przyladek.dobrej.nadziei 02.06.08, 20:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_obywatel Jełopy 02.06.08, 20:54 Jełopy. Nie lepiej zainwestować pieniądze w badania nad alternatywami dla ropy? W Danii firma energetyczna DONG energy będzie w 2012 roku wprowadzać samochody elektryczne. Nie trzeba będzie ładować, Dong będzie wymieniał akumulatory, cała operacja w kilkanaście sekund. Chociaż z drugiej strony kurde, trzy dni weekendu w tygodniu to nie taka zła opcja. Te dwie godzinki dłużej w robocie można posiedzieć. Wstydzę się tego co myślę, ale kurde są dwa dni pod rząd na imprezowanie i jeden na leczenie kaca, LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Jełopy IP: *.zone2.bethere.co.uk 02.06.08, 20:57 Możesz sobie inwestować pieniądze w badania, ale i tak alternatywne źródła energii są o wiele droższe od ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Są droższe, bo za mało się nimi zajmowano 02.06.08, 22:21 Są droższe, bo za mało się nimi zajmowano. Przy udoskonaleniu technologii kosztu będą maleć. Rozwój technologiczny potrafi uczynić bardzo wiele. Kto by 200 lat temu pomyślał, że ludzie będą latać samolotami tak jak kiedyś jeździli dyliżansami? Tak jak dyliżans odszedł w zapomnienie tak i w zapomnienie odejdzie ropa. Ropa miała swoje 5 minut w historii ludzkości (ostatnie 150 lat). Cywilizacja techniczna nie musi wyglądać zawsze tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Jedynie energetyka termojądrowa IP: *.chello.pl 02.06.08, 22:47 lub jakieś kompletnie nieznane dotychczas zjawisko fizyczne np. w stylu Stargate ZPM. Prawda jest taka że ropa dostarcza tak ogromną ilość energii, że ciężko będzie ją zastąpić. Załóżmy że ropa się kończy, a my zaczynamy jeździć elektrycznymi samochodami to efekt byłby taki że szybko pozbylibyśmy się zagrożenia konfliktu nuklearnego. Po prostu szybko skończyłby się uran i pluton. Badania naukowe póki co idą za wolno, a ciekawe pomysły, patenty są wykupowane przez instytucje, którym zależy na opóźnianiu rozwoju technologii w tym zakresie. Może gdy ceny benzyny osiągną pułap 20 euro za litr presja ekonomiczna będzie na tyle duża że zostaną przełamane bariery dla rozwoju technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adsa Re: Jedynie energetyka termojądrowa IP: 86.47.47.* 03.06.08, 09:06 ale Wy jestescie naiwni! 'alternatywne' zrodla energii juz dawno sa - tanie/czyste. Tylko: dostawcy ropy nie pozwola na ich wprowadzenie poki ostatnia kropla ropy nie poplynie rurociagiem panstwo ma ogromne wplywy do budrzetu a z tego nei zrezygnuje Wierzcie dalej, ze w czasach 'wycieczek w kosmos' i zaawansowanych technologii ludzie nie wynalezli nic. he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: Jedynie energetyka termojądrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 11:28 > ale Wy jestescie naiwni! > 'alternatywne' zrodla energii juz dawno sa - tanie/czyste. > Tylko: > dostawcy ropy nie pozwola na ich wprowadzenie poki ostatnia kropla ropy nie > poplynie rurociagiem > panstwo ma ogromne wplywy do budrzetu a z tego nei zrezygnuje > > Wierzcie dalej, ze w czasach 'wycieczek w kosmos' i zaawansowanych technologii > ludzie nie wynalezli nic. he he he bez sensu gdybym był dostawcą ropy to kupiłbym na własniość taka technologię sprzedał swoej złoża ropy a póxniej wprowadził nową technologie na rynek doprowadził do bankructwa pozostałych dostawców ropy i stał się numerem 1 na planecie... jak myslisz czemu nikt na to nie wpadła a ja prosty chłop na to wpadłem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek Re: Jedynie energetyka termojądrowa 03.06.08, 13:24 > bez sensu > gdybym był dostawcą ropy to kupiłbym na własniość taka technologię > sprzedał swoej złoża ropy a póxniej wprowadził nową technologie na > rynek ...w rezultacie czego inni by też ją wprowadzili/skopiowali... > doprowadził do bankructwa pozostałych dostawców ropy i stał > się numerem 1 na planecie... ...w swoich snach. > jak myslisz czemu nikt na to nie wpadła a ja prosty chłop na to > wpadłem? :) Śnij dalej, prosty chłopie, nie przeszkadzaj sobie :) Ja tam gdybym był dostawcą ropy, po prostu umówiłbym się z innymi dostawcami że im dłużej można doić cały, uzależniony od ropy, świat - tym dla mnie i dla nich lepiej. Hmmm, zaraz, zaraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: Jedynie energetyka termojądrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 14:10 > > bez sensu > > gdybym był dostawcą ropy to kupiłbym na własniość taka technologię > > sprzedał swoej złoża ropy a póxniej wprowadził nową technologie na > > rynek > > ...w rezultacie czego inni by też ją wprowadzili/skopiowali... > > > doprowadził do bankructwa pozostałych dostawców ropy i stał > > się numerem 1 na planecie... > > ...w swoich snach. > > > jak myslisz czemu nikt na to nie wpadła a ja prosty chłop na to > > wpadłem? :) > > Śnij dalej, prosty chłopie, nie przeszkadzaj sobie :) > > Ja tam gdybym był dostawcą ropy, po prostu umówiłbym się z innymi dostawcami że > im dłużej można doić cały, uzależniony od ropy, świat - tym dla mnie i dla nich > lepiej. > Hmmm, zaraz, zaraz... patenty obowiązują - przynajm,niej w zachodnim świecie więc skoro sprzedałbym moja ropę za kosmiczne pieniądze i później jako pierwszy wprowadził na rynek technologie taniej energi to zarobiłbym kosmiczne pieniądze do kwadratu i z nikim nie musiałbym sie umawiać dziwne ze taki prosty chłop jak ja to rozumie a Ty nie :) no i jesczze dziwniejsze że Ci dostawcy ropy jakoś się kilkanaście lat temu nie mogli dogadac jak ropa była po kilkanaście dolarów, a teraz nagle mogą, dziwne nie? wtedy nie wpadli na to że tak się da? to raczej Ty sobie sniej o cudownych wynalazkach i perpetum mobile :) i o ufoludkach i ich napedach grawitacyjnych które sa ukrywane przed nami heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak super pomysl IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 21:01 Swietny POMYSL!!! mi sie bardzo podoba i jestem absolutnie za... szkoda ze to jeszcze nie w Polsce!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: super pomysl IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 21:17 Tak , jestem za środą. Ponadto - jeszcze kilka świąt kościelnych, które zresztą sa juz wnioskowane. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi środa? a po co komu jeden wyrwany dzień 03.06.08, 09:55 w środku tygodnia??? tylko poniedziałek lub piatek żeby weekend miał 3 dni a nie 2... ja jestem gotowy siedziec po 10 h dziennie zeby miec 3 dni weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manhu 4x10 = 2x20:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 14:00 Pójdźmy dalej: nie 4 dni po 10godz, ale 2 po 20godz! Wtedy to będzie oszczędność. Np.wtorek 0:00 do 20:00, sen, środa 4:00 do 24:00, reszta dni wolne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.echostar.pl 02.06.08, 21:22 też jestem za. ktoś nie wziął pod uwagę, że wolne dni można spędzać np. w lesie... a do lasu jakoś trzeba dojechać :P najlepiej samochodem na ropę oczywiście xD hahaha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kula trzeba obniżyć podatki i przegonić to towarzystwo IP: 195.136.143.* 02.06.08, 21:27 ...a nie proponowac absurdalne rozwiązania. Po co taki wysoki podatek ? ano po to zeby były pieniądze na pensje dla biurokratów w brukseli co decydują o tym jak ma wyglądać standardowy banan w UE. I dopóki oni siedzą przy tym korycie, dopóty gałąź na której siedzą (wysokie podatki) nie zostanie odcieta - przez nich samych rzecz jasna. Ale kiedyś to wszystko pęknie, bo nagle wszyscy się obudzą z ręką w nocniku, kiedy kraje dalekiego wschodu będą 2 x taniej i efektywniej gospodarzyć pieniędzmi, zostawiając gospodarczo europę w tyle. Jak dodamy do tego że proponuje się ludziom zeby nie zakładli rodzin (bo to przecież staroświeckie) i tym samym nie rodzili dzieci, to za lat około 30 emeryci wyjdą na ulicę. Z bronią palną. Podziękujemy wtedy takim komunistom jak Michnik czy Urban że propagowali przez swoje media lewicowy stosunek do życia. Zajmą miejsce w książce do historii obok Ludwika Waryńskiego, Wandy Wasilewskiej czy innch "wspaniałych" postaci historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD a co na to Centum im Adam Smitha IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 21:53 Pomsyl wart rozawenia. W pierwszej chwili same pozytwne skojarzenia 3 dni wolne i tylko 4 dni pracy (a suma godzin i tak sie zgadza). Z drugiej strony trzeba sprawdzdzic jaki wplyw by to mialo na gospodarke na wrost PKB, konkurencyjnosc polskich przedsiebiorstw w UE i na swiecie - niech sie wypowie Centrum Adama Smitha i moze pan orlowski z PWC. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poatnik a wystarczy znieść akcyzę...... IP: *.elk.net.pl 02.06.08, 21:58 i benzyna będzie po 2,40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel A wystarczy używać CNG 02.06.08, 22:24 A wystarczy używać CNG albo biogazu (to tak naprawdę to samo, czyli metan z domieszkami) produkowanego z odpadów biologicznych. Plastiki też się da rozłożyć od metanu. Co z metanu powstało w metan się obróci :). Wtedy mamy dwie pieczenie na jednym ogniu - tanie paliwo i problem wysypisk z głowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.06.08, 22:00 a ja tam swoje 8 km do pracy pokonuję codziennie, przez cały rok rowerem. Co prawda utrzymanie roweru też kosztuje, ale ponieważ wiele części rowerowych sprowadzanych jest z Azji i ich ceny podawane są w dolarach, to są coraz tańsze. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że coraz droższa benzyna odciśnie swoje piętno na moim portfelu w pośredni sposób, ale przynajmniej dojazdy do pracy kosztują mnie coraz mniej Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Brawo! 02.06.08, 22:25 Brawo! W zdorwym ciele zdrowy duch. Tylko w Polsce ja bym wolał jeździć w kasu bo nie ufam innym użytkownikom dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depreściak Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 22:55 Świetny pomysł, choć nierealny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixik Rządy oszukują! IP: *.gdynia-laczpol.mm.pl 02.06.08, 23:22 Droga ropa to ściema! dla większość rządów na swiecie paliwo to źródło finansowania swoich budżetów. Gdyby to był "normalny" surowiec, to kosztowałby poniżej 2pln/litr (razem z 22% Vatu), Ale jest obłożony akcyzami, vatami i innymi. Rządom jest dobrze z tym bo nie dosyć, że aut przybywa (coraz wiecej paliwa się sprzedaje!) to jeszcze od od wyższej ceny mają więcej Vatu bo jest naliczany procentowo! A zyski PKN i Lotosu? Tam też chyba skarb Państwa ma udziały? Odpowiedz Link Zgłoś
pro-kat Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 02.06.08, 23:27 Tez mi nowosc. Nasz Donek Kichotek stosuje ten system juz od lat. Nobla dla premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.autocom.pl 03.06.08, 01:19 Najbardziej "podoba" mi się wyliczenie, że zużycie paliwa spadnie o 1/5 :) Podziw dla durnia, który zastosował wszystkie zmienny - typu: ludzie poruszają się samochodami tylko z domu do pracy, tylko 5 dni w tygodniu etc. :) BRAWO :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: 67.130.145.* 03.06.08, 01:32 ja pracuje 9/80 od 12 lat , nic nowego w USA i nie ze wzgledu na ceny beznyny, po prostu lepiej dla pracwonika co drugi piatek wolny , i 9 godzin pracy, 10 godzin na dzien to nierozsadny pomysl bo nikt nie jest w stanie pracwowac efektywnie w takim wymiarze czasu, trzeba znac troche psychologi pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.08, 01:40 To brzmi trochę tak jak by SS-mani głaskali by po główkach żydowskie dzieci idące do komór gazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Popieram krotsza prace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 06:40 Jestem za zmniejszeniem godzin pracy,wynagrodzenia w gore,wczesniejsze emerytury,jak nauczyciel moze to dlaczego inni nie moga. A co do samochodu na baterie,to te baterie gdzies trzeba ladowac,a prad sam sie nie zrobi,pozniej utylizowac,a to tez troszke kosztuje,jak nowe telewizory OLED za 18 tys zeta 27 cali. Gdzies na stronie czytalem ze samochod przejechal na litrze benzyny 800 km,i to jest droga do oszczednosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guf A ja mam lepszy pomysł IP: *.acn.waw.pl 03.06.08, 06:47 Proponuję wprowadzić 40 godzin pracy jednym ciurkiem. Tylko raz w tygodniu by się dojeżdzało. Co za oszczędność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszek a ja mam jeszcze lepszy pomysł IP: *.ds.pg.gda.pl 03.06.08, 07:23 80 godzin jednym ciurkiem, a potem prawie dwa tygodnie wolnego. To by dopiero były oszczedności :D Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 03.06.08, 07:05 Pracuję w ruchu ciągłym. Od jakiegoś czasu przekonuję kumpli do systemu 12/24. Ilość wolnego czasu zwiększa się nam wyraźnie, o 1/3 zmniejsza czas dojazdu do pracy i jego koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z IP: *.chello.pl 03.06.08, 07:55 ja pracuje w takim systemie od lat i bardziej mi pasuje niz stary, tym bardziej ze dzien wolny to ja sobie wybieram, bardzo czesto mam 4 dniowy weekend i pozalatwiac rozne sprawy mozna. popieram Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 03.06.08, 08:01 Żeby to miało sens musiałby facet jeszcze wprowadzić zakaz dalszego podróżowania samochodem w te 3 wolne dni. Inaczej wszyscy zaraz się rozjadą na wywczasy i po paliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 03.06.08, 08:36 Wystarczy podnieść ceny benzyny - podróże w dni wolne staną się nieopłacalne :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fwqqw Re: Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z IP: 86.47.47.* 03.06.08, 09:07 powinnno byc tak: 10h dziennie, ale z tego 3h przerwy, ktore mozna przestawic na koniec dnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek I jeśli teraz ktoś siedzi po 12, będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 09:50 ... siedział po 14? Kto to na dłuższą metę wytrzyma? Nawet 10 jest chore, jeśli ktoś pracuje (chce lub musi) naprawdę intensywnie, na przykład patrząc w ekran monitora. Pomysł chyba najbardziej podoba się tym, którzy pół dnia spędzają na pogaduszkach i przerwach na papierosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hahaha Wogole przestancie pracowac w Polsce! IP: *.leed.cable.ntl.com 03.06.08, 09:55 Ja sie dziwie ze jeszcze tyle ludzi chce pracowac za marne grosze w Polsce i godzi sie na absurdalnie wysokie rachunki i oplaty. Szkoda mi Was... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 O co chodzi? 03.06.08, 09:55 Przecież nikt nikomu nie zabrania pracować przez 4 dni w tygodniu. Ja do niedawna miałem 6 dni wolnych od pracy, tylko w czwartki wynosiłem śmieci i zmywałem naczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: O co chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 13:58 a ja proponuje 2 dni po 20h i 5 dni wolnego... buhehehehe ps. chyba zapomnieliscie o tym ze sa tez fabryki gdzie sa systemy 3- zmianowej pracy, a nawet 4-brygadowki Odpowiedz Link Zgłoś