Gość: zyzio IP: *.epsa.pl 19.11.03, 12:05 Hehe - moje złote zęby zyskują na wartości.... Byleby mi ich ktoś nie wybił w ciemnym załuku :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anaconda Re: Złoto najdroższe od sześciu lat, dolar słabni IP: 195.117.90.* 19.11.03, 12:10 Amerykański biznes zaczyna upadac mam nadzieje że europa zajdzie się na miejscu USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy bill A ja na miejscu billa IP: *.epsa.pl 19.11.03, 12:12 A ja mam nadzieję że znajdę się na miejscu Billa Gatesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew Rywin Re: A ja na miejscu billa IP: *.aster.pl / 10.65.0.* 19.11.03, 12:50 Nowy Bill Debill Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew Rywin DZISIAJ ZAZADALBYM LAPOWY W EURO LUB ZLOCIEE IP: *.aster.pl / 10.65.0.* 19.11.03, 12:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosso Mądrzy ci, co nie słuchali Kołodki... IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 13:39 który namawiał dwa miesiące temu do inwestowania w dolara. Odebrać mu tytuły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosso Redaktorzy GW NIE WIEDZą i dlatego nie powiedzą IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 13:42 dlaczego złoto stoi wysoko i dolar spada. Ciemnota rządzi Pomroczną i jej Wybiórczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.. czyli nalezy kupowac dolara-poki tani..:-))/nt IP: *.utc.com 19.11.03, 13:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: Złoto najdroższe od sześciu lat, dolar słabni IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 12:32 glupi jestes , to tylko moze swiadczyc o tym ze europa a zwlaszcza niemcy i francja w coraz wiekszym stopniu finansuja dzialania wojenne USA w Iraku drogim euro ,USA drenuja ich.... i do tego coraz drozsze produkty z Europy spowodowane drogim euro ,ciezko takie sprzedawac,firmy europejskie traca, oj czarno widze przyszlosc Unii Europejskiej...... a USA coraz bardziej sie nakreca gospodarka, celowe zagranie G.W.Bush'a ,oby tak dalej za 10 lat w beda w europie jesc trawe z glodu Odpowiedz Link Zgłoś
komentator Balwanstwo 19.11.03, 13:27 Gość portalu: QQ napisał(a): > widze przyszlosc Unii Europejskiej...... a USA coraz bardziej > sie nakreca gospodarka, celowe zagranie G.W.Bush'a ,oby tak > dalej za 10 lat w beda w europie jesc trawe z glodu Co za balwanstwo. USA ma deficytow na 1 000 mld $ rocznie, A podtrzymuje ich Azja bo nie chce im sie rozwiazac swoich problemow. Bank Japonii wydal 150 mld $ w tym roku na podtrzymanie $. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robas Balwanstwo rzeczywiscie... IP: 168.143.113.* 19.11.03, 14:34 komentator napisała: > Co za balwanstwo. USA ma deficytow na 1 000 mld $ rocznie, > A podtrzymuje ich Azja bo nie chce im sie rozwiazac swoich > problemow. Bank Japonii wydal 150 mld $ w tym roku na > podtrzymanie $. Co ciekawe, to tylko poprzez handel z Azja, USA maja ujemny bilans handlowy. Wiec to kraje azjatyckie podtrzymuja deficyt. Przynajmniej ten w handlu. W dodatku wiekszosc duzych amerykanskich firm produkuje w Chinach, Indiach, Malezji... pod wlasnym, amerykanskim szyldem. Tam duzo taniej... A Europa rzeczywiscie produkuje drozej. Przy wszysktich obciazeniach socjalistycznych dochodzi drogie euro. Niedlugo UE bedzie produkowac tylko dla siebie, a obywatele nie beda mieli wyboru... kupuj unijne albo... wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . QQ IP: *.arcor-ip.net 19.11.03, 15:53 Gość portalu: QQ napisał(a): > glupi jestes , to tylko moze swiadczyc o tym ze europa a > zwlaszcza niemcy i francja w coraz wiekszym stopniu finansuja > dzialania wojenne USA w Iraku drogim euro ,USA drenuja ich.... i > do tego coraz drozsze produkty z Europy spowodowane drogim > euro ,ciezko takie sprzedawac,firmy europejskie traca, oj czarno > widze przyszlosc Unii Europejskiej...... a USA coraz bardziej > sie nakreca gospodarka, celowe zagranie G.W.Bush'a ,oby tak > dalej za 10 lat w beda w europie jesc trawe z glodu Hitlerowi tez sie gospodarka nakrecala poprzez wydatki wojenne az przyszedl moment, ze go juz tylko wojna mogla uratowac przed kryzysem. Slomiany ogien wydatkow wojennych pali sie mocno, ale krotko. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robas Europa juz swoje zrobila... IP: 130.94.123.* 19.11.03, 14:28 Gość portalu: Anaconda napisał(a): > Amerykański biznes zaczyna upadac > mam nadzieje że europa zajdzie się na miejscu USA Europa to, co miala osiagnac, juz osiagnela. Reszta, to tylko powolny regres i goraczkowa obrona stanu posiadania. Integracja wewnatrzunijna tego najlepszym przykladem. To grupa krajow, ktore wola upasc razem, niz kazde z osobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz A może efekt euro plus terroryzm? IP: *.ibch.poznan.pl 19.11.03, 12:45 Jeżeli GDP w ostatnim kwartale wzrósł w Stanach o ponad 7% to skąd się biorą owe problemy gospodarcze. Czyżby znowu kreatywna księgowosć? Słabnięcie dolara nie musi redukować amerykański deficyt w obrotach bieżących. Tak się zwykle dzieje gdy dana gospodarka ma cos do zaoferowania, a Ameryka ma głownie dolara - najważniejszy amerykański produkt. Dlatego słabnięcie dolara może być prostą konsewkecnją pojawienia się euro jako waluty swiatowej. Ktos kto wczesniej operował wyłącznie dolarami, teraz ma alternatywę. Jeżeli waluta amerykańska jest zagrożona przez realną konkurencję, to Ameryka nie jest już takim odkurzaczem, który przyciąga inwestycje, gdyż dług trzeba będzie w końcu zacząć spłacać na tych samych zasadach co inne kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe z Teksasu Re: Efekt polityki "borrow and spend" by GWBush IP: 5.3.1R* / *.ext.ti.com 19.11.03, 13:50 Niestety, Prezydent G.W.Bush wpadl na podobny pomysl jak kiedys I Sekretarz Edward Gierek - "borrow and spend", "pozycz i wydaj". W efekcie polityki Gierka wartosc zlotowki spadla chyba 1000x. Efekty polityki Busha jr. zaczynaja byc podobne - spadek wartosci dolara w efekcie spadku zaufania do tej waluty, bo kiedys USA bedzie musialo splacac dlugi zaciagniete przez rzad Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Efekt polityki "borrow and spend" by GWBush IP: *.fos.su.se 19.11.03, 14:27 Ciekawi mnie jeszcze w jakim tempie wszystkie male chomiki co to chowaly dolary w skarpecie na calym swiecie, zaczna sie przestawiac na inna walute. I ciekawe ile tych "skarpetkowych" dolarow jest. A jak zaczna wracac do USA, to na ile to bedzie mialo wplyw na inflacje dolara. Czy ktos mi moze wyjasnic skad bank jakiegos kraju wie ile mozna bezpiecznie dodrukowac rocznie pieniedzy, zeby nie wywolac inflacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus No IP: *.chvlva.adelphia.net 19.11.03, 15:05 No ... no tak. Ponad 60% dolarow jest poza granicami stanow. I jak zaczna wracac to niedobrze. Najwiekszy amerykanski hit exportowy jakby nie mowic tyle ze teraz ma on konkurencje. I te wachania to rezultat nie gospodarki ale bardzie tej konkurencji jest, szczegolnie zagrozenie koncepcji petrodolara na rzecz euro. A kurwa najgorsze jest to ze tu w stanach nie moge sobie otworzyc konta w euro jak w kazdym innym kraju. ość portalu: Piotr napisał(a): > Ciekawi mnie jeszcze w jakim tempie wszystkie male chomiki co to chowaly dolary > w skarpecie na calym swiecie, zaczna sie przestawiac na inna walute. I ciekawe > ile tych "skarpetkowych" dolarow jest. A jak zaczna wracac do USA, to na ile to > bedzie mialo wplyw na inflacje dolara. > > Czy ktos mi moze wyjasnic skad bank jakiegos kraju wie ile mozna bezpiecznie > dodrukowac rocznie pieniedzy, zeby nie wywolac inflacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Moze stad wzrost IP: *.fos.su.se 19.11.03, 15:14 Moze stad wzrost gospodarczy? Ze teraz produkuja bo naplywaja dolary z zewnatrz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robas Tani dolar dobry dla gospodarki USA... IP: 209.234.160.* 19.11.03, 14:41 Gość portalu: Joe z Teksasu napisał(a): > Niestety, Prezydent G.W.Bush wpadl na podobny pomysl jak kiedys I Sekretarz > Edward Gierek - "borrow and spend", "pozycz i wydaj". W efekcie polityki Gierka > > wartosc zlotowki spadla chyba 1000x. Efekty polityki Busha jr. zaczynaja byc > podobne - spadek wartosci dolara w efekcie spadku zaufania do tej waluty, bo > kiedys USA bedzie musialo splacac dlugi zaciagniete przez rzad Busha. > W zasadzie masz racje, przykre niestety jest to, ze wszystkie rzady krajow rozwinietych tak robia. Kazdy kraj Europy Zachodniej ma deficyt, wydaje wiecej niz produkuje. Chyba nie bardzo wiadomo co z tym zrobic. A tani dolar moze nie jest powodem do chwaly, ale jest dobry dla amerykanskiej gospodarki. Po prostu towary amerykanskie staja sie bardziej konkurencyjne cenowo. Koszty produkcji i tak sa nizsze niz w UE, a przy drozszym euro ceny produktow z USA sa jeszcze nizsze. Jesli utrzyma sie ta tendencja dluzej, to jest duza szansa na zmniejszenie bezrobocia w USA i zmniejszenie deficytu handlowego, bo bedzie mozna wiecej produkowac i sprzedawac, a mniej kupowac z zagranicy (chociaz tak bardzo na deficyt wymiana z Europa nie ma - to glownie import z Azji - ale zawsze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławinin Re: Tani dolar dobry dla gospodarki USA... IP: *.int.pan.wroc.pl 19.11.03, 16:49 Gość portalu: robas napisał(a): > W zasadzie masz racje, przykre niestety jest to, ze wszystkie > rzady krajow rozwinietych tak robia. Kazdy kraj Europy > Zachodniej ma deficyt, wydaje wiecej niz produkuje. Chyba nie > bardzo wiadomo co z tym zrobic. > A tani dolar moze nie jest powodem do chwaly, ale jest dobry dla > amerykanskiej gospodarki. Po prostu towary amerykanskie staja > sie bardziej konkurencyjne cenowo. Koszty produkcji i tak sa > nizsze niz w UE, a przy drozszym euro ceny produktow z USA sa > jeszcze nizsze. Jesli utrzyma sie ta tendencja dluzej, to jest > duza szansa na zmniejszenie bezrobocia w USA i zmniejszenie > deficytu handlowego, bo bedzie mozna wiecej produkowac i > sprzedawac, a mniej kupowac z zagranicy (chociaz tak bardzo na > deficyt wymiana z Europa nie ma - to glownie import z Azji - ale > zawsze). A co jeśli inne kraje zaniechają operacji w dolarach. OPEC przymierza się do Euro a taki dolar tylko przyśpieszy ten proces. Ameryka zez surowców, które kupowała za swoje toaletowe dolary jest skazana na klęskę. Tak się składa, że większość strategicznych surowców jest w Chinach. Tylko patrzeć jak Chiny przejdą na rozliczenia w Euro i pogrążą Amerykę raz na zawsze. Przecież jeśli wynagrodzenia w Stanach nie będą rosły to okaże się, że ludzie tam biednieją. Co z tego, że produkują tanio. Prdukują tanio ale zarabiają coraz mniej warte dolary. Mniej za nie mogą kupić. I kółko się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Tani dolar dobry dla gospodarki USA... IP: *.trlabs.ualberta.ca 19.11.03, 20:03 Gość portalu: Wrocławinin napisał(a): > A co jeśli inne kraje zaniechają operacji w dolarach. OPEC > przymierza się do Euro a taki dolar tylko przyśpieszy ten proces. OPEC robi to glownie ze wzgledow politycznych, podobnie jak Hussein. > Ameryka zez surowców, które kupowała za swoje toaletowe dolary > jest skazana na klęskę. Tak się składa, że większość > strategicznych surowców jest w Chinach. Tylko patrzeć jak Chiny > przejdą na rozliczenia w Euro i pogrążą Amerykę raz na zawsze. A to juz bardzo ciekawe. Jakiez to surowce strategiczne posiadaja w wiekszosci Chiny ? I dlaczego mialyby przechodzic na Euro ni stad ni zowad, skoro wtedy zniknie im zupelnie rynek amerykanski. Utrzymujac rozliczenia w tanim dolarze, moga eksportowac wszedzie. > Przecież jeśli wynagrodzenia w Stanach nie będą rosły to okaże > się, że ludzie tam biednieją. Co z tego, że produkują tanio. > Prdukują tanio ale zarabiają coraz mniej warte dolary. Mniej > > za nie mogą kupić. I kółko się zamyka. Zamyka sie tylko, jezeli mowimy o towarach importowanych lub produkowanych z czesci importowanych. Mam nadzieje, ze to rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: Efekt polityki IP: *.navtelcom.com 19.11.03, 15:51 Gość portalu: Joe z Teksasu napisał(a): > Niestety, Prezydent G.W.Bush wpadl na podobny pomysl jak kiedys I Sekretarz > Edward Gierek - "borrow and spend", "pozycz i wydaj". W efekcie polityki Gierka > > wartosc zlotowki spadla chyba 1000x. Efekty polityki Busha jr. zaczynaja byc > podobne - spadek wartosci dolara w efekcie spadku zaufania do tej waluty, bo > kiedys USA bedzie musialo splacac dlugi zaciagniete przez rzad Busha. > Trafiles w dziesiatke z Gierkiem. W 1971 za prezydenta NIXONA USA nie byla w stanie pokryc US$ zlotem. Nixon zlikwidowal pokrycie US$ w zlocie, i dal mozliwosc niekontrolowanego wzrostu ilosci amerykanskich dolarow w obiegu na calym swiecie. Rezerwy walutowe centralnych bankow (tradycyjnie zloto) stopniowo zastapiono papierem. Amerykanie rozliczyli sie w ten sposob z zadluzenia na wojne w Wietnamie, utrzymali wysoki przyrost GDP (importowane towary wzamian za amerykanskie bondy), finansowali wyscig zbrojen w okresie zimnej wojny, a obecnie finansuja wojne z terroryzmem. Wszystko za pozyczone pieniadze, ktorych prawdopodobnie nie maja zamiaru oddac. Trzeba nadmienic, ze w ciagu ostatnich 100 lat amerykanska waluta stracila 97% swojej wartosci i dalej spada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariunio Re: Złoto najdroższe od sześciu lat, dolar słabni IP: *.elisa.omakaista.fi 19.11.03, 14:59 Gość portalu: zyzio napisał(a): > Hehe - moje złote zęby zyskują na wartości.... > Byleby mi ich ktoś nie wybił w ciemnym załuku :-) A gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Wyzszy parytet euro do dolara jest dobry dla KOGO ? IP: *.ri.ri.cox.net 19.11.03, 15:56 Swiatowe decyzje finansowe rodza sie przewaznie na Wall Steat. Dlaczego USA majac niemal wszedzie ujemny wynik w wymianie handlowej jakos prosperuje. Trzeba spojrzec na zadluzenie krajow wobec USA wowczas zaczyna byc to przejrzyste. USA sciagaja rocznie miliardy dolarow procentow od dluznikow a takze czesc podstawy zadluzenia. Inwestuja to nastepnie w nowych dluznikow lub w intratne interesy swiatowe. Jak duze sa to kwoty nie jestem w stanie powiedziec. Natomiast troche dziwnym dla mnie zjawiskiem bylo i jest roznica jaka sie pojawila w wartosci dolara do euro. To tak jakby dobra wrozka chciala pomoc ameryce. Drogi euro i drozsze koszty wytwarzania w Europie pomagaja gospodarce amerykanskiej isc do przodu, przy trzymaniu w regresji gospodarki europejskiej. Za rzadow Bila Clintona w ciagu 8-miu lat USA splacilo okolo lub ponad 2,000 miliardow swojego zadluzenia, Zostawiajac budzet na plusie oklo 300 - 400 miliardow, ktore Prez. Buch rozdal podatnikom. Daje to obraz mozliwosci tego molocha gospodarczego. W ostatnich 12 latach gospodarka USA szla w tepie 1,5 do 2-ch razy szybszym niz europejska. Sa to statystyki ktore kazdy moze sprawdzic. W koncu lat 80-siatych USA bylo niemal w rownym szeregu z europejskimi panstwami wyprzedzajac ich nieznacznie. Obecnie roznica jest szalona i ciagle sie powieksza. Faktem jest ze pracownik w Niemczech czy Szwecji ma o wiele lepsze warunki oslon socjalnych ( np: bezrobotnemu w Niemczech placono przez 32 miesiace w USA tylko 6 miesiecy czsami przedluzano do roku) Ubezpieczenie zdrowotne nie jest powszechne tak jak jest to w EU. Za to zarobki netto w USA sa duzo wieksze niz w Europie. Gospodarka uwolniona od nadmiernych danin na cele socjalne jest zdrowsza i konkurencyjna chyba to jest zrozumiale. Europa musi sie odchudzic z socjalnych obciazen inaczej nie bedzie w bliskiej juz perspektywie konkurencja nie tylko dla USA ale i innych poteg w tym Japonii,rosnacych Chin czy idacej wolno ale do przodu Rosji. Przy pozostawieniu gospodarki tak jak ona wyglada obecnie EU bedzie moze piata w kolejnosci poteg swiatowych. Od roku lub dluzej trwa regresja w gospodarkach Eurolandu. Minusowe tempo wzrostu notuje coraz wiecej panstw. USA dla porownania ma niewielki ale ciagle 2 % z ulamkiem postep. Za III kw osiagnelo 7.2 %. Jest to efekt zwrotu podatkow ale przewidywania fachowcow na IV kw sa rzedu 6 %. Na rok przyszly przewiduje sie dobre 4 %. W porownaniu z EU 1,5 % w dobrym wypadku to chyba daje obraz obu gospodarek. Wspomne tu jeszcze o tym ze europejscy fachowcy od ekonomi licza ze jak gospodarka USA ruszy w dobrym tempie to pociagnie za soba Europe. Jakiez to zenujace dla Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Wyzszy parytet euro do dolara jest dobry dla IP: *.int.pan.wroc.pl 19.11.03, 16:54 Gość portalu: Pete napisał(a): > tak jak jest to w EU. Za to zarobki netto w USA sa duzo wieksze > niz w Europie. Do czasu. Chyba, że zaczną wzrastać jak narazie spadają. Droższe inne waluty to mniejsza wartość nabywacza dolara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Bush terrorysta?? Tylko& & #35 8364; IP: *.acn.pl 19.11.03, 15:19 a zielony kawalek papierka niech idzie na przemial!! Stany same sie wykonczaja majac za prezydenta nawiedzonego alkoholika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewniak Re: Taki jeden u mnie w bloku IP: *.client.attbi.com 19.11.03, 16:06 to mowi, ze wstawi se zlote klamni. Ale on w Ameryce 5 lat pracowal to se moze i cena dla niego to nic. Kiedy my se bedziem mogli kupic takie klamki albo co inne ? Moj dziadzio to mial zeby i stalowkie ze zlota a ja to zembow nie mam i nie pisze to mi stalowki nie potrza ale zloto by sie nadalo.Na przyklad bym medaliki swiate robil i na parafii sprzedawal a tak to nic. Nie masz zlota to i roboty nijakiej tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewniak Re: Taki jeden u mnie w bloku IP: *.client.attbi.com 19.11.03, 16:12 to mowi, ze wstawi se zlote klamKi. Ale on w Ameryce 5 lat pracowal to se moze i cena dla niego to nic. Kiedy my se bedziem mogli kupic takie klamki albo co inne ? Moj dziadzio to mial zeby i stalowkie ze zlota a ja to zembow nie mam i nie pisze to mi stalowki nie potrza ale zloto by sie nadalo.Na przyklad bym medaliki swiate robil i na parafii sprzedawal a tak to nic. Nie masz zlota to i roboty nijakiej tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rynio Re: Imperium Zla pada IP: *.look.ca 19.11.03, 16:45 Kazde imperium wczwsniej czy pozniej padnie tak trzymac a ameryka rozwali sie od srodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: Złoto najdroższe od sześciu lat, dolar słabni IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.11.03, 16:46 Bezrobocie 500tys Polakow to efekt importu tekstyliow z Chin.Przydalby sie u nas taki prezydent jak Busch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Praca =pieniadze. IP: *.telia.com 19.11.03, 17:21 Amerykanie naprodukowali papieru bez pokrycia. dolar istnial na zaufanie jako twarda waluta. Ludzi wklad pracy zostal zaplacoy dolarami=papierem co dzisiaj traci na wartosci. Potecjal zaufania tego papieru byl poterzny. Ludzi z calego swiata , a wielu z Polski wkladali prace w USA i przyjechali do domu z papierem za to, Schowali te papiery w materace w nadziei ze da im to na przyszlosc bezpieczenstwo. Polityka amerykanska moze w jeden dzien zamienic te papiery w toaletowy papier a wlozonegoj pracy nikt nie odda. Czyli pracujesz w USA na czrno, zadaj wrobli za robote albo zloto. Bo za papier toaletowy to tylko duren pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś