Dodaj do ulubionych

Zlodziejski system kredytow mieszkaniowych

28.10.03, 16:19
Dwa i pol roku temu wziolem kredyt w polskim PKO BP. Oczywiscie wtedy tylko w
Euro. Suma kredytu stanowila w owym czasie 64 tys zlotych. Po dwoch i pol
roku splat okazuje sie ze mam do splacenia ponad 69 tys zlotych. Splacam
kredyt oprocentowany w wysokosci 7.12% . Dzisiaj kredyt w walucie polskiej
jest oprocentowany 6.5%.Dziwi fakt,ze PKO BP stosuje zlodziejskie metody do
wlasnych obywateli bedac oczywiscie polskim bankiem. mw
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Zlodziejski system kredytow mieszkaniowych 28.10.03, 16:24
      Obawiam sie, ze nie spodoba Ci sie to, co napisze...

Bank jest od zarabiania pieniedzy - to nie jest instytucja harytatywna
      niezaleznie czy jest polski czy nie. Skoro wziales taki kredyt i jestes
      zdziwiony to znaczy, ze nie przeczytales warunkow albo ich nie zrozumiales.
      Poza tym ryzyko kursowe jest Twoim ryzykiem, a nie banku.

Szkoda, ze tak wielu ludzi daje sie nabic w butelke!
    • Gość: BRvUngern-Sternber Przykro mi stary. IP: *.bg.am.lodz.pl 29.10.03, 19:45
      Ale niestety banki nie sa polskie.To blad tak mowic.Panstwo nie dbo obywateli i
      takie sa skutki.
      • emes-nju Re: Przykro mi stary. 29.10.03, 20:43
        Gość portalu: BRvUngern-Sternber napisał(a):

> Ale niestety banki nie sa polskie.To blad tak mowic.Panstwo nie dbo
        obywateli i
        >
        > takie sa skutki.

Masz racje!!! Panstwo nie dba o obywateli! Zabiera im strasznie duzo kasy w
        formie podatkow (nie dajac NIC w zamian), wysysa kase z systemu bankowego
        (stad BARDZO wysokie koszty kredytu i bardzo trudne do przejscia formalnosci),
        itd.

Stad takie skutki :-(
      • Gość: robi Przeczytaj najpierw co napisał IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 29.10.03, 21:36
        Gość portalu: BRvUngern-Sternber napisał(a):

> Ale niestety banki nie sa polskie.To blad tak mowic.Panstwo nie dbo
        obywateli i takie sa skutki.

Przecież gość wziął kredyt w PKO BP, więc piszesz głupoty. Ryzyko kursowe nie
        ma żadnego powiazania ze struktura własnościową banku.

Autor posta jak widać ma znikome pojecie o ryzyku związanym z zaciąganiem
        kredytów indeksowanych. W tej chwili moge doradzic mu tylko jak najszybsze
        przewalutowanie, zanim straci jeszcze więcej. To i tak stosunkowo niewielka
        strata. Mam klienta, który po dwóch latach spłaty kredytu ma do spłaty w PLN
        ponad 500 tys zł więcej, niz dostał w chwili udzielania kredytu.

• emes-nju Re: Przeczytaj najpierw co napisał 30.10.03, 09:34
          Gość portalu: robi napisał(a):

> Gość portalu: BRvUngern-Sternber napisał(a):
          >
          > > Ale niestety banki nie sa polskie.To blad tak mowic.Panstwo nie dbo
          > obywateli i takie sa skutki.
          >
          > Przecież gość wziął kredyt w PKO BP, więc piszesz głupoty. Ryzyko kursowe nie
          > ma żadnego powiazania ze struktura własnościową banku.
          >
          > Autor posta jak widać ma znikome pojecie o ryzyku związanym z zaciąganiem
          > kredytów indeksowanych. W tej chwili moge doradzic mu tylko jak najszybsze
          > przewalutowanie, zanim straci jeszcze więcej. To i tak stosunkowo niewielka
          > strata. Mam klienta, który po dwóch latach spłaty kredytu ma do spłaty w PLN
          > ponad 500 tys zł więcej, niz dostał w chwili udzielania kredytu.
          >

Wydaje mi sie, ze przewalutowywanie kredytu w chwili, kiedy (miejmy nadzieje)
          zloty jest najslabszy to kiepski pomysl. Wyjdzie strasznie duzo tych zlotowek!
          Lepiej chyba poczekac az zloty sie troche umocni. A sa na to pewne szanse - po
          zawirowaniach wokol budzetu, deficytu (kiedy to inwestorzy zaczeli spieprzac)
          raczej nastapi stabilizacja i inwestorzy wroca. Wtedy zlotowka odzyska czesc z
          tego, co stracila.

Oby :-)
          • Gość: robi Re: Przeczytaj najpierw co napisał IP: 62.111.248.* 30.10.03, 19:30
            emes-nju napisał:

> Gość portalu: robi napisał(a):

> Wydaje mi sie, ze przewalutowywanie kredytu w chwili, kiedy (miejmy
            nadzieje)
            > zloty jest najslabszy to kiepski pomysl. Wyjdzie strasznie duzo tych
            zlotowek!
            > Lepiej chyba poczekac az zloty sie troche umocni. A sa na to pewne szanse -
            po
            > zawirowaniach wokol budzetu, deficytu (kiedy to inwestorzy zaczeli
            spieprzac)
            > raczej nastapi stabilizacja i inwestorzy wroca. Wtedy zlotowka odzyska czesc
            z
            > tego, co stracila.

Marne szanse na taki scenariusz. Oby PLN zatrzymał się na 5,15 jak prognozuje
            Hydraulik. Tak czy inaczej dobra rada dla przyszłych kredytobiorców: zarabiasz
            w złotówkach, pozyczaj w złotówkach.
        • Gość: BRvUngern-Sternber Wez sie zastanow. IP: *.bg.am.lodz.pl 30.10.03, 19:35
          Od kiedy to PKO BP jest polskie?NIE MA BANKOW POLSKICH.Sa tylko panstwowe z
          udzialem kapitalu zagranicznego.A panstwo to Miller.A wiekszosc to
          zagraniczne.Poza tym nie ocenialem tej osoby a tylko pisalem ze wspolczuje.Bo
          chociaz tyle sie nalezy.I napisalem zeby nie bluznil na polskie banki bo takich
          nie ma.I tylko tyle...
    • Gość: zx Re: Zlodziejski system kredytow mieszkaniowych IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 30.10.03, 13:12
      Ja swój kredyt wziąłem w 2001 roku w złotówkach, oprocentowanie było około 13 -
      14%.

Kolega, który stwierdził wówczas (mówiąc oczywiście o mnie), że cytuję "Tylko
      idiota bierze taki drogi kredyt" - wziął kredyt w euro oprocentowany bodajże na
      7,8%.

Dziś - ja swój kredyt już spłaciłem, on jest winien tyle samo (w złotówkach),
      co dwa lata temu...

Już nie mówi nic o idiotach biorących drogie kredyty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka