Dodaj do ulubionych

Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy

19.08.06, 11:16
dżdżownica przeciwko wędkarstwu
Obserwuj wątek
    • Gość: katon Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.nysa.3play.net.pl 19.08.06, 11:32
      Najciekawsze jest to, że wyborcza przestała umieszczać forum pod artykułami o Balcerowiczu - bo wśród czytelników przeważają głosy krytyczne i mocno krytyczne. Żałosna ta próba manipulacji - tak to pan Michnik przeszedł ewolucję od bojowika o demokrację do konserwatora oligarchii. A Balcerowiczom sprawa CASE popsuła do reszty reputację.
      • Gość: m-nocny Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 14:20
        Wolę żyć w kraju gdzie wpływ na politykę ma Balcerowicz, a nie Zawisza - podobno
        największa osobowość i nadzieja PIS. Na mnie robi niesympatyczne wrażenie małego
        cwaniaczka, który dorwał się do koryta na swoje 5 minut. I jakoś nie mogę
        dostrzec tej osobowości. Chociaż z drugiej strony za osobowosci uwaza się tez
        Gosiewskiego , Begerową czy Leppera. Takie mamy elity na jakie sobie zasłużyliśmy...
    • mariuszet Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy 19.08.06, 11:57
      Miłośnikom PIS'u, posła Zawiszy i komisji bankowej, polecam artykół w Polityce
      na temat SKOK'ów. Okazuje się, że załozenie SKOK'ów zlecił Jeszcze jako
      zwiżkowiec p. Lech Kaczyński. Pracowalo w nich wielu posłów PiS, a obecnie
      pracuje zięć i córka prezydenta. Parasol chronny jaki roztacza PIS nad SKOK'ami
      przy jednoczesnie chorym układzie, gdzie SKOK Stefczyka ma około 95% głosów w
      Kasie nadrzędnej i pozostałe SKOKI, są ubezwłasnowolnione, wskazuje na jakieś
      interesy istniejące między PISem i Skokoem Stefczyka. To jewst dopiero układ i
      to wyglada na czysto mafijny. Jeśli to prawda, a fakty na to wskazują to te
      wszystkie zadymy z szukaniem układu i przekretami w sektorze bankowym to zwykła
      zasłona dymna dla ciemnych interesów. Sprawa jest oczywista jesli chodzi o
      sektor bankowy- jesli były tam jakieś przekrety, o których ktokolwiek wie to
      trzeba zgłosić do prokuratury a nie tworzyc igrzyska dla żądnych sensacji.
      Wyraźnie widać, że nie chodzi o osądzenie konkretnych spraw, a o spektakl
      polityczny, w którym mozna opowiadać dowolne kłamstwa i bzdury dla zniszczenia
      przeciwników i odwrócenia uwagi elektoratu od fktycznych przekretów.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy 19.08.06, 12:06
        To pokaż majątek wyprowadzony z tych skoków. Bo na razie to się śmiano z
        Kaczyńskich że ich nie stać na sznurówki. Balcerowiczo podobne rządzili przez
        kilkanaście lat, a łże media wklepywały ludziom do głowy jak to będzie
        wspaniale jak się wszystko sprywatyzuje. A w rezultacie mamy najdroższe banki w
        Europie,najdrozsze telofony, a niedługo będziemy mieli najwyższe ceny w sklepach
        po monopolizacji handlu tak jak W Skandynawi.
        • p_mox Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy 20.08.06, 10:45
          jak na razie mamy najnizsza inflacje w europie.
          co to za okreslenie łze media moze napisz które media nie sa łze ,a nie
          powtarzasz za bucami utarte slogany..
    • Gość: Rybak Balcerowicza tego autokratę i miernotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 13:55
      trzeba obnarzyć do naga.To co dla Balcerowicza jest złe dla ogółu Polaków.Stary
      komuch
      w nowej skórze.Każde odmienne zdanie od jego to jak zagięcie palca na żyda
      zaraz aj waj i antysewmityzm.Balcerowicza wykreowali tacy sami jak on
      międzynarodowi spekulanci ,zarabiający na drenazu Polski za jego
      przyzwoleniem.Żaden autorytet.
      • sclavus Re: Balcerowicza tego autokratę i miernotę 19.08.06, 14:51
        Gość portalu: Rybak napisał(a):

> trzeba obnarzyć do naga.To co dla Balcerowicza jest złe dla ogółu
        Polaków.Stary
        >
        > komuch
        > w nowej skórze.Każde odmienne zdanie od jego to jak zagięcie palca na żyda
        > zaraz aj waj i antysewmityzm.Balcerowicza wykreowali tacy sami jak on
        > międzynarodowi spekulanci ,zarabiający na drenazu Polski za jego
        > przyzwoleniem.Żaden autorytet.

A nie lepiej by było, gdybyś rybami się zajął ???
        Przy rybach mógłbyś się OBNARZAĆ do woli... a bankami zajęliby się fachowcy -
        od banków :((
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Balcerowicza tego autokratę i miernotę 19.08.06, 15:21
          . a bankami zajęliby się fachowcy -
          > od banków :((

A to ciekawe że Fed tak się przejął słabnącym wzrostem gospodarczym że mimo
          wzrostu inflancji nie podniósł stóp procentowych. A u nas wykreowany ekonom tak
          zmroził gospodarkę że niewiele brakowało a wybuchły by zamieszki. Czego
          pokłosiem jest Samoobrona.
    • sclavus Polegać jak na Zawiszy.... hihihi... 19.08.06, 14:46
      A jak się okaże, że konfliktu interesów nie było, to ... Zawisza wyciągnie z
      zanadrza niszczarkę.. :)
      Przecież.... na zawiszy można polegać.... jak na Zawiczy :)))) hihihi...
      • Gość: Roosevelt5 Re: Polegać jak na Zawiszy.... hihihi... IP: *.toya.net.pl 19.08.06, 16:03
        Gdy była debata w sejmie o powstaniu komisji bankowej, jeden z posłów
        zaproponował aby przyszła komisja zajęła się SKOK-ami.
        Wtedy wyskoczył poseł Zawisza i powiedział, że "przyszła komisja nie będzie
        zajmować się SKOK-ami, gdyż SKOK-i nie są bankami, a poza tym PiS nie ma nic z
        tym wspólnego".
        Jest takie powiedzenie "Uderz w stół, a nożyce same się odezwą".
        Wygłaszanie potencjalnych oskarżeń a dopiero potem szukanie dowodów winy staje
        się normą ze strony dzisiejszej władzy i ludzi którzy za nią stoją.
        Przypomina mi to aresztowanie w 2001 roku byłego prezydenta Łodzi.
        Aresztowanie w świetle fleszy i kamer tuż przed wyborami do sejmu.
        Następnie prokuratura zbierała dowody przez rok i sprawa weszła na wokande tuż
        przed wyborami do samorządów.
        Teraz mamy rok 2006 i co? Nic. Żadnego wyroku ani uniewinnienia.
        Za człowiekiem ciągnie się smród (być może nie jego) i ma spaprane życie.
        Panie Kurski. Co z aferą billbordową? Też jakoś cicho.
        I jeszcze jedno.
        Swego czasu J.Kaczyński postawił zarzuty pod adresem Trybunału Konstytucyjnego
        o nie rozpatrzenie sławnej dyrektywy 0015.
        Dla ścisłości aktualny premier chyba(?) zapomniał wspomnieć, że Trybunał nie
        miał co rozpatrywać gdyż dzień wcześniej sprawa została wycofana z Trybunału.
        Jeśli tak ma wyglądać IV Rzeczypospolita, to ja dziękuję.
        A co do Balcerowicza to wiem tyle, że dzięki jego reformom rynków gospodarczo -
        finansowych mogłem rozwijąć swoje umiejętności zawodowe oraz żyć godnie
        wiedząc, że coś po sobie zostawię swojej córeczce.
        A takie pojęcia jak kartki na żywność talony dla młodych małżeństw, przedpłaty
        na samochody itd, będzie tylko wiadomością historyczną.
        Przy tak dużych zmianach ustrojowych jest jak z pływaniem w rzece z bardzo
        silnym nurtem i wirami.
        Nie ma takiej siły, zawsze gdzieś popełnia się mniejsze lub większe błedy.
        Chodzi o to aby jak najbardziej zminimalizować oddziaływanie błędów.
        Jednak to dotyczy całej klasy politycznej a nie tylko Balcerowicza.
        Czy naprawde warto psuć to co już osiągneliśmy?
        Jeśli twierdzi się, że mało to dobrze by było aby politycy zajeli się
        konstruktywną debatą nad ustawami, które mają pomóc rozwijać się naszemu
        krajowi.
        Jak na razie stosowana jest w sejmie zasada. Nie bo nie i koniec.
        Nie tędy droga.
        Przypominam, że żyjemy w demokratycznym kraju i jeśliu ktoś ma inne poglądy niż
        Kaczyńscy i spólka na no jak ma wyglądać nasz kraj, to nie znaczy, że jest
        złodziejem, aferzystą, ubekiem, pedałem, pedofilem itd ....
        Pozdrowienia dla wszystkich normalnie myślących.
        • sclavus Re: Polegać jak na Zawiszy.... hihihi... 19.08.06, 17:34
          Gość portalu: Roosevelt5 napisał(a):

> Czy naprawde warto psuć to co już osiągneliśmy?
          > Jeśli twierdzi się, że mało to dobrze by było aby politycy zajeli się
          > konstruktywną debatą nad ustawami, które mają pomóc rozwijać się naszemu
          > krajowi.

> Pozdrowienia dla wszystkich normalnie myślących.

Wygląda mi mocno na to, że tu mniej o psucie chodzi (to będzie efektem
          ubocznym) ile o położenie łapy.... i wcale nie jest to poczatek centralizacji,
          tylko jej kolejny etap....
          Czego jednak spodziewać się po zakompleksionych wychowankach zcentralizowanego
          PRLu ????
          Co młodsi zaś kompanionowie bliźniaków, doskonale zdają sobie sprawę, że
          utrzymanie stołków przy ichniej mierności i bierności, możliwe jest tylko przy
          pełnej wierności w zcentralizowanym do granic absurdu kraju...
          Jest to hipoteza, która nabiera i wagi i kolorów... :))
        • Gość: gnago Re: Polegać jak na Zawiszy.... hihihi... IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 21:21
          Niemniej spotkanie p. Balcerowicza ze mną skończyłoby się śmiercią lub ciężkim kalectwem tego ostatniego. Za jego " zasługi" dla kraju. Zwolennikom tego ekonomisty teoretyka w końskich okularach muszę wyjawić ...........tajemnicę. ............ .... Fakt iż Słońce wschodzi wcale nie jego zasługą.W trakcie przemian jego rolę można porównać z wrzodem na tyłku. A persona na stanowisku szefa NBP powinna być poza jakimkolwiek podejrzeniem. Reakcja tego ekonomicznego oszołoma są dowodem na:
          a) niejasne powiązania
          b) wyjątkowy egocentryzm na granicy psychozy
          • p_mox Re: Polegać jak na Zawiszy.... hihihi... 20.08.06, 10:50
            proponuje na szefa NBP posła zawisze.
            Na którym pis moze polegac jak na zawiszy :))
    • luzik_d Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy 19.08.06, 15:20
      też uważam, że komisja bankowa to zasłona dymna mająca za zadanie odwrócić uwagę
      ludzi od prawdziwych problemów i nieróbstwa rządu. szanuję Balcerowicza za to co
      zrobił dla Poslki i nikt mi nie wmówi że działał na naszą szkodę. ja pamiętam
      czasy komunistyczne w Polsce i warunki do życia wtedy. wiem tez jak wygląda
      obecnie sytuacja np na ukrainie, rumunii, słowacji i inncyh krajach, które miały
      podobny start jak my po przełomie 16 lat temu. to co robi zawisza i jego koledzy
      z naszym krajem jest dla mnie po prostu obrzydliwe. tyle.
      • Gość: emisiek Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.06, 19:02
        W Polsce panuje dziwaczne przekonanie, ze to p. Balcerowicz jest autorem
        przemian ustrojowych i "sukcesu gospodarczego' kraju. Jednak tak nie jest. To
        polscy przedsiebiorcy go wywołali - Balcerowicz i jego ekipa podjęli we
        wlaściwym czasie własciwe decyzje, które doprowadziły do ostrego zahamowania
        inflacji. Ale w innym czasie - już podejmowali złe decyzje (szczegolnie
        utzrymywania wysokich stop pomimo nie isnienia niebezpieczenstwa inflacji oraz
        odmowy interwencji na rynku walutowym w celu stabilizacji kursy zlotowki na
        korzystnym dla polskiej gospodarki poziomie), które skończyły się min
        niespotykanym bezrobociem, przejeciem kluczowego sektora przez obcy kapital
        (sektor bankowy) czy rejam dla kapitalu spekulacyjnego.
        • Gość: kasia Re: Balcerowicza do pierdla bez sądu. IP: *.bredband.comhem.se 19.08.06, 20:27
          Ten Kawaler Orła Zdechłego dobrze się zasłużył swoim mocodawcom. Za to jednak
          co zrobił dla Polski a w szczególności gdy zamroził kurs dolara na ponad 16
          miesięcy przy olbrzymim oprocentowaniu POWINIEN GNIC W PIERDLU DO końca swojego
          judaszowego żywota.
          • p_mox Re: Balcerowicza do pierdla bez sądu. 20.08.06, 10:59
            jak zwykle mamy watek antyzydowski , który nie moze ominac zadnej dyskusji.
            poniewaz jak wszyscy wiemy zydzi sa zydami i nalezy im sie :))
    • stanislawcz02 Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy 19.08.06, 18:34
      Zawisza ma konflikt ze zdrowym rozumem ot co!!
    • Gość: emisiek Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.06, 19:14
      kluczowy fragment artykułu (reszta to bicie piany)

- Rodzi ona poważne ryzyko podważenia faktycznej niezależności banku centralnego

Prezes banku centralnego rządzi de facto głównymi procesami gospodarczymi - bez
      żadnej kontroli, a raczej powatała w kraju patologiczna sytuacja, że kontroluje
      sam siebie.

Niezależność - powszechnie używa się tego słowa bez zrozumienia. Niezalezność
      nie jest ważna, ważny jest rozwój gospodarczy i dobrobyt obywateli. Przez
      ostatnie lata niestety niezależność prezesa NBP służyła głównie sektorowi
      bankowemu i kapitałowi spekulacyjnemu. Oba sa obce a sektor bankowy od trzech
      lat notuje rekordowe zyski, podobnie spekulanci.

Fajnie jest, jedni uważają Balcerowicza za guru, inni za zdrajcę. Mało kto
      analizuje i rozumie co sie naprawde wydarzyło i o jakie pieniądze tutaj idzie gra.

Fundacja CASE to bardzo, bardzo, bardzo małe miki. Nic nie znaczy wobec decyzji
      strukturalnych - które od lat są zakłąmywane przez tak zwanych "specjalistów".

Ale to w sumie dobrze, Polacy tego przecież chcieli.
      • Gość: Roosevelt5 Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.toya.net.pl 20.08.06, 09:05
        Jeśli mam porównać czasy PRL-u i dzień dzisiejszy, to zdecydowanie wybieram ten
        drugi wariant.
        Wybieram gospodarkę z kapitałem mieszanym i międzynarodowym.
        Ciekawe dlaczego, słychać głosy przeciwne kapitałom zagranicznym w naszych
        (polskich) firmach?
        Skoro jest mowa, że nie wolno, to w takim razie zabrońcie rozwijać się polskim
        firmom po przez inwestycje za granicą.
        Czy nasz kraj będzie bardziej bezpieczny?
        To prawda, po przez centralizacje wracamy do PRL-u i nawiązując do artykułu o
        konstytucji IV RP, to będzie mieszanina PRL-U i państwa Chomeiniego.
        Nie obrażając żadnego kraju i narodu.
        • Gość: emisiek Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.06, 13:26
          Gość portalu: Roosevelt5 napisał(a):

> Jeśli mam porównać czasy PRL-u i dzień dzisiejszy, to zdecydowanie wybieram ten
          >drugi wariant.

Mam wrażenie, że piernik nic nie ma do wiatraka. Porównanie nie wnosi nic w
          dyskusję, czyzby w domyśle to Balcerowicz był jedynym autorem przemian w Polsce?
          Jesli tak myśliśz to po prostu się myllisz, źródłem sukcesu sa polscy
          przedsiębiorcy a nie ta czy inna osoba.

Problem polega na tym, że większośc ludzi nie rozumie procesów o których mówimy,
          nie rozumie jakie decyzje i w jaki sposób wpływaja na inflację, bezrobocie,
          pomyslnośc obywateli.

Upraszczając i przedstawiajac sytuacje porównaniem - powiedziałbym tak: jeśli
          miałbym wybierać model polski rozwoju kapitalizmu oraz model amerykański -
          zdecydowanie wybrałbym ten drugi. I nie chodzi tylko o potencjał, który ze soba
          niesie ale równiez o mechanizmy samoregulacji, które strzegą rozwoju
          gospodarczego, których w modelu polskim nie ma.

A nie ma ich nie dlatego, że ten, kto tworzył model nie rozumiał ich potrzeby -
          ale dlatego, że chciał uniknąć kontroli, której powinien sie poddać jak każdy inny.

Nikt nie dyskutuje o powrocie do PRL a zestawianie PRL -u i i stanu obecnego
          jako argumentu na korzyść p. Balcerowicza to demagogia, niestety.

> Wybieram gospodarkę z kapitałem mieszanym i międzynarodowym.
          > Ciekawe dlaczego, słychać głosy przeciwne kapitałom zagranicznym w naszych
          > (polskich) firmach?

Dziwne, nie słyszałem takich głosów, chyba, że z grona członków Samoobrony, ale
          im trzeba wiele wybaczyć, sa jak dzieci i niewiele pojmują.

> Skoro jest mowa, że nie wolno, to w takim razie zabrońcie rozwijać się polskim
          > firmom po przez inwestycje za granicą.
          > Czy nasz kraj będzie bardziej bezpieczny?

??????????????

> To prawda, po przez centralizacje wracamy do PRL-u i nawiązując do artykułu o
          > konstytucji IV RP, to będzie mieszanina PRL-U i państwa Chomeiniego.
          > Nie obrażając żadnego kraju i narodu.

Obecna polityka gospodarcza jest mi obca jak budowa kraterów na Księżycu, po
          części dlatego, że wyprowadzam firmę z Polski. Szkoda czasu na mordowanie się z
          ludźmi nie znającymi podstaw zarządzania gospodarczego a decydującymi o losach
          państwa. Tak tu zresztą jest od kilkunastu lat więc najwyższy czas coś z tym
          zrobić. :)

Systemu nie zmienię ale jest inne dobre wyjście - wybrać sobie inny, bardziej
          rozsądny. :)

Poza tym wydaje mi się że wspomaganie podatkami tego co dziś dzieje się w Polsce
          jest niemoralne.
          • Gość: Roosevelt5 Re: Balcerowicz przeciwko wypowiedziom Zawiszy IP: *.toya.net.pl 20.08.06, 22:04
            Emisiek. Nie zrozumiałeś mnie.
            Balcerowicz nie jest autorem samym w sobie przemian gospodarczych w naszym
            kraju.
            Jednak instrumenty jakie wprowadził do gospodarki przyczyniły się do rozwoju
            prywatnej przedsiębiorczości.
            I chwała im za to, że złapali lub przynajmniej próbują złapać byka za rogi.
            Do takich ludzi należy moja rodzina, która z mniejszym lub większym dorobkiem
            funkcjonują w dzisiejszej rzeczywistości.
            Artykuł dotyczył działalności Balcerowicza i pamiętam jak było z przed jego
            kadencji (ministra finansów), stąd moje porównanie z latami PRL-u.
            Jak to w życiu bywa znajdą się też cwaniaki gospodarcze i na ich podstawie
            klasa polityczna do spółki z nadgorliwymi urzędasami utudnają życie tym, którzy
            biorą sprawy w swoje ręce.
            I nie dziwi mnie to, że chcerz przenieś swój kapitał za granicę.
            Nie byłem w USA, więc moja wiedza o funkcjonowaniu gospodarki jest adekwatna do
            informacji ukazujących się w prasie.
            Jednak ta wiedza podpowiada mi, że system funkcjonowania gospodarki w USA jest
            pozytywnym wzorcem.
            I wracając do artykułu oby ludzi pokroju posła Zawiszy i innych jego podobnych
            było jak najmniej a najlepiej wcale.
            Z poszanowaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka