Gość: jo Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 19:45 to jest naprawdę skandaliczny, absurdalny pomysł... PO kolejny raz strzela do własnej bramki! należy ratować miejsca pracy, obniżyć koszt zatrudnienia, ewentualnie pomóc bezrobotnym szkoląc ich, podnosząc zasiłki.. sponsorowanie grupy kredytobiorców ze społecznych pieniędzy, to jawna niesprawiedliwość i skandal. dlaczego akurat bezrobotni kredyciarze? z pewnością to nie jest najbardziej potrzebująca grupa. w najgorszym wypadku wrócą do rodziców lub zaczną wynajmować, ew. zmniejszą metraż.... szkoda słów, każdy myślący wyborca wie, że to kolejny strasznie głupi pomysł w stylu pani Gronkiewicz.... Pa pa PO.... Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o.. 19.02.09, 19:51 Po przemysleniu uznalem ze pomysl nie jest taki zly jesli go zmodyfikowac. Zamiast doplacac do kredytow, nalezy dac kazdemu obywatelowi po 100tys zl, tak jak kiedys proponowal Walesa. Potrzebujacy splaca kredyty, inni pojada na Seszele, inni wydadza pieniadze w kraju. A inflacja sie bedziemy pozniej martwic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 19:55 to jakis obled, jak 2 lata temu stracilem prace musialem wyjechac za granice zbierac truskawki i jakos nikt sie nie martwil ze splacam kredyt, trzeba bylo myslec jak sie bralo kredyt- tak mi mowiono, a tu prosze taki podarek, tez chce dostac "na raty" przez rok, przeciez rzad za moje zbieranie truskawek za granica, kazal sobie zaplacic podatek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j19 Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 20:00 Proszę się zastanowić co Pan proponuje. Nie kupiłem mieszkania na "górce" mimo tego, że bez problemu mogłem otrzymać nawet 400000 zł kredytu. Szczerze mówiąc spodziwałem się, że w ciągu 30 lat nastapi to co nastąpiło więc duża rata może spowodować, iż nie będzie mnie stać na normalne życie. Odkładałem pieniądze na większy wkład. Teraz Pan karze mi płacić za głupotę innych, którzy masowo i bezmyślnie zadłużali się na potegę powodując lawionowy wzrost cen mieszkań. Komuna się skończyła. Skończmy z przywilejami i życiem jednych kosztem drugich - całkowicie się zgadzam! panie Tusk, jeśli już chce pan zrobić coś dla ludzi, to proszę spełnić obietnicę zniesienia podatku Belki. skoro można znależć pieniądze na głupie i niesprawiedliwe społecznie pomysły, to proszę zacząć od spełnienia przedwyborczych obietnic. dlaczego nagradzani mają być ludzie, którzy żyli chwilą i ponad stan, a nie uczciwi, oszczędni i rozważni? jakich pan chce mieć wyborców, obywateli? Panie Donku, to naprawdę bardzo niemądry pomysł..... Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego 19.02.09, 20:03 Chciałem zaprotestować przeciwko lizusowskim tytułom na Gazecie w stylu "Utrata pracy? Rząd będzie spłacał twój kredyt". Ludzie w naszym kraju są już mądrzy na tyle, żeby wiedzieć, że to nie rząd spłaca cokolwiek tylko obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jim Jutro rzucam pracę! IP: *.chello.pl 19.02.09, 20:19 Problem w tym że niektóre osoby mogą przestać pracować / nie szukać nowej pracy bo rząd będzie płacił rachunki za nich. Ludzie zawsze idą na łatwiznę. Zasiłki powinny być minimalne, tak aby nie stworzyć armii "zasiłkiewiczów", ale pomóc jedynie tym którzy naprawdę tego potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jim Poprawka IP: *.chello.pl 19.02.09, 21:00 Poprawka: nie "rząd będzie płacił rachunki za nich", tylko "rząd zabierze obywatelom których praca przynosi realny dochód / oszczędzającym / nie żyjącym ponad stan, aby spłacać kredyty niekompetentnych idiotów którzy zadłużyli się po uszy i powinni ponieść konsekwencje" Po co aktywnie szukać pracy aby spłacić swoje długi skoro ktoś spłaci twoje długi za niepracowanie? Tak nie buduje się zamożnych krajów, tak buduje się republiki bananowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulica Re: Poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 21:15 Jeżeli aktualną wartością długu jest praca, to chyba lepiej, żeby mieli dług wobec naszego państwa. Dług, a nie podarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulica Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 20:24 A ja myślę, że jest sprawiedliwe rozwiązanie. Podatek katastralny, od wartości nieruchomości. Wymusi zamiane na nieruchomości na które ludzi stać, szybko urealni ceny, zapłacą faktycznie najbogatsi, a nie fachowcy, którzy powinni budować dobrobyt( inżynierowie, przedsiębiorcy, lekarze itd) I starczy na pożyczkę, dla tracących pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou Tusk buduje socjalistyczna Polske IP: *.rev.numericable.fr 19.02.09, 20:32 Tusk, zaplac im ze swojej kieszeni. Dlaczego uczciwi ludzie maja zawsze placic na nieudacznikow? juz nie zaglosuje na PO, bo najwidoczniej jest to kryptokomuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike'l Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 20:44 Rząd pomoże spłacać kredyty tym co stracą pracę. Znaczy się ja specjalnie nie brałem kredytu mieszkaniowego, bo czułem, że coś śmierdzi i teraz JA mam płacić za tych którzy wzięli sobie na hurra. Socjalizm, extra, socjalizm. A już miałem nadzieję, że Tusk nie będzie składać takich durnych propozycji. Z drugiej strony aż strach pomyśleć co by robiło PiS lub SLD... :-O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Rzad - bedzicie splacali kredyty obcych ludzi ! IP: *.chello.pl 19.02.09, 21:26 jw Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi może by pan tusk dawał ze swoich... 19.02.09, 21:36 a nie grał dobrego wujka dając z cudzej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Bolszewia IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.09, 21:46 czyli przywileje dla wybranych. Premia za nieudolność. W normalnym kraju za te pieniądze stworzono by miejsca pracy (kto to kiedyś mówił o "wędce, a nie gotowej rybie"? Nie pan Tusk z KLD?) ale my nie żyjemy w normalnym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rid To zwyczajnie nieuczciwe IP: *.skynet.net.pl 19.02.09, 21:53 To nie "rząd" będzie spłacał czyjeś kredyty, tylko inni obywatele. Niby z jakiej racji mam komuś fundować mieszkanie? Najpierw chciałbym oszczędzić na swoje!! Niestety uniemożliwia mi się to z jednej strony kradnąc podatek Belki, a z drugiej okradając żeby ulżyć zapożyczonym. I proszę mi tu nie pieprzyć o tym, że "nikt się nie spodziewał kryzysu". Jeśli się bierze kredyt na 30 lat, to trzeba się liczyć z tym, że zajdą takie zmiany jak między rokiem 1979 a 2009, a nie potem ryczeć, że "się nie przewidziało". Ja nie będę żyrował czyjejś lekkomyślności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 22:22 Ja tez chce kredyt na mieszkanko a niech rzad spłaci. To juz horendalny idiotyzm W tak bogatymkraju jak Ameryka nikt nie splaca kredytów za kredytobiorców ale Polska Katolicka rozdaje nie swoją kase na lewo i prawo. NIech mi splaci moje kredyty przeciez wszyscy jestesmy rowni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jim dwie uwagi IP: *.chello.pl 19.02.09, 23:46 1. Ameryka nie jest bogata, to bankrut, tam się ta cała błazenada zaczęła. 2. Praktyka spłacania kredytów z publicznych pieniędzy rozprzestrzenia się w USA co doprowadzi do widowiskowego upadku tego kraju jako supermocarstwa. Ten proces już trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzemieślnik Fundusz Pracy na cudze mieszkanie, IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.09, 22:41 Ubezpieczenie społeczne na cudzą (wcześniejszą) emeryturę, składka zdrowotna na rolnika - dlaczego ja to wszystko muszę płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Fundusz Pracy na cudze mieszkanie, 20.02.09, 08:29 Gość portalu: Rzemieślnik napisał(a): > Ubezpieczenie społeczne na cudzą (wcześniejszą) emeryturę, składka zdrowotna > na rolnika - dlaczego ja to wszystko muszę płacić? Bo mamy demokracje. Na kogo glosowales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bieda Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o.. IP: *.chello.pl 19.02.09, 23:14 Wziąłeś kredyt na 30 lat, teraz państwo zapłaci ci przez rok kredyt i przedłuży ci do 31 lat spłatę -czyli ten ostatni rok to oddasz kasę kiedy ci pomogli wyleść z dołka. Ka-pe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Tusk: przede wszystkim bezpieczeństwo każdego o.. IP: *.ip10.fastwebnet.it 20.02.09, 00:15 ja jestem za tym, ale wlasnie..pod jednym warunkiem, zeby tak sie dzialo, ze skoro ktos komus cos daje, to i niech ten ktos, tez cos da od siebie czyt. prace spoleczne. wciaz nie rozumie dlaczego rzesza osob bez pracy, ma tylko prawo do narzekania a nie obowiazek do robienia czego kolwiek, ja naprawde nie rozumie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Donaldu tusku ty cholerny socjalisto!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 06:48 widzę jednak że liberałów i kapitalistów to w Polsce nie ma!!!! Tusk - okazałeś się kolejnym socjalistą w pięknym garniturze!!!! Ja rozumiem pomoc w postaci - umorzenia odsetek/zmienjszenia odsetek ale żebym JA musiał dokładac się do czyjegoś mieszkania/domu !!!!! TO SOCJALIZM w czystym wydaniu!!!! A co z tymi co prowadzą działalność i zbankrutują im też SPŁACISZ kredyt ??! OK ale ze SWOJEJ PENSJI i twoich kolegów SOCJALISTÓW !!! K:u:ź:w:a m:a:ć jak to darmozjadom przy żłobie łatwo przychodzi rozdawanie cudzych pieniędzy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Donaldu tusku ty cholerny socjalisto!!!!! 20.02.09, 08:26 Gość portalu: frajer napisał(a): > widzę jednak że liberałów [...] to w Polsce nie ma!!!! Oczywiscie ze sa. Jest tylko jeden problem - GW, TVP,TVN, Polsat nazywaja ich oszolomami. Jak przestaniesz bezkrytycznie wierzyc tym mediom i poszukasz sam, to tych liberalow znajdziesz. > Tusk - okazałeś > się kolejnym socjalistą w pięknym garniturze!!!! Ja rozumiem pomoc w postaci - > umorzenia odsetek/zmienjszenia odsetek ale żebym JA musiał dokładac się do > czyjegoś mieszkania/domu !!!!! TO SOCJALIZM w czystym wydaniu!!!! A co z tymi c > o > prowadzą działalność i zbankrutują im też SPŁACISZ kredyt ??! OK ale ze SWOJEJ > PENSJI i twoich kolegów SOCJALISTÓW !!! > K:u:ź:w:a m:a:ć jak to darmozjadom przy żłobie łatwo przychodzi rozdawanie > cudzych pieniędzy!!!! Liberalowie (ci prawdziwi) ostrzegali przed wyborami, ze tak jest. No oczywiscie GW tych ostrzezen nie drukowala. PS. Jasne ze mowie o UPRze. Odpowiedz Link Zgłoś
siedzeipisze no i macie POmyleńcy 10.03.09, 15:18 demokrację i liberalne zasady hehehehe takich szopek to nie wymyślił by nawet Gierek nadal ZERO działań tylko PR BTW: ile jeszcze trzeba by Polacy to dostrzegli? ps. ciekaw jestem według jakich zasad będzie to przydzielane? - Kilka pytanek poniżej: - jaki będzie limit? I w zależności od czego patrz niżej - co z kredytami walutowymi, zwrócą po kursie dnia? - jak jedno z małżonków straci pracę to zwrot częściowy? - co gdy pracę straci singiel, singiel z dzieckiem, singiel z konkubiną, singiel z mamusią:)??? - co gdy kredytobiorca ma środki w innym banku na lokaci/koncie (może przestanę nadpłacać kredyt - po co? nie opłaca się!!!!) Kredyty często biorą bogaci - dotyczy też poniższego - co gdy kredytobiorca ma kredyt typu mPlan (np mBank) czy może wiedząc że straci pracę przelać wszystko do innego banku (bo przecież do całego kredytu będziemy dopłacać wszyscy) - co gdy ten kredytobiorca mieszka u babci (a babcia ma 2 domy, 4 mieszkania i jedynego wnuka, a wnuk postanowił sobie coś dokupić – korzystając z okazji że będzie za półdarmo ) - kto i w jaki sposób będzie sprawdzał czy przypadkiem kredytobiorca nie zmienił tylko pracy z legalnej na "czarną" (jakby w Polsce tego było mało hehe no to z pewnością ta ustawa z tym problemem zawalczy! że huhu) - co z młodym małżeństwem, które mieszkało w 25m2 kawalerce z dzieckiem, teraz urodziły im się bliźnięta i przeprowadzili się do 60m2 (żaden luksus) za kredyt, czy mają wrócić do 25m2 czy PO pomoże spłacić kredyt? - czy w powyższych przypadkach będzie decydować Szanowna KOMISYJA PO? (patrz wujek komisanta, dziecko, szwagier itp.), czy będzie kontrola Komisji no i kontrola kontroli (SB i UB to pikuś) - co z młodym małżeństwem, które wzięło kredyt by założyć firmę, ale przyszedł kryzys i biznes im padł, czy im PO pomoże? A jeśli tak to rozumiem że limit milion czy dwa miliony PLN (ale można teściowi kredycik załatwić) - co z równością wobec prawa, Konstytucją itd ile dostaną zwrotu Ci którzy nie mają kredytu (bo np ich nie stać na kredyt - najbiedniejsi!!!) skoro dostaje Kowalski per miesiąc to dlaczego od Państwa ma nie dostać czegoś Nowak???? ale ale ale jeśli wszyscy to rozumiem że od emerytki po Prezesa Orlenu - no i wreszcie ile na to będzie przeznaczone i skąd te środki będą brane (z komitetu/specjalistów PR PO czy też od zaprzyjaźnionych POpapranych firm/instytucji???) Odpowiedz Link Zgłoś
siedzeipisze Re: no i macie POmyleńcy 10.03.09, 15:47 - jaki będzie limit? I w zależności od czego? - co z kredytami walutowymi, zwrócą po kursie dnia? - jak jedno z małżonków straci pracę to zwrot częściowy? - co gdy pracę straci singiel, singiel z dzieckiem, singiel z konkubiną, singiel z mamusią:)??? - Może warto się szybko rozwieść (samotnie wychowująca z kredytem) by brać pomoc, zaproponujmy to wprost społeczeństwu po co tu owijać w bawełnę - a może wystarczy rozdzielność majątkowa, jeden kwitek za paręset złotych (no jak zwykle dorabiamy biurwy) ale zwróci się już po pierwszym miesiącu. A może najpierw kwitek, potem zwolnienie żony (przejście na „czarno”)? - co gdy kredytobiorca ma środki w innym banku na lokaci/koncie (może przestanę nadpłacać kredyt - po co? nie opłaca się!!!!) Kredyty często biorą bogaci - co gdy kredytobiorca ma kredyt typu mPlan (np mBank) czy może wiedząc że straci pracę przelać wszystko do innego banku (bo przecież do całego kredytu będziemy dopłacać wszyscy) - co gdy ten kredytobiorca mieszka u babci (a babcia ma 2 domy, 4 mieszkania i jedynego wnuka, a wnuk postanowił sobie coś dokupić – korzystając z okazji że będzie za półdarmo ) - kto i w jaki sposób będzie sprawdzał czy przypadkiem kredytobiorca nie zmienił tylko pracy z legalnej na "czarną" (jakby w Polsce tego było mało hehe no to z pewnością ta ustawa z tym problemem zawalczy! że huhu) - co z młodym małżeństwem, które mieszkało w 25m2 kawalerce z dzieckiem, teraz urodziły im się bliźnięta i przeprowadzili się do 60m2 (żaden luksus) za kredyt, czy mają wrócić do 25m2 czy PO pomoże spłacić kredyt? - czy w powyższych przypadkach będzie decydować Szanowna KOMISYJA PO? (patrz wujek komisanta, dziecko, szwagier itp.), czy będzie kontrola Komisji no i kontrola kontroli (SB i UB to pikuś) - co z młodym małżeństwem, które wzięło kredyt by założyć firmę, ale przyszedł kryzys i biznes im padł, czy im PO pomoże? A jeśli tak to rozumiem że limit milion czy dwa miliony PLN (ale można teściowi kredycik załatwić) - co z równością wobec prawa, Konstytucją itd ile dostaną zwrotu Ci którzy nie mają kredytu (bo np ich nie stać na kredyt - najbiedniejsi!!!) skoro dostaje Kowalski per miesiąc to dlaczego od Państwa ma nie dostać czegoś Nowak???? ale ale ale jeśli wszyscy to rozumiem że od emerytki po Prezesa Orlenu - ile na to będzie przeznaczone i skąd te środki będą brane (z komitetu/specjalistów PR PO czy też od zaprzyjaźnionych POpapranych firm/instytucji???) - taka pomoc spowoduje że ceny nie spadną tak bardzo jak powinny a jest część biedniejszych i/lub rozsądniejszych, którzy czekali na ten cud (spadku cen – ten cud akurat nieodzowny), czy PO odda im różnicę w cenie kupna mieszkania względem tego co by było bez głupich pomocy (oprócz tego że Ci rozsądni będą musieli zapłacić za tych nierozsądnych komuna do kwadratu..) - taka uwaga na koniec: kredytowanie powoduje utrzymywanie wysokich cen bo gdyby nie było kredytów to popyt byłby mniejszy = ceny mniejsze (absolutnie nie postuluję zniesienia możliwości kredytowania, pod warunkiem że świadoma decyzja kredytobiorcy zdającego sobie sprawę z różnych ryzyk nie zostanie spaczona przez chorą komunę), pomoc rządowa to już kreatura normalności i pochwała cwaniaków z pełnym poparciem doradców prawnych i innych biurw. Odpowiedz Link Zgłoś