Dodaj do ulubionych

Byli emigranci do banków

12.08.08, 21:42
BRAWO! Cenic sie - teraz my - zmywaki wrócimy do PL i bedziemy pracowac za
godna pensje i to my bedziemy sie smiac ostatni.
Obserwuj wątek
    • charlie11 Re: Byli emigranci do banków 12.08.08, 21:47
      Aby sie cenic to trzeba cos soba prezentowac. Taki maly szczegol. Ze
      zmywaka do dyrektora daleka droga, ale zycze powodzenia.
      • krycha_z_gazowni Re: Byli emigranci do banków 13.08.08, 04:55
        Nie przesadzajmy, (zdecydowanie!) nie wszyscy
        emigranci to patałachy.
        Trochę szacunku za ciężką pracę i odwagę.
        • Gość: Wella Wzrosną wynagrodzenia IP: 80.68.236.* 13.08.08, 12:31
          Bo są one niskie (jak podaje www.ile-zarabiamy.pl ) Jak coraz więcej
          ludzi będzie się ubiegać o wyższe pensje to w końcu je dostaniemy, pracodawcy
          nie będą mieli wyboru.
          • Gość: moe 5 tys to sporo jak na początek IP: *.homenett.pl 13.08.08, 12:40
            Dziwne byłoby gdyby od tak ,kogoś z ulicy zatrudniono :) ,to jeszcze tyle płacono.
            To ile zarabiałby ktoś ze stażem ?
            • Gość: lolo Zaraz zaraz PLN spada - emigranci znowu wyjezdzaja IP: 199.198.251.* 13.08.08, 14:37
              Od tego tygodnia emigranci wracaja zagranice bo zlotowka spada. I
              znowu mozna poza PL wiecej zarobic po przeliczeniu? Tusku musi
              skupic troche zlotowek bo mu emigracja wyjedzie he he.
              • Gość: jasio Ja wróciłem i chce 8000 na reke i nie bede nawet IP: 81.15.161.* 13.08.08, 15:48
                o tym dyskutował, ma byc 8000 i juz, znam angielski i mam obycie w swiecie a to
                najpotrzebniejsze teraz w swiecie finansów, mam tez licenjata z bankowosci z
                kozminskiego!!
      • Gość: BB Re: Byli emigranci do banków IP: 194.213.1.* 13.08.08, 09:12
        Nie przesadzajmy z tym. Jak patrzę na polską mendżerię to śmiem
        twierdzić, że wielu obecnych dyrektorów to tacy ludzie oderwani od
        zmywaka, tylko mają zwykle trochę znajomości. Podstawowe ich
        umiejętności to wiedza z kim wypić i na jaką imprezkę się wkręcić.
        • emel2x Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli stud 13.08.08, 12:07
          studia to patałachy. Inaczej tego nazwac nie można. Mało tego,
          wołając po zmywaku czy paleciaku na którym przesiedziało się
          ostatnich kilka lat 5 tys złotych na rękę, bo skończylo się np
          studia mgr z zakresu stosunków międzynaroodowych na UJ albo UW,
          dowodzi bycia jeszcze większym patałachem. Jak jesteś taki bystry
          jeden z drugim to czemu wtedy nie znalazłeś sobie pracy. A może
          wracasz do kraju bo potrafisz sobie przeliczyć, że:
          1) kurs euro spadł z 4,2 do 3,2 a funta z ponad 6 do nieco powyżej 4
          i nie opłaca sie już nosić worków z azbestem?
          2) twoje oszczędności zaczynają topnieć z powodów jak wyżej i nie
          stać cię pomału nawet na sprowadzany z Niemiec samochód?
          Gratuluje wyboru jaki podjąłeś kilka lat temu. teraz rób kawę
          angolom w restauracji albo śmigaj paleciakiem po Tesco. Najlepiej do
          końca życia lub aż Cię nie zwolnia. Ja Cię w swojej firmie na pewno
          nie zatrudnie. Portiera już mam - dobry i uczciwy człowiek, cenię go
          za cięzką pracę tu w kraju.
          Dla idiotów: Nie mam bogatych rodziców, którzy po studiach mi
          pomagali. Zacząłem jak większośc tutaj od bezpłatnych praktyk, potem
          stażu za 800 brutto...
          • Gość: anty-idiot Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.08, 12:56
            patrzcie dzieci, idiota na forum!
          • Gość: luznaguma Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli IP: 151.54.247.* 13.08.08, 13:07
            Hmm, jak czytam sobie wypowiedzi takich ''patalachow'' jak Ty, to jestem
            niezmiernie kontent ze przed laty opuscilem ten smutny jak p i z d a kraj. I z
            biegiem lat nic sie nie zmienia - bezmozgowych polaczkow wciaz nie sieja, sami
            sie rodza. I startuja od bezplatnego stazu, a potem za 800 zl, a na koniec staja
            sie aroganckimi wypasiorami ktorzy mysla ze zjedli wszystkie rozumy swiata. jest
            oczywiste ze Ty, marny kolezko, jestes jedynie kolejnym tyfusem i powiekszasz
            liczbe tych ktorzy mnie moga pocalowac w doope.
            • emel2x Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli 13.08.08, 13:21
              jeżeli nie chcesz wrócić, to sobie tam zostań. Chwalę Cię za to. ale
              jeżeli myślisz o powrocie, bo czarne chmury się nad twoją doopą
              zbierają i chcesz urządzić się w kraju, smutnym jak p i z d a, to
              nie oczekuj zarobków jak w tym artykule.. Dla większości Polaków
              jesteś zerem, podobnie jak twoi koledzy ze zmywaka
              • Gość: luz Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli IP: 151.54.245.* 13.08.08, 19:09
                Dla Twojej informacji nie jestem jak to sugerujesz zmywakiem (musisz byc
                nieprzecietnie inteligentny zeby z kilku zdan na forum wnioskowac kto jaka prace
                wykonuje - zadzwon do Scotland Yardu, slyszalem ze szukaja tam nowych
                talentow...). Jesli kiedykolwiek wroce to z pewnoscia bede oczekiwal zarobkow
                adekwatnych do moich kompetencji i to pracodawca oceni czy moge oczekiwac 5 czy
                10 K. Ja zas jestem spokojny bo to co robie zawsze jest w cenie.
                A na koniec: nie martwi mnie ze dla wiekszosci Polakow jestem zerem, bo tez sama
                wiekszosc Polakow to nie smietanka inteligencji. Fakt ze wyjechalem nie znaczy
                ze jestem zerem, wykorzystalem tylko okazje zeby zarabiac wielokrotnie wiecej
                niz w Polsce, delektowac sie srodziemnomorska kuchnia i stracic z horyzontu cale
                dziadostwo tego smutnego jak p i z d a kraju. A zera ktorym zabraklo jaj lub
                umiejetnosci zostaly w kraju zasuwac jak muly za jakies grosze.
                Ja zarobione pieniazki inwestuje z glowa, wiec gdy wroce nie bede sie musial
                urzadzic bo juz bede urzadzony.
                I kto tu jest zerem?
                • Gość: Luzak Siwy nie przesadzasz z tymi kompetencjami? :) IP: *.tvk.torun.pl 15.08.08, 01:11
                  jak w temacie
                  • Gość: Sajko to byl zart jak cos, w sumie to i tak pewno nie ty IP: *.tvk.torun.pl 15.08.08, 01:17
              • mcov zaczynales od 800 a teraz masz 1800? 13.08.08, 19:20
                gratuluje
              • Gość: HongKong Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli IP: *.bmly.cable.ntl.com 13.08.08, 20:55
                Emel, moze zaproponujesz jakies rozwiazania dla wracajacych z emigracji ?
                Jak powinni sie przygotowac mentalnie i profesjonalnie do polskich realiow ? w
                koncu to twojii ziomkowie ktorzy beda placic podatk iw PL nie w UK ... troche
                szacunku ziom
                • mcov nie emel tylko MENEL 13.08.08, 21:38

• Gość: koyoth Re: nie emel tylko MENEL IP: 195.205.44.* 14.08.08, 09:09
                    Ale wrażliwa jest ta emigracja.. Burzy się jakby nie wiadomo co.
                    Więc jednak coś macie na sumieniu. Chcecie wracać, bo sie obawiacie
                    zwolnień i dalszego spadku Euro... a kompetencje.... hahaha. Na
                    pewno po zmywaku są strasznie wysokie. Wracajcie, przydacie się w
                    kraju. mam brudne naczynia w zlewie - dam 10 funtów za godzinę.
                    Wracajcie!
                    • mcov z tych 1200 PLN na lape zaplacisz L10/h? 14.08.08, 16:28
                      Eeeee, przesadzasz.
                      • Gość: koyoth Re: z tych 1200 PLN na lape zaplacisz L10/h? IP: 195.205.44.* 18.08.08, 09:54
                        Ooo mcov, chyba zmiana w Tesco albo przerwa na siku, bo w krótkim
                        okresie czasu zaobserwowałem Twoją olbrzymią aktywnośc pod różnymi
                        postami. Ale w każdym miejscu tak samo głupie komentarze. Przed
                        powrotem do kraju poczytaj sobie kilka książek, może się szare
                        komórki odrodzą...
          • Gość: dubliner80 Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli IP: *.cit.com 13.08.08, 14:37
            a teraz skonczyles jako kretyn, ktory nie potrafi czytac ze
            zrozumieniem...
          • mcov zamilcz chamie 13.08.08, 19:18

• Gość: nn Re: Wszyscy emigranci ktorzy wyjechai i skonczyli IP: 86.156.46.* 14.08.08, 21:04
            a ja zaczelam od sprzatania w Wielkiej Brytanii po skonczeniu
            studiow (z czegos sie trzeba utrzymac), po kilku tygodniach takiej
            pracy zatrudnilam sie w szkole jako technik, gdzie spedzilam 10
            miesiecy, a obecnie pracuje jako Senior Chemist w rozwijajacej sie
            firmie (moje obowiazki - wykonywanie analiz chemicznych,
            sporzadzanie raportow z analiz, kontaktowanie sie z klientami,
            nadzorowowanie osoby zatrudnionej jako Chemist, odpowiedzialnosc za
            wszelka dokumentację zwiazana z analizami, w tym odpowiedzialnosc
            finansowa, odpowiedzialnosc za kalibrowanie przyrzadow pomiarowych,
            normy ISO, itd.). Ciekawe czy w twojej opinii jestem patalachem lub
            idiota? A tak swoja droga, to zamierzam doswiadczenie nabyte w owej
            firmie wykorzystac w kraju. A moze jak wroce to powinnam czuc sie
            gorsza, bo wyjechalam do Wielkiej Brytanii, gdzie w dodatku
            przytrafila mi sie na poczatku praca sprzataczki?
    • milu100 Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. n... 12.08.08, 21:48
      niech się cenią, może wszystkim pójdą pensje w górę

jednak jestem przeciwny dawania im jakiegoś specjalnego dofinansowania na
      start firmy, jeśli tak to dofinansowanie dla wszystkich nie tylko dla
      cwaniaczków i nieudaczników, którzy w kraju nie mogli dać sobie rady, a jak
      ciężej się zaczyna robić zagranicą to zbierają manatki i wracają, a co będzie
      jak się tam poprawi, znowu się zwiną z Polski i ani firm ani pieniędzy nie będzie
      • korkix78 Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. 12.08.08, 23:09
        jeśli tak to dofinansowanie dla wszystkich nie tylko dla
        > cwaniaczków i nieudaczników, którzy w kraju nie mogli dać sobie
        rady, a jak
        > ciężej się zaczyna robić zagranicą to zbierają manatki i wracają,

Wlasnie.
        ..podobnie jak nie pomagac tym, co wyjechali z zabitego dechami
        Zadupia Dolnego no im sie zachcialo kariery w Warszawie - cwaniaczki
        i nieudacznicy, ktorzy na kartoflisku nie umieli sobie dac rady.

• Gość: qwerty Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.acn.waw.pl 12.08.08, 23:15
          jesli mysleć kategoriami przedmówcy to w sumie racja
      • Gość: mycha Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 13.08.08, 01:11
        właśnue tak bede robiła, jestesmy w uni i bede zmieniala kraj tyle razy ile zechce, a nieudacznikiem to ty jesteś i tylko zazdrościska w dupe ściska.
        • r_skrzat Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. 13.08.08, 10:16
          Odrobina rozsądku dla wszystkich.
          Każdy ma prawo do wyjazdów. I to rozumiem.
          Ale każdy w rodzinnym kraju ma prawo do równego traktowania. I to wszyscy
          powinni zrozumieć.
          Niedopuszczalne jest tworzenie znowu dla wybranej grupy specjalnych przywilejów.
          • Gość: M Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 10:29
            a jedzcie w cholere tylko najpierw zapłaćcie za studia. Potem
            możecie pracowac na emeryture angoli, irlandczykow czy innych
            narodowosci. To my płacilismy naszymi podatkami i składkami
            ubezpieczoniowymi za Wasze wyksztacenie i opieke zdrowotną. Spłaćcie
            ten dług!
            • komandor_gruzel Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. 13.08.08, 12:38
              Gość portalu: M napisał(a):
              > To my płacilismy naszymi podatkami i składkami
              > ubezpieczoniowymi za Wasze wyksztacenie i opieke zdrowotną. Spłaćcie
              > ten dług!

Ten "dług" spłacili nasi rodzice pod postacią podatków. Nie udawaj, że nie wiesz
              jak ten system działa - niezależnie czy wyjeżdżasz po studiach czy zostajesz,
              były one opłacane przez twoich rodziców.
              • Gość: dzambo s r a n i e w banie IP: *.chello.pl 14.08.08, 21:13
                Jestem ciekaw czy rodzice studenta zaplacili z podatkow za jego studia ktore
                kosztuja 500 tys PLN za jednego lebka. DODATKOWO - Przyjmujac ze prawie na pewno
                obydwoje sa lekarzami, podatki z nich sa mizerne - przeciez z ich prywatnych
                praktyk jest ZERO dochodu (nie ujawniaja ich).
            • Gość: 333 Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 15:50
              Gość portalu: M napisał(a):

> a jedzcie w cholere tylko najpierw zapłaćcie za studia. Potem
              > możecie pracowac na emeryture angoli, irlandczykow czy innych
              > narodowosci. To my płacilismy naszymi podatkami i składkami
              > ubezpieczoniowymi za Wasze wyksztacenie i opieke zdrowotną.
              Spłaćcie
              > ten dług!

Dawno nie czytałem takiego bełkotu.

Z CZEGO oni mają "spłacać" swoje studia, jeśli polskie świnie, takie
              jak opisane powyżej, chcą im płacić 1000 PLN na rękę????

Nie mówiąc o tym, że gdyby ci młodzi nie wyjechali, to większość z
              nich trafiłaby na zasiłek, i podatnicy musieliby do nich jeszcze
              dopłacać.

A poza tym Polacy powinni sobie wbić raz na zawsze do głowy, że na
              emeryturę KAŻDY MUSI SOBIE ODŁOŻYĆ SAM. NIe wiem, skąd to
              przekonanie, że "na nas będą pracować nasze dzieci". Polactwo
              zrozumie tę prostą zasadę ekonomiczną już niedługo, gdy padnie
              państwowy system emerytalny.
          • Gość: Delfina Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: 83.220.192.* 13.08.08, 11:13
            Jesli sa chetni, ktorzy chca placic wiecej 'tym z zagranicy' to tylko osiol by
            nie skorzystal:) Nawet teraz nie wiesz, czy kolega na podobnym stanowisku nie
            zarabia wiecej od ciebie. Dostajesz to, co sobie wynegocjowujesz
      • Gość: cwaniak Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.cable.ubr09.brad.blueyonder.co.uk 13.08.08, 10:46
        koles popatrz na siebie. ja pracuje w anglii i dodam ze nie na zmywaku, ale ty masz problem z czytaniem chyba, w artykule koles pracowal dla jednego z najwiekszych bankow na dosc wysokim stanowisku i dostal prace po powrocie do PL w innym banku. 8 na 10 moich znajomych jest po studiach w PL i skonczyla kursy specjalistyczne tj cisco, microsoft, oracle, novell itp. i nie uwazam zebysmy byli nieudacznikami. jak mi zaplacisz rownowartosc 50 tys funtow rocznie to wroce.
        • Gość: moe Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.homenett.pl 13.08.08, 12:49
          zebysmy byli ni
          > eudacznikami. jak mi zaplacisz rownowartosc 50 tys funtow rocznie to wroce.

Gdybym tyle zarabiał to bym nie wracał :)
          Ciekawe w jakim celu wówczas wracać ?
    • langstan Jak śmiecie ubiegać się o wysokie stanowiska 12.08.08, 21:50
      Powtarzam Panie Kowalski bo Pan nie rozumie.
      Wysokie stanowiska czekają na syna mojego wuja który właśnie kończy kurs bankowości.
      A te drugie stanowisko to już mam dla córki prezesa którego spotkałem na ostatniej imprezie.
      • Gość: alora Re: Jak śmiecie ubiegać się o wysokie stanowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 08:10
        swieta prawda, tak wlasnie jest w bankowym polskim byznesie...
        • Gość: BB Re: Jak śmiecie ubiegać się o wysokie stanowiska IP: 194.213.1.* 13.08.08, 09:15
          Nie tylko bankowym. Powiedziałbym że tak jest w polskim biznesie. :)
          • Gość: mzb Tak jest w ogóle w Polsce :) IP: *.crowley.pl 13.08.08, 09:45
            Nie tylko w biznesie
            • lucusia3 Re: Tak jest w ogóle w Polsce :) 13.08.08, 12:59
              Ja bym powiedziała, że w biznesie to nawet mniej. Na państwowym to dopiero kwitnie.
    • Gość: zbych Re: Byli emigranci do banków IP: *.domainunused.net 12.08.08, 21:51
      95% ofert pracy w Bankach to akwizycja.
      W takim Eurobanku to nawet ulotki trzeba po klatkach roznosić.
      A oni by chcieli 5000 :)))))))
    • Gość: ukuk dla polskich pracodawców kluczowe - wykształcenie IP: *.lutn.cable.ntl.com 12.08.08, 21:52
      ta... dwa dyplomy, kilka dodatkowych fakultetow, 5 jezykow ktorych nigdy sie w
      pracy nie uzywa... to ja juz wole podejscie w UK, gdzie bardziej liczy sie
      doswiadczenie
    • sendigivius Dokladnie tam sprawdzac ich referencje 12.08.08, 21:53

Bo magia zagranicy ciagle dziala w prowincjonalnym kraiku. Ani
      chybi, do lepszej roboty beda sie probowali zalapac murarze i
      pomywacze, juz ja tam nie do konca wierze w to ze ktos kto sobie
      radzil w City teraz wsiadzie w samolot i smignie do Polski "z
      powodow osobistych".
      Niezly bylby biznes, sprawdzac na zlecenie dla pracodawco gdzie, za
      ile i na jakim stanowisku pracowali ci ktorym nagle zaczal
      przeszkadzac slaby funciak.
    • Gość: cynik ___ A co z presja inflacyjna? ____ IP: *.136.udn.pl 12.08.08, 22:18
      Dlaczego GW nie bije na alarm z kwestia presji inflacyjnej?

Dlaczego GW mowi o tym tylko gdy mowa o podwyzkach dla robotnikow fizycznych?
      • sselrats Re: ___ A co z presja inflacyjna? ____ 12.08.08, 22:44
        Cala ta historia jest fikcyjna i nie ma wplywu na realna inflacje.
        Postkomunistyczna propaganda o wielkim wujku Tusku, ktory sciaga
        emigrantow do kraju. Dawno tak sie nie usmialem, a to dopiero wtorek.
    • xaliemorph Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. n... 12.08.08, 22:27
      Może zobaczą że nie warto wracać do polskich wyzyskiwaczy i wspierać ich dobrobytu. Polska nie jest dla jej obywateli. Polska jest po to by gnębić obywateli i ta mentalność przechodzi także na pracodawców bo oni są gnębieni przez państwo. Ot co. Wracajcie za granicę, tam jest lepiej (tylko trza się wykazać bo na zmywaku każdy umiał).
      • Gość: pracodawca wracajcie na zmywak IP: 78.52.225.* 12.08.08, 22:36
        5000 sie zachcialo, moze 100 000?
        za co?
        pozakladajcie firmy i placcie pracownikom po 5000 na reke.
        wracajcie na zmywak ,nie osmieszac sie buraki.
        zeby duzo zarabiac trzeba miec duzo doswiadczenia a studia moze teraz zrobic
        najgorszy jelop. placisz masz dyplom
        • Gość: Jack Daniels Re: wracajcie na zmywak IP: *.range86-143.btcentralplus.com 13.08.08, 00:09
          Tak, studia na uniwersytecie pierdzenia pachą, puszczania bąków i dłubania w
          nosie. Skoro są studia państwowe za darmo( nie piszę, że nie ma tam idiotów,bo
          są i to dużo również w kadrze wykładowej) , a płacisz za nie zwłaszcza jeśli
          dzienne to już to samo świadczy za siebie. Co do Polaków na wyspach zapraszam
          kolego serdecznie, dobra szkoła życia gdzie musisz sobie ułożyć życie od nowa bo
          wszystko jest inaczej; język, krany w zlewie, kontakty to w kwestii
          technicznych, a w kwestii kulturowej i mentalnej dużo bardziej. I choć cholera
          mnie bierze jak słyszę wiązany rodaków-prostaków to i tak jestem po części
          dumny, że sobie radzą w większości z otaczającą ich rzeczywistością choć mają
          duże braki w kulturze osobistej, języku angielskim czy też wiedzy ogólnej. A dla
          tych którzy pracują jako białe kołnierzyki czy na stanowiskach kierowniczych
          mając za podwładnych Anglosasów, czego dorobili się swoją pracowitością
          -respekt. My Cię kolego nie opluwamy
          z 13 województwa więc nie wiem czemu okazujesz wrogość rodakom na emigracji.
          • znajomy_jennifer_lopez Re: wracajcie na zmywak 13.08.08, 10:28
            ...chyba 17ego...
            • emel2x Nie puczaj ich, przeciez to cymbały... 13.08.08, 13:18
              ... ale spróbuj im coś powiedzieć, to usłyszysz, że świetnie dają
              sobie radę w nowej rzeczywistości, bo już 3 lata siedzą w London i
              nauczyły się angielskiego nie mając podstaw, a w Polsce zostały
              bezmózgie patałachy, które teraz bronią się przed ich powrotem.
              teraz zaczynają dupami trząść, bo instytucje finansowe i nietylko
              tną koszty, a przecież nie zwolnią Anglika, jak mogą wyrzucić
              Polaka. I czas do kraju wracać, ale żeby nie było - We came back
              from the UK, więc musicie dac nam 5 tys zł na start, a niższe
              zarobki to okradanie pracownika.
              • mcov zazdroscisz? gula Ci lata? 13.08.08, 19:26

• Gość: Employer Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. n... IP: *.centertel.pl 12.08.08, 22:43
      Do mnie zglaszaja sie tylko tepi oszusci. Pisza w CV ze byli kierownikami
      dzialow, zastepcami dyrektorow w brytyjskich firmach. Na ponad 100 CVs zaden
      nie myl naczyn i nie sprzatal. Wszyscy zostali specjalistami zaraz po
      przyjezdzie na wyspy.
      Tymczasem ci ktorzy zostali przez 4 lata doszli do pensji 6tys zl i co
      najwazniejsze stali sie rzeczywiscie ekspertami w elektronice i budowlance.
      • korkix78 Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. 12.08.08, 23:21
        > Tymczasem ci ktorzy zostali przez 4 lata doszli do pensji 6tys zl
        i co
        > najwazniejsze stali sie rzeczywiscie ekspertami w elektronice i
        budowlance.

.. oplacajac miesiac w miesiac z swoich podatkow na GUS (bardzo
        sowitych podatkow - 6000 brutto to fortuna w Polsce - wyzszy prog
        podatkowy podatek 30%)
        ktory to GUS uparcie twierdzi, ze mediana zarobkow w Polsce gdzies
        sie kolacze w okolicach 2000-2300zl - pieniadze tak niskie, ze
        znacznie wiecej zarabia najgorzej oplacany pracownika fastfooda ds
        obrania hamburgerow.
      • klip-klap Co za problem 13.08.08, 12:12
        Skoro pracowali w takich powaznych firmach, to pewnie maja referencje. Wystarczy
        sprawdzic. Zadzwonic, maila napisac.
    • bogulo2 Aleście zawistni 12.08.08, 22:46
      Pracowałem w wakacje kilka lat temu własnie jako szeregowy robol w irlandii. W Polsce studiowałem i zresztą studiuję nadal, a z pracą to raczej kłopotu nie mam.

Przecież pracodawcy w Polsce to nie są idioci i nie zatrudnią kucharza w banku z pensją 5000zł tylko dlatego że był 2 lata w UK.

Są ludzie którzy wybrali emigrację i im się po cześci nie dziwię (nie wazne czy myją gary, czy sprzątają - w polsce nie mieli NIC do roboty), mają prawo również wrócić i spróbować u nas. Pragnę Was jednak przestrzec imigranci, że nie będzie tak miło jak na wyspach, a jak już ząłożycie firmy nawet z dofinansowaniem to już do końca się wam odechce. Administracyjna przepaść dzieli Polskę z zachodem.

Wiem co piszę bo znam doświadczenia przedsiębiorców na wyspach i swoje (mam dzialalność gosp.)
      • sselrats Re: Aleście zawistni 12.08.08, 23:05
        Wcale nie zawistni... Polscy pracodawcy w ich naturalnym zachowaniu.
    • Gość: jerry Byli emigranci do banków IP: *.satfilm.net.pl 12.08.08, 22:48
      a co do tych polakow co wyjezdzaja nieznajac jezyka....SIEDZCIE W DOMU!!! a swoje dyplomy mozecie schowac w...szafie:)
      jezyk to podstawa!!!
      • sselrats Re: Byli emigranci do banków 12.08.08, 22:58
        To jest oczywiste. Sprobuj w Polsce bez polskiego.
      • Gość: xmax Re: Byli emigranci do banków IP: *.gorzow.mm.pl 12.08.08, 23:09
        Od dłuższego czasu zastanawiam się, gdzie są ci tzw "specjalisci". Prawie
        wszyscy Polacy spotkani na wyspach to jełopy, ledwo klecące pare słów po
        angielsku. Jadą na szmacie i garach a w Polsce się chwalą, że są "managerami"
        lub "IT specialists" lub "executives".
        • sselrats Re: Byli emigranci do banków 12.08.08, 23:15
          Bo do tego aby spotykac IT specialists i executives trzeba wyjsc
          poza wlasne grono gdzie spotyka sie tylko jelopow jadacych na
          szmacie i garach.
    • sselrats Byli emigranci do banków 12.08.08, 22:56
      Oczywiscie nikt rozsadny nie wraca do kraju, to tego kwiatu
      pracodawcow wypowiadajacych sie tu na forum.
    • Gość: Stan 4-5 tys. to nic specjalnego IP: *.bagu.cable.ntl.com 12.08.08, 23:10
      1000 funtow to normalna placa. Na stanowiskach specjalistycznych
      powinno byc dwa razy wiecej.

• alfalfa Re: i jest 13.08.08, 00:24
        faktyczny specjalista zarabia pow. 8tys. netto.
        A.
    • simon77.pl Sratatata...Polska to nadal kraj dla frajerow ... 12.08.08, 23:17
      i niewolnikow !!!!
      Nic w tym kraju sie nie zmienilo od 20 lat !!! NIC !!!
      Nadal zwykly czlowiek jest OKRADANY, OSZUKIWANY i WYZYSKIWANY !!!
      przez te bande polskich pseudo pracodawcow !!!! i nasz kochany kraj !!! (czyt.
      ZUS, US, ...).
      Zeby przetrwac w tym kraju zaklamania, obludy, zlodziejstwa, bandyctwa,
      cwaniactwa... to trzeba sie stac takim samym !!! ale nie kazdy nie ma serca,
      honoru, przyzwoitosci .. wiec NORMALNY CZLOWIEK NIE MA CO SZUKAC W TYM KRAJU !!!
      bo go zniszcza !!!
      • Gość: :))) Re: Sratatata...Polska to nadal kraj dla frajerow IP: *.com 12.08.08, 23:47
        imon77.pl napisał:

> i niewolnikow !!!!
        > Nic w tym kraju sie nie zmienilo od 20 lat !!! NIC !!!
        > Nadal zwykly czlowiek jest OKRADANY, OSZUKIWANY i WYZYSKIWANY !!!
        (...)

Nie "nadal" tylko "znów". Polska w przyspieszonym tempie odbudowuje
        przedwojenny kapitalizm kościelny. Prymitywny przemysł bazujący na
        wyzysku, wysokie podatki zapewniające, że nikt się z biedy nie
        wydobędzie, nepotyzm władców i uległość wobec Watykanu. Uległość
        większa o wiele niż w czasach Sanacji. Teraz kraj leży w prochu u
        stóp byle księdza. Jak zawsze, ze szkodą dla Polaków. Najplugawsze
        jest hasło "Polak-katolik" dla osoby znającej historię i ogrom
        krzywd i zdrad jakie spotkały Polskę za sprawą kleru.
        • Gość: wer Re: Sratatata...Polska to nadal kraj dla frajerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 10:40
          W 100% prawda.To kraj dla tzw.polskiego cwaniaka,co jest z kolei obrzydliwe dla
          niemca,anglika czy amerykanina...
          • Gość: a Re: Sratatata...Polska to nadal kraj dla frajerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 15:45
            I będzie jeszcze gorzej, bo ludzie normalni będą uciekać. Zostaną
            tylko świnie oraz tacy, którzy wyjechać nie mogą (ci są w najgorszym
            położeniu).
    • Gość: mis_koala Eeee tam IP: *.zone5.bethere.co.uk 12.08.08, 23:38
      W Polsce jest jak bylo i sie szybko nie poprawi. Propaganda moze i
      dziala na niektorych, ale Ci co wrocado Polski, te szare myszki bez
      znajomsci, wyksztalcenia oraz o zgrozo "chamskiej sily przebicia"
      stlamszeni przez domoroslych pracodawcow (ktorzy chca sie odgryzc na
      emigrancie) szybko wroca za granica widzac beznadzieje swojej nowej
      egzystencji w ojczyznie.
      • Gość: Tomek Re: Eeee tam IP: 194.146.120.* 13.08.08, 09:55
        jak slysze takie opinie to wiem juz, ze rozmawiam z biednym, skrzywdzonym przez
        zycie czlowiekiem. Czlowiekiem, ktory nie dostal szansy, ktora mu sie nalezala,
        bo jest taki pracowity, madry wyksztalcony...
        ale jak przychodzi co do czego to tylko narzekac potrafi.
        Zalosne, misiu, niezaleznie od tego, czy jestes emigrant czy rodzimy.
        I tak nie zaslugujesz zeby sie przebic bo jak, skoro tylko zrzedzisz i nie probojesz
        • Gość: mis_koala Re: Eeee tam IP: *.zone5.bethere.co.uk 14.08.08, 00:44
          Wiesz moja wywpowiedź Tomku dotyczyła sytuacji emigranta w Polsce po
          powrocie (jakbyś uważnie raczył przeczytać), oparłem się tu na
          przykładach znajomych. Jak spojrzysz na moje IP mieszkam w UK, prace
          mam dobrą i w zawdozie jako: co sie zowie "specjalista", dziekuje na
          zarobki nie narzekam - urzad skarbowy zabiera mi wiecej podatku niz
          ze sredniej krajowej pensji w UK. Jak skończyłem studia w Wawie do
          dano mi w 600zł na rękę na miesiąc i cześć - popracowałem 1 miesiąc
          i wyjechałem. Żal mi po prostu osób które wrócą do Polski bo zderzą
          się z BETONEM - post-komunistycznymi dorobkiewiczami, znajomościami,
          ludzmi którzy za grosz nie mają poszanowania godności ludzkiej,
          egoistami, którzy każą do siebie mówić - Panie Dyrektorze i bedą
          zapraszać Cie na team-buildingowe weekendy (na które nigdy w życiu
          nie pojadę) itp. Ale jak rozumiem to jesteś z tych co to innych do
          dołu bo za wysoko latają, pozdrawiam i życzę Ci mniej zgryzoty w
          życiu.
    • Gość: inz Mozliwosci rozwoju zawodowego w Polsce.. IP: *.glfd.cable.ntl.com 12.08.08, 23:40
      CCIE liczba ogloszen w PL: 0
      CCIE liczba ogloszen w UK: 155

milego rozwijania...
      • Gość: alex Re: Mozliwosci rozwoju zawodowego w Polsce.. IP: *.swipnet.se 13.08.08, 00:28

Gość portalu: inz napisał(a):

> CCIE liczba ogloszen w PL: 0
        > CCIE liczba ogloszen w UK: 155
        >
        > milego rozwijania...

Yyyyy, chcesz być cieciem?
      • marko_uk Re: Mozliwosci rozwoju zawodowego w Polsce.. 13.08.08, 00:57

>
        > milego rozwijania...

Pieknie powiedziane :)
        To samo dotyczy MCSE, CCNA i tym podobnych. 90% potencjalnych pracodawcow w
        Polsce z branzy IT nawet nie wie co te skroty oznaczaja.
        Przylaczam sie: milego rozwijania...
      • m4t Re: Mozliwosci rozwoju zawodowego w Polsce.. 13.08.08, 02:38
        >
        > milego rozwijania...

Ja znalazłem jedno ogłoszenie, wsparcie techniczne czy cośtam :) piszą, że CCIE zwiększa twoją szansę :)
        www.praca.egospodarka.pl/index.php?keywords=CCIE
        Efektywnie pewnie wspieranie klientów z UK(skoro piszą bardzo dobry angielski) za Polską stawkę.

i faktycznie zero na:
        praca.monsterpolska.pl/jobsearch.asp?q=CCIE
        Ale w UK mając CCIE to też nie możesz liczyć na dużo więcej niż 5000
        ... funtów na miesiąc.
        jobsearch.monster.co.uk/Search.aspx?q=CCIE
        Trochę mnie irytuje to, że Polscy pracodawcy, portale z pracami, nie piszą ile się masz zarabiać na stanowiskach z ofert, poza np.:dużo kapusty :P, lub dobre/wysokie zarobki. Nie widziałem jeszcze by pisali: normalne zarobki :) - bo niby ile by to było.

Pozdrawiam
        • Gość: edek Re: Mozliwosci rozwoju zawodowego w Polsce.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 09:42
          Na przykład tu
          www.gpw.pl/images/praca/lan_wan.pdf
        • Gość: inz Re: Mozliwosci rozwoju zawodowego w Polsce.. IP: *.glfd.cable.ntl.com 13.08.08, 18:35
          >Ale w UK mając CCIE to też nie możesz liczyć na dużo więcej niż
          5000
          > ... funtów na miesiąc.

Czyli wedlug ciebie to psie pieniadze i lepiej byc adminem w PL
          zamiast architektem w UK?
          Do tego sluzbowe auto, ubezpieczenie na zycie, dodatkowy program
          emerytalny, prywante leczenie dla Ciebie i rodziny sa najczesciej w
          standardzie.

To nie tylko w przypadku Cisco ale takze innych technologii.

• Gość: gabriel Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. n... IP: 92.0.193.* 12.08.08, 23:49
      a za granica się ceni ludzi za to co potrafią a nie za papierek ze szkoły, i dają szanse, wielu polaków na tym zyskało za granicą, widać że nadal biurokracja u nas , tylko papierek i papierek nic wiecej
      • Gość: vcx Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 00:02
        bądź realistą, dobre stanowiska są nadal dla znajomych królika i
        niech ci emigranci nie myśłą że np.z PKO S.A. wysadzą takiego
        Bieleckiego czy inne szychy, choćby zęby w tym City zjedli nie ma
        bata skończą co najwyżej jako specjaliści z max. 5k zł na rękę
    • placebo99 Zatrudnię fizoli co wrócili z robót do koszenia 12.08.08, 23:54
      Koszenie trawników, zmywanie naczyć, malowanie płotów, podcieranie
      dup, czym tam jeszcze się zajmowaliście? W sumie to też są jakieś
      kwalifikacje więc sory jeśli kogoś obraziłem.
    • Gość: x-fighter manipulacja danymi to codziennosc polskich mediow IP: 89.127.245.* 13.08.08, 00:05
      normalnie smiac mi sie chce, wystarczy porownac ten artykul oraz ten:
      wiadomosci.onet.pl/1805328,28350,wiadomosceu.html
      bazuja na tych samych danych Geminusa ze tylko 12% chce wrocic do kraju, onet
      potrafi to odczytac ze masowe powroty to fikcja, a gazeta.pl pisze o masowych
      powrotach,

swoja droga drodzy emigranci - nie dajcie sie robic w bambuko i nie dajcie
      sobie wmawiac ze nie macie kwalifikacji, jak wam oferuja ponizej 5tys zl albo
      stanowisko asystenta, to lejcie na to i wracajcie na wyspy , po co macie
      pracowac za marne 3tys. skoro w UK bez problemu dostaniecie 9tys zł ? nie
      dajcie robic z siebie ciemnej masy!!!!
      • scibor3 Re: manipulacja danymi to codziennosc polskich me 13.08.08, 02:05
        Oczywiście, że powroty to bajka. Coś w rodzaju cyklicznie powtarzanej powieści w
        odcinkach pisanych przez niedojdy z zaburzoną logiką. Weźmy dla przykładu cytat:

"Polaków chce w tym roku wrócić do kraju. Ile już wróciło? Tego nikt nie
        policzył. Można jednak porównać dane brytyjskiego obowiązkowego systemu
        rejestracji pracowników prowadzonego przez tamtejszy resort spraw wewnętrznych
        (Home Office). Okazuje się, że w pierwszym kwartale 2008 r. w Wielkiej Brytanii
        zarejestrowało się 29,7 tys. Polaków, o 6 tys. mniej niż rok wcześniej."

Do matołka nie dociera sprawa oczywista, że tu chodzi o nowe osoby które się w
        nim zarejestrowały a nie które już w nim są i są aktywne. Tak więc zmniejszyła
        się _dynamika_ wyjazdów z Polski a nie zwiększyła ilość do niej powrotów, co
        jest rzeczą oczywistą, bo Polska nie jest studnią bez dna z której można
        wyciągnąć nieograniczoną liczbę pracowników i kiedyś musi się ta ilość wyczerpać.
      • Gość: agniecha Re: manipulacja danymi :) tez sie usmialam IP: *.range86-153.btcentralplus.com 13.08.08, 15:25
        > normalnie smiac mi sie chce, wystarczy porownac ten artykul oraz ten: >
        wiadomosci.onet.pl/1805328,28350,wiadomosceu.html
        > bazuja na tych samych danych Geminusa ze tylko 12% chce wrocic do kraju, onet
        > potrafi to odczytac ze masowe powroty to fikcja, a gazeta.pl pisze o masowych
        > powrotach,

tez sie usmialam, bo czytalam te wiadomosc onetu. Widocznie w onecie KTOS czyta
        ze zrozumieniem, analizuje fora na ktorych roi sie od "nieudacznikow", ktorym w
        Anglii jest po prostu dobrze i ktorzy wysmiewaja te PRowska kampanie powrotow. W
        gazecie.pl forow chyba nie analizuje nikt, bo gdyby poczytali moze zastanowiliby
        sie nad zamieszczeniem kolejnego takiego gniota ... :)
        Pozdrawiam z Manchesteru
    • svarozyc Absurdy socjalizmu etatystycznego ;-) 13.08.08, 02:32
      >>Do powrotów zachęca też Polaków rząd Donalda Tuska

To nieporozumienie. Wszycy, których tu znam (w UK), są głęboko rozczarowani
      poczynaniami, a raczej ich brakiem, rządu Tuska.

>>We wrześniu ruszy kampania skierowana do osób wracających do kraju

Kampania kosztuje: "specjaliści", reklamy i cała infrastruktura
      łącznie z papierem toaletowym dla wspomnianych "specjalistów". Kto za
      tę kampanię zapłaci?
      Wy. Podatnicy.

>>Mają dzięki niej uzyskać informacje, jak rozpocząć własną działalność gospodarczą

Otworzenie działalności gosp. w Polsce to katorga, biurokratyczna
      "droga krzyżowa". Dlaczego tak wielbiony przez redaktora rząd Tuska
      nie ograniczy biurokracji, tylko marnuje Wasze pieniądze na kampanie
      informacyjne, jak sobie z tą biurokracją radzić???????? Absurd
      socjalizmu!

>>i gdzie zwrócić się o dofinansowanie.

Dofinansowanie????? Działalność gospodarczą otwiera się po to, by
      zarabiać pieniądze, a nie przejadać pieniądze zarobione przez innych i
      ukradzione im w podatkach. Zatem: kredyt - tak, dofinansowanie - nie,
      to po prostu zwykłe złodziejstwo.

>>Chodzi również o uwrażliwienie pracowników urzędów pracy i urzędów gmin na problemy emigrantów i metody ich wspierania

Urzędów pracy w Polsce jest kilka tysięcy. Każdy z nich zatrudnia
      średnio kilkanaście osób. Ci ludzie, oraz budynki tych urzędów z
      czegoś się utrzymują. To wszystko kosztuje grube miliony (naprawdę!).
      Gdyby tych urzędników najzwyczajniej w świecie nie było, pieniądze te
      pozostałyby w Waszych kieszeniach. A ci ludzie, którzy obecnie są
      urzędnikami, musieliby coś wytworzyć, żeby od Was te same pieniądze,
      które otrzymują dzisiaj, "wydobyć". To jest cud kapitalizmu - coś za
      coś. W socjalizmie często jest coś za nic. A cierpicie Wy - podatnicy.

Reasumując: GW pochwalnie wyraża się o socjalizmie (etatystycznym),
      kamuflując jego absurdy. W zacytowanym fragmencie przedstawiła typowo
      lewackie podejście do rzeczywistości gospodarczej, ja natomiast typowo
      prawicowe. :-)
      Recepta Prawicy: radykalna obniżka podatków, siłą rzeczy związana z
      radykalnymi cięciami w sektorze administracyjno - urzędniczym, oraz
      zmniejszenie u.p.ierdliwości prawnych związanych z taką, czy inną
      działalnością gospodarczą. Poszerzenie swobód obywatelskich to
      "oczywista oczywistość", więc nie będę się nad nią rozwodził ;-)

I dlatego wolę Brytanię, czy USA, póki co, kraje odrobinkę bardziej "w prawo" niż "w lewo".

Mierzi mnie Polska. Każdy kolejny rząd jest do d.u.p.y. A głupi Naród
      wciąż to samo wybiera... przykre.
      Jaki Naród, taka władza, jaka władza, taki kraj.....
      • Gość: liberty Re: Absurdy socjalizmu etatystycznego ;-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.08, 07:19
        Nie dziwota, że GW prezentuje lewicowe podejście, bo GW to lewicowa gazeta. Od pierwszej do ostatniej strony natrętnie narzuca lewicową (w obrządku "socjalizmu demokratycznego") wersję wydarzeń i wizję świata. Dla kogoś, kto przejrzał na oczy i wie jak się sprawy mają ten prymitywny dydaktyzm jest nadzwyczaj irytujący
        • smok_sielski Re: Absurdy socjalizmu etatystycznego ;-) 13.08.08, 09:08
          > Nie dziwota, że GW prezentuje lewicowe podejście, bo GW to
          > lewicowa gazeta.

A te ciagle nagonki na "rozpasane zwiazki zawodowe" to tez lewicowe? IMHO gazeta
          reprezentuje po prostu interesy pracodawcow i tyle.
          smok
    • Gość: Menchenfresser Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. n... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.08.08, 03:11
      SAP : 20 tysiecy :)
      Ale trzeba cos naprawde umiec, nie tylko po angielsku....
    • red_adidas Taaaaaaaaa..SF. 13.08.08, 06:01
      Kolejny artykuł z serii,jak to ze lnem było.
      Jeszcze trochę a GW. ogłosi że w Polsce wszyscy zarabiają
      3-y średnie krajowe,a Szwajcarzy i Szwedzi i Norwegowie pchają się
      za chlebem do Polski .
      Jednym słowem mamy drugą Japonię,Michnikowszczyzna i tyle.
      Panowie i panie z GW. czekam na równie obiecujące artykuły typu:
      Polska baza na księżycu....:))))
    • Gość: gosc zyczliwy Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. n... IP: *.socal.res.rr.com 13.08.08, 06:13
      ale klamczuszki w tym artykule, ta elita z city i ten pierwszy pan
      chyba Lukasz ktory narzeka na kurs funta, i po co tak klamac jako
      dyrektor powinien zarabiac w loyds okolo 1200 funtow tygodniowo,
      mysle ze trudno o podobna place w Polsce.NIe sadze rowniez ze ci z
      city wracaja z powodw eknomicznych chyba ze wykladaja kafelki w
      bankach w city.Dlaczego Polacy tak klamia w zywe oczy.
      Los Angeles, Aug 12,08
      • Gość: Ben Hauer Brednie... IP: *.ip.netia.com.pl 13.08.08, 07:41
        Artykuł całkowicie zmyślony.

Nie dajcie się sprowokować.
      • mara571 Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. 13.08.08, 09:12
        z artykulu wynika, ze Lukasz ma rodzine w Polsce.
        1200 funtow tygodniowo w Lonydnie to nie duzo, jesli sie chce porzadnie
        mieszakac. Wieczorem tez trzeba wyjsc z kolegami, to tez w Lonydnie kosztuje. A
        jak sie ma rodzine w Polsce to trzeba utrzymac drugie mieszaknie, rodzine,
        zwlaszcza gdy zona nie pracuje i wychowuje dzieci.
        Podroze do Polski tez kosztuja.
        W tej sytuacji moze ais okazac, ze nizszy placa w Polsce i perspektywa awansu sa
        bardziej oplacalnie anizeli te 1200 funtow tyg.
        A jako, ze banki w Londynie sporo ludzi zwalniaja, moze wielu powracajacych
        dostac odprawy na otarcie lez.
        • Gość: Triv Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. IP: *.globalconnect.pl 13.08.08, 09:28
          Za przeproszeniem pierdzielicie kolego.

Teść od 10 lat pracuje jako robol na budowach w Niemczech (Ślązak z paszportem)
          - fakt faktem, że od 10 lat w tej samej firmie, gdzie jest jak na robola
          gastarbeitera jest dosyć ceniony ale:
          stać go na utrzymanie kawalerki w Niemczech
          stać go na utrzymanie domu w Polsce (na całkiem niezłym poziomie, teściowa nie
          pracuje, plus mają jeszcze dwójkę dzieciaków w wieku szkolnym, dzieciaki chodzą
          w markowych ciuchach, co roku wymiana komputera na nowy, skutery itd)
          stać go wymienić samochód na nowy (i to dosłownie nowy), średnio co pięć lat (co
          prawda ostatnio kupił tylko golfa 5 a marzył mu się jakiś tani merc)
          Tyle jeśli chodzi o utrzymanie rodziny (przez robola) - dlatego nie wierzę, że
          managerów pracujących w Londynie, Berlinie czy Madrycie nie stać na utrzymanie
          rodziny w Polsce - zwłaszcza, że młodzi i ambitni bo o nich mowa w tym artykule
          albo rodzin nie mają, albo ściągają je do siebie.

A co do mitów cenowych - polska jest najdroższym krajem europy i to nie w
          relacji zarobków do cen, ale cen w ogóle - spodnie levisa w Berlinie kosztują
          60€, w Polsce 300zl. Piwo w pubie w Wiedniu kosztuje 3-4€, w Warszawie 12zl...
          • mara571 Re: Byli emigranci idą do banków i chcą po 5 tys. 13.08.08, 10:22
            znam te przypadki, bo w Niemczech zyje juz prawie 20 lat.
            Faktycznie ci pracownicy sa wysoko cenieni przez male firmy budowlane i maja
            caly czas prace.
            I teraz do rzeczy
            1.kawalerka w Niemczech to 250 euro na miesiac, a nie 250 funtow na tydzien w
            Londynie.
            2. twoj tesc pracuje w sezonie okolo 10-12 godz na dobe prze 6 dni, dostaje
            wynagrodzenie za 8 na konto (i od tegpo odprowadza podatek i skladki na
            ubezpieczenia spoleczne) reszta idzie raczej do raczki
            3. Okolo godz 20 podjezdza twoj tesc razem z kolegami mikrobusikiem firmy pod
            Aldiego i kupuje gotowe potrawy, ktore odgrzeje w piekarniku lub mikrofalowce.
            Do tego puszka najtanszego piwa.
            4. Przed wyjazdem do Polski robi duze zakupy chemii gospodarczej, kawy,slodyczy
            itp., kupuje u Aldiego najnowszy komputer za 350 euro (b.dobry) i przecenione
            markowe ciuchy dla dzieci, ktore w Polsce kosztuja nadal majatek.
            5. Dom pewnie juz sam przed laty wybudowal, kredytu hipotecznego nie ma, a
            koszty jego utrzymania nie sa zabojcze.
            6. Na siebie prawie nie wydaje: tyle co na najtansze jedzenie, papierosy czy
            najtansze buty, dzinsy podkoszulki czy kurtka.

Gdybysmy tak z mezem zyli tez moglibysmy tez sporo zaoszczedzic, ale ja tak nie
            umniemy i nie chcemy.

Szkoda mi tylko dzieciakow, najnowszy komputer i markowe ciuchy nie zastapia
            ojca, ktorego miejsce jest przy rodzinie.
    • Gość: gosc Mocny zloty przyczyna powrotu? IP: *.215.102.173.getinternet.no 13.08.08, 08:01
      logiki w tym zadnej, mlodzi ludzie nie wyjechali z powodu slabszej
      zlotowki przeciez idac tym tropem dalej gazeta za tydzien dopatrzy sie
      emigracji anglosaskiej w polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka