Dodaj do ulubionych

"GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finanso...

IP: *.acn.waw.pl 01.06.09, 08:25
nic im nie zrobią
Obserwuj wątek
    • Gość: mm "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finanso... IP: 80.240.177.* 01.06.09, 08:35
      a kredyt reklamowany przez PKO BP "fajna rata mówi tata" to nie
      lichwa??? przy 96 ratach w wysokości 44zł wychodzi do oddania
      4224zł!!! za pożyczone 2000zł
      • brody Re: "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finan 01.06.09, 09:45
        To nie jest lichwa, to jest po prostu kredyt, tak samo jak te
        udzielone przez "parabanki".

Powinni znieść przepisy ustawy ograniczające wysokość odsetek od
        zaciągniętych kredytów, bo ta ustawa tylko zaburza konkurencję i
        wolny rynek.
        • Gość: es Hieny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.06.09, 12:53
          Wiadomo że jak ktoś bierze kredyt na 30 czy 50% to mu się grunt pod nogami pali, jest niezrównoważony psychicznie lub pod grożba pobicia (np przez syneczka który "namawia" mamę na kredycik wódkowy).
          Ktos kto oferuje takie kredyty niczym się nie rózni od hieny cmentarnej okradającej zwłoki, no można, niejeden powie nawet - praca jak każda
      • Gość: hubert Re: "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finan IP: 80.50.127.* 01.06.09, 11:22
        Liczymy w skali roku. A tu jak byk wychodzi 13,9. Pozdrawiam
    • Gość: diakon Re: "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finan IP: *.chello.pl 01.06.09, 08:36
      są chętni to i golą jelonków.
      • Gość: diakon_two Re: "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 09:14
        sam jesteś jelonek. Jestem wychowany troche inaczej niż pokolenie 1 tyś na rękę
        i wali wszystkich. Nie uczono mnie zawiści zazdrości i kłamu. Ale jak czytam
        takie posty, najczęściej pseudokatolików maryjnych to życzę im aby doznali tej
        samej krzywdy. W Twoim wypadku zadłużyli się w parabanku i stracili wszystko.
        Wtedy takie pajce jak Ty zaczynają inaczej śpiewac. Ot punkt widzenia zależy od
        punktu siedzenia.
    • Gość: gość Kto pożycza 2 k zł na 8 lat? To jakaś masakra... IP: *.cdma.centertel.pl 01.06.09, 08:40
      .
      • Gość: gosc Re: Kto pożycza 2 k zł na 8 lat? To jakaś masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 09:15
        kiedys pożyczysz. A wtedy zabraknie Cię na forum jako piszącego bo będziesz
        pajacu skamlał i wstyd Ci będzie się odezwa. Na net też Cię przestanie by stac.
        Booooosze, co za oszołomy.
    • xaliemorph "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finanso... 01.06.09, 09:43
      Proszę. A taki Provident nie dość że stosuje bandycką lichwę to jeszcze
      zaniedbaniami
      zabija własnych pracowników
      . A wszystko w świetle legalności i
      cowieczornych reklamach w ogólnopolskiej telewizji. Brawo POLSKA !!! Brawo
      podwójne standardy moralności !!!
      • Gość: Jonek no niezupełnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:09
        Wiem jaki artykuł wspominasz. Mnie tez on przeraził. Ale zastanów się, jeśli
        ktoś jest tak głupi aby wchodzić do meliny po dług i jeszcze robi to samotna,
        drobna, niewyszkolona kobieta to sama się prosi o kłopoty. A jeśli chodzi o
        lichwę to chyba ludzie wiedzą co podpisują. A jeśli nie czytają umów to już ich
        problem.
        • Gość: gość Re: no niezupełnie IP: *.acn.waw.pl 01.06.09, 10:24
          Nie zgodzę się Tobą. Pewnie łatwo można by znaleźć kolesia który za połowę
          stawki podejmie się niebezpiecznego zadania, np pracy na wysokości. Zaoszczędzi
          na tym że nie przejdzie szkoleń i nie będzie miał odpowiedniego sprzętu ale nie
          pozwalają na to przepisy BHP. W tym przypadku powinno być tak samo. Wysyłać
          kobitkę bez odpowiednich umiejętności po zbieranie długów od elementu to tak
          samo jak wziąć żula spod sklepu i zaproponować kratówkę wina za pracę na polu
          minowym.
          • Gość: Jonek Re: no niezupełnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:34
            Ale Ty piszesz o prawie a ja o umiejętności myślenia. Czasem zwykła rozwaga i
            wyobraźnia działa lepiej niż jakiekolwiek paragrafy. Jeśli ludzie będą myśleli
            zanim coś zrobią to kodeksy mogą schudnąć do grubości nowelek. Idąc Twoim tokiem
            rozumowania należało by prawnie zakazać skakania do wielkiego pieca w hucie. Ale
            po co? Przecież nikt przy zdrowych zmysłach tego nie zrobi.
            • Gość: gość Re: no niezupełnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:54
              Zgoda ale trzeba znaleźć złoty środek. Umiejętność myślenia o której piszesz u
              różnych ludzi ma różny poziom a dodatkowo może zostać przyćmiona przez choćby
              brak innej możliwości zarobkowania.
              • Gość: Jonek Re: no niezupełnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 11:04
                Jakiego zarobkowania? Ten artykuł jest o zdzierstwie stosowanym przez banki i
                tym podobne instytucje. Wystarczy aby ludzie przestali się zgadzać na takie
                lichwiarskie warunki i te instytucje albo zbankrutują albo dostosują swoją
                ofertę do potrzeb klientów.
    • Gość: Jonek A co w tym dziwnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:03
      Biorąc kredyt w BZ WBK w wysokości 300 000 trzeba spłacić łącznie 638 000
      złotych. I gdzie to prawo anty-lichwiarskie? W innych bankach jest podobnie.
      • Gość: GOSC Re: A co w tym dziwnego IP: 168.168.43.* 01.06.09, 10:55
        Nauczcie sie czytac ludzie.
        odsetki sa ograniczone w skali roku!
        Jesli bierzesz na dlugi czas splaty to jasne ze moga przekroczyc 100%
    • Gość: piotr Tylko więzienie. IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 01.06.09, 10:14
      Jakby wsadzali takich prowidentów choćby na pół roku. Albo nawet na 3
      miesiące do więzienia - to by się problem skończył. I dawali by
      kredyty na cywilizowanym procencie.
      • Gość: Jonek Re: Tylko więzienie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:23
        Jakby ludzie czytali umowy przed podpisaniem i odmawiali brania tych kredytów to
        firmy finansowe czy banki musiały by obniżyć oprocentowanie i inne opłaty aby
        całkiem nie paść.
    • janu5 Zakaz reklamy kredytów w mediach 01.06.09, 10:18
      Natychmiast. Hazard lichwa alkohol w niektórych systemach religijnych jest
      zakazany.
      • hollowcat Re: Zakaz reklamy kredytów w mediach 01.06.09, 10:20
        > Natychmiast. Hazard lichwa alkohol w niektórych systemach religijnych jest
        > zakazany.

religia też powinna być zakazana
    • hollowcat skoro ludzie pożyczają 01.06.09, 10:20
      i lubią być skubani to o co chodzi?

Normalnie myślący człowiek najpierw sprawdza jakie są realne odsetki, a nie na hurra bierze kredyt, żeby kupić PS3 dziecku na komunie.
      • Gość: Jonek Re: skoro ludzie pożyczają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:29
        Dokładnie. Planowałem kiedyś wziąć kredyt na samochód. Prawie 50 tys złotych na
        5 lat. Poprosiłem panienkę w banku aby mi dokładnie wyliczyła ile będą wynosiły
        wszystkie raty wraz z odsetkami oraz ewentualne dodatkowe opłaty. Wzbraniała się
        tego jak diabeł święconej wody. Cały czas przekonywała mnie, że przecież co
        miesiąc będę dostawał wezwania do zapłaty. Ostatecznie zrobiła mi takie
        wyliczenie bo musiała. Okazało się, że za te 50 tys będę musiał wraz z
        odsetkami, ubezpieczeniem oraz prowizją za rozpatrzenie wniosku zapłacić w sumie
        80 tys złotych. Mało nie padłem na kolana. Odmówiłem. Wolę jeździć starym
        samochodem niż dać się wydymać. Ale większość klientów banków czy tym podobnych
        instytucji dają się dymać i dlatego banki ani myślą obniżać opłaty za kredyty.
        • Gość: koles Re: skoro ludzie pożyczają IP: *.man.poznan.pl 01.06.09, 16:07
          jakbys wzial na 10 lat to oddalbys pewnie 120 000 a jak na 50 lat to pewnie 500
          000 zl porcent jest naliaczny w skali roku PO RAZ SETNY TO NAPISZE BO TUKI NIE
          ROZMIEJA!!!!
    • Gość: DarthJanek "GP" - Pożyczki i kredyty spoza sektora finanso... IP: 193.193.181.* 01.06.09, 12:52
      Sprostowanie:

Zgodnie z ustawą antylichwiarską maksymalne oprocentowanie nie może
      być wyższe niż 4x stopa lombardowa, stopa lombardowa jest ustalana
      przez NBP i zmienia się w przeciągu roku kilkakrotnie. Zdanie iż
      oprocentowanie nie może być wyższe niż 21% (4x5,25%) jest prawdziwe
      tylko na chwilę obecną. Przykładowo w czerwcu ubiegłego roku
      maksymalne oprocentowanie mogło wynosić 30% w skali roku, dlatego
      banki relatywnie często zmieniają oprocentowanie, np. kart
      kredytowych.

Do redakcji: Proszę nie wprowadzać opinii publicznej w błąd, może to
      spowodować dużo nieścisłości, np. na linii Klient-Bank. Jest to
      portal poświęcony gospodarce, więc po pierwsze w grę wchodzi
      kształcenie świadomości gospodarczej czytelników, a po drugie wstyd,
      kiedy takie błędy czytają osoby doświadczone w temacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka