Gość: Tomek IP: rat:* / 192.168.1.* 27.10.03, 18:42 Oszczędzanie?? Ledwo wystarcza na zapłacenie rachunków. Normalna egzystencja staje się komfortem, nie mówiąc już o tak odważnej inwestycji jak kupno nowej pary butów na zimę. Brawo, panie Miller! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piast Re: Jak oszczędzamy - raport CBOS IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 21:23 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Oszczędzanie?? Ledwo wystarcza na zapłacenie rachunków. Normalna > egzystencja staje się komfortem, nie mówiąc już o tak odważnej > inwestycji jak kupno nowej pary butów na zimę. > Brawo, panie Miller! > A co Miller ma z tym wspólnego. To raczej rządy solidaruchów > doprowadziły do pauperyzacji Polaków, a zwłaszcza polityka NBP! > zaczynając od prezes gronkowiec-walec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interpio Rzuciłem palenie, zrezygnowałem z telefonu, lekarstwa IP: *.olnet.com.pl 27.10.03, 21:57 kupuje na sztuki lub wcale, "Gazetę" kupuję raz w tygodniu i jeszcze Hausner chce abym po raz kolejny udowadniał, że od ostatniej komisji ZUS nogi mi nie odrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Jak oszczędzamy - raport CBOS IP: *.kom / 10.101.10.* 27.10.03, 22:53 Zamiast sięgać do cudzych kieszeni, bogaćcie się i odkładajcie minimum 10% przychodów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys well... IP: *.devs.futuro.pl 28.10.03, 00:07 Brawo! "Swiadomosc ekonomiczna" Polakow na poziomie srednio odchowanego chomika. Moze minister oswiaty kiedys zrozumie, ze programy szkolne i SPOSOBY PROWADZENIA zajec wymagaja podobnie dynamicznych zmian jak te, ktore przynosi otoczenie, w ktorym maja zyc jego wychowankowie. Moze ktos zacznie kontrolowac poziom nauczania ZANIM zaczyna robic to "szara rzeczywistosc"...? Odpowiedz Link Zgłoś
forex-expert Re: well... 28.10.03, 06:08 Gość portalu: Krzys napisał(a): > Brawo! "Swiadomosc ekonomiczna" Polakow na poziomie srednio > odchowanego chomika. Naród jest biedny po głupi.. i głupi bo biedny... kółko się zamyka, wyjścia w ciągu najbliższych 30 lat niestety nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: well... 28.10.03, 11:36 forex-expert napisał: > Gość portalu: Krzys napisał(a): > > > Brawo! "Swiadomosc ekonomiczna" Polakow na poziomie srednio > > odchowanego chomika. > > Naród jest biedny po głupi.. i głupi bo biedny... kółko się zamyka, wyjścia w c > iągu najbliższych 30 lat niestety nie ma :( > A glupota jest nabyta i konserwowana. Narod zamiast samemu oszczedzac (i inwestowac) na starosc, woli byc karmiony propaganda o tym jak to bedzie pieknie jak beda placic ZUS (propaganda byc musi bo inaczej ZUS by padl). Bo ZUS jest i mysli za nas, a zeby rozsadnie sterowac swoja przyszloscia trzeba sie wysilic. A to meczy... Wiec bedzie pieknie - emerytura na poziomie dzisiejszych 300 zl! Moj agent od ubezpieczen pokazal mi sprytna sztuczke. Trzeba odwrocic kolejnosc wydatkow! Po przyniesieniu wyplaty najpierw odkladac, nawet mala kwote (ale stale), a dopiero potem wydawac. W sytuacji (delikatnie mowiac) pauperyzacji spoleczenstwa jest to jedyna metoda na oszczedzanie! Trzeba zrobic rzetelna analize wydatkow. ZAWSZE wtedy okaze sie, ze jakas kwota "ginie" w ciagu miesiaca (na jakies duperele, ktore sa tak niepotrzebne, ze nawet nie pamieta sie kiedy wydalo sie na nie kase!). I te kwote mozna odlozyc (zainwestowac) - trzeba to tylko zrobic ZANIM sie ja wyda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forex-expert Re: well... 28.10.03, 12:29 emes-nju napisał: > A glupota jest nabyta i konserwowana. Narod zamiast samemu oszczedzac (i > inwestowac) na starosc, woli byc karmiony propaganda o tym jak to bedzie > pieknie jak beda placic ZUS (propaganda byc musi bo inaczej ZUS by padl). Bo > ZUS jest i mysli za nas, a zeby rozsadnie sterowac swoja przyszloscia trzeba > sie wysilic. A to meczy... Myślę że co do istoty rzeczy to się zgadzamy, tyle że tam gdzie Ty widzisz "propagandę" ja widzę "mentalność" - zobacz nawet na tym forum wyniki badania które pokazuje że dwucyfrowy procent ludzi trzyma kasę w "skarpetkach"... Znam to bo obserwuję - mnóstwo ludzi po 50-ce mówi na każdy bank "PKO", bo inne kojarzą się im ze Staropolskim... moja mama mało mi głowy nie urwała kiedy założyłem konto w Inteligo w pierwszym miesiącu ich działania ;)) Sam znam starszego, bogatego człowieka który obrazki Weissa zamienia na Krugerrandy... te z powrotem na obrazki... facet od 40 lat prowadzi firmę budowlaną - forsy jak lodu, wykorzystując produkty inwestycyjne obecne powszechnie od 10 lat mógłby tą kasę pomnożyć 5-6 razy... ale trzyma się swego i nic mu nie wytłumaczysz - dzieciom i wnukom zostawi może i cenne przedmioty ale... ja je przyciśnie to pozbędą się tego bez sentymentów a może i niestety za bezcen... Pozatym Naród nie jest głupi sam z siebie - jest utrzymywany w nieświadomości co do tego co się robi z pieniędzmi. Jestem daleki od tego żeby węszyć jakiś spisek żeby "utrzymywac Polaków w ciemnocie" - myśle że to wynika ze zwyczajnego niechciejstwa. Reforma edukacji już n-razy przerabiała "wychowanie w rodzinie" albo "religię w szkole" ale o tym żeby 10-15 latkom zafundować edukacje ekonomiczną (choćby wydaną w formie komiksu jak katechizmy) to nikomu do łba nie wpadło... Dzieciaki wiedziałyby przynajmniej skąd się biorą pieniądze lepiej niż politycy Samoobrony... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: well... 28.10.03, 13:05 forex-expert napisał: > emes-nju napisał: > > > A glupota jest nabyta i konserwowana. Narod zamiast samemu oszczedzac (i > > inwestowac) na starosc, woli byc karmiony propaganda o tym jak to bedzie > > pieknie jak beda placic ZUS (propaganda byc musi bo inaczej ZUS by padl). > Bo > > ZUS jest i mysli za nas, a zeby rozsadnie sterowac swoja przyszloscia trze > ba > > sie wysilic. A to meczy... > > Myślę że co do istoty rzeczy to się zgadzamy, tyle że tam gdzie Ty widzisz "pro > pagandę" ja widzę "mentalność" Tak! I ta mentalnosc w duzej mierze jest wynikiem propagandy. Serwowanej przez WSZYSTKIE podlegle waaaadzy media. - zobacz nawet na tym forum wyniki badania które > pokazuje że dwucyfrowy procent ludzi trzyma kasę w "skarpetkach"... > Znam to bo obserwuję - mnóstwo ludzi po 50-ce mówi na każdy bank "PKO", bo inne > kojarzą się im ze Staropolskim... moja mama mało mi głowy nie urwała kiedy zał > ożyłem konto w Inteligo w pierwszym miesiącu ich działania ;)) > Sam znam starszego, bogatego człowieka który obrazki Weissa zamienia na Krugerr > andy... te z powrotem na obrazki... facet od 40 lat prowadzi firmę budowlaną - > forsy jak lodu, wykorzystując produkty inwestycyjne obecne powszechnie od 10 la > t mógłby tą kasę pomnożyć 5-6 razy... ale trzyma się swego i nic mu nie wytłuma > czysz - dzieciom i wnukom zostawi może i cenne przedmioty ale... ja je przyciśn > ie to pozbędą się tego bez sentymentów a może i niestety za bezcen... Starsi ludzie sa niestety "straceni". Pisze to bez zlosliwosci - po prosty starsi ludzie sa trudno reformowalni - na caly swiecie. Problem w tym, ze mlodzi kopiuja te wzorce. Z lenistwa intelektualnego? Z braku innych wzorcow? Czy tylko dlatego, ze nikt ich nie nauczyl czytac i rozumiec to, co napisane?! > > Pozatym Naród nie jest głupi sam z siebie - jest utrzymywany w nieświadomości c > o do tego co się robi z pieniędzmi. Jestem daleki od tego żeby węszyć jakiś spi > sek żeby "utrzymywac Polaków w ciemnocie" - myśle że to wynika ze zwyczajnego n > iechciejstwa. Spisku nie ma - po co? To zaplanowane zaniechanie. Wystarczy nie reformowac szkolnictwa i utrzymywac je na poziomie XIX w. - to wygodne dla waaadzy bo "glupkami" wygodnie sie rzadzi - mozna im obiecywac gruszki na wierzbie. Wystarczy nauczac dzieci o procentach jak o bajeczce, ktora nie ma zadnego oparcia w rzeczywistosci, a nie jak o czyms co ma realne przeniesienia na standart zycia! I wystarczy utrzymywac narod w przekonaniu, ze bogaci sa tylko bandyci, a uczciwy MUSI byc biedny! Tu komunisci nie bardzo roznia sie od katolikow :-) Reforma edukacji już n-razy przerabiała "wychowanie w rodzinie" a > lbo "religię w szkole" ale o tym żeby 10-15 latkom zafundować edukacje ekonomic > zną (choćby wydaną w formie komiksu jak katechizmy) to nikomu do łba nie wpadło Cos Ty?! Zeby zobaczyli jak sa okradani???!!! Bo to rozumie niewielka (latwa do kontroli) czesc spoleczenstwa. Reszta zyje w przekonaniu, ze jest cacy (choc sa przejsciowe trudnosci z powodu bledow i wypaczen, i z powodu dzialan konkretnych osob - np. Balcerowicza), i ze sie nalezy! > ... Dzieciaki wiedziałyby przynajmniej skąd się biorą pieniądze lepiej niż poli > tycy Samoobrony... > j.w. Politycy Samoobrony wiedza doskonale, ze Balcerowicz musi odejsc. I nie ma znaczenia czy musi, czy nie - znaczenia ma, ze w ich mentalnosci to JEDYNE PACANEUM NA KACA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forex-expert Re: well... 29.10.03, 09:11 emes-nju napisał: > Tak! I ta mentalnosc w duzej mierze jest wynikiem propagandy. Serwowanej przez > WSZYSTKIE podlegle waaaadzy media. > Starsi ludzie sa niestety "straceni". Pisze to bez zlosliwosci - po prosty > starsi ludzie sa trudno reformowalni - na caly swiecie. Problem w tym, ze > mlodzi kopiuja te wzorce. Z lenistwa intelektualnego? Z braku innych wzorcow? > Czy tylko dlatego, ze nikt ich nie nauczyl czytac i rozumiec to, co napisane?! Zestawiłem te zdania bo trochę się kłucą - nie widzę w mediach serwowanej "propagandy". Po prostu widzę "bylejakość" - oprócz prasy branżowej docierającej do hermetycznych kręgów popularne dzienniki a zwłaszcza tygodniki NIE mają młodych, dobrych dziennikarzy ekonomicznych. Dobrych to znaczy takich którzy potrafiliby napisać językiem zrozumiałym dla maturzysty albo przeciętnego studenta medycyny lub filologii artykułu tłumaczącego co to jest dług publiczny, jak powinien działać system ubezpieczeń społecznych (na przykładzie działających systemów innych niż w 'państwach opiekuńczych')... etc Sam jestem ciekaw jak działają ubezpieczenia np. w Japonii - jakoś tam ludzie podbno strasznie harują a jednak dożywają późnego wieku - z czego to wynika??? Na logikę z tego że ciężką pracą są sobie w stanie wypracować świetną emeryturę i opiekę na starość... piszę na logikę bo sam nie wiem, a jedynie mogę się domyślać :) > > Pozatym Naród nie jest głupi sam z siebie - jest utrzymywany w nieświadomo > > ści co do tego co się robi z pieniędzmi. > Spisku nie ma - po co? To zaplanowane zaniechanie. No więc zgadzam się z tym tylko że wykreślam słowo "zaplanowane"... były inne ważne tematy w czasie reformy edukacji: nauka o rozmnażaniu ludzi i historia stworzenia + apokalipsa... > Wystarczy nie reformowac szkolnictwa i utrzymywac je na poziomie XIX w. - to > wygodne dla waaadzy bo "glupkami" wygodnie sie rzadzi - mozna im obiecywac > gruszki na wierzbie. Można, to wygodne ale krótkowzroczne... prowadzi do pauperyzacji i rozwarstwienia co nieuchronnie kończy sie jak nie jutro to za pięć lat starciem 95% biednych z 5% bogatych... w tym starciu okaże się że 5% elita sama ukręciła na siebie bicz - będą wisieć na latarniach w imię sprawiedliwości społecznej chyba że wcześniej uciekną odrzutowcami... >> ale o tym żeby 10-15 latkom zafundować edukacje ekonomiczną >>(choćby wydaną w formie komiksu jak katechizmy) to nikomu do łba nie przyszło > Cos Ty?! Zeby zobaczyli jak sa okradani???!!! Nie - po to żeby się nauczyli jak inwestować, jak budować przyszłość swoim dzieciom.... jak się BOGACIĆ i... płacić wyższe podatki które politycy mogliby trochę pomarnować... To jest niestety wielopokoleniowe wyzwanie aby złamać tradycje 'trzymania w skarpetach' i wybierania tych którzy powiedzą że "czeka cię jutro krew, pot i łzy ale pojutze już tylko pot..." Niestety - olbrzymi kapitał 'zaufania' zostal zmarnowany w latach rządów np. Suchockiej, skupiono się na wojenkach o Konkordat i odpuszczaniu win czerwonym kmiotkom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Re: well... IP: *.com.pl 29.10.03, 09:49 Po pierwsze Chińczycy odkładają 30% mimo niższych zarobków. Więc można. Po drugie trzymanie pieniędzy w domu jest naturalnym zachowaniem. Tylko że politycy to wykorzystują i dodrukowują ciągle nowe pieniądze zmniejszając wartość oszczędności. Więc naturalnym odruchem jest wydawanie wszystkiego co się zarobi, lub zmniejszenie aktywności zawodowej. Skoro i tak opodatkują to po co pracować... Dopływ nowych pieniędzy poprzez banki spowodował że sektor bankowy bardzo się rozrósł a inwestycje (a raczej spekulacje) na akcjach stały się popularne. Przypominam że od 2000 do 2003r wartość aktywów giełdowych stopniała o 7 bilionów$. Ostatnio trochę wzrosła, ale to tylko korekta. Pchanie ludzi na giełdę jest więc bez sensu. Większość z nich nigdy nie zarobi więcej niż w banku. A spora część dołoży do interesu. Ponieważ w przyszłym roku opodatkują zyski giełdowe więc teraz mamy niby hossę, ludzie pchają forsę do funduszy inwestycyjnych. W przyszłym roku nikt nie bęzie chciał kupować akcji więc ich kursy spadną, a obywatele grzecznie będą te akcje sprzedawać ze stratą. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: well... 29.10.03, 10:16 Napisalem, ze propaganda funkcjonuje w mediach podleglych waaadzy - TVP, Trybuna i inne tuby obecnych wlodarzy Polski. Jezeli chodzi o dziennikarzy to coz - sa tacy, jakie jest spoleczenstwo i pisza tak, jak spoleczenstwo chce. A ono chce czytac o kolejnej utracie dziewictwa przez jakas sezonowa gwiazdke, a nie o powaznych (i dotyczacych nas wszystkich!) sprawach. Inna sprawa, ze pisanie o ekonomiii tak, zeby zrozumial to laik to SZTUKA. I jako taka wymaga ARTYSTOW. Bardzo lubie np. Michala Zielinskiego z "Wprost", ostatnio bardzo znizyl sie do ludzkiego poziomu Balcerowicz w tym samym tygodniku. W "Newsweeku" szaleje (nie tylko na tematy gospodarcze) Ziemkiewicz. Do artyzmu im troche brakuje, ale mi, laikowi, sa w stanie to i owo wyjasnic :-) Bardzo dokladnie uswiadomili mi np. koniecznosc oszczedzania na starosc. I to, dlaczego firma w Polsce nie dostanie kredytu bo cala kase zdjeli z ryku komuszki na kolejna kielbase wyborcza. Jak dalej czytam Twojego posta to odnosze wrazenie, ze jestes idealista - bez nabijania sie (!). Doskonale sie zgadzamy, ale Tobie chce sie racjonalnie argumentowac, a mi chce sie tylko saczyc ironiczne uwagi pod adresem naszych elyt. Bo chyba trace juz nadzieje na poprawe (byc moze trzeba przejsc przez czysciec poteznego krachu...). Nie na poprawe stanu gospodarki, tylko poprawe CALEGO panstwa. Wyglada na to, ze zalezy na tym tylko tym, ktorzy nie sa przy zlobie (a z tej grupy praktycznie nikt nie wie jak to zrobic). A ci, ktorzy sa przy zlobie, zgodnie z wielowiekowa tradycja (pamietasz wyklad nt. czerwonego sukna w "Potopie"?) stosuja zasade TKM. Przy czym nawet najzarliwsi "naprawiacze" natychmiast po dopchnieciu sie do zloba staja sie psujami. Z uplywem czasu wyczerpal sie moj optymizm. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: well... zobacz, ze TO JEST SYSTEM 29.10.03, 10:37 emes-nju napisał: >Wyglada na to, ze zalezy na tym tylko tym, ktorzy nie sa przy >zlobie (a z tej grupy praktycznie nikt nie wie jak to zrobic). A ci, ktorzy sa >przy zlobie, zgodnie z wielowiekowa tradycja (pamietasz wyklad nt. czerwonego >sukna w "Potopie"?) stosuja zasade TKM. Ten przykład o czerwonym suknie z "Potopu" jest idealnym przykładem na traktowanie "Wspólnych Dóbr" . Dlatego należy JASNO przedstawiać modele, które nie zakładają jakiegokolwiek "wspólnego dobra", a wyłącznie samodzielne bogacenie się z czego korzysta cała gospodarka (wszyscy!). To jest model Liberalizmu gospodarczego z państwem minimum i prostym, surowym Prawem. Tak rozwijaly sie USA i wszystkie bogate panstwa(wiele z nich juz tak sie NIE ROZWIJA). "Konkurencyjny" model, w którym chodzi o to, aby mieć "dobrych urzędników i polityków" (NAJBARDZIEJ ODDANYCH PANSTWU urzędników i polityków miala III Rzesza) jest lansowany wlasnie przez czerwonych zlodziei. > Przy czym nawet > najzarliwsi "naprawiacze" natychmiast po dopchnieciu sie do zloba staja sie > psujami. Bo to jest SYSTEM ! Ten "system" nie stworzyl sie sam. Byl i jest w trudzie i znoju tworzony przez klasy czerwonych pasozytow politycznych (niewazne czy pod kolorami krzaklewskich czy millerow). Tylko matolki wierza, ze te "syndromy niemocy", "wyplywania g..na na wierzch" to ... jakos same sie tworza. Nie ! To jest SYSTEM dla uskuteczniania najwiekszej kradziezy w dziejach ludzkosci przez "opiekunow ludu" (kazde dziecko jest uczone, ze "opiekun" ... musi byc) . Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju TO JEST SYSTEM!!! 29.10.03, 11:18 Podpisuje sie pod tym wszystkim swoimi przylgami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forex-expert Re: well... 29.10.03, 10:50 emes-nju napisał: > Bardzo lubie np. Michala > Zielinskiego z "Wprost", ostatnio bardzo znizyl sie do ludzkiego poziomu > Balcerowicz w tym samym tygodniku. W "Newsweeku" szaleje (nie tylko na tematy > gospodarcze) Ziemkiewicz. Do artyzmu im troche brakuje, ale mi, laikowi, sa w > stanie to i owo wyjasnic :-) No to możemy sobie ręke podać :) BTW posłuchaj czasem Ziemkiewicza jak prowadzi we wtorek poranek (7-9) w TOK FM, powtórki wieczorem jakoś tak ok 18.00 - ostatnio się uparł na walkę z bookcrossingiem... aha, i jeszcze mini-felietony w NCz :) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek well , well + trochę REALIÓW zamiast CHCIEJSTWA 29.10.03, 10:21 Dobrze piszesz o edukacji i zapominasz, że musiałaby być ona oparta na prostych hasłach : - wskazywanie odsetka PKB przejmowanego przez budżet, - wskazywanie na modele liberalnej gospodarki, któe jako jedyne doprowadziły do tworzenia mocarstw gospodarczych. forex-expert napisał: >ja widzę "mentalność" - zobacz nawet na tym forum wyniki badania które >pokazuje że dwucyfrowy procent ludzi trzyma kasę w "skarpetkach"... >Znam to bo obserwuję - mnóstwo ludzi po 50-ce mówi na każdy bank "PKO", bo inne >kojarzą się im ze Staropolskim... (..) >facet od 40 lat prowadzi firmę budowlaną - >forsy jak lodu, wykorzystując produkty inwestycyjne obecne powszechnie od 10 la >t mógłby tą kasę pomnożyć 5-6 razy... ale trzyma się swego i nic mu nie wytłuma >czysz I odróżniaj chciejstwo od realiów . To co napisałeś powyżej to "chciejstwo" domorosłych inwestorów, którzy nie potrafili przewidzieć, że przez następnych kilka lat inwestowany kapitał będzie tracił na wartości 2-krotnie (USA) lub 4- ro,6-krotnie (Japonia, Polska itp.) - zdolność do "zarabiania na giełdzie" na poziomie szympansa w biurze maklerskim. Realia są takie, że każdy mądry (wiedza nie z 10-ciu "wyskoków giełdowych" lecz z kilkudziesięciu lat obserwacji rynków inwestycji finansowych) inwestor zdaje sobie sprawę, że odsetki na poziomie 1% roczie od PEWNYCH lokat, to ... dużo. Reszta "ekstra-zysków" to : albo inwestcje we własny/wspólny biznes i odbieranie włąsnych odsetek od ... własnej wiedzy(a nie kapitału) albo "powierzanie" własnej lokaty kolesiom o mentalności "będzie miał szczęście to odzyska lokatę, nie będzie miał szczęścia to nie odzyska - wszystko ... od jego szczęścia zależy" . Odpowiedz Link Zgłoś