Dodaj do ulubionych

Ameryka a Polska

• misia19978 Re: Ameryka a Polska 14.10.09, 22:05
      Nie jest Lepsza Napewno Nie No cóz nigdy nie Byłam w USA więc niew iem jak tam
      jest ale Może być i Lepiej Nie wiadomo ale jednak zostane przy polsce
    • gumissy Ameryka. 14.10.09, 22:29
      Wiecie co?! Proszę, nie wypowiadajcie się jaka to jest Ameryka(i jaka była.
      Czyli co, powinniśmy nienawidzić Niemców, bo to od nich wywodził się Hitler?)
      skoro nigdy tam nie byliście uncertain. Założę się, że 99% piszących tu osób nigdy
      nie było w Ameryce. I mogę z dumą powiedzieć- macie czego żałować! Poważnie. A
      ty, katsuumi_17, jestem pewna, że też tam nie byłaś. Okej, nie wszędzie w USA
      jest różowo(ale czy w polsce jest?). Ja miałam(mam?) to szczęście, mieszkałam
      tam(teraz spędzam tam tylko ferie zimowe, boże narodzenie, sylwester,
      wielkanoc i wakacje!). Mieszkała,(mieszkam?) na Manhattanie, w jednej z
      bogatszych dzielnic(fakty.). I mogę z dumą powiedzieć, że tam było o wiele
      lepiej. Wszystko było 'na zawołanie'. 'Pstryknąłeś palcem', a już stała przy
      tobie pokojówka, kelnerka z ogromnym tortem z truskawek(mniam!). Chciałeś
      zostać modelką? TAM były ogromne szanse. W centrum New Yorku było mnóstwo
      agencji reklamowych, odbywało się z tysiąc castingów. Chciałeś się uczyć?
      Okej, były do wyboru miliony uniwersytetów. Wśród nich 2 najlepsze
      uniwersytety na świecie; Harvard i Oxford. Ameryka to było coś. Tam czułeś się
      ważny, tam się liczyłeś. Nikt nie przechodził obok ciebie obojętnie, o nie.
      Możecie wierzyć, lub nie, ale ja coś o tym wiem. Jestem szczupła, choć miałam
      "sztabun" najlepszych kucharzy, w mojej rezydencji. Nie jestem pustą lalką,
      choć żyłam w luksusie. Pewnie zadajecie sobie pytanie: "Dlaczego więc jesteś
      tu, w Polsce?". Jestem tu, bo chciałam. Bo z powieści Agatki wynikało, że
      Polska, to coś. I rzeczywiście, to jest coś. Ale to coś NIGDY nie przebije
      Ameryki, NIGDY.
      PS A co Amerykanie prosili polaków o pomoc? Nie, to my(raczej wy) wpychamy się
      w ich d.upy. To był wybór Polski. Pójść na wojnę krok w krok z USA, czy nie?
      Poszli.
      A więc nie wpychajcie mi tu kitu, okej?angry
      • nightmare Re: Ameryka. 24.10.09, 11:14
        jak cie stać na takie luksusy to masz szczęscie, ale jak byś przebywała wśród
        przeciętnych ludzi(amerykanów) to byś tak nie mówiła, ja byłam tam w te wakacje,
        zwiedzałam i byłam w wielu miejscach, również w małych miejscowościach, i uważam
        że oprócz tego, że zyje im sie wygodniej, z czego potem wyglądają jak potwory,
        to nie ma im czego zazdrościć, jak widzisz, nie wszystko jest takie kolorowe jak
        się wydajeindifferent
        • mileyanddemi Re: Ameryka. 24.10.09, 11:24
          Mam zamiar studiować w Yale lub Oxfordzie w Ameryce ale i tak wole naszą kochaną
          ojczyznę !
        • mileyanddemi Re: Ameryka. 24.10.09, 11:26
          Mam zamiar studiować w Yale lub Harvardzie ale i tak wole moja kochan ojczyzne
      • nutkaaa Re: Ameryka. 14.08.10, 14:58
        gumissy napisał(a):

> Wiecie co?! Proszę, nie wypowiadajcie się jaka to jest Ameryka(i jaka była.
        Okej, nie wszędzie w USA
        > jest różowo(ale czy w polsce jest?). Ja miałam(mam?) to szczęście, mieszkałam
        > tam(teraz spędzam tam tylko ferie zimowe, boże narodzenie, sylwester,
        > wielkanoc i wakacje!). Mieszkała,(mieszkam?) na Manhattanie, w jednej z
        > bogatszych dzielnic(fakty.). I mogę z dumą powiedzieć, że tam było o wiele
        > lepiej. Wszystko było 'na zawołanie'. 'Pstryknąłeś palcem', a już stała przy
        > tobie pokojówka, kelnerka z ogromnym tortem z truskawek(mniam!). Chciałeś
        > zostać modelką? TAM były ogromne szanse. W centrum New Yorku było mnóstwo
        > agencji reklamowych, odbywało się z tysiąc castingów. Chciałeś się uczyć?
        > Okej, były do wyboru miliony uniwersytetów. Wśród nich 2 najlepsze
        > uniwersytety na świecie; Harvard i Oxford. Ameryka to było coś. Tam czułeś się
        > ważny, tam się liczyłeś. Nikt nie przechodził obok ciebie obojętnie, o nie.
        > Możecie wierzyć, lub nie, ale ja coś o tym wiem. Jestem szczupła, choć miałam
        > "sztabun" najlepszych kucharzy, w mojej rezydencji. Nie jestem pustą lalką,
        > choć żyłam w luksusie. Pewnie zadajecie sobie pytanie: "Dlaczego więc jesteś
        > tu, w Polsce?". Jestem tu, bo chciałam. Bo z powieści Agatki wynikało, że
        > Polska, to coś. I rzeczywiście, to jest coś. Ale to coś NIGDY nie przebije
        > Ameryki, NIGDY.
        > PS A co Amerykanie prosili polaków o pomoc? Nie, to my(raczej wy) wpychamy się
        > w ich d.upy. To był wybór Polski. Pójść na wojnę krok w krok z USA, czy nie?
        > Poszli.

POPIERAM !
        Lubie Amerykę chciałbym mieskzac w Stanach seiro chodzić do Hgh School tam ejst inne
        prawo nastolatkowie są inaczej traktowani ..
    • drama_queen Re: Ameryka a Polska 27.11.09, 11:15
      Pomimo tych wszystkich argumentów, ja chce zamieszkać w USA. Taka jest prawda,
      jeśli chce się zostać piosenkarzem/piosenkarką, aktorem/aktorką lub robić coś
      innego w show-biznesie wyjazd z Polski jest właściwe koniecznością.
    • justaga Re: Ameryka a Polska 19.12.09, 10:19
      Ja wolę USA .
      Polska jest nudna ; //
      Może kiedyś ludzie byli inni ale teraz ?
      Nie wiem . Tam w USA chociaż coś się dzieje ; p
      A ja uwielbiam przygody .
      • annie_ Re: Ameryka a Polska 21.12.09, 06:34
        Na początku USA jest pięknym krajem . Jest mnóstwo sklepów [choć drogich ;p],
        można spotkać wiele gwiazd itp. Jednak ja jestem za Polską, ponieważ to mój kraj
        i tu chcę mieszkać na stałe. USA też się kiedyś nudzi, uwierzcie mi. Wiem z
        doświadczenia.
        • pink_rulez Re: Ameryka a Polska 28.01.10, 15:53
          Uważam, że każdy kraj ma swoje wady i zalety. Sądzę także, że żadnego nie można
          mieszać z błotem.
          Amerykę bardzo chciałabym zwiedzić i szczerze powiedziawszy, tam naprawdę można
          rozwinąć skrzydła. Bardzo dobrzy Polscy aktorzy i nie tylko muszą grać w serialikach, bo
          do Wajdy dostać się to jest cud, filmy niezależne mają mały budżet, a z czegoś trzeba
          żyć. Na 50 filmów rocznie może w kinach, jeśli mowa o multipleksach, grają może z 5
          filmów rzeczywiście wartych uwagi.
          Trzeba także wziąć pod uwagę, że byliśmy krajem "zza żelaznej kurtyny", dopiero 20 lat
          temu zyskaliśmy wolność! Ale rozumiem gorycz tych, którzy twierdzą, że Polska jest
          zacofana. Rozumiem to, że ktoś zazdrości gwiadkom Disney'a. Oni mają szansę pokazać
          talent, są piękni i mają kasy jak lodu. Ale Amerykanie też muszą zarabiać, chdzić codziennie
          do pracy i także mają wrednych szefów, niemiłych sąsiadów itp.
          Z tolerancją nie posuwałabym się tak daleko, jeszcze 60 lat czarni musieli ustępować
          białym miejsca w autobusach. Poza tym popatrzcie na Ku Klux Klan. To nie jest ta słynna
          tolerancja.
          Polska to moja ojczyzna, a Ameryka jest ciekawa, bo jest inna. Jest dla mnie nieznana,
          może stąd moje wyobrażenia o niej, które mogą mijać się z prawdą.
          Pojadę tam kiedyś i zobaczę. Na razie moje opinie nie mają specjalnego znaczenia.
          Jedyne czego nie lubię w Polsce to te zimy -15 stopni. Nie cierpię chłodu!wink
          Pozdrawiam.
    • aguskaa_ Re: Ameryka a Polska 28.01.10, 17:19
      tak, rodzice sami mi to mówią, jak ciągle gadam o usa.
      polska rzeczywiście w przeszłości dużo przetrwała.
      a amerykanie?. szkoda gadać. ;d
    • lauren__ Re: Ameryka a Polska 05.02.10, 20:13
      Zgadzam się z tobą w 99.99 % big_grin
    • martyna17 Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 17:52
      zgadzam się z tobą,ale sama zobacz...napisałaś o tylu rzeczach,które robi się w
      USA:wypromowanie się,kariera,lepsze zarobki itp. to wystarczy ludziom z całego
      świata, żeby tam jechać.a co do historii to też masz rację ale ludzi nie
      przekonasz żeby docenili swój kraj.Polacy mają to do siebie, że lubią narzekać
      na kraj,politykę...a jestem pewna że nie przekona ich zmiana zdania o Ameryce
      tylko dlatego bo mają uboższą historię od nas.Amerykanie to prawdę mówiąc tępi
      ludzie, którzy tylko by żarli fast foody i oglądali idiotyczne programy w tv,
      którą lasują im mózgi...Wszyscy chcą tam wyjechać choćby na perę dni,żeby
      zobaczyć na żywo tak nowoczesne miasta, o których w Polsce nie ma na razie co marzyć
    • olgx Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 17:59
      masz racje. popieram cię. ale chciałabym na własne oczy zobaczyć jak to jest
      naprawde tanm.
    • zuuzaa12 Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 18:10
      Uważam, że to co napisałaś nie było za sprawiedliwe. Polsce przytoczyłaś zalety,
      a Amerykę opisałaś z wadami. Każdy kraj jest na swój sposób oryginalny. W Polsce
      jest coraz trudniej. Politycy wiążą koniec z końcem, kłócą się i nie mają co
      robić. Tylko umieją wpychać w kieszenie nasze pieniądze. Z Ameryki lub z innego
      kraju masz ciuchy, które nosisz - przynajmniej w jakiejś części. Owszem, trzeba
      być patriotą, ale dzisiaj o to trudno. Wszyscy wyjeżdżają za granicę, bo tutaj
      trudno o pracę. Moja rodzina już myśli czy czasem nie wyjechać. I do kogo miej
      pretensje? Mam tu szkołę, całą rodzinę i co? Raz na wakacje może przyjadę.
      • ooonanaooo Re: Ameryka a Polska TU 16.06.10, 18:19
        Za mieszkałam tu i tu i wolę...Polskę ale to tylko dlatego , że w Polsce mam
        swój dom i większość rodziny a tam mieszkałam w bloku i mała część mojej rodziny
        tam była ... A no i te wakacje tam był straszny upał i było strasznie duszno a
        poza tym to było fajnie , Dużo sklepów i taniej można kupić firmowe rzeczy,
        zauważyłam również ,że moda dociera dużo później do Polski. Np. jak przyjechałam
        z USA to mówiłam " w Polsce to teraz modne , a w Ameryce już dawno było modne "
        . Ale nie tylko o modę chodzi xD ogólnie to fajnie tu i tam ale wolę w Polsce w
        końcu to moja ojczyzna i cieszę się , że jestem Polką a nie Amerykanką big_grin
        Polska ma historię a Ameryka to przecież "młody kraj" i nie ma takiej historii
        jak my, nie przeżyli tyle co nasz kraj ...
    • heyyeah hmmm... 16.06.10, 18:17
      najgorsze jest, jak ktoś nie wie kim jest. i kiedy ma naprawdę powody do zastanawiania się
      nad tym.
      tak trochę nie na temat ; )
    • magic_ Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 18:21
      ja to pie.... wiem swoje i tyle.
    • fionaa Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 18:35
      Mnie tam do niczego nie przekonałaś, dalej wolała bym mieszkać w USA a byłam tam
      już w tamtym roku.
      Te wszystkie wojny co toczyła Polska były w przeszłości a teraz mamy
      teraźniejszość. Ludzie w Stanach są całkiem inni niż kiedyś. To że kiedyś
      popełniali takie błędy jak zniewolenie Afrykanów nie znaczy że są tacy sami
      dalej. uncertainuncertainuncertainuncertainuncertain
    • bez.urazy Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 21:21
      Brak mi słów na niektóre zamiszczone komentarze. Panienki naczytały się gazet o
      wspaniałym życiu amerykańskich celebrytów i oddychają marzeniem, że Ameryka to
      jedna wielka szansa na karierę i dostatnie życie. A w szkoła są przecież drużyny
      koszykarskie!

Dla mnie to Ameryka przy Polsce jest jednym wielkim dołem społecznym i nie tylko.
      Radzę poczytać trochę wiecej o tym kraju (i tylko nie Bravo czy inne Popcorny), nim
      zacznie się go gloryfikować i liczyć, że na ulicy zaraz zauważy nas jakiś kasowy reżyser czy
      producent.

A co do kultury i tradycji, to własnie te wartości sa ważnymi czynnikami przy poprawnym
      kształtowaniu się podstaw moralnych i kulturowych społeczństwa. A Amerykanie to ludzie
      zmanierowani i ogranięci kulturą masową. Dla mnie nie istnieje tam podział na jednostki,
      tylko na nie liczące się tłumy.

Ale każdy może sądzić co tam chce.
      • dooska Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 21:35
        Kocham Polskę i szanuję a USA? Mogłabym tam na wakacje pojechać pewnie było by
        wspaniale...ale i tak wybrałabym Polskę.
    • avril993 Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 21:35
      Wielka z Ciebie patriotka. Nie przekonałaś mnie i tak wolę USA.serce
    • lovelena Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 21:35
      a polska jest niby wykatkowa? no nie sadze. spojrz na zycie tam i tu. i co, gdzie sa lepsze
      warunki i prawa?zauwaz, ze to najpotezniejsze panstwo swiata i nic w nim nie grozi, ani bieda
      itd. zanim cos palniesz to sie dwa razy zastanow
    • amatorka_ Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 21:44
      Po części się z Tobą zgadzam, ale mam nadzieję, że nie miałaś na myśli
      wszystkich Amerykanów, bo chyba zdajesz sobie sprawę, że nie wszyscy są bogaci i
      rozpuszczeni? smile

Tak denerwuje mnie podejście moich niektórych koleżanek. Uważają Polskę za
      wielkie nic, gdzie nic nie ma. Kochają wyjeżdżać do innych krajów, ale nie po
      to, żeby zwiedzać - na zakupy. Moja koleżanka pojechała kiedyś za 2 tyg do
      Londynu, a nie zwiedziła nic - pojechała na zakupy. Pfff, żałosne. Ale może
      najpierw lepiej zwiedzić swój kraj, niż brać się za inne? Dlatego (niektóre)
      nastolatki chcą wyjeżdżać do innych krajów - bo nie widziały piękna Polskiego na
      własne oczy, a szkoda, bo naprawdę warto zwiedzać naszą ojczyznę.
    • sophijja Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 22:17
      Nie wiem co powinnam mówić... mój tat jest amerykanem a mam polką! (: przez pol zycia mieszkalam tam i tak naprawde nie ma tak wielka roznica... Kraj jak kraj! to ze amerykanie jedza fast food to tylko takie ?powiedzenie? prawda jest taka ze niewiele jest tam ludzi otylych! (: Polska niewiele różni się od US. moze jest troche cofnieta z roznymi rzeczami (:
    • hektor18 Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 22:18
      i tak Ameryka, może kiedyś zmienie zdanie smile
    • klama_kcmil Re: Ameryka a Polska 16.06.10, 22:29
      Ja akurat, jestem dumna, że jestem Polką. Owszem, czasem myślę, że fajnie było by
      sobie zwiedzić USA, ale doskonale zdaję sobie sprawę z tego, co Amerykanie kiedyś robili.
      "Sweet sixteen" -Tak, masz rację, osoby biorące w tym udział to zazwyczaj rozpieszczone
      gó...ary, dostające samochód na 16-ke, jakby 'super bibka'[jak to często określają] była
      za małym prezentem.sciana

Pozdrawiam
      klama_kcmil
    • ania040995 Re: Ameryka a Polska 17.06.10, 12:06
      No ok że mamy fajną przeszłość ale teraz liczy się przyszłość a w USA łatwiej
      jest zostać piosenkarką , aktorką . Po za tym to bogaty kraj , i łatwiej tam
      zaistnieć
    • truskawkowa0105 Re: Ameryka a Polska 05.07.10, 13:07
      jasne masz rację co do kilku rzeczy, ale Ameryka mi surprisedsię wydaje lepsza niż
      Polska, oczywiście tam też nie jest jak w niebie, ale ogólnie podobają mi się
      tamte miasta, no i jak wspomniałaś można tam szybciej zdobyc karierę, wiele
      ciekawych rzeczy można zobaczyc i wogóle. nawet jeśli chodzi o krajobraz to też
      jest tam ładniej, Polska jasne ma pare ładnych zabytkow ale to nie to samo. moje
      zdanie może wynika z tego że jestem już znudzona Polską ale niestety takie mam i
      tyle, chociaż to nie oznacza że nie kocham swojej ojczyznysmile
    • kicia_165 Re: Ameryka a Polska 10.07.10, 17:44
      Chociaż mają dobre drogi, bez takich dużych dziur. Ja bym akurat Polski nie zmieniła na inny
      kraj smile
    • unthinkable Re: Ameryka a Polska 14.08.10, 12:17
      kiedyś jak byłam młodsza , ciągle marzyłam o stanach , byciu gwiazdą etc.
      z czasem mi najzwyczajniej przeszło. wiadomo zobaczyć stany bym chciała , ale
      nie jestem nimi zaślepiona jak kiedyś.
    • lady_cat popieram cie w 100 % . 14.08.10, 14:47
      i ludzie w Ameryce widzą tylko to, ze tam mieszka ktoś slawny .
      no i co z tego ?

ja kocham Polskę, kocham ten kraj . w życiu nie chciałabym mieszkać w Ameryce . < 3
    • vivianne Najlepszy wątek!Jestem dumna że jestem Polką!!!!!! 14.08.10, 14:50
      masz całkowita racje!
      Jestem dumna z tego że jestem Polką!
      i nie chciałabym być kimś innymQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka