lmblmb 01.05.08, 22:28 Nie wierzę... gość z KULu coś takiego mówi? Dyć to rysa na betonie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jon bez kasy na drogi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 08:29 a gdzie za przeproszeniem ta kasa jest realizowana? jakoś tych miliardów wykorzystanych nie widzę, a skoro unia dokłada się do dróg, to po co nam partnerstwo prywatno-publiczne, skoro kasa nam spada z nieba na asfalt??? może faktycznie wejście do unii, nie było takie złe, ale rajsko to nie jest, ja bym wolał, żeby o polsce stanowiono w polsce (albo o innym kraju w jego kraju) a nie w brukseli, gdzie rządzi banda biurokratycznych tuczników. głosowałem za unią, ale wcale nie jestem taki przekonany że unia jest fajna. to biurokratyczny kolos, tworzący kastę urzędniczą i dyrektywy do dyrektyw do dyrektyw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek hahahahaha IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 10:51 tak zareagowałem na tekst Wybiórczej "Od czasu wejścia do UE gospodarka rośnie w tempie nawet ponad 6 proc rocznie." Na tych samych zasadach swego czasu to SLD (a później PiS) uważało się za "ojca" wzrostu gospodarczego "Ekonomiści nie mają wątpliwości, że na pozostawaniu poza UE stracilibyśmy. Nie ukrywa tego nawet Tomasz Gruszecki, ekonomista z KUL, sceptycznie podchodzący do zastąpienia złotego wspólną walutą. - Co innego Unia Europejska, co innego strefa euro - mówi "Gazecie". - Nie wyobrażam sobie, byśmy razem z Białorusią byli poza UE. Nawet Rumunia i Bułgaria należą już do Unii - dodaje." Jakoś Szwajcaria i Norwegia do UE nie należą, a powodzi im się całkiem nieźle. Ciekawe czemu "Wybiórcza" nie napisała że w 4 lata od przystąpienia pozbyliśmy się prawa veta i korzystnego systemu głosowania GWno pieje na temat tego ile Polska "dostaje" z Unii ale nie mówi się ile WPŁACA do kasy unijnej. A już argument z bezrobociem jest kuriozalny, na tej samej zasadzie w Sovieckim Sojuzie (kraju bliźniaczo podobnym do UE) też nie było opozycji.... bo całą wywozili na Sybir ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak Re: hahahahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 11:02 Ty jesteś po prostu kretynem a nie wolnym człowiekiem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek Re: hahahahaha IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 11:33 Gość portalu: wawak napisał(a): > Ty jesteś po prostu kretynem a nie wolnym człowiekiem . Taaaaa za Breżniewa tych co nie widzieli wspaniałości i chwały życia w ZSRR zamykano w psychiatrykach A tak poza tym to może jakieś argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panm Edmund do wolnego czlowieka IP: 194.205.160.* 02.05.08, 14:14 Jestes kretynem tak jak ci to powiedzil twoj rozmowca. Argumenty? Kto przy zdrowych zmyslach porownuje gospodarki Norwegii/Szwajcarii i Polski oraz sprowadza do wspolnego mainownika 'za' i 'przeciw' wejscia do Unii dla tych trzech krajow? Jestes zwyczajnym polglowkiem, ktory nie ma pojecia o ekonomii. Ratuje cie tylko wiek. Jezeli masz ponizej 20 lat to jestes usprawiedliwiony. Jezlei masz ponad 20-30 lat ale nei jestes wyedukowany to tez by cie uspraweidliwio. Jezlei jednak nei miescisz sie w powyzszych kryteriach - jestes zwyklym kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek do Edmunda IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 15:54 Nie mam zamiaru zniżać się do rynsztoku dlatego ograniczę wyzwiska Gość portalu: panm Edmund napisał(a): > Kto przy zdrowych zmyslach porownuje gospodarki > Norwegii/Szwajcarii i Polski oraz sprowadza do wspolnego > mainownika 'za' i 'przeciw' wejscia do Unii dla tych trzech krajow? Ależ czy ja porównuje? Ja przytaczam przykład. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby u nas było tak jak w Norwegii i Szwajacarii. Różnica polega na tym, iż ja uważam że spokojnie możemy dojść do takiego poziomu życia bez Unii, jej bezsensownych dyrektyw i centralnie sterowanej gospodarki, a takie oszołomki jak Ty uważają, że skoro już jesteśmy w bagnie to trzeba wejść w większe, w Unię, BO UNIA DA. Otóż, mój centralnie sterowany kolego, Unia nic nie da, albo nic nie da za darmo. Pytanie co Unia weźmie? A jeżeli nie możemy na własną rękę osiągnąć takiego poziomu jak w Unii nie będąc w niej? To może rzeczywiście zasługujemy na to, żeby być krajem trzeciego świata. > Ratuje cie tylko wiek. Jezeli masz ponizej 20 lat to jestes > usprawiedliwiony. Jezlei masz ponad 20-30 lat ale nei jestes > wyedukowany to tez by cie uspraweidliwio. Jezlei jednak nei miescisz > sie w powyzszych kryteriach - jestes zwyklym kretynem. Ty najwyraźniej pobierałeś nauk ekonomicznych jeszcze w PRLu, a twój szantaż emocjonalny w ogóle mnie nie rusza... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian I pomyśleć 03.05.08, 08:07 I pomyśleć, że nadal istnieją jeszcze idioci, którzy twierdzą, że Unia to wielkie zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: do wolnego czlowieka IP: *.astral.lodz.pl 02.05.08, 19:31 a od kiedy Norwegia jest w UE? a czy w Szwajcarii czasem nie ma pomysłow na wyjscie z UE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Białoruś 8.1% Ukraina 7.3% wzrostu w 2007 IP: *.chello.pl 02.05.08, 11:34 Czyli większy wzrost niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbicielgadzinów Re: Białoruś 8.1% Ukraina 7.3% wzrostu w 2007 IP: *.nj.pl 02.05.08, 11:55 Nikt nie karze ci tu siedzieć.Wyprować się tam jeśli jest tam lepiej.Czekają cię z otwartymi łapami w Korei ...tej północnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Did z Liesu Burkina Faso 100% IP: *.asfd.broadband.ntl.com 02.05.08, 14:22 bo wyklepano tam jeden rozbity samochod. Przedtem nie bylo tam zadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Burkina Faso 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 16:30 Propaganda unijna na całego, na razie bilans 47 miesięcy akcesji to 10,9 mld euro na plus, ciekawie wygląda nasza składka do UE 10,2 mld w porównaniu do otrzymanych funduszy strukturalnych 10,5 mld (obiecywane 80mld), wygląda na to że otrzymujemy niewiele więcej niż dajemy a przy okazji kraj ogromnie się zadłuża !!! Na potwierdzenie dane www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=408&id=42178 www.mf.gov.pl/_files_/unia_europejska/programy_i_fundusze_ue/przeplywy_finansowe/2008/na_strone_47_mies_czlonkostwa.pdf?PortalMF=d0e2d51fcf0d675fbe81bd73ae8f834d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: hahahahaha IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.08, 11:03 "Jakoś Szwajcaria i Norwegia do UE nie należą, a powodzi im się całkiem nieźle" Porownanie tych krajow z Bulgaria i Rumunia to chyba jakas pomylka? Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: hahahahaha 02.05.08, 11:09 > Porownanie tych krajow z Bulgaria i Rumunia to chyba jakas pomylka? Oczywiscie, ze pomylka, tylko ze matolom nie wytlumaczysz; wg nich Norwegia ma rope dzieki temu, ze nie jest w UE :))))) F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: hahahahaha IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.08, 11:28 Moze mogly by matoly zaczac korzystac z Wiki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek Re: hahahahaha IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 11:38 trydzyk napisał: > > Porownanie tych krajow z Bulgaria i Rumunia to chyba jakas pomylka? > > Oczywiscie, ze pomylka, tylko ze matolom nie wytlumaczysz; wg nich Norwegia ma > rope dzieki temu, ze nie jest w UE :))))) > > F. Pytanie pozostaje - czemu te kraje nie wstępują do UE? Zgodnie z waszym jedynym słusznym poglądem byłyby jeszcze bogatsze i szczęśliwsze w Eurolandzie? Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: hahahahaha 02.05.08, 11:42 > Pytanie pozostaje - czemu te kraje nie wstępują do UE? Zgodnie z > waszym jedynym słusznym poglądem byłyby jeszcze bogatsze i > szczęśliwsze w Eurolandzie? Bo sobie same doskonale poradza - bo maja do tego warunki, ktorych Polska NIE MA. Czy tak trudno jest to zrozumiec? Gdyby Polska miala tyle ropy co Norwegia, to tez moglaby sobie na EU gwizdac. A inna sprawa, ze w Norwegii poparcie dla ewentualnego czlonkostwa w EU jest mimo tego dosc wysokie (nie wiem jak jest w Szwajcarii). F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek Re: hahahahaha IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 11:54 ględzisz o tej ropie i ględzisz, a przecież ropa to nie cała gospodarka Szwajcaria nie ma złóż ropy;) i co jest niby ich bogactwem ? Czekolada i banki? No nie ośmieszaj się;) Co to Polska nie ma bogactw naturalnych? Z resztą olać bogactwa przecież równie duże pieniądze są w usługach Naprawdę masz Polaków za takich tępaków? Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: hahahahaha 02.05.08, 12:35 > ględzisz o tej ropie i ględzisz, a przecież ropa to nie cała > gospodarka Oczywiscie, ze nie. Ale jest to doskonaly kapital i zabezpieczenie przyszlosci, nie sadzisz? > Szwajcaria nie ma złóż ropy;) i co jest niby ich bogactwem ? Czekolada i banki? > No nie ośmieszaj się;) Proponuje poczytac o gospodarce Szwajcarii, bo na razie to ty sie osmieszasz porownujac ja do polskiej :D > Co to Polska nie ma bogactw naturalnych? Taaak, wegiel i super dochodowe kopalnie :D > Z resztą olać bogactwa przecież równie > duże pieniądze są w usługach No i wlasnie dzieki czlonkostwu w UE moga teraz zaczac byc generowane. > Naprawdę masz Polaków za takich tępaków? Polakow za tepakow to maja wlasnie tacy slepi na jakiekolwiek argumenty przeciwnicy UE, porownujacy ja do ZSRR. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek Re: hahahahaha IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 16:09 trydzyk napisał: > > ględzisz o tej ropie i ględzisz, a przecież ropa to nie cała > > gospodarka > > Oczywiscie, ze nie. Ale jest to doskonaly kapital i zabezpieczenie przyszlosci, > nie sadzisz? > > > Szwajcaria nie ma złóż ropy;) i co jest niby ich bogactwem ? Czekolada i > banki? > > No nie ośmieszaj się;) > > Proponuje poczytac o gospodarce Szwajcarii, bo na razie to ty sie osmieszasz > porownujac ja do polskiej :D Kolego, moją intencją nie było porównywanie, a pokazanie, że da się funkcjonować w Europie, jednocześnie nie będąc członkiem UE (wbrew temu co mówią politycy). > > Co to Polska nie ma bogactw naturalnych? > > Taaak, wegiel i super dochodowe kopalnie :D To może pora parę zamknąć, zwolnić trochę darmozjadów i sprawić żeby były opłacalne? Unia za nas tego nie zrobi > > Z resztą olać bogactwa przecież równie > > duże pieniądze są w usługach > > No i wlasnie dzieki czlonkostwu w UE moga teraz zaczac byc generowane. Taaaaa gdyby nie UE to by nie mogły być "generowane".... No popatrz panie, wcześniej nie było Unii to nie było usług, nagle przyszła Unia i jest rynek usług. Doprawdy genialne! > > Naprawdę masz Polaków za takich tępaków? > > Polakow za tepakow to maja wlasnie tacy slepi na jakiekolwiek argumenty > przeciwnicy UE, porownujacy ja do ZSRR. Wręcz przeciwnie (jeżeli jeszcze nie zauwazyles) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k3 Re: hahahahaha IP: *.icpnet.pl 02.05.08, 20:02 Norwegia nie jest w UE z jednego prostego powodu - gdyby była, musiałaby uzgadniać wydobycie ropy z Brukselą, zapewne dostaliby jakieś limity. podobnie Islandia - tu chodzi o rybołówstwo. są to kraje po pierwsze - bogate, po drugie - opierają swoje gospodarki jednej konkretnej gałęzi przemysłu. ani jednego, ani drugiego nie da się powiedzieć o Polsce. a Szwajcaria to już na tyle inna bajka, że nie ma się nawet co rozpisywać. podoba mi się to, że mamy w kraju nie tylko "euroentuzjastów", ale wolny człowieku - nie pisz bzdur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślę-sobie mogła wejść do NAFTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 20:37 sam przyznasz, że strefa NAFTA jest znacznie bardziej rozwiniętym rynkiem, zarówno pod względem popytu jak i podaży. Co prawda chwilowo przeżywa kryzys, związany z nieruchomościami, ale wydaje mi się, że poradzi sobie z tym problemem o wiele lepiej, niż socjalistyczna UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J07 Re: hahahahaha IP: *.nycmny.east.verizon.net 02.05.08, 15:12 Warunki,rozumiem przez to,ze chodzi ci o bogactwo w ziemi? - Jesli tak,to Polska pod tym wzgledem(bogactwa w ziemi),plasuje sie w czolowce swiatowej.Wczesniej wielki brat,zabranial korzystac z tego bogactwa,a teraz z braku kasy na inwestycje,i brukselskie "hamulce",nic nie mozemy zrobic. - Ponadto rzadzacy nami, okazali sie leniwcami. Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: hahahahaha 02.05.08, 12:11 Gość portalu: wolny czlowiek napisał(a): > Pytanie pozostaje - czemu te kraje nie wstępują do UE? Zgodnie z waszym jedynym > słusznym poglądem byłyby jeszcze bogatsze i szczęśliwsze w Eurolandzie?< Bo przy swoim dochodzie narodowym "na łebka" długo byłyby największym płatnikiem netto do wspólnego budżetu. Innymi słowy: nie chcą dofinansowywać takich jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: hahahahaha IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.08, 11:07 Jestes "miszczem" porownan "Sovieckim > Sojuzie (kraju bliźniaczo podobnym do UE)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek Re: hahahahaha IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 11:31 Gość portalu: TT napisał(a): > Jestes "miszczem" porownan "Sovieckim > > Sojuzie (kraju bliźniaczo podobnym do UE)" Naprawdę rozmiękczyli ci tak mózg euroentuzjazmem, że nie widzisz podobieństw? Odpowiedz Link Zgłoś
awitold Re: hahahahaha 02.05.08, 16:48 Wszystkim dyskutantom pod rozagę: Polska ma najbogatsze złoża węgla brunatnego w Europie, dlaczego więc Unia określiła, że duży procent energii m u s i pochodzic u nas w najbliższej przyszłości z tzw. "źródeł odnawialnych", co znacznie ogranicza naszą niezależność energetyczną. Czy nie uważacie państo, że gdyby Noregia przystąpiła do UE, to ją również objęła by ta dyrektywa i biedni Wikingowie nie mogliby w pełni wykorzystywać u siebie ropy jako nośnika energii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 dostajemy czy nie? IP: *.chello.pl 02.05.08, 11:30 "GWno pieje na temat tego ile Polska "dostaje" z Unii ale nie mówi się ile WPŁAC A do kasy unijnej." własnie ktoś to jest w stanie zweryfikować? ...... Podsumowanie kosztów Po dodaniu wszystkich wydatków strony polskiej związanych z pozyskiwaniem dotacji w latach 2007-13 otrzymujemy kwotę w wysokości 106,8 mld euro, czyli 117,5% wartości wszystkich dotacji, które mają zostać przekazane Polsce z UE! Tak więc koszty poniesione przez polską gospodarkę i sektor publiczny o 17,5% przewyższają ten ogromny deszcz unijnych pieniędzy. Statystyczny Polak w latach 2007- 13 wyda średnio 1606 zł rocznie tylko po to, aby otrzymać 1368 zł, czyli dołoży do interesu 238 zł rocznie! Tymczasem cała ta hucpa z dotacjami ma niezwykle silne przesłanie propagandowe: Unia za darmo rozdaje pieniądze. Temu celowi służą też tablice informacyjne umieszczane przy wszystkich inwestycjach współfinansowanych przez Brukselę. ...Podsumowując, należy stwierdzić, że dotacje to nie jest działalność dobroczynna, tylko realizacja własnych interesów Unii. Niestety jest to polityka dla Polski i kosztowna, i nieefektywna. W latach 2007-13 Polska ma otrzymać ok. 13 mld euro dotacji rocznie, czyli ok. 5% PKB, a wyda na to ok. 15 mld euro rocznie, czyli 6% PKB. Oznacza to, że do tego interesu dołożymy 2 mld euro rocznie, czyli 1% PKB. Nie jest to tragedia, ale pieniądze te mogłyby zostać lepiej wykorzystane, bo fakty są takie, że żadne dotacje nie tworzą dobrobytu. paxbruxellae.wordpress.com/prawda-i-falsz-o-dotacjach-z-ue/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: begbie Re: dostajemy czy nie? IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 02.05.08, 14:45 No dobra, trzeba dać coś ze swoich też... ale te pieniadze nie idą gdzieś w kanał tylko są inwestowane. Kiedyś przyniosą nam zysk. To chyba dobrze że wydajesz 1600 własnych złotych żeby dostać następne 1300 i razem to w coś sensownego włożyć. Masz zrealizowaną inwestycję wartą 2900 wydatkowując na jej rzecz zaledwie 1600. Czyli ma to sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdehlarek Re: hahahahaha(bzdury piszesz) IP: *.zone3.bethere.co.uk 02.05.08, 16:10 Odpowiedz Link Zgłoś
s3kawka Gnili byśmy rządzeni przez Rydzów i innych popap 03.05.08, 11:26 Czarne świętoszki i Kaczory chore na władzę rządziły by tym pięknym krajem. Jak najszybciej wprowadzić TR I KPP i wreszcie będzie normalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXKM Re: Gnili byśmy rządzeni przez Rydzów i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 23:42 Nie obrażaj Kościoła iKaczyńskich bo obrażasz tych dzięki którym żyjesz gnoju POstkomunistyczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marki A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.08, 09:02 Czemu nikt nie wspomina o "kosmicznym" wzroście cen nieruchomości ?, dla młodych ludzi to tragedia ale nie dla wszystkich na pewno. Drugim efektem wejścia do Unii jest również niepochamowany wzrost zaufania do brania kredytów; i czy nie ważne, że na 30 - 40 lat stajemy się niewolnikami własnego życia spłacając np. kupno 50m 2 mieszkania w Warszawie ?. Mi Unia zabrała wybór między kupnem mieszkania a budową domu, teraz po prostu zmuszony jestem jak założę rodzinę budować dom ( i uważam, że to nie jest normalne, że wartość mojej działki wzrosła w ciągu kilku lat prawie 2000 % !). Nie przeceniajmy Unii; moje wynagrodzenie wzrosło od 01.05.2004 r. prawie dwukrotnie ale to w mojej ocenie jest i tak izuloryczne. Gospodarka jest oparta na przepływie kapitału, przy czym tak na prawdę kapitał ten prawdziwy trafia jak na giełdzie do 10% społeczeństwa, reszcie ludzi proponuje się życie za pożyczone . Fajnie, że stać mnie na podróże po całym świecie ale ja chcę żyć najpierw normalnie w Polsce. Nie straszmy też tak Białorusią, są kraje w Europie , które funkcjonują też poza Unią i to całkiem nieźle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 09:13 > Nie straszmy też tak Białorusią, są > kraje w Europie , które funkcjonują też poza Unią i to całkiem > nieźle. A moglbys od razu podac przyklady? Oczywiscie Norwegie i Szwajcarie pomijajac (bo tylko czlowiek niespelna rozumu moglby porownywac Polske do tych 2 krajow). F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.osiedle.net.pl 02.05.08, 09:53 Islandia Swoją drogą Austria czy Finlandia i przed wejsciem do UE rozwijały się znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 10:02 > Islandia No to jedyny przyklad podales. Kilkumilionowy kraj i nie muszacy splacac pokomunistycznych dlugow zagranicznych, utrzymywac nierentownych kopaln, hut i stoczni. > Swoją drogą Austria czy Finlandia i przed wejsciem do UE rozwijały się znakomic > ie. Mylisz sie. Na poczatku lat 90. sytuacja gospodarcza tych krajow zaczynala sie komplikowac i z tego powodu tez m.in. zdecydowano sie przystapic do UE, w celu wiekszego dostepu do wspolnego rynku. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggfg Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 10:50 chybiony przykład, pamiętaj że islandia jest w EFTA a cała EFTA I UE w Europejskim OBszarze Gospodarczym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincent Vega Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: 193.200.232.* 02.05.08, 18:12 Czyli jednak można korzystać z dobrych rozwiązań (otwartej gospodarki) jednocześnie unikając tych złych (wspólnej polityki, prawodawstwa)? Czyli nie trzeba było wchodzić do tego bagienka po szyję, gdy wystarczało je sprytnie ominąć? Odnosząc się do artykułu: Można było poprowadzić Polskę tak, aby na wejściu do Unii zyskała więcej niż nie wchodząc? Oczywiście, że tak. Niestety, banda yntelygentów wam podobnych nam to uniemożliwiła. A teraz przyjdzie nam czekać aż się to wszystko rozleci, miejmy nadzieję, że z małym hukiem. Najfajniej jest udowadniać wam (eurolewactwu) kłamstwa i manipulacje używając waszych argumentów :) wijecie się aż miło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincent Vega Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: 193.200.232.* 02.05.08, 18:16 errata: (...) Można było poprowadzić Polskę tak, aby nie wchodząc do Unii zyskała więcej niż wchodząć? (...) Widzicie? Przez waszą wszechobecną propagitkę nawet mi się czasem myli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincent Vega Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: 193.200.232.* 02.05.08, 18:19 Errata: (...) Można było poprowadzić Polskę tak, aby na nie wchodzeniu do Unii zyskała więcej niż wchodząc? Widzicie? Przez waszą wszechobecną propagitkę nawet mi się czasem myli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek"Aiwa-Platz" Skąd to założenie? IP: *.centertel.pl 02.05.08, 09:54 Z Białorusią można porównywać a z Norwegią i Szwajcarią to już nie! Ale polskojęzyczni nabełtali Ci w tej biednej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Skąd to założenie? 02.05.08, 09:58 > Z Białorusią można porównywać a z Norwegią i Szwajcarią to już nie! > Ale polskojęzyczni nabełtali Ci w tej biednej głowie. Gdyby Polska miala tyle ropy co Norwegia, lub takie banki i przemysl jak Szwajcaria, to wtedy moglibysmy inaczej pogadac. A tak, to niestety, jest jak jest. F. Odpowiedz Link Zgłoś
defunt Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 13:28 trydzyk napisał: > > Nie straszmy też tak Białorusią, są > > kraje w Europie , które funkcjonują też poza Unią i to całkiem > > nieźle. > > A moglbys od razu podac przyklady? Oczywiscie Norwegie i Szwajcarie pomijajac > (bo tylko czlowiek niespelna rozumu moglby porownywac Polske do tych 2 krajow). > > F. Szwecja, Finlandia, Austria przed 1995. Szwajcaria i Norwegia do dzisiaj. Polska, Czechy Słowacja, Węgry (itp, itd) przed 2004. Rumunia i Bułgaria przed 2007. Wszystkie te kraje rozwijały się lepiej poza unią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juziek Wytlumaczcie jakos Tuskowi IP: 78.41.24.* 02.05.08, 09:08 ze wspolna waluta, to znowu procent wzrostu wiecej i trzy procenty bezrobotnych mniej. Znajdzcie jakiego Slowenca i Slowaka, zeby mu to wytlumaczyli. W koncu chlop chce byc prezydentem i moze zacznie myslec glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Wytlumaczcie jakos Tuskowi IP: 217.98.20.* 02.05.08, 09:16 Chyba pomyliłeś Tuska z lechujarkami, bo akurat tego Donkowi tłumaczyć nie trzeba. Są jednak realia i kryteria do spełnienia, aby wejść do strefy euro. Na razie jednak inflacja dzięki inżynierowi Skrzypkowi poszybowała powyżej 4 procent i możemy euro w d... pocałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.wolfson.cam.ac.uk 02.05.08, 09:19 nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze gdyby Polska nie weszla do Unii to bezrobocie byłoby o kilka pkt. proc. wyższe; wzrost bezrobocia w Polsce byl wynikiem wlasnie przystosowywania Polskiej gospodarki do europejskiej, bo Unia wymusila na Polsce restrukturyzacje, ograniczenia/limity produkcji, zamykanie nierentowanych przedsiebiorstw, a tym samym masowe zwolnienia (slynny przyklad z gornikami, ktorym placono za pojscie na bezrobocie); ideą Unii jest, ze ci ludzie, zwalniani masowo na skutek dostosowywania gospodarki/prawa do norm europejskich znajdują zatrudnienie i podnosza swoje kwalifikacje na terenie calej Unii, a nastepnie wracaja do swojego kraju z kwalifikacjami/jezykiem i kapitalem; na szczescie w przypadku Polski to zadzialalo tzn, ludzie chcieli byc mobilni ale gdyby w naturze Polakow nie lezalo podrozowanie celem znaleznienia lepszej pracy to mielibysmy spory problem tutaj; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Wszystko pięknie, ale.. o ile przed Unią każdy IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.08, 09:20 mógł tam sobie marzyć o jakimś M albo domku, to teraz dla dużej części społeczeństwa to już tylko nierealne marzenia. Sam kupowałem działkę pod dom pod miastem za 5 PLN za metr , a dziś musiałbym zapłacić prawie 300 PLN. O czym tu mówić? Wtedy starczyły trzy pensje, teraz zarabiam dzięki Unii trochę więcej, ale musiałbym na nią pracować 12 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Wszystko pięknie, ale.. o ile przed Unią każd 02.05.08, 09:38 Wtedy było około 40 % bezrobocia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shem A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 09:28 Redaktorzy nie mieli lepszego pomyslu na chwalenie Unii i naszego czlonkostwa,dlatego wymyslili artykul w stylu "co by bylo gdyby" z tezą 'jak nam w tej UE jest dobrze'. Szkoda,ze nie napisali,ze gdybysmy nie weszli do Unii,to nasz kraj pograzylby sie w totalnym chaosie,prezydentem Polski bylby Kononowicz,inflacja siegnelaby poziomu jak w Zimbabwe, wskaznik bezrobocia osiagnalby 85%,opustoszalyby polki w sklepach itd. Ciekawe jednak,skad dzielni dziennikarze wzieli dane nt. wzrostu gospodarczego krajow UE. Gospodarki Niemiec,Francji, Wloch rosna w tempie 0,5%.Gdzie jest wiec ta dynamika? Nawet w tym tygodniu na lamach GW opublikowano artykul o prognozach Komisji Europejskiej dot.wzrostu gospodarczego UE i inflacji. Prognozy te -delikatnie mowiac-nie sa optymistyczne.Wzrost najwazniejszych krajow UE ma wahac sie w granicach 0,5%, inflacja duzo powyzej 3% (a wiec przkraczajace wymogi panstw strefy euro). W takim tempie Chiny i Indie zdystansuja wkrotce Europe bez wiekszych problemow. Polska generalnie dobrze zrobila przystepujac do UE. Nie mozna bylo bowiem tkwic miedzy Zachodem a Rosja i Bialorusia. Jednakze sama Unia musi sie zreformowac tzn.pozbyc sie biurokracji i krepujacych dzialanosc gospodarcza przepisow.Ale do tego na pewno nie prowadzi Traktat Lizbonski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 09:28 Gdybyśmy nie weszli do Unii, to: 1. Bylibyśmy w strefie Schengen (tak jak np. Islandia, Szwajcaria-która zaraz tam wejdzie) 2. Bylibyśmy stowarzyszeni z UE w ramach Europejskiego Obszaru Gospodarczego (tak jak np. Norwegia) 3. Nie mówiąc już o tym, że bylibyśmy w NATO 4. Być może moglibyśmy starać się o wejście do NAFTA I NIC ZłEGO BY SIE NIE STAłO!! PRZESTANCIE ROBIC LUDZIOM WODE Z MóZGóW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 09:33 > 1. Bylibyśmy w strefie Schengen (tak jak np. Islandia, Szwajcaria-która zaraz t > am wejdzie) A na jakiej podstawie tak twierdzisz? :)))))) Wybacz, ale Szwajcaria i Islandia to kraje o znacznie innej sytuacji; gdyby Polska nie byla w Unii to NIKT by sobie kompletnie nie zawracal glowy przyjmowaniem jej do Schengen. > 4. Być może moglibyśmy starać się o wejście do NAFTA Starac oczywiscie moglibysmy sie. Tylko po co i kto by nas tam przyjal? :)))))) F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.astral.lodz.pl 03.05.08, 01:14 w takim razie w jakim celu zostalismy przyjeci do Wspólnoty Europejskiej??? UE jeszcze na szczescie nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Uniiowiec A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.08, 09:42 " Jaka byłaby Polska poza Unią? Z niższym wzrostem gospodarczym, słabszymi inwestycjami, zwłaszcza zagranicznymi, bez funduszy na drogi i oczyszczalnie, z bardziej zatkanym rynkiem pracy, słabszą i bardziej chwiejną złotówką, ale niższymi cenami." Wejscie Polski do Uni to była najgłupsza decyzja od lat. Wejscie Polski do Unii było bardzo kiepsko zakontraktowane. Komu na tym zalezało? Oczywiscie tylko politykom i komuchm, bo teraz mogą gadac za pieniadze w całej Europie, a w innym przypadku byli by bezrobotni! Unia zniszczyła polskie rybołówstwo, kutry, teraz niszczy wszystko na czym położy łapy. To unia namnarzuca ile mleka moga produkowac krowy. To unia ogranicza w polsce produkcje rolnicza! To unia decydujeile wPolsce mozna zarobic jako firma, ograniczajac nasz export! NORWEDZY byli madrzejsi, nie pozwolili UNII kontrolowac swojej ropy! Unia kontroluje w polsce emisje CO2 , co wkrótce doprowadzi do bankrupctwa. To przez UNIĘ wszyscy musieli wymieniac skrzynki pocztowe na gorsze! To przez Unie mamy 22 % VAT! To przez Unie mamy wyższe ceny paliwa. To przez UNIE pchaja sie na rynek Geneticaly Modified monsters. To przez Unie wzrosła ilosc wypadków na drogach, a po polsce lataja karawany Tirów. To przez UNIE jest dyskusja o autostradach i Rozpudzie, zamiast iśc do przodu i je budowac. To przez Unię mamy kompromitujacych Polskę Euro Osłów takich jak Geremek! To przez UNIĘ za pare lat zniknie z mapy Polska! I czy prawdziwi polacy naprawde chcieli tej unii? Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 10:08 > Unia zniszczyła polskie rybołówstwo, kutry, teraz niszczy wszystko na > czym położy łapy. :)))) A ile dochodu przynosily polskiej gospodarce te rzekomo zniszzone kutry? > To unia decydujeile wPolsce mozna zarobic jako firma, ograniczajac > nasz export! Kto co narzuca jakiej firmie? :))) > NORWEDZY byli madrzejsi, nie pozwolili UNII kontrolowac swojej > ropy! Rozumiem, ze Polska pozwolila kontrolowac swoja rope? :)))) I jesli juz, to "Norwegowie", prosze... Dlaczego 'prawdziwi Polacy' nie potrafia sie poprawnie wyslowic w polskim jezyku? > To przez Unie mamy 22 % VAT! Rozumiem, ze wczesniej bylo znacznie mniej. > To przez Unie mamy wyższe ceny paliwa. Bo? > To przez Unie wzrosła ilosc wypadków na drogach, a po polsce lataja > karawany Tirów. :))))) > I czy prawdziwi polacy naprawde chcieli tej unii? Tak, w przeciwienstwie do ruskich agentow ze srodowisk 'patriotycznych'. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Uniiowiec A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.gdynia.mm.pl 03.05.08, 00:57 Wiadomość nie została wysłana, powód: . Prosimy cytować tylko fragmenty wypowiedzi. trydzyk napisał: > > Unia zniszczyła polskie rybołówstwo, kutry, teraz niszczy > wszystko na 2; czym położy łapy. > :)))) > A ile dochodu przynosily polskiej gospodarce te rzekomo zniszzone kutry? > > To unia decydujeile wPolsce mozna zarobic jako firma, > >ograniczajac nasz export! > Kto co narzuca jakiej firmie? :))) > > NORWEDZY byli madrzejsi, nie pozwolili UNII kontrolowac swojej > > ropy! > Rozumiem, ze Polska pozwolila kontrolowac swoja rope? :)))) > I jesli juz, to "Norwegowie", prosze... Dlaczego 'prawdziwi Polacy' > nie potrafia sie poprawnie wyslowic w polskim jezyku? pl.wikiquote.org/wiki/Kategoria:Norwedzy h u j ci w d u p ę kretynie! > > To przez Unie mamy 22 % VAT! > Rozumiem, ze wczesniej bylo znacznie mniej. > > To przez Unie mamy wyższe ceny paliwa. > Bo? > > To przez Unie wzrosła ilosc wypadków na drogach, a po polsce > >lataja karawany Tirów. > :))))) > > > I czy prawdziwi polacy naprawde chcieli tej unii? > Tak, w przeciwienstwie do ruskich agentow ze srodowisk 'patriotycznych'. > F. Widac idioto że jestes nie tylko idiota ale wybitnym DEBILEM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Uniiowiec A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.gdynia.mm.pl 03.05.08, 01:21 trydzyk napisał > Dlaczego 'prawdziwi Polacy' nie potrafia > sie poprawnie wyslowic w polskim jezyku? Nie potrafisz bo jestes buffonem! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=76115219&v=2&s=0 2. Norweg znaczenie: obywatel Norwegii koalar, 2005-07-20 - zmian: 1 występowanie: Słownik poprawnej polszczyzny - PWN 2004 - L. Drabik, E. Sobol odmienność: tak N Norwegach, Norwegami, Norwegom O Norwega, Norwegiem, Norwegowi, Norwegu T Norwegów o Norwegowie q Norwedzy s Norwegi filolog.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?5,2006 Z obserwacji wynika, że Japończycy i Norwedzy, których ... www.abc-zdrowia.yoyo.pl/sklep/?p=p_39&sName=S%C5%82ownik "Czesi i Norwedzy, Chinczycy i Holendrzy, Francuzi i Iranczycy, Belgowie i Australijczycy, Kanadyjczycy i Poludniowo-Afrykanczycy. Byli tam Sikhowie w turbanach, wysoko podnoszacy nogi greccy evzoni w butach z pomponami i w plisowanych spodniczkach, Arabowie w fezach i kaffijach, grenadierzy z Luksemburga, artylerzysci z Brazylii" (s. 3). Wszyscy - z wyjatkiem Polakow, ktorym na udzial w uroczystosciach nie pozwolono z obawy urazenia poteznego sowieckiego sojusznika, czule przez anglosaskich politykow zwanego Wujaszkiem Joe. "Jeden polski pilot patrzyl w milczeniu na przechodzaca defilade. Potem odwrocil sie i odszedl. Stojaca obok starsza kobieta spojrzala na niego pytajaco. ´Dlaczego pan placze, mlody czlowieku?ª, spytala" (s. 6). www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/07-12-03/pp-10-24-01.html na zarozumiałych głabów nie ma lekarstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.vast.net.pl 02.05.08, 10:12 Anty Uniowiec po prostu pisze nieprawdę. Niech zyje UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek"Aiwa-Platz" Propaganda sukcesu. IP: *.centertel.pl 02.05.08, 09:42 Tak to się nazywa. Słowem nie zająknie się wredna GadzinóWka o tym, jak dotowana zachodnia żywność wykańcza polskich rolników bo np. koszt produkcji wieprzowiny jest wyższy niż cena w skupie. Nie powiedzą o zamykanych cukrowniach, rozkradzionym majątku narodowym itd. TVN24, RadioZet, RMF-y - wszystko to latający na zagranicznej smyczy, specjaliści od robienia wody z mózgu. Co się dzieje, to każdy widzi płacąc rachunki. I to by było na tyle, w kwestii dobrobytu i autostrad przykładowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Kogo obchodzi produkcja żywności? 04.05.08, 10:10 Gość portalu: Arek"Aiwa-Platz" napisał(a): > Tak to się nazywa. Słowem nie zająknie się wredna GadzinóWka o tym, > jak dotowana zachodnia żywność wykańcza polskich rolników bo np. > koszt produkcji wieprzowiny jest wyższy niż cena w skupie. Ja bym to nazwał "niedostosowanie się polskich rolników do realiów". Trochę znam tem biznes, wiem jacy nowocześni są nasi hodowcy. > Nie powiedzą o zamykanych cukrowniach, Kogo obchodzą cukrownie? Kogo obchodzi produkcja żywności? Na tym pieniędzy nie da się zrobić. U nas ludzie pracują w fabrykach samochodów, monitorów komputerowych, ewentualnie mebli, albo ich dostawców. To jest PRZEMYSŁ, to daje zarobić. Szkoda, że to nie nanotechnologia, ale jeszcze nie czas na to w Polsce. > rozkradzionym majątku narodowym Cóż, koszty transformacji. Zresztą ten majątek po Gierku to g... warty. > Co się dzieje, to każdy widzi płacąc rachunki. I to by było na > tyle, w kwestii dobrobytu i autostrad przykładowo. Autostrady od jakiegoś czasu istnieją tam, gdzie Kaczki i podobni konserwatyści nie próbowali "naprawiać" gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marki A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.08, 10:13 Widzę, że rozpętała się mała burza. Być może nie mieliśmy innego wyjścia ale denerwuję mnie kiedy publicznie pisze i mówi się tylko o plusach wstąpienia do Unii ( które też niewątpliwie są) a nie dostrzega się rzeczy ważnych z pozycji normalnego człowieka, szczególnie młodego (proszę nie pisać tylko, że mam teraz np. możliwość wyjazdu do pracy za granicę; bo po pierwsze już byłem i nie na tak zwanym zmywaku, a po drugie to w Polsce mam rzeczy , które kocham.) w skali makro Unia być może dała i da jeszcze wiele dobrego, tego nie wiem (czekam np. na te drogi) ale dla mnie osobiście, czyli zupełnie subiektywnie ! przy realizacji włanych zakładanych celów na wejściu do Unii straciłem, jeżeli większość zyskała to będę zmuszony uszanować decyzje demokracji. Jeszcze raz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.hcz.com.pl 02.05.08, 10:17 Redaktorek zapomniał napisać, że za przynależność do unii płacimy 15mld rocznie.Natomiast raczył mocno podkreślić,że zaiwestowano 90 mld wraz ze srodkami własnymi(nie dopisał tylko,że z kredytami bankowymi- banków w rękach zagranicy o 20% odsetkach). Przez te cztery lata 2004-06 odprowadziliśmy 40 mld zł ( razem do unii+parlament europejski). Przy 20 mld EU obiecanych na te lata wykrzystaliśmy 15% może 20% to daje 20% z 20 mld około 4 mld dotacji po 4zł tj 16 mld zł no te nie- odżałowane dopłaty rolników na,których Polska wieś tak prosperuje- zapraszam do przejechania się i podziwiania. Czy teraz nie trzeba zmienić zapytania Panie Redaktorku. Wiem, że na każdą złotówkę trzeba zapracować, ale nie kłamstwem no chyba ,że pracuje się wybiorczej tam można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zfrustrowany Zobaczymy co będziemy mówić jak dotacje z UE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.08, 10:24 Zobaczymy co będziemy mówić jak dotacje z UE sie skończa i urzędasy nie będą mogli kraść już pieniędzy. Prosty przykład złodziejstwa? władze mówią że wyremontują całą droge,podając w planie inwestycyjnym dość wywyindowane ceny za które połąża droge, a ci wysylają roboli by chlapneli kilka szufli asfaltu w dziury, i tym sposobem zaoszczędzoną kase zgarniają na poczet innych celów. Potem wysylaja pisemko do UE ze dziekują za kase i polozony jest nowy odcinek drogi... i tak w wielu innych dziedzinach jest. Podobnie zresztą z euro2012 heh podają że zwykli robotnicy po kilkatysięcy na łape dostaja;)) totalny śmiech. Jak się skończa dotacje to sie wtedy zaczną jazdy. Teraz kiedy mozemy zdziałać wiele, kradniemy, a jak nie będzie można juz kogo okradać to będziemy skomleć o byle grosz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak Re: Zobaczymy co będziemy mówić jak dotacje z UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 10:59 Robotnik budowlany przy budowie drogi czy mostu zarabia 3000-4500 PLN miesięcznie, monter na taśmie na umowie o pracę zarabia 2000 PLN miesięcznie + roczna premia za wykonanie planu (jakieś 3000 PLN jednorazowo) może też dorobić po godzinach , zarobi dodatkowo jakiś 1000 PLN za dwie trzy dniówki po 8 godzin .Żle jest z pracownikami tymczasowymi oni zarobią 1300 - 1500 PLN miesięcznie , to są płacę netto - na rękę we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wald No prawiczki, poujadajcie na UE IP: *.satfilm.net.pl 02.05.08, 10:25 No prawiczki, poujadajcie trochę na Unię Europejską. Posłuchamy z rozbawieniem tych waszych mądrości: UE to eurokołchoz, ZSRR, III Rzesza i Imperium mongolskie razem wzięte, panuje tu straszliwy ucisk, tak że co wrażliwsze prawiczki muszą emigrować do Ekwadoru, szerzą się zboczenia, bo w gejów nie rzuca się już kamieniami itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a unia nam dała: spekulacje nieruchomosciami IP: *.generacja.pl 02.05.08, 10:36 z perspektywy tych lat w UE widać ile stracilismy, gdyby nie pozwolono na zakup mieszkań przez obcokrajowców, mieszkania nadal byłyby dostępne dla Polaków. za to Leszek Miller i jego negocjatorzy powinien być ukarany, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak Re: unia nam dała: spekulacje nieruchomosciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 11:07 A gdyby tak zabrano Polakom paszporty zamknięto by granice zniszczono by wszelkie media za wyjątkiem TVP i TV TRWAM to dopiero byłby raj na ziemi jak w KRLD . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: unia nam dała: spekulacje nieruchomosciami IP: *.astral.lodz.pl 03.05.08, 01:29 a niby czemu małoby tak byc??? niczego nikomu nie trzeba "dawac" i najlepiej niczego nie "zabierac" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaq-u Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 11:07 z UE. Np. Norwegia czy Szwajcaria - nie należy do UE. Polsce wystarczyłoby stowarzyszenie. A znaczna obniżka podatków do ok. 5% i zwolnienie armii niepotrzebnych urzędasów i zniesienie niepotrzebnych przepisów mogłoby lepiej wpłynąć na gospodarkę Polski! Zrozumcie, nikt nam nie da za darmo 80 mld euro! to tak samo jakby każdy Polak dostał od obcego człowieka na ulicy ok. 2000tys euro! Więc panowie z Brukseli czegoś od Polski chcą! I mają w tym swój interes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 11:13 Podatek liniowy 5-10% zniesienie wcześniejszych emerytur za wyjątkiem wojska, policji , straży zniesienie KRUSU i wszelkich ulg ograniczenie biurokracji i centralnego sterowania , wolny rynek w nauce i zdrowiu i wtedy Polsce nie jest potrzebna UE bo to Polska była by eldorado w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen 02.05.08, 11:14 > Podatek liniowy 5-10% zniesienie wcześniejszych emerytur za wyjątkiem wojska, > policji , straży zniesienie KRUSU i wszelkich ulg ograniczenie biurokracji i > centralnego sterowania , wolny rynek w nauce i zdrowiu i wtedy Polsce nie jest > potrzebna UE bo to Polska była by eldorado w Europie. Byc moze i by tak bylo. Tylko, ze ZADNA liczaca sie w Polsce partia czegos takiego by nigdy nie wprowadzila i dobrze o tym wiesz. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 11:18 trydzyk napisał: > > Podatek liniowy 5-10% zniesienie wcześniejszych emerytur za wyjątkiem woj > ska, > > policji , straży zniesienie KRUSU i wszelkich ulg ograniczenie biurokracj > i i > > centralnego sterowania , wolny rynek w nauce i zdrowiu i wtedy Polsce nie > jest > > potrzebna UE bo to Polska była by eldorado w Europie. > > Byc moze i by tak bylo. Tylko, ze ZADNA liczaca sie w Polsce partia czegos > takiego by nigdy nie wprowadzila i dobrze o tym wiesz. > > F. Dlatego pozostaje nam jedyny rozsądny wybór UE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-)))) Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.astral.lodz.pl 03.05.08, 01:31 Twoja ROZSADEK jest mało rozsadny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek i to jest argument za przystąpieniem do UE? IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 11:45 "Skoro żadna partia nie wyprowadzi nas z tego g.... to wdepnijmy w jeszcze większe g...., gdzie podatki są wyższe, a socjal i rak biurokratyczny rozpasione" - doprawdy ciekawy pogląd A tak poza tym to wszystko ok? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: i to jest argument za przystąpieniem do UE? 02.05.08, 11:48 > "Skoro żadna partia nie wyprowadzi nas z tego g.... to wdepnijmy w jeszcze > większe g...., gdzie podatki są wyższe, a socjal i rak biurokratyczny > rozpasione" - doprawdy ciekawy pogląd > > A tak poza tym to wszystko ok? ;) Podatki w Polsce i przed czlonkostwem byly wysokie. Rak biurokratyczny jest faktycznie w UE rozpasany (wyobraz sobie, ze ja dostrzegam wszystkie wady tej organizacji). Ale mimo wszystko ta organizacja calkiem dobrze sobie radzi, o wiele lepiej niz do tej pory 'niezalezna i niepodlegla Polska', a na czlonkostwie jakos do tej pory nikt nie wyszedl zle. Nie zastanawia cie to? F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 Re: i to jest argument za przystąpieniem do UE? IP: *.chello.pl 02.05.08, 12:18 "Rak biurokratyczny jest faktycznie w UE rozpasany (wyobraz sobie, ze ja dostrzegam wszystkie wady tej organizacji). Ale mimo wszystko ta organizacja calkiem dobrze sobie radzi..... nie dziwie sie jak każdy pasozyt biurwy z UE dają sobie rade:))) "..Po dodaniu wszystkich wydatków strony polskiej związanych z pozyskiwaniem dotacji w latach 2007-13 otrzymujemy kwotę w wysokości 106,8 mld euro, czyli 117,5% wartości wszystkich dotacji, które mają zostać przekazane Polsce z UE! Tak więc koszty poniesione przez polską gospodarkę i sektor publiczny o 17,5% przewyższają ten ogromny deszcz unijnych pieniędzy. Statystyczny Polak w latach 2007- 13 wyda średnio 1606 zł rocznie tylko po to, aby otrzymać 1368 zł, czyli dołoży do interesu 238 zł rocznie! Tymczasem cała ta hucpa z dotacjami ma niezwykle silne przesłanie propagandowe: Unia za darmo rozdaje pieniądze. Temu celowi służą też tablice informacyjne umieszczane przy wszystkich inwestycjach współfinansowanych przez Brukselę." A ty sie ciesz, że dzięki unii dostaniesz "za darmo" 100 złoty za które zapłacileś wcześniej 120:)) "Ale istnieje tez cos takiego jak zbieznosc interesow - oni maja w tym swoj interes, my mozemy miec rowniez swoj, i dzieki temu zarowno my, jak i oni,mamy szanse wyjsc na tym dobrze." jeżeli ty dasz mi 120 złotych a ja ci dam jako Unia "za darmo" 100 i to jest dla ciebie dobry interes i jeszcze mi dziękujesz to... tylko pogratulować :) Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: i to jest argument za przystąpieniem do UE? 02.05.08, 12:37 > A ty sie ciesz, że dzięki unii dostaniesz "za darmo" 100 złoty za > które zapłacileś wcześniej 120:)) Oczywiscie, kazdy kraj ktory przystapil do Unii, zostal strasznie wykorzystany, przezuty i wypluty przez tych wstretnych biurokratow. Bogata kiedys Hiszpania, Grecja, Portugalia i Irlandia teraz zyja w straszliwej nedzy :))))))) F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny czlowiek Re: i to jest argument za przystąpieniem do UE? IP: *.broker.com.pl 02.05.08, 16:29 Źle postawione pytanie ;) Pytanie powinno brzmieć - o ile bogatsze byłyby te kraje gdyby nie były w Unii? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: i to jest argument za przystąpieniem do UE? IP: *.astral.lodz.pl 03.05.08, 01:33 a kto "wyszedł" dobrze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.markom.krakow.pl 02.05.08, 15:06 > Byc moze i by tak bylo. Tylko, ze ZADNA liczaca sie w Polsce partia czegos > takiego by nigdy nie wprowadzila i dobrze o tym wiesz. No i to zamyka dyskusje. Przyznales, ze UE jest mniejszym zlem. Oczywiscie sie z tym zgadzam - wole aby rzadzil mna socjalista z Francji niz socjalista i zlodziej rodzimy. I to by sie jakos tak ladnie wpisywalo w historie Polski od XVII w. Zawsze musielismy wybierac miedzy dzuma a cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen 02.05.08, 15:11 > No i to zamyka dyskusje. > > Przyznales, ze UE jest mniejszym zlem. (...) Dokladnie wlasnie to mam na mysli od samego poczatku :) pozdrowienia, F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.markom.krakow.pl 02.05.08, 16:36 A nie zalujesz tego ze stracilismy szanse na szybszy rozwoj? Teraz klamka zapadla - zgodzilismy sie na rozwoj w tempie zolwia, bo Jewropa nie pozwoli juz na rzeczywiste sciecie podatkow, liberalizacje prawa pracy itd.... Nazwie to "socjalnym dumpingiem" i dowali kary. Byly trzy drogi: 1. Burakosocjalizm 2. Eurosocjalizm 3. Liberalizm. Wybralismy z tego eurosocjalizm. Ratuje to co prawda przed socjalizmem w wydaniu naszych "fachowcow" ale tez zamyka droge do prawdziwego liberalizmu w gospodarce. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.astral.lodz.pl 03.05.08, 01:31 a dlaczego???? bo ludzie wola socjalizm??? czy partie wola??? Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen 02.05.08, 11:13 > z UE. > Np. Norwegia czy Szwajcaria - nie należy do UE. Znowu to samo. A dlaczego nie podasz przykladu Albanii albo Moldawii? > Polsce wystarczyłoby stowarzyszenie. A zastanowiles sie nad tym, czy ktos chcialby Polske tylko na zasadzie stowarzyszenia? I prosze, nie porownuj znowu do Norwegii... > Więc panowie z Brukseli czegoś od Polski chcą! I mają w tym swój > interes! To jest rzecz oczywista i tylko idioci moga myslec, ze ktos chce cos dac za darmo. Ale istnieje tez cos takiego jak zbieznosc interesow - oni maja w tym swoj interes, my mozemy miec rowniez swoj, i dzieki temu zarowno my, jak i oni, mamy szanse wyjsc na tym dobrze. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Wystarczyłaby obniżka podatków i stowarzyszen IP: *.pools.arcor-ip.net 02.05.08, 11:21 Moze bys raz przeczytal {chociaz w wikipedii} o Szwajcarii i Norwegii kilka zdan i przestal porownywac te dwie potegi z biedna Polska! Czlowieku zastanow sie co Ty piszesz! Prawdopodobnie nawet nie wiesz gdzie leza te kraje, masz zerowe wiadomosci. Rozumiem, ze kazdy moze pisac na Forum, ale czy naprawde musisz tak sie kompromitowac? Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden A prawo pracy w UE?? 02.05.08, 17:45 A czy takie stowarzyszenie dalo by nam prawo pracy w calej UE?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Fasola A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.sds.uw.edu.pl 02.05.08, 11:45 Przecież to jasne, że przeciętny Polak tylko stracił na UE. Zyskała tylko bogata mniejszość. Suma sumarum bilans jest ujemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzekson2 Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 11:58 słaby złoty żle mocny złoty jeszcze gorzej to w cholere wprowadzić to euro i będzie problem z głowy ale gdzie tam panowie u żłóbów za dużo by potracili s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376 Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 12:20 Zyskali emigranci którzy dostali godnie płatną pracę. Uciekli z tego polskiego syfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttyh Re: A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: 89.100.187.* 02.05.08, 18:01 tak jest, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noise A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.cable.ubr01.haye.blueyonder.co.uk 02.05.08, 12:18 ale dyrdymały!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Dziwne................. 02.05.08, 12:20 Taka Bialorus ma wyzszy wzrost gospodarczy niz Polska.To samo wiekszosc krajow afrykanskich.I nie naleza do Unii.Troche realiow Panowie entuzjasci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: ...Dziwne................. IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.08, 13:00 wyobraz sobie, ze jakas Republika Bananowa w zeszlym roku sprzedala 1 banana a w tym roku juz 2 ??? Wzrost o 100% PRAWDA !! zanim cos napiszesz POMYSL !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...Dziwne................. 02.05.08, 13:08 I nastepny ze zmasowanym umyslem Wyborczej.Poszukaj w google wysokosc eksportu np. Bialorusi.Nawet kraje afrykanskie.Korzystaj z googli a nie Wyborczej.Zginiesz marnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: ...Dziwne................. IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.08, 14:24 co to wiec oznacza ?? Bialorusini i afrykanie sa bardziej pracowici od Polakow ????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: ...Dziwne................. IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.08, 13:28 To juz wiadomo co sie marzy niektorym - raj bialoruski. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...Dziwne................. 02.05.08, 13:31 To wlasnie Tusk poleca nam Bialorus.Tam nie ma abonamentu,tam jest podatek liniowy.Czy Luszczenko to Tuskoszenko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Nic dziwnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 15:30 Jestes znanym debilem forumowym.Masz pusty łeb i klawiaturę przed nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab A gdyby Polska do Unii nie weszła... IP: *.ipt.aol.com 02.05.08, 12:25 jak mozna wierzyc takiemu ignorantowi w sprawach ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap wbrew pozorom roznic byloby niewiele 02.05.08, 12:29 Politycy nie mogliby sie usprawiedliwiac unijnymi wymogami przy wprowadzaniu kolejnych kretynizmow i podwyzek cen np. pradu czy papierosow. Nie wpakowalibysmy sie w glupi system dotacji rolniczych i dotacji dla przedsiebiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 A gdyby Polska do Unii nie weszła... 02.05.08, 12:31 nie mozna mówic tylko o korzysciach typowo ekonomicznych. politycznie nie mamy innej drogi rozwoju.. chyba że zostaniemi sami jak bufor między europa a rosją albo zintegrujemy się spowrotem z rosją - ale na to nie strczyloby poparcia w kraju? dla mnie polska ma swietny potencjal na bycie krajem UE ktory stanowic bedzie pomost np dla poprawy stosunkow z rosją etc. zacisnianie więzów i wzmocnienie wymiany edukacyjnej, kulturalnej etc. z wysoko rozwinietymi krajami europy tez wydaje mie sie korzystne. ale swoja droga umacnianie zlotego na pare lat przed przystapieniem do Euro wydaje mi sie slabym pomyslem bo mamy malo eksportu. jak wierze ze z mocnego funta brytyjczycy moze jeszcze cos mają to nasze firmy chyba mocnego zlotego nie potrzebują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARAS otwarte granice to krzywdzenie rodzin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.08, 12:39 Granice były swego rodzaju łańcuchem dla polskich kobiet z ku..kimi ciągotkami. Gdy poczuły wolność puściły się w wir dupskiej kariery. W domu swięte krowy, dla których seks mógł nie istnieć, a u helmuta za mamonę nogi w szpagat same się rozjeżdżały. Każda była mężatka, która wyjechała do hansowa, to kurew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz z Warszawy Akurat otwarte granice to normalnosć. IP: *.acn.waw.pl 02.05.08, 13:21 Normalność, o której marzyliśmy wiele pokoleń żyjąc za żelazną kurtyną. A już kompletną patologią był zakaz przekraczania np. granicy polsko-słowackiej w terenie, granicy, która w zasadzie na większym swoim przebiegu jest...szlakiem turystycznym. A Cieszyn bez bud i szlabanów na mostach wygląda cudownie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: otwarte granice to krzywdzenie rodzin 02.05.08, 18:56 ha ha ha - nawet tego nikt nie komentuje - oby tak dalej :-) wszysttkie trolle odejda Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Gdybanie ..... Pytanie jest zle postawione. 02.05.08, 13:14 Powinno byc: co by bylo gdyby na nasza przyszlosc ekonomiczna i polityczna, na naszych przyszlych sojusznikow zrobic swiatowy przetarg w ktorym na pewno nie zabrakloby Rosji, a nie jak to mialo miejsce, naszym nieskrywanym entuzjazmem wobec UE i Nato wyeliminowac automatycznie chociaby tylko potencjalnego konkurenta. Nasz wybor byl swiadectwem naszej slabosci, wynikal z obawy, ze nasza tradycyjna sprzedajnosc, ktora niejednokrotnie honorujemu i nagradzamy moze nas w takich relacjach z Rosja zgubic. Wolelismy zaprzedac sie taniej zachodowi niz rozgrywac nasza przyszlosc po kupiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz z Warszawy Dzięki Unii lekarze mogą pracować krócej za więcej IP: *.acn.waw.pl 02.05.08, 13:18 Skończyło się zmuszanie lekarzy do pracy powyżej 48 godzin tygodniowo. Chociaż nawet palanci z PO zdają się tej twardej reguły nie rozumieć i próbują odgórnie po bolszewicku mobbingować np lekarzy radomskich imputując społeczeństwu, że psim obowiązkiem lekarza jest zasuwać i 32 godziny bez przerwy albo i więcej bez względu na uregulowania unijne, które jasno określają czas pracy lekarza. Niemmniej jednak to właśnie dzięki UE dokonano niebywałego odkrycia, że w Polsce jest za mało lekarzy (najmniej w Uniii na 1000 mieszk.) i może jednak warto o nich zabiegać. Unia to nie tylko możliwość wyjazdu z Polski bez pytania się kogokolwiek o zgodę. Dla lekarzy to automatyczne uznanie kwalifikacji zawodowych i możliwość wykonywania od zaraz zawodu w dowolnym rejonie UE. I na tym właśnie polega konkurencja na rynku usług medycznych w UE i to wymusza stopniowy wzrost lekarskich honorariów, bo przed wejściem do UE były żenująco niskie i niezmieniające się od lat. Szkoda tylko, że zarówno PiS-owi, jak i tym bardziej platformersom trzeba cały czas przypominać, że czasy przedakcesyjne się skończyły, że jeśli nie zachęci się młodzieży lekarskiej do pracy w Polsce po prostu wyjadą, a "lekarzy ze wschodu" nie będzie, bo muszą najpierw nostryfikować dyplomy i specjalizację by uzyskać prawo wykonywania zawodu ważne w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiniopas To ja osobiscie zniszczylem komune w Sl.Zdrowia IP: *.asfd.broadband.ntl.com 02.05.08, 14:33 Jestem starym lekarzem i od 33 lat w Anglii. Niszczylem przez pare lat komune pisujac na te grupy, chwalac sie ze zarabiam 70-90 funtow na godzine podczas gdy lekarz w Polsce roboli za zalosne sumki i Bog zaplac. Ach, ta wscieklosc Kolegow, ta zawisc, te docinki na ktore ja mialem jedna odpowiedz: pokazywac antyki, srebro i zloto jakie ja tutaj kupuje, te moje palazzo nad M,Srodziemnym. Ludzie w lyzce wody by mnie utopic chcieli ale cos sie wreszcie ruszylo. To tlum kolegow ruszyl po kokosy na zachod Europy. Sprawdzili ze mialem racje. I to juz jest rewolucja. Odpowiedz Link Zgłoś