Gość: mw IP: *.xdsl.centertel.pl 21.11.08, 11:42 takim "wiekiem" jak wieko od trumny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q_vw Uwielbiam wszelkie prognozy :))) 21.11.08, 13:19 uwielbiam wszelkie prognozy, mają tą cudowną właściwość, że się nie sprawdzają. W tym konkretnym przypadku jest założenie, że Ameryka nic nie będzie robiła, a Chiny, Rosja czy Indie i Brazylia nieprzerwanie będą się rozwijały wedle dzisiejszego wzorca... Nic bardziej błędnego, zmiennych jest tak wiele, że prognozowanie to czysta futurologia... ot kolejny artykulik, kaska zainkasowana i nadal można się wymądrzać :))) Oczywiście, że pojawią się nowi gracze, oczywiście, że dotychczasowi odpadną poprzez "zmęczenie materiału", bo u progu XX w. nikt nie przewidywał upadku Imperium Brytyjskiego, państwa carów czy Rzeszy Niemieckiej... nikt też nie przewidział upadku ZSRR ani sukcesu gospodarczego Chin ludowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahahahah odchodzaca ekipa Busza z CIA sciemnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 13:44 straszy i tak juz zastraszonych i wypasionych chamerykancow wizja schudniecia! hahahaah! i pewnie zaleca dalsze wydatki na zbrojenia... kosztem gospodarki i powiekszania zadluzenia! hahahahaah! a samiscie sie do tego przylozyli!!! dolar po Clintonie byl po 6 zl czy wiecej a na pewno sporo powyzej euro... i o czym tu gadac... spiepszac dziady! piss off duffers!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: odchodzaca ekipa Busza z CIA sciemnia 21.11.08, 15:49 Wydatki na zbrojenia KOSZTEM gospodarki to są w raSSiji. W USA wydatki na zbrojenia są NA RZECZ gospodarki. Taka to różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Zig, nie marnuj czasu na dyskusje z opetanymi, IP: *.unassigned.ntelos.net 21.11.08, 22:29 lewactwa ani robactwa do cna nie wytepi, a juz przemawiac do rozumu, tam gdzie go ze swieca nie znajdzie, to czysta marnacja. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: odchodzaca ekipa Busza z CIA sciemnia 21.11.08, 23:45 zigzaur napisał: > Wydatki na zbrojenia KOSZTEM gospodarki to są w raSSiji. > > W USA wydatki na zbrojenia są NA RZECZ gospodarki. Taka to różnica. Ile Ci zaplacili za ten post,klamco pisuarkowy? 8-letnia balanga sie skonczyla! wracac do budy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskomfort zigzaur jakie ty brednie wypisujesz... to włos się IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.08, 09:13 na głowie jeży... ogarnij się biedaczysko... litości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezyd Re: odchodzaca ekipa Busza z CIA sciemnia IP: *.hsd1.ct.comcast.net 22.11.08, 02:29 Widac, ze angielskiego uczyles sie w zacofanej Anglii. Sam spiepszaj dziadu. Fuck off brzmi znacznie lepiej niz piss off, co po amerykansku znaczy odlej sie. Wiec idzi sie odlej i spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Przestępcze gangi rządzące państwem 21.11.08, 13:22 Przestępcze gangi rządzące państwem to dla nas nie pierwszyzna. Praktykujemy to od 1990r, z krótką przerwą w latach 2005-2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka Re: Przestępcze gangi rządzące państwem IP: 89.19.82.* 21.11.08, 13:32 zgadzam sie bo w latach 2005-2007 nie mozna mowic o gangach bo byl tylko jeden co prawda w koalicjii ale wiadomo kto rzadzil Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Przestępcze gangi rządzące państwem 21.11.08, 15:50 W latach 2005-2007 najwięcej do powiedzenia (także w mediach) miał gangster Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
daro76 Re: Przestępcze gangi rządzące państwem 21.11.08, 15:36 jasne kolego, przed '90 było super,a za kaczuchów to juz nie mam slow, vce premier z samoobrony powinien zostac wyniesiony na pomniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Gier(Tychy) Re: Przestępcze gangi rządzące państwem IP: 80.50.238.* 21.11.08, 16:02 Nie za bardzo rozumiem - czy chodzi o to ,ze szkoda , że Andrzej Lepper odszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Ech to niestety prawda 21.11.08, 17:04 w 2005 jeden z gangów przemianował się ma rząd i rządził oficjalnie prez 2 lata. Naszczęście naród się pokapował i odsunoł oszustów od władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaxis Re: Przestępcze gangi rządzące państwem IP: *.chello.pl 21.11.08, 21:04 Pan PISuar jak mniemam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackpl Re: Przestępcze gangi rządzące państwem IP: *.chello.pl 23.11.08, 13:57 Pamiętam . 2005-2007 - Wtedy to był dopiero szczyt gangsterstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwnoknurski War must go on, tylko Bush lunatyk uratuje swiat IP: 65.211.87.* 21.11.08, 13:23 wojnami z kim popadnie. Ten sam wywiad byl pewny ze Saddam posiada bron masowej zaglady i je sniadania z Osama ... jaka administracja taki wywiad Odpowiedz Link Zgłoś
somsiad82 Re: War must go on, tylko Bush lunatyk uratuje sw 21.11.08, 13:49 Gość portalu: dziwnoknurski napisał(a): > wojnami z kim popadnie. Ten sam wywiad byl pewny ze Saddam posiada bron masowej > zaglady i je sniadania z Osama ... jaka administracja taki wywiad moim zdaniem wywiad wcale nie był pewny że Saddam posiada tą broń, co więcej wydaje mi się, że był świadomy że tej broni nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: War must go on, tylko Bush lunatyk uratuje sw 21.11.08, 15:51 Oczywiście, mieszkańcy Halabdży czy Kurdystanu zbytnio nawąchali się octu czy innych przypraw do kebaba i stracili życie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
bankside Re: War must go on, tylko Bush lunatyk uratuje sw 21.11.08, 17:02 Pozostaje pytanie, kto Saddamowi sprzedał tę broń, której resztek nie udało się odnaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? 21.11.08, 13:24 otóż niewiele. wystarczy sobie przypomnieć, że potężny wywiad usa nie zdołał zapobiec katastrofie world trade center, choć miał ku temu wiele możliwości. ostatnio czytałem gdzieś przepowiednie rosyjskiego astrologa, wg którego za 2 lata nie będzie unii europejskiej i taka opinia jest dokładnie tak samo wiarygodna jak wróżenie z fusów tego co będzie za 20 lat. p.s. może analitycy wywiadu usa jarają to samo co rosyjscy astrolodzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? IP: *.wtt.altkom.pl 21.11.08, 13:43 Trudno zapobiec katastrofie WTC, jeśli samemu sie przeprowadza atak. Sorry, ale nie wierze w oficjalną wersję. Jak chcesz nazwij mnie oszołomem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? IP: *.aster.pl 21.11.08, 15:26 > Trudno zapobiec katastrofie WTC, jeśli samemu sie przeprowadza atak. Sorry, ale > nie wierze w oficjalną wersję. Jak chcesz nazwij mnie oszołomem. To nie oszolomstwo. To idiotyzm. Ale jesli dobrze sie z tym czujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 To ja tez jestem idotka. 21.11.08, 16:04 > To nie oszolomstwo. To idiotyzm. Ale jesli dobrze sie z tym czujesz... Przeanalizuj takie fakty: Ameryka od wielu lat zyje kosztem innych. Udaje jej sie to, bo jej ciagle dodrukowywana waluta jest podstawa handlu miedzynarodowego. Jednakze kiedys taka konstrukcja musi upasc i to wiedzialy kregi, ktore juz od dawna zastanawialy sie, jak zapobiec takiemu kolejnemu kryzysowi finansowemu. Swego czasu Kennedy staral sie ten system monetarny zmienic i zlikwidowal Fed. Ten jednak jeszcze w samolocie zostal przywrocony do zycia przez jego nastepce i drukowanie pieniedzy nadal szlo pelna para. Tak jak po 1929 roku dopiero wojna w Europie postawila gospodarke USA znow na nogi, tak i teraz taka sytuacja bylaby jedynym rozwiazaniem. Atak terrorystyczny zmienil nastroje spoleczenstwa wobec konfliktu zbrojnego, jednakze w zbyt slabym stopniu. Nawet jak go samemu nie organizowano, to nie robiono nic, aby temu zapobiec. Jest tak wiele niescislosci zwiazanych z tym atakiem, ze to nawet najbardziej naiwnemu nasuwa to pytania. Kto stoi za niesamowitymi ilosciami put opcji na malejace akcje linii samolotowych zakupionymi tuz przed zamachem? Jak to bylo mozliwe, ze w tak ogromnm biurowcu akurat tego dnia cale biura byly opustoszale? Jak to bylo mozliwe, ze angielska zurnalistka pytala inna, stojaca na tle budynku 7 w Waszyngtonie, o zawalenie sie tegoz budynku juz 20 minut przed rzeczywistym zawaleniem? Co sie stalo z resztkami samolotu, ktory jakoby wpadl w Pentagon? Co sie stalo ze skrzydlami tegoz samolotu? Odpadly przed uderzeniem w budynek? Samolot nie takie zostawia slady. Takich pytan jest mnostwo. I nie czuje sie z nimi dobrze. Zwlaszcza, ze taka polityka amerykanska mnie osobiscie tu, w Europie tez dopadla i zbiera zniwo. A bedzie ono coraz wieksze. Z pewnoscia jest lepiej nic nie wiedziec i nie stawiac sobie pytan. Popieraj dalej oficjalne stanowisko rzadu amerykanskiego, bedziesz spokojniej spal. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To ja tez jestem idotka. 21.11.08, 16:46 Postaram się udzielić odpowiedzi, choć nie po kolei. Kryzys finansowy roku 1929 wyniknął między innymi z tego, że USA pożyczyły dużo pieniędzy Europie toczącej wojnę. Kraje europejskie brały pożyczki podczas wojny ale brały też i po wojnie w celu odbudowy. Wyglądało to mniej więcej tak, że wykrwawiona Francja brała od USA pożyczki licząc, że ściągane z Niemiec reparacje wojenne je pokryją. Rzecz jednak polegała na tym, że Niemcy również brały pożyczki na własną odbudowę i na spłacanie tychże reparacji na rzecz Francji. Aby uniemożliwić ściągnięcie przez Francuzów reparacji (w roku 1923 Francja zajęła Zagłębie Ruhry), Niemcy sami wywołali hiperinflację. Dlaczego nie znaleziono skrzydeł samolotu? Ano dlatego, że temperatura topnienia aluminium wynosi ok. 650 stopni, temperatura wrzenia jakieś 2500 stopni zaś to właśnie w skrzydłach znajdują się zbiorniki paliw. Po prostu, skrzydła spaliły się na biały proszek (Al2O3) rozniesiony przez wiatr i prądy cieplne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: To ja tez jestem idotka. IP: *.europe.ppdi.com 21.11.08, 17:39 Tak samo jak wyparowaly utwardzane lopatki silnikow odrzutowych samolotu, ktory ponoc walnal w pentagon. Tak samo jak wyparowal samolot, ktory sie ponoc rozbil bo pasazerowie walczyli. Szkoda ze inne samoloty tak nie paruja, bo zazwyczaj po katastrofach jest kupa sprzatania. A tu buch, dziura i koniec. Skoro juz zaczynasz mowic o temperaturach, to powiedz moj drogi jaka jest temperatura palenia sie nafty. Zapewniam Cie, aluminium moze sie stopi, ale stal zrobi sie ledwo czerwona. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To ja tez jestem idotka. 21.11.08, 17:49 To, co twoim zdaniem jest ze stali, w rzeczywistości jest z tytanu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: To ja tez jestem idotka. 21.11.08, 18:03 Widziales zdjecia z Pentagonu? Otwor jest okragly. To znaczy skrzydla wyparowaly jeszcze przed uderzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QW Re: To ja tez jestem idotka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 18:17 Ewa, przecież to oczywiste że Amerykanie napadli na Irak aby umocnić dominację USD, bo Irak przedzedł na rozliczenia w Euro. Oczywiste jest, że chodziło o ropę i o perspektywę inflacyjnego wzrostu cen na rynkach. Nie można było pozwalać zarabiać na tym Husseinowi. 11go września NIKT nie rozliczy, bo dawno pozamiatano. To są dowody na potęgę i bezwzględność Ameryki w dążeniu do utrzymania dominacji, a nie na jej słabość. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 To znaczy nalezaloby ich podziwiac? 21.11.08, 18:43 > To są dowody na potęgę i bezwzględność Ameryki w dążeniu do > utrzymania dominacji, a nie na jej słabość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QW Re: To znaczy nalezaloby ich podziwiac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 23:18 Są skuteczni. Mają władzę. Nam zostaje iluzja moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: To ja tez jestem idotka. 22.11.08, 00:04 zigzaur napisał: >wrzenia jakieś 2500 stopni zaś to > właśnie w skrzydłach znajdują się zbiorniki paliw. Po prostu, skrzydła spaliły > się na biały proszek (Al2O3) rozniesiony przez wiatr i prądy cieplne. Smieszny gosciu jestes. Szukaj pracy ,bo jesli pracujesz dla Dziordzia Dablju to zawiadamiam,ze on juz konczy kadencje. I nie bedzie Ci placil tantiemow za propagande. Sam taki wyrosles czy tak Cie skrzywdzili w jakiejs szkolce? Na swiecie sa tylko dwie osoby,ktore w te bajeczke wierza: ten bohater z Teksasu i...TY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beton Re: To ja tez jestem idotka. IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 17:02 masz rację. Na przykład sprawa wąglika po wtc jakoś ten hamerykański wywiad nie wykrył kto go rozsyła. A teraz straszą świat zachodni - cel: przekonać strachliwych europejczyków do pomocy amerykańskiej gospodarce i w wojnach które rozpętali i nie umieją skończyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: To ja tez jestem idotka. IP: 70.91.50.* 21.11.08, 18:07 LOL, nie rozmieszaj, miec europejczykow i boku w wojnie?!? toz to automatyczna przegrana. Europejczycy nie potrafia zadnej wojn wygrac. Nie wygrali nic od pierwszej wojny swiatowej. USA i Rosja musiala nabic Hitlerowi. USA przejelo Wietnam i Koree od europejczykow. Patrz jakie szambo europejczycy tam stworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek nie tylko ty ale wielu innych (niestety) IP: 70.91.50.* 21.11.08, 18:03 dobra przeanalizujmy fakty: > Przeanalizuj takie fakty: Ameryka od wielu lat zyje kosztem innych. bzdura, Ameryka placi za sprowadzone towary. Inni nie sa glupi i za darmo nic nie daja. > Udaje jej sie to, bo jej ciagle dodrukowywana waluta jest podstawa > handlu miedzynarodowego. i jakos inne kraje caly czas exportuja do USA i im sie to oplaca. Skad myslisz bierze sie te 10% rocznego wzrostu Chin przez ostatnich 20 lat?? > Kennedy staral sie ten system monetarny zmienic i zlikwidowal Fed. Kennedy nie chcial zlikwidowac Fed, tylko ograniczyc jego role i wplyw. Jest roznica. Doucz sie, po-googluj troche i przestan powtarzac glupoty. > Tak jak po 1929 roku dopiero wojna w Europie postawila gospodarke > USA znow na nogi, tak i teraz taka sytuacja bylaby jedynym glupoty pleciesz, USA wychodzily na swoje pod koniec lat 30tych. Wojna wlasnie spowodowala nowy mini-kryzys w USA i dopiero ten mini-kyryzys zostal szybko zazegnany wlasnie dzieki powojennym kontrakotm USA. Wiec, bez 2giej WS USA mialyby sie dobrze i tak. > tak i teraz taka sytuacja bylaby jedynym > rozwiazaniem. tyle wojen USA prowadzi juz teraz, no wiec czemu ich ekonomia lezy plecami na krzyz?? wg. twojej teorii (dwie wojny!) USA powinny miec sie swietnie - znowu kolejna glupia teoria. > Jest tak wiele niescislosci zwiazanych z tym atakiem, ze to nawet > najbardziej naiwnemu nasuwa to pytania. Kto stoi za niesamowitymi > ilosciami put opcji na malejace akcje linii samolotowych zakupionymi > tuz przed zamachem? taak, wiesz to byl tez rok w ktorym populacja pszczol w New Jersey bardzo gwaltownie zmalala (!) - nooo - baaardzo podejzane,.. no nieee? hmmmm, trzeba by sie na tym zastanowic... hmmm, moze to owady maczaly w tym tez palce.... czy ty nawet wiesz na czym polegaja opcje? LOL > Jak to bylo mozliwe, ze w tak ogromnm biurowcu > akurat tego dnia cale biura byly opustoszale? no bo ta reszta nie przeczytala tego emaila o ataku ktory rzad USA wysylal do wszystkich pracijacych w tych budynkach i przyszla do pracy w ten fatalny poranek. Czy o to ci chodzi? :) > akurat tego dnia cale biura byly opustoszale? Jak to bylo mozliwe, > ze angielska zurnalistka pytala inna, stojaca na tle budynku 7 w > Waszyngtonie, o zawalenie sie tegoz budynku juz 20 minut przed > rzeczywistym zawaleniem? No bo zeby rozwazac zawalanie palacych sie budynkow jest wrecz nie do poymslenia w historii pozarow (!) A moze ona dostala tego emaila od rzadu USA w ktorym zapowiedzieli dziennikarzom o tym zawaleniu. Moze to nie byl az taka konspiracja jak wszyscy mysla i ci pracujacy tam (bo nie przyszli do pracy) no i dziennikarze byli dobrze poinformowani o wszystkim?!? > Odpadly przed uderzeniem w budynek? Samolot nie takie zostawia slady. > hmm, taak, bo duze samoloty pasazerskie wlatuja w budynki prawie co miesiac wiec mamy do czego porownac. > Takich pytan jest mnostwo. I nie czuje sie z nimi dobrze. Wiesz po czym poznac idiote konsipracyjnego? Zadaja same pytania i nigdy nie szuka odpowiedzi na nie. Wola raczej teorie sobie ulozyc. Dlatego sa oszolomami. > Zwlaszcza, ze taka polityka amerykanska mnie osobiscie tu, w Europie > tez dopadla i zbiera zniwo. Jakie jest to zniwo? oswietl nas wszystkich co ci tak osobiscie dolega? > Z pewnoscia jest lepiej nic nie wiedziec i nie stawiac sobie pytan. > Popieraj dalej oficjalne stanowisko rzadu amerykanskiego, bedziesz > spokojniej spal. Czasami prawdziwa odpowiedz jest wlasnie ta najprostsza. Masz jeszcze mniej dowodod na swoje teorie niz rzad USA przedstawil na swoja wersje, ale mamy bardziej wierzy tobie - no i twoim pytaniom bez odpowiedzi. Tak bede spokojnie spal. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: nie tylko ty ale wielu innych (niestety) 21.11.08, 18:11 Oczywiscie, ze sie eksportuje tam, gdzie ktos chce kupowac. Jak dlugo za to ktos placi, tak dlugo sie sprzedaje. Problemy pojawiaja sie, jak sie placi coraz mniej wartymi pieniedzmi. Co do Fed: napisz co konkretnie chcial zmienic Kennedy.A potem porozmawiamy, jak te zmiany wplynelyby na przyszla gospodarke Ameryki. Na czyj koszt moglaby wtedy zyc? Jezeli jest tak cacy: skad sie zatem wzial obecny kryzys, ktory lawinowo ciagnie w dol za soba resze swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: nie tylko ty ale wielu innych (niestety) IP: 70.91.50.* 21.11.08, 19:31 zaprzeczasz sama sobie, a co do wartosci pieniadza zostaw to exportujacym Chinom by sie o to martwic, beda exportowac dopoki im sie oplaca, a oplaca im sie nadal skoro martwia sie ze export moze zmalec.. PS: swiat jest sam sobie winien za ten kryzys, a nie "kryzys w USA giagnie w dol reszte swiata". Widac masz bardzo znikome pojecie o systemie zaleznosci w ekonomii i finansach. To gadanie ze kryzys sie "przelewa" z USA na swiat jest tylko wciskaniem mydla w oczy posipiltym ludziom, jak nie chce sie zeby ci sami pospolici ludzie na swoje wlasne podworko patrzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knox Re: nie tylko ty ale wielu innych (niestety) IP: *.hsd1.fl.comcast.net 21.11.08, 21:55 ewa12321 napisała: >Problemy pojawiaja sie, jak sie placi coraz mniej wartymi pieniedzmi. Jaka szkoda, ze nie zazyczyli sobie zaplaty w zlotowkach, te dopiero maja wartosc,... dzisiaj byliby 50% do tylu:) Ale co tam zlotowki, w Europie maja jeszcze €, ktore drukuje sie lepiej od $. Zapewnie myslisz blondynko,ze € leci w przepasc w stosunku do $, poniewaz Amerykanie drukuja zielone banknoty bez opamietania. Napisz cos jeszcze smiechotko:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 To znaczy Ty sie znasz na gospodarce? 21.11.08, 22:06 To co piszesz, swiadczy o bardzo mizernym pojmowaniu miedzynarodowej gospodarki. Powtarzasz frazesy, ktore sobie same przecza. Jak juz Ci zabraknie argumentow, zaczynasz byc obrazliwy. To nie moj poziom dyskusji. Zachowujesz sie jak w dowcipie, ktory konczy sie zdaniem: "a u was bija murzynow". Jezeli jest tak wspaniale, to wyjasnij (ale konkretnie), jak to jest, ze (po drugim podejsciu w kongresie) zamiast przyznanych 780 mld dolarow na ratowanie gospodarki, Fed wydal 2 biliony. Na zapytanie, kto dostal te pieniadze, Fed odmowil wyjasnien (!!!). Bloomberg (to ten od mediow i jednoczesnie burmistrz NY, gdybys nie wiedzail) zlozyl skarge, gdyz prawnie Fed musi sie z tego wyliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 eMail z ostrzezeniem? 21.11.08, 18:26 > no bo ta reszta nie przeczytala tego emaila o ataku ktory rzad USA wysylal do wszystkich pracijacych w tych budynkach i przyszla do pracy w ten fatalny poranek. Czy o to ci chodzi? :) Prosze o wiecej danych. Dobrze zrozumialam? Odpowiednio wczesnie wyslano do pracownikow ostrzezenia, aby nie przycodzili wcale do pracy? To dlaczego nie zamknieto calego budynku i ustrzezono innych przed smiercia? > A moze ona dostala tego emaila od rzadu USA w ktorym > zapowiedzieli dziennikarzom o tym zawaleniu. Moze to nie byl az taka konspiracja jak wszyscy mysla i ci pracujacy tam (bo nie przyszli do pracy) no i dziennikarze byli dobrze poinformowani o wszystkim?!? Czyli rzad USA wiedzial juz 20 minut wczesniej, ze zawali sie budynek 7 na tle ktorego byla filmowana dziennikarka? A moze to dziennikarze stoaj za tym wszystkim, aby miec ciekawe tematy? > hmm, taak, bo duze samoloty pasazerskie wlatuja w budynki prawie co miesiac wiec mamy do czego porownac Czy znasz takie slowo jak symulacja wirtualna? Nauka stoi juz dzisiaj troche dalej, niz jestes sobie w stanie wyobrazic. > Wiesz po czym poznac idiote konsipracyjnego? Zadaja same pytania i nigdy nie szuka odpowiedzi na nie. Wola raczej teorie sobie ulozyc. Dlatego sa oszolomami. Od wielu lat szukam odpowiedzi na wiele pytan. Bez skutku. A wiesz po czym poznac zwyklego idiote? Nigdy nie stawia sobie pytan i zadowala sie fragmentarycznymi odpowiedziami, nawet jezeli sa niespojne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek tak, sprawdz w slowniku pod "sarkazm" IP: 70.91.50.* 21.11.08, 19:33 zrozumiesz (byc moze) wiecej rzeczy w zyciu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek LOL, symulacja wirtualna... he he IP: 70.91.50.* 21.11.08, 19:37 naprawde jestes zabawna,.. ubaw gadanie z toba, nie tylko nie jestes w stanie wypatrzyc sarkazmu w wypowiedzi, to jeszcze powolujesz sie na jakie fikcyjne technologie z ksiazek czy z filmow. :) Wiesz, przepraszam ze cie przyrownalem z idiotami to najprawdobodobniej bylo nie fair i nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knox Re: eMail z ostrzezeniem? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 21.11.08, 22:00 ewa12321 napisała: >Odpowiednio wczesnie > wyslano do pracownikow ostrzezenia, aby nie przycodzili wcale do > pracy? To dlaczego nie zamknieto calego budynku i ustrzezono innych > przed smiercia? Blondyneczko, a wiesz ty o ktorej godzinie wiekszosc rozpoczyna prace w finansach. Czesc przychodzi wczesniej, inne instytucje finansowe rozpoczynaja prace tuz przed otwarcem nowojorskiej gieldy, ktora rusza o 9:30. Myslenie nie jest ciezkie, ale od blondynki nie mozna wiele wymagac:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: eMail z ostrzezeniem? 21.11.08, 22:18 Chlopczyku, cale biura nie stawily sie tego dnia do pracy. Nie wyobrazam sobie biura, gdzie nie byloby nawet sprzataczki. Coz za dziwny zbieg okolicznosci. Wyjasnij mi tez, jak to mozliwe, ze prawie natychmiast mozna bylo podac nazwiska porywaczy, ktorzy brali udzial w ataku, a jakos cicho bylo, jak sie jeden z nich potem z Maroka zglosil i udowodnil, ze caly czas tam pracuje jako pilot. Cala sprawa smierdzi, a poniewaz Amerykanie juz kilkakrotnie udowodnili, ze dla dobra sprawy potrafia rowniez incydenty wymyslac (cos Ci mowi non event z Maddoxem?), to i tutaj ich postepowanie dla ludzi troche trzezwiej patrzacych na sprawe daje wiele do myslenia. Ale zyj sobie w swoim swiatku, dyskusja staje sie nie do zniesienia, bo nie tylko, ze malo znasz sie na sprawach i powtarzasz rzeczy oklepane, to z braku argumentow stajesz sie obrazliwy, a ja tego nie toleruje. Jest to typowe zachowanie dla bardzo prymitywnych umyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thor Re: nie tylko ty ale wielu innych (niestety) IP: *.kalisz.mm.pl 21.11.08, 20:50 > bzdura, Ameryka placi za sprowadzone towary. Inni nie sa glupi i za darmo nic > nie daja. cały problem że ameeryka płaci za towary zielonym papierem kiedyś różnym dziskusom płacono koralikami dzis zielony papier....widać analogię? :) niestety wszystkie transakcje na ropie są rozliczane tymi koralikami tfuu zielonym papierem a jak ktoś się rozliczał w euro to go powieszono (saddam) wiec reszta dalej musi brac te koraliki i kto jest największym terrorystą świata? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claudiusz Re: To ja tez jestem idotka. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.08, 06:44 ewuniu kochana....jestes slodka idiotka i wiecej....jestes po prostu glupkowata z teoria spiskowa za malym czolkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 To takie typowo meskie! 22.11.08, 17:36 Niewiele wiedzacy mezczyzni, ktorzy mowia nam, glupim kobietom, jak wyglada swiat. Samymi epitetami, rozumie sie, bo do powiedzenia nie maja zbyt duzo. Jezeli ci panowie swiata tak wszystko wiedza, dlaczego nie odpowiedza konkretnie na caly szereg pytan, ktore tu w roznych postach postawilam? Dlaczego n.p. nikt nie poda linku do zdjecia rozwalonego Pentagonu z widocznymi resztkami samolotu? Przeciez to nie moze tak byc, jak mi tu niektorzy tlumacza, ze nic nie zostalo, bo wyparowalo. Jak to jest mozliwe, ze jak spadnie samolot na ziemie, to potem zbiera sie calymi miesiacami resztki i sklada sie to w hangarze, aby dojsc do przyczyny katastrofy. Nawet 60-70% samolotu tak sie zbierze, a tu jak, nic? Wyparowalo? Na co wydal Fed 2 biliony ( a nie 780 mld, na co zezwolil kongres?) Ile dolarow jest w obrocie (Fed podal ostatni raz sume bodajze w roku 2006, choc podal ostatnio, ze w samym lipcu 2008 ilosc dolarow na rynku powiekszyla sie o 12%)? O jakiej to teorii spiskowej ja pisalam? Gdzie jest blad, jezeli mowilam, ze USA zawdziecza swoj prym szeregom lewych posuniec? Gdzie jest nieprawda, ze obecny dobrobyt kraj ten zawdziecza innym, bo zyje na ich koszt, zalewajac ich coraz mniej wartosciowymi dolarami? Co mogliby Chinczycy zakupic dla siebie w USA, gdyby wpadli na pomysl wymiany tej gory dolarow na rzeczywiste towary? Jezeli jest tak dobrze, dlaczego wlasnie USA stara sie o kredyt w wysokosci 290 mld $ w krajach arabskich? Czy naprawde tak trudno uwierzyc, ze jednym z powodow napasci na Irak byla chec przejscia w rozliczeniach z dolarow na inne waluty? Bo przeciez rzekome dowody na bron atomowa zostaly sfingowane. Ameryka widzi, ze traci swoj prym, to potwierdza nawet ostatni raport NIC. W takim przypadku kraj tak bezwzgledny, jak USA jest gotowy zrobic rozne rzeczy. Kraj, ktory juz raz udowodnil, ze moralnosc jest mu obca, bedzie zawsze posadzany o niecne czyny. Na sprostowanie roznych zarzutow mial wystarczajaco duzo czasu. Panowie wszechwladcy. Jezeli nie mozecie odpowiedziec konkretami, to milczcie, a nie obrazajcie innych. Jestem przekonana, ze w bezposredniej dyskusji nie bedziecie mogli na stol rzucic zadnego faktu. Aby brac udzial w dyskusji, nalezy przede wszystkim wiedziec, o czym sie mowi. Ja chetnie zobacze dowody, ze moja nedzna opinia o USA jest jednak przesadzona. Wiec dajcie mi troche faktow, nawet slodka idiotka z malym czolkiem chcialaby cos wiedziec. Ale takie rzeczowe podejscie do sprawy jest mezczyznom zazwyczaj obce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek jestes oszolom, IP: 70.91.50.* 21.11.08, 17:40 i tyle,..mnie zawsze dziw bierze jak ludzie majac dwie wersje, majac tyle samo dowodow na poparcie jednej czy drugiej (np. zero) - ale ludzie zawsze wybiora sobie jedna wersje ktora im pasuje lepiej i gorliwie bronia jak swietej prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
somsiad82 Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? 21.11.08, 13:51 Nie zdołał, albo nie chciał. Moim zdaniem nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? 21.11.08, 14:00 somsiad82 napisał: > Nie zdołał, albo nie chciał. Moim zdaniem nie chciał. no ale to zawiera założenie, ze wszechpotężny wywiad hamerykańśki wszystko wie, wszystko może i nie popełnia błędów... no tak, ale dlaczego nie mogą złapać osamy od 7 lat? bo nie chcą? bo osama powiedziałby w wywiadzie dla gw, że był tylko pionkiem w rękach wywiadu usa i że to wywiad usa go zmusił do ataku na wtc? nieee... moim zdaniem po prostu ludzie popełniają błedy, i hamerykany nie są tu nikim wyjatkowym. po prostu spieprzyli tą sprawę. nie wydaje mi się, żeby wywiad hamerykański był tak skueczny jak to na filmach holiłódzkich pokazują - "klik... namierzam cel... namierzanie ukończone... potwierdź rozkaz eliminacji... rozkaz eliminacji potwierdzony... cel ulegnie zniszczeniu za 5,4,3,2,1,0... o ku..., cel niezniszczony..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
somsiad82 Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? 21.11.08, 14:07 tow.stalin napisała: > somsiad82 napisał: > > > Nie zdołał, albo nie chciał. Moim zdaniem nie chciał. > > no ale to zawiera założenie, ze wszechpotężny wywiad hamerykańśki > wszystko wie, wszystko może i nie popełnia błędów... no tak, ale > dlaczego nie mogą złapać osamy od 7 lat? bo nie chcą? bo osama > powiedziałby w wywiadzie dla gw, że był tylko pionkiem w rękach > wywiadu usa i że to wywiad usa go zmusił do ataku na wtc? > > nieee... moim zdaniem po prostu ludzie popełniają błedy, i > hamerykany nie są tu nikim wyjatkowym. po prostu spieprzyli tą > sprawę. nie wydaje mi się, żeby wywiad hamerykański był tak skueczny > jak to na filmach holiłódzkich pokazują - "klik... namierzam cel... > namierzanie ukończone... potwierdź rozkaz eliminacji... rozkaz > eliminacji potwierdzony... cel ulegnie zniszczeniu za 5,4,3,2,1,0... > o ku..., cel niezniszczony..." :) > Szczerze mówiąc to ta prognoza to nic nadzwyczajnego, bo to że wzrośnie rola BRICu, to już wiadomo od dawna, więc dla mnie nie jest to żadna nowość. Nie uważam amerykańskiego wywiadu za nieomylnego, bynajmniej nie nie sądze by takim był. Co do Osamy, to gdyby go złapali, to nie wiem czy nie chcą go złapać, czy nie mogą, ale szukając go mogą cały czas wydawać ogromne pieniądze na walkę z terroryzmem. Bez niego byłoby ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? IP: 193.0.242.* 21.11.08, 15:15 Przecież to USD samo sobie zburzyło WTC aby mieć większe wpływy i większa swobodę działania.. Więc niby jak mieli sami sobie zapobiegać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? IP: *.aster.pl 21.11.08, 15:25 > Przecież to USD samo sobie zburzyło WTC aby mieć większe wpływy Ja cie pozdrawlaju, widze, ze swirow nadal nie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: ile warte są uwagi wywiadu hamerykańskiego? 21.11.08, 23:53 tow.stalin napisała: > otóż niewiele. wystarczy sobie przypomnieć, że potężny wywiad usa > nie zdołał zapobiec katastrofie world trade center, choć miał ku > temu wiele możliwości. Wywiad zrobil dobra robote tylko panowie na samej gorze nie chcieli tego sluchac,bo,jak widac, mieli inne plany? Oni potrzebowali trupow ponad 2000 swoich rodakow zeby wstrzasnac opinia swiatowa. A potem sprzedac tony broni i wydac miliardy na podwyzszenie stopnia bezpieczenstwa krajowego. Biznes nie zna skrupulow. Odpowiedz Link Zgłoś
thannatos A ja bylem SZyBSZy niz NIC i GW 21.11.08, 13:36 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf AMERO i wszystko jasne. IP: *.centertel.pl 21.11.08, 13:52 Zapamiętajcie dzień w którym dowiedzieliście się o nowej walucie Unii Północnoamerykańskiej. Amero będzie wprowadzone zamiast dloara w ciągu dwóch lat. A z innej beczki to jest moja stronka społecznościowa, Pozdrawiam drugaszansa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: AMERO i wszystko jasne. IP: *.bbtec.net 21.11.08, 14:04 napewno nie bedzie to dzien dzisiejszy. bajke o amero slysalem juz dawno temu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: Z tym AMERO nie jest glupie:) 21.11.08, 14:27 Do tej pory USA zyla na kredyt zaciagany w swiecie, kiedys bedzie musiala go spacic ale czy napewno?? Wystarczy ze oglosza plajte calego panstwa, wprowdza nowa walute a kraje typu Chiny zostawia z tonami makulatury.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: AMERO i wszystko jasne. 21.11.08, 15:53 Ewentualnie UE przejdzie na USD. W Rosji USD jest walutą już od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 13:53 Mimo, że raport pisze o Rosji jako przyszłej potędze, GW referując tenże do ust jej nawet nie bierze. Tymczasem raport przyznaje, że Rosja może być obok Brazylii, Chin i Indii wielką potęgą. Oczywiście Amis się pocieszają, jak mogą, że np. ze wzgl. na korupcję może do tego nie dojść. Buha,ha. Jakby w Chinach czy Brazylii korupcji nie było. www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,591748,00.html Co do samego raportu: uważam, że przedział czasowy 12 lat (do 2020) jest nierealnie wysoki. Wg mnie rzecz rozegra się w najliższych 3-5 latach, bo sytuacja jest bardzo nabrzmiała. I jedno jest tylko pytanie, czy USA się z tym pogodzą, czy też zmiany nastąpią bardzo burzliwie. Fakt, że nie McCain jest u steru zmniejsza trochę szanse jakiejś totalnej zadymy, ale niebezpieczeństwa nie likwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 14:15 Towarzyszko eva15... to jeszcze trochę potrwa, zapewne parę pokoleń, pod warunkiem, że Rosjanie wreszcie zrozumieją, że potęga to nie rakiety i napierniczanie sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 14:29 nie prejmuj sie, Rosja wchlonie kazda ilosc migrantow z zachodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resident evil Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 14:57 antyreakcjonista napisał: > nie prejmuj sie, Rosja wchlonie kazda ilosc migrantow z zachodu i wyśle ich za koło podbiegunowe Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 16:50 Jak na razie, to Rosja wchłania imigrantów skądinąd. Z chińskimi paszportami... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 18:01 To uciekający masowo przed rajem Juszczenki Ukraińcy też są żółci? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 18:14 Z zazdrości, zapewne. Chociaż być może są uznawani za "czarnych". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 18:28 Z zazdrości to zielenieją. Zazdroszczą tym Uktraińcon co zostali pod Juszczenką, buha. ha. Najchętniej by wrócili ale nie mają na bilet, w Rosji nędza. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wybiórcza Prawda GW bez Rosji 21.11.08, 19:52 Niektórzy istotnie nie powrócili z Rosji ale to raczej nie brak pieniędzy na bilet był główną przeszkodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal przewrażliwiony babsztyl IP: *.gprs.plus.pl 21.11.08, 14:32 O Matuszce Rossiji nie rozwinęli, świnie. Tylko napomknęli a tak przecież nie można. Jest statystycznie niemożliwe, by Rosja zawsze miała rację, a jak dalece sięgam wstecz pamięcią, tak nie przypominam sobie konfliktu Rosja-anyone, w którym zgodziłabyś się z racjami oponenta Rosji. Co siłą rzeczy sprowadza twoje "wyważone" opinie do wartości zerowej. PS. Prognozowanie to ty sobie podaruj, z pewnością myli się zarówno wywiad USA jak i ty. Wystarczy porównać z rzeczywistością twoje chciejskie, nietrafne przewidywania dot. np: osamotnienia Polski w konflikcie mięsnym z Rosją, potrząsania szabelką przez Rosję w sprawie Możejek itd. itd. Proszę. Błagam. Zlituj się. Skończ zaśmiecać, trollu. PPS. Odpisywanie podaruj sobie również, w stylistyce i treści jesteś przewidywalna jak czasowy wyłącznik oświetlenia (jestem zapewne "pociesznym biedakiem" albo czymś podobnym). Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: przewrażliwiony babsztyl 21.11.08, 14:34 Nie no co ty jestes tylko wolakiem;) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: przewrażliwiony babsztyl 21.11.08, 15:51 Jeśli piszesz o przewrażliwionym babsztylu, to kim ty jesteś trollu? Czytając twój post - chyba niezłym łgarzem, tylko takie coś może przypisywać komuś myśli, których ten nie wyraża. > PS. Prognozowanie to ty sobie podaruj, z pewnością myli się zarówno wywiad USA > jak i ty. Wystarczy porównać z rzeczywistością twoje chciejskie, nietrafne > przewidywania dot. np: osamotnienia Polski w konflikcie mięsnym z Rosją, > potrząsania szabelką przez Rosję w sprawie Możejek itd. itd. Ależ Polska nie była osamotniona w konflikcie mięsnym. Natychmiast zastąpili ją na rosyjskim rynku swoimi świniami i bydłem m.in. Dania, Niemcy, Francja, a nawet tak z nami zaprzyjaźnione w konflikcie gazociągowym Finlandia i Szwecja upiekły swoją pieczeń (nie tylko wieprzową). Tylko Polska wyszła na głupa i do tej pory nie może odzyskać utraconego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: przewrażliwiony babsztyl 21.11.08, 16:55 No i teraz Dania, Niemcy i Francja mają problemy z płatnościami za to mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 zigzaur jako ssak 21.11.08, 18:05 zigzaur napisał: > No i teraz Dania, Niemcy i Francja mają problemy z płatnościami za to mięso. Hę??? A ty z którego brudnego palucha to wyssałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: przewrażliwiony babsztyl 21.11.08, 16:59 Po pierwsze, to fałszowano dokumenty i to nie w Polsce, o czym Ruskie doskonale wiedzieli... Po drugie my to mięso, objęte embargiem, nadal sprzedawaliśmy, za pośrednictwem firm z innych krajów UE i Ruskie je smacznie wpierniczali :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Diagnozę swojej osoby postawiłeś prawidłowo 21.11.08, 18:03 Rzeczywiście jesteś pociesznym biedakiem, orłem, sokołem o ptasim móżdżku. Ale przymnajmniej samokrytycznym i to się chwali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek anty-amerykance tutaj na gw to jednak idioci - :) IP: 70.91.50.* 21.11.08, 18:12 wychodzi raport (z rak wlasnych Amerykanskich), ktory przedstawia ze rola USA bedzie spadac, a oni juz automatycznie pluja na "hameryke" i probuja udowadniac ze wywiad USA sie myli. LOL LOL tzn. ze wg. was USA bedzie dominowac swiat przez nastepne 20 lat i ich ekonomia bedzie niezatapialna? to jest wasza nowa teoria czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wernychora z Leszczyk... 21.11.08, 15:50 Krytykuje GW, jednoczesnie wprowadzajac w blad osoby nie znajace niemieckiego. Otoz Rosja nie jest rozpatrywana jako jeden z potencjalnych, swiatowych liderow. Jedyne slowa oceny "potencjalu" (pardon) Rosji, to watpliwosci co mozliwosci takiej oceny: Russlands Potential dagegen sei nicht eindeutig einzuschätzen Cywilizacja bialych ludzi jest w odwrocie i tylko Furia w rodzaju Wandy Wasilewskiej, moze sie z tego cieszyc. Smieszne, ze przy okazji usiluje wbrew jakiejkolwiek logice wmontowac w nowy syste bidna Rosje. Marudera tejze cywilizacji bialych. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wernychora z Leszczyk... 21.11.08, 15:55 O Rosji istotnie wspomniano, ale jako o kraju zagrożonym przejęciem władzy przez gangsterów. Szkoda tylko, że w czasie przyszłym, skoro to teraźniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wernyhora, biedaku niegramtony, Wernyhora.. 21.11.08, 18:24 Oj lobotomku, ani ty w ukraińskim, ani w polskim i ani w niemieckim nie kumaty, za to pyskaty. I w dodatku kłamliwy, prónujący wciskać kit o tym, co autor chciał coś innego powiedzieć, niż ja podałam. Tymczasem autor, a raczej autorzy z jednej strony widzą w Rosji przyszłą potęgę, z drugiej widzą (rzekome ) przeszkody, które mogą Rosji tę rolą utrudnić. Nie tłumaczyłam poczciwcze całych kilku zdań na ten temat, lecz jedynie podsumowałam ich sens. Tłumacznie dokładniejsze i zabawniejsze jest takie, że wg Amis jak śniegi stopnieją (buha, ha) to Rosja dalej się wzmocni, a jak nie stopnieją to nie. A gdy nie będzie inwestycji w energetykę, to nie będzie rur (buha, ha), brak rur z kolei wypełnią kryminaliści i korupcja (zjawiska nigdzie indziej nie spotykanych - buha, ha) no i Rosja się osłabi. Bystrzaki siedzą tej CIA i spółce. Podobne złote myśli mogłyby wydalić z siebie forumowe gekonokształtne jamochłony. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Wernyhora, biedaku niegramotny, Wernyhora.. 21.11.08, 18:26 za szybko kliknęłam, korekta: Oj lobotomku, ani ty w ukraińskim, ani w polskim i ani w niemieckim nie kumaty, za to pyskaty. I w dodatku kłamliwy, próbujący wciskać kit, że autor chciał coś innego powiedzieć, niż ja podałam. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ja tez za szybko kliknalem, poczciwa Wiki-Efciu ! 21.11.08, 20:10 Pomijam fakt, ze z dziwnym upodobaniem wytykasz bledy ortograficzne, bo innych nie jestes w stanie. To strasznie czekistowskie, Efciu. Wypaczanie sensu artykulu zgodnie z Twoimi potrzebami, jest lamaniem netykiety w stopniu duzo gorszym, niz poprawki ortografii. A autor calkowicie pominal ewentualna liderska role Chanatu Moskiewskiego w przyszlym porzasku swiatowym. To kraj sredniej wielkosci, pozbawiony przemyslu, w dodatku dosc biedny. Jakie liderstwo swiatowe ? Nie rozpatrywal tej opcji zupelnie - chyba bido znowu nie zrozumialas. Niemiecki to trudny jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Dla lobotomka-kłamczuszka : raport w orginale 22.11.08, 00:44 Co do Wernyhory: tu już nawet nie ortografię, chodzi tylko o znajomość kulturowego dziedzictwa, tak polski jak i Ukrainy, poczciwcze. Co do raportu: Jesteś brzydkim kłamczuszkiem i manipulancikiem i to ty wypaczasz sens tego raportu, czyli łamiesz netykietę. Często kłamiesz na temat Rosji czasem jednak do złej woli dochodzi językowa niekumatość i konieczność zdania się na media, które wiadomo, jak w PL funkcjonują, zwłaszcza niektóre. Masz tu biedaku CAŁY raport w orginale, niech ci ktoś go nieco uczciwiej niż media w PL przetłumaczy/streści, zwłaszcza kap. 3. W skrócie rozdział ten traktuje o Rosji jako nowej potędze (pod kilkoma warunkami) na ROWNI z Chinami, Indiami i Brazylią (rozwój tych krajów też jest zresztą zależny od kilku warunków): "The whole international system—as constructed following WWII—will be revolutionized. Not only will new players—Brazil, Russia, India and China— have a seat at the international high table, they will bring new stakes and rules of the game. " www.dni.gov/nic/NIC_2025_project.html A tu całość: www.dni.gov/nic/PDF_2025/2025_Global_Trends_Final_Report.pdf I na drugi raz wsadź sobie głowę do lodówki, zamiast mnie posądzać o manipulacje. Nie ten adres. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dla lobotomka-kłamczuszka : raport w orginale 22.11.08, 00:54 Sorry, cosik się zgermanizowałam. Kap. 3 to rozdział 3 Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Germanizacja Ci nie grozi... 22.11.08, 07:29 Wystarczy poczytac Twe probki niemieckiego lol. A tekst zabawniejszy, niz oczekiwalem ! Rosja, w swym przekonaniu supermocarstwo od dawna, a w powszechnym (choc blednym) liczacy sie politycznie kraj, okreslana jest jako NOWY GRACZ ! Ten wiecznie popiskujacy "Chlopaki, pojde z wami..", natretnie prezentujacy jakies kuriozalne inicjatywy, ale do gruntu zasciankowy kraj, zostal NA NOWO zauwazony. Congrats. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Germanizacja Ci nie grozi... 22.11.08, 12:51 borrka napisał: > Wystarczy poczytac Twe probki niemieckiego lol. Ha, ha, ha. Oj, co ty wiesz biedaku. Nie przeczytałeś jednego z moich postów o niemieckich Jugendamtach. Plótłbyś mniej głupot, nieboraku pocieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A teraz na poważnie: 21.11.08, 19:56 Co takiego musiałoby się wydarzyć, aby Rosja stała się potęgą? Szczyt potęgi Rosji, nie tylko politycznej i wojskowej ale także gospodarczej, to mniej więcej 100 lat temu, przełom wieków. Wtedy Rosja, pomimo porażki w Azji, miała największą armię świata ale miała też zupełnie dobrze rozwijającą się gospodarkę: rolnictwo, rzemiosło, handel, myślistwo, leśnictwo. Dziś to jest już nieaktualne: dzikie zwierzęta wykłusowano, ziemię i lasy skażono, rolnictwo skolektywizowano, pracowników zdemoralizowano, handel upaństwowiono. Jaki cud musiałby się zdarzyć, żeby w Rosji odrodziła się chociażby zwykła etyka kupiecka? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Rosja przegrala swa szanse... 21.11.08, 20:16 Zostania porzadnym, mieszczanskim panstwem, a jednoczesnie stracila atrybuty dzikawego mocarstwa. To, co Romanowowie gromadzili, raczej rabowali setki lat, rozpadlo sie bezpowrotnie w pare miesiecy. Olbrzymia danina krwi narodu rosyjkiego, okazala sie bezuzyteczna nawet z punktu widzenia szowinisty wielkoruskiego. Jedyna liczaca sie galezia gospodarki zostaly mail oder brides i produkcja balalajek. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja przegrala swa szanse... 21.11.08, 20:22 I właśnie dlatego trzeba Rosjanom uświadamiać, że zawsze, gdy prężą muskuły, będą przelewać swoją krew. I to zupełnie na darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zanieś orginalny raport do tłumacza 22.11.08, 00:51 Zanieś orginalny raport do tłumacza, a przeżyjesz ostre zdziwienie. Link podałam wyżej dla lobotomka. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 USA są odwrotnego zdania w swym raporcie 22.11.08, 00:49 Link podałam wyżej, czytaj orginał albo raczej płać tłumaczom, zamiast zdać się na GW, a będziesz mądrzejszy i baaardzo się zdziwisz, jak a jest przepaść między baśnią medialną dla niekumatych a rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: USA są odwrotnego zdania w swym raporcie 22.11.08, 09:01 Cóż z tego, że tłumaczenie będzie dobre, skoro sam artykuł jest konfabulacją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Rosja sie nie liczy, to kraj bez przyszlosci IP: *.eranet.pl 21.11.08, 16:09 Druga liga z tendencja spadkowa. 2 lata z cena barylki po 30 USD i nikt w ogole nie bedzie jej bral pod uwage. Amerykanie to ignoranci, jeszcze kojarza Rosje z ZSRR stad ta pomylka w raporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja sie nie liczy, to kraj bez przyszlosci 21.11.08, 16:52 Przywiązywanie jakiejkolwiek wagi do Rosji w kontekście gospodarki światowej jest tylko i wyłącznie pochodną wpatrywania się w mapę z jednoczesnym ignorowaniem wskaźników gospodarczych i demograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To "zaraza niemiecka" 21.11.08, 17:01 German disease. Niemcy, na ogol dosc rozsadny narod, ubzdurali sobie, ze w Rosji tkwi jakis potencjal i, co gorsza, oni Niemcy maja go uaktywnic. Dlatego niemiecki handlarz karmy dla psow, ktory dwa razy upil sie w Moskwie i przelecial hotelowa dziwke, uwaza sie za "pioniera" na Wschodzie. Rosja lata bardzo wzglednej swietnosci ma za soba i nikt, nawet najlepszy czekista, tego nie zmieni. Europa zreszta tez, ale jak rozkoszna jest nasza dekadencja ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To "zaraza niemiecka" 21.11.08, 17:23 Podejrzewam, że nie tyle "przeleciał hotelową dziwkę" co "został zwerbowany przez agentkę w hotelu" Zresztą, nie musiał to być handlarz karmy dla psów, mógł być sam kanclerz... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 będą temu przeciwdziałać... 22.11.08, 18:37 Jak sądzę celem tego raportu jest wzmożenie działań mających na celu osłabienie państw BRIC lub ich neutralizację. Nie bez przyczyny "wolne media" tak bardzo chwalą Indie. Indie w rzeczywistości mają najmniejsze szanse na wzrost gdyż krajowi temu już teraz brakuje słodkiej wody, a rzeki są tak zanieczyszczone że przestały się same oczyszczać. O ile o Rosji stale się pisze, że grozi jej "wymieranie" to zapomina się że znacznie groźniejsze dla państwa jest przeludnienie i związany z tym brak zasobów, w tym tak podstawowych jak słodka woda. Indie w związku z przeludnieniem pogrążają się w chaosie o czym świadczy wzrost hinduskiego ekstremizmu skierowanego przeciwko "obcym" - muzułmanom czy chrześcijanom. Indie mogą stać się takim państwem jak Pakistan, którego rząd znajduje się obecnie pod całkowitą kontrolą Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaqu Raport: Dolar przestanie być główną światową wa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 14:01 Taaaaa. Potęgą będzie za to Anglia dzięki 2000000 Polaków pracujących na zlewozmywaku i 50000000 zachlanych Angoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 300zł Raport: Dolar przestanie być główną światową wa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 14:17 ja to przepowiedziałem juz kilka lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: Raport: Dolar przestanie być główną światową 21.11.08, 14:32 No widzisz to jest nas wiecej;)ja przewidzialem obecny kryzys dwa lata temu z dokladnoscia do pory roku Odpowiedz Link Zgłoś
funstein "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" 21.11.08, 15:24 powoli staje sie faktem trwale zwiazanie waluty chinskiej z dolarem, co oznacza, ze dolar dalej bedzie pelnil funkcje waluty swiata. Euro jest tak slabe jak slaba i niestabilna jest Europa, wiec nie ma alternatywy dla dolara. Co najwyzej rezerwy beda trzymane w koszykach walut dolar, euro, ale nie zmieni to faktu, ze waluta rozliczeniowa pozostanie dolar. mozna byc tego pewnym w horyzoncie 50lat. zagrozeniem dla dolara moze byc sojusz rosyjsko-chinski, ale na to sie zupelnie nie zanosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytia "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" IP: *.omi.pl 21.11.08, 15:25 Wywiad światowy donosi: SŁOŃCE WSCHODZI NAD NOWĄ ŚWIATOWĄ WALUTĄ, KTÓRĄ BEDZIE: POLIDONALD! 1 POLIDONALD = 100 Mc DONALDOM = 100 KWAKOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesio Re: "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" IP: *.cable.mindspring.com 21.11.08, 15:28 a na tymze wieku otwiera sie mala, czerwona ksiazeczka Mao, mala niewinna ksiazeczka z lat mojej mlodosci....... i kto by pomyslal, ze z tej malej , zakazanej ksiazeczki wyrosnie wielka ksiega XXI wieku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany POSEL PIETA IP: *.hsd1.ca.comcast.net 21.11.08, 15:32 NO I CO, POSEL PIETA (sejmowy expert od poczatkow i koncow Cywilizacji, natchnienie posla Gorskiego) MIAL RACJE! (CIA juz dawno powinna go zatrudnic...) (tylko dlaczego ten dolar tak drozeje?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Raport: Dolar przestanie być główną światową wa... IP: *.matrix.pl 21.11.08, 15:42 pelny raport dostepny tutaj: ready2beat.com/current-news/business-finance/nic-global-trends-2025-transformed-world-announced Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Srutututututu!!!!! 21.11.08, 15:45 Amerykanom od czasu do czasu potrzebne jest to, co oni sami nazywają "challenge". Takimi "challenge" był wielki kryzys lat dwudziestych, japoński napad na Pearl Harbor, sowiecka ekspansja lat siedemdziesiątych (ach, gdzież jej zdobycze, gdzie?) czy ostatnio islamski terroryzm. Wskutek "challenge" Amerykanie uruchamiają swe nieograniczone możliwości, zwłaszcza umysłowe, i umacniają swą pozycję w świecie. W każdym razie, progności nie wymieniają Rosji w gronie potencjalnych przyszłych głównych graczy. Wymieniają wprawdzie kraje, gdzie grozi przejęcie władzy przez mafię, ale w przypadku Rosji to nie przyszłość lecz teraźniejszość. Nie należy się również spodziewać niczego, co by mogło osłabić amerykańską siłę militarną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiona Re: challenge IP: *.pools.arcor-ip.net 22.11.08, 13:28 Gdzie mozna o tym poczytac? Po polsku lub po niemiecku nooo, moze byc i angielski:) Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Brakuje IP: *.eranet.pl 21.11.08, 16:13 1. energii 2. wody pitnej 3. zywnosci Zamiast pakowac 700 mld USD w ratowanie bankow, ktorych zarzady to rozpieszczone forsa petaki o osobowosci Piotrusia Pana, trzeba bylo te kase zainwestowac w nanotechnologie, ogniwa sloneczne i opanowanie reakcji termonuklearnej. I te 3 problemy zniknelyby jak reka odjal. Albo ktos do tego dojrzeje albo rzeczywiscie swiat pograzy sie w chaosie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Brakuje 21.11.08, 16:32 Ad 1. Uzdrawiająca recesja spowodowała zmniejszenie popytu na energię, więc nie ma problemu. Ad 2. Skoro nie brakuje wody do mycia samochodów, to i do picia nie brakuje. Ad 3. Żywności jest aż za dużo, większość ludności ma nadwagę. Żywność nie powinna być zbyt tania, bo żywność to broń Zachodu. Jest dobrze, będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Brakuje 21.11.08, 19:54 Gość portalu: zenon napisał(a): > opanowanie reakcji termonuklearnej co konkretnie masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Jestem dziwnie spokojny o Amerykę! 21.11.08, 16:26 Jestem dziwnie spokojny o Amerykę! Takie katastrofalne wizje towarzyszą mojemu życiu od jakichś ... 60 lat! A ja nieodmiennie powtarzałem, że kraj - twórca westernów i musicali, Coca-coli i whisky, blue jeansów i bikini, jazzu i rock and rolla, Doliny Krzemowej i NASA - zawsze pozostanie na topie! Jak dotąd się nie myliłem i pewnie tak pozostanie - jeśli nawet nie do końca Świata, to conajmnie na następne 60 lat! Na pohybel czarnowidzom. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jestem dziwnie spokojny o Amerykę! 21.11.08, 16:34 Buńczuczne zapowiedzi o rychłym końcu Ameryki są rozsyłane tak mniej więcej od listopada 1917. Onego czasu Ameryka miała ludność dwukrotnie mniejszą od Rosji a siły zbrojne były w ogóle nieporównywalne. Dziś USA są dwukrotnie ludniejsze od Rosji a porównanie obu krajów w dziedzinie gospodarki i wojskowości jest już bezcelowe. Skoro tak ma wyglądać upadek USA i rozwój mocarstwowości Rosji, to niech tak i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Może weź za punkt wyjścia do tych porównań IP: *.swi.vectranet.pl 21.11.08, 18:02 rok 1920, gdy nie istniała ani rosyjska gospodarka, ani siły zbrojne, ani państwo... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Może weź za punkt wyjścia do tych porównań 21.11.08, 18:16 A niby dlaczego nie istniały? Gospodarka istniała, chociażby nawet w formie prymitywnego rolnictwa, zbieractwa i rybołówstwa. Nie wszyscy zajmowali się wojaczką. W roku 1920 w Rosji to akurat był NADMIAR sił zbrojnych. Do tego stopnia, że toczyła się wojna domowa. Państwo też istniało, jako ośrodek władzy. Też więcej niż jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Mimo tej z lekka przewrotnej ironii IP: *.swi.vectranet.pl 21.11.08, 18:58 widzę,że zrozumiałeś mnie właściwie. Rosja po roku 1920 startowała praktycznie rzecz biorąc od zera. A USA były już bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek eh, cienki argument z tym punktem wyjsciowym IP: 70.91.50.* 21.11.08, 19:42 za to w 1820 Rosja byla potega, a USA obchodzily czterdziestke (+-rok) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Jestem dziwnie spokojny o Amerykę! 21.11.08, 21:27 zigzaur napisał: > Buńczuczne zapowiedzi o rychłym końcu Ameryki są rozsyłane tak mniej więcej od > listopada 1917. Onego czasu Ameryka miała ludność dwukrotnie mniejszą od Rosji > a > siły zbrojne były w ogóle nieporównywalne. > > Dziś USA są dwukrotnie ludniejsze od Rosji a porównanie obu krajów w dziedzinie > gospodarki i wojskowości jest już bezcelowe. > > Skoro tak ma wyglądać upadek USA i rozwój mocarstwowości Rosji, to niech tak i > będzie. zighail,ale skoro mimo potęgi Rosji z początku zeszłego wieku i mizeroty USA ,amerykanie potrafili się odbić od dna,dlaczego nie bierzesz pod uwagę takiego wariantu teraz tylko z podmianą subiektów? tym bardziej że świat stał się mądrzejszy,informacja szybciej i róznorodna dociera do ludzi i praktycznie każdy może być jej odbiorcą,nie to co kiedyś ,tylko dla wybranych a motłoch zadowalał się plotką lub był sprawnie manipulowany.Dzisiaj już ciężko znaleźć chętnych na błyskotki i budować potęgę na błyskotkach już się nie da więc ten co na tym potęgę zbudował musi ustąpić miejsca sprawniejszemu i sprytniejszemu.Amerykanie ani do pierwszych ani do drugich już nie należą,a co się tyczny nowych,w tym Rosji,tam potencjał intelektualny nadal drzemie,nie jest wyeksploatowany(nie wspomnę o zasobach naturalnych których już nie da się rabować jak w dobrych czasach budowy potęgi USA!). Jak sam znasz,raz sie jest pod wozem,raz na wozie :))) Upadek nie zawsze musi wyglądać jak w Rosji(rewolucja,II WS,lata komunizmu i jego krach)może on przejć niezauważalny dla jednego pokolenia(cywilizacja Chińska,Egipcjanie,Grecy,Imperium Rzymskie)ale będzie faktem i dzisiaj z dużą dozą prawdopodobieństwa można prognozować rozwój wydarzeń,jeżeli w prognozach pominie się faktor chciejstwa! ps:buńczuczne zapowiedzi ,mówisz!ale te o których myślisz były płodem fantazji i życzeniem komunistów,te dyskutowane są dziełem samych jankesów,kto jak kto ale oni wiedzą najlepiej co w trawie piszczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Jestem dziwnie spokojny o Amerykę! IP: *.aster.pl 21.11.08, 21:13 whisky pili w Szkocji oprzed odkryciem Ameryki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werra Byłeś durniem i do 2025 to się pewnie nie zmieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 08:50 W ogóle na jakąkolwiek zmianę nie wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czas na Europę "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" IP: 212.244.125.* 21.11.08, 17:02 Czy nie dość już tych pro i anty amerykańskich wypowiedzi, tych rusofobów i rusofili czy nie czas zadbać o własne Europejskie podwórko i reformę instytucji Unijnych? Do licha przecież gospodarczo USA to od dawna mały pikuś przy nas. Co nas obchodzi BIRC i korupcja w tych krajach, czas pomyśleć jak siłę gospodarczą Unii przełożyć na wpływy Europy w świecie, jak zadbać o dalszy rozwój tej Unii....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" IP: *.mikolow.net 21.11.08, 17:28 Przestępcze gangi rządzące państwem to dla nas nie pierwszyzna. Znamy to z praktyki lat 2005-2007. Odpowiedz Link Zgłoś
solarv "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" 21.11.08, 17:35 kiedys pewien profesor powiedział mi coś takiego: "europa stara ku... jest..." bardzo madre slowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Fryderyka Raport: Dolar przestanie być główną światową wa... IP: 129.43.27.* 21.11.08, 17:52 Ja rowniez jestem dziwnie spokojny o Ameryke. Zyje tu od kilku lat i tego olbrzymiego kryzysu (tak chetnie opisywanego w GW nie odczulem). Moze dolar przestanie byc swiatowa waluta, a moze nie... Poki co nie ma alternatywy. Euro? A moze rubel transferowy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek nawet gdyby dolar przestal byc waluta swiatowa.. IP: 70.91.50.* 21.11.08, 18:17 i co z tego, jest wiele krajwow ktorym powodzi sie dobrze i ich waluty nie sa waluta swiatowa, np. Euro.. czy ktos w ogole kupuje cos w euro poza czysto politycznie motywowanym anty-amerykanskim ruchem? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" 21.11.08, 18:12 Taki i jeszcze czarniejsze wizje spotykam od wielu,wielu lat i co i nic....Moja rodzina zawsze byla biedna.Dwa wieki temu to byli chlopi panszczyzniani i jedyna szansa dla nich byl wyjazd do Ameryki. Pozniejsze pokolenia tez nie mialy lepiej i tez wyjezdzaly sladem poprzednikow. Ten proces trwa do dzisiaj i nie slyszalem,zeby ktos byl niezadowolony ze swego wyboru. O tym,ze dzieci beda bawily sie dolarami jako "owijkami"o cukierkow slyszalem juz dawno......Ja w to nie uwierzylem i pojechalem sladem moich poprzednikow.... Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Raport: Dolar przestanie być główną światową wa... 21.11.08, 18:37 "Dolar przestanie byc glowna swiatowa waluta" - aaaaah teraz rozumiem. To dlatego drozeje w Polsce. To chyba zlotowka go zastapi... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-l "Słońce zachodzi nad wiekiem Ameryki" 21.11.08, 18:54 Ciekawe, który wywiad pierwszy przewidzi powrót do prawdziwego pieniądza czyli złota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: kolchoznicy, lewusy, sex i euro oszolomy: IP: *.fwgc.dot.ca.gov 21.11.08, 21:21 blagajcie slonce zeby wam jutro wzeszlo. Nie martwcie sie o Ameryke. Poradzimy sobie. Gorzej z wami, nie-rzadnymi przez takie gnido- autorytety jak : Mazowiecki, Kwasniewski, Miller,Walesa, Tusek... Odpowiedz Link Zgłoś