Gość: mimi IP: 24.157.198.* 24.04.03, 21:36 zara,zara, jak to Czesi i Slowacy buduja swoje autostrady? ach wiem, dowalili swym obywatelom podatek sto dolarow dziennie za zdzieranie chodnikow butami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znużony Przepraszam ale to jest bezczelność i złodziejstwo... IP: *.crowley.pl 24.04.03, 21:53 ...żeby nie użyć silniejszych słów. Dlaczego rząd nie chce pamiętać o tym, że już traz na znaczną część ceny paliw w Polsce składają się różnorakie podatki i akcyzy (nie wiem jaki to udział ale z tego co pamiętam - duży; 50% lub więcej?). Teraz poraz kolejny najbezczelniej w świecie wyciąga się bez zahamowań ręke po nasze ciężko zarobione w tym popieprzonym kraju pieniądze. Wy pijawki - już ździeracie w cenie paliw tak wielkie pieniądze, że powinno wystarczyć na budowę istnej pajęczyny połączeń. Gdzie przeżeracie te pieniądze? Wpychacie do swoich portfeli? Nie wiem już, chyba przyjdzie sobie strzelić w łeb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu A może wozić wicepremiera w klatce po wsiach IP: *.acn.waw.pl 24.04.03, 21:57 Niech pokazuje różne sztuczki. A wpływy z biletów przeznaczyć na drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j SSSuper pomysl nie mam nic do dodania!!! IP: *.dialup.cornell.edu 25.04.03, 07:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.rochester.rr.com 24.04.03, 22:06 Na litosc boska. Czy ten vice-premier dostal goraczki. Ludzie co wy wymyslacie. Czy Polak juz nigdy nie bedzie zyl normalnie. GDZIE PIENIADZE KTORE PLACE JUZ NIE PAMIETAM ODKAD Jako dodatek do ceny benzyny. [zamiast oplaty drogowej]. Ile jeszcze razy bedziem zmuszani do oplat, a pieniadze sie rozplyna??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izba Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: 80.51.249.* 24.04.03, 22:27 niech vicepremier Marco Polo zastanowi sie co najmniej 100 razy zanim oglosi swoj kolejny genialny pomysl na budowe nowej sieci polaczen.Cena benzyny jedna z wyzszych w Europie.Poza tym juz oplata drogowa zostala wlaczona w cene benzyny. i co? nic!!!!!! Kolejne oplaty zostana wydane na oplacenie kolesi pola i millera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fnop Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: 212.160.130.* 24.04.03, 22:28 a dawny podatek drogowy wliczony w cenę paliwa, to poszedł na oddłużanie kopalń czy inne populistyczne pomysły? to ten nowy pewnie pójdzie na spłatę rat za myśliwce wielozadaniowe albo opłaty z tytułu członkowstwa w UE; droższe paliwo to odpowiedź Millera na coraz niższą konkurencyjność polskiego przemysłu i rosnące ubóstwo społeczeństwa... no i dobrze, dobić tych co się jeszcze ruszają; nieruchomi są potulniejsi... a drogi coraz bardziej tragiczne... a rząd i tak się wyżywi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomeK Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.magma-net.pl 24.04.03, 22:40 Ja mam lepszy pomysł!!! Co misiąc 50% wypłaty (wraz z premiami) wszystkich ministrów, posłów, senatorów i ich doradców! Wystarczy, żeby przez każdą wieś autostradę zbudować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.sgh.waw.pl 24.04.03, 22:53 GENIUSZ! GENIUSZ! Jak juz Pol wydusi z nas pieniadze na drogi, to budowlancy- drogowcy wyremontuja je nam fachowo na rok lub dwa..., przeciez potrafia. Aha, najpierw sam remont 100 m drogi bedzie trwal pol roku, tak dla oszczędności..., po naprawieniu 200-400 m, tych pierwsze 100 m będzie juz dziurawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYTUS FURMANKI TANIO SPRZEDAM IP: *.sbs.man.ac.uk 24.04.03, 22:57 Furmanki z zaprzegiem konnym po atrakcyjnych cenach. Ceny aktualne tylko przez nastepny miesiac bo podobnoz pozniej minister pol zamierza wprowadzic podatek odkonny, bo zbyt duza ilosc koni na drogach moze spowodowac skazenie srodowiska. A tak na powaznie to moze by pan minister sprobowal innego pomyslu: kto chce budowac drogi niech je boduje za swoje pieniadze a dopiero pozniej uzytkuje i pobiera oplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: FURMANKI TANIO SPRZEDAM IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 01:26 Gość portalu: TYTUS napisał(a): > Furmanki z zaprzegiem konnym po atrakcyjnych cenach. Ceny > aktualne tylko przez nastepny miesiac bo podobnoz pozniej > minister pol zamierza wprowadzic podatek odkonny, bo zbyt duza > ilosc koni na drogach moze spowodowac skazenie srodowiska. > A tak na powaznie to moze by pan minister sprobowal innego > pomyslu: kto chce budowac drogi niech je boduje za swoje > pieniadze a dopiero pozniej uzytkuje i pobiera oplaty. Jak wynika z powyższych postów , dróg nikt nie chce budować , w związku z czym twoja oferta furmanek może być wkrótce bardzo atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.ebola.lublin.pl 25.04.03, 01:43 Był kiedyś taki żart o gościu co miał brzydką żonę i zamiast drogiej operacji plastycznej zgodził gajowego, który odstrzelił mu ją po okazyjnej cenie. Polacy trochę przypominają mi tego gościa tyle, że zamiast brzydkiej żony mają wicepremiera złodzieja i hohsztaplera. Oj przydałby nam się jakiś niedrogi gajowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marhev Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.ima.pl 25.04.03, 06:37 Ludzie jak możecie??? Przecież to dla naszego dobra !!! Jak trzeba to trzeba. Zapłaćmy za winietki, dodatkowy podatek za paliwko. To nieważne, że nie ma za co życ. Za 20 lat będzie lepiej. Niech każdy usiądzie na schodach i przeczeka te 20 lat. Może w tym czasie jakiś głu-Pol wymyśli jeszcze coś ciekawszego. Nie ma chleba to niech będą igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llameth Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.magma-net.pl 25.04.03, 07:22 To ma byc nowy pomysł???? To pwinien byc pierwszy rozważany i proponowany, jeśli juz chcą wycisnąć z nas nowy, zakamuflowany podatek. Tylko że w takim rozwiązaniu nikt nie zarobi głupich paru (nastu? set?) milionów złotych na drukowaniu i kotrolowaniu winiet - myślę, że dla pana Pola to najpoważniejszy mankament tego rozwiązania. Cóż, pozostanie dorwać się do korytka przy wydawaniu tych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacek Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: 195.127.46.* 25.04.03, 08:02 Chory kraj, zaorac Polske. Co tu sie dzieje? . Mamy kretynow za politykow. Co miesiac jakis idiotyzm ,tu sie nie da zyc!Dlaczego zamiast obnizac podatki aby ruszyc gospodarke dowalaja co chwile jakims kretynskim podatkiem. Przeciez to jest podatek od podatku od deszcu!!!! Juz w benzynie placimy za drogi, to jak sie polak przyzwyczai i zapomni o tym podatku to walimy nastepny taki sam. Zaorac Polske. Wstyd ,ze my wchodzimy do Unii z takim chorym ustrojem.Naprawde wstyd mi jest za tych warcholow.Nikt nie pomysli ,ze kraj i wszystko co wokol to jest po to aby sie ludziom lepiej zylo!! Jak sie zyje tylko gorzej to nalezy zaorac , sprzedac. Moze lepiej nie wchodzmy do Uni jako kraj tylko sie podzielmy- troche do Niemiec, troche do Danii, troche do Szwecji. Tam nie ma az tylu kretynow w rzadzie i bedzie sie ludziom lepiej zylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzś Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.30.* 25.04.03, 09:01 Koledzy Pola są bezrobotni ? My wybudujemy autostrady i jezcze za jazde ponich zapłacimy kolesiom . Fajnie. Dlaczego ja chcąc zarabiać muszę inwestować własne środki ? Chętnie sięgnę do kieszeni ministrów i premiera . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: 157.25.122.* 25.04.03, 09:14 Skaranie boskie z tym po... Polem !!!! Jak nie winiety to dodatkowy podatek w cenie benzyny. Ile razy można w ten sam bezczelny sposób wpychać łapę do kieszeni zwykłego człowieka. Wstydżcie się Wy, którzy głosowaliście na tę ekipę !!! Ciekawe czy następnym razem też dacie się nabrać na ich wyborcze obietnice ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reza Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.crowley.pl 25.04.03, 09:52 Ale geniusz. W ten sposób podniesie wszystkie ceny towarów, wymagających transportu. Jak znam życie 0,09 zł/na litrze paliwa to bedzie netto, a brutto = 0,11 zł. W ten sposób Balcerowicz dostanie zawału, a nasze kieszenie będą chudły nie tylko przy tankowaniu paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: 217.153.87.* 25.04.03, 09:55 To jest chamstwo. Przecież podatek drogowy, który został wliczony w cenę paliwa miał być (przynajmniej w części) przeznaczony na utrzymanie i budowę dróg. Zresztą czy mozna sie spodziewać czegoś dobrego po "czerwonych"? Wpuścić ich na Saharę, to niedługo piasku zabraknie. Pol powinien się spolić ze wstydu za te pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg 25.04.03, 11:08 Podatek akcyzowy miał być przeznaczony na UTRZYMANIE, REMONTY i budowy dróg, ale nie jest. Tzn. na papierze było 30% i co roku o 5% więcej aż do 50% wpływów z akcyzy. Ale nie zdarzyło się to ani razu, bo przy okazji każdego budżetu przeznaczenie kolejnych 5% akcyzy na drogi jest przekładane o rok. I tak od ładnych kilku lat jest 30%. Te 30% to też teoria. Jedynie jakieś 2 mld zł (gdzieś 10%-15% akcyzy) idzie na drogi krajowe. Nie żeby zaraz na budowę. Na utrzymanie i bieżące remonty bo to też nie mało kosztuje. Wszelkie inwestycje i większe remonty są prowadzone ze środków pomocowych UE i kredytów. Pozostała część akcyzy jest przeznaczona na subwencję drogową wypłacaną samorządom na drogi wojewówdzkie, powiatowe i gminne. Samorządy nie mają obowiązku przeznaczać tej subwencji w całości na drogi i z reguły wydatki na drogi są mniejsze niż subwencja drogowa. Każde 5% akcyzy to jakieś 850 mln złotych. 20% to 3,4 mld złotych. Koszt kilometra autostrady w zależności od warunków wynosi od 10 do 40 mln złotych. Gdyby uczciwie nawet 50% akcyzy szło na drogi, a z teg 20% akcyzy na budowę autostrad to można by wybudować 150 - 200 km autostrady rocznie. A gdyby do tego dołożyć fundusze strukturalne UE. Ach mażenia ... Ale dopóki będzie rządzić lewica (obojętnie czy pobożna czy bezbożna) można się spodziwać co najwyżej wyższych podatków a nie autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Zastanawiam sie... IP: *.echostar.pl 25.04.03, 09:57 czy mój ulubiony minister jest DEBILEM i nie wie o tym ile podatków jest w cenie benzyny czy jest po prostu BEZCZELNYM ZŁODZIEJEM?Jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewicowiec Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: 217.153.6.* 25.04.03, 10:54 jestem za Polem, tu na forum ha jako jedyny!!! walcie we mnie smialo (oryginalne epitety mile widziane) zanim sie rzucicie mam dwa pytanka jaki procent z akcyzy i innych podatkow idzie na remont drog sieci krajowej? bez szacowania prosze tylko same konkrety. ja jezdze po zachodniopomorskim i moge wyminic liste drog krajowych o zmienionej nawierzchni i poszerzonych poboczach, kilka nowych obwodnic. w Szczecinie powstalo w zeszlym roku cztery ronda, cale miasto jest rozkopane i budowane sa drogi. nie wiem jaki jest tego procent, ale inwestycje drogowe sa w naszym wojewodztiwe widoczne golym okiem. niestety nie ma juz pieniedzy na autostrady co prawda nie usmiecha mi sie placic 10 gr za benzyne bo tez uwazam ze benzyna jest za droga, ale chyba to lepsze rozwiazanie niz wniety i lepiej to sciagnac autostrady to nowe miejsca pracy kto ma inny pomysl na sfinansowanie sieci autostrad. ile zbudowal kilometrow rzad Buzka i wszystkie inne poprzednie rzady. bez nowoczesnej sieci autostrad nie popchniemy kraju do przodu, tak jak na pocz. lat 90-tych biznesmeni narzekali na brak nowczesnej sieci telefonicznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator Re:Nie Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.impaq.com.pl 25.04.03, 11:23 Oni to ZŁODZIEJE Wy to ZŁODZIEJE My to ZŁODZIEJE On to ZŁODZIEJ Ty to ZŁODZIEJ Ja to ZŁODZIEJ ot i cała prawda o nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin. Re:Nie Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.proxy.upc.pl / 192.168.202.* 25.04.03, 11:56 Ja znowu jestem wzruszony. Pomysłowością naszego rządu jestem wzruszony. Ale mam taką teorię: nasi panowie, za przeproszeniem, ministrowie bardzo dokładnie zapoznali się z ekonomią. Następnie stwierdzili, że nic, ale to nic nie chcą mieć z nią wspólnego. Tyż piknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.proxy.lucent.com 25.04.03, 12:36 Pan Minister nie potrafi przedstawic zadnego programu oprocz prostych metod wyciagania pieniedzy od podatnikow. Jak takie osoby moga bez zadnych konsekwencji piastowac stanowisko ministra po tylu kompromitacjach. Jestem tylko ciekawy jak dlugo nasze spoleczenstwo moze wytrzymywac taka sytuacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoteM Re: Nowy pomysł na finansowanie budowy dróg IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 10:25 9 GROSZY,OWSZEM GDYŻ JEST TO SPRAWIEDLIWY POMYSŁ OBCIĄZENIA UŻYTKOWNIKÓW DRÓG.NATOMIAST POBÓR POWINEN BYĆ ODRĘBNY OD INNYCH PODATKÓW.NP.: KAŻDY WŁAŚCICIEL STACJI BENZYNOWEJ ODPROWADZA KWOTĘ PODATKU W ILOŚCI: 9 GROSZY x ILOŚĆ SPRZEDANYCH EWIDENCJONOWANYCH LITRÓW, RAZ NA MIESIĄC, NA ODRĘBNE KONTO Z KTÓREGO CZERPAĆ MOGĄ TYLKO BUDUJĄCY DROGI... ZALETY POMYSŁU: PIENIĄDZE BĘDĄ OD ZARAZ, MOŻE SIĘ ZMNIEJSZYĆ SZARA STREFA SPRZEDAŻY PALIW PRZEZ JESZCZE JEDEN, OBOK VATU, SYSTEM MOŻLIWEJ KONTROLI, KOSZTY UZYSKANIA PODATKU BĘDĄ BEZ PORÓWNANIA MNIEJSZE NIŻ PRZY NIESZCZĘSNYCH WINIETACH,ŁATWO BĘDZIE MOŻNA KONTROLOWAĆ WYDAWANIE PIENIĘDZY Z TEGO ODRĘBNEGO KONTA. WADĄ TEGO POMYSŁU JEST NIESTETY ŻE BENZYNA ZDROŻEJE I TO WYRAŻNIE ALE PRZECIEŻ I TAK ZDROŻEJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: links2 Re: do polityków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.03, 22:08 powiem tak żeby zrozumieli: WYSOKIE PODATKI = ŻLE NIŻSZE PODATKI = DOBRZE JASNE ?! a wiecie co jest najgorsze? że dla LSD.. ups SLD nie ma alternatywy. no bo co ? LigaRodzinPolskich czy Harry Lepper?! :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Nowy pomys? na finansowanie budowy dróg IP: *.chello.pl 27.04.03, 15:52 Obecny rzad sklada sie niestety z Forest Gump'ow, ktorzy nigdy w zyciu nic pozytecznego nie zrobili. Nie maja oni pojecia o gospodarce rynkowej, a swoja wiedze czerpia z modelu centralno-rozdzielczego z czasow PRl-u i Zwiazku Sowieckiego. Wydaje im sie ze jesli zwieksza cene paliwa, to wzrosna wplywy do budzetu, kiedy prawda jest dokladnie odwrotna. Zmniejszy sie popyt na drozsza benzyne, zwiekszy sie podaz na benzyne z przemytu. Najprostszym sposobem na znalezienie niezbednych funduszy jest uszczelnienie wyplywu pieniedzy z przeroznych agencji rzadowych, w ktorych na codzien szerzy sie korupcja i marnotrawienie srodkow wydawanych zazwyczaj na firmy "kolegow". Po prostu Trzeci Swiat i cos w rodzaju Republiki Bananowej. Odpowiedz Link Zgłoś