Gość: dziodzio bilety miesięczne IP: *.tktelekom.pl 01.12.08, 13:12 A ja kupiłem bilet miesięczny na poc. pośpieszne w listopadzie. Pani w okienku nie poinformowała mnie o zmianie z 1 grudnia, czyli rozumiem, że moja umowa z PKP (bilet miesięczny) jest dalej aktualna i mając bilet "pośpieszny" mogą jechać też osobowym. W przeciwnym razie sprzedawaliby bilety miesięczne do 30 listopada, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesper_lynd 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 13:21 Szczęśliwi ci, którzy mają alternatywę dla PKP. Bo na "mojej" trasie PKS, czy prywatni przewoźnicy tłuką się po kiepskich drogach tyle samo, jak nie dłużej niż pociąg. Witajcie na ścianie wschodniej :P A nic tak świetnie nie odzwierciedla dzisiaj granic zaborów jak ilość i stan torów kolejowych. Niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego odcinek Dębica-Mielec, jakieś marne 50km ma tory pamiętające Franciszka Józefa, po których to torach pociąg się ślimaczy tak potwornie, że na równoległej do torów ulicy emeryt na rowerze jedzie szybciej. W zimie nie jest tak źle, jeśli w ciemnościach tych szybszych rowerzystów nie widać za oknem, ale w dłuższe dni jest normą, że pasażerowie wiszą przez to okno i klną na czym ziemia stoi maszynistę. Bo swobodnie można wyskoczyć z pociągu w biegu i lekkim truchtem w równym tempie można dotrzeć do Dębicy czy Mielca. Jadę i płaczę, jadę i płacę, po 8h w jedną stronę, cuchnącym, brudnym pociągiem do ostatniej stacji na wschodzie. Mam nadzieję że na EURO 2012 coś się poprawi, że te 350km będę w stanie przejechać w ludzkim czasie i tempie. Co prawda nauczona doświadczeniem stoicko zabieram na ten cały dzień zmarnowany zaległą pracę, książki, muzykę, itd. ale tak czy siak, fajnie by było jakby PKP nie tkwiło w PRL i nie dyskryminowało ludzi z powodu podziału na Polskę A i B. Moją trasą jeździ całkiem sporo ludzi, takich m.in. jak ja, które są w stanie dopłacić, byle jeździć szybciej i w CZYSTYM pociągu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rentier A co z jakoscia? IP: 193.95.172.* 01.12.08, 13:30 PKP musi jeszcze wlozyc sporo pracy w jakosc obslugi. 25 Listopada przejechalem sie z Wroclawia do Poznania w wagonie pierwszej klasy. Oto co tam zastalem: 1. Brak wody w toalecie -> uzasadnienie konduktora: nie napelniamy zima zbiornikow bo woda zamarza... porazka 2. Brak pradu w gniazdkach. Nie mozna naladowac laptopa -> uzasadnienie: oszczednosci... DNO 3. Wagon "restauracyjny" rodem z Misia (jesli pamietacie scene z baru mlecznego). Brudno, drogo i niemila obsluga. Pracownik 10 minut rozmawial ze znajomym po czym odwrocil sie do mnie wciaz siedzac w swojej "kuchni" i zwrocil sie do mnie "SLUCHAM?!" z wyrazem oburzenia, ze jako jedyny klient mam czelnosc mu przeszkodzic. Jedyne co PKP ma OK to ubiory pracownikow. Konduktorzy maja naprawde ladne mundury a obsluga wagonu "restauracyjnego" ubrana jak w restauracji Mariota - biala koszula, czarna kamizelka i muszka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: A co z jakoscia? IP: *.lublin.enterpol.pl 01.12.08, 19:26 Ładne i czyste są niektóre dworce PKP w woj. lubelskim - np. Lublin, Dęblin czy Chełm, ale dlatego że są bardzo mało używane. W woj. lubelskim mniej niż 5% mieszkańców korzysta z kolei. Znam masę 20-latków którzy nigdy w życiu nie jechali pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianka 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 13:52 Chciałam dzisiaj kupić bilet abonamentowy na trasę Łódź Fabryczna- Warszawa Wschodnia, ponieważ od dwóch lat pracyję w Warszawie i dwa razy w tygodniu przemieszczam się, niestety nie udało mi się to. Otrzymałam odpowiedź, że nie wiadomo czy te bilety będą a pracowniocy są jeszcze nie przeszkoleni,ale zmiany już weszły w życie. Zmuszona byłam kupiś droższy jednorazowy bilet, a co będzie z powrotem do Łodzi w piątek nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greet PKP to jedna wielka ŻENADA! IP: *.salwator.com.pl 01.12.08, 14:14 wpuśćcie konkurencję to wymiecie związkowców i nierobów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. FAKTY IP: *.net.autocom.pl 01.12.08, 14:15 Po pierwsze, podroz autobusem jest i bezpieczniejsza, i wygodniejsza. Biorac pod uwage "standard" przewozow regionalnych... zenada. Po drugie, kolej panstwowa jest tragiczna "od lat", a wiec lat trzeba na to, aby ja ucywilizowac. Opowiesci o tym, ze zwiekszone ceny biletow = poprawa jakosci, to bzdura. Kolej nie potrafi zarzadzac tym, co juz ma. A wiec, wieksza ilosc pieniedzy spowoduje tylko wieksze zamieszanie i jeszcze wiekszy bezlad. Po trzecie, drozsze bilety spowoduja jeszcze wieksze przejscia pasazerow do komunikacji autobusowej. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Re: 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.domainunused.net 01.12.08, 14:31 Jak to sa dobrze przygotowani do zmian,jak nie umieja sie dogadac co do biletow( chyba cos nie tak) Cen nie podniosa, tylko zlikwiduja tansze osobowe na rzecz drozszych pospiesznych czy intercity. Mogli by wreszcie wszystko pozadnie sprywatyzowac, czyli tory zostaja panstwowe,a kto po nich chce jezdzic placi od kilometra( tyle samo i niewazne czy to pkp inter city, czy przewozy regionalne,czy tez deutche bahn, kazdy na tych samych warunkach) A zreszta niech robia co chca, mnie to nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wykolejony 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.prokom.pl 01.12.08, 14:38 Współczuję tym, którzy nie mają samochodów. Męczą się, przeklinają, wdychają smród petów i odór z toalety. I z każdą podróżą wmawiają sobie, że jeszcze tylko rok, 2 , 5 (bo dostaną pieniądze z Unii, bo Euro 2012, bo przyjdą Chińczycy itd.). Tymczasem minęły już 2 dekady i co? I nic. Czas spojrzeć prawdzie w oczy: KOLEJ W POLSCE NIE PRZYJĘŁA SIĘ. Eksperyment nie udał się. Nie umiemy zarządzać transportem zbiorowym, bo to jest sprzeczne z naszym "indywidualistyczno-anarchistycznym" usposobieniem. Przyszłość w Polsce to autostrady! Każdy jedzie kiedy chce, z kim chce i gdzie chce. A kolej? Zostaną 2-3 linie o znaczeniu kontynentalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieteq 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.teleatlas.com 01.12.08, 14:51 Qawsedrftg: "Polski klient jest bard.....?? co to ma byc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dag Dziś kolej staje na głowie. Dziękuję nie jadę. IP: 149.156.20.* 01.12.08, 14:56 I tak kończy się świat. Czasem żałuję studiów na drugim końcu kraju... ale drugim jedynie w znaczeniu PKP. Studiuję w Krakowie, mieszkam w Bydgoszczy... i w domu bywam 2-3 razy do roku. Jestem doktorantem więc straciłem zniżki. Do tej pory za "komfortowy" przejazd na trasie 400 km pociągiem pospiesznym płaciłem 56 złotych... jadąc JEDYNYM na tej trasie połączeniem bezpośrednim - czas przejazdu 8h. Inne połączenia śmigały przez Warszawę lub <sic!> Wrocław co zajmowało od 8-11 h pociągiem pospiesznym i kosztowało złotych 66. Jeżeli byłem zaś w nastroju do samoumartwiania się na twardym krześle wybierałem się osobówką... czas przejazdu 10,5 h (więc prawie jak pospieszny), 2 przesiadki i bilet za 36 złotych... tylko co dalej. Spoglądam na rozkład i widzę... osobowy między Katowicami, a Inowrocławiem nie jeździ. Pospieszny bezpośredni wycofają... i po aktualnych zmianach mój komfort podobno ma nie ucierpieć??? Za bilet w jedną stronę zapłacę już 70 zł (7% stypendium), w pociągach (!) spędzę około 10 godzin na brudnym siedzeniu, w brudnym przedziale... dziękuję, nie jeżdżę. Pochodzę z rodziny kolejowej i do tej pory chociażby przez sentyment wybierałem spółkę PKP. Do teraz. Pora przesiąść się na autobus... którym na miejsce dotrę w 8 h i zapłacę 50 zł lub mniej jeśli otrzymam zniżkę. O czasy... o obyczaje. Niech kolej kwitnie - chwastami co porastają tory. Odpowiedz Link Zgłoś
poszerzenie-pola-walki Re: Dziś kolej staje na głowie. Dziękuję nie jadę 01.12.08, 16:19 może wprowadźmy zniżki 50% dla doktorów doktorów habilitowanych i profesorów tytularnych i zwyczajnych? no i jeszcze żeby było sprawiedliwie znieśmy ograniczenie dla studentów do 26 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.toya.net.pl 01.12.08, 15:03 przewozy reginalne-to nie perła gospodarki a bida z nędzą-tytuł nie otrzymali ALE JAK INNE TEGO TYPU tytuły sobie kupili??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.12.08, 15:03 świetny pomysł tylko jak ktoś się nie zna i myśli że się na wszystkim zna to muszę go rozczarować nazwa się zmienia ale i zmienia się spółka jedna spółka będzie miała pociągi pospieszne a druga osobowe jak przystało na Europe wreszcie coś sensownego wymyślili bo im większy jednolity tabor tym tańsze hurtowe utrzymanie tylko żeby te koleje dofinansowali żeby te pociągi jakoś wyglądały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss cytat: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 16:51 "Trudno nam tym bardziej zrozumieć, że PKP InterCity w tym roku została uhonorowana "Perłą Gospodarki"" - nie dziwne, jak nie jeździcie pociągami kwalifikowanymi. Artykuł pisany w oparciu o opinie innych w dodatku często nierzetelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyIC Zgrrrrrrrrrrroza-nowy rozkład IP: 89.108.209.* 01.12.08, 17:26 witajcie, właśnie obczaiłem nowy rozkład jazdy pociągów pośpiesznych wg IC www.intercity.pl/pubfile/D/RJ2009_.pdf zabrano mi pociągi z Warszawy do Wrocławia, by znaleźć miejsce dla drogich jak cholera InterCity lub expressów (średnio 2x3 razy droższych niż dotychczasowe pośpieszne). taka to nas czeka przyszłość z naszym drogim IC...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja rozwiązanie dośc proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 21:05 zabrać kolejarzom całkowicie dofinansowanie przewozów osobowych, tak samo jak wcześniejsze emerytury. Zaoszczędzone pięniądze przeznaczyć na budowę i remnty dróg. Wtedy mogą się dzielić, podnosić sobie ceny i wozić się po jednym kolejarzu w każdym wagonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: rozwiązanie dośc proste IP: *.lublin.enterpol.pl 02.12.08, 07:09 albo zamiast dofinansowywać brudne pociągi lepiej kupić biednym dzieciom laptopy. Lepiej stać w korkach niż mieć pokolenie wykluczone informatycznie. w woj. lubelskim np. na kolej idzie rocznie 30 mln zł a kolejarze chcą jeszcze wiecej. Za te pieniądze można kupić biednym dzieciom 30 000 laptopów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie IP: *.chello.pl 02.12.08, 22:57 sukinsyny-wzrost cen-koniec promocji-ten sam standard (a raczej jego brak) Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: 1 grudnia. Dziś kolej staje na głowie 03.12.08, 16:25 Tak jest - wzorujmy się na braciach Czechach - szybkie,sprawne tanie i PUNKTUALNE Vlaki ;-) (znaczy:pociągi) aa,i jeszcze ogrzewane ! Mieszkałem i Pracowałem w CZ i bardzo piękny był ten okres w mojej zawodowej karierze - i wiem,jak zmontować TV Plazmowy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś