tetlian 07.06.07, 09:55 Pracodawcy widać po prostu nie potrafią dobrać tak zmian, żeby przepracowane dni wolne zrekompensować pracownikom w inne dni pracujące. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TET Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 10:03 Nie rozumiem na czym polega problem- związki zawodowe piszą że ludzie zarabiają w marketach nędzne pieniądze i zmusza się ich do pracy- z drugiej zaś markety nie mogą znaleźć chętnych do pracy. Więc może niech Panie z kas pójdą śladem lekarzy i po prostu zwolnią się z pracy. Jeżeli ta praca jest tak zła- z pewnością znajdą lepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 11:09 Odpowiadasz na : Gość portalu: TET napisał(a): > Nie rozumiem na czym polega problem- związki zawodowe piszą że ludzie > zarabiają w marketach nędzne pieniądze i zmusza się ich do pracy- z drugiej > zaś markety nie mogą znaleźć chętnych do pracy. Więc może niech Panie z kas > pójdą śladem lekarzy i po prostu zwolnią się z pracy. Jeżeli ta praca jest > tak zła- z pewnością znajdą lepszą. ************** Co za nedzna wypowiedz!!! Jak im sie nie podoba maja sie zwolnic? Wypowiedz trotla do potegi!!! Jestes za tym zeby niewolnictwo sie szerzylo? Wedlug ciebie bogatsi maja byc bogatszymi a reszta to cholota ktorej za godziwa prace nalezy sie tylko ochlap za ktory nie moze sie zaden utrzymac i wyzywic, takimi kategoriami myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.ztpnet.pl 07.06.07, 11:16 Marta50: Jedź do Chin, tam podobno wszyscy mają równo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 11:22 Odpowiadasz na : Gość portalu: Marcin napisał(a): > Marta50: Jedź do Chin, tam podobno wszyscy mają równo ************** Lepszych argumentow nie masz? Jakie pojecie masz o Chinach ze tu je cytujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:20 Marta, niektórzy nie nadają się do innej roboty, jeśli każesz zamknąć HM na 1/7 tygodnia, to pracę straci 1/7 załogi... Wtedy będzie im lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 19:33 Odpowiadasz na : Gość portalu: raf von thorn napisał(a): > Marta, niektórzy nie nadają się do innej roboty, jeśli każesz zamknąć HM na 1/7 > > tygodnia, to pracę straci 1/7 załogi... Wtedy będzie im lepiej? **************** Mowisz za wszystkich czy tylko i wylacznie wedlug wlasnej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:34 Nie rozumiem co napisałaś, to nie dotyczy konkretnych osób, to mechanizm. Tak to działa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 20:23 chcecie strajkowac widocznie nie zalezy wam na pracy taka ciezka praca przy kasie nie musicie pracowac narzekacie na male zarobki szukajcie lepszej pracy a nie robcie zamieszania strajkiem wloskim ci co tak nawoluja do strajkow powinni sie zastanowic co tych pracownikow czeka w takich super marketach beda mieli przerabane a ludzi do pracy na kase sobie znajda innych a wam niech da prace ten ktory nawoluje do strajku a biskupi o pieniadze sie nie martwia maja wszystko co dusza zapragnie wlacznie z sa mochodami luksusowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TET Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:28 Czytam to co piszesz. Nie wiem czy jesteś tylko śmieszna- czy już żałosna. Obrażasz innych nie używając ŻADNYCH merytorycznych argumentów. Może zamiast opluwania wszystkich wybrałabyć się gdzieś na spacer i przewietrzyła? Chociaż nawet wtedy nie będę pewien czy zrozumiesz co ludzie piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 19:35 > Co za nedzna wypowiedz!!! > Jak im sie nie podoba maja sie zwolnic? Wypowiedz trotla do potegi!!! > Jestes za tym zeby niewolnictwo sie szerzylo? Właśnie nie: TET chciał, żeby ci sprzedawcy zakończyli swój wyzysk i wzięli normalną pracę, jeśli mają w sklepach tak źle jak mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
supermarket5 Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 10:06 "To jest oczywiście forma nacisku politycznego na posłów, by przyspieszyli prace nad ustawą (wprowadzającą zakaz handlu podczas 12 najważniejszych świąt państwowych i religijnych). Dlaczego jednak związkowcy robią to kosztem pracodawców, a przede wszystkim konsumentów?" - pytał Faliński. Jakich konsumentów? Chyba nieudaczników życiowych, którzy nie wiedzą, jak spędzić weekend i biegną do centrum handlowego. Żałośni ci, dla których sklep jest niedzielną rozrywką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 10:19 a ja bym sie strasznie ucieszyla, gdybym mogla pobiec u siebie do sklepu w niedziele i swwieta. nie musze spedzac na zakupach calego weekendu, ale akurat glownie wtedy mam czas. w niemczech sklepy generalnie zamykane sa o 20tej i czasami sie po prostu nie wyrabiam, zeby do nich wejsc. w sobote jest okropne pandemonium, bo wiele osob rowniez sie nie wyrabia w tygodniu, wiec nie chodze, aby uniknac stratowania. nie uwazam, aby chodzenie po sklepach w niedziele bylo "zalosne". nie spedzam pol dnia w kosciele, jak najwyrazniej moj przedmowca, rodziny nie zalozylam, dlaczego mam siedziec w domu i gapic sie w telewizor badz latac wokol stawku i karmic kaczki, jesli chcialabym wydac zarobione uczciwie pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milosnik_hiper Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.chello.pl 07.06.07, 10:57 Gość portalu: ania_m napisał(a): > nie spedzam pol dnia w kosciele, jak najwyrazniej moj przedmowca, > rodziny nie zalozylam, dlaczego mam siedziec w domu i gapic sie w telewizor badz > latac wokol stawku i karmic kaczki, jesli chcialabym wydac zarobione uczciwie > pieniadze? Właśnie takie pomysły na spędzenie niedzieli uważam za żałosne. Naprawdę nie stać cię na nic więcej? Jedyna twoja rozrywka to siedzenie w domu i gapienie się w telewizor? latanie wokół stawku? to w takim razie hipermarket z własnym wózkiem jest dla ciebie poważną rozrywką. ROTFL. Naprawdę nic innego nie umiesz zrobić? Nie masz znajomych? nie wyjeżdżasz nigdzie? Nie spotykasz się z nikim? W sumie to mi cię żal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.ztpnet.pl 07.06.07, 11:18 Pomieszkalbys w Niemczech, to bys szybko zmienil zdanie. Gdy ty masz czas, sklepy sa zamkniete, paranoja jakas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 11:33 Nie paranoja tylko równość. Jeśli Ty możesz w niedziele iść z dzieckiem na spacer do dlaczego odmawiasz takiego prawa pracownikom sklepu? Twoje myślenie to jest właśnie paranoja i egoizm. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat A kto by chciał mieszkać w Niemczech? 07.06.07, 11:36 1. nie chcą nas 2. nie lubią nas 3. słabo płacą 4. no i w UK mówią w bardziej ludzkim języku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: 212.2.100.* 07.06.07, 14:12 No to fakt, ze zakupy w Niemczech to horror. W weekend jak czlowiek wieczorem chce kupic piwo to musi smigac na stacje benzynowa ;) A ceny na stacji x2 niz w sklepie. Poza tym, tak naprawde problem ze swietami w Polsce jest prosty do rozwiazania... - kto chce pracowac w swieto, nie wyjezdza z rodzina, ma czas reka do gory. - Ja, ja, ja... - swietnie: Pan, pani maja dodatek za prace w dzien wolny. Z reszta spotykamy sie jutro. Milego odpoczynku. A wystarczy tylko oprzec sie na kodeksie pracy :) Po co kolejna ustawa... Trzeba tylko wiecej kontroli PIP, czy rzeczywiscie bonusy i dodatki sa wyplacane. A to jest do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 14:27 Odpowiadasz na : Gość portalu: screen napisał(a): > No to fakt, ze zakupy w Niemczech to horror. W weekend jak czlowiek wieczorem > chce kupic piwo to musi smigac na stacje benzynowa ;) A ceny na stacji x2 niz w > sklepie. ************* Jakim horrorem sa zakupy w Niemczech, nie wbijaj ludziom ciemnoty w glowe? Mieszkam w Niemczech od dziecka i nie moge powiedziec zeby bylo tak jak tu opisujesz. Zakup piwa nie musi sie odbywac na stacji benzynowej, sa tez do tego przeznaczone sklepy, troche logiki i mniej lenistwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bene gesserit nie pie...dol.. IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 19:31 TEZ mieszkam w niemczech od 20tu lat. w mniejszych miastach WSZYSTKO jest pozamykane w niedziele i swieta. w duzych typu berlin, czy kolonia jest latwiej cos dostac, w mniejszych NIE MA NIC, oprocz stacji benzynowej i moze kiosku, jak masz farta. logika tu nic nie pomoze. i nie trzeba chciec kupic piwo, wystarczy, ze ci mleko wyszlo, bo zapomnialas kupic. jak mieszkasz w duzym miescie, masz fajnie, ci w dziurach maja prze...bane madralo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: nie pie...dol.. IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:33 Ta pani to jakiś troll, strasznie ciężki dyskutant, nie przejmuj się jej pisaniną. To chyba jakiś związkowiec incognito. Nie zniżajmy się. PS. Frank Herbert rox :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bene gesserit Re: nie pie...dol.. IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 19:40 ta pani mieszka w niemczech, widze jej ip, jest u tego samego providera co i ja. a troll z niej doprawdy straszny. coz, anonimoewosc w sieci, w realu pomiotlo, na forum mozna popyskowac i ludzi poobrazac. od razu sie czlowiek dowartosciuje ;) ps nice one ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: nie pie...dol.. IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 19:55 Odpowiadasz na : Gość portalu: bene gesserit napisał(a): > TEZ mieszkam w niemczech od 20tu lat. w mniejszych miastach WSZYSTKO jest > pozamykane w niedziele i swieta. w duzych typu berlin, czy kolonia jest latwiej > cos dostac, w mniejszych NIE MA NIC, oprocz stacji benzynowej i moze kiosku, ja > k > masz farta. > logika tu nic nie pomoze. i nie trzeba chciec kupic piwo, wystarczy, ze ci mlek > o > wyszlo, bo zapomnialas kupic. > jak mieszkasz w duzym miescie, masz fajnie, ci w dziurach maja prze...bane madr > alo *************** Jaki masz przeglad lodowki czy zapasow? A od czego masz karteczke z na planowane zakupy? Sama widzisz jak w Niemczech ludzie w sklepie chodza z karteczkami i skreslaja to co wlozyli do koszyka. Zakupy sa sprawa organizacji i przegladu zapasow domowych. Czy bez zapomnianych rzeczy nie mozna sie obejsc? Jak cos zapomniesz kupic lecisz zaraz na pozyczki? Znasz taki zwyczaj w Niemczech? Dluzej mieszkam od ciebie w Niemczech (od dziecka) i nie moge zrozumiec twojej wypowiedzi. Przenosze sie wlasnie do malej miejscowosci (wlasny dom) i nie mam obawy ze sklepy sa zamkniete w niedziele czy swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.chello.pl 07.06.07, 11:57 Co to Cię obchodzi jak ktoś inny spędza wolny czas? Nie ma przymusu kupowania w niedziele i święta. Te całe związki zawodowe są diabła warte. Niech walczą o godziwe zarobki pracowników i wypłaty wynagrodzeń za pracę w niedziele i święta. Nie tylko handlowcy pracują w święta i jakoś nikt nie walczy o lekarzy, pielęgniarki, aktorów w teatrach, dziennikarzy w radiu i telewizji, kelnerów i barmanów, kierowców komunikacji miejskiej. Można wymienić jeszcze więcej zawodów. "Solidarności" wcale nie chodzi o dobro pracowników handlu, tylko o popieranie swoich kumpli z PiS. A Kościół niech tak wychowa sobie wiernych aby zamiast do sklepu szli na msze albo cały boży dzień świętowali. Przecież nie sami ateiści siedzą po tych sklepach. 99,99 % klientów to przecież bogobojni katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:15 a wlasnie!! w niedziele i swięta niech przestaną pracować kierowcy autobusow, tramwajów, kolejarze...w końcu oni tez chcą swietować a my jeździć :)będziemy mogli tylko do kościółka na nózkach pójść Ludzie zrozumcie w końcu: są zawody, w ktorych po prostu sie pracuje w niedziele i swieta a jak komus to nie odpowiada to niech kształci się w innym kierunku...w końcu nikt nikogo nie zmusza aby pracowal w sklepie...zresztą podobno wg danych rzadu bezrobocie spada, pracodawcy bezskutecznie szukają pracowników wiec jesli komuś sie nie podoba u jednego pracodawcy to niech go zmieni na takiego u którego bedzie się mu lepiej pracowalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:23 Odpowiadasz na : Gość portalu: gość napisał(a): > a wlasnie!! w niedziele i swięta niech przestaną pracować kierowcy autobusow, > tramwajów, kolejarze...w końcu oni tez chcą swietować a my jeździć :)będziemy > mogli tylko do kościółka na nózkach pójść > Ludzie zrozumcie w końcu: są zawody, w ktorych po prostu sie pracuje w > niedziele i swieta a jak komus to nie odpowiada to niech kształci się w innym > kierunku...w końcu nikt nikogo nie zmusza aby pracowal w sklepie...zresztą > podobno wg danych rzadu bezrobocie spada, pracodawcy bezskutecznie szukają > pracowników wiec jesli komuś sie nie podoba u jednego pracodawcy to niech go > zmieni na takiego u którego bedzie się mu lepiej pracowalo ************** BRAK SLOW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek89 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 07.06.07, 13:36 Mało czytasz, to i słownictwo ubogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:42 Odpowiadasz na : Gość portalu: Józek89 napisał(a): > Mało czytasz, to i słownictwo ubogie. ************* Jezyk polski uzywam tylko na forum, tu sie tego jezyka nauczylam, na codzien wladam innym jezykiem. Przez to polskie slownictwo jest zawezone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.as.kn.pl 07.06.07, 17:07 Cytując Ciebie samą: >Lepszych argumentow nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 17:13 Odpowiadasz na : Gość portalu: W. napisał(a): > Cytując Ciebie samą: > > >Lepszych argumentow nie masz? ************* Skoro ty lepsze masz to je tu przedstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 11:32 To że nie potrafisz sobie zorganizować czasu to nie powód aby obsługa sklepu siedziała do nocy i czekała na Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 11:40 Odpowiadasz na : Gość portalu: Jonek napisał(a): > To że nie potrafisz sobie zorganizować czasu to nie powód aby obsługa sklepu > siedziała do nocy i czekała na Ciebie. ************* POPIERAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:25 Mnie nie jest żal ludzi, którzy spędzają czas jak sami chcą, żal mi jest ludzi, którzy nie są w stanie sobie pomóc i znaleźć lepszej pracy, nawet (o zgrozo!) zdobywając nowe kompetencje i umiejętności. Praca w HM nie jest obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 19:44 Odpowiadasz na : Gość portalu: raf von thorn napisał(a): > Mnie nie jest żal ludzi, którzy spędzają czas jak sami chcą, żal mi jest ludzi, którzy nie są w stanie sobie pomóc i znaleźć lepszej pracy, nawet (o zgrozo!) zdobywając nowe kompetencje i umiejętności. Praca w HM nie jest obowiązkowa. ************ Sadzisz ze to jest wyjscie? Jak sadzisz maja handlowcy lekka prace np. w duzych sklepach spozywczych czy przemyslowych? Wiec nalezy sie im szacunek jak dla kazdego innego zawodu. Niedziele i swieta dac handlowcom odpoczac, dac im godny ich pracy zarobek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 11:38 Odpowiadasz na : Gość portalu: ania_m napisał(a): > a ja bym sie strasznie ucieszyla, gdybym mogla pobiec u siebie do sklepu w > niedziele i swwieta. nie musze spedzac na zakupach calego weekendu, ale akurat > glownie wtedy mam czas. w niemczech sklepy generalnie zamykane sa o 20tej i > czasami sie po prostu nie wyrabiam, zeby do nich wejsc. w sobote jest okropne > pandemonium, bo wiele osob rowniez sie nie wyrabia w tygodniu, wiec nie chodze, aby uniknac stratowania. nie uwazam, aby chodzenie po sklepach w niedziele bylo "zalosne". nie spedzam pol dnia w kosciele, jak najwyrazniej moj przedmowca, rodziny nie zalozylam, dlaczego mam siedziec w domu i gapic sie w telewizor bad zatac wokol stawku i karmic kaczki, jesli chcialabym wydac zarobione uczciwie pieniadze? *********** Tez mieszkam w Niemczech, tez wychodze z biura pozno mimo tego nie mam ochoty isc na zakupy w niedziele, jestem przeciwnikiem niedzielnego, swiatecznego handlu!!!! Co za lalka z ciebie ze czujesz sie zaraz stratowana w sklepie, chyba na ten temat nie masz pojecia jak wygladaja zakupy w ciagu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geordi Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: 153.19.211.* 07.06.07, 12:19 Po co zaraz tyle emocji? Tak przegladam ta dyskusje i schodzi na podobny poziom co wiekszosc dyskusji pod artykulami politycznymi - rynsztoku. Tylko tam leca wulgaryzmy, a tutaj przypisywanie ludziom 'ze sa zalosni, ze ich zal, ze biedni, ze niekatoliccy, ze konsumenci szaleni, ze egoisci' itp itd. Ludzie, opanujcie sie :) Milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania popieram handel w niedziele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:45 Problemem są niskie płace i przymusowe nadgodziny, a nie praca w niedzielę. Przede wszystkim w Warszawie nie może być tak, że w niedzielę nie można kupić chleba. Jeśli komuś praca w niedziele nie odpowiada, to niech zatrudni się w innej branży, (ja często pracuję w niedzielę-Uniwersytet,ponieważ wtedy odbywają się różne kursy,studia zaoczne itp.) Poza tym inne jednostki któe pracują w niedziele: kierowcy, lekarze, kelnerzy,kucharze, nauczyciele, ratownicy na basenie,pracownicy ogrodu zoologicznego, piloci,rolnicy,sportowcy, pracownicy ochrony,itd. Jeśli komuś praca przy kasie nie odpowiada,to niech zdobędzie się na więcej ambicji, nauczy się czegoś i poszuka lepszej pracy. Słyszałam w Arkadii biadolenie takiego pana(rosłego,jeszcze młodego),stał nad kobietami układającymi ubrania i pomstował na ludzi którzy zarabiają po 5tys. Człowieku! Trochę ambicji i ty też możesz tyle zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: popieram handel w niedziele IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 13:01 Zgadzam się z Tobą. Pracowałam w markecie, teraz bronię inż. i mam lepiej płatną pracę. Gdyby nie większa ambicja dalej bym tam pracowała. Tyle tylko, że ja nigdy nie marudziłam, że w niedzielę pracuję. Trzeba trochę sprytu i zawsze można się z kierownictwem dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: popieram handel w niedziele IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:15 Typowo egoistyczne podejście: "ja pracuje w niedziele wiec inni tez powinni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: popieram handel w niedziele IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:20 Odpowiadasz na : Gość portalu: Jonek napisał(a): > Typowo egoistyczne podejście: "ja pracuje w niedziele wiec inni tez powinni" ************* Jak wynika z tego forum, POlaka to kraj egoistow, samolubow z brakiem wyrozumienia dla innych... ot "przykladni" katolicy ktorzy nawet nie pojmuja co mowia przykazania koscielne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: popieram handel w niedziele IP: *.as.kn.pl 07.06.07, 17:11 Słuchaj, jaki jest cel Twojego mącenia na tym forum? Wypowiedziałaś swoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: popieram handel w niedziele IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 17:16 Odpowiadasz na : Gość portalu: W. napisał(a): > Słuchaj, jaki jest cel Twojego mącenia na tym forum? Wypowiedziałaś swoje zdani > e ********* Jakie macenie? Z prawda nie mozesz sie pogodzic? Reszta twoich pytan lepiej zgnorowac, mowia same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: popieram handel w niedziele IP: *.as.kn.pl 08.06.07, 11:26 Ok. Teraz już rozumiem. To Ty wiesz, jaka jest prawda, a inni po prostu nie potrafią jej zrozumieć. Jasne ;-). Czasami ludzie w ramach relaksu po pracy siądą na chwilę do komputera i zajrzą na jakieś forum. I niektórzy po przeczytaniu rzeczy, które piszesz, mają ochotę odpowiedzieć, żeby pokazać Ci, że Twoje zdanie nie jest jedynym (już nie mówiąc o tym, że słusznym). Szkoda, że na początku swoich postów nie zaznaczasz, że dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Ty już znasz PRAWDĘ, a inni po prostu nie mogą się z nią pogodzić. Mniej by było marnowania czasu. Radochę mam tylko, bo lektura postów i Twoja agresja przy odpowiedziach na nie pokazują, że większość ma zdanie przeciwne do Twojego... Goood ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m he? IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 19:36 kobieto, ja mam dwie prace i NAPRAWDE nie mam czsu zrobic zakupow przed 19:30. pogielo cie calkiem, czy za duzo pifka juz bylo? wychodze do roboty sklepy JESZCZE zamkniete, wracam wlasnie je ZAMYKAJA. puknij sie w czaszke a nie wqrwiaj, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: he? IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 21:07 No rozbawiłeś mnie. Sprzedawca ma siedzieć cała dobę w sklepie bo ktoś kto nie potrafi sobie zorganizować czasu może wpaść w nocy. Ja też pracuje w dwóch firmach ale potrafię sobie tak zorganizować czas aby nie zatruwać innym życia po nocy. Zaprawdę powiadam Ci: miej więcej szacunku dla innych i pozwól im iść do domu o ludzkiej porze i poprzebywać z rodzina w dni wolne. Masz dni wolne? Gratuluje. Ale dlaczego odmawiasz takiego prawa innym? Czy to że ktoś pracuje w sklepie oznacza że jest niewart choćby odrobiny szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipan Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.eranet.pl 07.06.07, 10:58 taa.. albo nieudaczników, którzy tylko w weekend mają czas zrobić zakupy na cały tydzień, bo od poniedziałku do soboty zapinkalają do roboty i w robocie. W weekend odrabaiją się z praniem i sprzątaniem oraz wizytami u rodziny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 11:35 Wiele osób twierdzi, że jak sie komuś nie podoba praca w sklepie to niech ją rzuci. A ja mam rozwiązanie dla tych, którzy cały tydzień są tacy zapracowani: nie podoba Ci sie Twoja praca więc ją rzuć, będziesz miał więcej czasu na zakupy w rozsądnych dniach i godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 19:40 Ale oni, w odróżnieniu od sklepikarzy, nie twierdzą że im się ich praca nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 11:30 supermarket5 napisała: > Jakich konsumentów? Chyba nieudaczników życiowych, którzy nie wiedzą, jak > spędzić weekend i biegną do centrum handlowego. Żałośni ci, dla których sklep > jest niedzielną rozrywką. ************* Popieram!!!!!!!! Niedziela i swieta nie sa dniem zakupow. Zakupy w ciagu tygodnia sa sprawa organizacji a nie rozrywka dla rodzin!!! Tym chcecie zaspokoic potrzeby wlasne i potrzeby waszych czlonkow rodzin? Dzieci nie zadowoli sie kupieniem jakiegos cennego przedmiotu wrecz odwrotnie wychowa sie na notorycznych konsumentow nie znajacych granic finansowych!!! Tym chcecie sie zadowolic? Gdzie cieplo rodzinne, gdzie spedzenie wspolnego czasu na rozrywkach, wycieszkach.... co wiaze i spaja rodzine? Handlowcom nalezy sie wolna niedziela jak i wolne swieta, ci sa takimi samymi ludzmi jak kazdy z nas!!!! Jak zwykle Polacy wychylaja sie z okna, przez to sa tak lubiani na swiecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 11:41 A jaką masz gwarancję, że jak pozamykają sklepy w niedziele to ludzie zaczną nagle jeździć na wycieczki z dziećmi? A poza tym dlaczego chcesz wymuszać siłą na kimś co ma robić w niedziele? Ja np. chodzę w niedziele do sklepu, kupuję jakieś picie, bułeczki i potem jadę za miasto. Dlaczego każesz mi rezygnować z tych zakupów? A mnie może nie stać, żeby to samo kupić o wiele drożej na stacji benzynowej czy w górskim schronisku! Zwróć też uwagę, że lepiej jest jak rodzinka pójdzie sobie razem na zakupy niż jakby rodzice siedzieli przed TV a dzieci wałęsały się po podwórku. Nie przekonasz wszystkich do teatru czy kina! I jeszcze jedno, z jakiej racji mają więc pracować w niedziele aktorzy w teatrach? Dla Ciebie bo nie lubisz hipermarketów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.Red-83-63-150.staticIP.rima-tde.net 07.06.07, 11:46 Gwarancji nie ma żadnej, ale nie widze też żadnego powodu dla którego nie mógłbyś zakupów na niedziele zrobić w sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 11:52 Widzisz, z takich samych powodów nie widzę problemu, żeby pracownik sklepu pojechał na wycieczkę z rodziną we wtorek, kiedy ma wolne za niedzielę. Jest wtedy mniej ludzi i lepiej się wypoczywa niż w weekend. Może również, jeśli ma wolne w poniedziałek, iść do kina na seans ze zniżką. A ja jakoś nie krzyczę, że mi się to należy, że chcę mieć wolne w tygodniu bo nie lubię tłoku na plaży nad jeziorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa1 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.c30.msk.pl 07.06.07, 19:54 No tak,ale dopiero jak dzieci wrocą ze szkoły,odrobia lekcje i mąż wróci z pracy.Wtedy cała szczęśliwa rodzinka zapakuje sie na dłuuugi wypoczynek we wtorkowe np.późne popołudnie. Zastanowiłeś/aś się co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 11:48 Odpowiadasz na : Gość portalu: K napisał(a): > A jaką masz gwarancję, że jak pozamykają sklepy w niedziele to ludzie zaczną > nagle jeździć na wycieczki z dziećmi? A poza tym dlaczego chcesz wymuszać siłą > na kimś co ma robić w niedziele? Ja np. chodzę w niedziele do sklepu, kupuję > jakieś picie, bułeczki i potem jadę za miasto. Dlaczego każesz mi rezygnować z > tych zakupów? A mnie może nie stać, żeby to samo kupić o wiele drożej na stacji benzynowej czy w górskim schronisku! Zwróć też uwagę, że lepiej jest jak > rodzinka pójdzie sobie razem na zakupy niż jakby rodzice siedzieli przed TV a > dzieci wałęsały się po podwórku. Nie przekonasz wszystkich do teatru czy kina! > I jeszcze jedno, z jakiej racji mają więc pracować w niedziele aktorzy w teatrach? Dla Ciebie bo nie lubisz hipermarketów? ********** Bez komentarza, co za ograniczenie i brak wyobrazni!!! Istnieje dla ciebie tylko TV, supermarkiet i podworko o innych rozrywkach nie masz pojecia? Nic dziwnego porownuje sie w Europie polska mentalnosc z turecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 11:56 Po pierwsze naucz się czytać ze zrozumieniem a po drugie przestań się tak pienić i obrażać wszystkich wokół. To jest dopiero brak kultury a nie spędzanie czasu w sklepie. Dla mnie nie istnieje tylko sklep, tv czy podwórko ale większość Polaków tak lubi spędzać czas i nie możesz im tego zabronić. A pracownicy sklepów jeśli już pracują w niedzielę to mają w ramach ustawy dodatkowe wolne w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.indymedia.org 07.06.07, 12:00 A niby dlaczego nie można zabronić? Gdyby sklepy były zamknięte w niedziele na pewno znalazł by się inny sposób jak ją wykorzystać. Sądzę że ględzisz dla samego ględzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 12:07 Ale nikt nie spędza na zakupach całego dnia w niedzielę. Nie pisz takich głupot. Ten zakaz to byłoby po prostu ograniczenie wolności wyboru. Widzisz pracowałam przez jakiś czas w markecie, mam znajomych którzy dalej tam pracują i wiem co to znaczy pracująca niedziela. Tak samo wiem co to jest wolna środa. Nigdy jakoś nie miałam z tym problemu jak spędzić czas w ten wolny dzień i nie było dla mnie żadnej różnicy czy to był koniec czy środek tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarooo Niech zatrudniają pracowników weekendowych IP: *.marsoft.net 07.06.07, 12:17 jak chcą zarabiać w niedziele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:05 Twój cytat: "...A poza tym dlaczego chcesz wymuszać siłą na kimś co ma robić w niedziele?...". Właśnie. Dlaczego ktoś ma sterczeć w niedzielę za lada i czekać na ofiary, którym w tygodniu nie chciało sie ruszyć czterech liter do sklepu? Dlaczego zarządzasz czasem pracowników sklepów? Dlaczego odmawiasz im prawa do spędzenia niedzieli z rodziną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 13:12 Mi tak samo zabraniają spędzania czasu z rodziną w poniedziałek, kiedy u mnie w kinie są tańsze pokazy dla całych rodzin. Dlaczego pracownikom sklepu nie można wg Ciebie nakazać pracy w niedzielę a mi można w każdy inny dzień nawet od 9-21? Skoro ja się na to godzę, przyjęłam się do takiej firmy i od początku akceptowałam takie dni i godziny pracy to dlaczego mam teraz strajkować? A pracownicy sklepów najpierw się na to zgodzili a teraz nagle im się to nie podoba. To nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:17 Ludzie często "godzą" się na takie warunki pracy bo nie mogą znaleźć lepszej pracy z lepszymi warunkami co wcale nie oznacza że faktycznie tak chcą. Poniedziałek jest zwyczajowo dniem pracującym więc twój argument jest dziecinny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 13:24 A widzisz i tu myślisz stereotypowo. Pracuję na takich warunkach ponieważ podnoszę swoje doświadczenie w branży. Bez tego nie miałabym szans wspiąć się wyżej. Nie każdy ma np. znajomości i nie każdy jest super wybitny, żeby od razu być np. prezesem. Większość ludzi musi zdobywać wszystko po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:34 Odpowiadasz na : Gość portalu: K napisał(a): > A widzisz i tu myślisz stereotypowo. Pracuję na takich warunkach ponieważ > podnoszę swoje doświadczenie w branży. Bez tego nie miałabym szans wspiąć się > wyżej. Nie każdy ma np. znajomości i nie każdy jest super wybitny, żeby od razu > być np. prezesem. Większość ludzi musi zdobywać wszystko po kolei. ************* I tym chcesz argumentowac prace w swieta i niedziele? Naprawde nabywasz super doswiadczenie i tym podniesiesz twoje kwalifikacje zaraz na prezydenta? Zenujaca argumentacja!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 13:44 A jaką Ty masz argumentację? Bo większość Twoich postów to krytykowanie i obrażanie innych... Ja odpowiedziałam na argumenty powyżej, że nie pracuję tak długo bo nie mam gdzie, tylko dlatego, że w branży w której pracuję niezbędne jest zdobycie doświadczenia na tym stanowisku. A o prezydentach to byś sobie już na prawdę darowała... Każdy w Polsce wie jak to jest z prezydentami... I jeszcze jedna uwaga do Ciebie: naucz się korzystać z forum, bo to nie jest miejsce gdzie ludzie nawzajem się wyzywają od najgorszych tylko wymieniają swoje poglądy. Zwróć uwagę, że mimo, że masz poglądy przeciwne do moich to ja Cię traktuję z szacunkiem i z dużej litery i nie stosuję wyzwisk tylko dlatego, że się z Tobą nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:50 Atak na innych jest najlepsza obrona i argumentacja wedlug ciebie? Masz niesamowicie zadki sposob zdobywania zawodowych doswiadczen przez prace w niedziele i swieta. Napisz jakie zawodowe doswiadczenie wyniosles z tej twojej praktyki o jakiej wyzej pisales. Chetnie poczytamy. Zenada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 14:05 Ja Cię nie atakuję tylko grzecznie proszę o powstrzymanie się od pisania tekstów typu: "Żenada!!!", albo do pisania o kimś, że skoro robi zakupy w niedziele to jest taki i owaki. Uspokój się trochę i podejmij prawdziwą dyskusję na poziomie... Nie będę się spowiadała w jakiej branży teraz pracuję i jakie zdobywam doświadczenie. Nie jest Ci to do niczego potrzebne. Jeśli jednak bardzo potrzebujesz się wyżyć to proszę. Mam na tyle kultury, że przymknę oko na dalsze Twoje gadanie. Zapraszam Cię więc do ostrej krytyki mojej osoby za posiadanie odmiennego zdania niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 14:29 O litosc zebrzesz, czlowieku? Prawda kole w oczy, lenistwo i brak logiki trzeba napietnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:35 Ona tego nie rozumie po prostu, nie przekonasz jej. Beton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:40 No teraz mnie rozbawiłeś. Kasjerka w markecie poszła tam pracować aby podnosić swoje kwalifikacje. No doprawdy zabawny jesteś. To że Ty chcesz pracować tak jak pracujesz to fajnie, daj Ci panie Boże zdrowie. Ale pamiętaj że nie każdy tak chce tylko niektórzy muszą. To jak z wojskiem. Ci którzy idą na ochotnika są z reguły dobrymi żołnierzami bo robią to co chcą. Ci z poboru (tak jak ja kiedyś) to marne wojaki, które tylko patrzą jak sie wymigać od obowiązków. W sklepach jest podobnie, jak kasjerka siedzi na kasie i myśli że jej znajomi właśnie pojechali nad wodę na piknik to nie sądzę aby sumiennie wykonywała swoje obowiązki. W poniedziałek, który po prostu jest dniem roboczym jej znajomi tez pracują więc jej tak żal tyłka nie ściska i łatwiej sie przykładac do pracy i być milszym dla klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 13:50 Piszę o sobie a nie o kasjerce. Gdybyś był spostrzegawczy to zwróciłbyś uwagę, że: 1. Jestem kobietą 2. Pracowałam w markecie, znam te realia 3. Miałam ambicję się wybić 4. Nigdy nie narzekam na coś na co wcześniej się dobrowolnie zgodziłam 5. Byłabym przeciw handlu w niedzielę, gdyby wprowadzili go teraz nagle bez pytania się o zgodę pracowników. A prawda jest taka, że każdy pracownik podpisując umowę wiedział, ze będzie pracował w niedziele i święta tylko teraz nagle się im odwidziało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:03 I tu sie mylisz. Wiele osób tak rozpaczliwie szuka pracy, że łapie co jest nawet jeśli mu nie odpowiada. Zgodzić sie można dobrowolnie (tak jak Ty) lub pod przymusem np. ciężkiej sytuacji życiowej. Nie sądzę aby większość pracowników marketów szła tam z ochotą, raczej dlatego że nie maja innego wyjścia a gdzieś pracować trzeba i za coś wyżyć. Może jakby lepiej zarabiali to by było im łatwiej to wytrzymać a skoro pracowałaś tam to powinnaś wiedzieć że pensje takich ludzi wystarczają na co najwyżej wegetację. Więc nie pisz bzdur, że skoro podpisali umowę to już się muszą godzić na niewolnictwo bo to żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 14:10 Zgodzę się z Tobą, że wynagrodzenie w markecie jest śmiesznie niskie. I o to powinni walczyć pracownicy. Gdyby zorganizować strajk w identycznej formie tylko pod hasłem większych zarobków byłabym w 100% za tym strajkiem. To jest ciężka praca i często w święta czy niedziele ale doprowadzając do ustawowego zakazu handlu w takie dni nie zyskają większych pieniędzy. Wydaje mi się, że zbyt niskie płace są większym problemem w handlu niż praca w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:28 Tylko że podwyżki w dużych i średnich sklepach to marzenia zatem można powalczyć o zmniejszenie ilości godzin w miesiącu przy zachowaniu dotychczasowej pensji. Efektem będzie nieformalna podwyżka stawki godzinowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 14:35 Tylko, że właśnie ustawowy zakaz handlu nie przyczyni się do zmniejszenia ilości godzin w miesiącu. Zawsze jak pracowałam w święto czy niedzielę to miałam dodatkowy dzień wolny w tygodniu. Ilości godzin w miesiącu były takie same gdy jeden pracownik nie pracował ani razu w niedzielę a inny 3 niedziele pod rząd. Właśnie dlatego mam takie zdanie a nie inne bo znam realia w marketach. Ten strajk do niczego pozytywnego nie doprowadzi a będzie tylko powodem do jeszcze gorszego traktowania pracowników przez kierowników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 14:39 Odpowiadasz na : Gość portalu: K napisał(a): > Tylko, że właśnie ustawowy zakaz handlu nie przyczyni się do zmniejszenia ilośc > i > godzin w miesiącu. Zawsze jak pracowałam w święto czy niedzielę to miałam > dodatkowy dzień wolny w tygodniu. Ilości godzin w miesiącu były takie same gdy > jeden pracownik nie pracował ani razu w niedzielę a inny 3 niedziele pod rząd. > Właśnie dlatego mam takie zdanie a nie inne bo znam realia w marketach. Ten > strajk do niczego pozytywnego nie doprowadzi a będzie tylko powodem do jeszcze > gorszego traktowania pracowników przez kierowników... ***************** Do jakiego gorszego traktowania pracownikow przez kierownikow? Opisz szerzej ta problematyke, mowisz juz jezykiem politykow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:47 Pewnie jej chodzi o to że jak w niedziele nie będzie handlu to kierownicy będą bili kasjerki pałkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.06.07, 12:15 Znowu kłania się czytanie ze zrozumieniem... Pisałam o tym, że jak pracownicy będą strajkować to kierownicy będą nieprzyjemni a nie, że jak nie będzie w niedzielę handlu... Odpowiem teraz szerzej o co mi chodziło bo jest już po strajku i wiem od moich znajomych co się działo. Kierownicy zastraszali pracowników, że jeśli będą strajkować to specjalnie im ustawią jak najwięcej zmian w niedziele i święta. Ci, którzy się nie przestraszyli dostali notatki (forma nagany) i obietnicę ułożenia im tragicznych grafików. I właśnie do tego ten strajk doprowadził. Teraz jest dużo gorsza atmosfera w pracy a ludzie się boją zemsty. Jak widać po relacjach, bardzo mało pracowników w Polsce strajkowało, więc nic to w polskim prawie nie zmieni. Tylko się pracownicy nerwów najedli bo kierownicy straszyli karami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 14.06.07, 20:04 To potwierdza moje spostrzeżenia, że takie strajki należy robić do bólu aż despotyczni kierownicy i właściciele zrozumieją, że ich pracownicy to PRACOWNICY a nie NIEWOLNICY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:46 W Niemczech czy Francji jakoś nie ma tego problemu. Wyjaśnisz mi to? Bo ja to widzę tylko w jeden sposób: Polacy to w większości naród egoistów, uważający że każdy inny człowiek żyje tylko po to abym ja miał radochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 15:03 Naturalnie ze nie ma problemu, zaden nie otrzymuje podwojnych poborow zeby na okraglo chodzic do sklepu. Jezdzi sie raz w tygodniu na wieksze zakupy i to wystarczy z powodzeniem. Tez mamy rodziny i nie sa z tego powodu one glodne. Niedziela i swieta dla nas to czas dla naszych bliskich, cas dla rodziny, czas na sport, czas na jakies wycieczki czy spacery a nie na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 15:19 Ale to jest Europa a Polska jest postrzegana przez samych Polaków jako Azja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:39 Masz swoje poglądy jak spędzać wolny czas, to je realizuj (włącznie z szukaniem takiej pracy, która na takie życie Ci pozwoli), a nie narzucasz je innym. Opamiętaj się, kobieto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 21:09 Dobrze gadasz. Nie wolno zmuszać kasjerki do pracy w wolne dni dla własnej wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikuska Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: 217.153.246.* 07.06.07, 16:33 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Ludzie często "godzą" się na takie warunki pracy bo nie mogą znaleźć lepszej > pracy z lepszymi warunkami co wcale nie oznacza że faktycznie tak chcą. > Poniedziałek jest zwyczajowo dniem pracującym więc twój argument jest dziecinny > . A kto to ustala takie zwyczaje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.jmdi.pl 07.06.07, 18:31 Ludzie często "godzą" się na takie warunki pracy bo nie mogą znaleźć lepszej pracy z lepszymi warunkami co wcale nie oznacza że faktycznie tak chcą. Poniedziałek jest zwyczajowo dniem pracującym więc twój argument jest dziecinny. Skoro poniedziałek zwyczajowo jest dniem pracującym, a niedziela wolnym to powinno to dotyczyć WSZYSTKICH, a nie tylko wybrańców. Wtedy byłoby sprawiedliwie. Tyle, że czegoś takiego nie da się osiągnąć. Są zawody, które mają to wpisane w swoją specyfikę. Dziwię się tylko temu, że ktoś się zatrudnia WIEDZĄC, że będzie pracować w niedziele i buntuje się kiedy to jest od niego wymagane. Za takim myśleniem nie nadążam... Cieszę się jednak bardzo, że jest internet i większość rzeczy można kupić własńie przez internet z dostwą do domu. Jest miło, przyjemnie, kupować mogę o której chcę i omijam tłok na parkingach, w sklepie, kolejki przy kasie i cały ten bałagan. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 21:11 Widzę że masz wygodne życie i fajna prace i nie rozumiesz że niektórzy aby jakoś egzystować podejmują taką prace jaką się da a nie koniecznie taką jaką by chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nev Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 10:33 nie rozumiem problemu, jak się komuś nie podobają warunki pracy to ich nie przyjmuje - wszystko. w IV RP nie ma jeszcze nakazów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 11:36 A jak ktoś nie ma na utrzymanie dziecka to niech je utopi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:45 Jak nie masz kawioru, to jadz chleb, a nie obrażasz się na cały świat, że "w niedzielę każdy powinien jeść kawior". Ludzie całe życie się uczą, żeby być konkurencyjnymi na rynku pracy i żeby stawiać pracodawcy warunki, a Ty byś chciał je stawiać "bo tak". Żeby mieć żądania, trzeba sobą coś reprezentować. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 20:00 Jak ktoś tylko dzięki pracy w sklepie ma na utrzymanie dziecka, to ten pracodawca jest dla niego wybawieniem a nie wyzyskiwaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 20:03 Chciałem powiedzieć - skoro nikt inny nie chce przyjąć Cię do pracy, jedynie supermarket, to nie mów że ten supermarket jest winny Twojej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 21:14 Nie rozumiem Ciebie. W małych miejscowościach bywa że tylko w handlu można się załapać na pracę. Czy to powód aby nie szanować tych ludzi i zmuszać do pracy kiedy sami sie lenimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 07.06.07, 23:42 Nie, nie ma powodu aby tych ludzi nie szanować i zmuszać do pracy. W ogóle na ten temat się nie wypowiadałem, więc rzeczywiście - nie zrozumiałeś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 23:43 To byłem ja - lucky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.06.07, 01:47 > W małych miejscowościach bywa że tylko w handlu można się załapać na pracę. Jeśli w tym mieście jedynym zajęciem jest handel, i nikt nie ma ochoty handlować w niedziele, to w czym problem? I po drugie - czym handlują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 10:36 Za mordę tę solidarnościową hołotę i na bruk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firek Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.07, 10:54 Nie tak łatwo wziąść za mordę, trzeba Piłsudskiego on wiedział jak to zrobić z klechami, bo to oni inspirują strajki i to ich kokosy.Oddzielić Watykan od Polski i wszystkie dotacje natychmiast cofnąć, to i lekarz i nauczycielom wystarczy pieniążków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.Red-83-63-150.staticIP.rima-tde.net 07.06.07, 11:47 A co w zamian? Wybierasz się na ich miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 12:00 Odpowiadasz na : Gość portalu: gość napisał(a): > Za mordę tę solidarnościową hołotę i na bruk ! ***************** praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67738,4166257.html Popieram szweckie zwiazki zawodowe!!! Skonczyc z szerzonym niewolnictwem z wschodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 10:48 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28680 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.07, 11:23 A ja wcale nie widzę problemu. Mam kilu znajomych, którzy pracują w hipermarkecie. Zawsze mogą się dogadać, że w to święto mają wolne a w tamto pracują. I wszyscy są zadowoleni. Oni wiedzieli do jakiego sklepu przychodzą pracować i za jakie pieniądze. Jakby im to nie pasowało, poszliby do innego. Akurat w moim mieście jest dużo pracy w takich sklepach, które nie są otwarte w niedziele i święta. Moim zdaniem problem polega na tym, że ktoś nie umie się dogadać z przełożonym albo nie zadbał o wykształcenie, żeby nie pracować w sklepie ale mniemanie ma o sobie za duże. I dlatego są te strajki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Ale bzdura IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 11:29 100 tys zwolnionych z powodu paru wolnych dni w roku> Kłamstwo w żywe oczy. Chodzę po sklepach i widzę że jak gdzieś jest obsadzonych połowa kas to już wielki sukces. W marketach jest zbyt mało pracowników więc kogo niby mieli by zwalniać? Takiego szantażu już dawno nie słyszałem. Jeszcze trochę a usłyszymy teksty w stylu: wydłużyć dniówkę do 18 godzin albo zwolnimy milion pracowników. Kto wierzy w takie szantaże właścicieli sklepów? Ja proponuję pracę 7 dni w tygodniu po 20 godzin dziennie i to bez prawa do urlopu albo zwolnić miliard pracowników. Do takich absurdów posuwają się właściciele dużych i średnich sklepów. Małe sklepy często rodzinne żądzą się nieco innymi prawami, bo tam właściciele często sami stoją za ladą i sami sobie wyznaczają czas pracy i zwróćcie uwagę, że właśnie te małe, osiedlowe warzywniaki czy kioski są dzisiaj zamknięte i ich właściciele wcale nie narzekają na to że chyba zbankrutują bo nie pracują w niedziele i święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Ale bzdura IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 12:30 Odpowiadasz na : Gość portalu: Jonek napisał(a): > 100 tys zwolnionych z powodu paru wolnych dni w roku> Kłamstwo w żywe oczy. > Chodzę po sklepach i widzę że jak gdzieś jest obsadzonych połowa kas to już > wielki sukces. W marketach jest zbyt mało pracowników więc kogo niby mieli by > zwalniać? Takiego szantażu już dawno nie słyszałem. Jeszcze trochę a usłyszymy > teksty w stylu: wydłużyć dniówkę do 18 godzin albo zwolnimy milion pracowników. > Kto wierzy w takie szantaże właścicieli sklepów? Ja proponuję pracę 7 dni w > tygodniu po 20 godzin dziennie i to bez prawa do urlopu albo zwolnić miliard > pracowników. Do takich absurdów posuwają się właściciele dużych i średnich > sklepów. Małe sklepy często rodzinne żądzą się nieco innymi prawami, bo tam > właściciele często sami stoją za ladą i sami sobie wyznaczają czas pracy i > zwróćcie uwagę, że właśnie te małe, osiedlowe warzywniaki czy kioski są dzisiaj zamknięte i ich właściciele wcale nie narzekają na to że chyba zbankrutują bo nie pracują w niedziele i święta. *************************** Jonek masz sluszna racje to jest czyste wykorzystywanie i gra ludzkim uczuciem strachu, czysty szantaz!!! Czego wiele ludzi w Polsce zrozumiec nie umie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Ale bzdura IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:02 Bo wiele osób jest "rozpieszczonych", uważają że to im się wszystko należy. Taki Pan czy Paniusia uważa że ma ochotę zrobić zakupy w niedziele o godzinie 22 zatem klękajcie narody i otwierajcie sklepy. Dowcip polega na tym, że jakby w niedziele zakazano handlu to ludzie szybciutko by sie do tego przyzwyczaili i szybko by to uznali za normalne. To wymaga tylko jednorazowego "cięcia" i krótkiego okresu narzekania i jęków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Ale bzdura IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:07 Odpowiadasz na : Gość portalu: Jonek napisał(a): > Bo wiele osób jest "rozpieszczonych", uważają że to im się wszystko należy. Tak > i > Pan czy Paniusia uważa że ma ochotę zrobić zakupy w niedziele o godzinie 22 > zatem klękajcie narody i otwierajcie sklepy. Dowcip polega na tym, że jakby w > niedziele zakazano handlu to ludzie szybciutko by sie do tego przyzwyczaili i > szybko by to uznali za normalne. To wymaga tylko jednorazowego "cięcia" i > krótkiego okresu narzekania i jęków. *********** Tak jest popieram!!! Na zachodzie taki strajk by zdobyl uznanie i zrozumienie dla pracownikow handlu, a w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Ale bzdura 07.06.07, 20:07 Mieszkam w USA, supermarkety są otwarte 24h również w niedziele, i jakoś pracownicy nie strajkują - nie sądze że zdobyliby czyjekolwiek poparcie. Sami by pod sobą podcinali gałąź (np. nocna zmiana). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: Ale bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:38 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Bo wiele osób jest "rozpieszczonych", uważają że to im się wszystko należy. Tak > i > Pan czy Paniusia uważa że ma ochotę zrobić zakupy w niedziele o godzinie 22 > zatem klękajcie narody i otwierajcie sklepy. Dowcip polega na tym, że jakby w > niedziele zakazano handlu to ludzie szybciutko by sie do tego przyzwyczaili i > szybko by to uznali za normalne. To wymaga tylko jednorazowego "cięcia" i > krótkiego okresu narzekania i jęków. A jakby ci tak zakazac siedzenia w necie co? Przecież to niszczy oczy i nie spędzasz czasu z rodzina tylko sam slepisz w monitor, zuzywasz prąd okradając w ten sposob wlasną rodzine bo ta kase można przeznaczyć na godziwą rozrywkę a poza tym to jest święto i powinienes godnie spedzac czas a nie w necie. To co zakazujemy Jonkowi uzywania kompa w swieta? To bedzie tylko jednorazowe cięcie a twoimi narzekaniami i jekami nikt sie nie bedzie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Ale bzdura IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:05 O czym piszesz? Porównujesz czynności które sie zrobi z chęci z takimi z przymusu? Rozwiń swoją mysl i napisz mi co ma piernik do wiatraka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Ale bzdura IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 14:37 Ara, siedzenie w necie dowodzi tego ze moje zakupy na nastepny tydzien zostaly zrobione wczoraj i nie jekam na to ze u nas sklepy sa zamkniete w niedziele czy swieta. Swieta i niedziele naleza sie tez ludziom handlu, dlatego siedze w necie i popieram ich, jednoczesnie napietnuje tych ktorzy nie maja dla ludzi handlu zrozumienia. Zakupy to sprawa organizacji wlasnego czasu a nie zmuszanie innych przez zakupy w niedziele do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m DO MARTY50 IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 20:18 moja droga, obrazasz mnie, twierdzac, ze nie mam nic do roboty, jak latac w niedziele do sklepu, taka ze mnie lala. i wspolczujesz, ze nie mam innego zajecia na niedziele, ja socjopatka biedna. jak widze pyskujesz na tym forum non stop od rana. co 2-3 post jest twoj. serdecznie wspolczuje, ze nie masz zycia w realu. nie wypowiadaj sie o tym, jak sobie kto ma zycie zorganizowac, jezeli twoje TAK wyglada. sa ludzie, ktorzy PRACUJA i nie maja czasu. glownie bezrobotni nieudacznicy zyciowi i emeryci i rencisci maja naprawde czas na latanie po sklepach w tygodniu w niemieckich warunkach, tj miedzy 10 a 19ta, gora 20ta. u mnie tylko samy tak dlugo sa otwatre. reszta zamyka miedzy 18:30 a 19 ta. ja do zadnej z w/w grup nie naleze i nie siedze calymi dniami w necie na idiotycznych forach pieniac sie na kazdego, ktory ma poglady inne od moich bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarooo Całkiem zakazać pracy w weekendy, chyba że pracown IP: *.marsoft.net 07.06.07, 11:36 pracownikom zatrudnianym specjalnie na sobotę i niedzielę. W tym kraju gorzej żyje się niż za komuny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Jak zwykle polskie z jednej skrajności w drugą IP: *.colc.cable.ntl.com 07.06.07, 11:49 Solidarność walczy o prawa pracowników. W ten sposób? Toż to tylko głupek poparłby taką akcję! A może państwo z Solidarności zaczęło walczyć o normalne, tzw. świąteczne wynagrodzenie za pracę w takie dni (tak jak jest to przyjęte w normalnych krajach: pracownik Tesco w GB dostaje za święta i tzw. Bank Holiday 200% stawki a jeżeli ma w ten dzień wolne i przychodzi na nadgodziny to jest jeszcze więcej, przy tym pytają się: "czy rozważasz możliwość przyjścia w święto do pracy?"), a nie próbowało WYCHOWYWAĆ i POUCZAĆ klientów? Bo ja sobie np. tego nie życzę aby jakiś solidarnościowy osioł mówił mi co mam robić w święto kościelne. Nie dotyczy mnie ono, bo nie jestem katolikiem a w niedzielę robię zakupy, bo w odróżnieniu od solidarnościowych nierobów i krzykaczy: PRACUJĘ W INNE DNI TYGODNIA, i to także z moich podatków solidaruch jeden z drugim żyje sobie w najlepsze (i jest za friko np. leczony). Banda bezmyślnych krzykaczy i nierobów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Jak zwykle polskie z jednej skrajności w drug IP: *.blue.kundencontroller.de 07.06.07, 11:52 Ty nie pracujesz. Ty się przepracowywujesz, bo gdybyś pracował w normalnym czasie i godzinach pracy mógłbyś iść do sklepu w zwykły dzień o normalnej porze. Dlaczego patologie którą uprawiasz przykładasz do ludzi którzy chcą pracować tak jak to nakazują przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piokuk Re: Jak zwykle polskie z jednej skrajności w drug IP: 82.160.57.* 07.06.07, 14:52 Sądząc po Twoim adresie ip podatków nie zostawiasz raczej w Polsce. A co do tego, że nie jesteś Katolikiem - chwalisz się czy się żalisz? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 11:49 Śmierdział wam solidaruchy PRL z wolnymi sobotami i niedzielami? To zapie..jcie w niedzielę na kapitalistę. I morda w kubeł. O to żeście walczyli to i macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.blue.kundencontroller.de 07.06.07, 11:54 Nie widzę żadnego powodu dla którego soboty i niedziele nie miałby być wolne od pracy? Co jest nienormalnego w realizacji ustawowego 40h tygodnia pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bojakki Re: Pytanie do zwiakowcow i rzadzacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:55 jezeli bedzie zakaz pracy w swieta religijne to bedzie musial sie do nich zastosowac takze ateista. czemu jak ktos chce pracowac to nie bedzie mogl przez odgorny zakaz? Nie wszyscy sa tak leniwi jak zwiazkowcy Solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Pytanie do zwiakowcow i rzadzacych IP: *.blue.kundencontroller.de 07.06.07, 11:57 Jeśli masz zamiar pracować w niedziele SAM to nie ma problemu. Ale nie może być też tak że skoro TY chcesz pracować w niedziele to inni też muszą. P.S. Kiedy wypoczywasz skoro nie rozróżniasz dni tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bojakki Re: Pytanie do zwiakowcow i rzadzacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:58 Problemw tym ze jak bedzie odgorny zakaz to nie ebde mogl pracoiwac nawet SAM!!!! Odpoczywam w inne dni tygodnia. Odpoczynek w srode jest tak samo dobry jak w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Pytanie do zwiakowcow i rzadzacych 07.06.07, 13:09 na niedziele mozesz zatrudnic sie w budce z kebabami - to tez praca i w dodatku w handlu... Gość portalu: Bojakki napisał(a): > Problemw tym ze jak bedzie odgorny zakaz to nie ebde mogl pracoiwac nawet SAM! > !!! > > Odpoczywam w inne dni tygodnia. Odpoczynek w srode jest tak samo dobry jak w > niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bojakki Re: Pytanie do zwiakowcow i rzadzacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:30 Na niedziele mam teraz inna prace, ale jak ja strace i nie znajde niczego lepszego to bym sie chetnie zatrudnil. Osobiscie wole zarobic 800 zl niz 0, wydaje mi sie to wieksza kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Pytanie do zwiakowcow i rzadzacych 07.06.07, 19:42 > Jeśli masz zamiar pracować w niedziele SAM to nie ma problemu. Ale nie może być > też tak że skoro TY chcesz pracować w niedziele to inni też muszą. Właśnie że zakaz handlu w niedziele ma dotyczyć wszystkich - nawet jak ktoś właśnie w niedziele najbardziej lubi zarabiać pieniądze na kasie, to będzie miał zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .lena Czy to naprawdę takie straszne pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:58 Zawsze wydawało mi się, że człowiek po to ma rozum, żeby myśleć. Jeśli ktoś wybiera jakiś zawód, to ze wszystkimi pozytywnymi, ale również negatywnymi skutkami. Oczywiście jestem za tym, żeby lekarze zarabiali po 10tys. i więcej, emerytury były wysokie, życie dłuższe, a pogoda ładniejsza. Ale niestety tak nie jest. Pieniądze z nieba nie spadają. Ustawowe nakładanie na ludzi nakazów i zakazów niczego nie zmieni. Każdy powinien myśleć za siebie. Nie wierzę, że ktoś z dobrymi kwalifikacjami nie jest w stanie spisać takiej umowy, czy dogadać się z szefem, aby pracować wtedy kiedy chce. Wokół mnie są ludzie którzy wykonując rózne zawody pracują w sobote, niedziele, święto czasem do 1 w nocy. To był wybór. I to jest cieżka praca na przyszłość. Ps. A jak ktoś nie ma na utrzymanie dziecka... to mógł się chyba powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Czy to naprawdę takie straszne pracować? IP: *.indymedia.org 07.06.07, 12:05 Praca ponad godziny, do późna czy też w dni ustawowo wolne, to była i jest, patologia na którą wcześniej czy później musi znaleźć się sposób inny niż odprowadzenie wykończonego takim życiem na miejsce wiecznego spoczynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:05 LOL strajkują ludzie o najniższych kwalifikacjach w społeczeństwie - do marketu przyjmą każdego - powinniście się cieszyć że jeszcze nie wpadli żeby małp nie dać do wykładania towaru - będę chwalić dzień kiedy roboty was zastąpią. Zapraszam do fabryk niemieckich(meble, częsci samochodowe) - spokojnie sobie 1500zł na ręke zarobisz...(niestety tu trzeba naprawdę pracować) , ale nie lepiej biedować w markecie i się skarżyć , ale przynajmniej rączki nie poodparzane. Pracowałem nie raz w marketach( co prawda tylko w Auchanie i Leroy Merlin) - ściema jak nie wiem, a nie ciężka robota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 12:39 Odpowiadasz na : Gość portalu: big napisał(a): > LOL strajkują ludzie o najniższych kwalifikacjach w społeczeństwie - do marketu > przyjmą każdego - powinniście się cieszyć że jeszcze nie wpadli żeby małp nie > dać do wykładania towaru - będę chwalić dzień kiedy roboty was zastąpią. > > > Zapraszam do fabryk niemieckich(meble, częsci samochodowe) - spokojnie sobie > 1500zł na ręke zarobisz...(niestety tu trzeba naprawdę pracować) , ale nie > lepiej biedować w markecie i się skarżyć , ale przynajmniej rączki nie > poodparzane. Pracowałem nie raz w marketach( co prawda tylko w Auchanie i Leroy > Merlin) - ściema jak nie wiem, a nie ciężka robota. *************** Co za bzdury!!!!!!!!! Spotkalam w Polsce pania architekt na kasie, jak sadzisz ten tytul otrzymuje sie po podstawowce? Nie bede wymieniac miejscowosci, branzy czy nazwy sklepu ale widzialam eleganckie expedientki wladajace biegle paroma jezykami obcymi ktore obslugiwaly z elegancja i usmiechem na ustach zagranicznych turystow, jak sadzisz byly to panie po podstawowce? Jak mozesz tak uogolniac ludzi? Czy panienka, czy pan na kasie, czy w supermarkiecie sa juz podczlowiekiem nierownym klijentowi? Co za mentalnosc czlowieka!!! To sa tacy sami ludzie jak ty czy ktos inny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu 07.06.07, 13:13 Gość portalu: Marta50 napisał(a): > To sa tacy sami ludzie jak ty czy ktos inny!!!! tylko im sie nie udalo dostac pracy w zawodzie, wiec musza siedziec na kasie... ale to juz nie ich wina - wszak od 17 lat nie oplaca sie prowadzic zadnejgo rodzaju dzialalnosci, a jak sie nagle okazuje co jakis czas wyplywa nowobogacki kolezka kwacha (a teraz rowniez kaczora).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynika Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.aster.pl 07.06.07, 12:43 Pracujemy z mężem codziennie do 20tej albo dłużej. Zakupy możemy zrobić tylko w weekendy. Supermarkety mnie nie interesują - nie chadzam do nich, ale nie pojmuję jak może zakazać handlu w niedzielę? Dla drobnych sklepikarzy będzie to wyłącznie strata finansowa. A ja przerzucam sie powoli na zakupy przez Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:03 Odpowiadasz na : Gość portalu: martynika napisał(a): > Pracujemy z mężem codziennie do 20tej albo dłużej. Zakupy możemy zrobić tylko w > weekendy. Supermarkety mnie nie interesują - nie chadzam do nich, ale nie > pojmuję jak może zakazać handlu w niedzielę? Dla drobnych sklepikarzy będzie to > wyłącznie strata finansowa. A ja przerzucam sie powoli na zakupy przez Internet ************* Chyba nie powiesz mi ze pracujesz od 6:00 czy 7:00 rano do 20:00 kazdy dzien tygodnia? Zakupy to sprawa organizacji czasu i checi a nie nieudacznych wykretow czy zadan pod adresem handlu. Przemysl dla ludzi a nie ludzie dla przemyslu, czyje to slowa moze mi powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynika Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.aster.pl 09.06.07, 12:03 Pracuję codziennie od 8.30 do 20.00. Bardzo często zostaję w pracy dłużej. Wybacz, ale nie będę wstawała o 6 rano, żeby robić zakupy. I nie mów mi o organizacji czasu, bo naprawdę nie mam z tym problemów. Uważam, że handlowcy powinni dostosowywać sie do klientów. To normalne - w każdej branży. Dlatego z zadowoleniem obserwuję, że wiele sklepów i salonów fryzjerskich etc. pracuję np. od 11-tej do 22-ej. Wszystko jest kwestią wyboru branży - mnie też czasem denerwują telefony klientów po 20-tej albo w weekendy, ale taka moja branża. Mam zacząć strajkować? Przecież to śmieszne. Jak w wolnym kraju można zakazać handlu w jakieś dni??? Sa przecież prywatne sklepy. Może mi takze zabronią pracować w Boże Ciało? Bo ja cały dzień spędziłam w firmie i nie strajkuję. Niech domagają się podwyzek od swoich pracodawców, dodatków za święta, ale nie róbmy sobie żartów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.c30.msk.pl 07.06.07, 20:32 strajkują ludzie o najniższych kwalifikacjach w społeczeństwie - do marketu > przyjmą każdego Pracowałem nie raz w marketach( co prawda tylko w Auchanie i Leroy > Merlin) - ściema jak nie wiem, a nie ciężka robota. To teraz wiemy,jakie masz kwalifikacje.No i dowiedziałam sie ,dlaczego jakiekolwiek niedouczone ,chamskie barachło (przepraszam porządnych,normalnych ludzi)pojedzie na saksy to prace dostanie. I niewiem,co jest bardziej opłacalne z dwojga złego:zarobić w markecie na pół etetu ok.600 zł na rękę(ściemniając jak piszesz) czy w niemieckiej fabryce za osiem? godzin pracy 1500zł odparzając sobie ręce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 13:16 heh :) Jednym słowem godzisz się na mniejszą płacę za lżejszą pracę - nie masz powodów do narzekań - robisz to świadomi. :) Co do osądzania o ludzkim wykształceniu bym nie osądzał pochopnie ;). Jak ktoś nie umie znaleźć sobie lepiej płatnej pracy niż w markecie to mimo tytułu przed nazwiskiem jest dla mnie osobą o małych kwalifikacjach. Jeżeli ktoś się nastawia w życiu że jego głównym źródłem pieniędzy będzie praca to ja mu współczuję życia w strachu przed jej utratą. Ja traktuję pracę jako sposób łatania budżetu. ;) Z ciekawości poszukałem w Poznaniu oferty pracy dorywczej. :) Długo nie zajęło(Dobry LM ) Prosta i przyjemna - bierzesz wóz z Poznania i odstawiasz go w Polskę(np do Rzeszowa) po czym wracasz jak chcesz. - 170zł za kurs. Po odjęciu kosztów powrotu i jakiegoś posiłku macie 100zł - praca lekka i przyjemna - dziękuję Praca polega na Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombatant AK tez nie bylo w Poznaniu. Niemcy nie pozwolili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:44 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: AK tez nie bylo w Poznaniu. Niemcy nie pozwol 07.06.07, 13:04 Jeśli ktoś zaczyna pracować w supermarkecie(kasy, obsługa klienta itd.) musi się liczyć z tym że będzie pracować także w dni wolne. Taka specyfika pracy. Mąż zaczynając prace w firmie gdzie jest system trzyzmianowy dobrze wiedział z czym to się wiąże. Pracuje w większość świąt i nie ma tak u nas popularnych długich weekendów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:06 a co z kasjerami w PKP, kierowcami autobusów, masznistami czy sprzedawcami w kioskach "Ruch"-u to są spółki państwowe a też muszą pracować i nikt się nad nimi nie lituje ! Odpowiedz Link Zgłoś
neda1 nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 13:11 A może jeśli dni świąteczne mają być wolne od pracy, powinni przestać pracować wtedy policjanci, lekarze, pielęgniarki, laboranci, pracownicy stacji benzynowych, kelnerzy itd. Przecież dla wielu z nas praca w święta to nieprzyjemna konieczność, ale nie możemy nie pracować w te dni. Jeśli ktoś uważa, że w dni świąteczne nie powinniśmy pracować to powinno to sprawiedliwie dotyczyć wszystkich, ale chyba byłoby to trochę przerażające dla reszty społeczeństwa. Może więc pracownicy supermarketów zastanowią się zanim zaczną opowiadać bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:17 Odpowiadasz na : neda1 napisała: > A może jeśli dni świąteczne mają być wolne od pracy, powinni przestać pracować > wtedy policjanci, lekarze, pielęgniarki, laboranci, pracownicy stacji > benzynowych, kelnerzy itd. Przecież dla wielu z nas praca w święta to > nieprzyjemna konieczność, ale nie możemy nie pracować w te dni. > Jeśli ktoś uważa, że w dni świąteczne nie powinniśmy pracować to powinno to > sprawiedliwie dotyczyć wszystkich, ale chyba byłoby to trochę przerażające dla > reszty społeczeństwa. > Może więc pracownicy supermarketów zastanowią się zanim zaczną opowiadać bzdury **************** Co za bzdurna argumentacja, plycizna i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 13:21 Marta50, może i płycizna ale ja nadal uważam że to specyfika pracy w handlu. Zaczynasz prace w sklepie czyli godzisz się na to że pracujesz w "świątek piątek". Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 13:26 I jeszcze jedno. Jeżeli zabroni się handlu w niedziele i święta to Ci ludzie(pracownicy) i tak stracą. Zacznie się ciecie etatów i zwolnienia. Supermarkety nie są instytucjami charytatywnymi ale jednostkami nastawionymi na zarabianie pieniędzy. Nie będą dokładać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:33 Jakie cięcia etatów. Uważasz że skoro w niedziele nie będzie handlu to ci ludzie nie będą potrzebni od poniedziałku do soboty? Kto będzie handlował w tygodniu jeśli sie zaczną cięcia etatów. We Francji jak zakazano handlu w niedziele i święta nikt nie został zwolniony chociaż u nich tez tym straszono. To prawda że sklepy sa stricte komercyjne, zatem jeśli kupisz telewizor w poniedziałek zamiast w niedzielę to czy sklep na tym cos straci? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 13:54 Pomyśl logicznie. Skoro nadal w dni wolne są dniami gzie jest największy ruch w marketach(czyli potrzeba wtedy więcej kasjerek i obsługi klienta) to brak tych dni co oznacza? Chyba że nie potrzeba tylu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonwk Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:34 Problem w tym że markety już tak poobcinały etaty, że nawet w godzinach szczytu obsadzenie choćby połowy kas to mrzonka. A wyładunek towaru trwa wieki bo jeden pracownik ma pod opieką kilkanaście regałów. A probowałeś się kiedyś czegoś dowiedzieć o towarze? Życzę powodzenia w znalezieniu pracownika działu. Markety są tak oszczędne że już obcięły etaty poniżej minimum przez co stoi sie w gigantycznych kolejkach. Zatem kogo mieli by zwalniać? nie bądź śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 14:45 > nie bądź śmieszny. Chyba raczej śmieszna. > Problem w tym że markety już tak poobcinały etaty, że nawet w godzinach szczytu > obsadzenie choćby połowy kas to mrzonka. Tak się składa że znam trochę supermarkety od tzw. podszewki. Czemu sądzisz że nie może być jeszcze gorzej? W Polsce jeszcze ciągle są chętni do "takiej" pracy i za "takie" pieniądze. Zamiast zabraniać handlu w wolne dni trzeba by lepiej powalczyć aby praca w te dni była lepiej opłacana. I nagle okazałoby się że nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:54 Mylisz pojęcia: 'chętni do pracy' nie jest tym samym co 'rozpaczliwie poszukujący pracy'. Oczywiście że większe zarobki były by odpowiednią motywacją. Tylko jak zmusić markety do płacenia za nadgodziny? Bo siedzenie w niedziele np. na kasie to już przekraczanie ustawowej normy czasu miesięcznie. Nie słyszałaś ile "nadgodzin" trzaskają pracownicy marketów? Policz sobie ile to jest 30 dni w miesiącu razy 8 godzin (które i tak jest każdego dnia przekraczane) a potem sprawdź ile godzin pracy miesięcznie przewiduje ustawa. A następnie idź w niedziele do sklepu i powiedz kasjerce że masz ją w d...ie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 15:04 O ile wiem od jakiś 3 lat w sieci Carrefour pilnowane jest restrykcyjnie żeby pracownicy pracowali tylko w planowych godzinach pracy. Czas pracy kontrolowany jest co do minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 15:10 Nie rozśmieszaj mnie? A kto tego pilnuje? Kierownik sklepu, który nastawiony jest na maksymalny zysk przy minimalnych wydatkach np. na pensje i dodatki za nadgodziny. Nie rozśmieszaj mnie. Jak Ci powiem że we Wrocławiu właśnie wylądowały ufoki to tez w to uwierzysz? A to jest równie prawdziwa informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 15:33 "Kierownik" to może jest w Biedronce albo jakimś innym sklepiku. Ja mówię o Carrefourze,o hipermarkecie, jeśli wiesz czym hiper- sie różni od supermarketu. Mąż pracował w takim ponad trzy lata - i mimo faktycznego nastawienia na jak najwyższe zyski i jak najniższe straty, ośmiogodzinnego czasu pracy pilnował dyrektor, pilnowały Kadry, pilnowali menedżerowie działów. I przede wszystkim - elektroniczny system rejestracji czasu pracy. Za kilkuminutowe nawet przedłużenia leciało się na dywanik u menedżera, a ten na dywanik u dyra. Bo ważniejsze od tych , jak mówisz maksymalnych zyskach, było bycie w zgodzie z prawem i dobre wyniki kontroli Inspekcji Pracy. I nie są to żadne opowieści zasłyszane od Staszka, któremu ciocia kuzynki drugiej żony kolegi szwagra coś powiedziała, ani tym bardziej science fiction. Znasz jakąś taką historię z własnego życia? Czy opierasz się na legendach o "kasjerkach w Pampersac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 15:37 Ja mam kumpele pracująca w Biedronce (pisze zupełnie serio) i ona mówi mi że w jej Biedronce jest w porządku, kierowniczka nie każe pracować ponad normy. To co piszesz to wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 15:54 > To co piszesz to wyjątki. Myślę że dziś jest za duża presja ze strony mediów i Inspekcji Pracy żeby tak naginać. Duże sklepy mogą dużo więcej stracić na wykorzystywaniu pracowników niż "zaoszczędzić". Hipermarketowi, który zatrudnia 100 - 300 ludzi bardziej opłaca się zatrudnić dodatkowe trzy osoby, nawet na pół etatu, niż kombinować z nadgodzinami. Za to w pipidówkach wielkości Biedronek (no, w JMD to chyba też się pilnować powinni wyjątkowo) czy Rossmanów, gdzie jest 5 kasjerek i kierowniczka, której kierownictwo nie widziało na oczy a od której wymaga zysków, to już nie jest tak kolorowo. I nie mówię, tutaj takie przekręty pewnie zdarzają się częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 16:42 Odpowiadasz na : kropkacom napisała: > > To co piszesz to wyjątki. > Myślę że dziś jest za duża presja ze strony mediów i Inspekcji Pracy żeby tak > naginać. Duże sklepy mogą dużo więcej stracić na wykorzystywaniu pracowników ni > ż > "zaoszczędzić". Hipermarketowi, który zatrudnia 100 - 300 ludzi bardziej opłaca > się zatrudnić dodatkowe trzy osoby, nawet na pół etatu, niż kombinować z > nadgodzinami. > Za to w pipidówkach wielkości Biedronek (no, w JMD to chyba też się pilnować > powinni wyjątkowo) czy Rossmanów, gdzie jest 5 kasjerek i kierowniczka, której > kierownictwo nie widziało na oczy a od której wymaga zysków, to już nie jest tak kolorowo. I nie mówię, tutaj takie przekręty pewnie zdarzają się częściej. ************** Czlowieku, w co ty wierzysz w ciuciubabki? W Niemczech jest kara w wysokosci 500 000 Euro za zatrudnianie ludzi na czarno, mimo tego zatrudniaja obcokrajowcow na czarno. Mowi cos to tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 19:24 > Czlowieku, w co ty wierzysz w ciuciubabki? > W Niemczech jest kara w wysokosci 500 000 Euro za zatrudnianie ludzi na czarno > mimo tego zatrudniaja obcokrajowcow na czarno. Mowi cos to tobie? Mówi mi jedno - nie obchodzi mnie co robią Niemcy bo mówimy o Polsce. Poza tym nie podajesz konkretnych faktów(nazwa firmy na przykład) tylko plotki. Twoje argumenty i retoryka przypomina rozmowę z infantylną nastolatką. Fajnie by było jak by każdy zarabiał miliony a weekendy dla całego świata były wolne. A raz na dwa miesiące dłuuugi weekend obowiązkowo. I tylko nie piszcie że wszędzie poza Polską się w niedziele nie pracuje. Bo to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 13:38 Odpowiadasz na : kropkacom napisała: > Marta50, może i płycizna ale ja nadal uważam że to specyfika pracy w handlu. > Zaczynasz prace w sklepie czyli godzisz się na to że pracujesz w "świątek piąte > k". ************ To tylko i wylacznie polskie myslenie, dlatego Polska jest poligonem doswiadczalnym dla zachodnich milionerow, godzicie sie na to? Czy nie czas przejecia zdobyczy zachodnich pracobiorcow i zycia w dostatku, zadowoleniu? Rozumiesz o co tu chodzi globalnie w Europie? Do tego dazycie, zeby zachod dorownal wschodowi a nie wschod zachodowi? Takie sa wasze idealy? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 13:45 W Irlandii większość sklepów, zwłaszcza tych przy głównych ulicach otwarta jest także w niedziele. Podobnie jest z supermarketami i centrami handlowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 14:39 Dokładnie tak Marta. W zachodniej Europie wiele państw ma zakaz handlu w niedziele i święta bo tam sie szanuje ludzi a Polska i Polacy nadal są postrzegani jak Azja. A bierze sie to stąd że Polacy sami z siebie robią takich niewolników i pośmiewisko. W Anglii już sie mówi, że jak trzeba kogoś do czyszczenia szamba to zawsze sie znajdzie jakiegoś Polaka. Wiele osób uważa siebie za Panów a pozostałe 38 milionów Polaków jest tylko tłem dla Pana i władcy. Zatem Pan chce robić zakupy w niedziele więc pozostali biegusiem za ladę i do kas i mordy w kubeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 14:51 Odpowiadasz na : Gość portalu: Jonek napisał(a): > Dokładnie tak Marta. W zachodniej Europie wiele państw ma zakaz handlu w > niedziele i święta bo tam sie szanuje ludzi a Polska i Polacy nadal są > postrzegani jak Azja. A bierze sie to stąd że Polacy sami z siebie robią takich niewolników i pośmiewisko. W Anglii już sie mówi, że jak trzeba kogoś do > czyszczenia szamba to zawsze sie znajdzie jakiegoś Polaka. Wiele osób uważa > siebie za Panów a pozostałe 38 milionów Polaków jest tylko tłem dla Pana i > władcy. Zatem Pan chce robić zakupy w niedziele więc pozostali biegusiem za ladę i do kas i mordy w kubeł. ********** Jonek, zeby wszyscy w Polsce mysleli tymi kategoriamy co ty myslisz nie szerzylo by sie niewolnictwo w swiecie, nie wybrany byl by taki rzad jaki obecnie w Polsce rzadzi. Dlaczego Polacy maja taki stosunek do samych siebie, do bliznich? Brak szacunku do siebie, brak szacunku do bliznego, brak logiki, brak dwustronnego szerszego myslenia to gubi Polskow. Dlaczego? Czyzby Polacy chcieli byc stalymi niewolnikami Europy? Nie sadze!!! Dlaczego tak postepuja i daja sie tak zniewolniczac wszystkim? Polska i inne kraje dawnego wschodu to poligon doswiadczalny dla milionerow, kiedy to zrozumiecie? Czy wasza godnosc jest inna od ludzi zachodu? Nie sadze!!! Jestescie takimi samymi ludzmi jak ludzie na zachodzie, wiec zacznijcie logicznie myslec co sie kryje za obecna polityka swiatowa, polityka globalizacji!!! Swiety czas obudzic sie z letargu, odzyskaliscie wolnosc, dlaczego ja teraz tracicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 15:00 No toż ja o tym piszę. Jesli Niemcy mogą nie pracować w niedziele to dlaczego Polacy muszą? Ale jak sie jakiś Polak wychyli i zażąda dla siebie szacunku to co sie dzieje? Inni Polacy walą go w łeb. Na tym polega problem Polaków. To my siebie nawzajem zniewalamy i nie pozwalamy swoim ziomkom walczyć o szacunek i traktowanie równe z Francuzami, Anglikami czy Niemcami. Polak myśli mniej więcej tak: ja zasługuje na szacunek a inni Polacy... a co mnie inni obchodzą, ja chcę robić zakupy w niedziele i jechać na piknik a inni mają obowiązek siedzieć za lada wszędzie tam gdzie mógłbym sie pojawić i czekać na skinienie mojego palca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 15:28 Odpowiadasz na : Gość portalu: Jonek napisał(a): > No toż ja o tym piszę. Jesli Niemcy mogą nie pracować w niedziele to dlaczego > Polacy muszą? *********** Wlasnie!!! Przez to sami sie zniewolniczaja, ta mentalnosc wykorzystuje sie na calym swiecie. Dlatego ludzie z dawnego bloku wschodniego sa nienawidzeni przez zachod, wypowiedzi wielu formuowiczow tu mowia same za siebie. Dlaczego? Nie dziwie sie ze media Zachodu napietnuja tak Polske za jej abstrakcyjne poglady, niestety tak sie widzi Polske z zewnatrz. *************** Ale jak sie jakiś Polak wychyli i zażąda dla siebie szacunku to co sie dzieje? Inni Polacy walą go w łeb. Na tym polega problem Polaków. *************** W walce o wolnosc byli jednoglosni, odzyskali ja, co teraz sie dzieje? Brak krytycznego spojzenia, duzo warholstwa, brak szacunku do samego siebie a do innego czlowieka to juz lepiej o tym nie pisac. Gdy napisze sie prawde Polakowi zaraz zostanie sie zniszczonym. ************** To my siebie nawzajem zniewalamy i nie pozwalamy swoim ziomkom walczyć o szacunek i traktowanie równe z Francuzami, Anglikami czy Niemcami. Polak myśli mniej więcej tak: ja zasługuje na szacunek a inni Polacy... a co mnie inni obchodzą, ja chcę robić zakupy w niedziele i jechać na piknik a inni mają obowiązek siedzieć za lada wszędzie tam gdzie mógłbym sie pojawić i czekać na skinienie mojego palca ************ Masz 100% racji, wlasnie tego fenomenu nie moge zrozumiec. Czyzby ten inny nie byl czlowiekiem? Czyzby ten inny byl obiektem do wyzysku? Skoro zezwalam na wykorzystywanie tego innego tym zezwalam na wykorzystywanie samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 13:23 Popadasz w przesadyzm. Są zawody bez których "nie ma życia" tj strażacy, policjanci, pogotowie ratunkowe czy gazowe. Tam muszą być dyżury. Ale z całą pewnością sklepy handlujące art spożywczymi, rtv czy agd nie muszą pracować w niedziele bo bez nich w ten dzień świat sie nie zawali. Dlaczego np. politycy nie pracują w niedziele? Bo bez nich nic się nie stanie. A dlaczego Giełda Papierów Wartościowych ma tak często wolne? Bo inwestorzy mogą poczekać do kolejnego dnia roboczego z inwestycjami i tak samo jest ze sklepami: jeśli kupisz telewizor w poniedziałek zamiast niedzieli to z pewnością nie będziesz miał gorszego obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 13:42 > Popadasz w przesadyzm. Są zawody bez których "nie ma życia" tj strażacy, > policjanci, pogotowie ratunkowe czy gazowe. Tam muszą być dyżury. Ale z całą > pewnością sklepy handlujące art spożywczymi, rtv czy agd Masz racje. Tylko zastanowiła bym się najpierw kto na tym zyska a kto straci. Supermarkety dadzą sobie radą. Zlikwidują kilka etatów albo je zmniejszą. Strata związana ze utratą dnia handlowego łatwiej rozejdzie się w dużym sklepie niż w małym sklepiku. Sieci supermarketów zaczną inwestować w sklepy przy swoich stacjach paliwowych. A one są czynne często całodobowo na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 15:03 Dlaczego ktoś miałby zostać zwolniony? We Francji nikt nie stracił pracy jak zakazano handlu w niedziele zatem dlaczego u nas miałby ktos stracić. Tym bardziej że obsady w naszych sklepach najczęściej sa na granicy "wydolności". Nie zadaża Ci sie czasem czekac na sprzedawcę wiekami bo on ma na głowie kilkudziesięciu klientów? Kogo to niby sklepy miały by zwalniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.petrus.com.pl 07.06.07, 19:55 Obsada w HM jest taka, by spełniać wymogi Kodeksu Pracy. Im mniej tzw. roboczogodzin, tym mniej ludzi będzie potrzebnych do ich wypełnienia. Statystycznie rzecz biorąc zwolniona zostałaby 1/7 pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 21:17 H&M jest akurat chlubnym wyjątkiem. Niestety takich wyjątków jest bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 14:10 Masz rację że są zawody bez których nie ma życia, ale wolne święta powinni mieć pracownicy restauracji, kin, teatrów, stacji paliw itp, bez nich można spokojnie w niedzielę żyć. A co najwazniejsze, niedziele i swieta powinni mieć wolne księża, bez ich pracy żyje się cudownie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: nie tylko w sklepach pracują w święta 07.06.07, 14:20 > Masz rację że są zawody bez których nie ma życia, ale wolne święta powinni mieć > pracownicy restauracji, kin, teatrów, stacji paliw itp, bez nich można > spokojnie w niedzielę żyć. A ulice powinny świecić pustkami właśnie w niedziele i święta. Już dziś tak wygląda wiele miast w Polsce. Może komuś to się podoba bo dla mnie to smutny widok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: nie tylko w sklepach pracują w święta IP: *.e-wro.net.pl 07.06.07, 15:04 Z tym ostatnim zgodzę się. Księży zwolniłbym dożywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ eX Re: Trwa strajk włoski pracowników handlu IP: *.akademiki.uni.torun.pl 07.06.07, 14:08 Nieźle, ale jest kilka uwag. Po pierwsze jestem pracownikiem hipermarketu Real i z tego co mi wiadomo, nasza dyrekcja z centrali daje dzisiaj podwójną stawkę za dzień roboczy. OK. Po drugie i najważniejsze z tego co mi wiadomo, to w tym strajku nie chodzi o głupią pracę w święto, bo kto chce, to i tak weźmie urlop albo wolne. Chodzi głównie o niezadowolenie pracownimków z otrzymywanej pensji. Czy chciałby ktoś przepracować pół życia za minimalną stawkę krajową? Raczej nie. Dlatego powstał ten strajk. Jeśli podniosą pensje - OK. W przeciwnym wypadku do końca miesiąca, po opłaceniu rachunków znowu zęby w ścianę. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Proste rozwiązanie całego problemu. 07.06.07, 14:18 1. Jak wiemy sieci handlowe zarabiają dużo, a nwaet bardzo dużo. 2. Konsumenci z tych czy innych powodów chcą robić zakupy w święta. 3. Pracownicy sklepów w święta pracować nie chcą. A więc należy zmienić przepisy. Praca w święta powinna być dozwolona ale pod warunkiem, że osoby w tym czasie pracujące dostaną 500% dniówki. Hipermarkety od tego nie zbiednieją, pracownicy będą zadowoleni no i konsumenci też. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Choćbyś dał 1000%, to nie rozwiąże to problemu. 07.06.07, 14:29 Bo problem nie polega na pracownikach marketów, tylko na tym, że biskupom brakuje kasy na nowe mercedesy, i na głowie staną, żeby zamknąć sklepy w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIJI Re: Michnik i Kwas ladnie sie oblowili po okr stol IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 07.06.07, 15:32 e. Tak zrodzili sie milionerzy w Polsce z wczorajszych towarzyszy.I jeszcze maja czelnosc mowic o powrocie do wladzy. HAHAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Michnik i Kwas ladnie sie oblowili po okr sto IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 15:41 Odpowiadasz na : Gość portalu: FIJI napisał(a): > e. Tak zrodzili sie milionerzy w Polsce z wczorajszych towarzyszy.I jeszcze > maja czelnosc mowic o powrocie do wladzy. HAHAHAHAHA ********** O czym tu bajdolisz czlowieku? Obecna koalicja nakladla ci tego siana do glowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiji Re: Prawda w oczy kole... lewacki lewusku... IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 07.06.07, 15:50 Dobrze wiesz ze nareszcie mamy w Polsce polski rzad i ze SLD TO SMIERC DLA POLSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Prawda w oczy kole... lewacki lewusku... IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 15:55 Odpowiadasz na : Gość portalu: fiji napisał(a): > Dobrze wiesz ze nareszcie mamy w Polsce polski rzad i ze SLD TO SMIERC DLA > POLSKI ************* Co ma tu to do rzeczy? Czym jest obecna koalicja dla Polski, uzdrowieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Choćbyś dał 1000%, to nie rozwiąże to problem IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 15:39 Odpowiadasz na : trombozuh napisał: > Bo problem nie polega na pracownikach marketów, tylko na tym, że biskupom > brakuje kasy na nowe mercedesy, i na głowie staną, żeby zamknąć sklepy w > niedzielę. ********** Co ma tu biskup do rzeczy? To ze duchowienstwo w POlsce odbiega od norm, to sami sobie jestescie winni, ale przy tej dyskusji zostaw ich lepiej w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Choćbyś dał 1000%, to nie rozwiąże to problem IP: *.acn.waw.pl 07.06.07, 20:56 Gość portalu: Marta50 napisał(a): > Co ma tu biskup do rzeczy? To ze duchowienstwo w POlsce odbiega od norm, to sam > i sobie jestescie winni, ale przy tej dyskusji zostaw ich lepiej w spokoju. Dlaczego ich zostawiać w spokoju? Okradają Polskę, w tym i Ciebie. Wyłudzili od państwa już ponad 160 000 hektarów ziemi i tysiące nieruchomości. Kosztują nas miliardy na podstawie konkordatu wprowadzonego niezgodnie z polskim prawem. To faktyczny problem i źródło kłopotów Polski od kilkuset lat. Kościół popierał zaborców, knuł przeciwko niepodległej Polsce, współpracował z Hitlerem... wołowej skóry nie starczy by spisać zdrady kleru w stosunku do Polski. I co? Nadal mają być "ostoją polskości"? Pozycja kościoła we współczesnej Polsce to policzek dla każdego Polaka. Kaczyńscy są (być może nieświadomymi) wrogami naszej państwowości, bo popierają i umacniają wrogi nam kościół katolicki. I tyle. Postudiuj historię, ale nie tę oficjalną, gdzie Kolbe był świętym. Tę prawdziwą, gdzie był judzącym wokół antysemitą, gdzie biskupi knuli zdrady... Interesująca lektura, zapewniam Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 Zwiazki zawodowe jak zwykle szkodza... 07.06.07, 15:50 Zakazy handlu skoncza sie zwyczajnie zwolnieniami - po co zatrudniac wiecej pracownikow niz potrzeba? Jak zwykle zatem zwiazki zawodowe dzialaja na niekorzysc swoich czlonkow. Nic nowego. Proponuje zniesc zakazy i zrobic jeden nowy: zakaz tworzenia zwiazkow zawodowych. Wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Zwiazki zawodowe jak zwykle szkodza... IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 15:57 Odpowiadasz na : michnix2 napisał: > Zakazy handlu skoncza sie zwyczajnie zwolnieniami - po co zatrudniac wiecej pra > cownikow niz potrzeba? Jak zwykle zatem zwiazki zawodowe dzialaja na niekorzysc > swoich czlonkow. Nic nowego. > > Proponuje zniesc zakazy i zrobic jeden nowy: zakaz tworzenia zwiazkow zawodowyc > h. Wszedzie. ************* Polska mentalnosc!!!! Nic dodac nic ujac, co za ubustwo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiji Re: Racja marta50, polski brak wiary w siebie IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 07.06.07, 16:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Racja marta50, polski brak wiary w siebie IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 17:01 Niestety, tak was chwycili ta propaganda ze nie ufacie juz niczemu i nikomu!!! Z jednej strony slusznie z drugiej nie, nalezy nauczyc sie rozgraniczac co moze byc realne a co nie, jakie perspektywy na jakis nowy projekt, jakie ma dodatnie cechy a jakie ujemne dla spoleczenstwa. Dzisiejszy swiat wymaga jednosci spoleczenstwa, walki z niewolnictwem!!! Czy na tym polega wspolna Europa ze jedna narodowosc przeciwstawia sie drugiej albo wykorzystuje sie ludzi dla korzysci tych co stracili juz miare ich bogactwa? Spodziewam sie tego ze zaraz bede wyzwana przez zwolenikow polskiej koalicji od lewakow albo beda mi kazac isc na Bialorus, KOrei albo Chin - z czym do ludzi? O taka Europe nam nie chodzi, wiec bronie handlowcow, popieram ich straik po wlosku a klijentom zycze cierpliwosci i wyrozumienia dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee bylem w malym sklepie pod Cieszynem i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:58 niech sobie pracownicy duzych sieci strajkuja, sa chetni na zapelnienie przestrzeni handlowej, ktora zwolnia. Zwiazki na Powazk, tam ich miejsce skoro niczego nie nauczyly sie w ciagu 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: bylem w malym sklepie pod Cieszynem i... IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 17:04 Odpowiadasz na : Gość portalu: mee napisał(a): > niech sobie pracownicy duzych sieci strajkuja, sa chetni na zapelnienie > przestrzeni handlowej, ktora zwolnia. Zwiazki na Powazk, tam ich miejsce skoro > niczego nie nauczyly sie w ciagu 18 lat. ************ Kogo zwolnia? W Polsce borykaja sie firmy z brakiem ludzi do pracy z brakiem niewolnikow!!! Z pozdravem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiji Re: 400zl miesiecznie to zarobek do dumy w kolchoz IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 07.06.07, 18:23 ie zwanym wspolna europa. Sytuacje dzisiejszej eoropy mozna porownac do okresu miewolnictwa, smialo i bez pudla. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy czyli katolicy na szczęście przegrali w próbie nar 07.06.07, 18:19 zucenia swoich zasad całemu narodowi. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost telewizja też powinna mieć wolne w niedzielę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.07, 18:32 Jakby telewizji nie było w niedzielę to ludzie zamiast gapić się w telewizor poszliby na spacer do parku, nie musieliby oglądać debilnych telenowel i reklam. Cleb jest do przeżycia potrzebny ale telewizja napewno nie. Niech mi któryś zwolennik zamykania w niedziele sklepów rzeczowo wyjaśni dlaczego to sklepy mają być zamkniete a nie stacje telewizyjne. Tam też dużo ludzi pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thommas A ja ich popieram! IP: *.chello.pl 07.06.07, 18:50 I nie poszedłem dziś do żadnego sklepu. Uważam, że tym ludziom też należy się odpoczynek. Wystarczy, że w ciągu tygodnia i w soboty sklepy są otwarte do późnej nocy. W niedzielę i święta powinny być pozamykane. Wszędzie na Zachodzie tak jest i nikt nie narzeka tylko u nas wciąż panuje tak dziki kapitalizm, jak w Stanach przed wojną... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: A ja ich popieram! 07.06.07, 20:11 W Stanach supermarkety są generalnie otwarte w niedziele (niektóre 24h na dobę), mimo że już po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient popieram handel w niedziele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:26 to że sklep jest otwarty w niedziele nie musi oznaczać że pracownik pracuje 7 dni w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Zastanawiajce ze zasadniczo pracownicy nie popiera IP: *.idc.net.pl 07.06.07, 19:30 Zastanawiajce ze zasadniczo pracownicy nie popieraja tego strajku, bo poprostu nie strajkuja. Moze dlatego ze kazdy kto pracuje w niedziele podpisuje przy umowie indywidualny rozklad dni wolnych ktory zasadniczo polega ze za niedziele ma wolny np. kazdy wtorek, ze dzieki temu moze wlasnie we wtorek pozalatwiac wszystkie sprawy w urzedach bankach etc. Sprobujcie zalatwic cokolwiek w urzedzie jezeli pracujecie pon-pt 7:30 15:30 wiec jest im to na reke. Dupek z Solidarnosci ktory puszyl sie w telewizji postulowal wprowdzic przepis zeby jedna niedziele w miesiacu kazdy pracownik mial wolna. Bardzo madre, tak madre ze zapis o co trzeciej OBOWIAZKOWO wolnej niedzieli jest juz dawno w Kodeksie Pracy, zadziwiajace ze przewodniczacy Solidarnosci tego nie wie. Moze ci ludzie nie strajkuja takze dlatego ze moze nie wysoka ale tez nie najnizsza krajowa maja na koncie regularnie 10-go ze przestrzegany jest co do godziny czas pracy i urlopy, ze maja regularnie oplacany ZUS. ZSaraz uslysze ze bredze ze kasjerki pracuja w pampersach a pracownicy po 60 godzin tygodniowo bez urlopow, tyle ze ja pracowalem jako kierownik 3 lata w hipermarkecie wiec wiem o czym pisze a 99,9999 % z was zna market tylko z zakupow i takie jest o nich wasze pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Zastanawiajce ze zasadniczo pracownicy nie po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:24 bardzo słuszna wypowiedz, ja też biorę sobie dyżur w sobotę(niestety moje miejsce pracy jest zamknięte w niedziele), bo dzięki temu mogę sobie w tygodniu inne sprawy pozałatwiać. Odpowiedz Link Zgłoś