdy z PiSu. Czemu? Bo dajemy sie im wprowadzic w > > jakies chore tematy, szkoda na nie tracic czas. Podatki to najlepszy temat > dopuki one istnieja:). Ważna jest też, wbrew pozorom, ortografia (dopóki istnieje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar PO mówi: zostań w Polsce! Ja pytam w jakiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:28 Nic z tego nie będzie, to o czym mówią ma już miejsce ale w mniejszym wymiarze, bgk daje kredyty nieopłacalne, sprawdziłem sam koszty dodatkowe i podłożyć się im żeby być ich dłużnikiem to wielki błąd, żadna ustawa nie pomoże w polsce jeżeli płacimy zus i chorobowe a i tak o leczeniu nie ma mowy, do tego wypłaty są za niskie i nadal takie będą, bo kto mając nawet 1000 pln miesięcznie ma samochód i może go zatankować 4 razy w miesiącu do pełna, zapłacić rachunki za dom i jeść, a w weekendy robić zakupy ciuchy itp i może kupić komuś prezent i sobie coś mało potrzebnego ale wymarzonego, aha no i w wielu przypadkach utrzymać dziecko. w polsce takich ludzi jest bardzo mało i więcej nie będzie, polska upada i po 16 latach demokracji mówię i dobrze i ja się cieszę że wszyscy wyjeżdzają i nic ich nie zatrzyma, gadałem z kolegami ze studiów, na 50 osób w polsce jest jeszcze 15 ze mną włącznie, z czego już 3 zadeklarowały w tym roku wyjazd, a nikt z tych co wyjechali nie ma zamiaru wracać, mamy stały kontakt na swoim forum, a kraje w których przebywają, niemcy francja anglia irlandia usa australia norwegia hiszpania. Ja nie wieże że będzie lepiej. Lepiej to będzie właśnie wtedy kiedy to nie pracodawca będzie decydował o twoich zarobkach tylko ty sam, chce pracownika to niech płaci tyle ile kandydat chce. Skończą się okresy próbne i małe wypłaty i to wkońcu potencjalny pracownik będzie panem, chcesz mieć firme a w niej mnie to zapłać tyle żeby mi się chciało twoją firme rozwinąć, sorry ale za 800 pln to ludzie myślą tylko o tym jak tu więcej zarobić, jak uszczknąć większy kawałek sera,żeby zaznać chociaż odrobiny godności w życiu. Chcesz korzyści to płać pracodawco. Do tego dojdzie a pracodawcy firmy pozamykają zwłaszcza małe przedsiębiorstwa znikną, przetrwają naprawde najbogatsi, nie najsilniejsi, bo to właśnie najsilniejsi mają najwięcej tanich pracowników i to oni będą cierpieć, to właśnie oni lobbują za tym żeby polacy wracali, bo jak nie ma rąk do pracy, to pozostałe ręce są bardzo drogie w eksploatacji, a firmy te żerują na polsce i nie w smak im mniej zarobić, czyli mniej wywyieżć z polski kasy. To właśnie zagraniczne firmy spowodowały że w polsce mamy tak niskie zarobki, bo oni uważają polaków za roboli i nimi póki co jesteśmy. Jeżeli ja ide do pracodawcy wielokrotnie i różnych i słysze że jako mgr inż mam za duże kwalifikacje i nie chca mnie przyjąć bo za duże będe miał wymagania finansowe, mimo że nawet nie zapytają ile chciałbym zarabiać, to pytam po co się uczyłem po to żeby czuć się jak śmieć we własnej ojczyżnie? Ja już zaczynam myśleć o wyjeżdzie choć poczekam jeszcze rok góra dwa lata jak nie będzie lepiej z płacami to pluje na polske bo jest nic nie warta, zaczynam dochodzić do wniosku że na darmo nasi dziadowie przelewali krew za ten kraj bo jak by wiedzieli co się dzisiaj u nas dzieje, to by woleli po rusku albo po niemiecku dzisiaj gadać, przynajmniej by nie mogli narzekać dzisiaj wszyscy że to polacy sami sobie ten los zgotowali. Wyjeżdzajcie i nie słuchajcie tych półmózgów co siedzą w sejmie, bo oni mają w tym swój interes a wy tylko postępującą biede i depresje jak ja. Dodatkowo ciągle zaostrzają przepisy i już na każdym kroku czujemy się przestępcami w sklepach w miejscach pracy i na ulicy. Wyjazd z polski to nie tylko lekarstwo na biede, to także najlepsze i najskuteczniejsze lekarstwo dla duszy i ciała. Wyjazd z polski to lepsze zarobki, lepsza kategoria życia, to brak chęci sięgania po butelke i dragi, to brak chęci i potrzeby popełnienia przestępstwa w celu zachowania własnego istnienia, albo poczucia godności. Na koniec dodam tylko że Polska ma wartość zerową bo my polacy we własnym kraju jesteśmy zerami i tak się traktujemy, dlatego lepiej wyjechać niż doczekać rewolucji w polsce, bo ta napweno pokojowa i bezkrwawa nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziolko Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.beds.e2bn.org 28.07.06, 12:29 Pracuje w Anglii Jako informatyk... zarabiam dobrze, ale mimo to chcialbym wrocic do Polski. Zostalo mi okolo 1,5 roku studiow w Londynie i potem moge wracac. Wiem ze w polsce mialbym szanse rowniez na dobrze platna prace. Wiem ze w Polsce ceni sie fachowcow- tak bylo i zwsze bedzie... ale te 100 tys PLN kredytu chyba bede musial wziac by zaplacic "zalegly" (zalegly zdaniem PIS) podatek dochodowy. Niech lepiej unormuja sprawy podatkowe pierw, a potem mowia o zachecaniu mlodych ludzi do powrotu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: 82.160.10.* 28.07.06, 12:33 Bardzo chętnie niech ktoś w końcu zainteresuje się na poważnie dlaczego płace w Polsce są tak marne ceny zachodnie a zarobki dalej wschodnie dlaczego tak jest - jakie są kryteria ustalania płacy dlaczego eurodeputowani biorą pieniądze takie jak ich koledzy z innych krajów ? ciekawe zjawisko bo jesteśmy najbardziej pracowitym narodem w UE mówie o pracy w UE robimy trzy razy tyle co miejscowi a u nas w kraju jakieś dziwne wskażniki wyssane z palca może ktoś upubliczni jakie są kryteria wyliczeń stanowiących podstawę ustalania minimalnego wynagrodzenia jestem pewien że jest to kolejny przekręt pasożytów bo np.jeżeli są takie wyliczenia że rolnik ma na 5 hektarach zarobić 10 000zł a on zarobi 100 i na tej podstawie twierdzi się się że mało produkujemy to dziękuje za taki kraj i takie wyliczenia taką solidarność mam w ............ Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Brednie PO 28.07.06, 12:55 Z ustawy skorzystałby każdy, kto do tej pory nie pracował w Polsce. Jeśli zdecydowałby się otworzyć firmę, mógłby liczyć na: - nisko oprocentowany kredyt inwestycyjny z Banku Gospodarstwa Krajowego do 100 tys. zł; - dwuletnie zwolnienie ze składek ZUS (płaciłby tylko składkę chorobową); - dwuletnie zwolnienie z podatku dochodowego; - zwolnienie z podatku od nieruchomości (jeśli zgodzi się samorząd lokalny). Państwo wspierałoby też debiutujących pracowników. Oni i ich pracodawcy zwolnieni byliby ze składek rentowych. Pracownik miałby wyższą pensję, a pracodawca mniejsze koszty. ******************************** Co to za pierdoły? Przecież większość wyjeżdżających to ludzie, którzy mieli tu pracę i to nie najgorszą. Dlaczego nie zwolnić na dwa lata ze składek firm, które istnieją? Dlaczego stwarzać możliwości do przekrętów. Firmy rejestrowane na bezrobotnych słupów zaczną sie mnożyć jak grzyby po deszczu. To ma byc liberalizm PO? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PO mówi: zostań w Polsce 28.07.06, 12:57 oho, teraz sie dopiero zacznie emigracja... PO chce coś zrobić... aż strach sie bac... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
s.berkowicz PO jak SLD!!! 28.07.06, 13:47 Platforma Obywatelska przedstawiła pomysły na ograniczenie wyjazdów obywateli polskich poza granice kraju. Pomijając fakt, że ta sama partia agitowała wszelkimi środkami za przyłączeniem Polski do Wspólnity Europejskiej, czego konsekwencją są masowe wyjazdy, warto spojrzeć na istotę tych niesprawiedliwych pomysłów. Ludzie, w tym młodzi, wyjeżdzają z Polski, ponieważ kilkunastoletnie rządy UD, KL-D, UW i AWS, przeplatane rządami SLD-PSL-UP doprowadziły do niemal 20 procent bezrobocia (wśród młodzieży 40 procent) i zadłużenia skarbu państwa na kwotę 500 mld zł. Wielu działaczy PO to w prostej linii działacze wyżej wymienionych, odpowiedzialnych za taki stan spraw formacji politycznych - już nieistniejących. Znani są też parlamentarzyści PO, którzy jeszcze kilka miesięcy temu zachwalali publicznie exodus młodych Polaków z kraju. Najnowsze pomysły Platformy nie różnią się w swoim charakterze od dotychczasowych pomysłów tej partii i korespondują z pomysłami SLD ( "pierwsza praca"). Oto one (za "Gazetą Wyborczą"): Z ustawy skorzystałby każdy, kto do tej pory nie pracował w Polsce. Jeśli zdecydowałby się otworzyć firmę, mógłby liczyć na: - nisko oprocentowany kredyt inwestycyjny z Banku Gospodarstwa Krajowego do 100 tys. zł; - dwuletnie zwolnienie ze składek ZUS (płaciłby tylko składkę chorobową); - dwuletnie zwolnienie z podatku dochodowego; - zwolnienie z podatku od nieruchomości (jeśli zgodzi się samorząd lokalny). Państwo wspierałoby też debiutujących pracowników. oni i ich pracodawcy zwolnieni byliby ze składek rentowych. Pracownik miałby wyższą pensję, a pracodawca mniejsze koszty. Powstaje pytanie - dlaczego z kredytu, do którego dopłacać mają inni podatnicy mogliby korzystać ci, którzy nigdy w Polsce nie pracowali? Czy dyskryminacja tych, którzy obecnie utrzymują w podatkach m.in. Platformę Obywatelską jest zasadą działania tej partii? Dlaczego zwolnienie ze składek ZUS obejmować ma wybrańców Platformy Obywatelskiej? Czy "konserwatywno-liberalna" PO nie rozumie, że zwolnienie ze składek wszystkich spowodowałoby nieznany dotąd wzrost gospodarczy, spadek bezrobocia i bogacenie się Polaków? Dlaczego za przywilej nielicznych płacić będą wszyscy w podatkach uzupełniających braki FUS? Dlaczego nieliczni mają być zwolnieni z podatku dochodowego i podatku od nieruchomości? Czy nie będą korzystali z usług państwa w zakresie zapewnienia im bezpieczeństwa itd? Podsumowująć: dlaczego PO promuje NIESPRAWIEDLIWOŚĆ jako ustawową zasadę? Rozumiemy, że takie niesprawiedliwe i dyskryminacyjne rozwiązania obowiązują już w Polsce ( www.upr.org.pl/main/artykul.php? strid=1&katid=74&aid=3308 , www.upr.org.pl/main/artykul.php? strid=1&katid=74&aid=3314 ) i dają nieuzasanione przywileje najczęściej firmom spoza Polski. Czy jednak rozwiązaniem jest brnięcie w jeszcze głębszą niesprawiedliwość? Nie mieliśmy co prawda złudzeń co do "liberalizmu" PO, jednakże publicznie przedstawiane przez tą formację pomysły godne są SLD, czy innych zwolenników interwencjonizmu. Zbliżające się wybory i słabnące sondaże PO traktujemy jako okoliczność usprawiedliwiającą powyższe. Wojciech Popiela Prezes UPR Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopl Re: PO mówi: zostań w Polsce 28.07.06, 14:05 "Państwo wspierałoby też debiutujących pracowników. Oni i ich pracodawcy zwolnieni byliby ze składek rentowych. Pracownik miałby wyższą pensję, a pracodawca mniejsze koszty." I oczywiście pracodawca wywaliłby Pracowników którym musi płacić składki rentowe a po zakończeniu "debiutu" wywalilby tez debiutującyhc i przyjął sobie nowych, Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Ale trop jest dobry. Neleży zwolnić z obowiązku składek rentowych. ALE WSZYSTKICH!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christofer Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.bb.online.no 28.07.06, 20:23 Pracuje zagranica i jest mi bardzo dobrze!nigdy nie zamierzam wracac do Polski,no chyba ze na wakacje!Nasz rzad tylko obiecuje i jak w kazdych obietnicach naszego rzadu tylko na tym sie zakonczy!dadza mi kredyt!hehehe jasne i co potem ja sie bede bujal z niesplaconym kredytem!albo zjedza mnie odsetki!jak zwykle nasz rzad ma poronione pomysly!!!Niech oni sie lepiej zastanawia dlaczego mlodzi ludzie wyjezdzaja!a tak pozatym do wszystkich mlodych!!!!JAK TYLKO MACIE MOZLIWOSC TO WYJEZDZAJCIE Z TEGO KURNIKA!!!hehehehe! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.crowley.pl 28.07.06, 22:35 Słuchajcie Rokity i Tuska to wyjdziecie jak Zabłocki na mydle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie młoda Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 08:09 Też wyjeżdżam, bo nie ma tu szacunku dla ludzi pracy. Nie dziwię się młodym. Zasuwać za marne grosze, a potem mieć emeryturę - jałmużnę zusowską, żeby zdychać na starość? A poza tym wiele mi się nie podoba. Wiem i widziałam, jak ludzie żyją poza naszym krajem. Dba się o prawych obywateli. Tu nawet pies ma więcej praw. Nawet o wypoczynek ludzi pracy nie dbają, bo psy jazgoczą dniami i nocami, a władza olewa nasze sygnały równo. Po co walczyć z wiatrakami? Są kraje, które nas chcą i mamy zapewnione warunki, jak należy do życia i pracy. I wyjeżdżamy 5-osobową grupą pracować na dochód innych państw i jedocześnie swój, skoro tu nikt nie potrafi nas docenić i stworzyć ludzkich warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopl POLSKA UMIERA!!!!! 29.07.06, 13:03 Jak ktoś moze pisac takie bzdury że Polska odniosła sukces? Te 7 mln bezrobotnych, masowa emigracja to ma być sukces?? To klęska gorsza od hekatonby II wojny swiatowej od Katynia i Oświęcimia.!!! to już KONIEC POLSKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re: POLSKA umiera??!!!!Ratujmy!!!! 29.07.06, 22:57 Niestety w tym cytacie masz racje,bowiem kazdy dobry informatyk moze takie informacje "otrzymaC".Ja ide dalej.Od 1989 roku ludobojcy ktorzy nazywaja sie Politykami i prawnikami, zamiast minimum na kazde dziecko w Polsce,400 Zl,rodzinnego placic, manipuluja i wyniszczaja nastepne pokolenia i dzieci....... (Info pod"saksy i dzieci w szukarce gazeta.pl) O gruzlicy w Polsce nikt nie mowi bowiem prasa, pomimo zachodnich Inwestorow,ma potworny strach przed spoleczenstwem.Przed wojna domowa w Polsce!!!!!!!! Europa teraz Polske obrzuci Millionami, bowiem sytuacja jest wybuchowa a Al-Kaida sa dziecmi i harcerzami w porownaniu z nowym pokoleniem lub tym pokoleniem wygnancow,ktorzy czekaja..... Jak tak dalej bedzie to poleje sie krew W Polsce ze nawet NATO nie bedzie w stanie zapanowac nad sytuacja. Koniec mordowania polskiego spoleczenstwa!!!!!! Pytania?Zadawajcie!!!! _______________ rysiopl napisał(a): > Jak ktoś moze pisac takie bzdury że Polska odniosła sukces? > Te 7 mln bezrobotnych, masowa emigracja to ma być sukces?? > To klęska gorsza od hekatonby II wojny swiatowej od Katynia i Oświęcimia.!!! > to już KONIEC POLSKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
apropag Re: POLSKA umiera??!!!!Ratujmy!!!! 30.07.06, 08:03 By ratowac trzeba wiedziec jak. Marklips,- informatyka i demokracja finansowa sa to slowa klucze gdy je poznasz znajdziesz lekarstwo i wyeliminujesz > ludobojcow ktorzy nazywaja sie Politykami i prawnikami, popatrz na portal www.rossakiewicz.pl przeczytaj i wyciagnij wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: PO mówi: zostań w Polsce IP: 213.227.114.* 30.07.06, 12:46 Nie rozśmieszajcie mnie ludzie. WYSTARCZY ŻE ZMUSICIE PRACODAWCÓW DO RESPEKTOWANIA PRAWA PRACY W TYM KRAJU I ZACZNIECIE ŚCIGAĆ TYCH KTÓRZY OKRADAJĄ PRACOWNIKÓW I PAŃSTWO. Jak zmusicie ich by płacili pracownikom za przepracowane godziny - święta, nadgogdziny, placili dodatki za prace na zmiany o których mowa w kodeksie pracy wtedy nie będą uciekać. Dziś pracodawca nie ma na wypłaty dla ludzi ale ma na budowe domu za milion co dla wielu moich znajomych mających firmy w Niemczech, USA jest niepojętę. Nie potrafią zrozumieć jak można nie płacić wynagrodzenia pracownikom i nie bać się budować domu za milion czyli pokazywać że ma się pieniądzę. A teraz ci oderwani od rzeczywistości tego kraju ludzie w sejmie znów snują jakieś bzdurne plany - GRATULUJĘ DZIĘKI WASZYM PROJEKTOM PRACODAWCA KTÓRY DZIŚ KRADNIE PIĘĆ TYSIĘCY SWYM PRACOWNIKOM Z WYNAGRODZENIA JUTRO BĘDZIE KRADŁ PIĘĆDZIESIĄT TYSIĘCY A WY ZA KILKA LAT ZNÓW BĘDZIECIE SIE ZASTANAWIAĆ CO BY TU ZROBIĆ BY POWSTRZYMAĆ LUDZI PRZED UCIECZKĄ Z TEGO POLSKIEGO SYFU. TYLE ŻE JUŻ NIE BĘDZIE TRZEBA TEGO ROBIĆ BO NIKOGO KTO MA COŚ W GŁOWIE W TYM BAGNIE NIE BĘDZIE. Im wiecej ułatwień stworzycie dla pracodawców tym więcej będą kradli pracownikom jeżeli nie stworzy się mechanizmu kontrolnego który zmusi ich do przestrzegania prawa w tym zakresie. Na całym cywlizowanym świecie pilnują tego związki zawodowe które w Polsce nie istnieją a Polscy pracodawcy bronią sie rękami i nogami przed ich powstaniem bo będzie to koniec ich kradzieży. Jak działają Polscy pracodawcy łatwo się przekonać po aferach z okradaniem Polskich pracowników za granicą przez pracodawców z Polski. Te afery dałyby każdemu myślacemu materiał do przemyśleń ale nie naszym wspaniałym politykom którzy i tak swoje wiedzą bez względu na to co dzieję się wokół nich, jest to typowe zachowanie strusia - jak schowam głowę w piasek to problem zniknie z prostej przyczyny nie będe go widział, poza tym lepiej tego nie ruszać bo można się narazić tej czy innej opcji a że w Polsce rządzą owe patologiczne układy to układy owe moga zniszczyć tego co sie wychyla co było dokładnie widać po działaniach wobec Ziobry ale Ziobro wygrał chioć wylano na niego kubeł pomyj ale on mimo to i tak zrobił tyle ile mógł a na to nie każdego stać. Lepiej zabrać kasę z kieszeni państwa niż z kieszeni złodzieja okradającego pracownika - oto mentalność naszych polityków która doprowadziła do tragicznej sytuacji przeciętnego Polaka kóry myśli tylko o jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
1978mar Re: PO mówi: zostań w Polsce 30.07.06, 21:43 ok. to tylko mzonki.znów bariery kredytowe porenczenie chipoteka kto temu sprosta .dwa lata nie składkowe zadnych zabezpieczen finansowych to przedwyborcze bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
jejjejjej Pracodawcy kłamią!!!!!!!!!!!!!11 31.07.06, 13:08 PRACODAWCY ZAMIESZCZAJĄ OGŁOSZENIA O PRACY WYŁĄCZNIE PO TO BY WYKAZAĆ SIĘ RZEKOMO PRZEPROWADZANA REKRUTACJĄ. NIE MA SENSU CZYTAĆ OGŁOSZEŃ O PRACY BO TO WSZYSTKO FIKCJA. NA JEDNO MIEJSCE JEST 5000 KANDYDATÓW A ONI KŁAMIĄ ŻE BRAK IM RĄD DO PRACY CHYBA ŻE RĄK DO PRACY ZA DARMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 ZADEN PRACODAWCA NIE SZUKA PRACOWNIKÓW TĄ DORGA!!!! DLATEGO BŁAGAM PRACODAWCÓW O JEDNO: NIE ZAMIESZCZAJCIE OGŁOSZEŃ O PRACY!!! PRZECIEŻ JUŻ WYBRALIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
jejjejjej Pracodawcy kłamią!!!!!!!!!!!!!11 31.07.06, 13:09 PRACODAWCY ZAMIESZCZAJĄ OGŁOSZENIA O PRACY WYŁĄCZNIE PO TO BY WYKAZAĆ SIĘ RZEKOMO PRZEPROWADZANA REKRUTACJĄ.NIE MA SENSU CZYTAĆ OGŁOSZEŃ O PRACY BO TO WSZYSTKO FIKCJA. NA JEDNO MIEJSCE JEST 5000 KANDYDATÓW A ONI KŁAMIĄ ŻE BRAK IM RĄD DO PRACY CHYBA ŻE RĄK DO PRACY ZA DARMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 ZADEN PRACODAWCA NIE SZUKA PRACOWNIKÓW TĄ DORGA!!!! DLATEGO BŁAGAM PRACODAWCÓW O JEDNO: NIE ZAMIESZCZAJCIE OGŁOSZEŃ O PRACY!!! PRZECIEŻ JUŻ WYBRALIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
jejjejjej Re: Pracodawcy kłamią!!!!!!!!!!!!!11 31.07.06, 13:19 I macie te swoje autorytety których miejsce jest na latarniach: tych Balcerowiczów, i i innych bandytow którzy nas tak załatwiwli wieczna im hanba!!!!!1Oni zamordowali Polskę Odpowiedz Link Zgłoś