solarv 14.10.07, 21:14 ciekawy jestem jakie beda fakty... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Śmiglak Wkręceni w śmigło IP: *.wroclaw.mm.pl 14.10.07, 23:46 A to ciekawe bo jaśnie panujący Jareczek ostatnio winą za upadek różnych gałęzi przemysłu obarczał liberałów, oligarchów itp. No a teraz widać co robią urzędnicy tego "mega patriotycznego" rządu. Zamiast starać się zadbać również o interes państwa (w tym wypadku PZL Świdnik) robi się zupełnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Nie pisać źle! 15.10.07, 00:48 Nie pisać źle! Kocham pieniądze nad życie, co są w rządowym korycie. Dlatego nie przyjmę skargi, że ustawiam przetargi! Do tego pić, cudzołożyć, to się nie da odtworzyć. Wspomnienie w głowie mi kręci, a niech to wszyscy święci. Znam irytację premiera, niech tych pismaków cholera… Tu też się kręci śmigło, jak w eF16 u Szczydło! I z tego helikoptera, to się w pacjentów nie strzela! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz66 Re: Czy będą równie bezawaryjne jak F 16 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 17:55 Na pewno nie będą tak awaryjne jak agusta. jedyna eksploatowana w Polsce w ciągu dwóch lat miała kilkadziesiat tak zwanych uziemień. Średnio licząc co dwa tygodnie awaria. To się nazywa włoska jakość. piloci palce gryźli z rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Szanowna komisja pyta premiera o zdanie w sprawie IP: *.chello.pl 15.10.07, 00:04 przetargu. Z jakiej racji? Czy każda decyzja musi miec błogosławieństwo premiera? Oni nigdy niczego nie zbuduja bo urzędnik z byle sprawą będzie czekał na decyzje centrali. Przed zatrzymaniem Blidy premier udzielał funkcjonariuszom wskazówek jak maja sie zachować. Przecież to paranoja jest. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Wkręceni w śmigło.Nie pisać źle! 15.10.07, 00:33 Nie pisać źle! Kocham pieniądze nad życie, co są w rządowym korycie. Dlatego nie przyjmę skargi, że ustawiam przetargi! Do tego pić, cudzołożyć, to się nie da odtworzyć. Wspomnienie w głowie mi kręci, a niech to wszyscy święci. Znam irytację premiera, niech tych pismaków cholera… Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Nie znam kulis przetargu, ale skoro jesteśmy w UE 15.10.07, 00:38 to powinniśmy przestrzegać obowiązujących w niej zasad a co za tym idzie, niestety nie możemy faworyzować w żaden sposób rodzimych firm podczas przetargów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak Re: Nie znam kulis przetargu, ale skoro jesteśmy IP: 71.194.98.* 15.10.07, 01:52 no tak, to polacy gdzie beda pracowac? Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Bo polski zawsze lepszy!!! 15.10.07, 01:04 w tej branzy jestem laikiem , jednak jedno wiem jak slysze zwrot "zabezpieczone interesy polskich pracowników" to wiem ze taka firma powinna nie dostac ani grosza. Powinny byc zabezpieczone interesy tych ktorzy beda z tego sprzetu korzystac czyli teoretycznie kazdy z nas, a ja wole lepsze niz polskie. Co nie znaczy ze polskie nie moze byc tym lepszym ps ktos sie zna na tych wiatrakach, ktory jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watson Re: Bo polski zawsze lepszy!!! IP: *.sol2.cable.ntl.com 15.10.07, 01:57 ...jako potencjalny klient lpr g..o mnie obchodza intersy jakiejs firemki.Ochodzi mnie i to bardzo czy nasze pieniadze z podatkow sa dobrze wydawane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latak Re: Bo polski zawsze lepszy!!! IP: *.centertel.pl 15.10.07, 08:59 Z technicznego punktu widzenia wybór Eurocoptera zdecydowanie korzystniejszy.Za mało miejsca by to udowodnić.Dodatkowo a może przedewszystkim spełnia wymagania użytkowników tzn.ratowników medycznych,lekarzy a pacjentów w szczególności. Wystarczy sprawdzić gdzie i ile jakich śmigłowców dla tych celów jest używanych.Przewaga EC-135. Dla laików-Sokół w ogóle nie wchodził w rachubę!!!! A że Świdnik coś tam robi dla Augusty to nie ma znaczenia.Dalej to będzie robił( dobrze i TANIO jak dotychczas). Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Bo polski zawsze lepszy!!! 15.10.07, 09:09 Dowcip polega na tym, że oferty były porównywalne, a chodziło o to, że jeden miał płozy a drugi nie miał, co można łatwo zamienić. Sprawa jakości w takich zamówieniach jest podstawowa, ale przy równych parametrach, można i należy tak sformułować przetarg, że większe a przynajmniej równe szanse ma firma rodzima, co robią wszyscy na świecie. Nie jest to trudne, bo firmy produkujące helikoptery można policzyć na palcach jednej ręki. Przy tak ogromnym zamówieniu można wręcz uzależnić ofertę od współpracy z polską firmą. Na razie p.minister Religa grozi procesem, Już to samo w sobie jest podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanczo ec dużo lepszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 17:53 ec był projektowany jako śmigłowiec medyczny i dlatego jest znacznie lepiej przystosowany do swoich zadań niż agusta, która jest smigłowcem biznesowym przystosowanym do ratownictwa lotniczego. poz płozami, które są ważne ma wiele innych rozwiązań ułatwiających pracę ratowników i zwiększających bezpieczeństwo pacjenta. nic dziwnego, że wygrał. Jeśli płozy tak łatwo można zamienić na koła i odwrotnie, to w czym tkwi problem? wystarczyłoby, żeby włosi je zamienili i po sprawie, prawda? W rzeczywistości to nie jest takie proste i wymaga przeprojektowania całego podwozia. a tak przy okazji, to agusta też jest firmą zagraniczną. jakiś czas temu ec chciał nawiązać współpracę ze świdnikiem, to go spusciliśmy po kiju, bo wszystkie moce przerobowe już były zajęte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAKI SOBIE Wkręceni w śmigło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 05:57 SOLIDARNOŚĆ W ŚWIDNIKU TO PIES OGRODNIKA. OBALILI KOMINIZM ALE ZLECENIA JAK W KOMUNIZMIE. COŚ ZA COŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Wkręceni w Augustę 15.10.07, 06:31 Jednak podobne wątpliwości już wcześniej zgłaszała Agencja Rozwoju Przemysłu. Należący do niej PZL Świdnik od 11 lat współpracuje z wielkim przegranym przetargu - AgustąWestland. Umowa między obiema firmami zakładała, że jeśli wygrałaby Agusta, znaczna część produkcji śmigłowca znalazłaby się w Świdniku. ************************************ Czy mam przez to rozumieć, że AugustaWestland podjęła współpracę z PZL Świdnik tylko dlatego, że tamtejsze związki zawodowe łatwo podburzyć, aby wymogły na rządzie kontrakty z Augustą? Czy mam rozumieć, że gdyby przetarg wygrała AugustaWestland, to PZL Świdnik byłby zadowolony, mimo że wygrała firma zagraniczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyb Wkręceni w śmigło IP: *.60.255.123.dynamic.snap.net.nz 15.10.07, 07:07 25lat tak 25 lat latano na Mi2,a teraz potrzebuja latajacego mercedesa,ciekawe czy zastrzezono w kontrakcie gdzie beda robione glowne remonty,oraz obsluga kwartalna,czy services bedzie latal z niemiec,gdzie jest ta slowianska przebieglosc , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lllll śmigłowiec dla pacjentów czy dla związkowców ? IP: 212.244.23.* 15.10.07, 08:04 najlepiej zapytać tych , którzy latają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Wkręceni w śmigło IP: *.ipaper.com 15.10.07, 08:29 I tak jest jak mówi Tusk -" najpierw szum że przetarg , inwestycje a po wybraniu dostawcy że "ustawiony , ktoś wziął w łapę nasłać CBA CBŚ "itp." Pis-owcy już czują zmowę , układ , przekręt - czyli jak wiemy z praktyki pacjenci nie doczekają się nowych helikopterów bo jak zwykle inwestycja utknie w śledztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liotczik Wkręceni w śmigło IP: *.chello.pl 15.10.07, 08:30 przetarg był od początku ustawiony , najpierw zmierzono długość polskiego helikoptera sokół produkowanego w świdniku. następnie w specyfikacji przetargu podano minimalną długość helikoptera o 5 cm większą niż sokół. w tej sytuacji zostały tylko dwie oferty z których wybrano eurocopter bo ten zaproponował lepszy procent. gdyby sokół startował w przetargu to firmy zagraniczne musiałyby znacznie obniżyć ceny i łapówka byłaby mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryś Kalisz, Lepper, Giertych - znawcy lotnictwa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 17:58 Kalisz, Lepper, Giertych - znawcy lotnictwa!!! To się porobiło. W dxxxie mam pisowskich urzedasów, ale jak takie kombo wspólnie głosi jedną tezę i to w takiej dziedzinie jak transport chorych to mi się zapala czerwona lampka. Nie dostali działki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostry Re: Kalisz, Lepper, Giertych - znawcy lotnictwa!! IP: *.buhck.pl 15.10.07, 18:36 W ostatnim Lotnictwie czy Aero (nie pamiętam) jest nt. temat artykuł. Zadecydowały ustalone przez MinZdr wymiary wewnętrzne kabiny, których Agusta nie spełniała. Pytanie zatem, czy przyjęte jako jeden z parametrów 97 cm jest lepsze, czy gorsze od 90 czy 100... i dlaczego akurat tak Aha, i zdaniem autora artykułu absurdem jest zamawiać jeden typ, który ma latać i nad morzem, i w Tatrach. Dla śmigłowców wysokość npm, na jakiej operują, ma ogromne znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś