Dodaj do ulubionych

Dziecko i telefon

16.09.09, 19:05
Pisze ten temat z powodu zdarzenia(raczej wielu), którym byłam świadkiem.
Ide sobie dzisiaj ze szkoły, patrze przechodzi obok mnie dziewczynka może 1 klasa szkoły
podstawowej. Niby wszystko okej, ale ma telefon, i to nie byle jaki.Rozmawia swobodnie,
gestykuluje.
W dzisiejszym świecie zauważyłam że takie rzeczy są na porządku dziennym(widze często)
No ale czy ci rodzice mają rację kupując takim małym dzieciom telefony? Moim zdaniem nie
Ostatnio mojej koleżanki dziadkowie kupili jej bratu telefon(7 lat) no i chłopak zgubił,
wogule nie pamiętaj nic.
Uważacie że kupowanie w takim wieku telefonów jest na miejscu?
Obserwuj wątek
    • madziia Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:07
      ja miałam telefon w 1 kl . i co z tego . ?? uncertainuncertain

dziwny watek uncertainuncertain

x3 madziia
    • charlotte__ Dziecko i telefon 16.09.09, 19:09
      Moim zdaniem jest to błąd.
      Ja miałam komórkę w wieku 9 lat (dosc wczesnie)
      ale jej prawie w ogole nie uważałam. I nie była
      to komórka jakaś nowoczesna tylko taka zwykła
      jeszcze po rodzicach.
      • charlotte__ Dziecko i telefon 16.09.09, 19:24
        nie używałam*
        Mam 13 lat ale i tak nie nosze fona do
        szkoły.
    • zuaona Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:12
      ja dostałam na komunię i tylko dlatego że mam z domu daleko do szkoły i gdyby coś się
      stało
      to żebym mogła dzwonić . ; d
      to jest nieodpowiedzialne , takie dzieci nie znają wartości pieniądza i myślą ze taki telefon
      spadł z nieba . ; q
      • asiek25 głupota 16.09.09, 19:16
        wlasnie, po co dziecku telefon ? moze sie umowic w danym miejscu o dnym czasie,,,,, ale dobra, jak już ma być to ok. ale poco taki wybajerowany ? .......... ja miałam w 4 klasie telefon ale i tak zadko z niego kozystalam . najwyzej od 6 klasy zaczelam pisac esy itd xD wciaga tongue_out
      • rathbone Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:17
        ja telefon miałam ok 4 klasy podstawówki i to kurde nie nowoczesny a zwykłą cegłe ;p
        a to jest smiesze jak idzie takie dziecko małe z komórka wypasiono...
      • katsuumi_17 Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:23
        Uważam, że dzieci w wieku do 10 lat nie powinny mieć telefonów. One powinny mieć
        dobry kontakt z rodzicami, powinny z nimi codziennie rozwamiać w cztery oczy. A tak-
        telefon zastępuje im rodzinę. Dziecko rozmawia z mamą przez telefon, parę słów, które
        właściwie nic nie znaczą. Poza tym właściwie to do kogo zazwyczaj dzwonią? Do babci,
        dziadka, mamy, taty. I nie chodzi o to, że nie może dzwonić. Ale chodzi o to, że takie
        dziecko nieświadomie traci prawdziwy kontakt. Może to się wydaje śmieszne, ale tak jest.

Byłam w tym roku w Zakopanem i w jadalni przy stoliku obok mnie siedziała rodzina z
        dwójką dzieci. Dziewczynka, może 7 lat, zamiast jeść śniadanie/obiad i rozmawiać z
        rodzicami, czuć ich troskę, siedziała zafascynowana telefonem w ręku i grająca w gierki.
        Codziennie to się powtarzało. Chore.

Poza tym telefon w wieku dziecięcym może być narzędziem przestępstwa. Mój 8 letni
        kuzyn i jego kolega zostali zmanipulowani przez 10-latka który nagrywał ich w piaskownicy
        jak się biją (on im kazał) a potem wrzucił to w internet. To jest przestępstwo. Mama
        kuzyna oczywiście załatwiła sprawę i taka sytuacja nie ma juz miejsca, ale przecież takie
        rzeczy zdarzają się często. Oczywiście młodzież także robi takie rzeczy, dlatego powinno się
        na to zwracać większa uwagę. Tyle, że potem taki dziesięciolatek rośnie na łobuza, a
        zakładam, że nastolatek juz bardziej wie co robi i jest za siebie bardziej odpowiedzialny.
    • independent_ Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:15
      ja dostałam telefon tylko z powodu tego, że zachorowałam i gdyby coś się działo
      - miałam zdzwonić.
      szłam wtedy do IV klasy.

teraz już nawet pięcioletnie dzieci potrafią obsługiwać się telefonem. więc nic
      dziwnego, że już siedmiolatki je mają.
      • saphirka Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:21
        Ja dostałam telefon chyba w 2 kl. podstawówki i przez pierwszy rok prawie wogóle z niego
        nie korzystałam :\ wiem dziwne ale teraz nie wyobrażam sobie tego, że nie miałabym
        telefonu.
      • sysiek4444 Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:21
        Ja dostalam komorke w 5 klasie ..... na gwiazdke ;]
        i co ?
        mój brat ma juz !! jest w pierwszej klasie a dostal gdy byl w polowie zerowki ....
        i to byl błąd !
        mama mmu kupujde doladowanie , 3 godziny rozladowane !
        Ku.rwa az mnie szlak bieze !
        jakby co to chrzestna jemu dala.......
        kuź.wa czasem mam ochote gowniaza udusic :X
    • pariska65 Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:22
      heh teraz od 1 klasy nawet telefony mają i to nie byle jakie normalnie jakieś
      takie nowe że nie wiem ja dopiero od 5 klasy mam telefon gdyż moi rodzice nie
      chcieli żebym miała telefon a teraz jestem w 1 gim i dopiero od niedawna mam
      nowy telefon a wcześniej miałam takie grata ok.8 lat ;/ Teraz nawet
      przedszkolaki mają konta na nk zgroza normalnie po co takim dzieciom co ledwo
      piszą konta na nk??xd
      • ladyy Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:27
        mam to samo z bratem co sysiu
        ma zawsze co chce
        chce kompa - ma
        ja w jego wieku nie miałam swojego
        a ma 8 lat
        • devilish_ Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:44
          ja dostałam tel .
          w 4 klasie .
          i bardzo dobrze .
          bo i tak bym zgubiła
          czy bym szybko
          wykorzystała środki na koncie .
          np. młodszy brat dostał dopiero na 11
          urodziny komórkę .
          za 2000 tys . zł .
          i co rozpieprzył .
          rodzice byli wkurzeni i sam
          musiał go naprawić za swoją kasę .
          • michelle_ Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 19:56
            ja dostałam telefon w drugiej klasie .
            była to zwykła nokia 3310 . ;d
            z tym że ja dostałam ją, aby mieć
            kontakt z rodzicami gdy będą
            w pracy czy coś. nie brałam komórki
            do szkoły. już wtedy wiedziałam że
            jest mi to nie potrzebne, i potrzebuję
            tylko po szkole do ew. kontaktu z rodzicami.

uważam że rodzice którzy mają dziecko w 1
            klasie nie powinni im kupować telefonu.
            druga klasa? może być. ale prosty !
            najzwyczajniejszy telefon . bo nie jest im
            potrzebny do pogadania z koleżankami czy coś.
            tylko aby mieć kontakt z rodzicami. ;x

nie rozumiem jak rodzice mogą kupować
            wypasiony telefon dziecku z 1 klasy . tyle .
            amen. ;x
            • sophie_ Re: Dziecko i telefon 16.09.09, 21:10
              weź, mój brat cioteczny z Niemiec.
              ma... z 5 lat?

i normalnie ma taką zaje.bistą mp4.

5 lat ma, ; 33
            • cullen_bella Re: Dziecko i telefon 17.09.09, 15:43
              Może uznacie, że ja jestem jeszcze małym dzieckiem (uncertain ), ale też mam swoje zdanie na
              ten temat. Więc ja dostałam telefon na komunię, ale był to taki zwykły telefon, bez
              żadnych bajerów. Miałam go tylko po to, by w razie czego zadzwonić do rodziców i to
              wszystko. A jak na początku czerwca ( tego roku) wymieniałam telefon, to dostałam
              lepszy o Bluetooth'a, z większą kartą pamięci i był ładniejszy. I ja wczoraj po lekcjach
              spokojnie wychodzę ze szkoły i już chcę zadzwonić do rodziców, że wrócę do szkoły
              póżniej, bo idę do koleżanki, a tu obok mnie przechodzi sobie z koleżanką dziewczynka
              wyglądająca na "zerówkę", która trzyma rękę w górze, a w ręce ma telefon. I to nie byle
              jaki ! Wybajerzony, gruby i inne takie (shock)! A za nimi idzie tata tej dziewczynki,
              podchodzi do niej i mówi : "I jak słonko? Podoba się? Wymienić na lepszy(shock) ?". I
              co wy na to ?!
              PS Mogłam trochę przekręcić to co mówił ten pan, bo to było wczoraj wink
    • seneka4 Re: Dziecko i telefon 17.09.09, 13:44
      wg. mnie telefon w tym wieku jest zupełnie zbędny ,chyba ,że dziecko idzie do
      koleżanki ,albo gdzieś wyjezdza to moze skontaktować się z rodzicami. Ale nie
      jakiś wybajerowany tylko jakiś normalny. Nie dotykowy ,tylko taki jaki był kilka
      lat temu z normalnymi klawiszami w modzie. Ale jest gg ,internet można się
      umawiać w ten sposób ,albo jeszcze w szkole.
    • th4ever Re: Dziecko i telefon 17.09.09, 13:56
      W sumie to tez tego nie rozumiem....
      BOshe jak ja sie cieszylam jak w 4 klasie dostalam ....
      a tu dzieci przed pojsciem do sql dostaja i wogolenie wiem po co...
      niby staly kontakt z rodzicami...
      ale podejdzie jakis starszy zabierze i bd ziazi bo dzieciak zapomni albo bd bal
      sie przyznac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka