Dodaj do ulubionych

70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd...

29.09.07, 10:21

Drogi są konieczne... nie przez Rospudę ale są konieczne ...

A że siedleckie mogło się rozwijać to coś tam musi być - inaczej dalej
będziemy wyjeżdżać do W-wy ...

Super opcją byłaby SKM W-wa - Siedlce - dojazd do centrum W-wy w 50 minut
pozwoliłby pracować w W-wie a mieszkać w Siedlcach - kasa za usługi i za wiele
rzeczy zostawałaby w Siedlcach ... ludzie z wiedzą i bieżącymi kontaktami
mieszkaliby w Siedlcach ..

Ale musi byc komunikacja i to dobra - drogi, kolej, internet ...

Potem będzie można mówić o promocji ośrodków nauowych ...

Taki uniwerytet Warszawski też moglby sie wyniesc pod miasto - tak jak to jest
w UK/USA - kadra naukowa i studenci mieliby niższe koszty utrzymania ...
Obserwuj wątek
    • Gość: orient 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:08
      Wygadujesz takie farmazony jakbyś był nieślubnym synem Gadomskiego.
      • Gość: ws Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.chello.pl 29.09.07, 11:26
        koleś, a ty jak Gosiewskiego. Peron sobie wybuduj.
        • Gość: prof. Słodek a jak się to przelicza na mordę....?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 13:51
    • Gość: Enon 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. IP: *.chello.pl 29.09.07, 11:11
      Panie Gorzelak, bzdury Pan pleciesz. Infrastruktura, infrastruktura i jeszcze
      raz infrastruktura to klucz do rozwoju obszarów zacofanych. Jeśli będzie na
      odpowiednim poziomie - może przyciągnąć potencjalnych inwestorów i spowodować
      wzrost liczby miejsc pracy. Szkoda, ze geograf z wykształcenia o tym zapomina.
      Wykształcenie i kwalifikacje to młodzi zdobywają i co? I wyjeżdżają ze Ściany
      Wschodniej w poszukiwaniu pracy.
      • lmblmb Farmazony 29.09.07, 11:22
        > Panie Gorzelak, bzdury Pan pleciesz. Infrastruktura, infrastruktura
        > i jeszcze raz infrastruktura to klucz do rozwoju obszarów
        > zacofanych.

Wschodnim Niemcom to nie pomogło. Nadal ludzie uciekają.

> Jeśli będzie na odpowiednim poziomie - może przyciągnąć
        > potencjalnych inwestorów i spowodować wzrost liczby miejsc pracy.

Kto będzie dla nich pracował, jeśli wszyscy wykształceni wyjeżdżają i nie
        wracają? Jak chcesz zachęcić człowieka z wyższym wykształceniem do powrotu z
        miasta do zacofanego regionu?

> I wyjeżdżają ze Ściany Wschodniej w poszukiwaniu pracy.

Nie tylko w poszukiwaniu pracy, ale też normalności. Ktoś, kto liznął świata nie
        chce wracać do religijnego średniowiecza. Jeśli oferta kulturowa się poprawi, to
        może ludzie zaczną chętniej wracać.
      • Gość: geograf Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.chello.pl 29.09.07, 11:44
        MGość portalu: Enon napisał(a):
        > Szkoda, ze geograf z wykształcenia o tym zapomina.

Mylisz się. Jest ekonomistą specjalizującym się w gospodarce przestrzennej (choć
        fakt, że jej podstawy teoretyczne wywodzą się z geografii) i polityce
        ekonomicznej. A że wydział geografii jest za ścianą EUROREG to czysty przypadek.
        Zresztą polecam najbardziej wiarygodne i aktualne źródło:
        nauka-polska.pl/dhtml/raporty/ludzieNauki?rtype=opis&objectId=69602&lang=pl
        • Gość: geograf Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.chello.pl 29.09.07, 11:46
          Link nie działa, więc spróbuj poszukać samemu w bazie:
          nauka-polska.pl/dhtml/raportyWyszukiwanie/wyszukiwanieLudzieNauki.fs?lang=pl
      • Gość: Gość Wykształcenie to też nie wszystko koleś IP: *.ksknet.pl 29.09.07, 16:49
        kiedy z Wielkopolski przyjechałem na tzw ścianę wschodnią ujęło mnie
        to że jest wielu zdolnych ludzi ale jednocześnie zauważyłem, że ich
        podejście do pracy jest beznadziejne. Niestety można zdobyć
        wykształecenie ale kultury organizacji pracy i życia społecznego
        trzeba się uczyć w domu i od otoczenia przez pokolenia!!!
        Dlatego u nas "na zachodzie" zapieprzają że aż miło bo muszą się
        dostosować do rytmu innych a jak nie to wypad. A u siebie "maniana"
        bo tak robią inni "wszyscy". Niestety, ale wschód to wschód.
        To tym vardziej przykre, że ta słonina i samogon zasila całą
        Warszawę która ma wpływ na moje życie i innych z zachodu.
    • Gość: J-k Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:18
      Nigdy zbyt mało troski i środków na edukację. Poglądy p. Gorzelaka są lekko
      wątpliwe o czym świadczyć mogą chociażby wyniki egzaminów gimnazjalnych i
      maturalnych (w województwach wschodniej Polski są one wyższe od średniej
      krajowej). Potencjał kulturowy też nie jest niższy niż w innych regionach.
      Niezwykle bogata jest kultura ludowa, ale i ta "wysoka" nie odbiega od reszty
      kraju, właśnie niebawem rozpoczynają się Konfrontacje Teatralne - najlepszy
      festiwal teatralny w Polsce. Potencjał ludzki jest chyba też niezły, o czym może
      świadczyć chociażby sukces mieleckiej strefy gospodarczej, lubelskiej Emperii
      czy rzeszowskiego Asseco To właśnie brak infrastruktury jest głównym powodem
      słabości gospodarczej tych regionów. Prowadzę tutaj działalność gospodarczą i
      doskonale wiem jak wielkim utrudnieniem jest dla mnie brak dobrych dróg. Z
      powodu słabej infrastruktury mamy najdroższą energię elektryczną i drogie
      paliwa. A podatki płacę takie same jak przedsiębiorcy w innych częściach kraju.
      • Gość: prusaczka Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:33
        Te 70 tys.zł na głowę warszawiaka bierze się z warszawskiego
        łapówkarstwa, centrale przeniosły siedziby do Wa-wki i tam
        podbijają statystyki,ale na te wyniki pracujemy w całej Polsce !!!!
        Ściana wschodnia musi zmienić mentalność , a to potrwa może dwa
        pokolenia lub więcej, dobrze ,że młodzi masowo wyjeżdżają w świat,
        dużo z nich wróci i zacznie wprowadzać inne zwyczaje.
        • Gość: Leppiej Zgadza sie, porownania do Wawy sa bez sensu IP: 89.129.173.* 29.09.07, 11:45
          To w Wawie sa wydawane pensje urzedasow najwyzszego szczebla, to w
          Wawie umieszczaja sobie centrale duze firmy aby miec do owych
          urzedasow blisko jak trzeba bedzie dac lapowe. To wreszcie w Wawie
          sa wydawane te lapowy.

Brakuje w artykule odniesienia do normalnych miast, w ktorych dochod
          tworzony jest w mniejszym stopniu przez transfery budzetowe oraz
          czynniki polityczne - Poznania, Lodzi czy Krakowa.
      • Gość: tomek Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 12:05
        jak każda firma ma centralę we warsiawie to co się dziwić.!!!
      • Gość: Tom Następny marudzący byznesman IP: *.brig.cable.ntl.com 29.09.07, 16:22
        Jak Ci tam źle to się wyprowadź! Zatrudnij u kogoś i nie marudź.
        dziwi mnie czemu sobie dróg nie zbudowaliście ? od 89 roku mieliście dużo dużo
        czasu - jakoś te drogi powstały na Dolnym Śląsku czy Wielkopolsce. A teraz
        dokładacie poniżej średniej do budżetu, zajmujecie miejsca na studiach ludziom z
        Wawy, Krak czy Wro i marudzicie i marudzicie. Wiecznie marudzący, że im źle
        itd. A ile kurde zapłaciłeś za Swój dom? Bo ja we Wro pewnie 3-4 razy tyle co ty
        za swój a mam może(w co wątpię) ze 2x większy dochód od Ciebie.
        Więc nie marudź tylko sobie zbuduj drogę albo skrzyknij się z innymi marudami z
        regionu i wybierzcie dobre władze które postawią na rozwój.
        Ale jak większość "ściany wschodniej" głosuje na Samoobronę PSL czy SLD to się
        nie dziwcie, że drogi macie do dup..y!
        • Gość: J-k Re: Następny marudzący byznesman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:50
          Na szczęście nie muszę się u nikogo zatrudniać, nie marudzę, nic nie mam do
          ludzi mieszkających w innych regionach Polski, nie zazdroszczę Ci dwukrotnie
          większego dochodu i nie zamieniłbym swojej "Ściany Wschodniej", na tzw. Ziemie
          Odzyskane. Wolę te nasze "biedne" wiejskie pejzaże, niż te "bogate",
          zdewastowane popegeerowskie i poniemieckie. Ba, gdyby powstała propozycja
          secesji mojego regionu od Polski, byłbym ZA! (Tak dla przypomnienia to SLD i
          Samoobrona niezmiennie największe poparcie ma na zachodzie Polski). Zabrałem
          głos bo denerwują mnie te pseudonaukowe "ekspertyzy", które nijak się mają do
          rzeczywistości i najzwyczajniej na świecie ubliżają ludziom mieszkającym na
          "Ścianie Wschodniej". Jeżeli zaś chcesz aby ludzie ze wschodniej Polski nie
          zajmowali Wam miejsc na studiach to przyłóżcie się do nauki, bo teraz o
          kolejności przyjęć na studia decydują wyniki na egzaminie maturalnym. "Jeżeli
          zaś narzekasz, że domy są u Was zbyt drogie, to zbuduj go sobie sam (myślę, że
          to łatwiejsze niż wybudowanie autostrady)lub skrzyknij się z innymi marudami z
          regionu i wybierzcie władze, które opracują program taniego budownictwa". A tak
          swoją drogą, to gdybyście zadbali o pozostawione przez Niemców; infrastrukturę i
          nieruchomości, to nie byłoby tego problemu.
    • harbour5 Drogi 29.09.07, 11:42
      Drogi na pierwszym miejscu. Wybuduj najpiękniejszą fabrykę,
      wyprodukuj coś co będzie rozchwytywane na całym świecie i co? Ano
      zbankrutujesz, bo nie bedziesz miał jak tego wywieżć. Oczywiście
      edukacja tak, ale to się rozumie samo przez się.
    • Gość: a cała polska buduje swoją stolice. IP: *.dialog.net.pl 29.09.07, 11:50
      hasło aktualne w latach '40/50
      jest aktualne i dziś.

tysiące stanowisk administracyjnych
      i udział w podatkach całego kraju daje spory napęd Warszawie
      • eurofabrika_com Re: cała polska buduje swoją stolice. 29.09.07, 12:06
        No tak, budowales za darmo, wyprowales sobie zyly za darmo jak nie
        ty to twoj ociec, dziad, i co i wszystko zostalo sprzedane i nic
        nie masz .

Pozdrawiam
        • Gość: tomek Re: cała polska buduje swoją stolice. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 12:10
          ostawtnio byłem w W-wie.Nalepsze : Przedstawicielstwo Zarządu
          Morskiego Portu Gdańsk S.A. w Warszawie
          • Gość: Tom Ale czemu sie temu zdiwisz? IP: *.brig.cable.ntl.com 29.09.07, 16:34
            Gość portalu: tomek napisał(a):

> ostawtnio byłem w W-wie.Nalepsze : Przedstawicielstwo Zarządu
            > Morskiego Portu Gdańsk S.A. w Warszawie

Przecież to normalne i wiesz co jest nienormalne, że Przedsiebiorstwo... ma:
            1. tak długą nazwę że nikt nie zapamięta aby z nim handlować
            2. nie ma siedziby w Londynie gdzie załatwiane jest kolo 80% światowych
            kontraktów handlu morskiego.

a twoje zdziwienie wynika z niewiedzy jak działa Rynek w XXI wieku że są
            telefony, Internet, przesyłki kurierskie, faktury wystawiane bez podpisu i ze to
            wszystko jest 100x tańsze niż wysłanie człowieka do jakiegoś marginalnego portu
            na peryferiach Europy, do którego nawet nie da radę wpłynąć jakaś większa
            załadowana jednostka.
            jeśli się chcę być nazywanym portem to trzeba mieć zdolność do przyjmowania
            statków a nie tylko dostęp do morza.
            I żebrać o kasę z moich podatków która zamiast na np. drogi na komentowanej tu
            ścianie wschodniej idzie na Stocznie Gdańską. Za 4mld to można wybudować
            autostradę z Wawy do Rzeszowa i jeszcze się dobrze nachlać.
            Mam w D.. pomaganie nierentownym zakładom. Sprzedać albo zaorać i zbudować ładne
            osiedle nad morzem.
            • Gość: q Re: Ale czemu sie temu zdiwisz? IP: *.such.nat.hnet.pl 29.09.07, 17:23
              idiota! Port Gdańsk nie jest marginalny. Przyjmuje największe jednostki pływające po Bałtyku. A tak poza tym, po co komu autostrada Wawa -Rzeszów?albo inny Radom?
    • Gość: leom co dziennikarze z warszawki wiedzą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 12:10
      nic! i to dosłownie. jeżeli kapitał inwestycyjny (iwestycji długoterminowych)
      nie zainteresuje się biedniejszymi regionami (chociażby w celu obniżenia kosztów
      działalności) to nic nie da inwestowanie w edukację i kulturę. wedle autora
      wystarczy jak biedne regiony gospodarki mieć nie będą a staną się ośrodkami
      kulturalno-edukacyjnymi? To co chcecie, żeby tam były skanseny a może w dalszej
      perspektywie slamsy? Idiotyzmy pisane przez dziennikarzynę, który miesięcznie
      zarabia 6-7 tys zł/netto.
    • ambl 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. 29.09.07, 12:34
      Dla mnie mogą mieć i po 100 tys. na łeb pod warunkiem że przestaną przyjeżdżać
      na Mazury
      • Gość: :)) Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.acn.waw.pl 29.09.07, 13:04
        ambl napisała:

> Dla mnie mogą mieć i po 100 tys. na łeb pod warunkiem że przestaną
        przyjeżdżać
        > na Mazury

No, ale wtedy przesiedleńcy zamieszkujący Mazury będą mieli po 5 tys.
        na czaszkę i będzie płacz i głodne dzieci. Pomyśl jeszcze raz :)
        • ambl Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S 29.09.07, 14:05
          Gość portalu: :)) napisał(a):

> ambl napisała:
          >
          > > Dla mnie mogą mieć i po 100 tys. na łeb pod warunkiem że przestaną
          > przyjeżdżać
          > > na Mazury
          >
          > No, ale wtedy przesiedleńcy zamieszkujący Mazury będą mieli po 5 tys.
          > na czaszkę i będzie płacz i głodne dzieci. Pomyśl jeszcze raz :)Niema z nich
          żadnej korzyści(a wręcz przeciwnie)tak że czy są czy ich niema ten sam
          fiut.Oczywiście są wyjątki ale tak rzadkie jak byś w g..no zapałek
          nawtykał.p.s.nie jestem przesiedleńcem,urodziłam sie tutaj
          • Gość: :))) Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.acn.waw.pl 29.09.07, 18:12
            ambl napisała: (...)Niema z nich
            > żadnej korzyści(a wręcz przeciwnie)tak że czy są czy ich niema ten
            sam fiut.

Przecież nie macie tam przemysłu, tylko prymitywne rolnictwo.
            Właśnie z turystów żyjecie. Jak można jeszcze ich wyganiać?

> Oczywiście są wyjątki ale tak rzadkie jak byś w g..no zapałek
            > nawtykał.p.s.nie jestem przesiedleńcem,urodziłam sie tutaj
    • Gość: markus Biedota jest potrzebna IP: *.adsl.alicedsl.de 29.09.07, 12:54
      Po ot by jarek mogl zwalac wine za ich na wyksztaciuchow z wawy . To kilkanascie
      mln glosow dla pisu
      • Gość: hodowla SLD(LID czy jak tam się teraz pomalowali) też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:03
        potrzeba głosów biedoty i dlatego ten kraj się nie rozwija jak
        powinien ,bo partie socjalistyczne (lewizna) potrzebuje wyborców .
    • Gość: tupot_bialych_mew ruskie pietno odcisnelo sie gleboko IP: *.acn.waw.pl 29.09.07, 13:11
      tak, gleboko ze nawet po blisko 100 latach nie jestesmy w stanie przywrocic ten
      kawalek Polski do normalnosci.
      Trzeba trzymac sie od tej cholery jak najdalej, bo to nigdy nic dobrego nie
      przyniesie.
      • Gość: aaa Re: ruskie pietno odcisnelo sie gleboko IP: *.dot-com.net.pl 29.09.07, 13:44
        w nocy sie tez moczysz ?
    • Gość: polski kibol Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 14:57
      Podstawa to ZATRZYMAC LUDZI NA MIEJSCU - zwlaszcza mlodych.
      Co z tego, ze w NRD wpompowano kase, jak polowa mieszkan w miastach tam jest
      pusta - zwyczajnie zabraklo kapitalu ludzkiego (to tez tak apropo emigracji z
      Polski).
    • Gość: Viking 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. IP: *.elisa-laajakaista.fi 29.09.07, 15:49
      do średniej PKB 25 tyś EUR rocznie jeszcze trochę brakuje ... jakieś 50 lat ...
    • darkar11 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. 29.09.07, 15:54
      nowosądeckie ma wiele wspólnego z opolskim , biedne województwa , bogaci
      obywatele. z tym , że opolskie preferuje niemcy , sądeckie austrie .
    • aron2004 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. 29.09.07, 16:32
      przez całą komunę ściana wschodnia utrzymywała warszawkę - dostawy
      obowiązkowe jakby ktoś zapomniał że były, potem było cały naród
      buduje swoją stolicę, potem budowa metra w Warszawie finansowana
      przez cały naród, potem dotowanie przez ścianę wschodnią stref
      ekonomicznych we Wrocławiu itp. Cóż się dziwić.
      • Gość: Tom Ale ci IP: *.brig.cable.ntl.com 29.09.07, 16:42
        aron2004 napisał:
        > przez cały naród, potem dotowanie przez ścianę wschodnią stref
        > ekonomicznych we Wrocławiu itp.

po pierwsze gdzie kurw..a Rzeszów dotował Strefę Ekonomiczną we Wro? Wrocław
        jako wolne miasto lepiej by sobie radził niż dopłacając ciągle do budżetu.
        zastanów się co piszesz człowieku i to "itp." ? że może wszyscy znają problem
        dotowania Wro przez "Ścianę wschodnią" ?
        jak to wszystko czytam to mi sie wydaje, że nazwa "Ściana wschodnia" to od
        betonu ludzi jaki tam jest i że może edukacja by sie przydała.. ale taniej
        będzie jak inteligentni wyjada do Waw,Krak czy Wro zaradni do UK/IRL a reszta po
        prostu wymrze i będzie spokój z marudami!
        • Gość: q Re: Ale ci IP: *.such.nat.hnet.pl 29.09.07, 17:27
          Wrocław i Gdańsk wolnym miastami (wraz z okolicami oczywiście)! A reszta niech się rządzi jak na wschodzie
        • leszlong Re: Ale ci 30.09.07, 15:18
          To sobie sprawdź, że Kobierzyce koło Wrocławia to część Tarnobrzeskiej
          Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Tak ściana wschodnia dotuje zachodnią Polskę.
          Jakby nie były Kobierzyce podstrefą TSSE, to byście nie mieli tam zakładów
          produkcyjnych. Byłyby one umiejscowione w Czechach czy Słowacji.
      • nessie-jp Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S 29.09.07, 17:30
        > przez całą komunę ściana wschodnia utrzymywała warszawkę - dostawy
        > obowiązkowe jakby ktoś zapomniał że były, potem było cały naród
        > buduje swoją stolicę, potem budowa metra w Warszawie

No, kochany, jak wy tak cały czas tylko martyrologia i żal, to ja się nie
        dziwię, że u was bieda, aż piszczy! Weź łaskawie tyłek w troki, przyjedź do
        Warszawy i zacznij pracować. Tylko się nie zdziw, jak się okaże, że tu się nie
        leży worem do góry cały dzień i nie wyciąga łapy po pieniądze, tylko trzeba się
        nieźle zwijać.

Zapominasz chyba, kolego, że to metro i ta stolica to nie dla garstki rodowitych
        Warszawiaków, którzy przeżyli Powstanie
    • aron2004 Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S 29.09.07, 16:32
      a i jeszcze proponuję porównać wyniki matur w woj. lubelskim np. z
      dolnośląskim albo zachodniopomorskim
      • aron2004 Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S 29.09.07, 16:35
        ściana wschodnia płaciła i płaci na budowę autostrad typu Nowy
        Tomyśl - Poznań - Łódź albo Wrocław - katowice. A jak rząd PiS chce
        wybudować na wschodzie drogi ekspresowe to co? Ano oczywiście PO się
        burzy że potrzebne są drogi Wrocław - Poznan czy Gdańsk - Szczecin!!

A po co wam na zachodzie drogi ekspresowe? Jeździjcie sobie
        pociągami.
        • Gość: maciek do aron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:06
          pi...dolisz bzdury
          tak np. autostrada Poznań-Nowy Tomyśl została wybudowana przez
          prywatną spółkę "Autostrada Wielkopolska S.A." i nie za pieniądze
          podatników jak się Tobie wydaje ale z zaciągniętych kredytów
          a ta polityczna demagogia jest nie na miejscu
    • mal49 Edukacja na Podkarpaciu 29.09.07, 17:20
      Niedawno powstały Uniwersytet Rzeszowski jest zagrożony. Przeczy to temu co
      czytamy :
      ..."Należy zapewnić tym regionom więcej środków na edukację niż regionom wyżej
      rozwiniętym, by w szkołach pracowali dobrzy nauczyciele."
      Nauczyciele akademiccy są wysysani przez sąsiednie ośrodki. Także ujadanie przez
      nie na niski poziom nauczania w UR nie sprzyja rozwojowi
      uczelni.
      Odbieram to raczej jako zabezpieczanie się przed nadchodzącym niżem
      demograficznym. Ale czy eleganckie?
      Skądinąd wiadomo także, że Rzeszów ma najliczniejszą rzeszę studiujących,
      wliczając w to wszystkie działające tu wyższe uczelnie.
    • nessie-jp 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. 29.09.07, 17:21
      Zabrakło jeszcze przeliczeń, ilu Sądeczan (cóż za słowo!) pracuje w Warszawie i
      podbija PKB centrum, a zaniża - Sądecczyźnie...

A poza tym
    • Gość: zbych 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:50
      Z powyższego tekstu wynika jednoznacznie, że prowincja słabiej sie
      rozwija bo mieszkają tam ludzie głupsi (dać pieniądze na szkoły) a
      jedyną rozsądną formą pomocy jest zbudowanie lepszych dróg do
      Warszawy aby można było szybciej i sprawniej dojeżdżać do
      cywilizacji - To jest model rozwoju jaki zaproponuje nam PO po
      objęciu wladzy. Stek bzdur !!!!!
      • Gość: karbat Re: 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na S IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.07, 19:16
        to wartosci wielebnych sukienkowych i koscioly w kazdej wsi nie
        przanosza oczekiwanych rezultatow ?
        nie wplywaja na zmiane mentalnosci Polakow ?

szare wielebne eminencje konserwuja sredniowiecze w katolandzie ;o
    • anooonim Blad Gazety: Swidnik nie jest na Podkarpaaciu. 29.09.07, 19:20
      Swidnik lezy obok Lublina wiec nie mozna mowic ze nalezy do Doliny Lotniczej na
      Podkarpaciu. Wiadomo, lepiej brzmi ze w Polsce mamy jeden zwarty mocny obszar
      gospodarczy z jednej dziedziny. Nie po raz pierwszy spotykam sie z takim bledem
      zaliczania Swidnika do Rzeszowskiego.
    • Gość: wic ale się ubawiłem, ale bzdury IP: *.chello.pl 30.09.07, 10:32
      autorzy tego rapotru powinni się wstydzić. Sądeczczyzna jest jak na
      polskie warunki regionem relatywnie bogatym, plasującym się moim
      zdaniem, gdy pominie sie wielkie miasta, powyżej średniej. Jednak
      tak z nią, jak i z Podhalem (które pewnie w badaniu zostało do niej
      zaliczone) jest jeden problem. Problemem tym jest rozmiar szarej
      strefy. Czy autorzy raportu zadali sobie trud i sprawdzili co która
      usługa, jaka część drobnej produkcji jest tam ewidencjonowana i o
      ile jest to proporcjonalnie mniej niż w innych regionach?
      • Gość: Motor Lublin Re: ale się ubawiłem, ale bzdury IP: 83.238.201.* 30.09.07, 12:14
        Jestescie weilcy krytykanci puści jak wydmuszki po jajkach.Pochodze
        z Lublina miasta uczelni...nie uwazam żeby tu mieszkali
        debile.Debilami są ci u koryta i cała wiocha szczególnie w stronę
        Zamościa,Białej Podlaski ,Lubartowa.Nawet nie wiecie że setki a
        nawet tysiące juz młodych ludzi robi wam PKB,ucza wasze
        dzieci,pracują w waszych firmach itd itd.Zobaczcie np Warszawę w
        piątek..busy porezerwowane,korki itd itd.Ci ludzie z ściany
        wschodniej sa bardziej zaradni,zdeterminowani i lepeij przygotowani
        na walkę w życiu niz rozpieszczony przez lata zachód.Czy ktoś kiwnął
        jak padł lubelski ursus,fsc..?Lublin,Białystok,Rzeszów potrzebuje na
        maxa dróg...mając choćby expresówke do wawy i pociąg na max 1,5 h
        jazdy daje to szanse pracy i powrotu np do Lublina.To jedyna
        alternatywa dla młodych ludzi z wschodu.Druga do wyspy,skandynawia
        itd.Lublin o zarobki 1000-1300 zł na ręke...postawcie się w naszej
        sytuacji wyjedzcie do krakowa,wawy,gdańska i kupcie dom i zacznijcie
        wszystko od nowa.Nie mamy dróg lotnisk ...całe lata ta część Polski
        była dołowana teraz jest szansa na kase to wy jeszcze macie czelność
        coś mówić.Macie 100-tki iwestycji ogromnych firm,zakładów lokujących
        u was kase pojedzcie do Lublina,Rzeszówa,Kielc czy Białegostoku tu
        nikt nie załozy firmy dla 2000 tys osób
        • strega_aradia Edukacja - przez kogo? 30.09.07, 15:00
          Edukacja może pomóc i rzeczywiście należałoby ją jakoś wesprzeć. Tylko to może
          być trudne nie tyle nawet z braku pieniędzy, ile z braku kadry. W małych
          miasteczkach uczą małomiasteczkowi nauczyciele z małą pensją. Oni mogą mieć
          pasję i poczucie misji, ale rzadko będą mieli odpowiednie przygotowanie.
          Nauczyciele naprawdę dobrzy i profesjonalni, kształceni w większych ośrodkach,
          nie przyjadą nagle uczyć wiejskich dzieci za marną pensję. [żeby nie było -
          oczywiście wiejski nauczyciel może być szczytem profesjonalizmu, ja tylko
          uogólniam].
          Kształcić biednych - tak. Ale wymyślmy najpierw - kto ma kształcić i za co.
      • Gość: wigor Re: ale się ubawiłem, ale bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:41
        Jedyna bzdura w tym tekscie to propozycja rozdawnictwa kasy. Bez znaczenia, czy
        to kasa Unijna, czy nasza - budzetowa.
        Pare lazt zyje w tym kraju i jak pamietam zawsze ktos pakowal kase w sciane
        wschodnia, celem wyrownywania szans. A tam nic sie nie zmienilo. Zawsze byla
        bieda i bieda bedzie. To kwestia mentalnosci
        Kiedys komuchy "pomagaly", a dzisiaj PiSiory tez mowia o wyrownywaniu szans.
        Wlasnie nie tak dawno dowiedzialem sie, ze PiSiory nie beda budowac, remontowac
        drog na zachodzie kraju - Wielkopolska, bo w wyniku wyrownywania szans musza
        wybudowac te na wschodzie!
        Pytam ku... po co, jesli natezenie ruchu, ilosc samochodow w Wielkopolsce jest
        porownywalna z wawa, a drog, choc baaardzo dzuo, to i tak za malo.
        Na wschod jezdze wypoczywac, pobyc na lonie natury, oderwac sie od
        komunikacyjnego balaganu, bo tam jest spokoj. Wystarczy zobaczyc jak wyglada
        mapa komunikacyjna Polski Zachodniej i Wschodniej. Podobnie jest z gestoscia
        zaludnienia.

Jesli juz ktos chce topic pieniadze na scianie wschodniej, to niech polaczy
        miasta i miasteczka, bo aglomeracji tam nie ma, siecia drog i poczekaz az zrobi
        sie na nich ruch. Zajmie to sporo czasu, bo sciana wschodnia z dnia na dzien nie
        bedzie zamozniejsza.

Ma racje profesor mowiac, ze edukacja to po pierwsze. Po drugie, zmienic
        mentalnosc ludzi. Nie bedzie to latwe ale trzeba mowic ludziom, uczyc ich tego,
        ze za darmo nie ma nic. Na wszystko trzeba ciezko zapracowac. Tego do tej pory
        nikogo tam nie uczono.

Nie generalizuje, bo znam wies na garnicy z Bialorusia, gdzie poznalem rolnika,
        ktory mial gospodarstwo niczym nie rozniace sie od tych w Wielkopolsce. Problem
        polega na tym, ze we wsi byl jedynym, ktory mial maszyny, murowany dom. Reszta
        wokol wygladala jak na bialoruskiej lub ukrainskiej prowincji. Drewniane,
        zaniedbane chalupy, czesto pokryte eternitem lub pordzewialymy blachami. Sklepu
        w duzej wsi nie bylo...

Zacznijmy od edukacji spoleczenstwa szerokopojetej.
        Przemyska starowka jest piekna, odrestaurowana w duzej mierze, ale kilkaset
        metrow dalej dworzec PKP, PKS i okolice tudziez inne czesci miasta, to juz inny
        swiat. Uroczy zawsze byl Augustow, nedzny Olsztyn, marne Suwalki. Bialystok -
        miasto, wyglada przyzwoice. Poza tym nowoczesny, rozbudowywany uniwerek, kiedys
        zalezny chyba od warszawskiego UW. Widac jednak, ze wspomniane miasta sa male.
        Nie maja wiekszych szans na przetrwanie bez zmiany mentalnosci ludzi i sporych
        inwestycji. Nigdy w nich nie bylo przemyslu, osrodkow nauki, kultury. Teraz,
        dzieki plynacej kasie ma sie to zmienic?!
        Miliardy euro nie zmienily dawnego NRD, poludnie Wloch zezralo kolejne miliardy,
        Majorke zmienili niemieccy turysci...

Kasa nie wszystko zalatwi i to widac w calej Europie!
      • Gość: trele Re: ale się ubawiłem, ale bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:47
        Gość portalu: wic napisał(a):
        > autorzy tego rapotru powinni się wstydzić. Sądeczczyzna jest jak na
        > polskie warunki regionem relatywnie bogatym, plasującym się moim
        > zdaniem, gdy pominie sie wielkie miasta, powyżej średniej. Jednak
        > tak z nią, jak i z Podhalem (które pewnie w badaniu zostało do niej
        > zaliczone) jest jeden problem. Problemem tym jest rozmiar szarej
        > strefy. Czy autorzy raportu zadali sobie trud i sprawdzili co która
        > usługa, jaka część drobnej produkcji jest tam ewidencjonowana i o
        > ile jest to proporcjonalnie mniej niż w innych regionach?

Sugeryjesz, ze u ciebie jest wiecej zlodziei niz w innych regionach kraju? Szara
        sterfa, to zlodzieje, przestepcy. Chyba ze sie myle?

Ale miekszam w innym regionie, gdzie zlodzieje nie sa mili widziany i coraz
        czesciej konsekwentnie tepieni - na szczescie. W koncu komuna sie skonczyla i
        nie musimy byc dumni z tego, ze okradlismy komuchow. Tak bylo kiedys. Dzis
        okradamy siebie. A twoim pobratymcom warto byloby policzyc na ile NAS okradli i
        o tyle umniejszyc subwencje krajowe i unijne.
    • Gość: maciej 70 tys. zł na głowę warszawiaka, 13 tys. na Sąd.. IP: *.dip.t-dialin.net 12.10.07, 17:48
      Warszawa kradnie pieniadze innym regionom w sposob bezposredni
      zabierajac im poprostu pieniadze i posredni przez decyzjonalny
      centralizm.To wrzod na ciele Polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka