Dodaj do ulubionych

Węgry - raj tanich samochodów w UE

02.08.06, 21:30
i co zatkalo polskich dealerow?????
Obserwuj wątek
    • neiden i co zatkalo polskich dralerow 03.08.06, 04:22
      stare polskie przyslowie mowi - "chciwy dwa razy traci"
    • Gość: Finwal Na pewno wiesz o czym piszesz ? IP: *.chello.pl 03.08.06, 06:27
      Cóż dilerzy mają do cen hurtowych ? Te są ustalane przez producenta.
      • neiden Re: Na pewno wiesz o czym piszesz ? 03.08.06, 07:59
        wiec jaki jest procent dokladany do ceny hurtowej? chodzi tu o cene
        rynkowa.pozatym producent moze zasugerowac cene.faktem jest ze w polsce zdziera
        sie skore z obywateli.ja o tym wiem ale do ciebie to jeszcze nie dotarlo.
        • Gość: zwrocka Re: Na pewno wiesz o czym piszesz ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 10:28
          Marża dealera to zależności od marki od 4% do 10%. Najczęściej klientowi uda
          się jeszcze coś z tego urwać, i dealerowi może zostać 1000-2500 zł. Pewnie że
          nie ma ich co żałować, ale i zazdrościć nie ma czego
    • premier_hiacynt_wielki My z cenami jak zwykle gonimy najdrozszych... 03.08.06, 09:44
      Polak traci dwa razy...jak zawsze:)
    • Gość: kaviu Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 11:19
      bzdura!
      sprawidzielem seata leona 2.0 FSi 150 LE 110kW:
      wg seat.hu 5.925.600 Ft = 85 174.57 PLN
      wg seat.pl 77 990 PLN
      wiec jak wierzyc gazecie????
      pozdr

• Gość: int Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.rwe.com 03.08.06, 12:14
        w wiekszosci co pisza w gazetach mija sie z prawda i najczesciej jest to jakis
        jeden wybrany przypadek. W szczegolnosci jak za tym kryje sie sponsor ;)
      • Gość: saletra spozywcza Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.intsvc.cra.dublin.eircom.net / 83.70.171.* 03.08.06, 12:37
        Gość portalu: kaviu napisał(a):

> bzdura!
        > sprawidzielem seata leona 2.0 FSi 150 LE 110kW:
        > wg seat.hu 5.925.600 Ft = 85 174.57 PLN
        > wg seat.pl 77 990 PLN
        > wiec jak wierzyc gazecie????

Najwyrazniej nie potrafisz czytac ze zrozumieniem.
        Zostalo wyraznie napisane, ze chodzi o ceny hurtowe. Ja uzylbym raczej terminu
        netto (przed opodatkowaniem).Porownujac ceny na stornie dilera, de facto
        porownuje sie ceny brutto. A jak ta ostatnia moze sie roznic od ceny netto,
        niech swiadczy raport istytucji prz KE zajmujacej sie monitorowaniem rynku w EU
        Roadtodaya www.rtdeuroindex.com/pricetrend.asp

Porownujac ceny netto, Dania to jeden z jatanszych krajow.Jesli wezmiemy pod
        uwage ceny brutto (lokalne podatki+marza dilera) placone przez klientow w
        poszczegolnych
        panstwach UE, wyjdzie ze w Czechach sa prawie najtansze auta (za Szwajcaria i
        Wegrami) a w Dani najdrozsze.
        W przypadku, gdy srednia cena auta w calej UE to 100, w PL auta kosztuja
        96.Tansze auta sa w Gracji -95 i Francji-95, Czechach-94, na Wegrzech-92 i
        Szwajcarii- 90.W Dani to samo auto bedzie kosztowac 193, co oznacza ze bedzie
        dwa razy drozsze niz w Polsce.
        Srednia cena nowego samochodu w pierwszym kwartale 2006 byla 2.9% wyższa niż
        rok wczesniej. Co ciekawe w Polsce i Czechach średnie ceny samochodów spadly
        (tak smao jak i sprzedaż) w tym samym okresie.
        Raport Roadtodata dostepny jest na www.rtdeuroindex.com/pricetrend.asp

• Gość: czytelnik Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.man.com.pl / *.man.com.pl 03.08.06, 12:51
          Z informacji saletry mozna dowiedzieć sie więcej i precyzyjniej niż z
          wiadomości prasowej. Poziom dziennikarzy często pozostawia wiele do życzenia :-(
        • Gość: papamobil saletra - respect :) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 01:45
    • Gość: wiedzialny Co to są soldy? IP: *.man.com.pl / *.man.com.pl 03.08.06, 11:39
      • Gość: internauta Re: Co to są soldy? IP: *.rwe.com 03.08.06, 12:12
        pewnie wyprzedaze ;)
        • Gość: wiedzialny Re: Co to są soldy? IP: *.man.com.pl / *.man.com.pl 03.08.06, 12:31
          Też sobie tak pomyślałem, ale na zasadzie domyślenia się z kontekstu zdania i
          wzięciu poprawki na "Kali mieć dwa noga". Jednakże ja jak nie znam jakiegoś
          języka obcego, to się nim nie posługuję. I tyle.
          • danf Re: Co to są soldy? 03.08.06, 14:34
            ten pan ma problemy z polszczyzną w ogóle. przeczytajcie ten fragment pogrubioną
            czcionką. czy zbudowalibyście takie zdanie? czy należy ono do oficjalnej
            polszczyzny? może i owszem ludzie tak mówią potocznie (nie wiem którzy), ale tak
            nie powinno się pisać w gazecie. najbardziej mi to pachnie jakąś kalką językową
            a la "soldy". czy przypadkiem nie ma ustawy o ochronie języka polskiego?
    • Gość: Gosc Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.pools.arcor-ip.net 03.08.06, 12:18
      Tylko jak po wegiersku powiedziec "auto"?
      • Gość: wiedzialny Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.man.com.pl / *.man.com.pl 03.08.06, 12:34
        Kiedyś małą Węgierkę chcieliśmy zmusić, aby powiedziała słowo samochód.
        Wreszcie po kilku próbach spojrzała na nas i powiedziała: auto. Stąd wnioskuję,
        że auto po węgiersku jest auto.
        • Gość: saletra spozywcza Re: Węgry - raj tanich samochodów w UE IP: *.intsvc.cra.dublin.eircom.net / 83.70.171.* 03.08.06, 15:59
          wyprzedaz do SALE a nie SOLD
    • Gość: uzytkownik jezyka "W Słowenii", nie "Na Słowenii" - panie Redaktorze IP: 212.244.156.* 03.08.06, 21:33
      W języku polskim używa się od zawsze formy "w Słowenii",a nie "na Słowenii"..:-((Zawsze uważałem Wyborczą jeżeli nie za obiektywną gazetę, to chociaż za źródło solidnej polszczyzny. Panie Redaktorze..niech tylko Pani nie jeździ na wakacje "na Chorwację", choć może Pan się "na nią" wybiera, bo któryś ze starszych kolegów z redakcji dostanie ataku histerii..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka