Gość: ikolo IP: 217.116.110.* 11.12.06, 12:35 Oby tylko nie chcieli przeniesc do Irlandii; polskich urzednikow, ZUS, Rzad i Sejm albo Senat. Bo bedzie masowa emigracja polakow z Irlandii na Wyspy Owcze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ajrisz_____ A ja podziekuje za polski bank IP: 85.134.173.* 11.12.06, 12:36 Ja tam z polskiego banku nie skorzystam , niemam ochoty dzielic sie wiedza o swoich zarobkach i oszczednosciach z polskim fiskusem. A swoja droga... czemu na takim zadupiu jak Limerick? Irlandia to Dublin , cala reszta to wies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A ja podziekuje za polski bank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:52 Ciekawe kogo będzie stać na korzystanie z oferty polskiego, z definicji drogiego banku? A po polsku zaczyna się już mówić w tanich irlandzkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gawelek Re: A ja podziekuje za polski bank IP: 86.43.92.* 11.12.06, 13:30 Fiskus jak bedzie chcial to sie dowie. Po drugie nie podniecal bym sie tak Dublinem, to co poza nim tez ma swoj urok Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Zeby sie polski fiskus dowiedzial to irlandzki 11.12.06, 13:54 musi mu wczesniej udzielic informacji. A o to nie latwo. A banki tzw "polskie" az nadgorliwie wspolpracuja z urzedem skarbowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Chyba debil z tego skorzysta IP: *.176.rev.vline.pl 11.12.06, 12:56 normalny człowiek na pewno nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc kim jest Pat O'Sullivan? IP: 89.19.73.* 11.12.06, 13:27 Swietnie!!! Kolejny Irish ktory chce natrzaskac kasy na Polakach. Bank i przychodnia. Swietnie. Czy to stowarzyszenie ma jakos strone internetowa albo chociaz adres? Czy ktos cos slyszal o jakims stowarzyszeniu w Limericku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny getto IP: 195.33.70.* 11.12.06, 13:36 Przeciez to kalectwo nie mowic w jezyku kraju z ktorym sie wiaze jakas przyszlosc. Utworzenie polskojezycznych uslug da poczatek polskim gettom. Bedzie jak w niemczech gdzie dopiero drugie tureckie pokolenie i to nie koniecznie z bida dogaduje sie po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deis pewnie wszystko co polskie to beznadziejne IP: *.3.15.vie.surfer.at 11.12.06, 14:08 ciagla tylko krytyka , przeciez to swietnie jesli beda tam polskie przychodnie to nie stoi na przeszkodzie nauczyc sie angielskiego , jesli sie jest w obcym kraju to automatycznie jezyk wchodzi do glowy.Ja mieszkam w Wiedniu i tez jest mase uslug polskich , polskie cukiernie , polskie sklepy , polscy lekarze , dentyscie , znam niemiecki a mimo wszystko chetnie ide do rodaka dentyscy albo lekarza nawet zeby moc sobie po Polsku pogadac. Kupuje polskie gazety i rowniez niemieckie , nie pzeszkadza to zyc w dwoch mentalnosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ale PADAKA IP: 83.70.78.* 11.12.06, 19:44 A moze polski cmentarz ktos otworzy w Dublinie? Nazywalby sie Cmentarz Centralny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta jak zwykle rzetelny material.. IP: 87.198.16.* 11.12.06, 13:51 pierwsza przychodnia? www.medicus.ie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takie tam Polskie firmy obsłużą rodaków w Irlandii IP: *.ucd.ie 11.12.06, 14:03 Zamiast sie integrowac, wolimy izolowac. BEZ SENSU droga emigracjo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deis co o ma wspolnego z integracja IP: *.3.15.vie.surfer.at 11.12.06, 14:15 przeciez to nie izoluje Polakow od uczenia sie jezyka. Zawsze czy to Oslo czy Wieden czy Paryz byla polonia ktora tworzyla swoje szkoly , gazety , sklepy , polskich lekarzy , ktorych adresy mozna znalesc w poloninych gazetach np . w Wiedniu gazeta Polonika czy Jongler wydawana w jezyku polskim i niemieckim .Dlaczego taka ciemnote siejecie . Integracji nie umniejsza dobrze funkcjonujaca zorganizowana polonia . Przyjedz do Wiednia , mozesz pojsc do polskiego dentysty , okulisty , laryngologa ktorego polecalam tez austryjakom . Przeciez do tych polskich lekarzy beda tez chodzili Irlandczycy tak jak austryjacy lecza zeby na Wegrzech bo jest taniej , a dentysci wegierscy znakomicie mowia po niemiecku. Jedno nie wyklucza drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanabi Re: Polskie firmy obsłużą rodaków w Irlandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 14:12 Albo Irlandczykow z Polakami z powrotem do Polski;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Polskie firmy obsłużą rodaków w Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 14:25 Sporo o Irlandii (m.in. praca i życie) znalazłem na stronie: www.irlandia.com.pl Może komuś się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski a PIS, SO i LPR już mają tam swoje przyczółki? IP: *.t-systems.com.pl 11.12.06, 16:14 o Rodzinie radia co ma ryja nie wspomnę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombel Re: Polskie firmy obsłużą rodaków w Irlandii IP: *.chello.pl 12.12.06, 20:46 hehehe "polski" bank dobre! hehe bardzo dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kollo A jaki to będzie bank? Ktoś wie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.06, 10:38 Bo jak PKO BP to dziękuję ;) A na poważnie to jestem ciekaw któremu bankowi będzie się chciało odpalać interes w Irlandii - w końcu to nie takie proste dostosować się do lokalnego prawa i wygrać z irlandzką konkurencją. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Polskie firmy obsłużą rodaków w Irlandii 20.05.07, 09:47 He, he! Wyzyskiwacze juz jada, a za nimi KK w trosce o dusze swoich rodakow. Wspolczuje polonii irlandzkiej, choc przeciez to tylko od nich samych zalezy, czy beda korzystac z "uslug" polskich kretaczy. Odpowiedz Link Zgłoś