Gość: PanCogito IP: *.189.72.18.e-plan.pl 27.09.07, 15:19 He, co by tu powiedzieć, żeby dopierdzielić Ziobrze, a zarazem nie wyjść na durnia...;))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Satyr Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 15:27 Panie Cogito ! Milczeć, milczeć nawet w skupieniu. A Ziobrze przyponieć o prostej zasadzie rynkowej , im więcej notariuszy i dostępu do zawodu tym ceny usług będą mniejsze. Ale czy niedoleczony to rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Notariusze mają absolutną racje... 1200zł za IP: *.devs.futuro.pl 27.09.07, 16:57 Notariusze mają absolutną racje... 1200zł za godzinę pracy, którą mogłaby wykonać średnio-wykwalifikowany pracownik biurowy to jest skandal. Tak nie da się żyć, czy państwo zdają sobie sprawę ile to jest roboty wypełnić gotowy szablon, jaki stres czytać te 3 strony gotowca przy ludziach. Uważam, że stawki powinny być podniesione, jak kogoś niestać na porządnego notariusza to może w ogóle nie powinien mieć mieszkania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trybunał Konstytuc Re: Notariusze mają absolutną racje... 1200zł za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 19:59 sd napisał(a): > Notariusze mają absolutną racje... 1200zł za godzinę pracy, którą > mogłaby wykonać średnio-wykwalifikowany pracownik biurowy to jest > skandal. 1200n zł za godzinę dla notariusza to o 1100 za dużo! Prace notariusza może wykonywać każdy kto potrafi liczyć do 10, i zna 26 liter alfabetu! Do tego nie potrzebne jest w praktyce żadne wykształcenie! > Tak nie da się żyć, czy państwo zdają sobie sprawę ile to jest >roboty wypełnić gotowy szablon, jaki stres czytać te 3 strony > gotowca przy ludziach. WSiekszym stresem jest wejscie po schodach do NOTARIUSZA i liczenie na ile on może nas okraśc! CBŚ powinno sie dobrac do skóry tym złodziejom! > Uważam, żestawki powinny być podniesione, jak kogoś niestać na >porządnego notariusza to może w ogóle nie powinien mieć mieszkania! A może lepiej opuscic te stawki do wartości rynkowej? 50 zł za potwierdzenie podpisu! Mylisz się! Notariusz nie powinien czytac dokumentów! On powinien tylko potwierdzić że podpis złożony pod dokumentem jest osoby która u niego go poswiadczyła! NOTARIUSZ nie powinien miec zadnegfo wpływu na wiarygodnośc podpisu PO ZA potwierdzeniem podpisu odsoby która notaryzuje dokument! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Jest jedno ale....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 20:50 > Panie Cogito ! Milczeć, milczeć nawet w skupieniu. A Ziobrze przyponieć o > prostej zasadzie rynkowej , im więcej notariuszy i dostępu do zawodu tym ceny > usług będą mniejsze. Ale czy niedoleczony to rozumie? Jest jedno ale, tych notariuszy bedzie wiecej jezeli Izby zawodowe notariuszy nie beda blokowaly dostepu nowym do zawodu. W wypadku jak to sie ma dzisiaj, ceny za uslugi dlugo nie beda nizsze gdyz brac notarialna nie dopuszcza mlodych do zawodu i sama winduje ceny ile sie da. Doleczony czy nie ale jego dzialania maja sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.09.07, 21:37 Jaka konkurencja, o czym mówisz.Jesli notariusz nie wyrazi zgody nie może powstać drugi notariat!!!! Brawo P. Ziobro to się akurat panu udało Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Opłaty notarialne to pryszcz... 27.09.07, 15:29 Opłaty notarialne to pryszcz w porównaniu z podatkami od nieruchomości i innymi daninami i haraczami na rzecz skarbu państwa. Dopiero obniżenie tych drugich przyniosłoby istotną ulgę obywatelom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCC Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 15:37 sugeruje obniżke PCC z 2 do 1 % co skutecznie obnizy kwote zostawiana u notariusza np mieszkanie op wartosci 300 tys pcc 6000 taksa 2210 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 15:41 do tego 22% VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekWawa Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: 212.160.172.* 27.09.07, 15:43 Powiem tak, nei znam notariusza któremu się w życiu źle wiedzie i narzeka. podobnie jak z lekarzami i rpawnikami. Wy tak tu krzyczycie jaka się krzywda dzieje...a tak na prawdę nie do końca. Kto czytał rozporządzenie to wie, że wiele stawek wzrosło. Za testament ze 100 do 150 za pełnomocnictwo ogólne(a te są robione najczęściej) z 30 do 100 itd. więc tak na prawdę to tylko spadły stawki za akty notarialne. Myślę że suma sumarum i tak natariusze wyjdą na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DrHC To jest jedna rzecz, która mi sie w 0 podoba IP: *.171.49.149.crowley.pl 27.09.07, 15:48 nie szczypie sie ze złodziejską kastą prawników. Notariusze sa przypadkiem szczególnym. Jesteśmy na nich skazani dokonując transakcje czy wszelkie umowy. Za głupie pełnomocnictwo, czyli spisanie strony a4 kasują w setkach. Przy zakupie mieszkania to już rozbój w biały dzień. Niech nie będą śmieszni biadoląc o utrzymywaniu kancelarii. kasując po 1000 zamiast 2000 to mieszkanko też utrzymają. Rynek powinien rządzić ceną, ale tu mamy zmowę cenową korporacji i trzeba z tym walczyć. NAleży rozbić korporację, ale każdy krok, żeby im przykręcić śrubę jest mile widziany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misslawyer Re: To jest jedna rzecz, która mi sie w 0 podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 15:56 Drogi DrHC, czy Ty przypadkiem nie jesteś z PiS-u?? Gadasz równie mądrze jak oni.... nic dodać nic ująć. Faktycznie można ująć (czytając Twojego posta) że notariusze to diabły wcielone. Gratuluję zawziętości i zawiści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Griszka W dobrą stronę, ale sposób kiepski. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.07, 16:18 Ceny powinien regulować rynek. Taksa określa górną granicę, przecież teoretycznie może być taniej. Ale zmowa korporacyjna powoduje, że wszyscy biorą max. Mogą, bo system ogranicza dostęp do zawodu, a wiec i wolną konkurencję, a system korporacyjny pozwala trzymać za twarz potencjalnych niezdyscyplinowanych. Taka ingerencja jest zastępowaniem mechanizmów rynkowych. Jest ona z gruntu ułomna, bo akt aktowi nie równy, koszty stałe zależą od rejonu a i wycena może być wadliwa; być może rynek ukształtował by ceny inne na poszczególne usługi. Jest to oczywisty akt kampanii wyborczej o charakterze doraźnym. Gdyby otworzyć dostęp i nie limitować liczby kancelarii notarialnych oraz karać praktyki monopolistyczne i zmowy cenowe (gdzie UOKiK?)to rynek by się unormował. Tu jednak trzeba działań systemowych, mało medialnych i trwających dłużej niż konferencja prasowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: W dobrą stronę, ale sposób kiepski. IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 16:35 Twierdzenie, że "wszyscy biorą max." jest oczywistą nieprawdą, zwłaszcza teraz, gdy jest zastój na rynku nieruchomości. Piszesz też, że "system ogranicza dostęp do zawodu". Zaproponuj, co w takim razie należy zrobić, żeby ten dostęp jeszcze szerzej otworzyć. Egzamin jest państwowy, podobno śmiesznie łatwy, co jeszcze można zrobić? Znieść jakiekolwiek wymagania? Co do meritum masz oczywiście rację. Tyle, że prawdziwe działania na rzecz uzdrowienia sytuacji są całkowicie niemedialne. Na tym nie da się robić punktów u "ciemnego ludu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniu Re: To jest jedna rzecz, która mi sie w 0 podoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 16:20 A ty jesteś może notariuszem, czy tatuś jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK oszusci nied notariusze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 20:03 misslawyer napisał(a): > Drogi DrHC, czy Ty przypadkiem nie jesteś z PiS-u?? Gadasz równie > mądrze jak oni.... nic dodać nic ująć. Faktycznie można ująć > (czytając Twojego posta) że notariusze to diabły wcielone. > Gratuluję zawziętości i zawiści Notariusze to oszusci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: To jest jedna rzecz, która mi sie w 0 podoba IP: *.tomaszow.mm.pl 27.09.07, 20:11 I ja też się cieszę, że im wreszcie ktoś przykręci. Ogranicza się dostęp młodych ludzi do tego zawodu - zmniejsza się konkurencje. A w gospodarce rynkowej powinna być konkurencja i notariusze powinni walczyć ceną i jakością obsługi. A najczęściej to napracuje się ich asystentka (sekretarka) a notariusz tylko podpisze. I pokazcie mi notariusza, ktory jezdzi uzywanym autem i mieszka w bloku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POSESOR Re: To jest jedna rzecz, która mi sie w 0 podoba IP: 217.98.12.* 27.09.07, 15:59 Pracuję w ogólnie ujętym obrocie nieruchomości. Aktualnie jest cisza na rynku, transakcji jest mało. Do czego zmierzam? Otóż ta cała dyskusja jest tak skonstruowana, że wydaje się, iż notariusz zyje tylko z transakcji umów sprzedaży nieruchomość, a przecież tak nie jest prawda. A umowy spółek, obsługa walnych zgromadzeń, testamenty, pełnomocnictw i itd to przecież tez pieniądze i to niemałe. Zgadzam się jednak że tylko liberalizacja dostępu do tych zawodów naprawdę obniży ceny. A argument że w Polsce jest tanio na tle Europy, ale proszę porównać zarobki mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: To jest jedna rzecz, która mi sie w 0 podoba IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.07, 16:59 Zbysiu niedaj się, popieram z całego serca, i bedę na Ciebie głosował.Pamiętam rzad SLD wydziedziczył spadkobierców, bo gdy nie miał kwalifikacji rolniczych to nie mogł kupić ziemi , i nie mógł dziedziczyć,ha ziemi kosztował 3tyś zł.Sami po kursach rolniczych/z namaszczenia SLD,SB/stali się szanowanymi biznesmenamiobszarnikami.A niektórym to nawet bizony chodza po głowie.Jeden poturbował obszarnika i teraz po urazie ciągle bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) naprawdę? IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 16:01 Gość portalu: DrHC napisał(a): > nie szczypie sie ze złodziejską kastą prawników. Sam chciał być notariuszem, nie wyszło... Potem próbował być prokuratorem... > Notariusze sa przypadkiem > szczególnym. Jesteśmy na nich skazani dokonując transakcje czy wszelkie umowy. Wszelkie umowy??? Wszelkie? Jaki odsetek umów wymaga formy notarialnej? > Za głupie pełnomocnictwo, czyli spisanie strony a4 kasują w setkach. 30 złotych to są "setki"? > Przy > zakupie mieszkania to już rozbój w biały dzień. Tak jest. Pół procenta to rozbój w biały dzień, ok. 3% pobierane przez Państwo i ok. 6% przez pośrednika (z reguły za nic), to oczywiście słuszne i sprawiedliwe. > Niech nie będą śmieszni biadoląc > o utrzymywaniu kancelarii. kasując po 1000 zamiast 2000 to mieszkanko też > utrzymają. Płace pracownikom same się zapłacą. > Rynek powinien rządzić ceną, ale tu mamy zmowę cenową korporacji Otóz to. RYNEK powinien rządzić a nie urzędas narzucający odgórne stawki. Dopóki minister będzie limitował liczbę kancelarii i odgórnie określał stawki, dopóty nic się na lepsze nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: naprawdę? 27.09.07, 16:54 Gość portalu: :))) napisał(a): > Tak jest. Pół procenta to rozbój w biały dzień, ok. 3% pobierane > przez Państwo i ok. 6% przez pośrednika (z reguły za nic), to > oczywiście słuszne i sprawiedliwe. Państwo pobiera nie 3% a 2% i to już jest rozbój lewicowego, socjalistycznego państwa. Z kolei, nie ma takiej ustawy, która nakazywałaby mi "używać" pośrednika przy sprzedaży i zakupie mieszk.. Dla mnie mogą brać i 20%, bo oni są mi kompletnie obojętni. Kupiłem 3 mieszkania i sprzedałem 2 bez udziału pośrednika. I jaka jescze satysfakcja z samodzielnie znalezionych "kontrahentów" ! Pośrednicy są obojętni dla normalnego człowieka. > > Rynek powinien rządzić ceną, ale tu mamy zmowę cenową korporacji > Otóz to. RYNEK powinien rządzić a nie urzędas narzucający odgórne > stawki. > Dopóki minister będzie limitował liczbę kancelarii i odgórnie > określał stawki, dopóty nic się na lepsze nie zmieni. Dziecko, nie ośmieszaj się, poczytaj trochę o ostatnich wieloletnich staraniach PiSu, aby znieść ustawy monopolizujące rynek prawników w Polsce. Kolesie mają poobsadzane tak skutecznie struktury, że należy udowadniać, że Polska nie jest wielbłądem. Prawo do wolnej konkurencji i wolnego wyboru dla konsumenta to nie jest wymysł, który w normalnym państwie nalezy udowadniać różnym "trybunałom". W normalnym ! Takich jest coraz mniej ! Niestety w lewicowych państwach zdurnienie ogłółu jest tak duże, że najbardziej bezczelni jadą na tym totalnym ogłupieniu i uznają za niekonstytucyjne dopuszczanie wolnej konkurencji na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) co to? jakieś żarty? IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 17:00 darr.darek napisał: > Państwo pobiera nie 3% a 2% Otóż pobiera ponad 3% "Zapomniałeś" o VAT. > Z kolei, nie ma takiej ustawy, która nakazywałaby mi "używać" > pośrednika przy sprzedaży i zakupie mieszk. Tak się jednak dziwnie składa, że w praktyce marginalna liczba transakcji jest bez pośrednika. Z czegoś to się bierze i na pewno nie jest to miłość do pośredników, którzy są pasożytami. > Dziecko, nie ośmieszaj się, poczytaj trochę o ostatnich wieloletnich > staraniach PiSu, aby znieść ustawy monopolizujące rynek prawników w > Polsce. Którą mianowicie ustawę PiS próbował "znieść"? Coś Ci się przyśniło? A może to nie minister limituje liczbę kancelarii? Może wskażesz, co Twój ukochany PiS zrobił dla zwiększenia konkurencyjności na rynku usług notarialnych? Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: co to? jakieś żarty? 28.09.07, 13:01 Gość portalu: :)) napisał(a): > darr.darek napisał: > > Państwo pobiera nie 3% a 2% >Otóż pobiera ponad 3% "Zapomniałeś" o VAT. Pora na przyswojenie praktycznej wiedzy, bo od nadmiaru teorii wiele rzeczy może się pomieszać. I tak się u Ciebie stało. (Złodziejska!) Opłata skarbowa 2% od każdej transakcji kupna- sprzedaży między podmiotami nie prowadzącymi działalności gospodarczej NIE PODLEGA jakiemukolewiek opodatkowaniu dodatkowemu. Skąd w ogóle pomysł, aby do opłaty skarbowej doliczać jakowyś VAT ? Praktyki trochę a wiedza lepiej Ci się uporządkuje ! > > Z kolei, nie ma takiej ustawy, która nakazywałaby mi "używać" > > pośrednika przy sprzedaży i zakupie mieszk. >Tak się jednak dziwnie składa, że w praktyce marginalna liczba >transakcji jest bez pośrednika. Z czegoś to się bierze i na pewno >nie jest to miłość do pośredników, którzy są pasożytami. Wiem. Ja widzę mnóstwo innych nieracjonalnych zachowań "szarych ludzi" - dlaczego mam się skupiać na czymś takim jak płacenie ogromnych sum za drobną, malutką pomoc w znalezieniu kontrahenta na transakcję kupna-sprzedaży mieszkania. Prawdopodobnie, gdyby za ową pomoc wyłącznie w internetowym przekazywaniu samej informacji o potencjalnych kontrahentach, pośrednictwo żądało opłaty 100zł, to ja sam skorzystałbym z takiej usługi. Co można w tym temacie zmienić, aby pomóc maluczkim ? Ano, JAK ZWYKLE należy wywalić wszystkie ustawy czerwonych szmat ustawodawczych "regulujących rynek pośredników". Zaraz po pełnej liberalizacji znajdzie się 100 witryn internetowych, zbierających informacje o mieszkaniach do sprzedaży i chętnych nabywcach i nazywających same siebie Internetowym Pośrednictwem Nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) jednak nie żartowniś, lecz ignorant :(( IP: *.gemini.net.pl 28.09.07, 19:28 Twoja ignorancja jest powalająca. Po pierwsze, nie ma już opłaty skarbowej od takich czynności. Jes natomiast PCC. Po drugie - VAT jest pobierany od paru innych opłat. Po trzecie, co jak co, ale rynek p[ośrednictwa jest w praktyce wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek ech, ignorancie, wiedzy trochę 29.09.07, 12:20 Gość portalu: :)) napisał(a): > Twoja ignorancja jest powalająca. > Po pierwsze, nie ma już opłaty skarbowej od takich czynności. Jes > natomiast PCC. > Po drugie - VAT jest pobierany od paru innych opłat. Dziecko, kup pierwsze mieszkanie, przekonasz się, że ta twoja opłata "PCC" wynosi 2% a nie 3%. Nie mam ochoty tłumaczyć ignorantom, którzy upierają się przy swojej ignorancji. > Po trzecie, co jak co, ale rynek p[ośrednictwa jest w praktyce > wolny. Dziecko, spróbuj otworzyć firmę pod nazwą Pośrednictwo Nieruchomości, wywieś sobie taką wywieszkę na siedzibie firmy i będziesz rozmawiał z "ważnymi" urzędnikami i kontrolerami, wraz tymi, którzy postraszą "postępowaniem karnym". Nie mam ochoty tłumaczyć ignorantom, którzy upierają się przy swojej ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: ech, ignorancie, wiedzy trochę IP: *.gemini.net.pl 29.09.07, 12:51 Przestań nieudolnie udawać, że nie wiesz o co chodzi. Mowa była o tym, że państwo zdziera ok. 3% (co jest prawdą), co ty zakwestionowałeś, bo błędnie myślałeś, że PCC to wszystko, co bierze państwo. Jak Twoi idole nie potrafisz się przyznać do błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: ech, ignorancie, wiedzy trochę 29.09.07, 13:41 Gość portalu: :)) napisał(a): > Przestań nieudolnie udawać, że nie wiesz o co chodzi. Mowa była o > tym, że państwo zdziera ok. 3% (co jest prawdą) Dziecko, nie mam zamiaru dyskutować z nieukami. Informuję po raz kolejny, że ów poatek od umów cywilno-rawnych wynoski 2% a nie 3%. Koniec tematu, ja nauki za darmo nie będę juz dawał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) ręce opadają... IP: *.gemini.net.pl 29.09.07, 15:30 A więc VAT został zniesiony? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: naprawdę? 27.09.07, 17:35 darr.darek napisał: > > Dla mnie mogą brać i > 20%, bo oni są mi kompletnie obojętni. Kupiłem 3 mieszkania i > sprzedałem 2 bez udziału pośrednika. > Typowo polskie podejscie, grunt, ze mi nie smierdzi..... (JA<MNIE<O MNIE<DLA MNIE) - to jest jakas narodowa zaraza A co z (DLA WAS<DLA CIEBIE<WAM)?????? Tylko obietnice wyborcze, a potem kop w dupe?????? > > Dziecko, nie ośmieszaj się, poczytaj trochę o ostatnich wieloletnich > staraniach PiSu, aby znieść ustawy monopolizujące rynek prawników w > Polsce. Siem lodezwol Jasnie Dorosly......... Jak to fajnie mozna pokazac komus, ze jest sie wazniejszym....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobesh Re: naprawdę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 13:04 > Państwo pobiera nie 3% a 2% i to już jest rozbój lewicowego, > socjalistycznego państwa. Pozwole sobie tylko przypomnieć, że jeszcze całkiem niedawno to było 5%. Ze tego obrzydłego komucha Millera i jego socjalistycznego państwa zmieniono opłatę skarbową (5%) na podatek od czynności cywilnoprawnych (2%) A głosujcie na kogo chcecie. :}}} Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: naprawdę? 29.09.07, 12:26 Gość portalu: bobesh napisał(a): >Pozwole sobie tylko przypomnieć, że jeszcze całkiem niedawno to >było 5%. Ze tego obrzydłego komucha Millera i jego socjalistycznego >państwa zmieniono opłatę skarbową (5%) na podatek od czynności >cywilnoprawnych (2%) Dlatego takie partie jak SLD i Po niemal niczym się już nie różnią. Nawet, całe szczęscie, że lewica, która była w dawnym Parlamencie i pseudo-liberłowie z PO są tacy sami. Prawdziwie lewicowe pomysły to mają teraz Lepper i Ikonowicz (z tego samego KW wyborczego). Ich pomysły wdrazane w życie, to dopiero byłaby lewicowość - przy czym Polakom niczego nowego by nie pokazali ponadto co było w Bolszewii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: naprawdę? IP: *.gemini.net.pl 29.09.07, 12:52 Długo by się musieli starać, żeby bolszewizmem zbliżyć się do PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacky Onassis Ziobro (tym razem) ma racje IP: 195.28.224.* 27.09.07, 15:57 Te tzw. 'honoraria' sa stanowczo za wysokie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Ziobro (tym razem) ma racje IP: *.pl 27.09.07, 16:11 I najlepiej zrobić to bolszewicką metodą przez jakiś dekrecik. Obniżamy bo to się ludziom spodoba. Ograniczyć kastę zawodową to wolny rynek usług notarialnych doprowadzi do konkurencji i urealnionych cen. Nic nowego w sumie. Ale jak się mentalnie ugrzęzło w PRL to ni ch...ja się takich prostych rzeczy nie pojmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ziobro (tym razem) ma racje IP: 77.223.231.* 27.09.07, 19:43 Ale Ziobro ze swojego honorarium jakoś nie rezygnuje!. Po co mu w ogóle ta kasa?. Zbliżają się wybory więc trzeba rzucić kiełbasę. Może ten durny naród się nie pokapuje, że Ziobro rozdaje nie swoje i kolejny raz da się nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
mlaszczacy.kaczor Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna 27.09.07, 16:09 zaspiewaj sobie mniej niz zero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Notariusze == nadobywatele? IP: 87.105.182.* 27.09.07, 16:22 a trybunał jak zwykle przytaknie darmozjadom-notariuszom. powinno sie płacić za ilosc stron, tj ilosc czasu poswieconego, a nie liczbe zer napisanych na stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z preczem Re: Notariusze == nadobywatele? IP: *.pl 27.09.07, 16:30 wow! No i taka prosta recepta i nikt jej nie chce zastosować?:) Nie doceniają myśliciela, no szelmy:))) Co za różnica jak naliczają opłaty. Ważne żeby mieć wybór. Wolny rynek usług i brak ograniczeń do zawodu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Notariusze == nadobywatele? IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 16:37 Zupełny brak ograniczeń? Czyli wystarczy chęć? Obecny system polegający na przejęciu rekrutacji przez ministerstwo nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia biedni notariusze, zaraz sie rozplacze nad ich 27.09.07, 16:29 losem teraz. Juz nie kupia pelnej wersji Mercedesa, oj, nie, bedzie trzeba brac troche zubozona, moze nie starczyc na wakacje na Karaibach, bedzie trzeba jechac, o zgrozo, do Wloch lub Hiszpanii, wyzywienie sie im moze zmienic, zamiast obiadow w restauracjach od 500 zl w gore, bedzie trzeba gdzies taniej jadac,no, za 400 zl za kolacje, bez wina, bo juz to co bylo na wino ten straszny Ziobro zabral. A jakie moga miec inne problemy, no, horror, zamowil ktorys dla corki na prezent slubny apartamencik, 150 m2 , 2 garaze, a tu nagle ten Ziobro zabral kase i bedzie sie musiala corka z mezem w 110 m2 meczyc, to potworne jaki los im zgotowano. I to za co? Za te pare marnych groszy, ktore pracujac od rana do nocy zarobili? Za te jalmuzne, w porownaniu do UE? Za te marne 30 tys zl? A co to jest jak sie dzis chce z rodzina "jakos" przezyc? Nic! Doprawdy tak Panstwu wspolczuje, Panowie i Panie Rejenci, az mi od placzu monitor sie caly zasnul mgla od lez. Pozdrawiam w cierpieniu! Zwykly Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezwykły Re: biedni notariusze, zaraz sie rozplacze nad ic IP: *.pl 27.09.07, 16:36 taa...krwiopijcy kapitaliści co? Ręce opadają... byłeś zwykły, jesteś i zawsze będziesz. A może zamiast kipieć z zazdrości sam się weźmiesz do pracy. Ale w pierwszej kolejności proponuje wziąć się za siebie:)) Albo nieee...leż przed telewizorem, narzekaj i marz sobie o tym co sobie kupisz jak wygrasz w totolotka:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: biedni notariusze, zaraz sie rozplacze nad ic IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 16:38 Takie to polskie - nieważne, żebym ja do czegoś doszedł, ważne, żeby sąsiad nie miał lepiej. Szewc księdzu zazdrości, że kanonikiem został... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger45 Tych kilku z PIS chce zmienic kraj.... IP: *.acn.waw.pl 27.09.07, 16:46 Pierwszy raz w historii PL widze ludzi ktorzy cos dobrego chca zrobic dla kraju nie kasujac milionow dla siebie , tak jak KwACH z zona, Jaskiernia, szmajdzinski i stada z PO/LID, dawni ministrowie skarbu, gospodarki , Kaczmarki, Bieleckie, itp Odpowiedz Link Zgłoś
cybulski.t Re: Tych kilku z PIS chce zmienic kraj.... 27.09.07, 16:53 Ja też takich widzę... kilku w sutannach, kilku z serduszkami od Owsiaka, kilku w białych fartuchach. Zdarzają się z ranami po igłach... Ale na pewno nie należy do nich 0 jak i większość mu podobnych straszących z telewizorów i gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdacjusz Re: Tych kilku z PIS chce zmienic kraj.... IP: 77.223.231.* 27.09.07, 19:48 Oczywiście, robią to wszystko za darmo, dla dobra kraju. A może dla dobra kraju obniżą podatki, obniżą składki ZUS, zlikwidują liczne agencje rządowe jak zapowiadali w programie wyborczym?. Może w ogóle zaczną realizować zapowiedzi programowe sprzed 2 lat. Jak ktoś chce być ślepy, to będzie. Za komuny też tacy byli, że pluto im w twarz a oni twierdzili, że to mżawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-socjal co monopol notariuszy ma wspólnego z kapitalizem? IP: *.devs.futuro.pl 27.09.07, 17:00 możesz mi wyjaśnić? To jest zwyczajny usankcjonowany przez państwo i układy MONOPOL. Nie otworzą dostęp do zawodu... wtedy na pewno nikt nie będzie im narzucał maksymalnych stawek. Tyle, że wtedy rynek może nieco urealnić dochody wielkich panów notariuszy, do poziomu pracownika biurowego... (co zresztą odpowiadałoby ich wkładowi pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: co monopol notariuszy ma wspólnego z kapital IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 17:02 Napisz łaskawie, dlaczego uważasz, że dostęp należy dopiero otworzyć i na czym to otwarcie miałoby polegać? Na tym, że notariuszem mógłby zostać ktokolwiek i od ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżka Re: co monopol notariuszy ma wspólnego z kapital IP: *.tukw.qwest.net 27.09.07, 17:26 Wystarczy jakby aplikacja notarialna była otwierana co roku w każdym większym mieście. A teraz jest tak, że jak rada uważa że jest notariuszy wystarczająco, to aplikacji w danym roku nie ma. Czy to nieprawda co mówię? Jestem antyPiSiakiem, zagorzałym, ale korporacje prawnicze i ta aura kastowości ... Podpowiem też że nie jestem prawnikiem ani inną wyklętą grupą zawodową przez PiS. Spokojnie siedzę za granicą i robie to co do mnie należy ze sporym sukcesem. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: co monopol notariuszy ma wspólnego z kapital IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 17:39 Gość portalu: koleżka napisał(a): > Wystarczy jakby aplikacja notarialna była otwierana co roku w każdym większym > mieście. A teraz jest tak, że jak rada uważa że jest notariuszy wystarczająco, > to aplikacji w danym roku nie ma. Czy to nieprawda co mówię? Owszem, to nieprawda. Egzamin jest centralnie organizowany przez ministerstwo, jednolity dla całego kraju, to zaś, w ilu miejscach odbywa się szkolenie wynika - jak sądzę - z tego ile osób się zakwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: towarzysze_pomozci Towarzysze:pomozecie? TK: pomozemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 16:47 tak jak juz pomoglismy kolegom adwokatom i radcom a teraz pomozemy wam,zeby nie odchodzili waszych partfeli w koncu nie tak latwo odwyknac od setek tysiecy dochodow, szkolen w chinach itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ret Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? IP: *.aster.pl 27.09.07, 16:47 Brawo panie Ziobro! interesujące w jaki sposób dowiadujemy sie o tej znakomietj obniżce stawek - per notariusze to i tamto:) Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Sama taksa notarialna nie jest wysoka. Wysokie są 27.09.07, 16:51 opłaty towarzyszące: podatek od czynności cywilno-prawnych, koszty wpisów do księgi wieczystej itp. Tylko, że te opłaty idą sobie do skarbu państwa, czyli to państwo miałoby mniej wpływów (na nowe kampanie teczkowo-podsłuchowe itp.), a państwo nie chce ulżyć obywatelom swoim kosztem tylko cudzym - kosztem mianowicie innych obywateli, czyli notariuszy. Tak zawsze łatwiej - robić komuś dobrze ale na cudzy koszt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l To przecież specjalność pisu: IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 16:55 To przecież specjalność pisu: fundowanie sobie kampanii wyborczej za cudze pieniądze. Krauze nie chciał dać - notariusze też nie mają ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: B.I.E.D.A.C.T.W.A... no bo jak tu przeżyć za IP: *.devs.futuro.pl 27.09.07, 16:53 Biedactwa no bo jak tu przeżyć za 20tys. miesięcznie, dajcie panie Ziobro już spokój. Ja mam propozycje dla notariuszy, nikt nie będzie wam narzucał maksymalnych stawek, ale pod warunkiem uwolnienia rynku. To jak umowa stoi? :) ------ Precz ze złodziejstwem i salonem III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: B.I.E.D.A.C.T.W.A... no bo jak tu przeżyć za IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 17:05 Ktoś Ci każe iść do konkretnego notariusza? Jakaś "rejonizacja" jest, czy co? A może Ty nie wiesz, kto limituje liczbę kancelarii? Albo myślisz, że robi to samorząd notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: B.I.E.D.A.C.T.W.A... no bo jak tu przeżyć za 27.09.07, 17:38 Ciekawe rzeczy Wasc prawisz..... A gdiez to sa tacy notariusze, ktorzy biora mniej,niz w zapisie Krajowej RadyNotarialnej, pod ktora podlegaja? Gość portalu: :)) napisał(a): > Ktoś Ci każe iść do konkretnego notariusza? Jakaś "rejonizacja" > jest, czy co? A może Ty nie wiesz, kto limituje liczbę kancelarii? > Albo myślisz, że robi to samorząd notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: B.I.E.D.A.C.T.W.A... no bo jak tu przeżyć za IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 17:40 Wszędzie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczesciara (?) Re: B.I.E.D.A.C.T.W.A... no bo jak tu przeżyć za IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.07, 18:22 Bylam w ostatnim czasie w trzech kancelariach - przygotowalam sie do rozmowy zapoznalam sie z taksa i wiedzialam, ze moge negocjowac oplaty. Sprawa byla dodatkowo skomplikowana, ze potrzebny byl wyjazd notariusza poza kancelarie do chorego - za co rejent moze dodatkowo policzyc pieniadze. Pracownicy kancelarii w jakich bylam liczyli ZAWSZE kwote maksymalna ale kiedy mowilam, ze chce zaplacic mniej i czy sa takie mozliwosci kierowali mnie na rozmowe z notariuszem aby ustalic o ile mniej od kwoty maksymalnej bede mogla zaplacic. Zaden z notariuszy z ktorymi rozmawialam nie chcial policzyc za dojazd czego sie obawialam, kazdy zaproponowal rabat. Wybralam najkorzystniejsza oferte z proponowanych. Nie wierze ze mialam super szczescie trafilam na JEDYNYCH ludzkich notariuszy w kraju. Trzeba tylko sie odwazyc porozmawiac o kosztach i negocjowac, nie dac sie zbyc jesli pani z sekretariatu powie ze ona nie moze o obnizce decydowac tylko poprosic w takim razie o rozmowe z kims kto moze zadecydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka jedna Nie rób z ludzi debili !!!! IP: *.forweb.pl 27.09.07, 19:02 Uważasz że wszyscy wchodzą do notariusza ze spuszczoną głową, a tylko ty byłaś taka mądra i negocjowałaś? Każdy negocjuje, tylko że te wynegocjowane stawki i tak są horrendalnie wysokie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do taka jedna do taka jedna IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.07, 19:57 Przesledz jeszcze raz drzewko odpowiedzi- moja wypowiedz byla kontynuacja odpowiedzi na pytanie: "A gdiez to sa tacy notariusze, ktorzy biora mniej,niz w zapisie Krajowej RadyNotarialnej, pod ktora podlegaja?" a nie na temat wysokosci stawek o jakich piszesz.Do tego sie WCALE nie odnioslam. I niestety nie kazdy negocjuje, duzo ludzi idzie jak to sama okreslilas "ze spuszczona glowa".Czekajac na obsluzenie mialam okazje pogadac z innymi czekajacymi i ci, ktorzy negocjowali stawki stanowili mniej niz polowe. Albo ludzie nie wiedzieli ze mozna albo mowili ze to i tak sie nie uda albo sekretarka ich zbyla.Jeden facet oswiadczyl, ze on o nizszej cenie nie bedzie rozmawial bo go wezma za biedaka(!). Moimi rozmowcami nie byli tylko sami starsi ludzie ale tez sporo osob w srednim wieku i kolo 30. I napisalam jak wygladala moja sprawa- zeby pomoc innym a nie by pokazac ze,jak piszesz, "tylko ja bylam taka madra i negocjowalam". Przykro mi, ze zostalo to tak odebrane. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letto na cholere mi notariusz? IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 27.09.07, 17:16 by kupić kawałek betonu w bloku dwa razy tańszy od mercedesa trzeba przejść przez biurokratyczne piekło i jeszcze zapłacić za to darmozjadom... Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: na cholere mi notariusz? 27.09.07, 17:37 Masz rację, Letto: kupuj "kawałek betonu" bez notariusza, na cholerę Ci. I po co to całe "biurokratyczne piekło", nie lepiej przepić z właścicielem w gospodzie, jak drzewiej bywało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fact Re: na cholere mi notariusz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 20:20 irma223 napisała: > Masz rację, Letto: kupuj "kawałek betonu" bez notariusza, na > cholerę Ci. I po co to całe "biurokratyczne piekło", nie lepiej > przepić z właścicielem w gospodzie, jak drzewiej bywało? Oczywiscie że lepiej przepić! AQKOHOL OTRZEŻWIA! Z tego cyklu trzeba wyłączyć NOTARIUSZY i całkowicie zlikwidować tą okupację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: na cholere mi notariusz? IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 21:17 Adwokaci by się ucieszyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cumarian@wp.pl Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.09.07, 17:27 Niech min.Ziobro powie ile pobiera opłaty skarbowej,urząd skarbowy od kupującego nieruchomość.To tutaj są bardzo wysokie opłaty i możliwość obniżenia kosztów zakupu nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 20:18 cumarian@wp.pl napisał(a): > Niech min.Ziobro powie ile pobiera opłaty skarbowej,urząd skarbowy od > > kupującego nieruchomość.To tutaj są bardzo wysokie opłaty i możliwość > obniżenia kosztówzakupu nieruchomości. A co to ma do rzeczy? Tutaj jest dyskusja wyłącznie o HARACZU pobieranym przez NOTARIUSZY! Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa20 Ziebro - a zapomniał ty w jakim ty systemie rządzi 27.09.07, 17:41 Zapomniał, że czasy komunistyczne, Jaroszewicza minęły. Rząd nie ma prawa regulować cen - rząd jest od tego aby obywatelom lepiej się żyło. Po to ich opłacają. Ziobra ani na moment się nie zająknął, że jedynym możliwym a skutecznym sposobem na obniżenie cen i poprawienie dostępności oraz poziomu usług jest wolne otwarcie zawodu w ramach gospodarki wolnorynkowej. Słabi, niekompetentni i drodzy notariusze padną. Sam rynek to wyreguluje. Jaroszewicz jak i Ziebro myślą że jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.07, 17:51 kupowalem mieszkanie rok temu i pamietam ze psioczylem na to co mam zaplacic, ale jak zobaczylem ile z tego dostaje notariusz a ile PANSTWO to sie wku.... bo to ile placimy to nie kwestia notariuszy tylko podatkow ktore narzuca nam panstwo, sprawdzcie jak bedziecie placic takse ile z tego idzie do sarbu panstwa to spadniecie z krzesla. Wiem juz ze obnizka taksy notarialnej nic w sumie nie da, tzn da ale malo, co innego jak by obnizyli podatek od czynnosci cywilnoprawnych czy oplaty sadowe to by bylo COS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak1 Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.07, 18:00 nawet wyliczylem ile to wszystk kosztuje: Nieruchomość gruntowa / nieruchomość lokalowa Cena transakcyjna: 500.000 Podatek od czynności cywilnoprawnych: 10.000 PLN Taksa notarialna (opłata notarialna): 3210 PLN VAT od taksy notarialnej (opłaty notarialnej): 706,20 PLN Opłata sądowa: 200 PLN Wniosek do wydziału Ksiąg Wieczystych oraz wypisy aktu notarialnego - około: 200 PLN Suma opłat dodatkowych: 14316,20 PLN RAZEM (cena + opłaty): 514316,20 PLN do notariusza trafia 3210 PLN do Skarbu Panstwa: 11106,20 PLN w przypadku spoldzielczego prawa do lokalu mieszkalnego taksa notarialna jest o polowe mniejsza czyli: do notariusza 1605 PLN do Skarbu Panstwa 10553,1 PLN bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l do ciemnego ludu to i tak nie dotrze... IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 18:02 Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia do panstwa trafia za duzo i do notariusza 27.09.07, 18:31 trafia za duzo.Dla normalnych ludzi zyjacych za normalne pensje to sa wszystko kosmiczne rozwazania. Jednak jest pewna roznica w wykorzystaniu tych kwot. Panstwo jakos, choc marnie, uzywa tych kwot dla dobra publicznego- szkoly, drogi,policja,straz pozarna, itd. Notariusz uzywa ich tylko na swoja konsumpcje i zupelnie dobrze bedzie zyl z polowy pow.kwoty. Zreszta jak mu sie nie bedzie podobac to moze zrezygnowac, nie ma przymusu pracy jako notariusz, prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: do panstwa trafia za duzo i do notariusza IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 18:57 Ty naprawdę myślisz, że cała ta kwota zostaje mu w kieszni i może ją przeznaczyć "na konsumpcję"??? Naprawdę Ci się tak wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 20:14 warszawiak1 napisał(a): > nawet wyliczylem ile to wszystk kosztuje: > > Nieruchomość gruntowa / nieruchomość lokalowa > > Cena transakcyjna: 500.000 > Podatek od czynności cywilnoprawnych: 10.000 PLN >notarialna jest o Taksa notarialna (opłata notarialna): 3210 PLN > VAT od taksy notarialnej (opłaty notarialnej): 706,20 PLN > Opłata sądowa: 200 PLN > Wniosek do wydziału Ksiąg Wieczystych > oraz wypisy aktu notarialnego - około: 200 PLN > > Suma opłat dodatkowych: 14316,20 PLN > RAZEM (cena + opłaty): 514316,20 PLN > > do notariusza trafia 3210 PLN > do Skarbu Panstwa: 11106,20 PLN > > w przypadku spoldzielczego prawa do lokalu mieszkalnego taksa > polowe mniejsza czyli: > do notariusza 1605 PLN > do Skarbu Panstwa 10553,1 PLN > > bez komentarza Jakim prawem notariusz pobiera kase od wartości transakcji handlowej? To HARACZ a nie opłata za usługę!! Pobieranie opłaty NOTARIALNEJ na podstawie wartosci zawartej tranzakcji handlowej to przestępstwo! Notariuszowi powinno sie płacić za waqrtość usługi notarialnerj a nie za wartośc tranzakcji handlowej. Umówiona stawka godzinna x czas spędzony na potwierdzenie dokumentów! 50 złotych za usługę Notarialna to za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Jak go nie lubię to tutaj akurat ma rację n/t IP: *.chello.pl 27.09.07, 18:14 nt Odpowiedz Link Zgłoś
yyaroo Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? 27.09.07, 18:58 A nie lepiej zliberalizować rynek usług notarialnych? No,ale to by się tak dobrze przed wyborami nie sprzedało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: *.gemini.net.pl 27.09.07, 18:59 Otóż to. A poza tym gdzie mieliby się podziać po wyborach różni specjaliści od prezentacji multimedialnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 19:12 Notariusze to mafia ,która za dużo zarabia za wykonywaną pracę.Decyzja Ziobry jest słuszna i dodatkowo powinno siezłamać monop [ol tych cwaniaków i umożliwić tysiącom prawników zdobycie tego zawody a nie tylko klanom rodzinnym, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hen Re: Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybuna IP: 77.223.231.* 27.09.07, 19:27 Podobno Ziobro zrezygnował z połowy swojej pensji na rzecz głodnych dzieci. Czy słyszał ktoś o tym?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optyk26 Notariusze zaskarżą decyzję Ziobry do Trybunału? IP: *.chello.pl 27.09.07, 19:31 porażone parchem notariusze żądają za poddanie się eksmisji bez sądu 7000.-zł przy umowie najmu zamiast 100zł. ziobro dba o parcha jak może - przecież kruk krukowi oka nie wykole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A2 Wysokość taks jest w Konstytucji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś