Gość: def IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:12 żartownisie z gusu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: *.bredband.comhem.se 15.07.08, 15:13 Durnie jedne przestańcie publikować wartość SREDNIEJ pensji. Realna średnie wynagrodzenie w Polsce to 2000PLN!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: co to jest realne srednie wynagrodzenie???? 15.07.08, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś
mcov czemu GUS nie uzywa mediany? 15.07.08, 16:48 Dlaczego w Polsce ciagle uzywaja sredniej? Jesli trzy osoby zarabiaja 500 zl, a jedna 5000 zl to srednia wynosi 1375 zl, a mediana 500 zl. Srednia bardzo ladnie wyglada, ale 75% populacji zarabiaja ponizej 40% sredniej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: czemu GUS nie uzywa mediany? 15.07.08, 18:10 Bo ciemny lud by tego nie zrozumiał... A tak - "jest super" i mamy dobroby pełną gębą. Propaganda sukcesu, psia mać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Bo prawidłową miarą jest dominanta. IP: *.bredband.comhem.se 15.07.08, 18:34 Gdzie się uczyłeś statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Mniejsza z tym. Tego bogactwa nie widać 15.07.08, 19:25 Mniejsza z tym. Tego bogactwa nie widać. Kiedy jestem w Łodzi jakoś nie widzę tego bogactwa. Może te 3500 zł to średnia dla Warszawy gdzie jest dużo ludzi na wysokich stanowiskach zawyżających zarówno średnią jak i medianę? Rozbieżności pomiędzy regionami w Polsce są naprawdę duże. Przypuszczam, że średnia czy też nawet mediana może się różnić w zależności od regionu nawet 2000 zł. To taki mój szacunek na oko, porównując na przykład takie Leszno czy Lublin z Warszawą czy Gdańskiem. Poza tym 3500 zł to nieco ponad 1000 Euro. Czyli zarobki mamy lepsze niż w Hiszpanii i we Włoszech. Nie żyje się w tych krajach na takim poziomie jak w Skandynawii, ale jednak nieco lepiej niż w Polsce. W Polsce stypendium doktoranckie to 1000-1500 PLN a w Hiszpanii 1000-1500 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
mut ciekawostka... 15.07.08, 19:26 Zauważyliście, że GW trąbi na cały głos w rocznice Jedwabnego a w rocznicę Bitwy pod Grunwaldem nawet marnej notatki nie napiszą ?? Czyli tępimy Polskość i stawiamy na żydów... ale czego innego można się po nich spodziewać..... Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel ok, ale jak to się ma do tematu dyskusji? 15.07.08, 19:33 Ok, masz pewnie rację ale jak Jedwabne ma się do dyskusji o zarobka? Przypomnę co napisałem poprzednio: Mniejsza z tym. Tego bogactwa nie widać. Kiedy jestem w Łodzi jakoś nie widzę tego bogactwa. Może te 3500 zł to średnia dla Warszawy gdzie jest dużo ludzi na wysokich stanowiskach zawyżających zarówno średnią jak i medianę? Rozbieżności pomiędzy regionami w Polsce są naprawdę duże. Przypuszczam, że średnia czy też nawet mediana może się różnić w zależności od regionu nawet 2000 zł. To taki mój szacunek na oko, porównując na przykład takie Leszno czy Lublin z Warszawą czy Gdańskiem. Poza tym 3500 zł to nieco ponad 1000 Euro. Czyli zarobki mamy lepsze niż w Hiszpanii i we Włoszech. Nie żyje się w tych krajach na takim poziomie jak w Skandynawii, ale jednak nieco lepiej niż w Polsce. W Polsce stypendium doktoranckie to 1000-1500 PLN a w Hiszpanii 1000-1500 Euro, co stanowi 40% pensji doktoranta w Danii :DDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: ok, ale jak to się ma do tematu dyskusji? 15.07.08, 21:24 "Durnie jedne przestańcie publikować wartość SREDNIEJ pensji. Realna średnie wynagrodzenie w Polsce to 2000PLN!!!' NT czy BRT? "Jesli trzy osoby zarabiaja 500 zl, a jedna 5000 zl to srednia wynosi 1375 zl, a mediana 500 zl." Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole stypendium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 21:15 >W Polsce stypendium doktoranckie to 1000-1500 PLN a w Hiszpanii 1000-1500 Euro. to zależy gdzie np na ASP Kraków wynosi całe Zero zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewax100 Re: czemu GUS nie uzywa mediany? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.08, 19:30 Zgadzam sie z tą wypowiedzią mcov.Pytasz dlaczego używają średniej? bo ona im jest potrzebna do wzrostu wszystkich cen które musza płacić wszyscy -ci co mają 1000zł też .I do starystyk zeby podawac jak to w Polsce jest wspaniale jak żyje się dostanio:)))))co jest wielkim zakłamaniem i obłudą. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Misterium rozwiązane 15.07.08, 19:44 Misterium rozwiązane. W teście arykułu nie ma słowa o tym czy są to zarobki netto czy brutto. Dopsowując te dane do obrazu polskiej rzeczywistości można podejrzewać, że są to zarobki brutto. A tak w ogóle, to w tej waszej kapitalistycznej Polsce to strasznie was zdzierają. W socjaldemokratycznej Duńskiej Republice Ludowej kwota wolna od podatku to ponad 20 tys. PLN. To jest wystarczjąca ilość pieniędzy na przeżycie roku na poziomie minimum socjalnego. Poza tym, w Duńskiej Republice Ludowej podatki są może i wysokie ale nie ma składki na ZUS i ubezpieczenie zdrowotne bo folkepension i służba zdrowia są finansowane z podatków. Więc w sumie, dla mnie tańszy jest duński eurokomunizm niż polski neoliberalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov w Polsce jest "neoliberalizm"? 15.07.08, 21:31 Hahhahaa, 1/3 rent jest wyludzona, najmlodsi emeryci w Europie, rolnicy latyfundysci zwolnieni z podatku dochodowego, a Ty piszesz neoliberalizm. Neoliberalizm dla wybranych, a reszta musi zap--- Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Tak mówią różni ludzie i media 15.07.08, 21:43 Tak mówią różni ludzie i media. Prawicowa młodzieżwóka (prawacy? przez analogię do lewaków?) na Danię mówi Duńska Republika Ludowa, wobec tego, jeśli Dania jest socjalistyczna to Polska jest neoliberalna jako przeciwieństwo "Eurokołchozu". Kołki nie zadją sobie jednak sprawy, że państwo będące państwem obywatelskim dbające o obywateli, czyli o siebie, nie wyklucza konkurencyjnej silnej gospodarki. Firmę w Danii jest łatwiej założyć niż w Polsce. Swoboda na rynku jest większa, a księgowości przepisów 1/10 tego co w Polsce. Bezpłatna publiczna edukacja i służba zdrowia powoduje, że ludzie są wykształceni i zdrowi. Jedynm słowem, państwo socjalne zapewnia zasoby ludzkie dla gospodarki a gospodarka daje pieniądze na dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: co to znaczy "bezplatna" sluzba zdrowia? 15.07.08, 22:30 "bezplatna" sluzba zdrowia i edukacja? cos takiego nie istnieje...Twoim zdaniem szkoly w Danii buduje sie z czego...z powietrza? a nauczyciele wyplaty dostaja w czym...w ziarnkach piasku? przestancie pisac o tej "bezplatnej" utopii...Dania ma jedne z najwyzszych podatkow na swiecie, zeby utrzymac te "bezplatne" uslugi...a wzrost gospodarczy jest tam od lat marginalny...nie twierdze, ze ludziom nie zyje sie tam chwilowo latwiej...pytanie tylko jak dlugo uda sie taki system utrzymac...bo nie wytrzymuje on absolutnie konkurencji w globalnej gospodarce...jak do tej pory zaden system socjalistyczny nie przetrwal w historii dluzej niz kilkadziesiat lat...nawet Chinczycy juz dawno zrozumieli, ze na dluzsza mete socjalizmem mozna zbudowac co najwyzej...druga Kube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cage Re: co to znaczy "bezplatna" sluzba zdrowia? IP: 92.21.225.* 16.07.08, 01:25 To nie żadna komuna tylko zdrowy rozsądek. Ale żeby się o tym przekonać trzeba to samemu przeżyć. Siedząc w Polsce jakie masz pojęcie o tym jak działają bogate kraje europejskie. Suma obciążeń podatkowych procentowo jest mniejsza niż w Polsce, a panstwa te zapewniają więcej i jakościowo lepsze świadczenia socjalne. Ale to nie socjalizm tylko inwestycja. Zdrowe i wykształcone społeczeństwo jest bardziej produktywne. Poruwnaj PKB na głowę w Europie i nie pierdziel głupot tylko zastanów się czemu tak małe kraje jak Dania, Finladia, Belgia, Holandia bez zasobów naturalnych mają taką silną gospodarkę? Utopia? Komunizm? Zamiast pisać takie pierdoły proponuję nowoczesny podręcznik ekonomi uwzględniający dorobek nie tylko Adama Smitha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Misterium rozwiązane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 21:47 Dania jest w czołówce państw najbardziej przyjaznych biznesowi, o największej wolności gospodarczej. Polska jest baaaardzo daleko z tyłu. Sumaryczne obciążenia podatkowe obywatela zarabiającego średnią krajową są w socjalistycznej Danii... mniejsze. Taki to właśnie "neoliberalizm" i "kapitalizm" mamy w Polsce. A lewusy chcą jeszcze dźwigać podatki, bo u nas są za niskie :D Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great He, he, he - gdzie ??????????????????????????????? 15.07.08, 15:17 He, he, he - gdzie ??????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nielot Re: He, he, he - gdzie ?????????????????????????? IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.08, 15:24 Jeśli 4 osoby nie maja butów, a jedna ma 20 par to średnio maja po 4 pary. Wiec statystycznie nie jest źle, a w rzeczywistości większość z nich chodzi boso. Tak to jest ze statystyką ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewax100 Re: He, he, he - gdzie ?????????????????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.08, 19:35 Nielot napisał Jeśli 4 osoby nie maja butów, a jedna ma 20 par to średnio maja po 4 pary. Wiec > statystycznie nie jest źle, a w rzeczywistości większość z nich chodzi boso. > > Tak to jest ze statystyką ;o) ale to jest dobre porównanie:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżej-si Re: w Polsce, baranku bozy, w Polsce IP: 195.90.102.* 15.07.08, 15:50 a gdzie to jest napisane?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształciuch Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:40 Może niewykształcona Kasiu przedstawisz wreszcie matematyczny wzór na "Realna średnie wynagrodzenie", zamiast zaśmiecać forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.07.08, 15:51 Ale prosze bardzo Srednia pensja jest wtedy gdy ponizej i powyzej jej wartosci zarabia 50% czyli Jesli srednia jest 3000zl to ponizej tej pensji powinno zarabiac 50% i powyzej rowniez 50% To jest sprawiedliwe wyliczenie sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.stgambit.gda.pl 15.07.08, 15:53 Taka wartość nazywa się mediana, nie średnia, geniuszu... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.07.08, 18:15 jak zwal tak zwal ale tak powinna byc wyliczana 'srednia pensja' Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro 15.07.08, 22:49 a mediana to jedna ze srednich pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia Średnie są statystykami stosowanymi jako tzw. miary tendencji centralnej, tzn. wskaźniki pokazujące w jakiś sposób "środek" rozkładu. "Środek" można zdefiniować zdefiniować na wiele sposobów, istnieje też wiele średnich. Średnimi są w szczególności: * średnia arytmetyczna * średnia geometryczna * średnia harmoniczna * średnia kwadratowa * średnia potęgowa * średnia logarytmiczna * średnia ucinana * średnia ważona * średnia winsorowska * średnia arytmetyczno-geometryczna * średnia geometryczno-harmoniczna * <b>mediana</b> * dominanta (moda) * minimum * maksimum Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro 15.07.08, 17:09 moze nalezy zacac od tego: czy to sa dane netto czy brutto? bo to wiele zmienia (ja zupelnie serio pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Jesli sa zarobki B R U T T O to by się zgadzało 15.07.08, 19:37 Jesli sa zarobki BRUTTO to by się zgadzało z rzeczywistościa którą widzę w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Re: Jesli sa zarobki B R U T T O to by się zgadza IP: *.chello.pl 15.07.08, 21:17 GUS zawsze podaje średnią pensję w sektorze przedsiębiorstw BRUTTO. Zawsze o wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro 15.07.08, 22:44 Myślę, że parwawdziwe informacje statystyczne (bez manipulowania wartościami średnimi) to właśnie element demokracji i społeczeństwa obywatelskiego. Bez tego społeczeństwo jest masą manipulowaną przez rządzących. A na to w Polsce mamy wiele przkładów. W starych rocznkach statystycznych znajduję więcej informacji, niż w dzisisejszych danych GUS. A potem zmanipulowani ludzie powtarzają rózne brednie i zamiast analizować swoją sytuację dzisiejszą dają się napuścić na walkę z komunizmem (jakby były lata 80-te). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.08, 15:21 Gdzie tyle płacą?Nie liczcie średniej z Gudzowatym i Kulczykiem ale medianę.Nie znam nikogo oprócz lekarzy,prawników(wsrod znajomych) co tyle zarabiają.Większość prac nawet dla ludzi po studiach jest za 1300-1700zł a są i takie po 800.A pisanie,ze funt spadl do 4 zł czy mniej nie ma najmniejszego sensu bo za 800 funtow w Anglii kupie tyle co za 4000zł tutaj.O co wiec chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:35 O to chodzi, ze za funt po 4 zł kupisz w Polsce mniej niż za funt po 7 zł...A co Polaków obchodzi ile kupisz w Anglii? Większości Polaków Anglia nic nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:54 nie wiem czy zauważyłeś ale chodzi o płacę brutto . średnia netto wychodzi 2282 czy jakoś tak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.xdsl.centertel.pl 15.07.08, 15:33 a jaka jest średnia dla całej gospodarki i jaki jest poziom zatrudnienia w całej gospodarce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:36 No to jeszcze z 6 lat i będziemy zarabiać po 5 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel a ja mam dalej 950 i musze orać po godzinach 15.07.08, 15:37 i takie średnie mnie rozśmieszają. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: to zmien prace to latwe, przekonasz sie :-) 15.07.08, 15:42 A propos. Placa minimalna to PLZ 1130, jak dobrze pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: to zmien prace to latwe, przekonasz sie :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:56 1126 , 00 pln tj. 845,17 netto Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: to zmien prace to latwe, przekonasz sie :-) 15.07.08, 16:56 Dzieki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel Re: to zmien prace to latwe, przekonasz sie :-) 15.07.08, 21:24 dobrze,że ci pomogli. pewnie jesteś asem w swojej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: to zmien prace to latwe, przekonasz sie :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:59 1126 pln czyli netto 845,17 pln . Odpowiedz Link Zgłoś
ziggystardust Re: a ja mam dalej 950 i musze orać po godzinach 15.07.08, 17:05 to zmień prace Odpowiedz Link Zgłoś
po.niszczyciel Re: a ja mam dalej 950 i musze orać po godzinach 15.07.08, 21:25 ziggystardust napisał: > to zmień prace genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc 15.07.08, 15:37 Moje w ciagu ostatniego roku wzroslo o 1,7%. czyli biorac pod uwage inflacje ostro spadlo. smok Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: a moje w ciagu ostatnich 2 lat wzroslo o 40% 15.07.08, 15:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kammy Re: a moje w ciagu ostatnich 2 lat wzroslo o 40% IP: *.centertel.pl 15.07.08, 16:34 No wlasnie, moje w porownaniu do czerwca zeszlego roku wzroslo o 6 tys. brutto (bez bonusa - on tez wzrosl, bo wzrosla podstawa). Z kolei w porownaniu do czerwca 2006 roku to wzroslo o jakies 150% (czyli wiecej niz sie podwoilo). Razem z pogromca_kretynow wyjasnilismy chyba skad biora sie wzrosty sredniej. Z kolei ciekawie bedzie w przyszlym roku kiedy bedziemy mieli 2 stawki. Wtedy mniej zaplace panstwu w podatku i ubezp. spolecznym -- > wiecej mi zostanie --> moze otworze firme --> wtedy kogos zatrudnie (czyli lepiej bedzie tez komus innemu). Niestety raczej nie osoby, ktore nie odrozniaja mediany od sredniej :(. Podsumowujac, place naprawde rosna. PS. zeby nie bylo glupich gadek (i tak beda, wiem) to pracuje znacznie wiecej niz 8h/dzien i wiecej niz 40h/tydzien. Dla przykladu ostatnio pracowalem w niedziele od 16.30 do poniedzialku do 6 rano, potem chwilka snu i jeszcze do 17. Wiec sie zastanowcie zanim zaczniecie gadac ze te wzrosty dotycza tylko wybranych, bo ciezko trzeba na nie zapracowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mcov misiu, problem w tym... 15.07.08, 17:03 ze pajace z GUS podaja srednia, a nie mediane, mowiac, ze "przecietne" wynagrodzenie wzroslo. Nie wiem czy na swiecie stosuje sie czesciej mediane czy srednia (w Stanach stosuje sie mediane mowiac o zarobkach), ale "przecietne" wynagrodzenie, to nie jest srednia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: a moje w ciagu ostatnich 2 lat wzroslo o 40% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:09 Cała rzecz polega na tym, ze tylko wybrani mogą sobie na takie pensje "ciężko zapracowac". A pisanie o "poprawie zarobków" w Polsce na podstawie średniej arytmetycznej jest nie tylko oszustwem, ale i błędem. W każdym podręczniku do statystyki jest napisane, że w przypadku występowania tzw. elementów odstających (czyli np. pensji prezesa banku w wysokości 300 tysięcy) nie należy stosować średniej arytmetycznej, tylko np. medianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kammy Re: a moje w ciagu ostatnich 2 lat wzroslo o 40% IP: *.centertel.pl 15.07.08, 21:49 Nie wiem dlaczego piszesz ciezko zapracowac w " " - ile Ty srednio pracujesz godzin w tygodniu? 40? Jesli 40 to znaczaco mniej niz moje 60h/tydzien. Z drugiej strony masz wiecej wolnego czasu i mozesz go spozytkowac a) na przyjemnosci b) na otworzenie jakiegos biznesu/poszukanie pracy ktora da Ci mozliwosc pracowania 60h/tydzien (lub nawet 80h) i 'bycia tym wybranym' c) inne. Jesli poswiecisz 20h/tydzien na prace nad wlasnym biznesem, to (oczywiscie jesli nie zrobisz jakiejs glupoty) z cala pewnoscia osiagniesz sukces - byc moze nie na miare Gatesa ale na swoja prywatna skale z pewnoscia). Ot caly problem z praca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:38 Moi rodzicie jako rolnicy mają miesięcznie 5 tys zł...hehe. Ale trzeba nieźle tyrać. Może lepiej zostanę rolnikiem, widze że się lepiej opłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wena Sama średnia nic nie mówi ! IP: 80.68.236.* 15.07.08, 15:39 Ważne jest ile zarabia się w danym mieście. Wybrane stanowisko może mieć kilka razy wyższą pensję w Warszawie niż w małym miasteczku, dlatego można sprawdzić zarobki na www.ile-zarabiamy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Sama średnia nic nie mówi ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:47 3200 ale to jest brutto, to netto coś ponad 2 tys. Więc nie rozumiem poruszenia innych forumowiczów, gdyż to nie są z byt "duże" pieniądze szczególnie mieszkając w dużym mieście. W którym koszty utrzymania są dużo większe, niż w małej mieścinie. Ale też widać że wzrost procentowy jest spory, w odniesieniu statystycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewax100 Re: Sama średnia nic nie mówi ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.08, 19:44 No jasne że to nie sa duże pieniądze porównując do cen albo do zarobków np. dziennikarzy czy innych w TV ale bardzo duże porównując do większości ludzi/75%/pracujacych w Polsce,którychdochody wynoszą 1000zł0 1600zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.toya.net.pl 15.07.08, 15:40 chodzi o wynagordzenie brutto, czyli netto (na reke ) jest około 2200. To jest chyba realne i uśrednione. tyle sie chyba średnio zarabia. Moim zdaniem przynajmniej... ja za mniej pracować, bym nie pracowała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.icpnet.pl 15.07.08, 15:43 To bardzo mało. Nie dość, że 1 euro to więcej niż 1zł to jeszcze na zachodzie zarabiają więcej niż 2000 jednostokowo. Na złotówki to tam poniżej 6 tysięcy złotych nie opłaca się pracować - oczywiście na pełnym etacie :] Ale tak to jest z postkomunistycznymi krajami - bieda, gdyby reszta nie oddała Polski Ruskom tylko zrobiła Żelazną Kurtynę na lini Curzona to byśmy teraz mieli normalne państwo, a tak dupa, jesteśmy daleko za murzynami, a im dalej na wschód tym gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: 84.38.160.* 15.07.08, 15:46 Odejmijcie diety poselskie a gwaltownie spadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: 213.17.247.* 15.07.08, 15:52 ludzie naprawdę powiem wam,ze sie dziwie temu co tu piszecie. naprawde zarabiacie mniej niz 2200 na reke i dajecie z tym rade? jak? czemu tego nie zmienicie? winic bedziecie zawsze pracodawce, a moze jestescie bezradni i godzicie sie na nijakosc. ludzie wasze pensje to odzwierciedlenie waszych charakterow. jesli dobrze pracujesz, przebijasz sie ponad kolegow w pracy, branzy itd to na pewno cie docenia i bedziesz zarabiac wiecej. jestes przecietny zarabaisz przecietnie. masz mniej niz przecietnie, wiec moze jestes złym pracownikiem??? widzialem roznych ludzi przewijajacych sie przez moje biuro. czesc z nich przychodzila do pracy a czesc z nich zarabiala pieniadze. ci co przyszli zarabiac pieniadze dalej je zarabiaja a ci co przychodzili do pracy chodza juz do innej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:56 Gość portalu: lemon napisał(a): > ludzie naprawdę powiem wam,ze sie dziwie temu co tu piszecie. naprawde zarabiac > ie mniej niz 2200 na reke i dajecie z tym rade? jak? czemu tego nie zmienicie? > winic bedziecie zawsze pracodawce, a moze jestescie bezradni i godzicie sie na > nijakosc. Ale zawsze ktoś będzie zarabiał minimum! W każdej branży i w każdym przedziale płacowym jest określona liczba stanowisk i tego nie przeskoczysz. Przykładowo musiałyby wszystkie sprzątaczki jednocześnie rzucić pracę, aby rynek zareagował, ale zanim by zareagował, umarłyby z głodu razem ze swoimi dziećmi. Albo więc nie brakuje rąk do pracy, albo brak jest na tyle niewielki, aby płace wzrosły znacząco powyżej minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: 81.21.200.* 15.07.08, 15:49 nie wiem z której strony:) Odpowiedz Link Zgłoś
szczal-w-glowe A bomba tyka 15.07.08, 15:53 Ceny wzrosly zapewne o tyle samo. Inflacji "nie ma" badz jest minimalna. Zlotowka wzgledem innych walut wzrosla o mniej wiecej tyle samo. Kiedy bomba wybuchnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: 213.17.247.* 15.07.08, 15:54 ludzie naprawdę powiem wam,ze sie dziwie temu co tu piszecie. naprawde zarabiacie mniej niz 2200 na reke i dajecie z tym rade? jak? czemu tego nie zmienicie? winic bedziecie zawsze pracodawce, a moze jestescie bezradni i godzicie sie na nijakosc. ludzie wasze pensje to odzwierciedlenie waszych charakterow. jesli dobrze pracujesz, przebijasz sie ponad kolegow w pracy, branzy itd to na pewno cie docenia i bedziesz zarabiac wiecej. jestes przecietny zarabaisz przecietnie. masz mniej niz przecietnie, wiec moze jestes złym pracownikiem??? widzialem roznych ludzi przewijajacych sie przez moje biuro. czesc z nich przychodzila do pracy a czesc z nich zarabiala pieniadze. ci co przyszli zarabiac pieniadze dalej je zarabiaja a ci co przychodzili do pracy chodza juz do innej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Komunistyczna tuba propagandowa 15.07.08, 15:58 KOMUNISTYCZNA TUBA PROPAGANDOWA !!! Podwyższają się pensje pracowników wyższego szczebla, głównie szefów a pensje ludzi z dołu są identyczne. Średnia idzie w górę ale wraz z rozwarstwieniem społecznym. A kto zechce krzyczeć że innych należy mieć w d.. to nie wiem czy zauważyliście ale kiedyś tyle ludzi nie buszowało po śmietnikach jak dziś. Dzisiaj codziennie widać kogoś przy śmietniku i to wcale nie zawsze ubranego w typowe łachmany. Wniosek? Społeczeństwo biednieje. A wy się zamknijcie w tych swoich złotych klatkach i pozakładajcie klapki na oczy. Jeszcze trochę a was biedni zaczną po prostu okradać by mieć raz na jedzenie a dwa z poczucia braku sprawiedliwości społecznej. A kto mądry niech emigruje. Dobra znajomość tematu (dobry fach w swoim kierunku) i języki gwarantują znacznie lepsze życie niż w PL. U nas tylko menedżerowie stopni okołoprezesowych mają wysokie pensje tzn. unijne. A koszty w sklepach? W DE już jest taniej a płacą tam więcej. Chyba jakiś cud. KU... Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Tylko ze trzeba miec mokro w glowie 15.07.08, 16:06 zeby zyc poza swoim wlasnym krajem i udawac ze sie zyje. Oczywiscie, jak kilka lat temu w kraju panowalo przekonanie ze nie ma pracy (co bylo bzdura, ale to inny temat) to wyjazd byl uzasadniony finansowo. A teraz to tylko duszenie samego siebie i marnowanie zycia na kase. Ale kazdy musi sie o tym przekonac sam, oczywiscie mowie o tych ktorzy cos tam potrafia samodzielnie pomyslec. A co do sredniej - wydaje mi sie ze realnie jest jeszcze wyzsza, o jakies 1000pln brutto, ale troche potrwa dochodzenie do prawdziwego poziomu - glownie ze wzgledu na polskie kombinowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Komunistyczna tuba propagandowa - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:35 Po pierwsze - społeczęństwo się bogaci i to widać. W sklepach, na ulicach, wszędzie. Trzeba być zaślepionym, żeby tego nie widzieć. I nieprawdą jest, jakoby pensje rosły tylko tym na wysokich stołkach. Ja nie jestem prezesem, nie mieszkam na grodzonym osiedlu w Wawie, obracam się wśród tzw. "zwyczajnych ludzi" i większość moich znajomych miała w ostatnich 2 latach przynajmniej jedną podwyżkę (nie 5-złotową). Pracują w fabrykach, bankach, służbie zdrowia, szkolnictwie, handlu itp. Ja wiem, że niektórym nei przejdzie przez gardło (palce :P) przyznanie, że jest pensje rosną (niestety koszty również), ale to nie zmienia faktu, że tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nix Re: Komunistyczna tuba propagandowa - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:53 Gość portalu: swoboda_t napisał(a): > Po pierwsze - społeczęństwo się bogaci i to widać. W sklepach, na > ulicach, wszędzie. Emigranci przysłali tu w ciągu 3 lat 40 mliardów euro. To jest kwota porównywalna z kredytami, jakie w latach 70. zaciągnął Gierek. Trudno, żeby tego nie było widać. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Komunistyczna tuba propagandowa - bzdura! 15.07.08, 18:09 Tak jasne. Zapewne te wszystkie samochody po kilkadziesiat tysięcy, to kupiły rodzicom dzieci zasuwające na zmywakach. Te domy na przedmieściach pobudowały żony za pieniądze mężów układających od 3 lat kafelki. Te rodziny w marketach z wózkami wyładowanymi po brzegi to pewnie na utrzymaniu kelnerujących wyspiarzom dziadków/szwagrów/kuzynów. Jaaaasne. Stara śpiewka - w Polsce nędza, kasę mają tylko kur.y i złodzieje - teraz wzbogacona o mit emigracyjnego sponsoringu. Na szczęście wbrew tej polskiej tradycji narzekania powolutku idziemy do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Komunistyczna tuba propagandowa - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:12 swoboda_t napisał: > Tak jasne. Zapewne te wszystkie samochody po kilkadziesiat tysięcy, > to kupiły rodzicom dzieci zasuwające na zmywakach. Dzieci może nie, ale mężowie zasuwający na budowach - owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cage Re: Komunistyczna tuba propagandowa - bzdura! IP: 92.21.225.* 16.07.08, 02:08 Pomyśł samochód za kilkadziesiąt tysięcy. Pensja średnia 2200 netto. Ile to miesięcy? Pracując w UK samochód kilka tysięcy a płaca około 1500 netto. Ile to miesięcy? A te domy pobudowali dewloperzy i stoją puste. Nie widziałeś? Ty sobie powolutku do przodu i się cieszysz że niewidzisz jak daleko jesteś z tyłu. Ależ z ciebie mitoman!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Komunistyczna tuba propagandowa - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 09:05 Tak tak, mitoman ze mnie :D Za przeproseniem pier...icie tak, że szkoda gadać. Domy o których mówię budują nie deweloperzy, tylko zwykli ludzie, moim znajomi, sąsiedzi itp. Budują, bo choć z wlekim wysiłkiem, to ich na to stać. 10 lat temu, żeby budować dom trzeba było być zamożnym, dziś wystarczy "tylko" nienajgorzej zarabiać. To jest właśnie ten postęp, wzrost dobrobytu. 10 lat temu na zagraniczny samochód z salonu (powiedzmy Megane, Corollę) stać było przedstawicieli klasy średniej (przeciętna rodzina mogła co najwyżej marzyć, że wylosuje Cinquecento w AutoTaku). Dziś takimi autami coraz częściej jeżdżą dwudziestoparolatkowie u progu kariery zawodowej (kumpel właśnie kupił C4 - zarabiają z narzeczoną po ok. 2200 netto - w ratach na 4 lata), w miastach takie auta dominują. Weekend spędzałem w pewnej wsi - kilkanaście lat temu konie i odrapane chałupy. Dziś ciągniki, samochody, nowe domy... Żeby to dojrzeć wystarczy chcieć. Owszem, w UK, Danii czy Niemczech zarabia się i żyje lepiej (np.kupno identycznego auta jest mniejszym obciążeniem), to oczywiste. Ale w Polsce też jest coraz lepiej i wbrew temu co twierdzą frustraci i w przeciwieństwie do tego co było kilkanaście lat temu nie jesteśmy już gołodupcami na tle Europy. Wyjdźcie na ulice, pochodźcie po swojej okolicy, jedźcie na nawet wioski i zobaczcie jak się sprawy mają. Zresztą po co ja to piszę, przecież wiadomo, ze to wszystko "kur.y i złodzieje" :D Odpowiedz Link Zgłoś
szjk Re: Komunistyczna tuba propagandowa 15.07.08, 18:45 Może to zabrzmi brutalnie ale dlaczego zawsze mam się przejmować tymi którzy sobie nie radzą? Dlaczego ludzie wykształceni, ambitni, pracowici, zdolni poświęcić więcej czasu dla osiągnięcia sukcesu mają czuć się winni że lepiej zarabiają (np wspomniani przez ciebie menadżerowie)? Dlaczego zawsze trzeba się litować nad leniami, nierobami czy cwaniakami którzy wykorzystują resztę społeczeństwa? Jak ma być lepiej w kraju w którym w cholerę ludzi nie pracuję jadąc na zasiłkach, lewych rentach itp wykorzystując to na co pracują inni? Dlaczego ktoś kto od siebie nie daje nic więcej niż inni (brak szkoły, umiejętności, doświadczenia) ma mieć prawo wymagać "godnej" pensji? Za co pytam, za co? Nie ma niewolnictwa, nikt nikogo do niczego nie zmusza, nie podoba się? Zmień pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedźma Re: Komunistyczna tuba propagandowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:51 Takiemu jak Ty można tylko życzyć, żeby znalazł się w takiej sytuacji, jak ludzie, o których piszesz. Może się to zdarzyć szybciej niż przypuszczasz. Wtedy sam odpowiesz sobie na swoje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
szjk Re: Komunistyczna tuba propagandowa 15.07.08, 19:32 i tu cię zaskoczę. Pamiętam czasy jak byłem młody i zarabiałem 600zł i ledwo sobie radziłem. Ale z czasem dzięki chęci do pracy i uczenia się poprawiłem znacznie swoje życie. Ale chciałem. Sugerujesz że jak ktoś nic nie umie ale jest biedny to trzeba sie zlitować i dać mu 2 tys, na rączkę na dzień dobry? Potraktować go jak innego który coś sobą reprezenutje? To jest sprawiedliwe? Czasy komuny minęły? Mam dosyć darmozjadów których wszędzie pełno, również koło mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awanturnik Re: Komunistyczna tuba propagandowa IP: *.globalconnect.pl 15.07.08, 21:28 W pełni popieram. Socjalizm już przerabialiśmy i się nie sprawdził. Nie zamierzam litować się nad bezrobotnymi obibokami z wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
msniet Srednia placa w 2 osobowej firmie to pół mln zl! 15.07.08, 16:19 Szef zarabia milion, a pracownik zlotowke, wiec srednia nieco ponad po miliona zl! Odpowiedz Link Zgłoś
msniet Mialo byc pół mn zł 15.07.08, 16:20 Szef zarabia milion, a pracownik zlotowke, wiec srednia nieco ponad pół miliona zl! Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Mialo byc pół mn zł 15.07.08, 16:22 baranie, w anglii szef pewnie bierze tyle ile smierdzacy polaczek z tasmy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Mialo byc pół mn zł IP: 167.202.221.* 15.07.08, 16:24 A czego sie spodziewasz? Jesli ktos ponosi ryzyko zeby zalozyc firme to chyba mu sie cos za to nalezy? Skoro jestes taki madry to zaloz wlasna firme i zarabiaj ten milion. Zycze sukcesow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef Re: Mialo byc pół mn zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:50 Gość portalu: marek napisał(a): > A czego sie spodziewasz? Jesli ktos ponosi ryzyko zeby zalozyc firme > to chyba mu sie cos za to nalezy? Skoro jestes taki madry to zaloz > wlasna firme i zarabiaj ten milion. Zycze sukcesow. Hehe, to załóż firmę jednoosobową, albo zwolnij wszystkich pracowników, jeśli firmę już masz, i zarabiaj ten milion. Jeśli pracownicy są tak mało warci, to po co ich zatrudniać? Przecież pieniądze należą się tylko za załozenie i posiadanie firmy. Bez pracowników przedsiębiorca powinien więc sobie poradzić tak samo, a nawet lepiej, bo odpada biurokracja i mnóstwo roboty związanej z organizacją, zarządzaniem itp. Tylko dlaczego bandyci zwani w Polsce pracodawcami tak strasznie skowyczą w mediach, że nie mogą sobie poradzić, odkąd ludzie wyjechali do normalnych krajów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Mialo byc pół mn zł IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.07.08, 18:19 Najpierw musi byc pracodawca a dopiero potem pracownik Rozumiesz? czy wbijac dalej mlotem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef Re: Mialo byc pół mn zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:45 No to w końcu ten pracownik jest do czegoś potrzebny, czy nie? Bo jeśli tak, to należy zapłacić pracownikowi tyle, ile sobie życzy za swoją pracę. A jeśli pracodawcy nie stac na pracownika, to znaczy, że jest nieudacznikiem i do biznesu się nie nadaje. Rozumiesz, czy wbijać dalej młotem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Mialo byc pół mn zł IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.07.08, 21:02 Pracownikowi nie placi sie ile on sobie zyczy tylko ile jest wart na rynku pracy Jesli ktos sie do biznesu nie nadaje tak jak ty na przyklad to niestety ale musi prosic sie pracodawce o prace Jak ci sie nie podoba pensja to szukaj sobie innego pracodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Mialo byc pół mn zł 15.07.08, 22:58 To nie jest takie proste. Polscy przedsiębiorcy są najczęściej bardzo prymitywni, bez większych kwalifikacji, zdolności do innowacji, lepszej organizacji pracy. Wiem coś o tym, bo latami oceniałem wnioski kredytowe. Cała ich siła była najpierw w korzystnych transakcajch z panstwem (róże formy prywatyzacji) a później w tanim pracowniku. I teraz otwarty rynek pracy powoduje, że rosną szanse pracowników. Od tego nie ma odwrotu. Azjatycki model rozwoju zacznie się wyczerpywać. I niestety słabi polscy przedsiębiorcy zostaną wyparci przez biznes zagraniczny, Gość portalu: ff napisał(a): > Pracownikowi nie placi sie ile on sobie zyczy tylko ile jest wart na rynku prac > y > > Jesli ktos sie do biznesu nie nadaje tak jak ty na przyklad to niestety ale mus > i > prosic sie pracodawce o prace > > Jak ci sie nie podoba pensja to szukaj sobie innego pracodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Mialo byc pół mn zł 15.07.08, 23:59 swiete slowa. jesli ktos potrzebuje ilustracji, to szwagier Wiesiek z "pieniadze to nie wszystko" jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Srednia pensja na forum bedzie rosnac 15.07.08, 16:24 do 15 postowali ci co pracuja za 1000 zl, okolo 16 srednia urosla do 2000, prawda jest taka ze ci co maja 6.000 nie pojawia sie na tym forum dla nieudacznikow przed 23 a ci ponad 20.000 przed 2 w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kammy Re: Srednia pensja na forum bedzie rosnac 15.07.08, 16:48 red.ken - Swieta prawda!!!! Ja dzis przypadkiem o tej porze bo mam wolny dzien z powodu tego ze w zeszlym tygodniu przepracowalem ponad 80h. Normalnie nie pojawilbym sie w ogole na tym forum bo nie mam czasu... A Anglia...dobry pracownik poradzi sobie wszedzie - czy to w uk, czy w tajlandii czy w PL. Nie wincie pracodawcow za to, ze sobie nie radzicie gdyz niektorzy sobie daja rade bardzo dobrze. Poza tym jako pracownik wspieram pojawiajace sie nowe talenty - jesli taki pojawia sie w mojej firmie na takim samym stanowisku jak ja i dostaje wieksza pensje to znaczy ze ja tez niedlugo doszusuje do jego poziomu (o ile nie jest znacznie lepszy ode mnie - ale wtedy on szybko awansuje a ja nie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Srednia pensja na forum bedzie rosnac IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.07.08, 18:23 A Anglia...dobry pracownik poradzi sobie wszedzie - czy to w uk, czy w tajlandii czy w PL. Nie wincie pracodawcow za to, ze sobie nie radzicie gdyz niektorzy sobie daja rade bardzo dobrze. -------------- W polsce robilem cuda i mialem 3000 PLN na reke (mies) w UK robie mniejsze cuda i zarabiam 30 000 PLN na reke (mies) Tu i tam sobie poradzilem tylko gdzie lepiej? Jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Srednia pensja na forum bedzie rosnac 15.07.08, 21:30 ędo 15 postowali ci co pracuja za 1000 zl, okolo 16 srednia urosla do 2000, prawda jest taka ze ci co maja 6.000 nie pojawia sie na tym forum dla nieudacznikow przed 23 a ci ponad 20.000 przed 2 w nocy.ę Piekne. Naprawde piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kammy Re: Srednia pensja na forum bedzie rosnac IP: *.centertel.pl 15.07.08, 21:44 z tej perspektywy mozna by wywnioskowac ze lepiej poradziles sobie w uk (ciekawe czy to rzeczywisty przyklad czy 'w celu zobrazowania' - i przy jakim FX liczony :)). Nie zapominaj jednak, ze (rowniez z czysto kasowego pkt widzenia) nie mozesz powiedziec, ze w PL sobie poradziles jakos szczegolnie wybitnie. A jak sie dolozy do tego perspektywe rozlaki (badania pokazuja, ze 100%! Polakow w UK cierpi z powodu oddalenia od rodziny/rodzinnego kraju), latania bydlolotami easyjeta itp., znacznie wyzszy poziom kosztow, jednak bycia osoba z zewnatrz i jeszcze paru innych aspektow to juz nie wychodzi tak kolorowo. Nawet jak tam jestes to w sercu marzysz o powrocie do kraju (przynajmniej statystycznie). Podsumowujac, moze tam ta osoba miala wiecej szczescia, ale niech jej sie nie zdaje ze to jakas rewelacja - w PL jakos nie wyszlo - wiec definicja 'wszedzie sobie poradzi' tego przypadku nie obejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Brutto czy netto ???? IP: 85.222.86.* 15.07.08, 16:23 jak podaje gus ? Brutto czy netto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Brutto czy netto ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:37 Zawsze brutto - moglibyscie ludzie złoci wreszcie to zapamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: *.lancs.ac.uk 15.07.08, 16:42 Hehe, dobre, ciekawe skąd się biorą te średnie? Zanim długo wyjdzie na to, że w Polsce zarabia się więcej niż w Norwegii o UK nie wspominając. Normalnie chyba wyemigruję do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
informix_2006 GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc 15.07.08, 16:46 Każdy, kto chociaż trochę zna się na statystyce wie, że wyliczenie mediany jest bliższe, a w niektórych przypadkach ZNACZNIE bliższe, stanowi faktycznemu, niż wyliczenie średniej. Fachowcom z GUS-u a także bezmyślnie przytaczającym te dane Panom Redaktorom, polecam ogólnie dostępną wiedzę na ten temt, chociażby w wikipedii - pl.wikipedia.org/wiki/Mediana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:39 Fachowcy z GUSu doskonale wiedzą, że w przypadku skrajnych elementów krańcowych (czyli np. pensji prezesa banku w wysokości 300 tysięcy) nie liczy się średniej arytmetycznej, czyli mediany. A rządowi dostarczają takich informacji, o jakie rząd poprosi. Lud nie jest jednak taki ciemny, jak się wydaje, i kiedyś może się po prostu wqrwić. Najgorsze jest to, że ta wielkość służy do obliczania ZUSu dla firm, z których większość w Polsce to firmy małe lub jednoosobowe. Teraz pewnie skoczy z 800 do 900 PLN. A KRUS nadal będzie wynosił 80 PLN miesięcznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzontra wolta GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: 83.238.212.* 15.07.08, 16:55 Biorac pod uwage ze soleczenstwo jest zadluzone jak cholera to chyba podwyzki stop tak srednio hamuja wzrost plac. Pracownicy przybiegaja po podwyzki bo "szefie, rata coraz wyzsza"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Wzrost wynagrodzen bardzo mnie martwi IP: *.unassigned.ntelos.net 15.07.08, 17:22 To jest powod do zmartwienia. Niezaleznie od tego, co bredza poszczekiwacze, rosnaca srednia zarobkow oznacza po prostu wiecej pieniedzy w rekach moich rodakow. Co najmniej 30% z tych ludzi nie zasluguje na posiadanie ZADNYCH srodkow do zycia. Bumelanci, bezrobole i lewackie pasozyty woza sie na klasie pracujacej, bezwstydnie korzystajac z koniunktury, do ktorej nie przylozyli ani jednego brudnego palca lewej reki (prawa u proli nie wystepuje). Pijane, leniwe i wiecznie narzekajace odpadki ewolucji musza powyzdychac z glodu, zanim mozna bedzie na powaznie myslec o spokojnej i bezpiecznej pracy na polskiej ziemi. Prolietarii wsiech stran, paszli won! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek z USA Srednia vs. Median IP: *.as.uky.edu 15.07.08, 17:25 Srednia 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 10 jest (1+1+1+1+1+1+1+1+1+10)/10 = 19/10 = 9 z groszami. Wtedy mozna napisac dlumnie "Srednia dobila do ... wielkiej liczby) To oczywiscie nie znaczy iz 10ciu zarabia wielka liczbe. Lepszym miarem jest (po angliesku) Median ... ktory jest 1. Bo oprocz malego procentu zarabiajacego duzo, wiekszasc zarabia 1. W USA np Srednia bedzie z parenascie milionow dollarow bo jak wezme B. Gates, itd itp to tyle wyjdzie. Natomiast prawdzia "srednia" czyli Median jest ... okolo 40,000 dollarow (na rok) Ot a dzieci mowia iz "komu ta matematyka potrzebna w zyciu" Jest potrzebna ... zeby Propagande i niewiedze widziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek z USA Re: Srednia vs. Median IP: *.as.uky.edu 15.07.08, 17:28 Pomylilem sie Srednia 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 10 jest (1+1+1+1+1+1+1+1+1+10)/10 = 19/10 = prawie 2 . Ale chodzi o to iz prawie 2 jest prawie 100% wiecej nizli 1 czyli gadanie o "sredniej w Polsce dobijajacej 3,000 czy iles tam" jest najprawdopodobniej bardzo dalekie od prawdy bo to nie srednia ale Medium nalezy patrzec ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Drogi "przemku" pomylłeś się jeszcze raz!! IP: *.bredband.comhem.se 15.07.08, 18:01 Prawidłową ew. miarą na podawanie takiej informacji nie jest mediana a DOMINANTA!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek z USA Re: Drogi "przemku" pomylłeś się jeszcze raz!! IP: *.as.uky.edu 15.07.08, 19:54 w Polskim tak, w angielskim is Median :-) Coz, ja sie wyksztalcilem nie w Polsce wiec wszystkiego nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 proc IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.08, 17:57 Hm... No ja powiem szczerze też nie rozumiem oburzenia co nie których. Ja zarabiam akurat jakieś 2 i pół średniej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są ludzie zarabiający mniej, ale dlaczego osoby zarabiające mało nie przyjmują do wiadomości, że dużo ludzi w Polsce zarabia średnią i ponad srednią i 10 x średnią i jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: GUS: Wynagrodzenia w czerwcu wzrosły o 12 pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 18:17 Gość portalu: mona napisał(a): > dlaczego osoby zarabiające mało nie przyjmują do wiadomości, że dużo > ludzi w Polsce zarabia średnią i ponad srednią i 10 x średnią i > jeszcze więcej. Ależ one doskonale o tym wiedzą, o czym świadczy większość wypowiedzi na tym forum. Sęk w tym, że właśnie z powodu drastycznych różnic w zarobkach średnia arytmetyczna nie jest ŻADNYM wskaźnikiem informującym o zamożności społeczeństwa. W takich przypadkach należy stosować inne miary, np. medianę. Tymczasem rząd i media uparcie wmawiaja nam, że "jest super", bo średnia rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man czy to kwota brutto czy netto?!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:58 dlaczego nikt nie pisze czy to brutto czy netto. Jesli netto to ja jestem w firmie okradany w bialy dzien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: czy to kwota brutto czy netto?!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.07.08, 18:25 zawsze sie podaje brutto bo lepiej wyglada hehehe Odpowiedz Link Zgłoś