Gość: memo IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.08, 17:13 a gdzie "Cukier krzepi"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cvx Slogany - hity PRL-u IP: *.chello.pl 27.05.08, 17:14 W porównaniu do formy i treści aktualnie obserwowanych sloganów, peerelowskie może i są lekko niedorzeczne, ale przynajmniej nie są głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
am-w Re: Slogany - hity PRL-u 27.05.08, 17:22 "cukier krzepi" to przedwojenna reklama autorstwa Wankowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Cukier krzepi - Wódka lepiej 27.05.08, 17:29 tak uzupełniliśmy hasło Wańkowicza. inny slogan reklamowy który dzieci zaadoptowały na wyliczankę "MHD każdy o tym wie, że buciki i szaliki kupujemy gdzie? ..w MHD" inne hasło: "Chronisz lasy zbierając makulaturę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: Cukier krzepi - Wódka lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 17:39 A co z hasłem "chłopie dbaj o czystość jaj" (chodziło o kurze)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Kup dziewczynie owoc w płynie IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.08, 17:45 To zdaje się przedwojenne, bo pamiętam że na tej samej stronie kolorowego pisma była reklama pięknego samochodu marki jaguar. Swoją drogą dziś reklama wzbudziła by niezdrowy rechot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Re: Kup dziewczynie owoc w płynie IP: *.kat.3s.pl 27.05.08, 18:14 W monopolowych, pamiętam wisialy plakaty: "Z pijanym nie tańczę" i "Wódka zabija powoli".(na to popularną odzywką było : "a mnie sie wcale nie spieszy") aaaa było też "Krew to życie" na zeszytach, pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milo_Minderbinder Re: Kup dziewczynie owoc w płynie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 27.05.08, 20:47 -Z pijanym nie tańczę -Trzezwy nie poprosi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Re: Kup dziewczynie owoc w płynie IP: *.winkowski.pl 28.05.08, 08:28 " z pijanym nie tańcze" nie smiejcie się bo taki plakat nadal wisi u mnie w pracy na stołówce u Winkowskiego w Pile :) Odpowiedz Link Zgłoś
momy A płuca sprawdziłeś? 27.05.08, 22:41 Pamiętam, że przez lata wisiało w osiedlowej aptece. Inne niezapomniane to "Z pijanym nie tańczę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HIT HIT hitów !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 00:46 To transformacja hasła! Które wisiało w całej Polsce. Zawsze pisane dużymi literami. SOCJALIZM TAK! WYPACZENIA NIE! Po przeróbce brzmiało. SOCJALIZM NIE! WYPACZENIA TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 27.05.08, 18:03 to samo z"lotem blizej" Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Slogany - hity PRL-u 27.05.08, 18:07 o ...widze, ze w Australii nudno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: Slogany - hity PRL-u 28.05.08, 09:46 u Ciebei jeszcze bardziej, jak zajmujesz sie pisaniem głupich komentarzy co cię obchodzi skąd ktoś pisze, nie masz sobie czym dupy zawracać? Odpowiedz Link Zgłoś
tehanu Slogany - hity PRL-u 27.05.08, 18:01 Mój typ absolutny - nie reklamowy, a prozdrowotny (przynajmniej z założenia) "Marihuana także u Ciebie wywoła lęki i psychozy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Slogany - hity PRL-u IP: *.torun.mm.pl 27.05.08, 18:10 Przed wojną był taki slogan reklamujący prezerwatywy: "Prędzej ci serce pęknie". Nie pamiętam jakiej firmy były owe gumki, ale jakieś fabryki gumowej co robiła również kalosze. Już wtedy były ciekawe hasełka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.kat.3s.pl 27.05.08, 18:14 W monopolowych, pamiętam wisialy plakaty: "Z pijanym nie tańczę" i "Wódka zabija powoli".(na to popularną odzywką było : "a mnie sie wcale nie spieszy") aaaa było też "Krew to życie" na zeszytach, pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
l_esio Re: Slogany - hity PRL-u 27.05.08, 19:41 Zgadza się, 'prędzej ci serce' i Wańkowiczowski 'cukier krzepi', to dwie najbardziej znane reklamy przedwojennego marketingu. Jeśli się nie mylę, to gumki były marki POLGUM (tja.. bardzo odkrywcza nazwa), i sprzedawane bodajże pod marką SAMSON (ale tego już nie jestem pewien, liczę na ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu). Zresztą ponoć były na tyle dobre, że kupowało je pół Europy :) A jeśli wracamy do PRLu - sam tego nie pamiętam, ale zdaje się że mocno promowany był Ludwik (tak jak pierwszy detergent - IXI). Czy ktoś pamięta jakieś hasła tego płynu? Bo ja mam w głowie tylko plakaty, i nic poza znakiem graficznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cartman Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.acn.waw.pl 27.05.08, 21:38 A propos płynu ludwik - ja tylko pamiętam hasło - info na dziale chemii w wawskim Sezamie - "Sprzedaż ludwika z dozownika" (poźne '70 albo wczesne '80). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 19:52 Oj, to chyba niezrównany Tuwim, który wymyslił też cudne: "Laxygen przeczyszcza łagodnie nie przerywając snu". Ale pewności nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.winkowski.pl 28.05.08, 08:31 jakiś czas temu tak reklamowala się firma produkująca żyłki wedkarskie"prędzej ci serce pęknie" tak pamietam w miesięczniku Wędkarz Polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski Ani Persil ani Omo nie wypierze tak jak ZOMO IP: *.chello.pl 27.05.08, 18:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ul Re: Ani Persil ani Omo nie wypierze tak jak ZOMO IP: *.kat.3s.pl 27.05.08, 18:28 ??? Ni to z komuny ni to reklama Twój wpis na blogu To jest raczej blamaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 18:38 ixi sam pierze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 19:53 A nie, to "Radion" sam pierze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Ludwiku do dziela IP: *.hsd1.ca.comcast.net 29.05.08, 02:32 Ludwiku do dziela - reklama Ludwika A IXI na patelni podgrzane = swietny haj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonow Slogany - hity PRL-u IP: 65.210.151.* 27.05.08, 19:37 Moze nie wszyscy pamietaja / wiedza, ze "Coca cola to jest to" jest autorstwa Agnieszki Osieckiej. Pamietam tez piosenke z radiowego programu reklamowego - "najladniej Ani w koszulce z anilany" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iggy Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.kredytbank.com.pl 28.05.08, 08:03 Dodładnie tak - Agnieszka Osiecka. I to juz tez byly srednio czasy komuny, bo to był początek lat 1990' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jestem przeciw-Trzos Rastawiecki IP: *.tpnet.pl 27.05.08, 19:46 to mi się tylko w PRL nie podobało,mieszanie się milicji i policji do życia ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaicarz Re: Jestem przeciw-Trzos Rastawiecki IP: *.chello.pl 27.05.08, 23:56 Od razu widać "gościu", że nie żyłeś w czasach komuny :). Co do MILICJI masz rację: nie tylko była, ale i BIŁA!!! :( . Natomiast skąd Ci się wzięła w komunie POLICJA?!. Dla pełnej jasności poniżej zamieszczam skróty nazw formacji milicyjnych i ich pełne nazwy: 1. MO - mogą obić! 2. ORMO - oni również mogą obić! 3. ZOMO - zwłaszcza oni mogą obić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Slogany - hity PRL-u IP: *.aster.pl 27.05.08, 19:54 Slogany może i surrealistyczne, ale przynajmniej walczono z gruźlicą, a teraz guźlica wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aardvaark Slogany - hity PRL-u IP: *.acn.waw.pl 27.05.08, 20:03 > Zapałki + dziecko = pożar I już wiadomo skąd się biorą dzieci: pożar minus zapałki. Arytmetyka nie kłamie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Slogany - hity PRL-u IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 27.05.08, 20:16 Chec do pracy, zapal szczery do nauki ... daja sery ! Przez Mleczne Bary mam takie bary ! dopisywano : Przez mleczna zupe mam taka d..pe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 21:37 czła partia grabi Polskę (niedziela czynu partyjnego) walczymy z partią o lepsze jutro Odpowiedz Link Zgłoś
jacqueline Re: Slogany - hity PRL-u 27.05.08, 21:48 "Dziś oszczędzasz w SKO, jutro w PKO" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Wiśnia Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:01 Oferta ZREMBU była na czasie, ale w początkach lat dziewięćdziesiątych: 1993, 1994. Były jeszcze "soki Billy w każdej chwili" z drugiej połowy lat osiemdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rywka Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.nkp.cz 28.05.08, 18:33 Witold Wisnia: Dokladnie tak, choc mysle, ze pojawila sie juz o pare lat wczesniej - ale juz za kapitalizmu. Straszyla w TV mniej wiecej do polowy lat 90. (sic!), w niemal niezmienionej formie. W swoich ostatnich latach byla juz uwazana za relikt, ale Zremb mial chyba spore przebicie w telewizorni. Mnie ta reklama niemilosiernie denerwowala, ale jak ja przestali pokazywac, to jakos tak teskno sie zrobilo, mimo wszystko... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:14 było jeszcze "z pijanym nie tańczę". taki plakat wisiał w gabinecie u naszej higienistki. pani loniu - pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:25 "Najpierw sie pobierzem; Potem się OKOCIM" moj hit (przedwojenny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip113 Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:31 Rzym nie zginął bez przyczyny bo nie jadał Szopienickiej mlecznej margaryny Matko nie karm piersią swego syna lepsza od piersi jest margaryna Odpowiedz Link Zgłoś
momy Slogan, panie redaktorze, to co innego niż hasło 27.05.08, 22:39 Polecam słownik języka polskiego. Reklamowe to są hasła. Propagandowe mogą być sloganami, aczkolwiek nie muszą. Ja wiem, że po angielsku tak to się nazywa, ale to jest gazeta polska, więc należy nieco ruszyć głową i spolszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Slogan, panie redaktorze, to co innego niż ha IP: 195.85.209.* 28.05.08, 11:31 Spolszczyć to by też się przydało " nick". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsia Re: Slogan, panie redaktorze, to co innego niż ha IP: 150.254.73.* 28.05.08, 14:20 A ja polecam książkę Marka Kochana "Slogany w reklamie i polityce" już sam tytuł jest odpowiedzią na Pański post pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Slogan, panie redaktorze, to co innego niż ha IP: *.nkp.cz 28.05.08, 18:37 Mylisz sie, drogi przedmowco / droga przedmowczyni. Slogan moze byc zarowno reklamowy, jak i propagandowy. Pisalam o tym prace licencjacka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~i. Re: Slogan, panie redaktorze, to co innego niż ha IP: *.elk.mm.pl 28.05.08, 20:22 Słownik języka polskiego PWN: slogan 1)<oklepany zwrot> 2)<krótkie hasło reklamujące lub propagujące coś> Zaglądając do słownika czytamy WSZYSTKIE znaczenia danego wyrazu, nie tylko pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WL Slogany - hity PRL-u IP: *.ph.ph.cox.net 27.05.08, 23:28 "Chcesz byc karateka, to pij mleko" Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Oszczędzając pracę żony jedz gotowe makarony 28.05.08, 00:05 Z post-PRL-owskiej kolekcji Przykład PRL-owskiej reklamy: haneczka1950.blox.pl/resource/piwo_wzmacnia.jpg i dokumencik przypominający realia PRL-owskiego "handlu"... images4.fotosik.pl/199/d36d553b115d1255.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Re: Oszczędzając pracę żony jedz gotowe makarony 28.05.08, 00:14 Miało być z dwoma aktywnymi linkami, ale albo ten post nie ma dziś fartu, albo mój komp wariuje. Tak, czy owak - nie dość, że źle mi się wpisał, to na dodatek błądzi po innych wątkach... Z post-PRL-owskiej kolekcji Przykład PRL-owskiej reklamy: haneczka1950.blox.pl/resource/piwo_wzmacnia.jpg i dokumencik przypominający realia PRL-owskiego "handlu"... images4.fotosik.pl/199/d36d553b115d1255.jpg --- "Żeby Polska w siłę rosła trza przywódcy a nie osła" /kontr-slogan na gierkowskie: "Aby Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Aby Polska IP: *.hsd1.ca.comcast.net 29.05.08, 02:37 Aby Polska rosla w sile, a ludzie zyli dostatniej = Gierek Aby Polska rosla w sile, a ludzie dostali "Zytniej" = rodacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0Rh- Slogany - hity PRL-u IP: *.static.szczecinek.net.pl 28.05.08, 00:16 "Każdy rolnik postępowy sam zapładnia swoje krowy!" - parodia PRL- owskiego hasła. Plakat: "Alkohol twój wróg!" z ręcznym dopiskiem: żołnierz się wroga nie boi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Slogany - hity PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 00:27 Było jeszcze: "Bałtyk twoje morze, dorsz twoja ryba". Dowcipnisie dopisywali: "K... twoja mać". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: dorsze IP: *.hsd1.ca.comcast.net 29.05.08, 02:38 "jedzcie dorsze - gowno gorsze"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanTA Slogany - hity PRL-u IP: 92.21.36.* 28.05.08, 01:13 młodzieź z partią dopisywano.. Się policzy a Comindex ktos pamieta, a Baltona '?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FanTA Re: Slogany - hity PRL-u IP: 92.21.36.* 28.05.08, 01:14 a kto pamieta co było na ukicy Koszykowej 30 w Warszawie ?>? Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Slogany - hity PRL-u 28.05.08, 04:02 W "Expressie Wieczornym" drukowano reklame "Globulki Z zapobiegaja niepozadanej ciazy" - zapamietalem slowo w slowo, bo slogan sam w sobie mnie zafascynowal, mimo, ze bylem maly gowniarz i nie bardzo wiedzialem o co chodzi z tymi globulkami i niechcianymi ciazami (a moze wlasnie dlatego...). Z czasow przedplat na malucha, "Tylko tak - PKO i Fiat" (oczywiscie wiemy, jak to sie skonczylo...) Duzy napis na sklepie rybnym "Jedzcie dorsze", z czyims dopiskiem "Gowno gorsze"; propagandowy plakat "30 lat przyjazni polsko-radzieckiej", znow z dopisem, grubymi czarnymi literami, "I ani minuty dluzej!", propagandowe haslo, chyba juz "gierkowskie": "Zrobilismy wiele, zrobimy jeszcze wiecej" - i znow ktos zareagowal, dopisujac po kryjomu "Na litosc boska, nie robcie nic wiecej!"... "Baltyk twoje morze, Odra twoja rzeka", dopisane "K...a twoja mac"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Lenin w Pazdzierniku IP: *.hsd1.ca.comcast.net 29.05.08, 02:40 Byl film "Lenin w Pazdzierniku" gdzie sie dopisywalo "a koty w Marcu" Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Slogany - hity PRL-u 28.05.08, 04:55 Brakuje najwazniejniejszego (chyba ze przeoczylem) REKLAMA DZWIGNIA HANDLU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WADEK Slogany - hity PRL-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 07:31 w TRUMNIE Z bALTONY WYGLĄDASZ JAK ŻYWY Odpowiedz Link Zgłoś