Gość: darp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 23:00 buhahahah jasne Verchujgen bezstronny BIG LOL + MEGA ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dobrobyt Włochy oburzone słowami komisarza Verheugena o ... IP: *.adsl.alicedsl.de 24.04.09, 23:50 ODDAJCIE ZLODZIEJE Z BRUKSELI TO COSCIE NAKRADLI TO SA WLASNIE TE SRODKI FINANSOWE. Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Re: Włochy oburzone słowami komisarza Verheugena 25.04.09, 00:30 Pomijam te dwie,poprzednie, zerowe wypowiedzi. Opel jest nie tylko bezposrednim konkurentem Opla ale jesli chodzi o sam segment pojazdow osobowych, jest od Fiata o wiele mocniejszy. Fiat to koncern grupujacy nie tylko auta marki Fiat. Opel zyskal ostanio mocne poparce rzadu niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Problem tylko tym, że Verheugen powiedział prawdę 25.04.09, 01:15 To często majbardziej nieprzyjemne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Problem tylko tym, że Verheugen powiedział pr IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 01:51 eva15 napisała: > To często majbardziej nieprzyjemne... *********** jasne ze powiedział prawdę, prawda Włochów zabolała, jak może koncern który jest po uszy zadłużony przejmować następny z rak największego samochodowego dłużnika świata? Dobrze, niech przejmie zobaczymy jak długo będzie istniał Fiat a Opel przy nim? Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Pytanie o finansowanie jest zasadne 25.04.09, 01:50 Może nie powinien go zadawać Verheugen, ale prawdopodobnie gość obawia się, że Fiat doraźnymi kosztami będzie chciał obciążyć Brukselę, a po kryzysie zostać w Europie liderem. Fiat nie jest ani finansowo, ani technicznie zdolny do przejęcia i uratowania Opla. Co innego z Chryslerem, fiatowska technologia za możliwość wejścia na rynek USA ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 01:56 Tja, właśnie tacy bez realnego spojrzenia idący na wielkie ryzyko, doprowadzili świat do kryzysu, mamy tu klasyczny przykład jakie podejście do realności maja najwyżsi szefowie firm czy banków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdolny? Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: 62.23.212.* 25.04.09, 03:42 Fiat nie jest ani finansowo, ani technicznie zdolny do > przejęcia i uratowania Opla Fiat doraźnymi kosztami będzie chciał obciążyć Brukselę> Zgadzam się, ale celem przejęcia będzie marka i infrastruktura, w tej chwili do wzięcia za darmo czyli za gigantyczne długi, oraz zamknięcie nierentownych; czytaj drogich fabryk w starej unii, bo samochody marki opel i tak będą produkowane tam gdzie jest najtaniej czyli na śląsku, a w perspektywie najbliższych lat, może się okazać że sprzedaż zacznie rosnąć, w końcu fiat produkuje najtaniej w unii i prawdopodobnie też przy rosnących kosztach pracy w Indiach chinach i Brazylii będzie jeszcze długo opłacało się produkować w Polsce. Co do kosztów tej operacji, to oczywiście, że zapłaci za nią unia, do tego podwójnie, raz fiatowi, a dwa rządom państw gdzie trzeba będzie "przekwalifikować" zwalnianych pracowników Opla, czyli dać renty socjalne za utracone przywileje, no bo nie pracę przy blisko pół miliona wakatów w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne 25.04.09, 08:14 Technicznie nie jest zdolny???? To czemu wszystkei wspolczesne modele samochodow kazdej marki, bez wyjątku, korzystają wprost lub opieraja sie na technologii Fiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 09:39 artctrl napisał: > Technicznie nie jest zdolny???? To czemu wszystkei wspolczesne modele samochodow> kazdej marki, bez wyjątku, korzystają wprost lub opieraja sie na technologii Fiata? ************************* Chyba chcesz być koniecznie numerem miesiąca albo roku w niewiedzy, powiedz nam tu, które marki opierają się na technologii Fiata i w jaki sposób korzystają z niego? ;))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne 25.04.09, 12:04 Kazdy silnik TDI (fiat), kazdy silnik CDI (fiat), kazdy silnik FSI (fiat jts). Kazda płyta podlogowa typu cabforward (fiat).Mam wymieniac dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 12:14 artctrl napisał: > Kazdy silnik TDI (fiat), kazdy silnik CDI (fiat), kazdy silnik FSI (fiat jts). > Kazda płyta podlogowa typu cabforward (fiat).Mam wymieniac dalej? ********** Człowieku wiesz o czym ty mówisz? Napisz nam co to jest: TDI; CDI; FSI? Napisz nam z czym się kojarzy wymienione przez ciebie skróty Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne 25.04.09, 12:12 A wiesz, bedzie latwiej jak mi wymienisz choc jedna wspolczesna technologię motoryzacyjną ktora nie jest fiatowska. Tylko za nim napiszesz sprawdzw google, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 12:17 artctrl napisał: > A wiesz, bedzie latwiej jak mi wymienisz choc jedna wspolczesna technologię> motoryzacyjną ktora nie jest fiatowska. Tylko za nim napiszesz sprawdzw google, > ok? ********* Ano, wymień nam bo ja takiej nie znam która by była przenoszona z Fiata na inne marki aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.gprs.plus.pl 25.04.09, 09:00 Widzę, że w tym wątku dyskusja w miarę poważna jest, więc dodam swoje kilka groszy. Fiat nie tylko produkuje najtaniej w Europie, ale też obecnie z jedną z największych marży zysku w swojej klasie (nie mówmy o niszowych markach egzotycznych). To daje mu duże środki obrotowe, obecnie ok. 4 mld Euro. W odróżnieniu od niemal już wszystkich dużych europejskich koncernów nie otrzymał jeszcze bezpośredniej pomocy publicznej (korzysta tylko z podatków ekologicznych we Włoszech, które są jednak dostępne i dla jego konkurencji). Fiat ma więc w zanadrzu moralne prawo do dodatkowej pomocy z państwa, np. ze 2-3 mld euro. Daje mu to więc bardzo dużą jak na dzisiejsze czasy "elastyczność" inwestycyjną. Jak to powiedział Buffet... w czasach kryzysu budują banki. Ale pójdźmy dalej. Sprawdźcie kim jest pan Marchionne. To ściągnięty do Fiata szwajcarski bankowiec, czyli do kasy ma blisko. Właśnie siedzi w USA i gada z Morganem, Chase i Goldmanem, w jaki sposób na akcje nowej spółki zamienić dług chryslera. I pewnie się mu to uda, bo ma wsparcie rządu USA. No i na koniec kwestia Opla. Dla Fiata Opel ma sens, bo jest techniczna kooperacja przy silnikach i płytach podwoziowych, pozostanie tylko kwestia zamknięcia starych fabryk robiących stare modele ("niefiatowskie"). Tylko nowa insignia jest czymś, w czym fiat nie ma udziału i tu jest dla niego zysk, bo fiat w swojej ofercie nie ma takiego typoszeregu (poza 159, której płyty fiat na razie nie rozwija), zaś wcześniejszą decyzją zawieszone zostały prace rozwojowe nad nową płytą (cięcie kosztów). Tak ja to widzę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.centertel.pl 25.04.09, 09:43 Opel, co to jest Opel ja się pytam? Wszystkie ich pieniądze wyssał GM. Poza nową Insignią, o której nie wiadomo nic, oprócz tego, że ładnie wygląda i parę bajerów ma, nie mają żadnego ciekawego produktu. Jak to będzie jeździło u klienta, zabaczymy za rok, dwa, jak model będzie wciągniety do statystyk usterkowości adac. Fiat to coś innego, marka przez wielu wyszydzana, producent zajebistych małych autek, tak właśnie małych autek. SC, panda, 500, punto to bardzo dobre samochody za bardzo dobra cenę. Do tego wszystko co nowego w silnikach Diesla pierwszy wymyśla/stosuje Fiat, proszę bardzo: wtrysk bezpośredni, pompowtryski, common rail, kilka wtrysków podczas jednego suwu, teraz silniki benzynowe z nowymi głowicami z rozrządem elektrohydraulicznym Multiair/Uniair. I to napisałem ja, VW-Liebhaber, hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 10:07 Gość portalu: VW Liebhaber napisał(a): Do tego> wszystko co nowego w silnikach Diesla pierwszy wymyśla/stosuje Fiat,> proszę bardzo: wtrysk bezpośredni, pompowtryski, common rail, kilka> wtrysków podczas jednego suwu, teraz silniki benzynowe z nowymi > głowicami z rozrządem elektrohydraulicznym Multiair/Uniair. > > I to napisałem ja, VW-Liebhaber, hehehe... *********** Sadzisz ze te "pompowtryski" są produkowane tylko i wyłącznie dla Fiata i jest to technologia Fiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.centertel.pl 25.04.09, 15:55 Gość portalu: Gosc987 napisał(a): > Sadzisz ze te "pompowtryski" są produkowane tylko i wyłącznie dla Fiata i jest > to technologia Fiata? A gdzie napisałem, że tak sądzę? Idea Pumpedüse pochodzi od Fiata (Alfa Romeo konkretnie), VW przejął ją jako lepszą alternatywę dla układów wtryskowych Common Rail 1 generacji, które generowały wtedy (koniec lat dziewięćdziesiątych) ciśnienie wtrysku rzędu 1350barów (z powodu drgań przewodów pomiędzy zasobnikiem wysokiego ciśnienia a wtryskiwaczami nie udawało się go bardziej podwyższyć), natomiast PD osiągał ciśnienie wtrysku 2000 bar. Dopiero Common Rail 4 generacji z podbijaniem ciśnienia wtrysku stał się konkurencyjny w tym obszarze w stosunku do PD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 19:12 Common-Rail-Systeme wurden für Direkteinspritzungen für Dieselmotoren entwickelt. Das Prinzip ist aus der Forschung der ETH Zürich in den Jahren 1976 bis 1992 entstanden, wurde dort jedoch niemals an einem Fahrzeug eingesetzt. Durch kontinuierliches Pumpen von Dieseltreibstoff in ein zentrales Druckrohr wird ein hoher Einspritzdruck von über 1000 bar erzeugt. Dieses gemeinsame Verteilerrohr (Common-Rail) dient gleichzeitig als Reservoir für die Versorgung aller Einspritzventile. Chyba piszesz o tym skoro wymieniasz Alfa Romeo: Ende der 1980er Jahre begann, basierend auf den Ergebnissen der ETH, die Vorbereitung des Unijet-Systems. Die Anlage wurde von Magneti Marelli, dem Centro Ricerche Fiat und Elasis nach dem Prinzip Common Rail entwickelt. Diese Phase wurde im Jahr 1994 abgeschlossen. Für letzte Entwicklungsarbeiten und den Übergang zur industriellen Fertigung wurde mit Bosch zusammengearbeitet. So kam zehn Jahre nach dem ersten Pkw mit Diesel-Direkteinspritzung (Fiat Croma TD i.d.) im Oktober 1997 ein weiteres Fahrzeug mit dieser Technik auf den Markt: der Alfa Romeo 156 JTD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.gprs.plus.pl 25.04.09, 20:58 Ja nie szprecham, ale pamiętam, że kiedyś magnetti marelli była własnością Fiata. I nie pamiętam, żeby Fiat ją sprzedał. Jeśli więc przywołane przez was technologie o których nie mam bladego pojęcia są autorstwa magnetti marelli, to wiecie już czyją są technologią. Dla zainteresowanych... z ostatniej chwili. I kw 2009 Fiata to strata operacyjna 400 mln euro, prognoza dużego wzrostu sprzedaży w II - IV kw 2009, płynność na poziomie 5 mld Euro (+ 1 mld euro przez kwartał), łączny dług na poziomie 6 mld Euro (+0,9 mld euro przez kwartał). Może jakiś finansista się wypowie czy to zatrważające wskaźniki. Akcje Fiata po tej informacji skoczyły chyba o 0.2% w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 21:38 Nie musisz "sprechac" ale powinieneś wiedzieć ze Eidgenössischen Technischen Hochschule Zürich skrót: ETH Zürich jest jednym z najlepszych uniwersytetów Europy i właśnie tam był rozwijany i doskonalony Common Rail (CP1H - pierwsza generacja), jeśli chodzi o Magneti Marelli to na przykładzie wyników, badan ETH Zürich nad Common Rail został opracowany Unijet-Systems (skrót UI) i właśnie jego (Magneti Marelli)nazywa się ojcem Unijet-Systems Właściwie trudno nazwać go ojcem UI skoro bazował na wynikach i doświadczeniach ETH Zürich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.gprs.plus.pl 25.04.09, 22:55 Czyli rozumiem, że chłopcy kupili od szwajcarów patent i wdrożyli na skalę przemysłową. Czyli w pewnym sensie są właścicielami technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 23:01 Gość portalu: fiatman napisał(a): > Czyli rozumiem, że chłopcy kupili od szwajcarów patent i wdrożyli na skalę> przemysłową. Czyli w pewnym sensie są właścicielami technologii. ******** Jacy chłopcy? Czekam tez na oświecenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.centertel.pl 25.04.09, 23:50 Czy możesz podać źródła, z których korzystasz w swoich wypowiedziach? Bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 00:02 Nie muszę korzystać z źródeł ponieważ z tym tematem jestem trochę zaznajomiona, wiadomo auto to mój ulubiony sport. ;))) Wystarczy jak w wyszukiwarce np. Google wrzucisz Common Rail, wyskoczy ci niesamowicie dużo na ten temat informacji ale w obcych językach, wychodzę z założenia ze niemiecki czy angielski nie jest dla ciebie obcym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.centertel.pl 26.04.09, 00:06 Wyskoczy jak to w googlach niesamowicie dużo chłamu na pierwszych stronach, więc wystarczy jak podasz jakiś ciekawy link, po niemiecku czy angielsku bez różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 00:30 www.google.de/search?hl=de&q=common+Rail&btnG=Suche&meta= Zobacz, ile wyskoczyło i to nie jest chłam. Weź z.B. Wiki, masz całą historię Common Rail, producentów (o ile sobie przypominam Siemens VDO odstąpił Sparte dla Continental AG, to jest jedynie nieaktualne), sprawy techniczne są też przestarzałe, ponieważ nie odpowiadają obecnym wymogom ekologicznym, wiadomo info było pisane przed latami, a świat i technika nie stoją w miejscu. Kiedyś dyskutowałam na ten temat na jednym niemieckim forum, tam była tematyka dogłębniej poruszana, niestety nie mam więcej linku do niego i znaleźć go w tym momencie nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.centertel.pl 26.04.09, 10:21 Przyznaję się do błędu, omyłkowo przypisałem Fiatowi udział w tworzeniu układu wtryskowego PD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Pytanie o finansowanie jest zasadne IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 10:36 Gość portalu: VW Liebhaber napisał(a): > Przyznaję się do błędu, omyłkowo przypisałem Fiatowi udział w > tworzeniu układu wtryskowego PD. ******** Macht nichts. Forum jest po to by wymieniać wiadomości, doświadczenia, ... przez to powiększać ich zasób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman gazety, internet IP: *.gprs.plus.pl 26.04.09, 13:16 fiatgroup.com, polska i amerykańska prasa ekonomiczna, jeśli chodzi o źródła. Głównie NYTimes, choć dobry dział gospodarczy jest wbrew pozorom na starym i zapomnianym excite.com (choć trzeba umieć grzebać). Fiatami wszelkiej maści pasjonuję się od jakiś 30 lat (patrząc po forach jako pewnie jeden z nielicznych w Polsce). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Marks chichocze w grobie 25.04.09, 02:40 Monopol państwowy - be! Prywatny - cacy! Czy wy nas macie za idiotów? Tak, tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Włochy oburzone słowami komisarza Verheugena o .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 07:24 Gunter to stary lewicowiec, i cholera go bierze, że Angela, nie ładuje miliardów w Niemieckie firmy. Opel to jego elektorat, ale czas rozdawnictwa się skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx FIAT chciałby OPLA by go zlikwidować IP: *.chello.pl 25.04.09, 09:32 wtedy paneuropejski monopol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanzler Re: FIAT chciałby OPLA by go zlikwidować IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.09, 10:21 Spokojnie, miemal wszystkie firmy przejete przez amerykanow w europie po pewnym czasie banktutuja. Z fiatem bedzie podobnie GM wyssie z nich soki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman jak już to Fiat GM wyssie, a nie GM Fiata IP: *.gprs.plus.pl 25.04.09, 21:06 Kolejka po Opla jest duża: chińczycy, hindusi, rosjanie. Istotą jest rynek niemiecki, wciąż jeden z większych i bardziej rentownych. Nawet słaby Opel sprzedawał tu więcej pojazdów niż Fiat i reszta GM razem wzięte. Typuję, że to chodzi. Oczami wyobraźni już widzę Opla Bravo OPC, hi hi. PS. apropos nagłówka. Jakieś 3 lata temu GM był udziałowcem Fiata. Operacja wycofywania się GM z Fiata to jedna z bardziej zabawnych akcji w historii współczesnej ekonomii. GM miał obowiązek kupna większej akcji Fiata (na tamten czas niemal bankruta), za rezygnację z tego obowiązku zapłacił fiatowi w gotówce 3 mld euro (lub $, już nie pamiętam). Od tamtego zdarzenia Fiat zaczął iść do góry (3 mld poszły na restrukturyzację długu i firmy), a GM zaczął powolutku opadać. Po tamtych czasach pozostała do dziś kooperacja Fiata z... Oplem (powertrain, punto/corsa) oraz z Suzuki (SX4 / Sedici) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman ja rozumiem włochów IP: *.gprs.plus.pl 25.04.09, 21:13 W całym tym kryzysie nie podoba mi się pchanie się państwa do biznesu. Rozumiem, że państwo chce kontrolować firmę, jak daje jej kasę, ale niech nie wychyla się poza ten margines mojej zgody. Od innych firm urzędasom wara. W tym sensie popieram fiata i włochów. Jeśli fiat nie dostał formalnie ani eurocenta z brukseli, to niech verheugen się schowa ze swoimi opiniami wiecie gdzie. Nie zmienia tego faktu niemiaszka niby troska o za małe możliwości finansowe fiata do reanimacji opla. Bo tu faktycznie marks z podeszw ginterowi wystaje. Celem kupna bankruta jest realokacja pozostałych w nim zasobów. W przypadku Opla nie są aktywami jego fabryki i pracownicy, tylko marka, technologia i miejsce na rynku. Próba zmiany tego i wymuszanie jakiegoś rozwiązania "prospołecznego" prędzej czy później skończy się socjalizmem PRLowskim, a to już widzieliśmy i poznaliśmy i chyba nie chcemy do tego wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 21:41 Wiesz co, nie za bardzo wiesz o co tu w tym przejmowaniu Opla przez Fiata chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman Re: ja rozumiem włochów IP: *.gprs.plus.pl 25.04.09, 22:56 Czekam na oświecenie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 25.04.09, 23:16 Gość portalu: fiatman napisał(a): > Czekam na oświecenie ;-) ***************** Poczekaj na oświecenie, skoro Fiat przejmie Opla dowiesz się później jakie będą efekty i skutki przejęcia. Włosi chcieli by za fryko przejąć wszystko, niestety to się im na pewno nie uda. Już zapowiedzieli ze 20% personelu w Fiacie wystawia poza bramy zakładu, wiec Polskę to nie ominie. Skoro groza pracownikom Fiata, mogą te sama procedurę zastosować w Oplu. Wiadomo że Fiat jest bankrutem i chce od bankruta przejąc firmę, wiec przyszłość Fiata można sobie samemu namalować. Żeby Opla postawić na nogi potrzeba poważnych grubych inwestycji finansowych, jak bankrut może znaleźć na to środki? Wiadomo w oszczędnościach personalnych jak i postawienia pod ścianą kooperantów by zniżyli ceny do maksimum stosując małowartościowe produkty, z czego Fiat słynie. Wiec niech sobie nie obiecuje przy takiej procedurze zbytu na zachodnim rynku bo wschodni kupi wszystko - najważniejsze by było tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: ja rozumiem włochów IP: *.centertel.pl 26.04.09, 00:02 Włosi chcieli by za fryko przejąć wszystko, > niestety to się im na pewno nie uda. Już zapowiedzieli ze 20% personelu w Fiaci > e > wystawia poza bramy zakładu, wiec Polskę to nie ominie. Proszę podaj jakieś źródło. Wiadomo > w > oszczędnościach personalnych jak i postawienia pod ścianą kooperantów by zniżyl > i > ceny do maksimum stosując małowartościowe produkty, z czego Fiat słynie. Wiesz to czy tylko przypuszczasz? Nie tylko Fiat stosuje takie triki, inne koncerny robią to samo, wystarczy przejrzeć fachowe porównania pojazdów różnych marek albo wiedzieć, co odstawia Beschaffung w Hannoverze lub Wolfsburgu, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 00:11 Gość portalu: VW Liebhaber napisał(a): > Wiesz to czy tylko przypuszczasz? Nie tylko Fiat stosuje takie > triki, inne koncerny robią to samo, wystarczy przejrzeć fachowe > porównania pojazdów różnych marek albo wiedzieć, co odstawia > Beschaffung w Hannoverze lub Wolfsburgu, na przykład. ************************ Ale nie takie jakie stosują Włosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: ja rozumiem włochów IP: *.centertel.pl 26.04.09, 00:18 No nie wiem. Na przykład naciski na Kaufteile poszczególnych werków, by dawać pozytywne noty we wzorcowaniach częściom chińskim pomimo niekorzystnych wyników Werkstoff, Masslich i Funktion, przy jednoczesnym ręcznym ustawianiu procentowego podziału Abrufe na korzyść dla części z chin i zminiejszaniu Abrufe dla firm europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 00:51 Gość portalu: VW Liebhaber napisał(a): > No nie wiem. Na przykład naciski na Kaufteile poszczególnych werków, > by dawać pozytywne noty we wzorcowaniach częściom chińskim pomimo > niekorzystnych wyników Werkstoff, Masslich i Funktion, przy > jednoczesnym ręcznym ustawianiu procentowego podziału Abrufe na > korzyść dla części z chin i zminiejszaniu Abrufe dla firm > europejskich. ************** A kto robi naciski na zaniżenie kosztów u dostawców, ano producenci aut, a kto robi nacisk na producentów aut? Ano takie słynne "złote (jak się sami Polacy nazywają) raczki" z Polski z Chin i Bóg wie z jakich jeszcze tanich i niewolniczych państw. Przecież ci ludzie nie zdają sobie sprawy że to odbije się na kliencie. Jakość produktów przed otwarciem rynków nie może się równać dzisiejszej jakości. Wiadomo dlaczego, dlatego na rynki wschodnie wypuszcza się inne wersje. Odbiegnę od tematu by dać ci przykład. Kiedyś jeździłam często w delegacje do Czech, koleżanki prosiły mnie bym przywiozła niemiecki proszek do prania mimo że te marki proszku były osiągalne w Czechach, one twierdziły nie była ta sama jakość proszku jaką kupowały w Niemczech, proszek kupiony w Czechach nie przynosił tych samych efektów co kupiony proszek w Niemczech. To samo stwierdziłam w Polsce na farbach do włosów i więcej nie farbuje włosów w Polsce. Ot to tylko dla porównania, dla natchnienia podałam dwa przykłady z doświadczenia mimo że nie są w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: ja rozumiem włochów IP: *.centertel.pl 26.04.09, 10:52 A kto robi naciski na zaniżenie kosztów u dostawców, ano producenci aut, a > kto robi nacisk na producentów aut? Ano takie słynne "złote (jak się sami Polac > y > nazywają) raczki" z Polski z Chin i Bóg wie z jakich jeszcze tanich i > niewolniczych państw Nie można winić kogoś, że chce pracować i zarabiać pieniądze. W jakiś sposób trzeba sprawić, żeby produkcja samochodów była retowna. Na cenę samochodu mają wpływ: jednostkowy koszt wyprodukowania danego modelu, koszt części z jakich złożone jest auto oraz koszty dodatkowe, o których napisze poniżej. Jednostkowy koszt wyprodukowania samochodu (praca ludzi na linii, utrzymanie fabryki itd.) jest niewielki w stosunku do ceny samochodu dla klienta (rzędu 10% dla jednego znanego mi niemieckiego koncernu), więc oszczędności trzeba szukać gdzie indziej. Można cisnąć dostawców, by obniżali koszty części. Przykład z niejako "mojego" podwórka: znany koncern chce kupić od renomowanego dostawcy reling dachowy za 12 euro, a konkurencja płaci za podobny 55 euro. Renomowany dostawca odmawia, w jego miejsce wskakuje firma, która zgadza sie na niższą cenę i o której wiadomo z góry, że jej wyroby będą powodować zakwestionowania u klientów. Wreszcie można próbować obniżyć te koszty dodatkowe, o których wspomniałem. Tylko jak zwolnić masę ludzi w Entwicklungu, którzy siedzą w SE-Zentrum w Fallersleben i pierdzą w stołki i tylko podpisują rysunki, które przesyłają im dostawcy? Jak zwolnić masę ludzi, z jakichś dziwnych działów, siedzących po halach wokół Mittelstrasse i odsyłających Cię od Annasza do Kajfasza, gdy próbujesz coś załatwić? Kiedyś jeździłam często w delegacje do > Czech, koleżanki prosiły mnie bym przywiozła niemiecki proszek do prania mimo ż > e > te marki proszku były osiągalne w Czechach, one twierdziły nie była ta sama > jakość proszku jaką kupowały w Niemczech, proszek kupiony w Czechach nie > przynosił tych samych efektów co kupiony proszek w Niemczech Nic nowego, sam tak robię. Tylko dlaczego mimo wysokiego kursu euro/pln wciąż ceny są zbliżone w Polsce i w Niemczech przy ogromnej różnicy w jakości produktów na korzyść tych sprzedawanych w Niemczech? Nie powiesz, że to wina taniej siły roboczej? Producent kasuje za proszek tyle samo w DE i PL, a jakość w PL tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 11:31 Gdyby niemieckie firmy nie miały żadnych finansowych środków na wysokiej kancie czyli oszczędności były by dziś masowe zwolnienia, a jednak jak na razie ich jeszcze nie ma, to nie oznacza że nie będzie. Wiec firmy też chcą zarobić i odłożyć na inwestycje albo chude jak teraz lata. Co do Forschung und Entwicklung, jest to prezes mozolny pochłaniający wysokich nakładów zarówno wiedzy, doświadczeń, a przede wszystkim finansów. Na Zachodzie w odmienności do byłego wschodniego bloku (tu to w ogóle położono się do wiecznego snu na leniwym boku), jest o tyle dobrze, że mamy zaplecze naukowe i oni też pracują nad nowymi produktami, a nowy produkt przy tej palecie produktów nie jest łatwo wymyślić i pościć na rynek. Nie można powiedzieć generalnie że wzbogacają zapachy siedzeń stołków ponieważ każdy z nas od czasu do czasu to robi, przecież człowiek nie jest maszyną i potrzebuje też trochę odprężenia. Nie można powiedzieć że podpisują tylko rysunki przysłane z innych firm, za jakąś zmiana rysunku kryją się inne rzeczy które pobudziły do tego żeby rysunek został zmieniony, a to wymaga też serii doświadczalnych, które by mogły potwierdzić słuszność zmiany. Ten temat jest tak szeroki, nie da się w paru zdaniach określić jak i na każdy produkt go przełożyć. Sadze ze masz na myśli rozbuchaną biurokrację która z tym się łączy, ale każda firma chce się zabezpieczyć przed zarzutami, czyli chodzi mi konkretnie o Produzentenhaftung czyli o Produkthaftung i to pochlania też etaty a z tym związane wydatki. Co można zakwestionować? Rozbuchane przywileje jak i wynagrodzenia na najwyższych szczeblach w stosunku do plac szeregowych pracowników!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: ja rozumiem włochów IP: *.centertel.pl 26.04.09, 16:34 Ok, przemawiało przeze mnie rozgoryczenie. Pracuję w miejscu, o którym marzyłem dorastając, robię to co robię nie tylko, by zarabiać na życie, ale również "aus Liebe zum Automobil". I szlag mnie trafia, gdy ja użeram się z dostawcą, by dostarczał części zgodne z rysunkiem, co potrafił robić w przeszłości, a koleś z Werku prowadzącego dany produkt na spotkaniu z dostawcą, gdy omawiamy otwarte punkty i dostawca wyjeżdża z Massnahme, jaki jest problem i co zamierza zrobić, mówi "ale to nie ma sensu, tam się i tak nie da nic zrobić" Może też narzekam na FE, ale to dlatego, że mam najczęstszy kontakt z tymi z Nutzfahrzeuge, wiesz jak to jest, najlepsi idą do marki premium z koncernu, trochę słabsi do PKW, a najsłabsi do Nutzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 17:12 Gość portalu: VW Liebhaber napisał(a): > Ok, przemawiało przeze mnie rozgoryczenie. > Pracuję w miejscu, o którym marzyłem dorastając, robię to co robię > nie tylko, by zarabiać na życie, ale również "aus Liebe zum > Automobil". I szlag mnie trafia, gdy ja użeram się z dostawcą, by > dostarczał części zgodne z rysunkiem, co potrafił robić w > przeszłości, a koleś z Werku prowadzącego dany produkt na spotkaniu > z dostawcą, gdy omawiamy otwarte punkty i dostawca wyjeżdża z > Massnahme, jaki jest problem i co zamierza zrobić, mówi "ale to nie > ma sensu, tam się i tak nie da nic zrobić" > Może też narzekam na FE, ale to dlatego, że mam najczęstszy kontakt > z tymi z Nutzfahrzeuge, wiesz jak to jest, najlepsi idą do marki > premium z koncernu, trochę słabsi do PKW, a najsłabsi do Nutzi... ************** Aha, pracujesz przy Qualitätseingangskontrolle im Lager, albo Qualitätskontrolle in der Fertigung, dobrze typuje czy nie? Tja, to często tak bywa jak coś wypadnie z pod kontroli, a może akurat te części lecą z Sonderfreigabe. Sonderfreigabe / Abweichungsgenehmigung / Erlaubnis, ein Produkt, das festgelegte Anforderungen nicht erfüllt, zu gebrauchen oder freizugeben. Sonderfreigabe jest zależne od ciężkości niedotrzymania normy danego produktu, skoro klient / odbiorca wyraża na to zgodę, że do czasu zmiany rysunku technicznego czyli nowej weryfikacji wymaganej tolerancji produktu są wbudowywane komponenty w produkt (to znaczy skoro komponent nie ma wpływu na funkcjonalność wyrobu), to nie ma nic zdrożnego. Z biegiem upływu ważności Sonderfreigabe musi komponent i rysunek być dostosowany do odpowiedniej normy jakiej powinien odpowiadać komponent. A to trwa, czasami bardzo długo i dlatego na pewno z tego względu zalewa cie krew bo rysunek mówi swoje a Sonderfreigabe i komponent swoje. Trafiłam w sedno czy nie? Hehe, trudno tłumaczy się i pisze techniczne rzeczy po polsku, ale jak widzisz ćwiczę. Języka polskiego a w szczególności śląskiego nauczyłam się sama, rozszerzam i w jakiś sposób gładzę go tu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: ja rozumiem włochów IP: *.centertel.pl 26.04.09, 17:45 Aha, pracujesz przy Qualitätseingangskontrolle im Lager, albo Qualitätskontroll > e > in der Fertigung, dobrze typuje czy nie? Nie ma czegoś takiego jak Eingangskontrolle czy Warenfilter, dostawca jest zobowiązny do dostarczania 100% części i.O. QS-Fertigung też nie. Qualitätssicherung Kaufteile, tam pracuję... hah Sonderfreigabe/Abweicherlaubnis, niedługo jest SOP jednego produktu w mojej firmie i co? Same AWE albo Sonderfreigabe, hahah ciekawe co dostanie klient? Części bez Narbungu ale za to z książką Sonderfreigabe albo AWE do każdego samochodu buhahaha odbiorca wyraża na to zgodę, że do czasu zmiany rysunku > technicznego czyli nowej weryfikacji wymaganej tolerancji produktu są > wbudowywane komponenty w produkt (to znaczy skoro komponent nie ma wpływu na > funkcjonalność wyrobu), to nie ma nic zdrożnego. > Z biegiem upływu ważności Sonderfreigabe musi komponent i rysunek być > dostosowany do odpowiedniej normy jakiej powinien odpowiadać komponent. A to > trwa, czasami bardzo długo i dlatego na pewno z tego względu zalewa cie krew bo > rysunek mówi swoje a Sonderfreigabe i komponent swoje. Trafiłam w sedno czy ni > e? No mniej więcej, ale to co piszesz, że rysunek dostosowuje się do produktu to jest SKD-Blatt. Sonderfreigabe/AWE zezwala na zabudowę w serii części z jakimiś problemami - z.B. niezamknięte wzorcowanie, jakies odchyłki czy co tam jeszcze, z tym że Sonderfreigabe wystawia QS danego Werku, a AWE przechodzi przez wszystkie gremia decyzyjne w koncernie. Hehe, trudno tłumaczy się i pisze techniczne rzeczy po polsku, ale jak widzisz > ćwiczę. Języka polskiego a w szczególności śląskiego nauczyłam się sama, > rozszerzam i w jakiś sposób gładzę go tu na forum. Ale wreszcie jest ktoś, z kim można rzeczowo podyskutować :) Muszę się pochwalić, wyprowadziłem jednego dostawcę od dostawcy części dla jednego produktu koncernu i statusu Kritische Serienlieferanten i rozmów na szczeblu rozmów o jakości części w Konzern QS aż dostawcy części dla wszystkich produktów koncernu, także w segmencie premium (czy też D, tak to chyba się określa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman Re: ja rozumiem włochów IP: *.gprs.plus.pl 27.04.09, 05:43 Nie wszystko rozumiem co piszecie panowie z branży. Przypomina mi się tylko dowcip pt.: "jakiej produkcji samochód kupując możesz liczyć zawsze na oryginalne części? oczywiście kupując samochód produkcji chińskiej". Takie czasy nam nastały i z moich skromnych wiadomości jest tak wszędzie, nie tylko u włochów i niemców. Szkoda czasu tracić na walkę z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 01:20 VW Liebhaber, przeczytaj sobie: Tytuł: Goodbye General Motors, ab in den Bankrott alles-schallundrauch.blogspot.com/ A tak nawiasem aktualny temat: alles-schallundrauch.blogspot.com/2009/03/grippeimpfung-durch-killervirus.html Tu jest oryginalny artykuł z Toronto Sun www.torontosun.com/news/canada/2009/02/27/8560781.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VW Liebhaber Re: ja rozumiem włochów IP: *.centertel.pl 26.04.09, 10:57 Dzięki za linki. alles-schallundrauch.blogspot.com/ ostatnie dwa akapity tekstu bardzo trafne, pytanie tylko: co dalej? Co do afery z wirusem, jestem bardzo ciekaw, jakie wyniki przyniesie śledztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: ja rozumiem włochów IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 11:38 Gość portalu: VW Liebhaber napisał(a): > Dzięki za linki.> > alles-schallundrauch.blogspot.com/ > ostatnie dwa akapity tekstu bardzo trafne, pytanie tylko: co dalej?> > Co do afery z wirusem, jestem bardzo ciekaw, jakie wyniki przyniesie > śledztwo. ************ Dzięki Bogu ze mamy trochę krytycznych poglądów ale z nich trzeba tez odfiltrować panikarzy. Gdybyśmy nie mieli krytycznych zdań nie wiedzieliśmy by o rożnego rodzaju przekrętach. Co do śledztwa, co oczekujesz? Bo ja nic nie oczekuje, za oceanem jest wszystko po staremu. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiatman Re: ja rozumiem włochów IP: *.gprs.plus.pl 27.04.09, 05:37 Nie przekonałeś mnie. Nie sądzę, żeby Fiat był bankrutem, sprawy kadrowe to kwestia niezależna i wtórna do problemu. Redukcje załogi to normalna sprawa w tej branży, inni też to robią. Swoją drogą problemem na pewno są związki zawodowe pilnujące "słusznych" interesów klasy robotniczej (w swojej firmie ukręciłem im łeb). Powinna obowiązywać zasada "jest robota jest kasa, nie ma roboty nie ma kasy", prosty układ. Jak się jakaś firma ponad to wychyla i tworzy "przyjazne środowisko pracy" dla pracowników, to potem ma takie właśnie problemy (moja firma to moja firma, a nie moja i moich pracowników, jak chcą by była również ich, to niech na równi ze mną ponoszą ryzyko, a w tej kwestii jakoś nagle związki zawodowe "cichną"). Tę historię z Oplem traktuję trochę z przymrużeniem oka, bo w zasadzie jedynym jej sensem jest przejęcie rynku (klientów) i utrzymanie korzyści skali. Nie wiem, czy warto wydawać na to cenną gotówkę. Co innego Chrysler - ten alians to ja kupuję bez negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Włochy oburzone słowami komisarza Verheugena IP: *.unitymediagroup.de 27.04.09, 09:29 ..prawie wszystko co wloskie jest gorsze niz niemieckie..nawet pizza niemiecka jest lepsza.. Odpowiedz Link Zgłoś