Dodaj do ulubionych

Klient sam sobie podniósł oprocentowanie

13.04.07, 01:12
Oscylator wiecznie żywy :)
Obserwuj wątek
    • skubi6 Klient sam sobie podniósł oprocentowanie 13.04.07, 01:16
      To już kiedyś było, nazywało się "oscylator". Niektórzy panowie nawet
      w tym celu wozili czeki helikopterem.

Bank napisał:

> Procedura księgowań przebiega w powyższy sposób ze względu na funkcjonalność
      > usługi

Za użycie słowa "funkcjonalność" w taki sposób bankowi całkiem słusznie
      należała się kara pieniężna.

www.skubi.net/macierewicz.html
    • Gość: maclaw13 Re: Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.07, 02:21
      No jeżeli klient zawiadomił bank o nieprawidłowości, a bank stwierdził "this is
      not a bug - this is a feature", no to trudno dopatrywać się podstaw do oskarżenia :)
      • Gość: tomfr Re: Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.voyager.pl 13.04.07, 08:51
        ich reklama mówi że mają przyśpieszające oprocentowanie lokat, to chyba o tym
        mówili ;)
    • Gość: jj Medal mu dać! IP: *.ds.ae.wroc.pl 13.04.07, 09:05
      Bank powinien jeszcze wypłacić mu nagrodę za odnalezienie błędu!
    • Gość: Pan Paweł Uzupełnienie artykułu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:16
      nie tylko Bank został powiadomiony!
      Przekazałem takie same informacje do Głównego Inspektoratu Nadzoru Bankowego
      • szpr Re: Uzupełnienie artykułu 13.04.07, 10:46
        Ja prawde mowiac nie widze tutaj zadnego problemu dla klienta. Prokuratura sie
        tym najwyzej zajmie, ale potem powinna umorzyc. Odkryl, lojalnie zawiadomil,
        uprzedzil, bank powiedzial ze to tak ma byc to i luz. Teraz jak bank zmienil
        zdanie to powinien przyznac sie do bledu, naprawic i odzalowac te odsetki dla
        klienta z budzetu dzialu marketingowego bo darcie sie przez prokurature z
        wlasnym klientem skutecznie odstraszy kolejnych, co zniweczy jakiekolwiek
        wysilki PR w najblizszej przyszlosci. I tu zostana stracone duzo wieksze pieniadze.
      • maaac Nadzór Bankowy 16.04.07, 06:12
        No to mam nadzieje że Nadzór Bankowy (czy został już "odzyskany"?) ukarze bank
        za próbę ukarania Pana Pawła za odkrycie ich błędu. Kara powinna być na tyle
        dotkliwa by następnego podobnego klienta następny bank witał z fanfarami.
        Przy okazji czy wielokrotne przelewanie pieniędzy z konta na konto jest
        przestępstwem? Jeżeli tak to po ilu razach w jakim okresie?
      • Gość: Yugol Zero stresu czlowieku... IP: *.chello.pl 16.04.07, 09:48
        Polbank wlasnie pogrzebal swoja wielomiesieczna kampanie reklamowa....
        Człowieku absolutnie niczym sie nie przejmuj. Nikt za nic nie bedzie Cie
        pociagal do odpowiedzialnosci. Ta gnida z Polbanku, ktora wpadla na pomysl ze
        sprawe trzeba oddac do prokuratury zalosnie chce chronic swoja dupe.... nigdy w
        tym banku nie zaloze konta maja skandaliczne procedury, fatalnej jakosci system
        internetowy a zabezpieczenia na poziomie.... no wlasnie jakie zabezpieczenia :)
      • Gość: miecio Czemu nie oscylowałeś sobie w spokoju. IP: 213.25.153.* 16.04.07, 09:53
        Uczciwi zawsze po dup.. dostają. Informowanie banku czy jakiejś instytucji o błędach które czyni jest jak wbijanie sobie gwożdzi. Trzeba było oscylować jak B&K a potem do Israela :D
      • Gość: nomina Re: Uzupełnienie artykułu IP: *.as.kn.pl 16.04.07, 19:16
        To jakiś durny żart?
        Informatycy łatają "dziurę" w systemie, żeby przelewy nie przechodziły w weekend?
        Po to mam Internet i e-konto, żebym mogła przelewać sobie 24 godziny na dobę,
        moje konto, moja sprawa, moje pieniądze. A bank niech pilnuje, żeby rozliczenia
        były realne, a skoro uznał, że nie widzi problemu, to niech zatrudni fachowców,
        a nie "młody, dynamiczny zespół", który na niczym się nie zna. W normalnym kraju
        bohater artykułu zarobiłby dużo większe pieniądze na odszkodowaniu za naruszenie
        jego dóbr osobistych (w końcu niekompetentny pracownik banku zrobił z niego
        przestępcę gospodarczego). Pozdrawiam i proszę się nie poddawać :)
    • Gość: arturro Re: Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.itpp.pl 13.04.07, 12:36
      na stronie prnews.pl jest okladny opis 'wehikułu'
      media.prnews.pl/index.php/oscylator_w_polbanku_czyli_jak_bez_wysilku_zostac_milionerem,display,27558
    • maruda.r Klient sam sobie podniósł oprocentowanie 13.04.07, 23:52

Niewykluczone, że sprytnego klienta czekają kłopoty z powodu dokonanego
      odkrycia. Z naszych informacji wynika, że bank zastanawia się, czy nie złożyć w
      prokuraturze zawiadomienia o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa - próby
      wyłudzenia.

No proszę, proszę. Jak bank, ubezpieczalnia czy developer wydymają klienta wg
      własnych przepisów, to wtedy mówią: "trzeba było dokładnie czytać umowę", ale
      klient je wydyma, zgodnie z tymi samymi przepisami, to prokurator.

Sądzę, że ów klient powinien podać bank do sądu o zarobione odsetki, bo to bank
      nie wywiązał się z umowy, której warunki dodatkowo potwierdził.

• Gość: WPustyni i Paszczy Bo to jest bankowe prawo Kalego ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 02:51
        Jak Kali dymać klienta to jest OK ale jak klient dymać Kalego to być bardzo żle
      • adamp_314 Re: Klient sam sobie podniósł oprocentowanie 16.04.07, 11:48
        Całkowita zgoda, skoro bank został o tym poinformaowany i nie widział w tym
        problemu to klientowi należą się wszystkie odsetki. O żadnym wyłudzeniu nie może
        być mowy.
    • Gość: sad Niech skarżą, a facet to rozpublicznii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 08:15
      i nie zawita do nich już zadeń nowy klient...
      greckie pośmiewisko.. powinni być wdzięczni i tylko myśleć o polubownym
      zadawalącym klienta rozwiązaniu, a oni po sądach chcą własnego klienta słać, za
      to że, im pomógł, bo znalazł lukę, która ewidentnie przynosiła straty bankowi.
    • Gość: Józio W MBanku chyba było kiedyś podobnie IP: 217.153.99.* 16.04.07, 02:32
      Kiedyś przelałem kasę pod koniec miesiąca z EMAXA na EKONTO a odsetki dostałem
      na obu kontach jakbym kasę trzymał tam cały miesiąc.
      • Gość: noname Re: W MBanku chyba było kiedyś podobnie IP: *.chello.pl 18.04.07, 14:24
        No to cuda się dzieją :)

Może dostałeś odsteki na emaxie za czas jaki tam leżały twoje $ a na e koncie za tę końcówkę :P miesiąca
    • truten.zenobi Klient sam sobie podniósł oprocentowanie 16.04.07, 06:57
      " Po odkryciu sposobu na weekendowe zarabianie pieniędzy zgłosił problem do
      bankowej infolinii. Później pisemnie zawiadomił bank o swoich spostrzeżeniach.
      Dostał odpowiedź: "Procedura księgowań przebiega w powyższy sposób ze względu
      na funkcjonalność usługi bankowości internetowej Polbank24 podczas weekendu tj.
      podczas dni, które nie są dniami roboczymi".
      [..]klienta czekają kłopoty z powodu dokonanego odkrycia. Z naszych informacji
      wynika, że bank zastanawia się, czy nie złożyć w prokuraturze zawiadomienia o
      podejrzeniu popełnieniu przestępstwa.."

klient zgłosił przeceiż bankowi nieprawidłowośc i dostał uspakająjąca odpowiedź
      czyli moim zdaniem został poinformowany przez bank że wszystko jest OK
      tak więc zawiaomienie do prokuratury okresliłbym jako sykanowanie i zarządał
      odszkodowania za bezpodstawne oskarżenie.. ;)
    • Gość: MMX Klient sam sobie podniósł -bank by nie przepuścił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:24
      bank nie przepuści żadnej okazji do zysku i wykorzystania klietna. Zawyżone opłaty, dopiski "drobnym maczkiem". Powinni zapłacić, tym bardziej, że wiedzieli o problemie.
    • Gość: Mariusz Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.devs.futuro.pl 16.04.07, 08:40
      Klient nie wyludil tych pieniedzy lecz bank mu je dobowolnie dawal.Przeciez
      klient nie musi sledzic ile ma kasy na koncie i czy nie ma ich za duzo a
      przelwewy moze robic tak czesto jak chce, wiec tez skorzystal z tego prawa.
      Poza tym klient poinformowal bank a ten nie widzial problemu czyli dowod na to,
      ze bank mu te pieniadze dobrowolnie dawal a teraz nagle bank chce skarzyc
      klienta.
    • Gość: ox glupi klient bo uczciwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 09:09
      gdyby siedzial cicho to mialby kase, a teraz za uczciwosc czeka go prokurator.
      Ja w kazdym razie bede sie trzymal z daleka od tego banku.
    • Gość: pieniu Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.mt.pl 16.04.07, 09:22
      To jest chore, przeciez koloes nie zrobil nic zlego, a nawet poinformowal o tym
      bank....bez sensu...Przeciez nie ingerowal w oprogramowanie, nie uzywal
      falszywych kodow, ani nic podobnego...po prostu wykonywal sobie przelewy tam i z
      powrotem, a to chyba mozna robic kazdemu klientowi...co to wogole za polityka
      banku, mam prowo sobie robic tyle przelewow ile mi sie podoba...WIDOCZNIE BANK
      NIE POTRAFI PRZYZNAC SIE DO WINY I WOLI OSKARZYC KLIENTA...!!!!! przy
      okazjiPOLECAM INTELIGO !!!!!!
    • Gość: Airin Jakby odsetki były na kożyśc Banku to by musiał ! IP: *.uml.lodz.pl 16.04.07, 09:38
      Jakby odsetni były nalicone na kożyść banku, a klient sie pomylił to oczywiście
      musiałby zapłacić!!! wtedy to nie byłaby próba wyłudzenia. Oczywiście. Ale jak
      bank popełnił błąd a ktoś - do tego pytając o zdanie i inforumując- chce podjąć
      pieniądze, których przecież nie ukradł, nie włamał się, nie oszukał, to
      przestępstwo!
      • pos3gacz Re: Jakby odsetki były na kożyśc Banku to by musi 18.04.07, 21:58
        Gość portalu: Airin napisał(a):

> Jakby odsetni były nalicone na kożyść banku, a klient sie pomylił to
        oczywiście
        >
        > musiałby zapłacić!!! wtedy to nie byłaby próba wyłudzenia. Oczywiście. Ale
        jak
        > bank popełnił błąd a ktoś - do tego pytając o zdanie i inforumując- chce
        podjąć
        >
        > pieniądze, których przecież nie ukradł, nie włamał się, nie oszukał, to
        > przestępstwo!
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        Ko Ż yść
    • Gość: Martus Polbank - grecka porażka bankowości..... IP: *.chello.pl 16.04.07, 09:51
      narmalnie brak słów.......
    • Gość: miłośnik Sprężynki Powinien powstać Greekbank ..taki Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 09:54
      bank w Grecji. A jak coś: to zawsze można poudawać Greka.
      Ale trzeba przyznać , że ta Pani Ania jest nieziemska.
    • hollowcat A chciałem u nich założyć konto... 16.04.07, 09:56
      Ale coś chyba nie założe skoro za zwykły przelew można trafić do więzienia.
    • Gość: bb Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:14
      Jaki prokurator? Bank otrzymał zgłoszenie od tego klienta, nie zainteresował
      się nim, więc z jakiej przyczyny ma to zgłaszać do prokuratury? Powinien sie
      wstydzić własnej indolencji, a klientowi zamiast kary dać nagrodę (i to bez
      odbierania odsetek)!
    • Gość: kami żeby nie nagłaśniał to bank mógłby mu naskoczyć IP: 62.233.164.* 16.04.07, 10:20
      Przecież wiadomo że banki nie zgłaszają oszustw jeśli sprawa nie jest
      nagłaśniana. To standartowa "tajemnica bankowa"

www.foto-tel.pl/
      • tbernard Re: żeby nie nagłaśniał to bank mógłby mu naskocz 16.04.07, 11:09
        Przecież poinformował najpierw bank, a nie cały świat w internecie.
        Bank miał okazję naprawić błąd i podziękować uczciwemu klientowi.
        Odnośnie upublicznienia problemu, to róznie mogło być, z atykułu nie
        wywnioskowałem wprost. Mogło być, że skapowali się i zaczęli straszyć
        prokuratorem, to gość opowiedział jak było. Mogło też być tak, że
        gość zaniepokoił się o kondycję banku którego tak łatwo można wydoić,
        tym samym narażając klientów na stratę w razie bankructwa, więc zgłosił
        mechanizm do jakiegoś nadzoru bankowego.
        Tak czy inaczej mogą go co najwyżej cmoknąć, a jak będą nadal straszyć, to
        średnio rozgarnięty adwokat przetrzepie im tyłek i zapłacą jeszcze
        odszkodowanie za szykanowanie.
    • Gość: d.marcom dlaczego klient ma ponosić odpowiedzialność IP: 195.164.0.* 16.04.07, 10:22
      ma odpowiadać za błędy i niedociągnięcia innych?? bankowców?
      skoro jest taka możliwość to korzysta.
      banki wykorzystują klientów na różne sposoby łącznie
      z ukrytą lichwą i to jest w majestacie prawa.
      czy bankowcy to święte krowy i zrzucają odpowiedzialność
      za swoje błędy na innych?

• Gość: zenonrfgjioe jak ten bank nieudacznikow POLBank pozwie klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:40
      to bedzie gwozdz to trumny dla tego rynsztoku. Ich oferty to makabra,
      archaiczny dostep do www, procedury niczym w Citi ja sie z tego kluby wypisuje
    • Gość: january Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: *.pse.pl 16.04.07, 10:46
      Takie same rzeczy mogą sie dziać również w Banku WBK, zleciłem stały przelew
      na inne konto w tym samym banku , co poniedziałek, lecz pieniadze są już
      przelane w niedziele rano i mozna je pobrać a jednocześnie datą zaksięgowania
      na jednym i drugim koncie jest poniedziałek
      • Gość: xxx Re: Klient sam sobie podniósł oprocentowanie IP: 195.20.110.* 11.05.07, 14:57
        i co z tego ze je pobierzesz np z bankomatu? to niczego nie zmienia czy
        wybrałbyś je z pierwszego konta czy z drugiego. Co wiecej mozesz zrobic?????
    • Gość: WelcomeToDisneyPL Pedalski bank "zastanawia" sie czy nie złożyć... IP: *.eranet.pl 16.04.07, 11:06
      dobre. powinni człowiekowi wypłacić special bonus
      • olek_01 Re: Pedalski bank "zastanawia" sie czy nie złożyć 16.04.07, 11:44
        No to mam problem - ja też przelewam z emaxa na ekonto i odwrotnie , dość często
        - muszę zobaczyć czy już wyłudziłem odsetki czy jeszcze nie :-)
    • mike-great A znacie historie z ING? Weekendowe $$$... 16.04.07, 12:51
      A znacie historie z ING? Weekendowe $$$...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka