Gość: konfucjusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 11:41 Zatrudnijmy chińskich urzędników z ich karą śmierci za korupcję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lazy_sod Towarzyszu nie pieprz bez sensu 21.08.08, 12:25 "Ważne jest też umiejętne planowanie i organizowanie inwestycji (przetargów). Niestety, z tym nasi urzędnicy nie radzą sobie najlepiej, co widać choćby na przykładzie autostrad." Czyli generalnie jest dobrze bo jakoś tak wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Towarzyszu nie pieprz bez sensu 22.08.08, 10:56 Artykol napisany stroniczo i na zlecenie monopili budowalnych dzialajacych w Polsce. Wpuszczenie konkurencji uzdrawia sytuacje i pozwala tym co wpadli na pomysl dojenia, opamietania sie lub przezucenia sie na inne dzialy bezkarnego drenazu unijnych funduszy. Autorze czemu nie potrafisz wytlumaczyc sytuacji iz ceny budowy rownozednych autostrad i inwestycji publicznych sa dwa razy drozsze niz na zachodzie. Czemu w okresie trzech lat ceny tychze inwestycji wzrosly czy - cztery razy gdzie inflacja za ten okres to 15 - 20 % a place wzrosly o ca 50%. Widoczna jest tu mafijna zmowa skorumpowanych urzedasow i zachodnich firm ktore opanowaly polski rynek duzych inwestycji. Polskie firmy budowlane o rodzimym kapitale sa ich podwykonawcami lub zaimuja sie bzdetami np remontem gminnej drogi. Czas by odtworzyc nasz rynek inwestycyjny dla chinskich wykonawcow. Dlaczego mam akceptowac slogany o pseudo demokracji chinskiej jesli nie posiadamy wlasnej. Czas juz nastal by rozpieprzyc mafie urzedasow tworzacych V kolumne w RP, trzymajaca pracusiow i prosty narod w dybach. Sami oplawiaja sie w dobrobycie uzyskanym za marne srebniki z ogromna strata dla calego narodu za ich bledne aczkolwiek swiadome decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
orinus Re: Towarzyszu nie pieprz bez sensu 22.08.08, 11:36 Chcesz czy nie chcesz i tak musisz kupić cement od Lafarge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MX Chińczyk nas nie wydoi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 13:55 Sytuacja jest chora jak wiele innych rzeczy w tym śmiesznym kraju. Należy jednak pamiętać że przykład idzie od góry, miedzy innymi od takich ja pan Drzewicki i że to tacy włśnie jak on powinni pomyśleć o wyjeżdzie do Chin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwr Uderz we stół a nożyce się odezwą IP: *.aster.pl 21.08.08, 15:27 Gatki pełne strachu, że aż dyżurny redachtór z gazety musi się odezwać. Tak jak O'Leary skopał tyłki tradycyjnym liniom lotniczym, tak i naszym budowlańcom należy się niezłe manto. 6 mld za śródmiejski odcinek metra w Warszawie trudno nawet nazwać bezczelnością... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yans no i ta 'przypadkowa' mała rozbieżność cen IP: *.maxnet.net.pl 22.08.08, 11:03 ale przecież wszyscy 'chcieli dobrze' ... tylko zapomnieli dla kogo to robią i za czyje pieniądze ... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Uderz we stół a nożyce się odezwą 22.08.08, 11:33 6 mld?! ... taniej byłoby kupić Pershinga i mieć wreszcie spokój z warszawskimi kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor Chińczyk nas nie wydoi IP: 80.169.193.* 21.08.08, 17:30 Panie Drzewiecki - nie podnoszac kwestii merytorycznych, ciekaw jestem kto Panu napisal (badz zaplacil za) ten artykul. Polskie Stowarzyszenie Budowlancow, Mostostal, Budimex ? Ile Panu dali? Bawic sie w lobbying trzeba umiec. Pierwsza zasada: nie daj sie rozpoznac. Udawaj neutralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sponsoredytor Re: Chińczyk nas nie wydoi IP: 80.169.193.* 21.08.08, 17:31 Oczywiscie nie Drzewiecki, tylko Wielgo. Druga zasada: nie mylic nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
b-a-lau Bardzo dobrze że chinczycy popracują u nas.. 21.08.08, 18:23 U nas musi się palić, a wówczas kopie się studnię. Polak musi obudzić się z ręką w nocniku, aby zaczą myśleć. Musiało emigrować 2 mln ludzi, aby warunki pracy w kraju się poprawiły, a pracodawcy zrozumieli, iż człowiek to nie krowa do wydojenia lub inna trzoda. Firmy zaczęły narzekać, bo będą musieli troszkę ceny obniżyć. Lepiej niej chinczycy popracują u nas, niż lewusy islamskie "patrz na Francję i Danię"Trzeba zmienić prawo, a Chinczycy nie będą tak odprowadzać podatków do swojego kraju. A tego nasz przygłupawy rząd nie jest w stanie wymyśleć PS Jaki naród taka władza nigdy z nieba nam nie spada. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik BARDZO mądry artykuł. Oto dlaczego: 21.08.08, 19:17 W USA tylko 3% swojego budżetu poszczególne resorty mogą wydać na firmy nie mające swojej siedziby i nie prowadzace statutowej działalności na terenie USA. Cena nie gra tu roli. Amerykańskie może być kilka razy droższe, gorsze, ale i tak wszystkim się to opłaca. Pieniądze wydane w kraju wrócą do budżetu w 80% - w postaci najróżniejszych podatków, w tym podatków od podatków. Nie wspomnę, że państwo jeszcze zyska na tym, że nie będzie musiało wypłacać zasiłków dla bezrobotnych, itd., itp. Nie mniej ważny jest bust jaki pieniądz podatnika daje rodzimymn firmom. Tak ogromne zamówienia pozwalają firmom na wzrost zatrudnienia (spośród mieszkańców kraju), inwestowanie w nowe technologie, nowe maszyny, w nowoczesne systemy. To z kolei czyni te firmy konkurencyjnymi na świecie. No a to z kolei pozwala im na zdobywanie jeszcze więcej zamówień - w tym zagranicznych - i na wzrost podatków od nich płynących. Dzięki temu gospodarka kręci się jak dobrze nasmarowana maszynka. Nasmarowana pieniędzmi podatnika. Propozycja ministra to smarowanie gospodarki chińskiej naszymi pieniędzmi. Ot do czego to się sprowadza. Już własną głupotą kompletnie załatwiliśmy rodzimy polski przemysł samochodowy, później zbrojeniowy, i tak dalej i tak dalej. Na własne życzenie zamieniliśmy się w jedną wielką składalnię zachodnich wyrobów, w których nie ma wiele miejsca dla prawdziwie wykwalifikowanej kadry. Niby dlaczygo miało by być, skoro nasze składaki tworzone są i testowane w firmach matkach? Z równym zapałem wciąż wywalamy ogromne pieniądze podatnika w zagraniczny sprzęt, miast promować własny, i zamiast WŁASNYM firmom dać szansę (wozy bojowe, śmigłowce dla ratownictwa, samochody dla ministrów, samochody dla policji, a nawet zamówienie na głupie pistolety dla policji nie poszło do upadającego Łucznika tylko do Austrii - tak jakby tymi pistoletami ktoś kiedyś miał rzeczywiście strzelać). A teraz plany by podciąć korzenie przemysłu który jeszcze nam jakoś funkcjonuje. Brawo panie ministrze! Brawo! Według niektórych nie powinienem tego komentarza pisać, bo jestem liberałem z krwi i kości. Z tym że ja jestem liberałem - nie oszołomem. A swojego liberalizmu uczyłem się w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak To nieprawda 21.08.08, 22:15 pan-samochodzik napisała: > W USA tylko 3% swojego budżetu poszczególne resorty mogą wydać na > firmy nie mające swojej siedziby i nie prowadzace statutowej > działalności na terenie USA. Cena nie gra tu roli. Amerykańskie może > być kilka razy droższe, gorsze, ale i tak wszystkim się to opłaca. Wprawdzie istnieje takie cos jak "Buy America" dla kontraktow finasowanych z kasy federalnej ale nie oznacza to ze moja firma na przyklad moze na zakup / inwestycje wydac tylko 3%. Cena firmy nie- amerykanskiej musi byc po prostu nizsza od ceny amerykanskiej o 25% lub wiecej i wtedy mozna kontrakt przyznac nie- Amerykancom. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik Chyba jednak prawda 22.08.08, 00:38 > Wprawdzie istnieje takie cos jak "Buy America" dla kontraktow finasowanych z kasy federalnej ale nie oznacza to ze moja firma na przyklad moze na zakup / inwestycje wydac tylko 3%. Cena firmy nie- amerykanskiej musi byc po prostu nizsza od ceny amerykanskiej o 25% lub wiecej i wtedy mozna kontrakt przyznac nie- Amerykancom.< Nie jestem pewien o czym piszesz. Czy twoja firma oznacza twoją prywatną firmę? Jeśli tak, to oczywiście możesz kupić skąd chcesz i ile chcesz. To twoje pieniądze. Ja piszę o wydawaniu pieniędzy podatnika. Wojsko, i inne instytucje federalne nie mogą wydać więcej niż 3% swego całkowitego budżetu, bez naprawdę silnego umotywowania (jak na przykład że jest to niezbędne dla bezpieczeństwa narodowego, a producenta krajowego nie ma). Musisz wtedy otrzymać specjalne pozwolenie o które niezmiernie ciężko. To że coś jest za granicą tańsze nie ma tu najmniejszego znaczenia. Być może twoje "25% taniej" o czym piszesz, mieści się w tych 3%. Pamiętaj - budżet wielu departamentów (w co wchodzą ich koszty własne działalności) potrafią być ogromne i iść w miliardy. Wtedy 3% wciąż satnowi pokaźną kwotę. Jednak w przypadku wielu projektów, zwłaszcza strategicznych, Ameryka po prostu zmusza dostawcę do stworzenia filii w USA i rozpoczęcia produkcji na rynek amerykański na terenie USA. Głupi przykład: Ameryka nie posiada odrzutowców pionowego startu takich jak ankielski Harrier. Ale US MArine Corps potrzebował właśnie tego typu maszyn. I co? Zakupili od Brytyjczyków? Skąd. Zmusili British Aerospace do stworzenia spółki z Boeingiem, i dopiero wtedy mogli wspólnie z Boeingiem samoloty dostarczać. Przy okazji technologia przepłynęła do Boeinga. To nie jest tak że Amerykanie na siłę zmuszają. Po prostu są nieugięci i nie ma odstępstw od reguły. Chcesz robić miliardowe interesy - zakładaj filię/spółkę na terenie USA. Jeśli nie to do widzenia. I nie jest to wyłącznie fikcyjna filia firmy praktycznie sprowadzająca produkt z macieżystej jednostki za granicą jak to się w Polsce czyni. Istnije wiele zabezpieczających wymogów które firma musi spełnić, by udowodnić że rzeczywiście działa w Stanach i produkuje wyrób w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Chyba jednak prawda 22.08.08, 10:47 A konkurować cenowo i jednocześnie jakościowo z amerykańskimi firmami jakoś trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Chyba jednak prawda IP: 221.227.153.* 22.08.08, 11:05 Myślę, że w tym wypadku dużą rolę odgrywa amerykański system fiskalny. Każdy towar importowany spoza krajów NAFTA jest obłożony dużo wyższym podatkiem i dlatego bardziej opłaca się produkować tam niż importować skądś-tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf4 Re: Chyba jednak prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:43 robisz troche demagogi z tym 3% w USA....prawda jest taka ze jakby Polska kupila 300szt. F-16 tez by mogla wymoc na Lockheadzie produkcje w Polsce ;))) co do zamowien federalnych to jest taki przykaz.....ale produkt lepszy lub konkurencyjny cenowo zawsze tam wygra ;))) USA nie wyrzuca nie potrzebnie kasy.......a polityka zakupu lub przenoszenia produkcji przy duzych zamowieniach jest w wielu krajach np: Japonia czy Australia itd. poprostu jak kupujesz cos duzego i drogiego to chcesz miec serwis na miejscu ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak Nie, to ABSoLUTNA nieprawda. 22.08.08, 16:29 Moja "firma" to rzad USA. Stad plynie kasa na wydatki instytucji w ktorej pracuje od lat 12. 90% projektow finasuje rzad federalny, reszte dorzuca stanowy, minimalne kwoty pochadza z innych zrodel, ok.1% . Siedzie w tym od lat 12, dzien w dzien . Z "Buy America" jest dokladnie tak, jak napisalem. Ja sie jednak nie kloce, bo pomimo iz swej dziedzinie jestem ekspertem to zdaje sobie sprawe z tego , ze Polacy z Polski o USA i tak wiedza wszystko lepiej na kazdy temat wiec nie bede kruszyl kopii o byle co bo szkoda na to czasu. >Ja piszę o wydawaniu pieniędzy podatnika. Wojsko, i inne instytucje >federalne nie mogą wydać więcej niż 3% swego całkowitego budżetu, bez naprawdę silnego umotywowania. Swoja droga, to ciekawe skad pochodze te calkowicie niepradziwe informacje bo ja sie z tym nigdy nie spotkalem w swej karierze. 12 lat, przypominam. Moze masz jakis link ?? Pozdraiwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwa Re: BARDZO mądry artykuł. Oto dlaczego: IP: 217.98.20.* 22.08.08, 10:35 Amerykańska gospodarka = dobrze naoliwiona maszynka?? To czemu przezywa kryzys, czemu jest tak źle, skoro twierdzisz, że jest tak dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: BARDZO mądry artykuł. Oto dlaczego: 22.08.08, 10:46 Bo od roku 1917 lewactwo zawsze twierdzi, że w USA permanentny kryzys i upadek. "Był czas przywyknąć przecie!" Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: BARDZO mądry artykuł. Oto dlaczego: 22.08.08, 11:36 taki to liberalizm jak konkurencja w PL. a co z kosztami wyższymi w PL niż w krajach bogatej UE? ciekawe czy jest jakaś liberalna teoria to wyjaśniajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik Chińczyk nas nie wydoi 21.08.08, 19:21 Jakie to typowo polskie. Żadnych dowodów, żadnej logicznej dyskusji, tylko sikać na wszystko i wszystkich dokoła. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik Re: Chińczyk nas nie wydoi 21.08.08, 20:58 Oczywiście powyżej to była odpowiedź niejakiemu "Sponsorowi". Nie wiem dlaczego znalazła się w złym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
michelange75 Chińczyk nas nie wydoi 21.08.08, 21:37 Wypadaloby sie rzeczywiscie zastanowic co wplynelo na pana ministra Drzewieckiego lub kto?,ze przyjechal z taka rewolucyjna wiadomoscia z igrzysk na ktorych nasi dostaja baty.A moze chodzi tu zaslone dymna zeby przyciszyc juz dobiegajace zewszad glosy krytyki.Przeciez jest on ministrem sportu i ponosi jakis procent odpowiedzialnosci za to ze np.nasi dzialacze zapijaja sie na amen wywolujac wstydliwe dla polakow reakcje swiata ogolnosportowego.A moze nasi dzialacze opijali juz przyszle kontakty i lukratywne kontrakty ktore pozwolily by im ze spokojem patrzyc w swoja przyszlosc pseudozawodowa.Trzeba sie temu przygladac by nie powtorzyly sie wszystkim znane przypadki korupcji na linii biznes- polityka.Patrz; ostatni przyklad z Sopotu.W tym przypadku chodzi o niesamowite pieniadze.Wszyscy wiedza ze chinczycy aby otrzymac jakis kontrakt nie opra sie uzyc srodkow ktore mozna potem zdeponowac w roznych bankach na roznych egzotycznych wyspach.Metod jest wiele.A jak ta cala procedura dziala a mozna sie przekonac na przykladzie ich obecnosci w Afryce np. w Algierii.Polski sport tak.Zmiany strukturalne i modernizacja infrastruktury tak.Wszystko jednak transparentnie za zgoda i pelna akceptacja spoleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yans Re: Chińczyk nas a ja zakładam, że łapówek nie będ IP: *.171.49.147.crowley.pl 22.08.08, 11:08 zie po porstu w końcu się ureali cenę za tego typu projekty ... podatki ... Chińczycy raczej wszystkiego sami nie zrobią dlatego będą to podzlecać 'małym' polskim firmom. Małym czyli za małym by samodzielnie skłądać swoje oferty na tego typu zlecenia, lecz mimo wszystko dużym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Chińczyk nas nie wydoi IP: 83.12.5.* 22.08.08, 11:22 Nikt nie musiał otwierać oczu ministrowi. Wystarczy, że tam był i widział co zrobili i za jakie pieniądze. Niedowiarkom i ludziom piszącym bzdury o Chinach i Chińczykach radzę tam pojechać. Ja nie mówie o polityce tylko o tym co widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieukonczony Chińczyk nas nie wydoi IP: 83.14.252.* 22.08.08, 09:00 Obecność obcych firm nigdy nie zaszkodzi, ale niech tym nie zajmuje się Pan Drzewiecki. Ma On dosyć do zrobienia w dziedzinie, która bezpośrednio Mu podlega, co udowodniły olimpijskie starty i ujawniane przez zawodników nieprawidłowości w poszczególnych Związkach. Może niech najpierw zajmie się tym aby na EURO 2012 nasi piłkarze coś znaczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radziu Chińczyk nas nie wydoi IP: 62.29.137.* 22.08.08, 10:21 "(...) za pracę 300-500 dolarów miesięcznie. To prawdopodobnie oznaczałoby odesłanie tysięcy naszych fachowców na zasiłek dla bezrobotnych(...)" - jeśli te tysiące fachowców to te tysiące, co "planują i budują" u nas autostrady, mosty i nawet gminne drogi, remontują tunele średnicowe, ścieżki rowerowe, to jestem za. niech idą na zbity pysk w cholerę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolaabb wyeksportować do Chin wszystkich deweleperów !!! 22.08.08, 10:21 wyeksportować do Chin wszystkich deweleperów !!! I jeszcze do każdego czekoladki dołożyć ! Warunek: bez powrotu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaktuskowo Chińczyk nas nie wydoi 22.08.08, 10:33 Mój obywatelski wniosek: przebadać przedstawiciela klasy politycznej pod kątem schizofrenii paranoidalnej. Jest ta wypowiedż tak żałośnie durna, że, gdyby nie jej szkodliwość, byłaby śmieszna. Wiwat Dostojewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Chińczyk nas nie wydoi IP: *.domainunused.net 22.08.08, 10:35 Zapraszamy serdecznie chińskie firmy! Przynajmniej zrobią taniej, a na pewno nie gorzej. W nagrodę możemy im podesłać Strabag, Polimex-Mostostal i Stalexport. Oni już pokazali, jak nie należy budować dróg. Jedynie Skanska i Dromex zbudowały drogi, które nie rozsypały się po 5 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Broor Re: Chińczyk nas nie wydoi IP: 83.238.13.* 22.08.08, 10:47 No to popatrz na Okęcie co się dzieje. Niejakie Konsorcjum tam dało ciała, bo mysleli ze lotnisko mozna ot tak ze walnąć a papiery się kupi od strżżaka i innych przy odbiorach. Pracowałem już na zamówieniach publicznych i większej obstruckji, strachu przed podejmowaniem decyzji i większego marnotrastwa pieniędzy i czasu nie widziałem. A jeśli ktoś myśli że jest to wolne od korupcji z powodu rozległego systemu przetargowego to się moim zdaniem myli. Chińczycy jakby wybudowali u siebie te obiekty i przysłali je do nas to by były tańsze o te kilkadziesiąt procent. U nas większośc zastosowanych materiałów nie przejdzie bo nie spełniaja europejskich wymagań. Poza tym nie widzę tego, że do nas przyjedzie armia wiejskiej chińskiej biedoty mieszkajacej w wigwamach w Pekinie i za tą samą kasę u nas będą robić. Puknijcie się w głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Chińczyk nas nie wydoi IP: 221.227.153.* 22.08.08, 10:37 Właśnie jestem w Chinach i nie dalej jak wczoraj dyskutowałem o tej sprawie z moim chińskim kolegą. Problem w tym, że tutaj wszystkie większe przedsiębiorstwa - niezależne w jakiej branży - są w pełni państwowe, bądź pod kontrolą państwa. Ponieważ państwo chińskie jest komunistyczne i rządzi jedynie słuszna partia, więc planowanie jest centralne. Jeżeli partia powie budujcie w Polsce, to nawet jeżeli ekonomicznie będzie totalna strata - to będą składać oferty. Wystarczy popatrzeć na olimpiadę - otwarcie kosztowało 300 mld USD, a na zachodzie kraju rodziny rolnicze żyją z rocznym przychodem 2000 CNY (ok. 200 EUR). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesniak Panie Marku? IP: *.acn.waw.pl 22.08.08, 10:38 Czy ten artykuł jest sponsorowany? Niech będzie przetarg startują Chinczycy i niech wygra najlepszy. Jesli zrobi cos dyletanckiego zaplaci kary, odszkodowania. Boi się Pan zdrowej konkuerncji? Czy ktoś Panu podsunął ten tekst? JW Const. na giełdzie miało zysk około 300 mln złotów, przy obrocie 2 mld. Gdzie Pan ma marże kiluprocentową? Nie wspominając o tym że na wynik wpływa też rodzaj księgowości..... Myśli Pan że ktoś wybuduje stadion za 6 mld. z marżą 1-3% wolny żart. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Mam drobną uwagę: 22.08.08, 10:40 Nie nazywajcie polskich robotników budowlanych "fachowcami". Przyjrzyjcie się świeżo wybudowanym czy wyremontowanym drogom. Popatrzcie na chodniki po roku od ułożenia kostki. O budynkach mieszkalnych lepiej nie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Mam drobną uwagę: IP: *.eltronik.net.pl 22.08.08, 10:45 całkiem niedawno gosiewski mówił o jakichś kartelach budowlanych, wszyscy go wyśmiali, wrzawa w mediach, że pis znów szuka układów. Teraz mówi o tym drzewiecki, ogólnie w mediach cisza. ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yans ciekawe? a ja Ci powiem - prawdziwe IP: *.maxnet.net.pl 22.08.08, 11:11 to jest problem, że prawda jest bolesna dla bardzo dużyhch pieniędzy - normalnemu Polakowi trudno bybyło w to uwierzyć, w telewizji powiesz i uwierzą praktycznie we wszystko [niestety] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znów Pytający a po co pytałeś?: IP: *.chello.pl 22.08.08, 14:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=83519787 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Chińczyk nas nie wydoi IP: 194.146.120.* 22.08.08, 11:01 coraz wiecej ludzi zauwaza, ze jak na warunki Europy, ceny mieszkan w Polsce sa z kosmosu. Wolalbym zeby w Polsce budowali NASI, ale jesli mnie maja z chciwosci pozbawiac oszczednosci lub szansy na normalne zycie, to niech plajtuja albo madrzeja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Kilka uwag do art. 22.08.08, 11:13 "Nie wyobrażam też sobie, by chińscy budowlańcy mieli dostawać u nas za pracę 300-500 dolarów miesięcznie. " No tak, czyli wołanie 4tys na rękę przez typowego "podaj cegłe" jest w porządku?? Martwi sie Pan się o jedną z lepiej zarabiających grup społecznych? Napisz Pan lepiej o młodych rodzinach płacących horrendalne raty za mieszkanie bo : Polska firma musi zarobić "kilka %", a budowlańcy muszą zarobić kilka tyś. Zastanów sie człowieku co piszesz. "To prawdopodobnie oznaczałoby odesłanie tysięcy naszych fachowców na zasiłek dla bezrobotnych. A obawiam się, że nie wszyscy znajdą zatrudnienia na budowach w Irlandii czy Wielkiej Brytanii." Czyli nagle będzie ich za dużo? No to chyba lepiej, bo w końcu nie będzie problemu z wywaleniem z pracy leni, pijaków i złodziei, w tej chwili właściciele firm (lub ludzie zatrudniający budowlańców) przymykają mocno oko na tego typu wybryki. "Prawdopodobnie całkiem realne są natomiast oszczędności rzędu 20 proc., a i to pod warunkiem, że chińskie firmy sprowadzą nie tylko swoją doświadczoną kadrę, ale także urządzenia i materiały budowlane." Ostatnie czasy pokazały, że nie było problemem sprowadzania cementu z Indii bo rodzimi producenci chcieli sie za szybko wzbogacić. "Może więc, zamiast sprowadzać chińskich budowlańców, na początek zatrudnijmy chińskich urzędników, z ich odpowiednikiem ministra sportu na czele?" Może lepiej zatrudnijmy dziennikarzy, którzy nie będą zajmowali się pisaniem bzdurnych artykułów sponsorowanych? To jest wolny rynek, jak jakaś firma może zrobić coś taniej to dlaczego mamy ją dyskryminować? Pieniądze UE ma projekty infrastrukturalne oraz bum na budownictwo mieszkaniowe rozbestwił firmy budowlane w Polsce i przyda się im lekcja z tematu wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty taniej o 20% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:27 jakiś rok temu głośna była sprawa przetargu na wiadukt. 1 przetarg z powodu nieprawidłowości został odwołany. a na drugim wszystkie startujące firmy mialy oferty ponad 20% tańsze ... tańsze od najtańszej ofert z 1 przetargu ... czyli jednak można doić jak ktoś pozwala by go doić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lounge Re: taniej o 20% IP: 207.218.42.* 22.08.08, 13:07 > jakiś rok temu głośna była sprawa przetargu na wiadukt. 1 przetarg z powodu > nieprawidłowości został odwołany. a na drugim wszystkie startujące firmy mialy > oferty ponad 20% tańsze ... tańsze od najtańszej ofert z 1 przetargu ... czyli > jednak można doić jak ktoś pozwala by go doić ... Poprawiono zakres prac (zmniejszono) co pozwolilo na obnizenie wartosci kontraku i ofert Odpowiedz Link Zgłoś
olias Chińczyk nas nie wydoi 22.08.08, 11:27 cytat: "Nie wiem, co tak wpłynęło na ministra sportu Mirosława Drzewieckiego ..." już wyjaśniam panu redaktorowi - koszty dwukrotnie wyższe niż w krajach starej Unii, gdzie placa jest znacznie większa. To taka sama spekulacja i zmowa jak ceny leków - 2-3 -krotnie wyższe w Polsce niż w innych krajach. Polska bogata, Polska zapłaci. Zapłaci też dodatkowo koszty wziątek jakie firmy obdzielają szczęśliwym lekarzom i dziennikarzom. ... ile teraz dają za taki artykuł, panie redaktorze? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Chińczyk nas nie wydoi 22.08.08, 11:32 informacja bezpłatna specjalnie dla pana redaktora marka wielgo: koszt stadionu w Austrii, gdzie Polacy grali z niemcami swój pierwszy mecz na Euro to 60 mln EUR. pan to porówna z zapowiedziami że 1,5 mld zł nie wystarczy na stadion w warszawie. pan to pamietaj jakby chcieli dawać cienkie koperty za artykuły sponsorowane. z poważaniem polski robol (umysłowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Tak samo jak Chinczycy nie doja biednych krajow w IP: *.netcologne.de 22.08.08, 11:28 Tak samo jak Chinczycy nie doja biednych krajow w Afryce, gdzie gosopdarki upadly, bo wszedzie tam, gdzie mozna zarobic, Chinczycy zatrudniaja swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf4 Chińczyk nas nie wydoi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 11:34 jak wiedze lobby budowane juz sie boji....jak to piszecie w GW konkurencja i rynek zawsze maja racje, dlatego tekstu w ogole nie rozumiem przeciez Pan Minister ma 100% racji!!!!..jezeli sa tansi tzn. bardziej konkurencyjni, wiec z klkunasto procentowych marz nasi budowlancy zajda na kilku procentowe ;))) przeciez rynek zwyciezy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
michelange75 Chińczyk nas nie wydoi 22.08.08, 11:34 Przeciez ten pomysl to jest zwykly polityczny populizm.Zaslona dymna zeby zakamuflowac wielkie rozczarowanie brakiem wynikow w Pekinie ktorymi karmi sie spoleczenstwo narazone na nastepny stres po wpadce w EURO.Minister sportu niech bedzie od sportu.Skad nagle taki pomysl wlasnie teraz?W moim srodowisku mowilo sie juz dawno o takich i innych ciekawostkach, ale tylko w charakterze ciekawostek.Chinczycy zbuduja metro,chinczycy zbuduja stadiony,chinczycy zbuduja autostrady.Nauczmy sie rozsadnie myslec.Te kilkadziesiat procent ktore rzekomo ma sie zaoszczedzic i tak, przynajmniej w czesci trafia jako prezenty lub dary dla okreslonych fundacji.Zgadza sie ze na rynku budowlanym w Polsce zaczyna sie dziac zle,ceny uslug rosna w tempie bardzo szybkim.I do tego trzeba dodac nasza biurokracje, a nawet korupcje.Takie sa podobno koszta wejscia do Unii Europejskiej. Wszyscy chca sie szybko dorobic,od ministra do przedsiebiorcy.Zamiast proponowac nowe,naprawde nieprzewidywalne na przyszlosc cudowne pomysly zajmijmy sie wreszcie porzadkowaniem przepisow,uchwaleniem skutecznych przepisow antykorupcyjnych ulatwieniami w dzialalnosci gospodarczej.Ciekawy jestem co pan minister zrobi po olimpiadzie w naszym sporcie.Londyn juz za cztery lata a do tego czasu na pewno zmieni sie ekipa rzadzaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GallowayGallegher Kulczyki i inne zlodzieje juz trzesa portkami, IP: 151.193.120.* 22.08.08, 12:02 ze im kasa kolo nosa przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Ciekawe jaki ZUS płaca Chinczycy. IP: *.aster.pl 22.08.08, 12:03 I jakie mają obciążenia podatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś