piotrek_meteorolog 18.07.08, 21:39 Brawo. Nic nie rób dalej Platformo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karol Polska "gospodarka" to bankrut już od dawna IP: *.bredband.comhem.se 18.07.08, 21:53 Wykańczana silną złotówką, decyzjami spadkobierców Balcerowicza podtrzymwana wzrostem zadłużenia państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
soul.brother Re: Polska "gospodarka" to bankrut już od dawna 18.07.08, 23:13 rzad i inne wiejskie glupki (np.RPP) juz dawno postawili krzyzyk na polskich eksporterach. obecnie powodem ich zatroskania jest fakt ze zachodnim koncernom przestaje sie oplacac zatrudniac bialych murzynow w istniejacych na tych terenach montowniach. 'do dna' panie Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POmorze POmoże och Donek nie, nie, co teraz będzie - brać w łapę? IP: *.chello.pl 19.07.08, 06:46 z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Mech Re: och Donek nie, nie, co teraz będzie - brać w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 10:24 W przypadku Polski sytuacja pod względem finansowym wygląda wprost tragicznie. Jeśli obecnie w wieku poprodukcyjnym jest 16 proc. społeczeństwa, to w 2030 r. - będzie 30 proc., prawie dwukrotnie więcej. Co to w praktyce oznacza? Gdybyśmy przenieśli tę strukturę demograficzną na dzień dzisiejszy, to oznaczałoby, że musielibyśmy dzisiaj przeznaczać o 80 mld zł więcej z państwowej kasy na emerytury i o 40 mld zł na służbę zdrowia, razem - 120 mld, co daje dziurę budżetową o rozmiarach 10 proc. PKB. Albo musielibyśmy wszystkie świadczenia o połowę obciąć. Przy trójce dzieci na kobietę moglibyśmy być spokojni. Niestety, w Polsce mamy tylko milion rodzin, które mają troje i więcej dzieci. W tych rodzinach wychowuje się około jednej trzeciej wszystkich polskich dzieci. W praktyce to oznacza, że ten milion polskich rodzin będzie w przyszłości utrzymywał jedną trzecią populacji. Proszę zobaczyć, jakie to będzie dla nich straszne obciążenie... A nie otrzymują dzisiaj od państwa żadnej realnej pomocy. Proszę zauważyć, cała filozofia życia obecnie jest nakierowana na sprawy materialne - powszechne jest domaganie się niższych obciążeń, niższych podatków, niższych cen, a jednocześnie - wyższych zarobków, wyższych emerytur, wyższych świadczeń. To, że na poczynania człowieka oddziałuje się poprzez bodźce materialne, traktowane jest jako coś całkiem naturalnego. A jak wygląda kwestia rodzin i ich obciążeń? To jakby inny świat ekonomii! Dla nich nie ma zmniejszania obciążeń. Nie mówi się: "Niższe podatki, wyższe świadczenia itd.". Odpowiedz Link Zgłoś
kok.oro i o to wlasnie biegalo Balcerowiczowi, Kaczorowi 20.07.08, 15:13 i Tuskowi, o dobicie Polski Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar gdzie te cepy, które ciukały balerowicza? 18.07.08, 21:55 4 lata woluntaryzmu związków zawodowych w osobach rządzących + skrzypek do trumny. kiedy strajk przedsiębiorczych, którym coraz trudniej utrzymać rosnącą bandę nierobów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Cepie jeden, za trumnę zwaną polską gosp. IP: *.bredband.comhem.se 18.07.08, 21:59 odpowiedzialny jest Balcerowicz i jego kundle!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezły gość Re: Cepie jeden, za trumnę zwaną polską gosp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:39 takie głupoty to można pisać tylko ze szwecji... Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: gdzie te cepy, które ciukały balerowicza? 19.07.08, 00:30 Jestem! O ile dobrze pamietam Balceron dokonywał większych cudów. On potrafił zdusić 7%-owy wzrost w ciągu dwóch lat do ZERA! I to dzięki jego durnym pomysłom państwo nie ma najmniejszego wpływu na gospodarkę i jedyne co mozna robić to ustalać stopę procentową NBP i... majtać z rozpaczy nóżkami. Odpowiedz Link Zgłoś
doc.torov Re: gdzie te cepy, które ciukały balerowicza? 19.07.08, 01:15 ben-oni napisał: > Jestem! O ile dobrze pamietam Balceron dokonywał większych cudów. On > potrafił z dusić 7%-owy wzrost w ciągu dwóch lat do ZERA! Baju ... baju ... Walniej se glowa w mur bo znów coś PiSowi brakuje inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: gdzie te cepy, które ciukały balerowicza? 19.07.08, 08:50 SMSa nie dostal z centrali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.aster.pl 18.07.08, 21:58 Gospodarka dostaje zadyszki a zloty wręcz przeciwnie. Jeszcze trochę a pies z kulawą nogą do nas nie przyjedzie za to my wszystko bedziemy kupować za granicą tylko kto wtedy bedzie zarabiał te silne złote? Bo chyba nie stocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 18.07.08, 22:00 Pluton egzekucyjny który rozstrzela stocznie składa się dziesiątków tysięcy ich pracowników - nienażartych komunistów których miejsce jest na śmietniku historii. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar na jednego pracujacego mamy jednego lenia 18.07.08, 22:31 do tego wciąż zbyt wysoki udział firm państwowych w gospodarce. Rewolucji nie będzie - ludzie wolą słuchać bajek niż ciężko pracować. Dynamika płac w mojej subiektywnej ocenie jest na poziomie 30 a nie 12%; do tego nie mamy żadnej infrastruktury, wartościowych zasobów ludzkich, kapitału i solidarności konsumenckiej. Spowolnienie będzie poniżej 4% jak nic. Uważam, że RPP powinna być dużo bardziej restrykcyjna (i stopy i rezerwy obowiązkowe) żeby zdusić popyt konsumpcyjny. Dla wzbudzenia inwestycji przyśpieszyłbym amortyzację (tego nie wiem czy ktoś już tak robił), no i dla zminiejszenia efektu wypierania - zdusiłbym deficyt budżetowy. Ale która partia poświęciłaby reelekcję? cloclo80 napisał: > Pluton egzekucyjny który rozstrzela stocznie składa się dziesiątków tysięcy ich > pracowników - nienażartych komunistów których miejsce jest na śmietniku histori > i. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: na jednego pracujacego mamy jednego lenia 18.07.08, 23:06 Mój brat w ciągu roku z 1500PLN przeskoczył na 2500PLN drogą nacisków na szefa i awansu, a to potwierdza twoją obserwacje ze wzrost plac był zdecydowanie większy niż to podaje GUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: na jednego pracujacego mamy jednego lenia IP: 212.160.172.* 19.07.08, 11:07 A ja pracuję w TPSA i nie otrzymałem podwyżki od 5- ciu lat.( mam wyższe wykształcenie) Były podwyżki w czerwcu tego roku od 100 do 200zł ale dostali niektórzy pracownicy którzy wyrobili normę 95% w poprzednim roku. Wyrobienie normy w 50% jest niezależne od mojej pracy. To gdzie mówisz o dużych podwyżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar prawda 19.07.08, 15:29 widzisz zatem, jakk złym pracodawcą są Państwowe nieefektywne molochy? Przecież twoja firma to spółka dwóch monopoli francuskiego i polskiego. Jakiś dureń utworzył w ramach uczciwej prywatyzacji spółkę państwowo-państwową. Gość portalu: prawda napisał(a): > A ja pracuję w TPSA i nie otrzymałem podwyżki od 5- ciu lat.( mam > wyższe wykształcenie) > Były podwyżki w czerwcu tego roku od 100 do 200zł ale dostali > niektórzy pracownicy którzy wyrobili normę 95% w poprzednim roku. > Wyrobienie normy w 50% jest niezależne od mojej pracy. > To gdzie mówisz o dużych podwyżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Wytłumacz to niejakiemu"friedmanowi" IP: *.bredband.comhem.se 18.07.08, 22:01 Idiotów nie sieją. Rodzą się w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDA Re: Wytłumacz to niejakiemu"friedmanowi" IP: 80.185.242.* 18.07.08, 23:31 PRAWDA..... Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar silny złoty wynika z oczekiwań co do zachowań rpp 18.07.08, 22:52 dlatego że już od stycznia czytaliśmy opinie analityków, że RPP do czerwca będzie musiała z powodów właściwych dla naszej gospodarki podnosić stopy -złoty rósł. Spekulantom opłaca się kupować złotego bo nawet niekompetentny Skrzypek będzie musiał stopy podnieść - ekonomia i matematyka są bezlitosne dla wszystkich nawet tych, którzy ich nie rozumieją. A zatem za nadmierną, krytykowaną przez populistów siłę złotego pośrednio odpowiada wybrany przez populistów prezes NBP. Gdyby polityka piniężna była bardziej restrykcyjna (tak jak za Balcerowicza)złoty byłby mniej podatny na wpływy działań o charakterze spekulacyjnym. Oczywiście nie należy przeceniać wpływu polityków pisu na siłę złotego, ale w tym konkretnym wypadku łatwo jest wykazać pewną korelację. Gość portalu: Artur napisał(a): > Gospodarka dostaje zadyszki a zloty wręcz przeciwnie. Jeszcze trochę > a pies z kulawą nogą do nas nie przyjedzie za to my wszystko > bedziemy kupować za granicą tylko kto wtedy bedzie zarabiał te silne > złote? Bo chyba nie stocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: silny złoty wynika z oczekiwań co do zachowań 19.07.08, 11:42 friedmar napisał: > dlatego że już od stycznia czytaliśmy opinie analityków, że RPP do > czerwca będzie musiała z powodów właściwych dla naszej gospodarki > podnosić stopy -złoty rósł. Globalne rezerwy dewizowe uciekają od makulatury w postaci USD i GBP, od których lepszą alternatywą jest każda inna waluta w EU, z rumuńskimi lejami łącznie. www.tvn24.pl/12692,1553461,wiadomosc.html Czechy mają obecnie ujemne stopy % a pomimo tego korona zaczęła się gwałtownie umacniać w tym samym czasie co PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thor Oczywiste że wiecznie nie będzie rosła... IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.08, 22:05 ile może się zwiększać produkcja, (budownictwo ma się świetnie bo "wztosło" o 20 % , ale też się zatrzyma bo niedługo nie będzie dla kogo budować. Ale wina będzie platformy oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Szanowny /?/ Thorze... IP: *.chello.pl 18.07.08, 22:21 chyba nie miałbyś wątpliwości kto odpowiadałby za zadyszkę gdyby gospodarka jej dostała za rządów PiS-u :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hipokryty gdyb obecnie rządzili Kaczyści też byś tak bredził IP: 89.248.168.* 18.07.08, 22:23 też byś pisał, że gospodarka siada bo taka kolej rzeczy i to nie ich wina? Gość portalu: Thor napisał(a): > ile może się zwiększać produkcja, (budownictwo ma się świetnie bo "wztosło" o 20 > % , ale też się zatrzyma bo niedługo nie będzie dla kogo budować. Ale wina > będzie platformy oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Budownictwo już siada, popatrz na rynek 18.07.08, 22:41 jeżeli, uznać że wskaźniki zadłużenia biją rekordy, to ryzykuję teorię, że budowenictwo siądzie. Wobec nadchodzącej recesji nie przybędzie bogatych ani też nie przybędzie tych którzy by chcieli się zadłużać. Już dzisiaj deweloperzy niecenowo obniżają swoje oferty sprzedaży domów i mieszkań bo substancja nowych zasobów przerasta obecny popyt wynikający nie z chłonności rynku a siły nabywczej zgłaszających potrzeby - myslę że warto tu prześledzić rynek warszawski. Promocje mogą zwalić z nóg. Skoro na 4 inwestycje 3 odbywają się nie w Polsce a u naszych sąsiadów - nie sądzę by kwitło nam budownictwo inwestycyjne no może po za budową dróg i nowoczesnych linii kolejowych, ale to pytanie raczej o zdolności analityczne i możliwosci organizacyjne naszych rządzących. Gość portalu: Thor napisał(a): > ile może się zwiększać produkcja, (budownictwo ma się świetnie bo "wztosło" o 2 > 0 > % , ale też się zatrzyma bo niedługo nie będzie dla kogo budować. Ale wina > będzie platformy oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Re: Oczywiste że wiecznie nie będzie rosła... 19.07.08, 19:04 a czyja wina jak nie platformy . popatrz na te twarze ministrów od gospodarki i przemysłu a i w ogóle całego rządu . . ich twarze wyrażają tęsknotę za rozumem .gospodarka już wyhamowuje ,w firmach nie ma zamówien a Rudy usmiechnięty zadowolony ,że go w Niemczech chwalą . jak im podaje Polaków na tacy to dlaczego mają nie chwalić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole! robią jedynie to, co potrafią tzn walczą z PiSem IP: *.netstrefa.pl 18.07.08, 22:17 na nic więcej na twoim miejscu bym nie liczył. piotrek_meteorolog napisał: > Brawo. Nic nie rób dalej Platformo. Odpowiedz Link Zgłoś
szczal-w-glowe To znaczy dalej pedzi, tylko z zadyszka? 18.07.08, 22:23 Wszystko pomalu zamordujecie a potem bedziecie robic wielkie galy ze mialo byc tak pieknie a gowno z tego wyszlo, po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek "Polak potrafi"!!! IP: *.bredband.comhem.se 18.07.08, 22:29 To Naród debili. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar myślę, że nie. kajtku; 18.07.08, 23:17 polacy są świtnymi pracownikami za granicą ale znane ze świetnej inżynierri zarządzania tesco czy mc donalds w polsce ma kłopoty nawet z obliczeniem optymalnej obsady kas. Analogcznie jest z polską dywizją coface i wielu innych. Jeden z szanowanych euromanegerów powiedział że polacy to świetni i pracowić ludzie, którzy nie posiadają prawdziwych liderów, twórczych przywódców. Ponadto, zwróć uwagę, że nawet w tym wątku na tym forum większość głosów dotyczy jakichś speronalizowanych pojedynków a nie próby zidentyfikowania i rozwiązania problemu, który doskwiera wszystkim. To samo robią nasi politycy- jakie mleko taka śmietanka. Gość portalu: kajtek napisał(a): > To Naród debili. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Gospodarka dostaje zadyszki 18.07.08, 22:29 Tusk nie rządzi po to by Polakom żyło się lepiej. To widać niestety. Najlepszy czas jest marnowany. To jest władza dla samej władzy, bezideowa, która zapomniała o emigrantach o Polakach, którzy poszli na nią głosować. Głównym jej celem jest wywindowanie Tuska na prezydenta, stąd te spektakle które mamy od czasu do czasu, a które mają za zadanie skompromitować prezydenta. W ten sposób jest o czym rozmawiać przez następne tygodnie. Taka polityczna wojenka o koryto. To PiS robił spektakle, ale przy tym piętnował krętaczy, to PiS podatek paraliniowy wprowadził od 2009 roku, to PiS ten ohydny składkę rentową obniżył. A PO nic, po co, skoro apatycznemu narodowi wystarczy święty spokój. Już Polacy sami wten kraj przestali wierzyć, stad nawet jak rządzą nieroby im to nie przeszkadza, byleby mieć święty spokój i trochę milszą atmosferą. Ale dalej jest to co był, żrą się jak się żarli, a smród jeszcze większy. Najlepszy vzas znów marnowany. Polska - kraj zmarnowanej szansy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... PiS przegosował, ale wprowadził obecny rząd IP: 64.124.166.* 18.07.08, 22:41 to o obniżkach składki rentowej i obniżce podatku od przyszłego roku. Przegłosować można wszystko, np. zakaz importu pasz GMO przegłosowany przez PiS. Rząd znowelizował tę ustawę, ale jeśli prezio nie podpisze to ceny żarcia skoczą, a jeść będziemy dalej świnie karmione GMO tylko z importu :-) Rząd jest od tego aby utrzymywać dyscyplinę budżetową narazie mu się udaje. Swiatowa gospodarka zwolniła, trudno żeby w Polsce nie było tego efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: PiS przegosował, ale wprowadził obecny rząd 18.07.08, 22:45 To mało od rządu wymagasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PiS przegosował, ale wprowadził obecny rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 22:55 Jesli tyle rzeczywiście od Polski wymagasz, to PO jest dla ciebie w sam raz. Ja jednak twierdzę że Polska potrzebuje dużo więcej niż utrzymanie w ryzach deficytu oraz mamienie wizjami cudu, którego nie bedzie bez konkrentych działań, by być silnym krajem gospodarczo. Dlatego PO to nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Re: PiS przegosował, ale wprowadził obecny rząd 19.07.08, 19:09 a w USA biją murzynów i gospodarka nie zwalnia Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Nie mieszaj polaków baranie z kurduplem! 18.07.08, 22:42 Gó.. mnie obchodzi co robi PO!!!Popatrz co robi kurdupel i jego świta. Tusk nie musi nic robić aby ten mały idiota się nie skompromitował.Najwyrazniej jesteś zwolennikiem PiSu. Szkoda mi ciebie.Najwyrazniej z powodu sympati do tej parti zboczeńców politycznych potraciłeś zmysły. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Nie mieszaj polaków baranie z kurduplem! 18.07.08, 22:51 A mnie obchodzi co robi i PO i PiS. I stwierdzam że PiS zrobiło więcej dobrego niż PO. Ale ci co czytają GW i oglądają TVN może tego nie zauważyli. To miłe że ci mnie szkoda, ale niepotrzebnie, bo ja też głosowałem za PO w 2005 roku i nie powtórzyłem tego, bo na nierobów się nie głosuje po prostu. Wtedy jeszcze tego nie widziałem, że mamy doczynienia z partią nierobów. Szkoda mi raczej tej ślepej wiary w waszego idola. On was zostawił. On widzi w swoich marzeniach nie drugą Irlandię w Polsce, a pałac prezydencki. To naprawdę widać. Władza dla władzy nie dla Polski i jej przyszłości:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Nie mieszaj polaków baranie z kurduplem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:24 Zabierz się za robotę i nie narzekaj. Ja tam pracuję i żyje mi się coraz lepiej. Silna złotówka też mnie cieszy, przestaję by pariasem Europy i nie muszę nigdzie jeździ za chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
moherfucker1 Re: Nie mieszaj polaków baranie z kurduplem! 19.07.08, 08:54 NO to wymien sukcesy PiS. Czekam... piotrek_meteorolog napisał: > A mnie obchodzi co robi i PO i PiS. I stwierdzam że PiS zrobiło > więcej dobrego niż PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:01 piotrek_meteorolog napisał: > Tusk nie rządzi po to by Polakom żyło się lepiej. To po co? Aby pisać ustawy, które Lechu wetuje? > To PiS robił spektakle, ale przy tym piętnował krętaczy, Dużo ich zebrał w swym rządzie. Trzech - Kaczmarek, Lipiec i Lepper zmagają sie z prokuraturą. Tak samo jest z wiceministrami. > to PiS podatek paraliniowy wprowadził od 2009 roku, O jaka nowość 2009 już był? Szkoda, że Jarek nawet złotówki nie zabezpieczył na tą obniżkę. Doradźmy więc Tuskowi aby od 2015 zlikwidował podatek. > to PiS ten ohydny składkę rentową obniżył A podwyższył zdrowotną i akcyzę od paliw gwoli przypomnienia > Najlepszy czas znów marnowany Na co? Na zabawy teczkami. Oh jaka szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:12 Prostackie odpowiedzi człowieka który nie ma argumentów za bardzo. Akcyze to podwyższył na LPG rząd Tuska do najwyższego poziomu w Europie. Zniósł ustawę kominową dzięki czemu żyje się lepiej, ale prezesom. Natomiast twoja odpowiedź do podatku paraliniowego znamionuje że jesteś imbecylem. Gdybyś był mniej podatny na manipulacje TVN-u i GW to zrozumiałbyć ze paraliniowy podatek będzie obowiązywał od 2009 roku. Jednak za trudne jak widać lub efekt braku argumentów. Ale cienizny obecnego rządu darmozjadów, bo tak to trzeba nazwać nic nie przykryje. Tylko szkód narobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:55 "Akcyze to podwyższył na LPG rząd Tuska do najwyższego poziomu w Europie" Mylą ci się tzw. "fakty medialne" z reczywistością. Póki co żadnej zmiany w akcyzie nie było pacanie, ostatnią wprowadził PiS podwyzszajac o 25gr na benzynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:14 A co do wetowania ustaw. Tak tak Lechu zawetował jedną ustawę medialaną i słusznie, bo chyba TVN to za mało i PO szukała kolejnych tub propagandowych, którym można bylo wysyłać instrukcje z biura monitoringu. Elektorat PO jest tak podatny na medialaną papkę i pranie mózgów przez media, że aż was mi szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ret Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: 212.76.37.* 18.07.08, 23:06 Piotrek meteorolog - 10/10 trafnie a społeczeństwo dało się zamienić w bezmózgich kiboli dwóch partii, dwóch kandydatów na prezydenta i nic już się nie liczy tylko "doping" buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
wpiwnicznejizbie Re: Gospodarka dostaje zadyszki 18.07.08, 23:39 Sekta NEOLOBERALOW niszczy od wewnatrz nie tylko Polske, ale tez Ameryke,mimo ze sa tam wieksze pozory demokracji. Nie jest mozliwa zdrowa gospodarka,jezeli kraj niewiele eksportuje,za to wiekszosc towaru importuje.W Ameryce tez wyznawcy Miltona Friedmana wysprzedali caly majatek kraju,a teraz skarb panstwa zadluzaja.Oligarchowie glodem chca zmusic amerykanow do zejscia do poziomu chinskich niewolnikow. Mocodawcy Balcerowicza odebrali Polsce narzedzia pracy,jedyne co zostalo to emigracja za chlebem.Poniewaz KaTuski nie sprawdzily sie na stanowisku pracy,nalezy ich wymienic na pracownikow,ktorzy zrobia cos pozytecznego.Amerykanski kapitalizm w swoim stadium nowotworowym prowadzi do anarchii i wyniszczenia kraju.Trzeba studiowac rozwiazania niemieckie,francuskie i skandynawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar etatyzm czy nowoczesny postliberalizm? 18.07.08, 23:54 myślę że trudno przekładać proste modele maroekonomiczne na prawdziwe życie. nie wierzę w świat czarno biały. zróć uwagę kolego że wolność rynkowa jest wyższa niż w polsce - i w stanach i w niemczech i we francji; bardzo podobnie wyglada wskaźnik mówiący o odsetku firm państwowych w gospodarce - u nas jest wyższy niż w tych trzech podanych przez Ciebie krajach. Czy własność prywatna i wolny rynek na pewno są przyczyną naszych kłopotów? Stocznie, kopalnie, FSO, Poczta Polska, TVP - czy na pewno te firmy są prywatnymi źle zarządzanymi wytworami liberalizmu? wpiwnicznejizbie napisał: > Sekta NEOLOBERALOW niszczy od wewnatrz nie tylko Polske, > ale tez Ameryke,mimo ze sa tam wieksze pozory demokracji. > Nie jest mozliwa zdrowa gospodarka,jezeli kraj niewiele > eksportuje,za to wiekszosc towaru importuje.W Ameryce tez wyznawcy > Miltona Friedmana wysprzedali caly majatek kraju,a teraz skarb > panstwa zadluzaja.Oligarchowie glodem chca zmusic amerykanow > do zejscia do poziomu chinskich niewolnikow. > Mocodawcy Balcerowicza odebrali Polsce narzedzia pracy,jedyne co > zostalo to emigracja za chlebem.Poniewaz KaTuski nie sprawdzily sie > na stanowisku pracy,nalezy ich wymienic na pracownikow,ktorzy zrobia > cos pozytecznego.Amerykanski kapitalizm w swoim stadium nowotworowym > prowadzi do anarchii i wyniszczenia kraju.Trzeba studiowac > rozwiazania niemieckie,francuskie i skandynawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: 71.167.135.* 18.07.08, 23:58 > Sekta NEOLOBERALOW niszczy od wewnatrz nie tylko Polske, > ale tez Ameryke, KIM sa amerykanscy liberalowie? >Trzeba studiowac > rozwiazania niemieckie,francuskie i skandynawskie. KTORE to rozwiazania sprawdzaja sie tak dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Bulba ! :) IP: 71.167.135.* 18.07.08, 22:52 Aby dostac zadyszki, trzeba najpierw NAPRAWDE pedzic... (pedzenie na pozyczkowym koksie NIE JEST pedzeniem). Teraz bedzie najciekawsze: splacanie kosztu koksu z "niepedzacej gospodarki" (jak to juz nam raz w przeszlosci Balcerowicz zaaplikowal ...) bez pozyczek i bez zyskow z wyprzedazy majatku panstwowego, za to z PRAWOtyzacja wymuszona przez UE i polskich Zydow) BUM! Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww jakie pewne? 18.07.08, 23:00 jesteśmy w pierwszej fazie cudu gospodarczego, co się dzieje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.teleton.pl 18.07.08, 23:15 W zeszlym roku Irlandia kraj w ktorym wzrost PKB wyniósl 5,2% czyli niewiele gorzej od Polski miala wzrost produkcji przemyslowej na poziomie tylko 5%. Mowimy tu o kraju w ktorym udzial przemyslu w PKB wynosi 46%. W Polsce w zeslzym roku przy wzroscie PKB ponad 6% wzrost produkcji przemyslowej ksztaltowal sie na poziomie cos ok 10% o ile dobrze pamietam. W naszym kraju udzial przemyslu w PKB wynosi 31% i jest to poziom zblizony do tego co mamy w wiekszosci krajow wysoko rozwienietych. Tak wiec z jednej strony wzrost produkcji przemyslowej caly czas wbrew pitoleniu roznych analitykow itp mam calkiem niezly, poza tym zobaczymy jak to sie ukszytaltuje na koniec roku. Przy tym wszystkim biorąc pod uwage udzial produkcji przemyslowej w PKB za pitolenie nalezy uznać twierdzenia że troche wolniejszy wzrost produkcji przemyslowej jest rownoczesnie oznaka wyraźnego spowolnienia gospodarczego. Takie twierdzenie byloby uzasadnione dopiero wowczas gdy mielibysmy pelne dane z sektora uslug ktore by to potwierdzaly. Sektor uslug w naszym kraju to ca 65% PKB, czyli poinad 2 razy wiecej niz przemysł. 3% wzrost dynamiki w sektorze uslug mialby wiekszy wplyw na wzrost PKB niz 3% spadek dynamiki produkcji przemysłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:32 Nie tłumacz i tak nie zrozumieją. Wg. co niektórych wszystkiemu winni Balcerowicz i Żydzi. Wolą dopłacac zagranicznym armatorom do statków, ładując kasę z podatków w plajtującą stocznię niż sprywatyzowac albo zrównac z ziemią. Grunt żeby produkowac i sprzedawac za złotówki wymienialne na żołędzie i orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wel Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:21 wzrosty samochodów też sie skoncza wszystko idzie na plac a nie do klienta. a przy 3,21 za Euro meble padna na dobre i mali przedsiebiorcy którzy importuja również. Jak waluta moze skoczyć o 6% w miesiąc , tego nikt nie wytrzyma. Lipiec mimo ,że jest wiecej dni roboczych bedzie jescze gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 18.07.08, 23:32 Tylko ze malych i srednich eksporterow polscy decydenci maja gleboko w d... , cieza sie ze montazownie zainstalowane w Polsce zwiekszaja eksport .... Tylko ze pojutrze moze juz ich nie byc w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipiec Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.gprs.plus.pl 18.07.08, 23:32 Lipiec to właśnie wyszedł...z aresztu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:36 Wytłumacz mi, jak to możliwe, że w RFN mają pieniądze po 1 euro i jeszcze im się opłaca? I nie zarabiają tam tyle co biali murzyni w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Euro się nie umacnia do euro 18.07.08, 23:29 No, ale PiSdy, podgamonie i szamboobrońce wiedziały lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Euro się nie umacnia do euro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:38 No coś ty, przecież to by wykończyło eksporterów, bo wtedy by mieli euro po 1 euro! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNISZCZA Gospodarka dostaje zadyszki IP: 80.185.242.* 18.07.08, 23:34 POLSKE I POLAKOW........... Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 a potfonsy 19.07.08, 01:06 kupują akcje. i dobrze. ktoś musi stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 01:16 Wujaszek Stalin określił by to jako "ZAWRÓT GŁOWY OD SUKCESÓW". Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 06:49 jedynym plusem recesji będzie druga kadencja dla Lecha Kaczyńskiego. Donaldu Tusku może się żegnać z Pałacem Prezydenckim jak bezrobocie znowu wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Przewidywalam to jesienią zeszlego roku 19.07.08, 07:55 i dlatego nie glosowalam na PO tylko na PiS, chociaz bardzo nie podoba mi sie, mizdrzenie sie PiSu do skrajnej prawicy i ojca Rydzyka. Nie mam z tego powodu, że mialam rację, satysfakcji. Zastanawiam sie jak zminimalizować straty w mojej firmie i jak najmniejszym kosztem przetrwać ten trudny czas. Nieszczęściem rządów Tuska są trzej ministrowie. Radek Sikorski, Rostowski i Ćwiąkalski... no i sam premier W tak trudnych czasach osoby zajmujące te stanowiska odgrywają kluczową rolę. Np. Ćwiakalski jest odpowiedzialny za powrót "podatku korupcyjnego". Sopot jest jego klasycznycm przykladem. Jaki przedsiębiorca wytrzyma stawkę za pozwolenie na wybudowanie 5 mieszkań odpalenie 2 jako łapówki! Sopot pokazuje nam jeszcze jedno zjawisko które podejrzewam, ze ma szerszy zasięg. Z Polski wycofuje się inwestor włoski. Zaniechania i błedy innych członków rządu w tym tych z wymienionej przeze mnie trójki to temat na długi artykul... Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Uważasz , że s Kaczorami jest wszystko w porządku? 20.07.08, 10:10 Jeżeli tak to polecam najbliższy zakład psychiatryczny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 09:11 Gospodarka polska nie może zwalniać bo i nie pędziła. To co słyszeliśmy w mediach to był tylko szum informacyjny mający za zadanie nagonić jak największa liczbę ludzi na branie kredytów. W ciągu ostatnich 3-4 lat doszło do swoistego zepsucia światopoglądu większości Polaków ideą posiadania czegoś na kredyt. To co zabija gospodarki zachodnie zostało nam w tak krótkim czasie wszczepione i teraz mamy tego konsekwencje. Ludzie zatracili swoistą umiejętność oceny realnej wartości produktu. Reklamy i zachęty kredytowe sprawiły, że większość artykułów, z którymi mamy do czynienia jest przewartościowana. Ale tak to niestety jest jak ludzie w ocenie budżetu rodzinnego uwzględniają możliwość kredytową. Prawda jest taka, że gdyby nie kredyty to tak na prawdę mogli byśmy kupować więcej bo artykuł byłby faktycznie znacznie tańszy. Wracając do gospodarki ... Niestety w odróżnieniu od bogatych krajów zachodu, polska gospodarka oparta do tej pory na zdolności kredytowej jej obywateli teraz dozna prawdziwego marazmu i to na całej linii. Koniec z owczym pędem do kredytów hipotecznych a i na giełdę też już żaden jeleń zaciągnąć się nie da. Swoją drogą GPW już dawno przestałą być giełdą a stałą się zwykłą piramida finansową, która w obliczu braku finansowania zaczyna się chwiać. Spadki na giełdzie oznaczają ni mniej ni więcej tylko to, że ludzie wycofują z niej pieniądze bo już wiedzą, że to nie jest fabryka, która coś produkuje żeby przynosić zysk. Giełda w Polsce stała się zwykłym targiem spekulantów, skubanych przez ludzi na nim pracujących. To co jest pewne, to to, że ludzie, którzy w większości nawet nie potrafią w świecie realnym wskazać palcem produktu, którym "handlują", ściągają poważny haracz od tych, którzy ten produkt wytworzyli. Jest nieciekawie ale może być jeszcze gorzej. Odpływ młodych ludzi z kraju plus niemożność posiadania mieszkania przez tych co pozostali sprawia, że przyrost naturalny w Polsce jest na potężnym minusie. To co obecnie słyszymy to już głośne pohukiwania nadchodzącej burzy, która może zetrzeć w proch nasz system finansowy. Na pierwszy ogień pójdą ZUS i fundusze emerytalne. Matematyki oszukać się nie da, jeżeli nie będzie ludzi do pracy to i nie będzie pieniędzy na utrzymanie emerytów. Nagle się okaże, że pieniądze gromadzone w postaci składek emerytalnych wyparowały ... a raczej odpłynęły do kieszeni tych, którzy w kolejnych rządach byli przy korycie. A co robią kolejne rządy w tej sprawie? nic ... bo tak na prawdę nikomu na ludziach nie zależy dopóki może być przy korycie i czerpać dochody z możliwości piastowania stanowisk dobrze opłacanych. Jest nawet gorzej, ludzie Ci jawnie pokazują, że nie mają zamiaru nic robić ... z uśmiechem na twarzy występują przed kamerami i śmieją się z nas. Nasi politycy stworzyli swoiste państwo w państwie i zajmują się tylko swoimi "problemami". Dawno już zapomnieli komu ma służyć ich praca i w ogóle co jest sednem ich pracy. 90% tego co podają media to starcia międzypartyjne, mające wykazać kto ma rację i kto jest "ważniejszy". Takie sprawy jak, lecznictwo, szkolnictwo, autostrady czy Euro2012 to tylko "przeszkadzacze" w ich codziennej "pracy". Pomimo jawnego nieróbstwa naszych polityków jesteśmy karmieni propagandą sukcesu jakoby to polska gospodarka miała się dobrze i pędziła ku świetlanej przyszłości. Prawda jest jednak taka, że nasza rodzima produkcja umiera na rzecz montowni, które są zakładane w Polsce. Firmy, które do tej pory płaciły podatki wypierane są przez koncerny z tych podatków zwolnione. Pieniądze rwącą rzeką odpływają z kraju zubażając nas wszystkich. Polski rodzimy eksport zamiera a to co tak świetnie się rozwija to tylko zwrot złożonych w polskich montowniach artykułów. To jest prawda o polskiej gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Świnta prawda.Lepiej bym tego sam nie opisał. IP: *.bredband.comhem.se 19.07.08, 09:55 Tylko kto to zrozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol W uzupełnieniu.... IP: *.bredband.comhem.se 19.07.08, 10:31 70% tzw. "polskiego eksportu" to MONTAŻ dla zagr. koncernów 12% eksportu to surowce. Gospodarka "schładzana" poprzez BEZSENSOWNE podnoszenie stóp procentowych forsowane przez balcerowiczowskich pachołków. / jako, że te osły same nie wierzą w to co robią znależli ostatni argument za podwyżką stóp w tzw. efekcie drugiej rundy/. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
seiw83 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 10:13 niestety przedmowca ma zupelna racje, co z eksportu jak produkcja na rynek wewnetrzny jest niska sila nabywcza pieniadza tez. co mozna kupic za minimalna roczna pensje albo za srednia u nas a w krajach rozwinietych. roznica jest ogromna. niestety wynika to z systemu podatkowego, co kazdy placi duzo a ci co wiedza jak to uniknac to placa malo, bez konsumpcji nie ma produkcji bez produkcji itak dalej. tak dlugo jak beda tak archaiczne metody zarzadzania a polska mentalnosc zakorzeniona gleboko w komunzimie tak dlugo pracownicy beda potrzebowac poganiacza a nie menagera czy kierownika, z perspektywy mojego pokolenia nie jest to wesole, a jak sie wyjedzie na zachod i zobaczy niuase i zacznie porownywac to juz sie nie chce wracac. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 10:39 Lava 71 bardzo trafna analiza !! Zgadzam sie w 100% . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmochowski lava71 - IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 12:00 Lava71 nie wiem co ty "łykasz" ale to naprawde daje niezłego kopa! (pewnie to samo co kaczor). - Niby nie debil (bo taki napisze najwyzej trzy słowa) ale bzdury smarujesz totalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrydmochowski Re: lava71 - IP: *.bb.sky.com 19.07.08, 12:03 z twojego postu wynika za masz inny poglad na nasz gospodarke?? wiec sadzisz ze wszystko jest OK a Slonce Peru i jego zgraja nierobow pracuja dobrze i efektywnie???? Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek11 Re: lava71 - 19.07.08, 13:14 gdybyś przytoczył choć jeden kontrargument, możnaby potraktować Twój post powaznie, a tak... Zgadzam się w pełni z Lavą. A szczególnie bliskie mi jest , bo z codziennej praktyki, spostrzerzenie o handlarzach "produktów". Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 11:35 Gospodarka dostaje zadyszki na całym świecie, w szczególności w USA i Zachodniej Europie. Po prostu wchodzimy w kolejny dołek cyklu 8-11 letniego cyklu koniunkturalnego i nikt na to nie poradzi nawet przez wydrukowanie setek miliardów dolarów i obniżenie stóp %. Polska gospodarka nie jest zawieszona w próżni ale mocno powiązana z rynkami zachodnimi od co najmniej czasów Gierka (wtedy ceny ropy i koszt kredytów dewizowych)i zawsze w takiej sytuacji wpadała w dołek w tym samym mniej więcej czasie. mikro.univ.szczecin.pl/bp/index.php?a=h2f9 (str141) www.wprost.pl/ar/121888/Recesja-u-bram/?I=1309 Najbliższy dołek będzie znacznie łagodniejszy od poprzednich ze względu na czekające nas kilkadziesiąt mld EUR inwestycji z funduszy UE. Co do eksportu to znaczenie ma też efekt bazy. Przy obecnej jego wartości = 168 mld USD, utrzymanie dotychczasowego tempa wzrostu ok. 20% rocznie oznaczałoby przyrost roczny 40 mld USD i więcej, a po kolejnych 10 latach musielibyśmy eksportować ok. 80-90% PKB (i to przy utrzymaniu 5% wzrostu PKB). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnymak mocny złoty - export nieopłacalny IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.08, 11:47 co się dziwić. Wyroby z drewna jeszcze niedawno się opłacały, a teraz export do U.E. przynosi znikome zyski :( wg. mnie złotówka za szybko się umacnia, co rozwala export Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: mocny złoty - export nieopłacalny 19.07.08, 12:46 Gość portalu: czarnymak napisał(a): > wg. mnie złotówka za szybko się umacnia, co rozwala export Struktura handlu zagranicznego I-V.2008 : POJAZDY SAMOCHODOWE I POZOSTAŁE POJAZDY MECHANICZNE Eksport : 3027 mln EUR Import : 2243 mln EUR CZĘŚCI I AKCESORIA DO POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH Eksport : 2474 mln EUR Import : 1801 mln EUR SILNIKI SPALINOWE TŁOKOWE Z ZAPŁONEM SAMOCZYNNYM (WYSOKOPRĘśNE I ŚREDNIOPRĘŻNE) Eksport : 1436 mln EUR Import : 178 mln EUR NADWOZIA (WŁĄCZAJĄC KABINY), Eksport : 201 mln EUR Import : 57 mln EUR APARATURA ODBIORCZA DLA TELEWIZJI Eksport : 1613 mln EUR Import : 324 mln EUR MEBLE DO SIEDZENIA Eksport : 1329 mln EUR Import : 243 mln EUR MEBLE NIE OBJĘTE POZ.9401 I 9402 I ICH CZĘŚCI Eksport : 1033 mln EUR Import : 213 mln EUR Eksport 5 m-cy 2008/5 m-cy 2007 = 47,5 mld EUR/40,5 mld EUR = 117,3% www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/2556BC8A-2D6D-473D-AFF6-7E1A6ABE7798/46704/infhz5_2008.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
pandora-online Gospodarka zdechla juz dawno 19.07.08, 14:20 a wraz z nia gielda.Popularnosc Feldwebla rosnie a w kraju rzadzi bolszewicka mafia SB.Czekam na upadek gospodarczy,dewaluacje,ogloszenie niewyplacalnosci kraju i co wtedy?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Trzepaczka Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.cust.tele2.pl 19.07.08, 16:16 Na giełdzie spadki mamy już od października 2007r. To właśnie wtedy pojawiły się już pierwsze symptomy osłabienia naszej gospodarki. Przypuszczam że w tym roku i w następnym - 2009r. sytuacja będzie się nadal pogarszać. Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 16:33 Gość portalu: Paweł Trzepaczka napisał(a): > Na giełdzie spadki mamy już od października 2007r. To właśnie wtedy > pojawiły się już pierwsze symptomy osłabienia naszej gospodarki. Te symptomy to rekordowe zyski i wypłacane za 2007 dywidendy polskich spółek giełdowych. > Przypuszczam że w tym roku i w następnym - 2009r. sytuacja będzie > się nadal pogarszać. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 16:47 Nawet ta zdyszka spowoduje dalsze umocnienie sie zlotego .... Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Gospodarka dostaje zadyszki 19.07.08, 22:42 To nie są dobre wiadomości:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 20.07.08, 01:34 Wlasnie gielda warszawska szuka akcjonariuszy na Ukrainie.Ludzie! nie wierzcie tej bandzie postkomuchow. Jeszcze doprowadza was do tego, ze bedziecie stac w kolejce pod bankami po dolary. Jak mowia ruskie: Dolar i w Afrikie Dolar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn7 Gospodarka dostaje zadyszki IP: *.ssnet.pl 20.07.08, 14:10 Odbicie walut będzie jak kapitał zachodni wycofa obligacje z Polski i będzie zamieniał złotówki na waluty /pażdziernik.Zarobią podwójnie -na oprocentowaniu i na przewalutowaniu / sprzedali euro po 3,5 zł a kupią po 3,2 zł. Można im zmienić plany - gdyby każdy z nas kupował teraz tanie euro- wtedy musieli by kupić euro po tej cenie po jakiej sprzedawali 2 miesiące temu. Odpowiedz Link Zgłoś
ra88 spekulacyjna cena zl zabija Polske 20.07.08, 14:39 USA obnizaja cene $, zeby ozywic swa gospodarke, a PL szkodnicy sztucznie zawyzaja cene zl, zeby dobic polska gospodarke. KOmu na tym zalezy? Tylko bankierskim mafiom, ktore manipuluja cenami waluty. Polska wkrotce podzieli los Argentyny. Odpowiedz Link Zgłoś