Gość: eb Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.dsl.bell.ca 01.08.09, 15:07 dawno nie czytalem takiej BZDURY, marginalny profesor z prowincjonalnymi kompleksami, wpisuje sie w dluga tradycje niektorych polskich "inteligentow" gdzie wszystko dobre tylko nie polskie, Odpowiedz Link Zgłoś
franz.joseph Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 20:34 Masz prawo się z profesorem nie zgadzać, ale uargumentuj to, bo jeśli napiszesz, że artykuł to bzdura, a napisał go marginalny profesor z prowincjonalnymi kompleksami, to będziesz tylko uznany za chama, a nic więcej nie osiągniesz. Pozdrawiam serdecznie, FJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.aster.pl 01.08.09, 15:08 Jest dokładnie tak jak pisze profesor. Wystarczy poczytać komentarze pod artykułem. Rzadko ktoś ma coś merytorycznego do powiedzenia, natomiast prymitywne (chłopskie ?) ujadanie na człowieka, który coś osiągnął jest wszechobecne. Jak już się odzywam, to po to żeby skrytykować (bo wtedy lepiej się poczuje ?). Nie wiem czy to jest uleczalne. Może nowe pokolenie przyniesie jakąś zmianę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.08.09, 19:15 Czytajac komentarze do wywiadu zdumiewa jak bardzo mentalnosc warcholska a wiec przewrotna i skrajnie egoistyczna dominuje wsrod wypowiadajacych sie. To, ze w wieku XVII i XXVIII bylismy intelektualnie i spolecznie zacofani, nikt nam mowic nie bedzie, bo inne spoleczenstwa nie sa od pouczania nas co moglibysmy zrobic. Ciekawe, ze my natomiast lubimy pouczac innych, nienawidzimy konkurencji, jakiejkolwiek, niemiecka, koreanska,chinska, amerykanska. Oblezony Zbaraz wciaz podstawa myslenia. Uwielbianie lub nienawisc ludzi, ktorym sie udalo bez dostrzegania procesow, ktore na to pozwolily, jest norma. Kiedy jestem w Polsce, slysze na przyklad takie teksty "znam angielski perfect", "to jeden z najlepszych specjalistow na swiecie", chorujemy na niedocenienie, zzera nas niepewnosc wiec napastliwie nadrabiamy w mowie przekonujac sie o doskonalosci. To jest mozliwe i de facto trudno do skorygowania, nie sadze, ze wiele sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.cust.tele2.pl 01.08.09, 19:53 Podpisuje się pod poprzednikami rękami i stopami! Czytam artykuły zagraniczne i komentarze pod nimi i stwierdzam że jesteśmy pierwsi jeśli chodzi o wylewanie jadu, obśmiewanie, poprawianie błędów gramatycznych (to jeszcze nie tak źle), chamstwo. Rozmawiam dzisiaj z sąsiadem przy pracy (magister), a on mi zaraz sypie teksty "rasistą nie jestem, ale asfalt powinien znać swoje miejsce", "Niemców nienawidzę", Ruskich to powinni wytruć" . Aż chciałem rzucić mu łopatą w pysk (pomagam mu na budowie), i zastawałam się czy drugi jeszcze mu kiedykolwiek pomogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 16:49 Znalazl sie milosnik kacapow i szwabow - nigdy nic dobrego nas od nich nie spotkalo poza morderstwami, przemoca, grabieza i ciaglymi probami WYNISZCZENIA I LIKWIDACJI narodu polskiego. Jak tak bardzo kochasz swoich przesladowcow to twoja sprawa, ale skoncz pierd*, zeby inni tez byli takimi d*podajcami jak ty. Jesli chodzi o "asfalty" to pomieszkaj sobie w dzielnicy imigrantow z krajow muzulmanskich czy afrykanskich. Zobaczymy ile wytrzymasz. Kazdy jest tolerancyjny i multi-kulti, gdy siedzi sobie w swoim zasranym cieplym ku...dolku z dala od problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.cust.tele2.pl 03.08.09, 11:13 Podziwiam logikę tobie podobnych... Każdy bez wyjątku szwab to morderca, grabieżca i gwałciciel. Jego dziadkowie, synowie, wnuki i przyszłe pokolenia. Przecież "to" się ma we krwi. Tylko czyhają na okazji aby Polskę zniewolić! Asfalty nawiasem mówiąc też do niczego się nie nadają, nieroby i złodzieje. Pomieszkaj sobie w dzielnicy polskich imigrantów w UK, dużej różnicy nie będzie. Nie słyszałeś o polskich gangach i miejscowej mafii na wyspach? Ale każdy kto się z tobą nie zgadza, daje dupy rzecz jasna. Moich prześladowców? Jakoś w ciągu całego mojego życia nikt mnie nie prześladował, nie wiem jak ciebie. Zapewne według twojej filozofii spotykając Niemca mam pełne prawo napluć mu w twarz, ruskiemu przy..ić sztachetą a murzyna spałować. Bo przecież tylko chwila nieuwagi a wejdą mi za płot siać śmierć i zniszczenie. No to zabieram się do roboty bunkier murować! nie znasz dnia ani godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Ja jako prof znam się na wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 15:08 co on sobie k@@@ wyobraża Balcerowiczem chce zostać... Odpowiedz Link Zgłoś
wikonwi Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 15:10 Kwiesensją polskich przywar o kt€rych pisze profesor jest chorobliwy schzofremiczny paranoidalny na pograniczu obłędu przypadek braci kurdupli .Jeśli nie chcemy zchamować rozwoju kraju młodzi pilnie się uczcie i powstrzyujmy kurdupli do dorwania się kierowanim państwem. Tylko nie studjujcie u rydzyka ani na podobnego typu uczelniach które rosną jak grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa jak POlacy maja sobie ufac, skoro wiedza, ze IIIRP 01.08.09, 15:14 powstala na wielkim przekrecie, zlodziejstwie i wywlaszczeniu pracujacych Polakow z calego wspolnego majatku przez elity u zloby, ktore nauczaly ze miliony trzeba ukrasc? Polacy nie ufaja wladzy i urzednikom, bo uwazaja ich za oszustow i zlodziei. Nie potrzeba sie tu odwolywac do liberum veto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.fema.krakow.pl 01.08.09, 15:17 Świetny artykuł trafiający w sedno sprawy. Kiedy pan profesor napisze książkę na ten temat. Sądzę, że byłaby bardzo potrzebna tak jak kolejne "Diagnozy społeczne"! Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 15:19 Zawsze przerażali mnie "naprawiacze społeczeństw, narodów". Niestety, lęgną się na potęgę. Z artykułu powyżej widzę, że kolejny taki się "ulung(ł)". Mnie to już "rybka": moje dzieci już kończą edukację, więc im też, ale nie życzę źle innym, więc mam nadzieję, że pomysły autora nie będą wcielane na siłę w szkolnictwie powszechnym. Jeśli ktoś chce eksperymenty robić w jakiejś prywatnej szkole, to jego sprawa: rodzice zawsze mogą zabrać dzieci z takiej klasy. Tyle o szkolnictwie. Ciekawe, czy autor zdoła przekonać prywatnego biznesmena do wcielenia jego koncepcji w życie w jego firmie? Najlepiej, gdyby autor sam, za swoje pieniądze założył własny wzorcowy biznes i pokazał jak to działa w praktyce! Czekam z utęsknieniem na sukcesy tej firmy! Ogólnie: W małej firmie zaufanie jest obecne od początku, często jest to firma rodzinna, lub tworzona z przyjaciółmi i z nimi rozwijana. Jeśli rozwinie się w ten sposób w wielka: bardzo fajnie! W korporacji jest to z reguły tak, że ktoś otrzymuje polecenie(misję) stworzenia nowego działu (zrealizowania jakiegoś projektu) i wtedy ON dobiera sobie zespół. Teoretycznie szefostwo mogłoby narzucić mu współpracowników i środki realizacji, ale nie sądzę, aby rozsądny szef robił tak w przypadku nierutynowego, nowatorskiego i specjalistycznego projektu. No chyba,że z jakiegoś powodu chce ten projekt "uwalić"(?). Ale to byłaby już patologia! W szkole, niestety dobór "kompetencyjny" i dobrowolny jest nierealny, natomiast przymusowy może ideę kooperacji tylko zohydzić! Odpowiedz Link Zgłoś
ckramek Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 15:48 Przewaznie nie komentuje opinii, kazdy ma swoje zdanie i chwala mu za to, jednak tym razem nie moglem sie powstrzymac :) Obawiam sie ze w Polsce niewiele sie zmieni bo: lesew napisał: > Zawsze przerażali mnie "naprawiacze społeczeństw, narodów". Niestety, lęgną się na potęgę. Z artykułu powyżej widzę, że kolejny taki się "ulung(ł)". > Mnie to już "rybka": moje dzieci już kończą edukację, więc im też, ale nie życzę źle innym, więc mam nadzieję, że pomysły autora nie będą wcielane na siłę w szkolnictwie powszechnym. Jeśli ktoś chce eksperymenty robić w jakiejś prywatnej szkole, to jego sprawa: rodzice zawsze mogą zabrać dzieci z takiej klasy. Tyle o szkolnictwie. > Ciekawe, czy autor zdoła przekonać prywatnego biznesmena do wcielenia jego koncepcji w życie w jego firmie? Najlepiej, gdyby autor sam, za swoje pieniądze założył własny wzorcowy biznes i pokazał jak to działa w praktyce! Czekam z utęsknieniem na sukcesy tej firmy! > Ogólnie: W małej firmie zaufanie jest obecne od początku, często jest to firma rodzinna, lub tworzona z przyjaciółmi i z nimi rozwijana. Jeśli rozwinie się w ten sposób w wielka: bardzo fajnie! W korporacji jest to z reguły tak, że ktoś otrzymuje polecenie(misję) stworzenia nowego działu (zrealizowania jakiegoś projektu) i wtedy ON dobiera sobie zespół. Teoretycznie szefostwo mogłoby narzucić mu współpracowników i środki realizacji, ale nie sądzę, aby rozsądny szef robił tak w przypadku nierutynowego, nowatorskiego i specjalistycznego projektu. No chyba,że z jakiegoś powodu chce ten projekt "uwalić"(?). Ale to byłaby już patologia! > W szkole, niestety dobór "kompetencyjny" i dobrowolny jest nierealny, natomiast przymusowy może ideę kooperacji tylko zohydzić! Odpowiedz Link Zgłoś
ckramek Zacznijmy od usmiechu na dzien dobry! 01.08.09, 15:31 Czapinski ma racje nie wiem czy to nowosc czy nie ale moim zdaniem prawda. Najcenniejsze w tej sprawie sa opinie osob ktore pracuja za granica i zdarzyly sie zorientowac jak wygladaja relacje miedzy obywatelami w innych krajach. Ja pracuje w Irlandii i mysle ze byloby swietnie gdyby Polacy traktowali sie podobnie jak Irlandczycy niestety jest odwrotnie mam wrazenie ze brakuje nam czegos czym moglibysmy sie szczycic, z czego moglibysmy byc dumni, co mogloby nas jednoczyc. Prosze nie zrozumcie mnie zle bo jest wiele rzeczy z ktorych mozemy byc dumni jednak to ja zazdroszcze relacji w Irlandii a nie oni tych w Polsce. Zacznijmy od usmiechu na dzien dobry i pozytywnych opini na blogach a jak juz bedziemy bogaci pomyslimy o wolontariacie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zacznijmy od usmiechu na dzien dobry! IP: 89.242.87.* 01.08.09, 16:20 Bardzo trafny tekst. Zupelnie zgodny z moimi obserwacjami po 5 latach w US/UK, i pracy z ludzmi z calego swiata. Moze profesor pokusi sie o jakas wieksza publikacje w tej materii bo temat jest zdecydowanie warty uwagi. Dla zainteresowanych polecam ksiazke ktora po czesci omawia problem kapitalu spolecznego, wzrostu gospodarczego, relacji miedzyludzkich, itd (zawiera tez ciekawa analiza systemu dunskiego szkolnictwa): "Affluenza", autor Oliver James Pozdrawiam forum i zycze udanego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Zacznijmy od usmiechu na dzien dobry! IP: *.rcmdva.fios.verizon.net 01.08.09, 21:29 Przestancie sie podniecac wypocinami GW, wg. niepolakow jestesmy skonczeni i beznadziejni. Dla nich ,to co nas odroznia od innych, to sa cechy pejoratywne. Popatrzcie na anglikow, 75% to kompletne barany, ale jacy sa pewni siebie.A wiec Polacy nie sluchajmy polajania "innych" badzmy soba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prozac Re: Zacznijmy od usmiechu na dzien dobry! IP: *.teosat.pl 01.08.09, 23:35 Czyli bezmyślnie krytykujmy wszystko, co niby nam "podskakuje" (nawet teoretyczny autentyczny wróg nigdy nie może mieć racji, co?) i wróćmy do plucia jeden na drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gee Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.ntlworld.ie 01.08.09, 15:36 Niestety, ale zgadzam sie z prof. Czapinskim. Mieszkam od 5 lat w Irlandii i wiem o czym on mówi. Zupelnie inne relacje miedzy ludzmi na codzien. Niestety, w wiekszosci, Polacy uwazajá ufnych Irlandczyków za naiwniaków. Dluga droga przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Veritas Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 15:47 Facet stawia prawidłową zarówno diagnozę jak i prognozę. Kapitał społeczny w Polsce NIE ISTNIEJE. Polacy to nie naród lecz przypadkowy zbiór wrogo do siebie usposobionych jednostek. Największym wrogiem Polaka jest drugi Polak. Przykro to mówić, ale wystarczy spędzić kilka lat wśród innych, lepiej rozwiniętych (zwłaszcza niekatolickich), społeczeństw, aby dostrzec to bardzo wyraźnie. Bóg z Wami Polacy, w Nim Wasza nadzieja, bo na siebie samych nie może liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiorka Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 01.08.09, 15:59 10 lat? ja wam daje 10 miesiecy i ziuuuuuu. Wiem co pisze, bo siedze w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Prof. Czapiński:Polacy bardzo są zaradni 01.08.09, 16:04 Z wielkim respektem dla Pana prof.,dr hab.Janusza Czapinskiego i pomimo 12 wypromowanych magistrów i 11 magistrantów; opieka nad 3 doktorantami; podaje mile linki z wypowiedziami Pana Czapinskiego. Polacy przezyli PRL tak jak Pan i realizuja prywatnie swoje plany dla siebie,dla Polski(podatki),dla Europy(Parlament),dla NATO, dla Watykanu i sa wyjatkowo optymistycznym spoleczenstwiem. Swietnie wspolpracuja ze soba w innych krajach i tak jak sycylijczycy(Sycylia) czy Rosjanie nie maja strachu czy watpliwosci wzgledem swoich przekonan. Pan ma prawo do swoich przekonan.Ale niestety niektore nie sa aktualne,Panie Czapinski.Polacy sa spoleczenstwem wielonarodowym,nie tylko pod wzgledem genetycznym i to jest wspaniale.To co Pan w swojej wypowiedzi wspomnial o zasilkach dla samotnie wychowujacych dzieci jest dla mnie jest skandalem.Pan jest przeciw ewidetnie Europie? Pan jest przeciw Niemcom,Austrii,Dani,Szwajcari gdzie takie modele od lat istnieja???Makabra!!!!!!!!!!! Zal mi Pana prof.Czapinski.Pomimo Pana skandalicznych pogladow przeciwnych rodzinie,zycze powodzenia,zdrowia, dla Pana i Pana rodziny. Rozwodzą się "zaradni" Polacy - prof. Czapiński dla WP "Bezmyślna ustawa rządu o zasiłkach dla samotnie wychowujących dzieci. Polacy po raz kolejny pokazali jak bardzo są zaradni, a państwo udowodniło, że jest ślepe" http://wiadomosci.wp.pl/kat,10812,title,Rozwodza-sie-zaradni-Polacy- prof-Czapinski-dla-WP,wid,6142462,wiadomosc.html?ticaid=187cf Prof. Czapiński: Polacy czują głód wspólnoty 2007-09-11, ostatnia aktualizacja 2007-09-10 18:22 Sygnały Dnia prof. Czapiński o bezpieczeństwie w szkołach www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/iar/artykul/sygnaly;dnia;prof;czapinski;o;bezpieczenstwie;w;szkolach,139,0,231051.html Prof. Czapiński: Oczekuje, że papież nie dopuści do schizmy w polskim Kościele www.bankier.pl/wiadomosc/Prof-Czapinski-Oczekuje-ze-papiez-nie-dopusci-do-schizmy-w-polskim-Kosciele-1439047.html Prof. Janusz Czapiński - lekarze domagają się godziwej płacy (z Video) godnaplaca.medykblog.pl/prof-janusz-czapinski-lekarze-domagaja-sie-godziwej-placy/ Polska po zmianie premiera - mówi prof. Janusz Czapiński www.wiadomosci24.pl/artykul/polska_po_zmianie_premiera_mowi_prof_janusz_czapinski_1862.html (www.proto.pl/informacje/info?itemId=62773) Mistrz i uczeń: Janusz Czapiński, psycholog www.cogito.com.pl/PrezentacjaPisma/43/Mistrz_I_Uczen_Janusz_Czapinski_Psycholog.htm Czapiński:Rozwarstwienie społeczne w Polsce nie pogłębia się(z Video) www.youtube.com/watch?v=2tdkLPHGepU prof. UW, dr hab. Janusz Czapiński Instytut Psychologii UW hal.psych.uw.edu.pl/nowyprofil.cgi?pracownik=15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard Re: Prof. Czapiński:Polacy bardzo są zaradni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 16:14 "...Swietnie wspolpracuja ze soba w innych krajach ..." - ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.... chyba zasponsoruję ci kolego bilet do innego kraju żebyś to zobaczył na własne oczy, i na przyszłość wiedział o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Prof. Czapiński:Polacy bardzo są zaradni 03.08.09, 18:01 >"...Polacy swietnie wspolpracuja ze soba w innych krajach Hehe!! Chyba w gangach... Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 PRLowski Prof.Czapiński- nagroda Nobla nie grozi.. 01.08.09, 16:11 Wszędzie się wciska i pie...y swoje androny nie poparte najczęście żadnymi badaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacy Re: PRLowski Prof.Czapiński- nagroda Nobla nie gr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.09, 16:33 @slavik222 - a któż tak skrzywdził stworzenie, może lepiej na stronie karmić swoje obsesje i frustracje. Teraz już wiemy, że slavik222 i paru innych kolesiów z tego forum cierpi, bardzo cierpi - nie mogą wprost znieść, że ktoś ma poglądy - oni wiedzą swoje, oni wiedzą lepiej - tylko ciągle nie wiemy co wiedzą na temat zagrożeń rozwoju naszego kraju. Kliniczne przypadki znakomicie ilustrujące diagnozy i obawy między innymi prof. Czapińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc a ty matolku co wniosles do dyskusji IP: *.171.99.131.static.crowley.pl 01.08.09, 21:40 swoim durnym komentarzem nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 on ma racje, poniewaz 02.08.09, 10:32 Polska finasuje renty i emerytury (wola ludu) zamiast nauki i badan. Dzieki braku pieniedzy publicznych uczelnie wyzsze przeksztalcono w fabryki dyplomow. Kilkanascie instytutow PAN-u i cetralnych, ktore jeszcze w czasach PRL reprezentowaly poziom bandan naukowych zlizony do swiatowej czolowki odcieto od doplywu gotowki w ramach kolejnych ciec budzetowych, aby ratowac kolosy typu Ursus, Stocznie, kopalnie czy kolej. Najzdolniejsi mlodzi znalezli prace w USA, starzy odeszli na emerytury. Na odbudowe i rozbudowe potencjalu naukowego nie ma co liczyc. Od lat rzadza nami humanisci, nie majacy ani wizji nowoczesnej Polski, ani zielonego pojecia w jakim kierunku idzie swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: on ma racje, poniewaz 03.08.09, 18:08 > Od lat rzadza nami humanisci, Nie humanisci, tylko cyniczni zlodzieje. > nie majacy ani wizji nowoczesnej Polski, ani > zielonego pojecia w jakim kierunku idzie swiat. Moze i cos tam widza, lecz to ich zupelnie nie interesuje. Bo mysla tylko o sobie (ewentualnie o swojej najblizszej rodzince) No i ten swiat sam w sobie to raczej nie idzie w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russo C.K.Norwid i Polacy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.08.09, 16:24 Dawno, dawno temu C.K.Norwid powiedzial, ze Polacy sa narodem, ale nie sa spoleczenstwem i to niestety nadal jest aktualne... Po kilku latach spedzonych w Kanadzie widze to bardzo wyrazne, otwartosc i zaufanie zmieniaja wszystko. Zyje sie po prostu latwiej i pracuje o wiele efektywniej... Caly ten czas i energie ktore w polsce marnuje sie na sprawdzanie wszystkiego mozna po prostu przeznaczyc na prace. W Kanadzie mozna prawie wszedzie zostawic otwarte auto na ulicy i to z kluczykami w srodku... Wiekszosc ludzi nigdy nie zamyka auta. Nie trzeba sie martwic zabezpieczaniem wszystkiego przed zlodziejami, energie mozna skierowac w zupelnie inna strone i to czymi ogromna roznice... W Polsce zyje sie jak posrod wilkow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: C.K.Norwid i Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 16:58 tak tak oczywiscie ta ich ufnac przejawia sie szczegolnie w duzym zamilowaniu do traktowania obcokrajowcow paralizatorem tak wiec ogolnie w kanadzie jest git, tylko uwazac na lotniskach, zeby gorliwi funkcjonariusze strzegac prawa nie pozbawili nas zycia radosnie traktujac nas paralizatorem Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: C.K.Norwid i Polacy 03.08.09, 18:15 Funkcjonariusze (policjanci) sa wszedzie tacy sami, gdy chodzi o mentalnosc. Sa jak male dzieci, ktorym dano kilka niebezpiecznych i niedostepnych dla ogolu ludnosci zabawek (paralizatoy, palki, kajdanki) i teraz przy byle okazji chca sie nimi nacieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.sti.net.pl 01.08.09, 16:31 Ślązacy z racji swoich cech już dawno dorównali pod względem rozwoju kapitału społecznego rozwiniętym krajom. Martwi mnie, że w całej Polsce nie jest już niestety tak dobrze. Wystarczy czerpać wzrorce od Ślązaków a będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 22:38 Taaaaaaaa, wystarczy się przejechać tramwajem z Katowic do Bytomia i zobaczyć ile osób po drodze kasuje bilet. Wszyscy z miesięcznymi, co za cud! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.proxy.aol.com 01.08.09, 23:52 Gość portalu: Ślązak napisał(a): > Ślązacy z racji swoich cech już dawno dorównali pod względem rozwoju kapitału > społecznego rozwiniętym krajom. Martwi mnie, że w całej Polsce nie jest już > niestety tak dobrze. Wystarczy czerpać wzrorce od Ślązaków a będzie dobrze. W zupełności można się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mazbip W Polsce nie ma spoleczenstwa 01.08.09, 16:33 Pod artykulem czytam odnosnik do innego artykulu: "Trybunal zastopowal rozdawnictwo mieszkan". Pochodze z Wielkopolski. Mamy piekna tradycje spoldzielczosci. W Poznaniu ulice zostaly nazwane nazwiskami ksiezy Jackowskiego i Szamarzewskiego. O ile dobrze pamietam to po 1956 jedynie w Wielkopolsce rolnicze spoldzielnie produkcyjne nie chcialy sie rozwiazywac. Teraz kolej na ogrodki dzialkowe. W Polsce nigdy nie bylo spoleczenstwa. Byly tzw. spoleczenstwa rownolegle lub ludzie ktorzy nie nalezeli do zadnego spoleczenstwa. Szlachta, Zydzi (z wlasnym jezykiem i sadownictwem),chlopi i mieszczanie ( a do tego cala lista innych np. Cyganie). Spoleczenstwa, ktore zyly we wzajemnej pogardzie, niecheci i podejrzliwosci. Niecheci ktora czasami wybuchala i zamieniala sie w gwalt i krwawo tlumione chlopskie powstania. Ten system spoleczny zostal zamrozony w okresie rozbiorow, szczegolnie w rozbiorze rosyjskim i austriackim. W okresie II RP nastapila jego rekonstrukcja. Polska nigdy nie miala rewolucji tak jak we Francji lub w Niemczech. Nie bylo tez ewolucji systemu spolecznego tak jak w krajach skandynawskich lub Szwajcarii. W Szwajcarii juz w polowie XIX w. dokonano liberalno (w owczesnym znaczeniu)-demokratycznycz przemian. Zakazano uzywania tytulow arystokratycznych. To byl poczatek tworzenia sie spolecznstwa. W Szwajcarii prawie caly handel detaliczny znajduje sie w rekach dwoch spoldzielni, COOP i Migros. Czy Powszechna Spoldzielnia Spozywcow jeszcze istnieje? Kilka tygodni temu wrocilem z USA. Ktos opowiedzial mi tam taka historie. Rodzice z dzieckiem przeniesli sie do innego miast. Dziecko bylo zupelnie osamotnione, bez kolegow, dopoki nie poszlo do kosciola swojego wyznania. Tam znalazlo rowiesnikow. Amerykanie sa wielkim i silnym narodem, nie sa jednak spoleczenstwem. Pani premier M.Tatcher powiedziala kiedys: "Spoleczenstwo nie istnieje, sa tylko mezczyzni i kobiety no i czasami rodziny". Ona miala racje, i wiedziala dobrze o czym mowi, przynajmniej jezeli chodzi o UK. Mysle ze ta wypowiedz jeszcz bardziej pasuje do USA. W Nowym Jorku nigdy nie widzialem zebrzacego lub bezdomnego Zyda, za to wielu czarnych Amerykanow. Amish i Mormoni to moze ekstremalne przyklady. Tylko ludnosc monokulturlna i homogenna moze stworzyc spoleczenstwo. Spoleczenstwo, ktore ma wspolny system wartosci jest solidarne i demokratyczne. Nie jest prawda, co mozna by mniemac czytajac powyzszy artykol ze Szwajcarzy lub Szwedzi maja zaufanie do obcych. Tradycajnie mieli oni zaufanie do nieznajomych. Jezeli bylo sie w potrzebie w obcym miejscu mozna bylo liczyc na pomoc. Niestety w ostatnich latach "obcy" naduzyli szwajcarskiego systemu socjalnego i szwajcarskiego zaufania. Dotyczy to przede wszystkim immigrantow z Kosowa i Turcji. To ze kraje, ktore maja spoleczenstwo sa bogatsze i bezpieczniejsze od krajow ktore spoleczenstwa nie maja wydaje sie sprawa oczywista. Wystarczy porownac Szwajcarie, kraje skandynawskie czy inne kraje Europy Zach. (w niektorych nastapila juz niestety erozja spoleczenstwa) do np. Albanii lub Kosowa z klanowym systemem spolecznym. W 1980 roku w okresie powstawania "Solidarnosci" (co za piekna i niestety falszywa nazwa) mialem nadzieje ze uda sie storzyc w Polsce spoleczenstwo. Po kilku miesiacach mialem juz powazne watpliwosci. Rok 1989 byl katastrofa. Olbrzymia wiekszosc ludnosci Polski zostala pozbawiona swojego 40-letniego dorobku. Okazalo sie ze ludnosc w Polsce jest niesolidarna i podzielona w najwyzszym stopniu. Dla mnie najbardziej zdumiewajace i przykre jest to, ze to przeciez nadze elity doprowadzily do tego ze Polska pod wzgledem nierownosci spolecznych znalazla sie w strefie panstw zaliczanych do tzw. 3 swiata (obecnie rozwijajacych sie). To jest tym bardziej przykre ze ludzie z tych elit w duzej czesci pochodza z chlopstwa lub klasy robotniczej, ktorym PRL dala szanse na wyksztalcenie i awans spoleczny. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: W Polsce nie ma spoleczenstwa 01.08.09, 16:59 rewolucje mielismy tylko że na raty każde powstanie XIX wieczne było rewolucja społeczną i upadało właśnie z powodu wrogości elit do tego zrywu i chęci utrzymania status quo w w ogóle 123 lata zaborów istaniały właśnie dlatego, że elity nie chciały żadnych reform i pilnowanie zmurszałego porzadku przez obce wojska w zupełności im pasowało tak naprawdę to co UK przezyło w XVII wieku a Francja w XVIII Polska przeżyła dopiero w latach 1944 - 48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek awans spoleczny w peerelu byl okupiony dosyc drogo IP: 119.63.64.* 02.08.09, 06:28 w tym samym czasie Hiszpania, Wlochy i Portugalia zrobily znacznie wiecej na rzecz awansu spolecznego i rozwoju gospodarczego - nawet Franco i Salazar nie doprowadzili do takiej katastrofy jak komunisci 40 lat peerelu zostawilo kraj w nedzy i zapasci technologicznej - gdyby nie to pereel, eneerde i zeteserer trwalyby nadal - pisanie o 40 letnim dorobku zniszczonym w 1989 - jest kompromitujace i bez sensu - to jest piramidalna bzdura symbolem 40 letniego dorobku sa ogrodki dzialkowe - bez tytulu wlasnosci lub dacze nad jeziorami i w lasach - bez kanalizacji i pozwolenia na uzytkowanie oraz rozwalajace sie wiadukty drogowe - z ktorych cement zostal ukradziony na prywatne budowy Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski "Opcje spoleczne",PRL,Polska 2009,IPN? 02.08.09, 08:36 "W pojęciu struktury społecznej zanikają jednostki, pozycje społeczne W pojęciu struktury społecznej zanikają jednostki, pozycje społeczne czy role, a pozostaje jedynie czysta sieć relacji między nimi. Tak jak w tym forum.GW jest swietnym przykladem. Optymistycznym przykladem.Sa kraje w "starej Europie"ktore przez swoje konstytucje i prawo cywilne,karne,administracyjne, "wychowaly" swoje spoleczenstwa,pomimo problemow. A czy spoleczenstwo PRL czy RP mialy takie szanse? POZYCJA SPOŁECZNA,ROLA SPOŁECZNA,MENTALNOŚĆ POZYCYJNA,OPCJE INTERAKCYJNE,STATUS SPOŁECZNY itd.UFF. Ponadto podaje link. www.eid.edu.pl/archiwum/2008,1/kwiecien,4/felieton,7/kapital_spoleczny_kreatywnosc_i_szkola,32.html _________________ Dla bardziej zaangazowanych podajacych Franco,Salazara: Konferencja w Teheranie byla ostateczna decyzja podzialu Europy, na ktora polskie spoleczenstwo nie mialo wplywu.Do 1989 roku. Jesli porownujesz Franco czy Salazara z wladzami PRL, to niestety nie jestes poinformowany o zbrodniach tych Panow,Franco i Salazar,o ich obozach koncentracyjnych, o tragediach dzieci itd.Szkoda.Poszperaj. Jestem przeciwnikiem totalitaryzmu,politycznego,religijnego. Tak jak jestem przeciwnikiem platnej medycyny dla dzieci po 1989.Niewolniczych pensjach od 20 lat w Polsce. Polska jest w EU i mam nadzieje ze relacje spoelczne sie zmienia.Przeciez wy dyskutujecie i zaprzeczacie tezom Pana Profesora. Podaje info o tych panach i o PRL. Franco de.wikipedia.org/wiki/Francisco_Franco pl.wikipedia.org/wiki/Francisco_Franco en.wikipedia.org/wiki/Francisco_FrancoSalazar de.wikipedia.org/wiki/António_de_Oliveira_Salazar pl.wikipedia.org/wiki/António_de_Oliveira_Salazar en.wikipedia.org/wiki/António_de_Oliveira_SalazarPRL de.wikipedia.org/wiki/Volksrepublik_Polen pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Rzeczpospolita_Ludowa en.wikipedia.org/wiki/People's_Republic_of_Poland de.wikipedia.org/wiki/Polnische_Exilregierung pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Polska_Rzeczpospolita_Ludowa Dodaje ze jeszcze byly firmy polonijne zatrudniajace 81 tysiecy pracownikow. Byly tez makabryczne ceny komercyjne i kartki.Od 1961 Polacy mogli wyjezdzac na kontrakty poza Polska.Do wszystkich krajow swiata. Istnialy szanse.Nie tylko dla PZPR czlonkow ale dla prawie wszystkich specjalnosci i zawodow. Mieszkania za dolary mozna bylo kupic i nie mialo znaczenia ilosc mieszkan. Tak samo nieruchomosci.Tak samo auta z zachodu,instrumenty,komputery(!). Tak robila polonia amerykanska.I obywatele PRL. Wladza milczala ale nie zwalczala tego drugiego swiata. Byly represje ale nie mozna zapominac o dywersji z zachodu. Firmy z PRL wysylajace pracownikow za dewizy: Agros Animex Ars Polona Baltona Budimex Chemitex Ciech Coopexim DAL Dromex Elektrim Hortex Impexmetal Kolmex Megadex Metalexport Metronex Minex Pagart Paged Pewex ("przedsiębiorstwo eksportu wewnętrznego") Polcoop Polimex (Polimex Cekop) Polservice Rolimpex Skórimpex Stalexport Textilimpex Universal Varimex Polska de.wikipedia.org/wiki/Wirtschaft_Polens pl.wikipedia.org/wiki/Gospodarka_Polski Przepraszam za tak dlugi komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek groch z kapusta marka.lipskiego IP: 119.63.64.* 02.08.09, 08:53 strasznie sobie poplatales w tej glowie - nadmiar faktow wykutych na pamiec? porownywania przemian spolecznych w trzech krajach UE - zpodobnymi w Polsce - nie ma nic wspolnego z rozgrzeszaniem Salazara i Franco - za goraco w glowke ??? dziedzictwo peerelu jest jednoznacznie negatywne - z kazdego punktu widzienia - i nie jest to wina spoleczenstwa podawane przez ciebie przyklady firm wysylajacych tzw "eksport" jest smieszne - porownaj sobie na jakich warunkach jezdzili w te same miejsca specjalisci z innych krajow - niezaleznie od tego, ze ten argument niczego nie jest w stanie dowiesc - a jak juz to raczej obnazyc peerel do reszty (np. robotnicy drogowi w Iraku czy Libi zarabiali 200$ miesiecznie i nie widzieli rodzin przez dluuuuugi czas. Dokladnie to samo robi komuna z Chin czy junta z Birmy - wysyla tanich niewolnikow do pracy w 16/7 w starsznych warunkach) zalosne jest powolywanie sie na wiki - nie osmieszaj sie do reszty Odpowiedz Link Zgłoś
lila.stokrotka Re: "Opcje spoleczne",PRL,Polska 2009,IPN? 02.08.09, 11:28 marek.lipski napisal: "Byly tez makabryczne ceny komercyjne i kartki.Od 1961 Polacy > mogli wyjezdzac na kontrakty poza Polska.Do wszystkich krajow swiata. > Istnialy szanse.Nie tylko dla PZPR czlonkow ale dla prawie wszystkich > specjalnosci i zawodow." Krew mi sie gotuje w zylach, gdy czytam takie brednie!!!!!!!! Wlasciwie o co ci chodzi??? Jedno drugiemu zaprzecza. Z jednej strony makabra, a z drugiej raj dla komuchow? No tak, nie-komuchy mieli kartki, komuchy mogli wyjezdzac na kontrakty zagraniczne, np. przez Pagart. Prawda Marku Lipski? Piszesz z lezka w oku z perspektywy speca od propagandy socjalistycznej? Zalujesz, ze te czasy juz nie wroca i ze juz nigdy nie bedziesz mial tak dobrze, jak na przelomie lat `70 i `80 XX wieku? Dlatego taka gorycz przebija przez twoje posty? marek.lipski napisal: "Mieszkania za dolary mozna bylo kupic i nie mialo znaczenia ilosc > mieszkan. > Tak samo nieruchomosci.Tak samo auta z > zachodu,instrumenty,komputery(!). > Tak robila polonia amerykanska.I obywatele PRL. > Wladza milczala ale nie zwalczala tego drugiego swiata." Kto to kupowal? Moja rodzina, ktora nie zapisala sie do PZPR nie miala takich mozliwosci. To byli ludzie z zasadami, a nie kanalie, ktore dla dobr osobistych sprzedawaly komuchom dusze. W przeciwienstwie do innych. Prawda, panie Lipski? Czy to oznacza, ze popierasz "ten drugi swiat" z dolarami. Dlaczego tylko za dolary mozna bylo kupowac? Dlaczego nie za polska zlotowke? Czy to wg ciebie normalne? Przeciez to mafijne dzialania. Kiedys opowiedzialam pewnemu czlowiekowi, nomen omen, nazywal sie rowniez Marek Lipski ;););) o swojej tesciowej, ktora w 1976 r. wyjechala do Wloch na wycieczke, nawet dwa razy. Jej maz byl lacznikiem w AK. Co uslyszalam od tego pana Marka Lipskiego? "On pracowal dla Niemcow, nie dla AK, ona musiala byc w SB, inaczej nie mialaby szans, by wyjechac za granice. Musiala donosic i nalezec do PZPR." No wiec jak to ocenisz, panie Marku Lipski??? A ci, co wyjezdzali na kontrakty w ramach pracy, musieli w Polsce zostawic swoje rodziny na dlugie miesiace, albo i lata. Rodziny byly traktowane jako zakladnicy PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ten marek.lipski to z jakiej choinki sie urwal ? IP: 119.63.64.* 02.08.09, 12:15 albo sie podszywa pod kogos zeby obciachu narobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: awans spoleczny w peerelu byl okupiony dosyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 10:45 Mylisz się. Nikt, nawet ruscy komuniści, nie są w stanie aż tak zdegenerować zdrowego narodu i społeczeństwa w ciągu zaledwie 40 lat. Najlepszym przykładem są Czechy czy Estonia, gdzie polityczny zamordyzm był o wiele większy niż u nas (Estonia była nawet republiką ZSRR), a jednak dziś pod względem cywilizacyjno-społecznym wyprzedzają nas o lata świetlne (mam na myśli stosunek do prawa i dobra wspólnego, korupcję, zachowania klasy rządzącej, ogólny porządek, inwestycje typu autostrady itp.). A jeżeli chodzi o Włochy, to nie wiem, które masz na myśli, północne czy południowe, bo to zupełnie inne kraje. Południe to syf, w porównaniu z którym Polska jest superpraworządnym państwem (polecam głośną ksiażkę "Gomorra"). Na zabory też można zrzucić winę tylko częściowo - Polacy w zaborze rosyjskim nauczyli się wprawdzie ruskiego złodziejstwa i korupcji, (co niestety rozpleniło się na cały kraj, bo stolicą zostałą Warszawa), ale np. Wielkopolska przejęła od zaborcy wzorce bardzo pozytywne. Zgnilizna społeczeństwa polskiego ma o wiele głębsze korzenie. Starsze niż zabory. To nie zabory zdegenerowały Polaków, tylko zdegenerowana kultura szlachecka zwana sarmacką doprowadziła do zaborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek awans spoleczny w peerelu byl okupiony dosyc IP: 119.63.64.* 02.08.09, 12:19 ale moja teza nie ma tym polegala - chcialem tylko uswiadomoc temu trolowi, ze "wielki awans cywilizacyjny w peerelu" (obiektywnie taki mial miejsce dla wielu grup - kosztem innych) na tle podobnych procesow w trzech podanych przez mnie krajach (zgadzam sie z Twoimi zastrzezeniami dotyczacymi roznic polnocy i poludnia) niczym specjalnym sie nie wykazal jednym slowem nie o degeneracji peerolowskiej byla mowa (bo degeneracja przedtem tez byla silna...) tylko o niewielkich korzysciach z peerelu - nawet dla beneficjentow Odpowiedz Link Zgłoś
mazbip Re: awans spoleczny w peerelu byl okupiony dosyc 02.08.09, 11:53 Gość portalu: jacek napisał(a): > w tym samym czasie Hiszpania, Wlochy i Portugalia zrobily znacznie > wiecej na rzecz awansu spolecznego i rozwoju gospodarczego - nawet > Franco i Salazar nie doprowadzili do takiej katastrofy jak komunisci > Coz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Jezeli Twoj (pra)dziadek stracil swoje latyfundia lub fabryki po to zeby okupic tym nasz awans spoleczny, to jest to Twoj punkt widzenia. Kiedys czytalem wywiad z gen. Jaruzelskim. Powiedzial on za w majatku w ktorym sie wychowal stare kobiety calowaly jego dziadka, dziedzica po rekach. On zrozumial ze to nie bylo do zaakceptowania. Ty widzocznie do dzis tego nie zrozumiales, i to potwierdza tylko to wszystko co wyzej napisalem. Jezeli Twoj dziadek musial ciezko pracowac po to zeby ledwo przezyc ze swoja rodzina, tak jak to musieli robic moi dziadkowie i olbrzymia wiekszosc naszych dziadkow w II RP, to jest mi bardzo przykro. To niestety swiadczyloby o tym (zakladajac ze jestes mlodym czlowiekiem) ze pranie mozgow w III RP dobrz funkcjonuje. To co piszesz o Hiszpanii Franko i Portugalii Salazara jest nie tylko niezgodne z faktami i danymi statystycznymi, jest to takze poglad na ktory w demokratycznych krajch Europy Zach. nigdy nie bylo miejsca. Przeciez te kraje zostaly zaakceptowane jako czesc demokratycznej Europy dopiero po obaleniu frnakistowskiego rezimu lub rewolucji gozdzikow w Portugalii. Na poczatku lat 90tych rozmawialem z moimi hiszpanskimi kolegami, ludzmi mlodymi i wyksztalconymi. Nigdy nie slyszalem jednego dobrego slowa z ich ust o tym rezimie. Oczywiscie jest w Hiszpanii grupa ludzi ktora na zmianach stracila i gloryfikuje stary rezim. Jezali Ty nalezysz do polskiego odpowiednika tej grupy to moge powiedziec ze to jeszcze bardziej czyni wiarygodnym to co wyzej napisalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek awans spoleczny w peerelu byl okupiony dosyc IP: 119.63.64.* 02.08.09, 12:27 kolejny sposob na wyczytanie z mojego tekstu tez - ktorych tam nie ma peerel to nie tylko zdewastowane dwory i palace - i kradzone mieszkania przydzielane partyjnym kacykom - w tym Jaruzelskiemu - ale i poniemieckie domy na dolnym slasku - zobacz na allegro ile kosztuja i w jakim sa stanie - mozesz kupic cale wsie razem z kosciolami - bo przez dziesieciolecia zabuzanie nie dostawali tytulow wlasnosci w zamian za utracone gospodarstwa >nawet Franco i Salazar nie doprowadzili do takiej katastrofy jak > komunisci czy to jest pochwala Franco i Salazara ?????? z jakimi danymi statystycznymi i faktam sie to nie zgadza ???? co za trol !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bury.kocurek Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 17:03 "Do takiego wniosku doprowadziła mnie analiza danych z badań międzynarodowych m.in. European Social Survey i World Value Survey. Analizując te dane, zauważyłem, że inne czynniki decydują o wzroście PKB w krajach biednych, a inne w - bogatych." Bullshit. To, drogi Panie Profesorze, wymyślił już dawno Ronald Inglehart z zespołem. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 17:16 Skąd ta nieufność, zastanówmy się. Popytajmy, ile zarabia większość społeczeństwa. Policzmy, ile wydaje na mieszkanie, żywność, konieczne potrzeby. I spojrzyjmy, jak żyją - bez nieufności. Popatrzmy na samochody, posłuchajmy, jak wyjeżdżają na dalekie wczasy, popatrzmy na komunijne prezenty dzieci. I udajmy matematycznych półgłówków, biorąc to wszystko za dobrą monetę. Ustalenie zarobków na poziomie poniżej egzystencji gwarantuje, że ci, którzy jednak "sobie radzą" nie będą otwarci. Całe społeczeństwo rżnie głupa A jeszcze najbardziej kuriozalne jest, jak forumowicze "jeżdżą" po tzw. niezaradnych, choćby nawet ciężko pracujących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Polscka sie nie rozwija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 17:41 Polska od roku 1980 (poczatek strajkow organizowanych przez NSZZ Solidarnosc) stoi wlasciwie w miejscu. Dzieki unijnej pomocy wrocilismy do poziomu z poczatkow roku 1980, ale dalej sie juz nie posuniemy, bowiem "dzieki" takim "wielkim" Polakom jak Walesa, Mazowiecki, Michnik i Balcerowicz, W Polsce wprowadzony zostal (a raczej narzucony) bardzo prymitywny, pseudoamerykanski model kaitalizmu rynkowego, a gospodarka RP zostala oparta wylacznie na czynikach ekstensywnych: taniej sile roboczej, ekporcie tejze sily roboczej, imporcie know how i zadluzeniu zagranicznym. Oczywiste jest, ze w ten sosob Polska zmierza ku upadkowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: Polscka sie nie rozwija IP: *.net.pulawy.pl 02.08.09, 00:27 BZDURA! Poziom z lat osiemdzisątych osiągneliśmy gdzieś okolo 1995 roku. Nie ma żadnych dowodów wskazujących na to, że Polska chyli się ku upadkowi. Owszem wzrost gospodarczy zwolnil i bezrobocie znowub trochę wzroslo ale to efekt kryzysu światowego. Dlug również wzrósl ale i tak jest znacznienie niższy niż w wielu krajach europejskich (chodzi mi o % PKB). Podobnie zadlużenie gosporadstw domowych jest względnie niskie. Oczywiście są problemy, z którymi wciąż się musimy zmierzyć ale tak naprawdę idziemu ku lepszemu nie ku gorszemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chick Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 17:42 Każdy nowo poznany człowiek, niezależnie biznes czy prywatnie dostaje ode mnie kapitał 100% zaufania. I co? W 99% wychodzę na tym jak Zabłocki na mydle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.proxy.aol.com 01.08.09, 23:19 Gość portalu: chick napisał(a): > Każdy nowo poznany człowiek, niezależnie biznes czy prywatnie > dostaje ode mnie kapitał 100% zaufania. I co? W 99% wychodzę na tym > jak Zabłocki na mydle! A ja próbowałem darzyć zaufaniem rodzinę i też wyszedłem na tym jak Zabłocki na mydle.Z rodziną zerwałem gdyż okazała się nielojalna i nieuczciwa.Teraz mam przyjaciół anglojęzycznych i bardzo sobie chwalę co nie oznacza że wszyscy anglojęzyczni są wspaniali, źli są też ale wielu ma bardzo sympatyczne charaktery, przynajmniej jest w czym wybrać.Wśród polaków naprawdę trudno znaleźć kogoś godnego zaufania. Artykuł jast bardzo dobry i dobrze oddaje polskie charaktery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 17:45 profesor niech lepiej się zajmie psychologia a nie ekonomią,bo nie ma o niej zielonego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklopedyk Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: 63.81.21.* 01.08.09, 18:08 Kolejny pseudo-naukowy bełkot. Korupcji nie ma jak nie ma kogo korumpowac. Gospodarki sie rozwijaja jezeli nie stawia im sie barier. Cala reszta to wymyslanie teorii z rodzaju cyklopedyka. Odpowiedz Link Zgłoś
mazbip Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 18:16 Gość portalu: cyklopedyk napisał(a): > Kolejny pseudo-naukowy bełkot. Korupcji nie ma jak nie ma kogo > korumpowac. Gospodarki sie rozwijaja jezeli nie stawia im sie barier. > Cala reszta to wymyslanie teorii z rodzaju cyklopedyka. Drogi cyklopedyku, Trzeba jechac do Afryki, tam zadnych barier nie stawiaja, nawet podatkow w niektorych panstwach nie trzeba placic, a co nawet wazniejsze to panstwo w niczym w ogole nie przeszkadza bo go juz nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 17:11 no wlasnie - tam panstwo nie istnieje, wiec nie oplaca Ci sie nic robic, bo i tak Cie zaraz okradna z wszelkich owocow Twej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 19:44 Gość portalu: cyklopedyk napisał(a): > Kolejny pseudo-naukowy bełkot. Korupcji nie ma jak nie ma kogo > korumpowac. Gospodarki sie rozwijaja jezeli nie stawia im sie > barier. Nie czytasz gazet? Podobno na świecie w zeszłym roku zapanował kryzys. Dlaczego? Bo Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Meryll Lynch, Lehmann Brothers, Bernard Madoff itd. itp. mieli za mało barier... Niewidzialna ręka rynku, której wyznawcą jest paru znanych Polaków, to tak naprawdę ręce prezesów wielkich instytucji finansowych, których "produkty" były oferowane zgodnie z zasadą "liczy się opakowanie, a nie towar". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.08.09, 00:53 te banki były stymulowane przez PAŃSTWO do działań ryzykownych - kryzys jest wynikiem przeregulowania a nie braku barier! ciekawe że nie działo się to w takiej np malezji, albo hongkongu. Co do Afryki to rzeczą interesującą jest że bez Państwa też można żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.chello.pl 03.08.09, 18:58 true, true, ale jak ktos tylko naglowki czyta, to krzyczy, ze "kapitalizm zawiodl" i inne takie... innymi slowy, jest taki MUNDRY, jak lokator :> Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 06.08.09, 15:46 Gość portalu: sam napisał(a): > te banki były stymulowane przez PAŃSTWO do działań ryzykownych - Goldman Sachs nie był stymulowany przez państwo do spekulowania polską walutą. > kryzys jest > wynikiem przeregulowania a nie braku barier! Utopia komunistyczna nie różni się niczym od utopii neoliberalnej. Słabą stroną obu jest brak mechanizmów zabezpieczających system przed, ogólnie mówiąc, złem. Tak jak przywódcy partii komunistycznych oderwali się od zależności od reprezentowanych rzekomo przez nich społeczeństw tak kapitał obrócił się przeciw zwykłemu, szaremu człowiekowi. W tych systemach istnieje coś takiego jak "wola narodu", "zbiorowa mądrość narodu" czy też "niewidzialna ręka rynku", "mechanizmy samoregulacji". Może pora dostrzec, że zawsze stoi za tym jakiś konkretny człowiek, podejmujący taką a nie inną decyzję? I problem pojawia się wtedy gdy ten człowiek jest zły i przyklejają się do niego pochlebcy i nadgorliwi funkcjonariusze i urzędnicy. Mechanizm jest zawsze ten sam. Komunizm, faszyzm, neoliberalizm. Czasem zlo rodzi się w wyniku rewolucji, ale najgorsze jest to zło, które podchodzi drobnymi kroczkami. Różnice między każdym krokiem są nieznaczne, człowiek przyzwyczja się do niedostrzegalnie zmieniających się norm. Ale wystarczy popatrzeć na stan początkowy i to z czym mamy teraz do czynienia, żeby nie oblał nas zimny pot. Np. Dawno temu istniały giełdy. Towarowe. Chłop przyjeżdżał z ziemniakami, albo ze zbożem. Prawo popytu i podaży wyznaczało jego zarobek. Giełda ewoluowała. Można bylo na giełdzie sprzedać akcje firm (produkcyjnych). Przed wojną kupowalo się akcje, żeby żyć z dywidendy, która była wyższa niż lokata bankowa. A teraz? Giełda służy tylko i wylącznie spekulacji. Jest jedyną legalną (odnawialną) piramidą finansową. Wielki kapitał przestaje służyć do produkcji a jedynym jego celem jest pomnażanie samego siebie poprzez spekulację. No i co? > Co do Afryki to rzeczą interesującą jest że bez Państwa też można żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.08.09, 18:09 No panie autorze jaka solidarnosc jak tam 80% to zakapiory i sb na czolowych pozycjach wiec uczciwi zamykali usta dla wspolnej sprawy, a potem kolejny przyklad o zaufaniu z policji a zreszta szkoda moich palcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratuszek Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 18:26 Ja napisze tak mam 34 lata i moja aktywnosc opiera sie na wspolpracy z ludzmi, kapitale spolecznym i wzajemnym zaufaniu. Wdrazam z Zespolem rozne ciekawe projekty. Inwestujmy w ludzi, ktorzy chca sie rozwijac i zmianiac swiat - mam na mysli glownie mlode pokolenia. Reszta niech obserwuje i wyciaga wnioski, a pozniej sie przylaczy lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel1906 Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.09, 18:26 czapinski ma racje ale nie odkrywa zadnej ameryki. jak na socjologa nie wnosi nic nowego tylko odgrzewa to co na zachodzie wie kazdy poczatkujacy student. O kapitale spolecznym jest mnostwo literatury wystarczy przypomniec tu tylko Putmana i jego studia o polnocy i poludniu Wloch. Bardzo miernie posluguje sie tez analiza danych, uzywajac najprostszych metod statystycznych. Ogolnie bardzo bardzo przecietny profesor, ktory idzie na latwizne i do tego promowany jest przez media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.chello.pl 01.08.09, 18:44 Tym bardziej,że nie jest to profesor... To zwykły docent, zatrudniony na stanowisku prof. UW. Taki sam "prof." jak Lech Kaczyński i Balcerowicz (TaK! ten Balcerowicz nie ma profesury belwederskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 18:57 Gość portalu: spec napisał(a): > Tym bardziej,że nie jest to profesor... To zwykły docent, zatrudniony na > stanowisku prof. UW. Taki sam "prof." jak Lech Kaczyński i Balcerowicz (TaK! te > n > Balcerowicz nie ma profesury belwederskiej). No i co z tego? Czyżby "profesura belwederska" miała być patentem na mądrość? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju 01.08.09, 23:57 > czapinski ma racje ale nie odkrywa zadnej ameryki. jak na socjologa nie wnosi > nic nowego tylko odgrzewa to co na zachodzie wie kazdy poczatkujacy student. O > kapitale spolecznym jest mnostwo literatury wystarczy przypomniec tu tylko > Putmana i jego studia o polnocy i poludniu Wloch. > Bardzo miernie posluguje sie tez analiza danych, uzywajac najprostszych metod > statystycznych. Ogolnie bardzo bardzo przecietny profesor, ktory idzie na > latwizne i do tego promowany jest przez media. Problem w tym, że bardzo wielu rzeczy które w innych krajach wie student pierwszego roku nie wiedzą profesorowie w Polsce. Być może dlatego, że są ideologicznie niepoprawne, tak mało mówi się o rzeczach takich jak zawodność rynku czy ekonomia dobrobytu. Z resztą wystarczy przeczytać polski i angielski art. na Wikipedii na te i podobne tematy, żeby zobaczyć różnicę w nastawieniu i różną tendencyjność. W Polsce wciąż króluje ideologia Miltona Friedmana i nie ma tak naprawdę pluralizmu myśli ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Prof. Czapiński: Polsce grozi brak rozwoju IP: *.chello.pl 03.08.09, 19:01 serio? no to moze na forach internetowych (ale jakich? tu widze spektrum szerokie..)... bo rzady to raczej Friedmana nie nasladuja, nie ma u nas tak jak w Estonii przykladowo :)) (gdzie premier-historyk - Odpowiedz Link Zgłoś