inside.me 14.05.07, 11:53 W artykule brak podstawowej informacji - nadal nie wiadomo na czym polegał "przekręt" LG... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: UOKiK: LG Electronics wprowadzał klientów w b IP: 88.156.63.* 14.05.07, 12:11 no wlasnie - o co w tym wszystkim chodzi? pakowali 22" w opakowania 32"? chyba nikt nie kupowal telewizorow tylko patrzac na opakowanie (ktore zawsze jest wieksze). Odpowiedz Link Zgłoś
tibnor A jakie stanowisko.... 14.05.07, 13:45 zajmuje UOKiK wobec opakowań kosmetyków? Przecież to nagminne postępowanie, a LGE chyba podawało rozmiar ekranu w calach - na opakowaniu? Tak jak masa np. kremu jest podana na dwukrotnie większym pudełku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlawa wlasnie zrezygnowalem z kupnaLG.wole panasonic IP: 213.17.150.* 14.05.07, 13:49 wolny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frufru Re: wlasnie zrezygnowalem z kupnaLG.wole panasoni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.07, 14:24 Oto wycinek z uzasadnienia UOKIK: "Jak ustalił organ antymonopolowy wielkość podana w calach lub centymetrach określa standardowo (praktyka wszystkich producentów odbiorników TV) wielkość całkowitej przekątnej ekranu odbiornika TV. W przypadku telewizorów plazmowych podane wielkości przekątnych równe są tzw. przekątnej widzialnej. Oznacza to, że przekątna obrazu widzianego faktycznie przez konsumenta – użytkownika odbiornika TV, równa jest przekątnej, określonej przez oznaczenie cyfrowo-literowe i tożsamą z nim wielkość podaną na rysunku telewizora. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku tzw. telewizorów konwencjonalnych. Budowa ich ekranów (fragment sfery kuli) powoduje konieczność „schowania” brzegów ekranu pod obudowę odbiornika. Telewizory konwencjonalne, wprowadzane do obrotu przez LG Mława, są pakowane w kartony, na których naklejane są przedmiotowe naklejki. Oznaczenie wielkości ekranu na tychże naklejkach odnosi się faktycznie do całego kineskopu, w tym jego brzegów, „schowanych” pod obudową. Liczby, jakie znajdują się na stosowanych przez LG naklejkach (na wyodrębnionym w formie czarnego prostokąta ekranie), odnoszą się nie tylko do widocznego na rysunku „czarnego” ekranu, ale także do niewidocznej na rysunku części ekranu. Innymi słowy na rysunku, umieszczonym na przedmiotowej naklejce, znalazła się informacja o wielkości tzw. całkowitej przekątnej ekranu telewizora, jednakże sam rysunek odwołuje się do tzw. przekątnej widzialnej obrazu.Są to wielkości różniące się, przy czym przekątna widzialna jest zawsze mniejsza od przekątnej całkowitej. Różnica ta wynosi z reguły kilka centymetrów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moa Re: wlasnie zrezygnowalem z kupnaLG.wole panasoni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:43 przecież to chore. w telewizorach/monitorach kineskopowych zawsze się tak podawało przekątną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Brawo UOKiK IP: 194.250.98.* 14.05.07, 14:48 Tak, jakby inne firmy robily inaczej - szklany kineskop ma zawsze mniej widocznych cali niz podane na pudelku, bo kilka cm jest ukryte pod obudowa. Super ten UOKiK, taka 'afere' wyczesal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Polecan produkty Philips IP: 195.205.221.* 14.05.07, 14:29 a nie jakieś koreańskie badziewia. Tydzień temu padł mim niespełna 2-letni ekran ciekłokrystaliczny Samsunga, a mój syn nadal używa mojego starego Philipsa, który ma już 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Polecan produkty Philips IP: 88.156.63.* 14.05.07, 14:58 > a nie jakieś koreańskie badziewia. Tydzień temu padł mim niespełna 2-letni > ekran ciekłokrystaliczny Samsunga, a mój syn nadal używa mojego starego > Philipsa, który ma już 5 lat. ekran twojego philipsa zapewne wyprodukowalo joint-venture lg-philips lcd. jednym slowem jestes dumnym posiadaczem "koreanskiego badziewia" z naklejka philipsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waltmar Istota "przekrętu" IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.07, 14:54 Przekątną ekranu (kineskopu)można podzielić na przekątną całkowitą i przekątną "widzialną". Zasadą jest, że część ekranu zasłaniana jest przez obudowę (plastik wokół ekranu). W związku z powyższym ekran o przekątnej całkowitej np. 32 cale, posiada przekątną "widzialną" np. o 1-2 cale mniejszą, co w cm2 daje określoną powierzchnię w zależności od długości boków ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbycho Re: Istota "przekrętu" IP: *.opera-mini.net 14.05.07, 16:07 Monitory LCD z racji samej konstrukcji (matryca) maja podawana tylko widzialna przekatna ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek No dobra ale . IP: 193.24.200.* 14.05.07, 17:19 No wszystko fajne, a moge teraz ten tv oddac do sklepu i wziazc kase z powrotem ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris No właśnie co było przekrętem? IP: 62.233.164.* 14.05.07, 20:00 Niech podadzą, to od razu będzie można ich skarżyć www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś