Gość: księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 16:29 Jasne, trzeba ratować "polskie" banki, które sie wczesniej sprzedało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotrek Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 10.01.09, 16:31 PKO BP nie jest polskim bankiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.aster.pl 10.01.09, 17:15 myśl, a nie łap się 1 polskiego banku jakby o pomocy tylko polskim było w tekście Odpowiedz Link Zgłoś
atomm PKO BP i Pekao SA - najdrozsze banki... 10.01.09, 22:15 A moze panowie prezesi by cos zrobili zeby zdobyc klienta? Pekao - prowadzenie konta internetowego (!) 9.95, oprocentowanie 0,1% (!), przelewy - 0,2 pln (niby za SMSa)... Bardzo latwo jest wprowadzac coraz to nowe oplaty za prowadzenie konta, to nic dziwnego ze klienci uciekaja z Pekao gdziekolwiek indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempa kicha A kogo to obchodzi? IP: *.aster.pl 10.01.09, 23:31 Najpierw przesłali całą gotówkę za granicę do firm-matek (tj. chciałem powiedzieć zainwestowali lub udzielili kredytów - dlatego nie było cashu na rynku krajowym), potem na siłę ściągali gotówkę po 10%, żeby ją dalej transferować, potem ściągną jeszcze co się da z NBP, potem "zagospodarują" pieniądze Orkiestry Owsiaka, a na końcu okaże się, że polskie banki to wydmuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zJLo Bedzie na kolejne pożyczki dla ING NL IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.09, 12:39 Przecież ING Bank Sląski cała kase z "prezydenckiej" lokaty pozyczył swojej spółce-matce. Zabrakło? Za miesiąc-dwa banki i tak znów zawołają ze mają za mało kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 16:32 Chyba ich pogieło - zapłakał jeden z drugim i już mają kasę. Może tak mój kredycik by ktoś umorzył - też by mi znacznie to moją płynność poprawiło ... Odpowiedz Link Zgłoś
koxiarz Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank 10.01.09, 17:33 Gość portalu: Zielony napisał(a): > Chyba ich pogieło - zapłakał jeden z drugim i już mają kasę. Może > tak mój kredycik by ktoś umorzył - też by mi znacznie to moją > płynność poprawiło ... Coś mieszasz. Przecież tu nikt nikomu ni edaje kasy, jedynie przedterminowo spłaca dług(nie wiem o jakie obligacje chodzi, bo tekst jest pobieżny, ale pewnie skarbowe więc chodzi o dług Polski). Najważniejsze w tej operacji będzie to jakie stopy procentowe przyjmie NBP do dyskontowania przyszłych przepływów pienięznych z tych obligacji, gdyż od ich wysokości zależeć będzie cena wykupu. Im niższe stopy, tym wyższa cena więc w naszym(społeczeństwa) interesie jest zrobienie tego, nim rynkowe stopy spadna jeszcze niżej w wyniku nadchodzacych cięc stóp przez NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.09, 21:27 A NBP spłacił dług pieniądzmi z szuflady odłożonymi na czarną godzinę czy pożyczyło od mafii? Jeśli mieli pieniądze w szufladzie o po co sprzedawali obligacje? Żeby płacić odsetki? A może po prostu wzięli z drukarni i spłacili dług? I dlaczego tylko 8 a nie 800? Każdemu Polakowi trochę, żeby poprawić płynność. I tak my płacimy więc czemu sobie żałują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPolityk Bo banki wydrukują 10 razy więcej IP: *.chello.pl 10.01.09, 22:00 NBP wyda 8mld bank udzielą kredytów na około 230mld. Znaczy się dzięki 8mld wydrukują 222mld. Znaczy się że będą skłonne udzielić więcej kredytów, a żeby udzielić więcej kredytów będą obniżać marże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Pamietajcie ! Rude pechowe IP: *.homenett.pl 11.01.09, 07:25 Dooolomityyy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbin Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.acn.waw.pl 11.01.09, 08:04 Dokladnie. Sami sa sobie winni, najpierw na leow i prawo rozdaja kredyty a gdy przychodza problemy blagaja o pomoc publiczna. Wypad dziady..w kazdym banku zdieraja z klientow na prowizjach oplatach i na czym kolwiek sie da.. Za niekompetencje pracownikow powinni odpowiadac ci co podejmowali te nietrafione decyzje +sam prezes.. ja tez prosze o umorzenie moich pozyczek, lub o ewentualne nie naliczanie odsetek.. wierze iz poprawi to moja sytuacje finansowa :> ahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 hehehe A pieniadze przekaza natychmiast za granice 10.01.09, 16:41 Jezeli nie bedzie warunku, ze pieniadze musza zostac w formie kredytow przekazane polskim firmom, to bylby ciezki idiotyzm. Kara za zlamanie umowy mogloby byc renacjonalizacja na wzor angielski czy tez niemiecki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ad_amo Re: hehehe A pieniadze przekaza natychmiast za gr 11.01.09, 04:36 ciężki idiotyzm? to najlepszy możliwy pomysł! Banki zainwestują te pieniądze ponad wszelką wątpliwość a cóż twoim zdaniem miałyby z tymi pieniędzmi zrobić managerze? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Tak, "zainwestuja" :) 11.01.09, 09:09 Tak jak ING PL, ktory pieniadze z depozytow "zainwestowal" w lokate w... ING NL :) Tak, masz racje, przeciez codziennie pelno jest informacji o tym, jak managerowie wiekszych bankow doskonale radza sobie z "inwestowaniem" pieniedzy :)))) Jestes po prostu glupi, czy ostatni rok spedziles w ziemiance bez dostepu do wiadomosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni99 NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.chelm.mm.pl 10.01.09, 16:47 te pieniądze z NBP może od rzu przekazać np. do Włoch, Niemiec a najlepiej do USA bo tam najgłębszy kryzys !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin W USA też miały iść na kredyty... IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.09, 17:07 Przecież wiadomo nie od dziś, że banki mają kasę tylko same pogłębiają kryzys nie dając kredytów nawet osobom któe mają zdolność kredytową. PAMIĘTAJCIE DRODZY POLITYCY...PIENIĄDŹ W SYSTEMIE BANKOWYM POCHODZI Z DŁUGU! Dawanie bankom pieniędzy to najgorsze co można zrobić, bo niby jak zagwarantować że przeznaczą je na kredyty? No chyba że oddadzą je bez wypłaty odsetek, tak jak robią to banki przy zrywaniu lokaty. To jedyne sprawiedliwe wyjście! Odpowiedz Link Zgłoś
seiw83 Re: W USA też miały iść na kredyty... 10.01.09, 17:09 czyli robinie niewolnkow- ciag dlaszy. video.google.com/videoplay?docid=-1887591866262119830 to tylko dla ludzi o mocnych nerwach.cala prawda o naszym systemie Odpowiedz Link Zgłoś
lotnoko To socjalizm juz a nie kapitalzim :DDD. 10.01.09, 17:13 To socjalizm juz a nie kapitalzim :DDD. Zamiast upadlosci panstwo daje kase. Brawo! NIech zyje Socjalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: To socjalizm juz a nie kapitalzim :DDD. 10.01.09, 17:22 gratuluje czytania ze zrozumieniem tekstu i proponuje wrocic do poczatkow podstawowki. ja mimo wielokrotnej lektury artykulu nie wyczytalem nic ani o upadlosci bankow ani pomocy publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempa kicha Możesz być pewien, że przeznaczą na kredyty... IP: *.aster.pl 10.01.09, 23:36 ... dla Unicredito etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempa kicha sorry, zamiast kredyty miało być "kredyty" IP: *.aster.pl 10.01.09, 23:38 Przynajmniej ja bym tak zrobił, gdybym dzisiaj zarządzał "polskimi bankami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polakmały NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.aster.pl 10.01.09, 17:17 Pocieszające jest to że w obliczu spowolnienia gospodarczego inż. budownictwa Skrzypek, specjalista od sprężonego betonu, kaczy pachołek w NBP potrafi podjąć samodzielnie decyzję , jak również wyrazić własne zdanie w kwestii wstąpienia do strefy euro. Może się jeszcze wyrobi. Na pohybel kaczorom: tiny.pl/63dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.gdynia.mm.pl 10.01.09, 17:47 Inwektywy, którymi 'obdarzasz' Skrzypka są tyle warte ile błoto jakim się obrzuca Balcerowicza (że sługus żydowskiej finansjery, komunistyczny aparatczyk, wykładowca ekonomiki marksistowskiej etc.). Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że jesteś dokładnie taki sam jak najzagorzalsi zwolennicy PiS. Po prostu lokujesz się na drugim biegunie fanatyzmu, ot i cała różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "ile błoto jakim się obrzuca Balcerowicza 10.01.09, 19:45 "ile błoto jakim się obrzuca Balcerowicza (że sługus żydowskiej finansjery, komunistyczny aparatczyk, wykładowca ekonomiki marksistowskiej etc.)" To nie jest zadne bloto: to sa po prostu fakty a o faktach sie nie dyskutuje: www.dlapolski.pl/leszek_balcerowicz Fakt, ze tych elementow z zyciorysu naszego "geniusza" ekonomicznego nie ma na Jego internetowej stronie oznacza tylko ze dba o swoja medialna reklame dzieki ktorej zreszta stal sie pupilkiem naszych prl-owskich latwych do oszukiwania wyksztalciuchow. Bardzo liczne nagrody swiatowego konglomeratu ekonomicznego jakie otrzymal moga byc tylko potwierdzeniem nie faktu ale oceny od jakiej zaczales wyliczanie "blota". Bank Lehman od bankructwa ktorego, nie tyle zaczal co ujawnil sie kryzys subprime w Stanach tez otrzymal wiele bardzo licznych nagrod za "wzorowe inwestycje" i "doskonale rezultaty" jeszcze na kilka miesiecy przed bankructwem. Nagrody sa po prostu rewanzem swiatowej finanjery za wyswiadczone jej (bo na pewno nie nam) uslugi Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jand Patałachy z Wybiórczej nawet linku poprawnie nie IP: *.multi-play.net.pl 10.01.09, 17:18 umieją zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy_of_the_state credit crunch IP: *.winn.adsl.virgin.net 10.01.09, 17:34 credit crunch - welcome. no to z kilku miesiecznym opoznieniem kryzys dotarl do polski, chociaz nikt sie nei spodziewal hiszpanskiej inkwizycji ;-) cos sie chyba zlotowka oslabi, ale to dobrze dla eksportu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.09, 17:49 Wykup obligacji to monetyzacja dlugu w celu umozliwienia utrzymania/odblokowania potokow finansowowania. Najwyrazniej niektore banki maja problemy z poziomem rezerw (obecnie 3.5%) lub/oraz z plynnoscia. Oznacza to rowniez, ze tradycyjne metody uzyskania funduszy na kredytowanie (np. zwiekszenie depozytow) sa w obecnej sytuacji niewystarczajace. Realnego pieniadza jest w obiegu za malo, o czym swiadczy stosunkowo wysoki 3M WIBOR (nieco ponad 5%). Sytuacja monetarna ulegla wyraznemu pogorszeniu, bowiem rezerwy walutowe spadly o 5 mld Euro i prawdopodobnie wystepuja trudnosci z rolowaniem zadluzenia (niskie oblozenie na aukcjach obligacji). Monetyzacja moze wywolac presje inflacyjna oraz obnizenie kursu PLN w stosunku do Euro.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.aster.pl 10.01.09, 17:54 Dlaczego nie można prowadzić panstwowych firm, dlaczego nie można dopłacić ludziom, dlaczego nie mozna ratować miejsc prac i firm, dlaczego nie ma pineiedzy na szkoly i szpitale ale można ładować ogromne pieniadze dla banków z kieszeni podatnika? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank 10.01.09, 18:22 Jak rozumiem - NORMALNOŚĆ to setki kredytów udzielanych spragnionym obywatelom???? Czy to już jest dno paranoi, czy to reanimowanie potwora, który w końcu musi upomnieć się o swoje? A wydawało się że wlaśnie w październiku upadła teoria - "wszystko na kredyt". Widać trzeba wiekszego wstrząsu. To teraz - kto nie dostanie kredytu ten może już nigdy nie dostać, słowem - kto teraz nie dostanie franka ten przegrał życie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank 10.01.09, 18:23 Szkoda też że mój bank nie rozwiąże mi moich lokat na 3 miesiace - bardzo by mi pomógł w mojej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUGCIA0 to znakomita wiadomość dla mnie, w lecie IP: *.chello.pl 10.01.09, 20:22 pracuję w RFN za euro i ostatnimi czasy było ono po 3,20 zł, teraz od czasu kryzysu, co to go nie ma w Polsce, juz jest po 4,10 zł, a teraz , po tej genialnej decyzji NBP, euro będzie po 4,50, może i 5 zł (było po tyle w styczniu 2004 w Citibanku, sprawdzić można).Frank też podrożeje w stosunku do zł, co wymownie" pomoze" spłacającym kredyty, dobrze,że nie mam kredytu. Dlaczego tak myślę? NBP wypłaci te 8 mld bankom, głównie obcym, w momencie gdy państwo polskie zaczyna wchodzić w główną fazę kryzysu, gdzie firmy będą bankrutować, ograniczać produkcję, zwalniać ludzi, płacic mniejsze podatki, gdy PKB będzie wzrastac o 1% do max. 1,5%. Gdy lud naprawdę poczuje kryzys, obudzi się z bożonarodzeniowego snu i walnie łbem w rzeczywistość, wtedy lud przestanie kupować,brać kredyty, i tak ich nie dostanie. Wtedy popyt krajowy i podatek VAT od zakupu znacznie spadnie, lud będzie kupował żarcie i paliwo, bo to musi (ja już tak robię, nie kupuję nic poza żarciem i paliwem), podatki od zakupu dóbr drogich przestaną zasilać państwo. Firmy, te sprytniejsze, zamkną tu produkcję i poszukają innych krajów o niższych kosztach i tańszych niewolnikach. Od nich tez braknie podatku. Do tego państwo podniesie wypłatę emerytur i rent, podniesie wysokość płac swoich pracowników, nadal musi obslużyć dług zewn. i wewn., jak to wpłynie na wartość złotego wolę nie myśleć. I w tej sytuacji dobry,"bogaty" pan - czyli NBP da lekką ręką 8 mld zł juz dziś, a nie w 2012. Super. Biedne banki zostaną poratowane przez bogate państwo polskie. To bardzo "pomoże" złotemu, bardzo. Banki te następnie przetransferują te kwoty do swoich matek na Zachodzie ratując je w potrzebie. Będzie fajnie jak będą chciały kupić za te 8 mld zł odpowiednio dużo euro czy franków. To bardzo" pomoże" złotemu. Te same banki za kilka dni wydadzą negatywny, nerwowy komunikat o Polsce,że coś złoty słabnie, koniunktura siada i kryzys się robi. Co tez bardzo "pomoże "złotemu. Do tego ich szpalta giełdowa sprzeda akcje na GPW i też wymieni zyski na euro. I to też, jak się domyslacie," pomoże "złotemu. I tak będą mu pomagać aż zjedzie na 5 zł za euro, a wtedy ja wrócę w jesieni z Reichu i dostane kupę kasy, za którą wtedy żarcie i paliwo kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempa kicha Re: to znakomita wiadomość dla mnie, w lecie IP: *.aster.pl 10.01.09, 23:48 Coś w tym jest. Na wykresach (zgodnie z teorią fal Elliota) można dostrzec napinanie sprężyny przed trzecią falą w trzeciej fali wiekiego dupnięcia złotówki. Pytanie za 5 zł. Czy NBP ratuje polskie banki (bo są już wydmuszkami), czy już jest w kieszeni Unicredito & Co. i jeszcze świadomie wywala dla nich 8mld cashu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: to znakomita wiadomość dla mnie, w lecie IP: *.aster.pl 11.01.09, 00:04 Strasznie żeś się tu zapętlił. A teraz trochę polemiki. Po pierwsze nie wiadomo które banki mają największą ilość obligacji i które na tym najbardziej uzyskają gotówkę.... Wskaż mi zagranicznego udziałowca np. w PKO BP... Po dwa to są to ich pieniądze które banki wcześniej wpłaciły aby naród z nich korzystał. To nie jest pomoc publiczna dla banków, to jest dług który i tak kiedyś trzeba oddać. Na pewno lepiej zrobić to teraz niż w 2012 gdybyśmy nie mieli wprowadzać euro. Biorąc pod uwagę kończące się środki unijne w 2013 przy braku wprowadzenia ojro złotówka naprawdę poleci i to byłaby kula u nogi. Przy okazji właśnie w ostatnim tygodniu i następnych NBP sprzedaje bony na które jest duży popyt, a więc bilans kursowy się wyrównuje. A po kolejne to nawet gdyby całe te 8 miliardów wyjechało, to kurs tak bardzo się nie zmieni przy odpowiedniej płynności. Dla porównania sobie zobacz jaka kwota kredytów w CHF zachwiała kursem złotego (różnica około 1 PLN na dolarze, co najmniej 1 PLN na Euro i około 60 groszy na CHF). Teraz jest to zaledwie 8 miliardów.... dla Ciebie dużo, ale w całym bilansie import/export to nie jest kolosalna kwota. Owszem, jest to kilka procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.brzesko.net.pl 10.01.09, 20:17 8md zł to przy średniej cenie 350k za dom/mieszkanie daje niecałe 23000 nowych mieszkań/domów , fajnie ale jakoś nie wierze że banki przeznaczą w całości te fundusze na kredyty. Teraz chyba też można wsiąść kredyt tyle tylko że trzeba mieć 20-30% wkładu własnego co skutecznie zabija inwestycje w PL. Może lepiej jak by Polska przeznaczyła te 8md na pokrycie właśnie wkładów własnych a nie dawała (obcym) bankom pieniądze do kieszeni. Wtedy nasza kasa jest w naszych rękach , gospodarka by się ruszyła - raj na ziemi. Ciekawe za jakie pieniądze wykupią te obligacje? Nie podoba mi się ten pomysł - kto jest za to odpowiedzialny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempa kicha Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.aster.pl 10.01.09, 23:51 Możesz być pewien, że przeznaczą te pieniądze tylko i wyłącznie na kredyty ... dla Unicredito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur pytanie podstawowe IP: *.aster.pl 10.01.09, 20:59 Najistotniejsze w tej informacji jest to skąd NBP weźmie kasę na ten wcześniejszy wykup swoinch obligacji. To podstawowe pytanie a w artykule nie ma o tym słowa. Widać, że dziennikarzyna biernie powtarza papkę, którą dostał na tacy w komunikacie prasowym i nie ruszy głową ani trochę. Co do podstawowego pytania - skąd kasa. To możliwości są dwie; sprzedaż części rezerw walutowych lub poszerzenie bazy monetarnej cayli dodruk papierków. Sprzedaż rezerw na krótką metę wzmocni PLN ale co potem? Wcześjniej czy później skończy się dodrukiem i iflacją. Tylko wyższe stopy mogą uratować nasze pieniądze. Gra idzie o oszczedności wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Zapłaci jak zwykle podatnik !!! 10.01.09, 21:28 Podatnik to byt bardzo rozproszony i skłócony. A więc mozna go doić ile dusza zapragnie. Nie zaprotestuje. Czy słyszał ktos o związku zawodowym podatników? Czy była jakaś demonstracja czy strajk głodowy podatników? Czy podatnicy zdetonowali petardy pod URM? NIE!!!!! A WIĘC MOŻNA ICH DOIĆ ILE SIĘ CHCE!!!!!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andriu NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.chello.pl 10.01.09, 21:39 wspieranie banków to tak jakby drzewo wozić do lasu. To jest nabijanie portfeli kanciarzom i cwaniakom.Dlaczego nie wspieracie polskiej stoczni tylko prywatne banki.Jeżeli bankierzy nie potrafią prowadzić swojej firmy to niechaj bankrutują Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Normalność - jak bankierzy skaczą z 20 piętra..... 10.01.09, 21:44 A NIENORMALNOŚĆ - jak dostają dotacje z kieszeni podatnika. Wtedy przesłanie jest jasne: MOZNA NADAL KRAŚĆ!!!!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stak Re: Normalność - jak bankierzy skaczą z 20 piętra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 21:54 Kiedy dług publiczny duży- krytykujecie, kiedy Państwo spłaca dług publiczny- krytykujecie. To jest racjonalne? Czytam wasze komentarze i mnie krew zalewa. To nie są pieniądze podarowane bankom! To jest wcześniejszy wykup swoich obligacji, spłata długu publicznego. W 2002 roku Skarb Państwa zaciągnął dług publiczny wypuszczając obligacje skarbowe i dostał za nie pieniądze, pieniądze, które zostały przeznaczone na wydatki Państwa! Zapewne zostały już spożytkowane i teraz dla ratowania sytuacji trzeba dług spłacić. Powinniście się cieszyć osły. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Normalność - jak bankierzy skaczą z 20 piętra 10.01.09, 22:02 A mógłbyś jeszcze powiedzieć po co nasz rząd zaciąga pożyczki powiększając dług publiczny jak sam jest zdolny do kreowania pieniądza? Po co nam obsługa długu w banku i spłacanie odsetek jak państwo samo mogło by "produkować" potrzebne pieniądze bez pośrednika w postaci banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stak Re: Normalność - jak bankierzy skaczą z 20 piętra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 22:49 Wtedy byś się utopiła w inflacji moja droga. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Wtedy byś się utopiła w inflacji moja droga" 10.01.09, 23:56 Amerykanie od conajmniej 25 lat niczego innego nie robia tylko drukuja $ ktore Chinczycy (miedzy innymi) gromadza i ktore niedlugo beda tyle samo warte co makulatura. Re: Normalność - jak bankierzy skaczą z 20 piętra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stak Re: "Wtedy byś się utopiła w inflacji moja droga" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 00:00 Amerykanie od więcej niż 25 lat drukują obligacje (a nie dolary), które to nie tylko Chińczycy, tylko połowa Azji, ale połowa Azji, a przede wszystkim Japonia wykupuje. Dlatego dług publiczny Stanów Zjednoczonych doszedł niedawno do niewyobrażalnej kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec Re: Normalność - jak bankierzy skaczą z 20 piętra 11.01.09, 01:17 Matole, oni wlasnie dodrukowali 8 mld zlotych. To sie nazywa monetyzacja dlugu. Jak tak dalej pojdzie to bedziez z glodu fasola pierdzial, jak to na jednym filmie jeden pan ujal ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stak Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 21:59 Idioto, kiedy banki zbankrutuję, zubożejesz i ty. Ekonomii ludu, ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "kiedy banki zbankrutuję, zubożejesz i ty" 10.01.09, 22:51 W tym caly problem. Oportunizm obecnych ekip politycznych na swiecie przeksztalcil banki w osrodki decyzyjne, ktore niczego sie nie boja a juz na pewno nie bankructwa obecnego swiatowego systemu finansowego. To jest "myslenie" krotkodystansowe. Albo ci co doprowadzili do obecnej sytuacji poniosa takie konsekwencje, ze nie bedzie chetnych nastepcow, albo, jak obecnie, codziennie okradani przez banki podatnicy, w obawie o swoj "dobrobyt" na najblizszych kilkadziesiat miesiecy, zaplaca za bankrutujace banki gwarantujac tym na przyszlosc calkowita bezkarnosci bankowej nieodpowiedzialnosci, niekompetencji i zwyklego zlodziejstwa. Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Zubożeją? owszem ale tak być nie powinno IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 13:14 W systemie waluty złoej, pieniądz papierowy musiał mieć pokrycie w złocie, które stanowiło o ilości pieniędzy jaką miałbank i były one zabezpieczone bo bank zawsze był wypłacalny. Dziś kiedy pieniądz jest wirtualny kapitał banku powstaje z pomnożenia posiadanych rezerw przez 20, 30 tzn. że tyle razy więcej wirtualnego kapitału, który ma pokrycie jedynie w zapewnieniach spłaty kredytów, hipotekach itp ma realnie bank.I takie perpetum mobile napędza cały sysytem. Nic więc dziwnego że jeśli nagle zaczynają się problemy z płynnością przepływu środków wszystko się wali. Ale tak być nie powinno ! banki powinny funcjonowaćna zdrowych zasadach! to jest właśnie ekonomia, a to co ty opisujesz to jest KREACJONIZM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.aster.pl 11.01.09, 00:08 > Dlaczego nie wspieracie > polskiej stoczni tylko prywatne banki.Jeżeli bankierzy nie potrafią > prowadzić swojej firmy to niechaj bankrutują bo stocznie nigdy nie wpłacały do państwowej kasy tylko trzeba było je dotować. A te pieniądze z tych obligacji to te banki wpłaciły do państwowej kasy, i za te właśnie pieniądze w poprzednich latach dotowało się stocznie człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 21:47 czytajac komentarze pod tym artykulem mozna dojsc do przykrego wniosku: tak to jest gdy w szkolach uczy sie religii zamiast ekonomii - stopien zidiocenia spoleczenstwa w kwestiach ekonomicznych bije wszelkie rekordy. To tlumaczy tez dlaczego ludzie glosuja na socjalistow i populistow :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Niestety..........masz rację...................... 10.01.09, 21:50 Ogłupiony medialnie LUD od 20 lat głosuje na socjalistów i ciągle sie dziwi dlaczego tyle socjalizmu (czyt. złodziejstwa) dookoła. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stak Idiotyzm komentujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 21:55 Kiedy dług publiczny duży- krytykujecie, kiedy Państwo spłaca dług publiczny- krytykujecie. To jest racjonalne? Czytam wasze komentarze i mnie krew zalewa. To nie są pieniądze podarowane bankom! To jest wcześniejszy wykup swoich obligacji, spłata długu publicznego. W 2002 roku Skarb Państwa zaciągnął dług publiczny wypuszczając obligacje skarbowe i dostał za nie pieniądze, pieniądze, które zostały przeznaczone na wydatki Państwa! Zapewne zostały już spożytkowane i teraz dla ratowania sytuacji trzeba dług spłacić. Powinniście się cieszyć osły. Odpowiedz Link Zgłoś
kampai Korwin wraz z UPR uprzedzali dawno temu... 10.01.09, 22:08 Korwin wraz z UPR uprzedzali dawno temu, że głupi system budowany przez teoretyków z wyższych uczelni zbankrutuje. Oto zaczyna się!!! Społeczeństwo musi się z tym zmierzyć. To był jego wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Korwin wraz z UPR uprzedzali dawno temu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 03:09 że ubeckie emerytury są święte i nienaruszalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: 81.15.241.* 10.01.09, 22:32 Ale ja nie rozumiem. Banki nie mają kasy bo tak udzielają kredytów, żeby kowalski nie mógł ich spłacac i dławil sie długiem szukając kolejnego kredytu i nie mając na kolejne raty szukał kolejnego kredytu. W ten sposób kredyt stał sie pulapką a nie narzędziem podobnie jak wiele innych usług bankowych. Konsolidacje ?? tak ale ... musisz miec tyle kasy aby bank ci udowodnił ze nie potrzebujesz kredytu a niby ma to być wyjście z pętli - odzyskanie stabilności itd PO co Bankom kasa z wcześniejszego wykupu ? bank teraz jest jak taki kowalski - DŁAWI sie we własnej pętli. Kiedy to kowalski przychodzi po odzyskanie płynności dostaje kopa w dupe. Więc teraz Bankom kopa w dupe. Zarabiają na wszystkim, mnożą procedury, papiery itd. Będziemy mieć drugie USA - kasa na spa i inne pierdoły a problemy kowalskich będą jak były. Podzielcie kase dajcie kowalskim, spłaca długi (banki odzyskają zaległe raty), kwatkowscy kupią sobie dobra materialne (wpuszczą kase na rynek) [pośrednio więc i banki zarobią zwiększone obroty na rynku więcej kasy dla banków) Wpompowanie kasy w same banki pozwoli im utrzymać podejście że mogą wszystko ale co ja moge - głupia kowalska jestem .. :D Albo udzielają kredytów pewniakom którzy ich nie potrzebują spłacają wiec przed czasem nie dając zarabiać ... kółeczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank IP: *.aster.pl 11.01.09, 00:15 To ja Ci wytłumaczę. Ostatnimi laty ceny mieszkań zostały wywindowane do niebotycznych rozmiarów. W Polsce na rynku nie było takiej gotówki aby ludzie mogli kupić te mieszkania, więc trzeba było ją znaleźć. W zasadzie niepotrzebnie wyprodukowało się za dużo dóbr licząc na to że kiedyś się to sprzeda. Przy okazji liczono się z tym że można produkować za 3tys za metr i żądać 10 tys ze sprzedaży. W tym był problem. Aby to zfinansować banki pożyczały kasę z banków szwajcarskich, bo wiadomo że tam kasa zawsze jest. Teraz kurek się zakręcił, jest mnóstwo mieszkań w budowie które trzeba za coś wykończyć. Deweloperzy też mają problem z kredytowaniem swojej działalności. Jak banki już nie mają z czego pożyczać a ludzie nie mają kasy w depozytach aby dać bankowi, to całe to kółko zależności by stanęło. Trzeba to więc rozruszać, cieszę się że to nie jest pomoc publiczna (czyli rozdawnictwo), ale wykup długi przez państwo. Przy okazji NBP sprzedaje boby, więc będzie z czego to zfinansować. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec Re: NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bank 11.01.09, 01:25 Nie mam sily juz tlumaczyc debilom podstawowych rzeczy. Nie rozumiesz DEBILU ze wlasnie dodrukowali 8 mld zlotych ? Myslisz ze skad sie wziely zlotowki, za ktore wykupiono te obligacje ? TO JEST ROZDAWNICTWO! TO JEST KRADZIEZ! TO JEST DRUKOWANIE! Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Jak mam kłopoty z bankiem, przychodzi komornik. 11.01.09, 00:05 Jak bank ma kłopoty dostaje z moich podatkow zastrzyk finansowy. Sprobujcie wcześniej spłacić bankowi kredyt. Natychmiast kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Na <a href="http://www.michaeljournal.org/" target="_blank">ww IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 03:08 dużo ciekawych artykułów o bankach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtpress NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.cable.mindspring.com 11.01.09, 03:18 przepiekny gest rzadu !!!!!!!!!!!!!!!! tak trzymac !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..System pada......... 11.01.09, 08:08 Dziwne w tym wszystkim jest to, ze ratuje sie czapke.Otoz kasy brakuje w spoleczenstwie.Tam ja trzeba wlozyc.Wzmozy to popyt i konsumpcje.Walka z kryzysem dotyczy tylko sektora-ktory moze stracic.Niech straci.Jezeli mamy kapitalizm, na jego ruinach powstana nowe przedsiebiorstwa.Chyba ze to juz koniec kapitalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stak Re: ..System pada......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:53 Tak właśnie wpuszcza się pieniądze do obiegu. Regulując przepływ pieniądze w bankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSFR5555 NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.wignet.pl 11.01.09, 10:44 PSEUDEKONOMISTA MR SKRYPEK PO PiS,CHA,CHA, PODJĄŁ DECYZJĘ SWEGO ŻYCIA!!POMOC DLA BANKÓW,A CO TO BANKI TO DOMY OPIEKI SPOŁECZNEJ CZY OLBRZYMIE PRZEDSIEBIORSTWA, W FORMIE SPÓŁEK GIEŁDOWYCH???COŚ TO NIE HALO!!MIELI RACJE ZNANI EKONOMIŚCI,MÓWIĄC ŻĘ ZE SKRYPKA TAKI FINANSISTA JAK ZE STRAŻAKA MALARZ!!PAMIĘTACIE JAK GO Z.... W MEDIACH??MIELI RACJĘ BYL WSPÓLPRACOWNICY PROF. BALCEROWICZA,ZE ODESZLI Z NBP!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Revolution NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 12:34 W przypadku moich kłopotów finansowych żadne NBP mnie nie dofinansowuje, przychodzi komornik i koniec. Banki (jak Żydzi przed wojną) uprawiają lichwiarską profesję i jeszcze budżet państwa (czyli my) w kryzysowych sytuacjach je dofinansowujemy. Dać im pożyczki na takich samych zasadach jak oni to robią. A Prezesi te Maybachy i wysokie premie też sobie odbuszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wjkrzy NBP wykupi wcześniej obligacje, by pomóc bankom IP: 217.98.97.* 11.01.09, 12:41 A pieniądze powędrują do zagranicznych central tych banków i w ten sposób polski podatnik będzie wspierał akcjonariuszy z pejsami. Brawo NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jur rozpoczal sie wiec skok na kase IP: *.531210.adsl.tele2.no 11.01.09, 13:59 A wszystko za pieniadze podatnikow. Banki natychmiast wyprowadza pieniadze za granice, do swoich wlascicieli, bo polskich bankow juz dawno nie ma. Czy Skrzypek wie, ze np PKO BP, w nastepstwie ciecia stop procentowych przez RPP, podnioslo oprocentowanie kredytow hipotecznych? skrzypkowi latwo rozdaje sie nie swoje pieniadze. Nikt tez go za to nie rozliczy, tak jak i jego poprzednikow, szarlatanow ekonomicznych, typu Baklcerowicz, czy inny pomiot komunistycznej mysli ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś