Gość: cjd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 23:13 Ignorancja ^ 2 www.kb.cert.org/vuls/id/800113 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: programista Wielkie łatanie internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 00:12 Bzdura, po to są certyfikaty SSL, żeby nawet "zatrucie" DNS nie pozwoliło podszywać się pod stronę - szczególnie np. banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: programista Re: Wielkie łatanie internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 00:13 (tzn, bzdurny jest komentowany artykuł; a komentarz z linkiem jest poprawny) Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg69 Re: Wielkie łatanie internetu 10.07.08, 08:27 > Bzdura, po to są certyfikaty SSL, żeby nawet "zatrucie" DNS > nie pozwoliło podszywać się pod stronę - szczególnie np. banku. I tak i nie. Słyszałeś może o serwisie CAcert? Udostępniają bezpłatne certyfikaty SSL, weryfikując użytkownika przez wysłanie maila na adres e-mail root@domena.dla.certyfikatu. W tej chwili ich certyfikat główny nie jest jeszcze włączony do większości przeglądarek www, ale jakiś czas temu zaczynali proces prowadzący do tego włączenia. W wielu dystrybucjach Linuksa ich certyfikat jest już dostarczany razem z innymi, a niektóre prostsze przeglądarki korzystają z tej listy certyfikatów, zamiast ze swoich wbudowanych. Do czego zmierzam? Właśnie wykorzystując atak na DNS można uzyskać od CAcert-u certyfikat do obcej domeny. Wtedy zatrucie DNS wsparte wiarygodnym dla przeglądarki certyfikatem będzie naprawdę niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Nie ma zabezpieczeń nie do złamania... IP: *.prs.pl 10.07.08, 10:26 Czy weryfikacja tożsamości właściciela certyfikatu za kasę jest wiele lepsza? Niech mnie ktoś oświeci np: jak weryfikuje tożsamość VeriSign czy Thawte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo '...najwięksi gracze w IT: Microsoft ...' IP: *.dclient.hispeed.ch 10.07.08, 00:52 Co to znaczy 'gracze'??? 'Graczy' to wy tam macie w Legii, Lechii, Lubliniance. To powazne firmy o ktorej Polsce sie jeszcze nie snilo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Naturalnie DNSSEC... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 00:59 ...będzie współpracował tylko z nowszymi wersjami systemów operacyjnych. Czego to się nie robi żeby wyciągnąć kasę od ludzi. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Black Hat za kilka tygodni!!! IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.07.08, 04:03 Ciekaw jestem co pan Kaminsky nam powie na konferencji na ten temat. Pewnie sala bedzie zapchana jak co roku w takich sytuacjach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iti-man Wielkie łatanie internetu IP: 62.87.192.* 10.07.08, 06:32 pierwszy komentarz wystarczy za wszystkie pozostałe Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg69 Re: Wielkie łatanie internetu 10.07.08, 08:34 Oh well. Randomizacja portu źródłowego zapytań DNS - wiadomo o tym od niezmiernie dawna, to miło że w końcu BIND zaimplementował ten feature, sam go chciałem dopisać do BINDa, ale nie ma co robić z tego wielkiego halo. Naprawdę istotne będzie, gdy doczekamy się w końcu finalnej specyfikacji DNSSEC, a najważniejsze serwery DNS zaczną ją implementować. Wstępne prace nad DNSSEC zaczęły się już w 1990 roku, a ciągle nie udało się wypracować satysfakcjonującej specyfikacji (choć to już chyba blisko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jura Re: Wielkie łatanie internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 08:57 Pamietam wyklad z sieci komputerowych. Wykladowca pyta: - Co trzeba zrobic (...)? Nikt nie odpowiada. Wykladowca podaje odpowiedz: - Trzeba zdownowac linka. :P Skojarzylo mi sie to z twoim wywodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wielkie łatanie internetu IP: *.zone4.bethere.co.uk 10.07.08, 10:53 hehe dnsssec to bzudra, wielka bzdura nie badz ignorantem cr.yp.to/djbdns/forgery.html Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg69 Re: Wielkie łatanie internetu 10.07.08, 12:13 > hehe dnsssec to bzudra, wielka bzdura > nie badz ignorantem > cr.yp.to/djbdns/forgery.html Tak, znam stronę Bernsteina, jego ekscentryczną osobowość i opinię na temat DNSSEC. Zauważ jednak, że strona którą podałeś odnosi się do pierwszej wersji protokołu DNSSEC (sprzed RFC 4033), która została całkowicie zarzucona, a protokół zaprojektowany od nowa. Aż się prosi, by napisać: nie bądź ignorantem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Wielkie łatanie internetu IP: *.zone4.bethere.co.uk 10.07.08, 14:10 Ekscentrycznie uruchamiam na djbdns spory serwis, wiec wytlumacz mi w jaki sposob nowy projekt DNSSEC obala glowne tezy Bernstaina? Odpowiedz Link Zgłoś
iceberg69 Re: Wielkie łatanie internetu 10.07.08, 14:45 > Ekscentrycznie uruchamiam na djbdns spory serwis, > wiec wytlumacz mi w jaki sposob nowy projekt > DNSSEC obala glowne tezy Bernstaina? Źle mnie zrozumiałeś, sam chętnie używam djbdns wszędzie tam, gdzie to możliwe. Nie mniej jednak nie uniemożliwia on ataków typu "DNS cache poisoning" ze względu na problem z samym protokołem. Cytując stronę, którą sam podałeś: Larger cookies in the DNS protocol could make blind attacks practically impossible. (Caches could achieve a similar effect without protocol changes by repeating queries a bunch of times with different ports and IDs, at the expense of speed and reliability.) However, attackers with access to the network would still be able to forge DNS responses. Rozwiązania tego problemu mogą być tylko doraźne (jak np. randomizacja portów źródłowych zapytań) dopóki nie doczekamy się dobrze zaprojektowanego i zaimplementowanego DNSSEC. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjadacz_parkietuf Wielkie łatanie internetu 10.07.08, 09:04 No to zajefajnie... Wczoraj wyskoczył mi komunikat o instalacji update'u do Windozy. Po zainstalowaniu i restarcie, komp przestał się łączyć z siecią. Pomógł punkt przywracania.... Zaprawdę Dzięki Za Półroczną Łataninę... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coldcat Re: Wielkie łatanie internetu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.08, 10:22 Czy aby nie używasz firewalla ZoneAlarm? Jesli tak to na twoj problem moze pomoc tylko deinstalacji łatki lub firewalla. Wiecej tutaj dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=9343&MS08037+blokuje+dostep+do+Internetu+uzytkownikom+ZoneAlarm Odpowiedz Link Zgłoś
joalbi Re: Wielkie łatanie internetu 10.07.08, 12:35 No właśnie mi się wczoraj to samo stało, ale skutki były dość poważne, bo zanim udało mi się to naprawić (czytaj: przywróciłam system do stanu sprzed aktualizacji, co najlepszym rozwiązaniem nie jest...) mój czas pracy się skończył, a więc trochę pieniędzy jestem do tyłu. Dzięki za podpowiedź z tym Zone Alarm. Wprawdzie preferuję Ubuntu i tam oczywiście net miałam, ale do pracy konieczny mi jest windows, więc było to przykre doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Wielkie łatanie internetu IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.07.08, 13:54 Dokladnie przerabiałem to samo, windows xp legal home edition Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tek Ale tempaki z tej GW IP: 78.133.192.* 10.07.08, 09:46 W wielkiej tajemnicy? Nie wiadomo jak luka? Trzeba być być totalnym ignorantem, nie rozumiem dlaczego pismaki piszą artykuły o rzeczach o których nie mają pojęcia, ba nawet nie są w stanie ich zrozumieć biorąc pod uwagę ilość błędów w tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa nie tempaki, gorzej IP: *.zone4.bethere.co.uk 10.07.08, 10:44 nie tepaki tylko dziennikarze wzieli lapowke lub/i przyjeli do publikacji tekst public relations zatem to spreyciarze, bo nie musieli sie napisac, a zarobili tekst jest jednak pozalowania godnym kretynstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt Re: a vista ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.08, 15:14 za przeproszeniem - co ma twoja vista czy BSD wspolnego z serwerem DNS stojacym gdzies za oceanem np? ehh ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mkur Re: a vista ... 10.07.08, 15:54 Sprawdź swoją głowę... Sprawa dotyczy tak samo klienckiego resolvera jak cachującego serwera dns. Stąd synchronizacja z wtorkiem patchowania (to do wszystkich miłośników XP ;-) Odpowiedz Link Zgłoś