rydzyk_fizyk 17.09.07, 09:48 Sam jestem za wprowadzeniem ale te badania nie wyglądają na szczególnie wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ordynator_psychiatrii sondaż na zlecenie BCC-zróbcie na zlecenie obywate 17.09.07, 09:53 li, to wam szczeny opadną, panowie z BCC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff polska powinna wprowadzic euro za jakies 4-5 lat IP: *.adsl.alicedsl.de 17.09.07, 10:25 np w roku 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek W innych prajach Euro spowodowało ogromne podwyżki IP: 195.47.201.* 17.09.07, 10:33 To nie straszenie ale suche fakty. W Niemczech nie zmieniły się nawet liczby - zmieniono tylko walutę. Ten sam towar kosztował 10 marek, a następnie 10 euro. Podwyżka wyraźna. Płace nie wzrosły, więc siła nabywcza wyraźnie osłabła. Ja tak nie chcę. Kupcy skrzętnie wykorzystają zmianę złotówki na euro - na niekorzyść klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: W innych prajach Euro spowodowało ogromne pod 17.09.07, 10:42 Ja jestem ZA wprowadzeniem euro. Zabezpieczy to moją kieszeń przed ekonomicznymi populistami. Gość portalu: Leszek napisał(a): > W Niemczech nie zmieniły się nawet liczby - > zmieniono tylko walutę. Ten sam towar kosztował 10 marek, a > następnie 10 euro. To Ty chyba nigdy w Niemczech nie byłeś ani wprowadzenia euro nie pamiętasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: W innych prajach Euro spowodowało ogromne pod IP: 212.185.98.* 17.09.07, 11:06 Ja sie wychowalem w niemczech i zyje w niemczech. Bylem przy tym jak wprowadzono walute Euro. To ty chyba nigdy nie byles w niemczech, poniewaz to co Leszek mowi jest faktem. Przed wprowadzeniem Euro zaplacilem w restauracji za jedzenie 12 marek a jak dwa miesiace po wprowadzeniu euro bylem tam to przyklejono tam gdzie bylo DM poprostu € i to samo kosztowalo nagle dwa razy tyle. Inni troche mniej dokladnie zmieniali. Np. galka lodow kosztowala 1,50 DM a jak wprowadzono euro to kosztowala 1 euro (zamiast 75 centow z prawidlowym przeliczeniem). To bedzie Polske tez czekalo!! Pierw wszyscy beda sie cieszyli ze bedzie euro a jak juz bedzie to kazdy zobaczy co tak naprawde to euro da! Nic sie wiecej nie bedzie zarabialo a towary podrozeja. Jedynie Haribo dokladnie przeliczyl: Zeby cena sie znowu zgadzala to wyjeto jeden gumis z paczki. Bo przez przeliczenie im jakos wyszlo ze bedzie kosztowalo 1,91 a to glupio wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: W innych prajach Euro spowodowało ogromne pod 17.09.07, 11:18 Nie jest prawdą to, o czym piszesz. W Słowenii Euro obowiązuje od początku roku i podwyżek nie zanotowano. Być może były takie w krajach, które początkowo wprowadzały Euro, ale jak widać da się wyciągnąć wnioski i temu zapobiec. Był taki raport o skutkach wprowadzenia Euro w Słowenii, przygotowywało bodajże Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Powinni udostępnić, jesli ich poprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Moze jakies przyklady? IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.07, 11:10 Poza branza hotelarsko-gastronomiczna (za co zreszta potem odpokutowala, bo liczba klientow im drastycznie spadla) znaczacych podwyzek nie bylo. Moze jakies przyklad z tego przeliczania 10DM na 10 euro bys podal? To natomiast, jak moga ceny piac sie w gore bez ingerencji euro pokazuja ceny nieruchomosci w Polsce, gdzie w Niemczech mimo wprowadzenia euro wrecz stagnacja na tym rynku byla i zreszta jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Przykłady? Ależ takich jest wiele IP: 77.223.196.* 18.09.07, 07:14 Kilka lat temu paczka papierosów kosztowała w Reichu 5 marek. Obecnie ta sama paczka kosztuje 5 euro. Prawie dokładnie to samo jest z cenami benzyny i diesla. A we Włoszech jest jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Moze jakies bardziej sensowne przyklady? IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.07, 10:18 Piszac z Katowic powinienes raczej wiedziec, ze papierosy i w Polsce podskoczyly, o paliwie nie wspominajac. W GB (tam nie ma euro) benzyna jest drozsza obecnie niz w Niemczech. Dla przypomnienia liczac na euro litr benzyny w Polsce kosztuje ponad 1,1 euro, paczka papieroso do 2 euro dochodzi. Ile kosztuje paczka papierosow w GB, czy Danii (tez dla przypomnienia - tam nie ma euro), to moze palacza o zawrot glowy przyprawic. Masz jakies bardziej przekonywujace przyklady drozyzny, ktore wywolalo euro? Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Polacy chcą zamienić złote na euro 17.09.07, 10:37 Polacy lubią tracić oszczędności w głupi sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg naciągacie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 10:52 "prawie połowa Polaków chce zastąpić złotego walutą Unii Europejskiej" Skoro "prawie połowa" to oznacza to mniejszą część. Skąd więc krzyczący tytuł o Polakach (jakby chodziło o ogół) którzy chcą Euro ?? Naginanie faktów, a więc bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
stradford Polacy chcą zamienić złote na euro 17.09.07, 10:54 ...tak - sondaż przeprowadzono na grupie powyżej 15 lat........ i poniżej 16................. oszuści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 11:02 Jestem za zmianą na euro. Dla tych co się poruszją w paru krajach i mają z tym doświadczenie jest to bardzo wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Polacy chcą zamienić złote na euro 17.09.07, 11:05 Ja też jestem za ,ale wtedy wyjdzie jak mało zarabiamy na tle innych krajów UE:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.neurosoft.pl 17.09.07, 12:16 I właśnie dlatego jestem za wprowadzeniem euro. Oczywiste jest to, że niektórzy sklepikarze będą próbowali wykorzystać tę sytuację w celu podniesienia cen, ale takie praktyki będzie można karać. A uwidoczniona przez wprowadzenie euro mała wysokość pensji w Polsce będzie dodatkowym bodźcem do ich podniesienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Juz sie zaczyna pranie mozgow... IP: *.umcs.lublin.pl 17.09.07, 11:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B77 Polacy chcą zamienić złote na euro IP: 217.147.104.* 17.09.07, 11:20 Mi sie tez "podoba" ten fragment: "Na pewno nie pomaga kwestii wprowadzenia euro debata publiczna, gdyż rząd ustalił: >>euro tak, ale gdy będzie to dla Polski korzystne<<." Coz za karygodne postepowanie?! Powinnismy przeciez brac, chocby i w ciemno! Bo inni juz wzieli! Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 11:45 zamorzą ludzi głodem ale Euro wprowadzą. Dla tych 3% bogatych w Polsce. W całej Europie wprowadzenie Euro spowodowało 100% podwyżki cen. Polscy renciści i tak umierają z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.neurosoft.pl 17.09.07, 12:20 Nieprawda. Największe podwyżki były rzeczywiście w Niemczech (bo Niemcy się na nie nie przygotowali), ale w pozostałych krajach już tak źle nie było (bo inni wyciągnęli wnioski z niemieckiej lekcji). Nie ma powodu, żebyśmy przy wprowadzaniu euro musieli iść akurat w ślady Niemców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Polacy chcą zamienić złote na euro IP: 212.185.98.* 17.09.07, 13:58 Gość portalu: Alex napisał(a): > Nieprawda. Największe podwyżki były rzeczywiście w Niemczech (bo Niemcy się na > nie nie przygotowali), ale w pozostałych krajach już tak źle nie było (bo inni > wyciągnęli wnioski z niemieckiej lekcji). Nie ma powodu, żebyśmy przy wprowadza > niu euro musieli iść akurat w ślady Niemców... Dziwne tylko ze rownoczesnie z Niemcami wprowadzily 11 innych (plus trzy przez inne umowy) kraji Euro... To kiedy mieli czys zeby "wyciagnac wnioski"? Gadasz bzdury bo niby na zachodzie jest tak super, ale kto sie tutaj nie wychowal ten nie ma pojecia jak tutaj tak naprawde jest... przez czytanie i odwiedzanie nikt nic sie nie nauczy. Zwlaszcza w metropolach:/ POLSKE CZEKA Z ZA SZYBKIM WPROWADZENIEM EURO CHAOS I JESZCZE WIEKSZA BIEDA!!! Czy naprawde ktos mysli ze jesli dzis cos kosztuje 49 gr. to po wprowadzeniu euro bedzie 13 cent? Taka cena dziwnie wyglada wiec sie podwyzszy. Tak bylo wszedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.versanet.de 17.09.07, 11:51 Maslo,cukier,piwo i wodka czyli najwazniejsze artykuly spozywcze w Polsce sa przeciez w Niemczech tansze lub co najmniej kosztuja to samo przy przeliczniku 1 do 4.A artykuly przemyslowe czy TV albo PC sa nawet tansze w Niemczech.Mozna sprawdzic na porownarkach cen.Po za tym maslo poszlo w tym roku w Niemczech do 40% do gory a jest i tak tansze niz 20 lat temu w Niemczech.No to jak to jest z ta niemiecka drozyzna spowodowana wprowadzeniem Euro? Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia jezdze do pracy do RFN od 26 lat, wiec moge cos 17.09.07, 14:48 powiedziec o cenach jakie byly w DM, co sie stalo po wejsciu Euro i teraz. Nie jest prawda, ze wszystko poszlo o 100% i w miejsce DM wpisano Euro. Tak nie jest, ale jednak bardzo wiele rzeczy, zywnosci, uslug, jedzenie i napoje w restauracjach, bardzo podrozalo. Zdarzaly sie podwyzki o 50%, co w dawnym RFN ze stabilna marka bylo nieslychane. Sam opowiadalem rodzinie w Polsce jaki to stabilny kraj w porownaniu z Polska, bo od 1981 roku olej w sklepie jest po tyle i tyle.Tak mowilem az do czasu euro. Teraz jest b.drogo, nawet te wyprzedaze nie sa juz takie tanie, restauracje, uslugi potwornie drogie. Dzisiaj byl tu kominiarz u szefa, pisze z RFN, byl 20 minut, rachunek 48 euro. Rano kupilem 50 kg kartofli do kuchni, 10 salat, 10 ogorkow i 15 cukini, u bio-rolnika, rachunek 89,40 euro. W markecie mleko poszlo dzis na 73 centy, w sobote bylo 62 centy, maslo irlandzkie 1,45 euro, sery,twarogi zwariowaly. Pisze to dzis na goraco. Benzyna dzis 1,39 euro za litr, ropa 1,18 euro. Jak to wszystko pomnozyc przez 2, czyli w DM to drogo jak cholera. Jakby tak mialoby byc w Polsce z pensjami po 400 euro a emeryturami po 250 euro to nie przesadzaja ci, ktorzy tu pisali, ze to bylyby glod A rachunki, czynsze,paliwo, uslugi? Chleb w Polsce bylby min. po 1 euro, czyli 3,80 zl. Wtedy to juz na 100% wynajbym moje mieszkanie i dom w Krakowie i wyjechal na stale na Zachod, aby nie glodowac. Tylko, ze tak nie moze zrobic 38 mln ludzi, oni nie maja tego doswiadczenia co ja, nie znaja 2 jezykow, itd. Decyzja o euro w Polsce moze byc rozwazna za 10 do 15 lat jak zaczniemy normalnie zarabiac, po ok. 1200 do 1500 euro na miesiac, netto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: jezdze do pracy do RFN od 26 lat, wiec moge c IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.07, 16:36 rzeczywiscie widac z Twojej wypowiedzi ze tez tutaj zyjesz! Mam naprawde nadzieje ze Polacy otworza oczy o posluchaja sie Polonii. Euro teraz a nawet za 4-5 lat (co ktos predzej powiedzial) byloby najgorsza rzecza ktora by mogla sie zdazyc Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Zakladam ze wszyscy ci ktorzy sa za euro 17.09.07, 20:51 potrafia porzadnie to uzasadnic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Mity i fakty IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.07, 23:46 "Dzisiaj byl tu kominiarz u szefa, pisze z RFN, byl 20 minut, rachunek 48 euro. Rano kupilem 50 kg kartofli do kuchni, 10 salat, 10 ogorkow i 15 cukini, u bio-rolnika, rachunek 89,40 euro. W markecie mleko poszlo dzis na 73 centy, w sobote bylo 62 centy, maslo irlandzkie 1,45 euro, sery,twarogi zwariowaly. Pisze to dzis na goraco. Benzyna dzis 1,39 euro za litr, ropa 1,18 euro." Jaki to ma wszystko zwiazek z euro? Uslugi sa funkcja wysokosci zarobkow i podatkow, nic dziwnego, ze wzrastaja. W Polsce bez euro nie ma tego zjawiska? Mleko podrozalo. Mozna dywagowac co spowodowalo ten wzrost. Jedni pisza, ze Chinczycy zaczeli masowo je zlopac, inni, ze liczba krow sie zmniejszyla. Znowu bez zwiazku z euro. W Polsce zywnosc nie drozeje? Paliwo jest drogie, bo ropa na rynkach swiatowych jest droga. Cena bentyny w Polsce wynosi ca 4,20pln na zlitr, czyli gdzies 1,1 euro. To ceny w Niemczech za benzyne stanowia taki szok? Co w takim razie powiedziec o cenach mieszkan w duzych miastach w Polsce, ktore przegonily cene w duzych miastach w Niemczech, to tez wina euro? Jest wiele mitow na temat, ze euro powoduje drozyzne. Tak wlasnie np. niektorzy przypisuje wzrastajace ceny paliw euro. Euro jest natomiast srodkiem platniczym, jak kazda inna waluta, sluzaca do okreslania wartosci, a przede wszystkim porownawcza. Kazdy sprzedajacy chce uzyskac jak najwyzsza cene za swoj towar, kazdy kupujacy chcialby dac jak najmniej. Przypisywanie euro, ze sluzy tylko sprzedajacym (czyli podwyzszaniu cen) jest jakims delikatnie mowiac nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.versanet.de 18.09.07, 12:07 20 lat temu srednia pensja robotnika wynosila 1200 euro a dzis 2000 euro na 3 klasie podatkowej.20 lat temu moje auto palilo 12 l benzyny a dzis moje silniejsze i wieksze 9 litrow.PC,TV,meble,CD s i 90% innych przedmiotow codziennego uzytku kosztuje dzis mniej niz 20 lat temu. .Inflacja w Niemczech jest nawet mniejsza niz w wielu innych krajach europejskich. de.wikipedia.org/wiki/Bild:PreiseDeutschland.png a tu tabelka jak sie ceny od 1952 zmienily: img170.imagevenue.com/img.php?image=09789_Preisniveau_122_767lo.jpg Ktos napisal o masle z Irlandi.Kto to w Niemczech kupuje????? Niemieckie 250 podskoczylo wprawdzie z 80 centow na 1,2 euro ale na wiosne w polskim Lidlu widzialem kostke masla 200 gram za 3,99 zl czyli 1,05 euro..Mozna sobie przeliczyc,ze przed ostatnia podwyzka nabialu w Europie w Polsce maslo bylo juz drozsze niz w Ni3emczech....Wyobrazam sobie dzisiejsza cene masla w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Polacy chcą zamienić złote na euro IP: *.ichf.edu.pl 17.09.07, 11:56 GfK Polonia słynie z "rzetelności" i specjalizuje się w wynikach które mogą się spodobać zamawiającemu. Odpowiedz Link Zgłoś