Dodaj do ulubionych

"Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 08:40
"Konstytucja zaś jest TYLKO dostosowaniem naszych przepisów
wewnętrznych do obowiązującego nas już prawa wspólnotowego."

Bardzo ciekawe spostrzeżenie, potwierdzające jedynie znane skądinąd
fakty. Przyjęta uroczyście Konstytucja RP jest JEDYNIE zbiorem
przepisów przejściowych, wygasających zapewne po dokonaniu pełnego
Anschlussu. Interesuje mnie, czym jest obecnie Sejm, Senat Rząd,
Prezydent RP? Czy jest sens utrzymywania takich kosztownych i de
facto fasadowych instytucji?
Obserwuj wątek
    • stern82 Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko 16.03.09, 08:59
      Ja chcę Euro.
      • Gość: Piotr_S Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 16.03.09, 09:33
        To sobie kup. Nie dla Euro.
    • Gość: pieti "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons.. IP: *.ghnet.pl 16.03.09, 09:03
      O ile pamiętam w starej 15 państw Unii wszędzie odbywało się referendum za
      przyjęciem Euro. Za przyjęciem było 12 Państw, przeciw była Dania, Szwecja i UK
      i tam euro nie ma. Sądzę, że w Polsce powinno się to odbyć na podobnych zasadach.
      Z drugiej strony przeciętny uprawniony do głosowania ma niewielkie pojecie o
      skutkach głosowania tak czy tak.

Pozdrawiam
      • Gość: Asdf Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.09, 09:25
        Kiedy ludzie w końcu zaczną się trochę interesować tym, co się dzieje?
        Czlowieku, Polska zobowiązała się do przyjęcia euro, podczas wchodzenia do UE...
        więc już nie ma co się pytać, bo Polacy chcieli być w UE, więc zagłosowali także
        za euro. Wyniki z tamtego referendum są ważne...
        • Gość: Piotr_S Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 16.03.09, 09:35
          Polska do niczego się nie zobowiązywała! Pytali mnie o wejście do UE, a nie o
          przyjęcie euro.
          • Gość: George_Paryz Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.03.09, 10:24
            Bylo ,bylo zapisane ze przy wejsciu do UE Polska wprowadzi Euro.
            Tylko wasze KARTOFLE POLITYCZNE o tym sami nie wiedzieli,patrzyli
            tylko na UNIJNE dotacje.Miliardy Euro bierze sie chetnie, wprowadzic sie go nie
            chce.
            Dobrze tak ,zarabiam Euro i zamieniam je na zlotego przy korzystym kursie dla
            mnie.Kupowalem EURO przy kursie 3,20- 3,40 zlotego ,
            a sprzedawalem przy kursie 4,60-4,80 ,fajny zysk.
            Nie wazne co jest dobre dla POLSKIEJ GOSPODARKI (EURO),
            kartofle chca zlotego.
    • Gość: Prawnik Uważaj, możesz nie mieć racji IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.09, 09:06
      Przede wszystkim pamiętaj, że Polacy przyjęli uroczyście traktat akcesyjny w
      referendum i tym sposobem zaakceptowali jego zapisy.
      Jeden z nich stanowi, że Polska ustanowi unię walutową (Euro), po spełnieniu
      warunków (deficyt budżetowy, inflacja, poczekalnia w ERM2 itd...)

I teraz wypada przypomnieć artykuły 90 i 91 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej :)

Art. 90

1. Rzeczpospolita Polska może na podstawie umowy międzynarodowej przekazać
      organizacji międzynarodowej lub organowi międzynarodowemu kompetencje organów
      władzy państwowej w niektórych sprawach.
      (...)
      3. Wyrażenie zgody na ratyfikację takiej umowy może być uchwalone w
      referendum ogólnokrajowym zgodnie z przepisem art. 125.
      (...)

Art. 91.

1. Ratyfikowana umowa międzynarodowa, po jej ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw
      Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi część krajowego porządku prawnego i jest
      bezpośrednio stosowana, chyba że jej stosowanie jest uzależnione od wydania ustawy.

2. Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma
      pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową.

3. Jeżeli wynika to z ratyfikowanej przez Rzeczpospolitą Polską umowy
      konstytuującej organizację międzynarodową, prawo przez nią stanowione jest
      stosowane bezpośrednio, mając pierwszeństwo w przypadku kolizji z ustawami.

> Bardzo ciekawe spostrzeżenie, potwierdzające jedynie znane skądinąd
      > fakty. Przyjęta uroczyście Konstytucja RP jest JEDYNIE zbiorem
      > przepisów przejściowych,

Wczytaj się w Polską konstytucję, być może zmienisz zdanie...
      Bo starając się bronić konstytucji w nieudolny sposób dajesz tylko świadectwo,
      że jej nie znasz.

> wygasających zapewne po dokonaniu pełnego
      > Anschlussu.

Zwolennik PiSu? ;)

> Interesuje mnie, czym jest obecnie Sejm, Senat Rząd,
      > Prezydent RP? Czy jest sens utrzymywania takich kosztownych i de
      > facto fasadowych instytucji?

Koszty są na pewno za duże, ale niestety to PiS nie chce ograniczyć finansowania
      partii politycznych z budżetu, a Pan Prezydent ostro przebija Kwaśniewskiego w
      wydatkach swojej kancelarii ;)
      • Gość: Maruda Re: Uważaj, możesz nie mieć racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 09:12
        Zacytowałem jedynie fragment artykułu, wyróżniając chyba słusznie
        słowo TYLKO. I PIS, i PO, i inne partyjki zwisają mi równo.

Jedno mnie intryguje, na co niby mam "uważać"?? To przestroga, czy
        groźba?
        • Gość: Maruda Re: Uważaj, możesz nie mieć racji IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.09, 09:27
          > Zacytowałem jedynie fragment artykułu, wyróżniając chyba słusznie
          > słowo TYLKO.

I do tego się odnoszę.

> I PIS, i PO, i inne partyjki zwisają mi równo.

Czyli nie chodzisz na wybory?

> Jedno mnie intryguje, na co niby mam "uważać"?? To przestroga, czy
          > groźba?

Jedynie przestroga przed zbytnia pewnością siebie.

Ja nie mam pewności, czy można w Polsce wprowadzić Euro bez zmiany konstytycji
          czy nie, mimo, że bardzo chciałbym aby Euro było polska walutą jak najszybciej.

Za to już na pewno cała ta obstrukcja PiSu i Prezydenta przeciw Euro jest mocno
          żenująca. Jak dobrze, że przyjmując układ z Schengen nie musieliśmy też
          konstytucji zmieniać. W końcu taki brak kontroli granicznych może zwiększyć
          przypływ sił nieczystych z zachodu ;) To tam przecież wróg się czai. Jestem
          pewien na 100% że gdyby i w tej sprawie Rydzyk, PiS i Prezydent ze wszystkimi
          moherami zaczęli protestować to dalej opłacałoby się być celnikiem...
    • Gość: Polak "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 09:11
      Zostańmy przy złotówce !!! EURO niech sobie wsadzą
    • Gość: Proszę Cię Wizjonerzy? IP: *.chello.pl 16.03.09, 09:14
      Już w harcerstwie (lata '70) śpiewaliśmy piosenkę o nowej walucie:

Ojro,
      tarira ojro,
      tarira ojro,
      tarita rach ciach ciach!
    • Gość: zabajone "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 09:18
      Polacy wychowani w kulcie dolara i marki na pewno chcą euro.Szkoda
      kasy na referendum.
    • Gość: daro "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 09:21
      debile chca szybko wprowadzic eurokolchozniana walute, bo wiedza, ze jak ludzie zobacza do czego doprowadzi ta waluta slowacje, to wiekszosc juz nie bedzie chciala tego shitu w Polsce. Podstawowym pytaniem jest dzisiaj czy ten dziwny twor przetrwa (grecja, wlochy i irlandia trzeszcza w posadach) i czy Niemcy nadal beda chcieli sponsorowac wspolna walute?
      Swoja droga kraje baltyckie tez zwiazaly swoje waluty z ojro - jesli nadal beda przy tym trwac to czeka ich dewaluacja albo zatrzymanie rozwoju na wiele lat.
      • Gość: julia Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.vast.net.pl 16.03.09, 09:30
        Kazdy z wymionych krajow to osobny temat do rozwazan. A gdyby nie
        Unia bylibysmy juz bankrutami i a obywatele dziadami. nie hamujmy
        rozwoju kraju i Unii.
        • Gość: Piotr_S Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 16.03.09, 09:36
          Kolejna głupia!
    • Gość: Piotr_S "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons.. IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 16.03.09, 09:34
      ZDRAJCY. Durnie wybrali zdrajców, którzy chcą się pozbyć własnej waluty,
      właściwie ostatniej rzeczy, dzięki której Polska obecnie nie wpadła w recesję.
      Ot banda głupoli. Polskę obowiązuje zarówno prawo unijne jak i polskie, nie
      można obejść Konstytucje. Hańba!
    • Gość: Funky Ja tez chce EURO. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 09:44
      • piotrek_meteorolog Re: Ja tez chce EURO. 16.03.09, 10:09
        Trzeba być ślepym, żeby nie widzieć iż wprowadzenie euro żadnemu krajowi nic nie
        dało. Najlepiej widać po Słowacji jakie są skutki wprowadzenia euro tj. drożyzna
        w kraju i spadek sprzedaży detalicznej na korzyść sąsiadów tj. Polski i Czech.
        Jak można być takim durnym i pchać się do strefy tego gówna!
      • Gość: gość Re: Ja tez chce EURO. IP: *.gorzow.mm.pl 16.03.09, 12:39
        to wyjedz do kraju gdzie płaca w euro albo sobie kup i sie ciesz
    • Gość: kamzel "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons... IP: *.acn.waw.pl 16.03.09, 09:53
      Po pierwsze, art. 90 ust. 1 Konstytucji mówi:
      "Rzeczpospolita Polska może na podstawie umowy międzynarodowej przekazać
      organizacji międzynarodowej lub organowi międzynarodowemu kompetencje organów
      władzy państwowej w niektórych sprawach."
      Po drugie, nigdzie nie jest napisane, że powyższy przepis nie dotyczy
      uprawnień które przewiduje sama konstytucja, można to zresztą wyciągnąć z
      praktyki, skoro np. art. 146 ust. 1 mówi, że "Rada Ministrów prowadzi politykę
      wewnętrzną i zagraniczną Rzeczypospolitej Polskiej", a jak wiemy niektóre
      dziedziny polityki RP prowadzą instytucje wspólnotowe (np. polityka handlowa,
      konkurencji, elementy rolnej). I tu jakoś nie trzeba było nowelizować Konstytucji.
      Po trzecie, art. 227 ust. 1: "Centralnym bankiem państwa jest Narodowy Bank
      Polski. Przysługuje mu wyłączne prawo emisji pieniądza oraz ustalania i
      realizowania polityki pieniężnej. Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość
      polskiego pieniądza" można przecież tak zinterpretować, by uznać, że w ramach
      EBC/ESBC nasz NBP dalej będzie realizował te wszystkie funkcje - tyle, że w
      ramach większej struktury.
    • emeryt21 "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons.. 16.03.09, 10:04
      Zapewne jestem malo inteligentny,zeby zrozumiec to co autor chcial
      powiedziec o naszej konstytucji.....
      Dotarlo do mnie,ze podpisujac akt wstapienia do Unii zgodzilismy sie
      na uniewaznienie naszej konstytucji przez przepisy unijne......
      (sic!).
      Jestem za jak najszybszym wprowadzeniem euro w Polsce,ale zeby zaraz
      uniewazniac konstytucje.........?
      • Gość: Macho Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: 213.199.193.* 16.03.09, 10:06
        Prawnicze dzwiki podpiszą wszystko czego się od nich żąda, wszak sami za nic nie odpowiadają w szczególności za kłamliwe i durne opinie.
    • patrykb1 z tego co wiem 16.03.09, 10:13
      to m.in. Lotwa , Estonia i Litwa sa w ERM2 od maja 2004 i jakos im to nie
      pomoglo,a chyba wrecz przeciwnie, a wchodzili po wysokim kursie Euro, i teraz
      ledwo przeda. wiec nie liczylbym na kokosy po wejsciu do ERM2
      • Gość: Macho Re: z tego co wiem IP: 213.199.193.* 16.03.09, 10:18
        Kaczyński to była świnia i faszysta to nie ulega żadnej wątpliwości. Ale Tusk zamiast rządzić bajdurzy i ewidentnie bierze wszystko na przeczekanie. Dla odwrócenia uwagi bełokcze coś o Euro, choć doskonale wie, że myślenie o wchodzeniu do ERM2 opiera się wyłącznie na pobożnych życzeniach mających niewiele wspólnego z rzezczywistością. Tego bajdurzenia już na długo nie wystarczy, bo kraj ma realne problemy których nie da się wiekuiście załatwiać przez odkładanie spraw na jutro.
      • mironek47 Re: z tego co wiem 16.03.09, 11:19
        patrykb1 napisał:

> to m.in. Lotwa , Estonia i Litwa sa w ERM2 od maja 2004 i jakos im to nie
        > pomoglo,a chyba wrecz przeciwnie, a wchodzili po wysokim kursie Euro, i teraz
        > ledwo przeda. wiec nie liczylbym na kokosy po wejsciu do ERM2
        Z tego co ja wiem Chiny, Rosja,Japonia,Ukraina maja swoja walute i nic ich nie
        ochronilo przed kryzysem wiec nie pieprz gosciu ze waluta ma wplyw na
        kryzysy.Jesli chodzi o kraje baltyckie to slepa wiara w to ze wzrost gospodarczy
        bedzie wieczny ich zgubila.Rynek nieruchomosci ktory zamienil sie w lancuszek
        sw.Antoniego ich zgubil przez co banki znalazly sie w katastrofalnej sytuacji,a
        to ze my jestesmy w lepszej sytuacji zawdzieczamy dobremu nadzorowi nad bankami.
    • Gość: m,., "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 10:17
      1 litr ON na Słowacji 1.2 euro w Wroclawiu 3.4 zł/litr.Prosze
      policzyć jak to będzie przy kursie 1 euro=4.50 zł.
      • Gość: Zbylut Re: "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany ko IP: *.chello.pl 16.03.09, 10:22
        > 1 litr ON na Słowacji 1.2 euro w Wroclawiu 3.4 zł/litr.Prosze
        > policzyć jak to będzie przy kursie 1 euro=4.50 zł.

A w Austrii 0.96 euro...
        Prosze policzyc ile bedzie to przy kursie 3.3zl/euro jaki byl we
        wrzesniu.
    • Gość: z "Dz": wprowadzenie euro możliwe bez zmiany kons.. IP: *.chello.pl 16.03.09, 10:21
      Ja pie.. Ciekawe co jeszcze wymyślą. Jak UE uchwali np. że w Polsce mają być składowane odpady radioaktywne z całego obszaru unii, to też nie będziemy mieli nic do gadania, bo przecież sejm to już jest teraz taka atrapa, prawdziwa władza ustawodawcza jest w Brukseli, a nasze prawo jest "domyślnie" dostosowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka