Dodaj do ulubionych

Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po...

02.06.08, 20:21
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • em_obywatel Jełopy 02.06.08, 20:54
      Jełopy. Nie lepiej zainwestować pieniądze w badania nad alternatywami dla ropy?
      W Danii firma energetyczna DONG energy będzie w 2012 roku wprowadzać samochody
      elektryczne. Nie trzeba będzie ładować, Dong będzie wymieniał akumulatory, cała
      operacja w kilkanaście sekund.

Chociaż z drugiej strony kurde, trzy dni weekendu w tygodniu to nie taka zła
      opcja. Te dwie godzinki dłużej w robocie można posiedzieć. Wstydzę się tego co
      myślę, ale kurde są dwa dni pod rząd na imprezowanie i jeden na leczenie kaca, LOL
      • Gość: :P Re: Jełopy IP: *.zone2.bethere.co.uk 02.06.08, 20:57
        Możesz sobie inwestować pieniądze w badania, ale i tak alternatywne źródła
        energii są o wiele droższe od ropy.
        • em_obywatel Są droższe, bo za mało się nimi zajmowano 02.06.08, 22:21
          Są droższe, bo za mało się nimi zajmowano. Przy udoskonaleniu technologii kosztu
          będą maleć. Rozwój technologiczny potrafi uczynić bardzo wiele. Kto by 200 lat
          temu pomyślał, że ludzie będą latać samolotami tak jak kiedyś jeździli
          dyliżansami? Tak jak dyliżans odszedł w zapomnienie tak i w zapomnienie odejdzie
          ropa. Ropa miała swoje 5 minut w historii ludzkości (ostatnie 150 lat).
          Cywilizacja techniczna nie musi wyglądać zawsze tak samo.
          • Gość: AntyPolityk Jedynie energetyka termojądrowa IP: *.chello.pl 02.06.08, 22:47
            lub jakieś kompletnie nieznane dotychczas zjawisko fizyczne np. w stylu Stargate
            ZPM.
            Prawda jest taka że ropa dostarcza tak ogromną ilość energii, że ciężko będzie
            ją zastąpić. Załóżmy że ropa się kończy, a my zaczynamy jeździć elektrycznymi
            samochodami to efekt byłby taki że szybko pozbylibyśmy się zagrożenia konfliktu
            nuklearnego. Po prostu szybko skończyłby się uran i pluton.
            Badania naukowe póki co idą za wolno, a ciekawe pomysły, patenty są wykupowane
            przez instytucje, którym zależy na opóźnianiu rozwoju technologii w tym zakresie.
            Może gdy ceny benzyny osiągną pułap 20 euro za litr presja ekonomiczna będzie na
            tyle duża że zostaną przełamane bariery dla rozwoju technologii.
            • Gość: adsa Re: Jedynie energetyka termojądrowa IP: 86.47.47.* 03.06.08, 09:06
              ale Wy jestescie naiwni!
              'alternatywne' zrodla energii juz dawno sa - tanie/czyste.
              Tylko:
              dostawcy ropy nie pozwola na ich wprowadzenie poki ostatnia kropla ropy nie
              poplynie rurociagiem
              panstwo ma ogromne wplywy do budrzetu a z tego nei zrezygnuje

Wierzcie dalej, ze w czasach 'wycieczek w kosmos' i zaawansowanych technologii
              ludzie nie wynalezli nic. he he he
              • Gość: thor Re: Jedynie energetyka termojądrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 11:28
                > ale Wy jestescie naiwni!
                > 'alternatywne' zrodla energii juz dawno sa - tanie/czyste.
                > Tylko:
                > dostawcy ropy nie pozwola na ich wprowadzenie poki ostatnia kropla
                ropy nie
                > poplynie rurociagiem
                > panstwo ma ogromne wplywy do budrzetu a z tego nei zrezygnuje
                >
                > Wierzcie dalej, ze w czasach 'wycieczek w kosmos' i zaawansowanych
                technologii
                > ludzie nie wynalezli nic. he he he

bez sensu
                gdybym był dostawcą ropy to kupiłbym na własniość taka technologię
                sprzedał swoej złoża ropy a póxniej wprowadził nową technologie na
                rynek doprowadził do bankructwa pozostałych dostawców ropy i stał
                się numerem 1 na planecie...

jak myslisz czemu nikt na to nie wpadła a ja prosty chłop na to
                wpadłem? :)
                • lechujarek Re: Jedynie energetyka termojądrowa 03.06.08, 13:24
                  > bez sensu
                  > gdybym był dostawcą ropy to kupiłbym na własniość taka technologię
                  > sprzedał swoej złoża ropy a póxniej wprowadził nową technologie na
                  > rynek

...w rezultacie czego inni by też ją wprowadzili/skopiowali...

> doprowadził do bankructwa pozostałych dostawców ropy i stał
                  > się numerem 1 na planecie...

...w swoich snach.

> jak myslisz czemu nikt na to nie wpadła a ja prosty chłop na to
                  > wpadłem? :)

Śnij dalej, prosty chłopie, nie przeszkadzaj sobie :)

Ja tam gdybym był dostawcą ropy, po prostu umówiłbym się z innymi dostawcami że
                  im dłużej można doić cały, uzależniony od ropy, świat - tym dla mnie i dla nich
                  lepiej.
                  Hmmm, zaraz, zaraz...

• Gość: thor Re: Jedynie energetyka termojądrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 14:10
                    > > bez sensu
                    > > gdybym był dostawcą ropy to kupiłbym na własniość taka
                    technologię
                    > > sprzedał swoej złoża ropy a póxniej wprowadził nową technologie
                    na
                    > > rynek
                    >
                    > ...w rezultacie czego inni by też ją wprowadzili/skopiowali...
                    >
                    > > doprowadził do bankructwa pozostałych dostawców ropy i stał
                    > > się numerem 1 na planecie...
                    >
                    > ...w swoich snach.
                    >
                    > > jak myslisz czemu nikt na to nie wpadła a ja prosty chłop na to
                    > > wpadłem? :)
                    >
                    > Śnij dalej, prosty chłopie, nie przeszkadzaj sobie :)
                    >
                    > Ja tam gdybym był dostawcą ropy, po prostu umówiłbym się z innymi
                    dostawcami że
                    > im dłużej można doić cały, uzależniony od ropy, świat - tym dla
                    mnie i dla nich
                    > lepiej.
                    > Hmmm, zaraz, zaraz...

patenty obowiązują - przynajm,niej w zachodnim świecie
                    więc skoro sprzedałbym moja ropę za kosmiczne pieniądze
                    i później jako pierwszy wprowadził na rynek technologie taniej
                    energi to zarobiłbym kosmiczne pieniądze do kwadratu i z nikim nie
                    musiałbym sie umawiać
                    dziwne ze taki prosty chłop jak ja to rozumie a Ty nie :)

no i jesczze dziwniejsze że Ci dostawcy ropy jakoś się kilkanaście
                    lat temu nie mogli dogadac jak ropa była po kilkanaście dolarów, a
                    teraz nagle mogą, dziwne nie?
                    wtedy nie wpadli na to że tak się da?

to raczej Ty sobie sniej o cudownych wynalazkach i perpetum mobile :)
                    i o ufoludkach i ich napedach grawitacyjnych które sa ukrywane przed
                    nami heh
    • Gość: warszawiak super pomysl IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 21:01
      Swietny POMYSL!!! mi sie bardzo podoba i jestem absolutnie za... szkoda ze to jeszcze nie w Polsce!!!!!
      • Gość: albert Re: super pomysl IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 21:17
        Tak , jestem za środą.
        Ponadto - jeszcze kilka świąt kościelnych, które zresztą sa juz
        wnioskowane.
        • bambussi środa? a po co komu jeden wyrwany dzień 03.06.08, 09:55
          w środku tygodnia??? tylko poniedziałek lub piatek żeby weekend miał
          3 dni a nie 2...

ja jestem gotowy siedziec po 10 h dziennie zeby miec 3 dni weekendu
          • Gość: manhu 4x10 = 2x20:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 14:00
            Pójdźmy dalej: nie 4 dni po 10godz, ale 2 po 20godz! Wtedy to będzie oszczędność.
            Np.wtorek 0:00 do 20:00, sen, środa 4:00 do 24:00, reszta dni wolne:)
    • Gość: xxx Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.echostar.pl 02.06.08, 21:22
      też jestem za. ktoś nie wziął pod uwagę, że wolne dni można spędzać np. w
      lesie... a do lasu jakoś trzeba dojechać :P najlepiej samochodem na ropę
      oczywiście xD hahaha....
    • Gość: Kula trzeba obniżyć podatki i przegonić to towarzystwo IP: 195.136.143.* 02.06.08, 21:27
      ...a nie proponowac absurdalne rozwiązania. Po co taki wysoki
      podatek ? ano po to zeby były pieniądze na pensje dla biurokratów w
      brukseli co decydują o tym jak ma wyglądać standardowy banan w UE. I
      dopóki oni siedzą przy tym korycie, dopóty gałąź na której siedzą
      (wysokie podatki) nie zostanie odcieta - przez nich samych rzecz
      jasna. Ale kiedyś to wszystko pęknie, bo nagle wszyscy się obudzą z
      ręką w nocniku, kiedy kraje dalekiego wschodu będą 2 x taniej i
      efektywniej gospodarzyć pieniędzmi, zostawiając gospodarczo europę w
      tyle. Jak dodamy do tego że proponuje się ludziom zeby nie zakładli
      rodzin (bo to przecież staroświeckie) i tym samym nie rodzili
      dzieci, to za lat około 30 emeryci wyjdą na ulicę. Z bronią palną.
      Podziękujemy wtedy takim komunistom jak Michnik czy Urban że
      propagowali przez swoje media lewicowy stosunek do życia. Zajmą
      miejsce w książce do historii obok Ludwika Waryńskiego, Wandy
      Wasilewskiej czy innch "wspaniałych" postaci historii.
    • Gość: DD a co na to Centum im Adam Smitha IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 21:53
      Pomsyl wart rozawenia. W pierwszej chwili same pozytwne skojarzenia 3 dni wolne
      i tylko 4 dni pracy (a suma godzin i tak sie zgadza). Z drugiej strony trzeba
      sprawdzdzic jaki wplyw by to mialo na gospodarke na wrost PKB, konkurencyjnosc
      polskich przedsiebiorstw w UE i na swiecie - niech sie wypowie Centrum Adama
      Smitha i moze pan orlowski z PWC. Pozdrawiam
    • Gość: poatnik a wystarczy znieść akcyzę...... IP: *.elk.net.pl 02.06.08, 21:58
      i benzyna będzie po 2,40 zł.
      • em_obywatel A wystarczy używać CNG 02.06.08, 22:24
        A wystarczy używać CNG albo biogazu (to tak naprawdę to samo, czyli metan z
        domieszkami) produkowanego z odpadów biologicznych. Plastiki też się da rozłożyć
        od metanu. Co z metanu powstało w metan się obróci :). Wtedy mamy dwie pieczenie
        na jednym ogniu - tanie paliwo i problem wysypisk z głowy :)
    • Gość: tetetka5 Re: Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.06.08, 22:00
      a ja tam swoje 8 km do pracy pokonuję codziennie, przez cały rok rowerem. Co
      prawda utrzymanie roweru też kosztuje, ale ponieważ wiele części rowerowych
      sprowadzanych jest z Azji i ich ceny podawane są w dolarach, to są coraz tańsze.
      Oczywiście zdaję sobie sprawę, że coraz droższa benzyna odciśnie swoje piętno na
      moim portfelu w pośredni sposób, ale przynajmniej dojazdy do pracy kosztują mnie
      coraz mniej
      • em_obywatel Brawo! 02.06.08, 22:25
        Brawo! W zdorwym ciele zdrowy duch. Tylko w Polsce ja bym wolał jeździć w kasu
        bo nie ufam innym użytkownikom dróg.
    • Gość: depreściak Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 22:55
      Świetny pomysł, choć nierealny.
    • Gość: ixik Rządy oszukują! IP: *.gdynia-laczpol.mm.pl 02.06.08, 23:22
      Droga ropa to ściema! dla większość rządów na swiecie paliwo to
      źródło finansowania swoich budżetów. Gdyby to był "normalny"
      surowiec, to kosztowałby poniżej 2pln/litr (razem z 22% Vatu), Ale
      jest obłożony akcyzami, vatami i innymi. Rządom jest dobrze z tym bo
      nie dosyć, że aut przybywa (coraz wiecej paliwa się sprzedaje!) to
      jeszcze od od wyższej ceny mają więcej Vatu bo jest naliczany
      procentowo! A zyski PKN i Lotosu? Tam też chyba skarb Państwa ma
      udziały?
    • pro-kat Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 02.06.08, 23:27
      Tez mi nowosc.
      Nasz Donek Kichotek stosuje ten system juz od lat.
      Nobla dla premiera.
    • Gość: MD Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.autocom.pl 03.06.08, 01:19
      Najbardziej "podoba" mi się wyliczenie, że zużycie paliwa spadnie o 1/5 :)
      Podziw dla durnia, który zastosował wszystkie zmienny - typu: ludzie poruszają
      się samochodami tylko z domu do pracy, tylko 5 dni w tygodniu etc. :) BRAWO :P
    • Gość: gosc USA Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: 67.130.145.* 03.06.08, 01:32
      ja pracuje 9/80 od 12 lat , nic nowego w USA i nie ze wzgledu na
      ceny beznyny, po prostu lepiej dla pracwonika co drugi piatek
      wolny , i 9 godzin pracy, 10 godzin na dzien to nierozsadny pomysl
      bo nikt nie jest w stanie pracwowac efektywnie w takim wymiarze
      czasu, trzeba znac troche psychologi pracy
    • Gość: xXx Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.08, 01:40
      To brzmi trochę tak jak by SS-mani głaskali by po główkach żydowskie dzieci
      idące do komór gazowych.
    • Gość: Gosc Popieram krotsza prace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 06:40
      Jestem za zmniejszeniem godzin pracy,wynagrodzenia w gore,wczesniejsze
      emerytury,jak nauczyciel moze to dlaczego inni nie moga.
      A co do samochodu na baterie,to te baterie gdzies trzeba ladowac,a prad sam sie
      nie zrobi,pozniej utylizowac,a to tez troszke kosztuje,jak nowe telewizory OLED
      za 18 tys zeta 27 cali.
      Gdzies na stronie czytalem ze samochod przejechal na litrze benzyny 800 km,i to
      jest droga do oszczednosci :)
    • Gość: guf A ja mam lepszy pomysł IP: *.acn.waw.pl 03.06.08, 06:47
      Proponuję wprowadzić 40 godzin pracy jednym ciurkiem. Tylko raz w tygodniu by
      się dojeżdzało. Co za oszczędność!
      • Gość: myszek a ja mam jeszcze lepszy pomysł IP: *.ds.pg.gda.pl 03.06.08, 07:23
        80 godzin jednym ciurkiem, a potem prawie dwa tygodnie wolnego. To by dopiero były oszczedności :D
    • rmiechowicz Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 03.06.08, 07:05
      Pracuję w ruchu ciągłym.
      Od jakiegoś czasu przekonuję kumpli do systemu 12/24. Ilość wolnego czasu
      zwiększa się nam wyraźnie, o 1/3 zmniejsza czas dojazdu do pracy i jego koszty.
      • Gość: mat Re: Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z IP: *.chello.pl 03.06.08, 07:55
        ja pracuje w takim systemie od lat i bardziej mi pasuje niz stary, tym bardziej
        ze dzien wolny to ja sobie wybieram, bardzo czesto mam 4 dniowy weekend i
        pozalatwiac rozne sprawy mozna.
        popieram
    • zegrz Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 03.06.08, 08:01
      Żeby to miało sens musiałby facet jeszcze wprowadzić zakaz dalszego podróżowania
      samochodem w te 3 wolne dni. Inaczej wszyscy zaraz się rozjadą na wywczasy i po
      paliwie.
    • rmiechowicz Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z po.. 03.06.08, 08:36
      Wystarczy podnieść ceny benzyny - podróże w dni wolne staną się nieopłacalne :D
      • Gość: fwqqw Re: Niemcy: Zieloni chcą skrócić tydzień pracy z IP: 86.47.47.* 03.06.08, 09:07
        powinnno byc tak:
        10h dziennie, ale z tego 3h przerwy, ktore mozna przestawic na koniec dnia ;)
    • Gość: wojtek I jeśli teraz ktoś siedzi po 12, będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 09:50
      ... siedział po 14? Kto to na dłuższą metę wytrzyma? Nawet 10 jest chore, jeśli ktoś pracuje (chce lub musi) naprawdę intensywnie, na przykład patrząc w ekran monitora. Pomysł chyba najbardziej podoba się tym, którzy pół dnia spędzają na pogaduszkach i przerwach na papierosa.
    • Gość: Hahaha Wogole przestancie pracowac w Polsce! IP: *.leed.cable.ntl.com 03.06.08, 09:55
      Ja sie dziwie ze jeszcze tyle ludzi chce pracowac za marne grosze w Polsce i godzi sie na absurdalnie wysokie rachunki i oplaty. Szkoda mi Was...
    • lucky81 O co chodzi? 03.06.08, 09:55
      Przecież nikt nikomu nie zabrania pracować przez 4 dni w tygodniu. Ja do
      niedawna miałem 6 dni wolnych od pracy, tylko w czwartki wynosiłem śmieci i
      zmywałem naczynia.
      • Gość: bronek Re: O co chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 13:58
        a ja proponuje 2 dni po 20h i 5 dni wolnego...
        buhehehehe
        ps. chyba zapomnieliscie o tym ze sa tez fabryki gdzie sa systemy 3-
        zmianowej pracy, a nawet 4-brygadowki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka