Dodaj do ulubionych

Ameryka a Polska

21.09.09, 20:01
Zauważyłam, że wielu ludzi mówi tak: "O jaaa, chciałabym/chciałbym mieszkać w USA,
pójść tam na zakupy, w ogóle jaaa jak super by było mieszkac w USA"... Stąd nasuwa się
moje pytanie: W czym Stany są lepsze niż Polska? Spójrzcie tak pod innym względem, niż
łatwość zrobienia kariery, wypromowania się, lepsze życie, nowe przygody.

USA to nic wyjątkowego. Spójrzcie tylko na przeszłość: Polska ma za sobą mnóstwo
wygranych wojen, Polacy jako naród potrafili się zmobilizować, walczyć za ojczyznę,
poświęcić się. Za nami wiele lat tradycji narodowej, która rozwinęła się szybko. Jako Polacy
mamy być z czego dumni, pomimo tego, że obecna polityka przyprawia o zawrót głowy.

Natomiast co osiągnęli Amerykanie? Przez wiele lat zwozili z Afryki niewolników w
ogromnych męczarniach, przodkowie tzw. Afroamerykanów przeżywali ogromne katusze.
Nie raz oglądałam o tym dokumenty. A Afroamerykanie co? Nie przyznają się do swoich
korzeni, tylko cieszą się, że mają łatwe życie. Myślicie, że dlaczego Amerykanie są tacy
bogaci? Mieli tanią siłę roboczą w postaci murzynów, na których dorobili się fortuny, a
którym właściwie nic za to nie płacili.
Teraz USA to kraj słynący z obżarstwa fast foodami, młodzież, jakoże bogata, rośnie na
pustaków którzy chcą wszystko mieć (wystarczy obejrzeć Sweet Sixteen na MTV), żeby
się o tym przekonać. Ludzie w Ameryce żyją w największych wygodach, podczas, gdy
wielu z ich prawdziwych rodaków cierpi biedę w Afryce. Świat jest niesprawiedliwy, nie
sądzicie? Nie wspominając już o tym, że Amerykanie są cwani i na wojnach wyręczają się w
dużej mierze innymi narodami (np. Polakami, którzy niestety ostatnio bardzo włażą
Amerykanom w dupę. Przez tych Amerykanów nasi rodacy giną w Iraku czy Afganistanie
(nieważne, niekoniecznie interesuję się aż tak dogłębnie tym, co się dzieje.) Jednak słyszy
się o polskich żołnierzach, którzy umierają właśnie w tych krajach.) Tak naprawdę z tej
pomocy Amerykanom Polska nic nie ma w zamian. I ja oczywiście szanuję ich dobrą wolę,
ale kiedy wiele krajów wycofało się z pomocy na Bliskim Wschodzie, Polacy dalej tam
siedzą i ryzykują życiem, podczas gdy Amerykanie pierdzą w stołki w USA.

Doceńcie więc to, co macie i kim jesteście. Mam nadzieję, że wiele z was przekonałam co
do tego, że USA to nie tylko superwygody i gwiazdroskie życie, którego chyba każdy
chciałby spróbować. Oni nigdy by tego nie osiągnęli, gdyby nie rozwijali się kosztem
milionów Afrykanów. Pozdrawiam i z góry przepraszam, jeśli ten post kogoś uraził.
Obserwuj wątek
    • mileyandnick Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:03
      Do ameryki na wakacje a z Polska nie potrafie sie rozstacsmilebig_grin
      • madziia Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:05
        mileyandnick popieram
        • jane_ Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:08
          już pisałam - zazwyczja doceniamy i pożądamy czegoś, czego dobrze nie znamy.

a w ameryce też jest bieda, jest kryzys większy niż u nas, choć w polsce nie był on aż tak dotkliwy.
          pamiętajcie o tym, że amerykański sen jest złudzeniem.
          • kaila. Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:46
            shock nie wiem co napisać brak mi słów shock
            • drcameron Re: Ameryka a Polska 25.09.09, 16:30
              mnie akorat nie przekonalas bo zastanawiam sie co ma przeszlosc do
              terazniejszosci ze kieeeedys wojny byly to ze niby to ma wplynac na nasz wybur
              gdzie chcemy mieszkac nawet jesli kiedys ktos sie wyprowadzi do usa to zostanie
              polakiem nie? a do polski mozna w kazdej chwili wrocic. a to ze zolnierze gina w
              awganistani czy gdzie kolwiek indziej to chyba nie nasza wina to oni zostali
              zolnierzami i oni dobrze wiedzieli w co sie pakuja. dobra trzeba soceniac to co
              sie ma ale jesli jest wyjscie to czemu nie mozna miec wiecej moim mazeniem jest
              wyjechac do usa moze nie na zawsze ale bardzo mnie tam ciegnie i nie wiem co ma
              historia kulturaq czy cokolwiek innego do tego co mamy wybrac a tak
              nawiasem mowic to z kad tu sie wzielo tyle patriotów zeby nie bylo to nie
              obrazam tu nikogo napewno polowa z was jak by miala mozliwosc wyjechania do usa
              to by pojechala nie ogladajc sie na polske i naprawde sorry jak kogos
              urazilamkiss
          • purplee Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:15
            zawsze chcemy tego czego nie mamy
          • fanka.twilight Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 15:22
            popieram ale spójrzcie z tego tez z innej strony w Usa jak ktoś ma byc gwiazdą
            to jest znany na calym świecie a w Polsce takie gwiazdy to lledwo są
            rozpoznawane w polsce ale z drugiej strony mi sie Polska bardzo podoba i nie mam
            tam co duzo krytykować moze jesli by było wiecej mozliwości i w ogóle np prawko
            od 16 roku;p a Ameryka to Ameryka wiadomo nie ma co porównywać wystarczy
            popatrzeć na powierzchnie Ameryki a Polski i wieksząć gwiaz znanych i lubianych
            gdzie mieszka ? W Ameryce;p
            • xxmilaaaaxx Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 15:24
              Tam szkoły bardziej wypasione, prawko od 16 lat itp...
            • sandika001 Re: Ameryka a Polska 06.02.10, 09:53
              Oczywiście że AMERYKA.....
          • wiernasobie Re: Ameryka a Polska 24.09.09, 20:20
            ja mam rodzinę i wielu znajomych w stanach. wszyscy chcą wrócić do Polski, ale
            nie mają z czym, bo niczego się tam nie dorobili... Gdy odwiedzają Polskę mówią,
            że teraz tu jest ameryka wink)
        • jane_ Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:08
          już pisałam - zazwyczja doceniamy i pożądamy czegoś, czego dobrze nie znamy.

a w ameryce też jest bieda, jest kryzys większy niż u nas, choć w polsce nie był on aż tak dotkliwy.
          pamiętajcie o tym, że amerykański sen jest złudzeniem.
          • angela1305 Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 13:57
            cudze chwalicie , swego nie znacie...sami nie wiecie co posiadacie smirk
        • pluszbezpluszu Wiekszosc z was czerpie wiedze z MTV czy HSM 22.09.09, 22:18
          Wiekszość z was jak widzę czerpie wiedzę na temat USA z MTV i filmów pokroju HSM..

Ameryka lepsza od Polski? Zależy pod jakim względem

Kulturowym? Obyczajowym? Historycznym?
          Zdecydowanie nie.. Amrykanie nie maja historii- jesli juz to nie taka którą należy się chwalic.
          Ich kultura to popkultura... również nie widze powodów do dumy.

Następnie: Dużo z was mówi o tolerancji.. aha.. Cóż z jednej strony jest tzw. rasizm
          jednostronny- na afroamerykanów nie można złego słowa powiedzieć gdyż to rasizm, na
          białego owszem. To tworzy cała chora poprawność polityczna która nie jest wcale
          dobra.. - dajmy na przykład głośną sprawe z kandydatka do Miss USA która raczyła
          powiedzieć, że wychowano ją w taki sposób, iż małżeństwo składać się powinno z kobiety i
          mężczyzny. Jeśli ktoś nazywa się tolerancyjnym zdaje mi się, że powinien uszanować jej
          zdanie.. ale nie- wywołano niebotyczna afere- dziewczyne zmieszano z błotem, odebrano
          jej tytuł, tylko dlatego, że ważyła się mieć własne zdanie (a wolność słowa?). Z drugiej
          strony są małe miasteczka w których ludzie są bardzo konserwatywni i wcale nie wykazuja
          się taka tolerancja jak wam sie wydaje... Ba sądze, ze w Polsce na wsiach ludzie wykazuja
          sie wieksza tolerancja..

Edukacja- u nas nie jest za pięknie ALE zdecydowanie lepiej niż w Stanach. Od lat to
          bardzo duży problem. O ile w prywatnych szkołach poziom stoi na jako takim poziomie to
          w państwowych to tragedia. 40 minut lunchu, mozliwosc wybrania sobie przedmiotu to nie
          wszystko.. Polowa analfabetow w stanach ukonczyła HIGH SCHOOL!! Ich wiedza i
          ignrorancja jest przerazająca- wystarczy obejrzeć ten filmik
          www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE (moje ulubione pytanie- Czy gwiezdne
          wojny były na faktach autentycznych? Odp: TAK) Następnie edukacja na wyższym
          poziomie: podniecacie się takimi uczelniami jak Harvard itd- problem w tym, że stypemdia
          dostaja nieliczni a bodajże rok to koszt 40tys dolarów.. My przynajmniej mamy
          zapewniona darmowa edukacje.. A prywatne uczelnie to nie sa wydatki takiego rzędu..

Praca- wcale tam nie jest tak kolorowo.. mnustwo ludzi- szczegolnie teraz nie ma pracy..
          pensje nie sa wcale jakies niebotycznie wysokie (2 tys dolarow to duzo?) Stracisz prace i
          nie masz zadnych zasilków socjalnych jak u nas, nie masz ubezpieczenia zdrowotnego-
          zachorujesz ty lub ktos z twojej rodziny i jestes zadluzony do konca życia.
          Faktycznie- życie jako takie jest tanie: Ubrania, RTV, jedzenie ale dodajcie do tego wysokie
          podatki- np od nieruchomosci - kilka tysiecy dolarów rocznie, u nas kilkadziesiąt złotych.

Następnie służba zdrowia/ ubezpieczenia zdrowotne
          U nas nawet lecząc się prywatnie nie wydasz takich sum jak w stanach nie posiadajac
          ubezpieczenia zdrowotnego. Ba nawet jesli masz ubezpieczenie nie jest powiedziane ze
          pokryja ci koszty leczenia. Dla zglebienia tematu polecam film Moore'a "Sicko" (polski tytuł
          to chyba "chorowac w ameryce") Ale podajac przykład zrobienie zastrzyku kosztuje
          kilkaset dolarów (zrobienie, nie lekarstwo), przykład z filmu - facet przy pracy obciol sobie
          koniuszki dwoch palców- nie mial ubezpieczenia- coz mial do wybory palec serdeczny (12
          tysiecy dolarow) lub palec srodkowy (60 tysiecy dolarow).

"Plusem" stanów jest to że możesz zaskarzyc kazdego o byle co i dostac milionowe
          odszkodowanie (dlatego jest tak wiele absurdow w amerykanskich instrukcjach obslugi by
          nie robic tego czy tamtego) np jedna kobieta poparzyła sobie palce przez kubek od kawy
          w McDonaldzie- dostała kilka mln odszkodowania (dlatego teraz umieszczaja napis "
          Uwaga, gorace" czy cos w tym stylu)..

Plusem jest takze ten mityczny amerykanski sen ktory naprawde w pewnym stopniu
          funkcjonuje..
      • kokaina123 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:04
        W polsce nic niema ciekawegoconfused angry

Byłam w Szwecji w tym roku i ....big_grin

LEPIEJ NIŻ W POLSCE EXTRA WSZYSTKO!!! shock

A w polsce sciana lepiej nie gadać scared
        • mary_8282 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:22
          kurde , no bo fajnie polecieć do Ameryki , to taki lans , jak się mówi byłam w Ameryce" , a wszyscy na około już zazdroszczą . Ja osobiście bym wolałam mieszkać a Australi , ponieważ byłam tam przez 3 lata . I podoba mi się ich kultura i wgl ludzie są inni. x dd
          Myślę że w przyszłości bd mieszkać w Australii. ; )
          pozdrawiam. ; ]
          • agalek Ameryka a Polska 22.09.09, 19:45
            Ja tam szczerze nie chce jechac do USA. Wole polske bo jak bylam w tym roku we Francji
            to jest gorzej wszystko tam drogo brudne miasta powinno tam byc bieli a saczarni np.
            murzyni i arabie> I jescze jedno moze wszyscy mowia ze wieza Eiffla jest piekna to ja
            uwazam ze jest brzydka i kupa zlomu a jedzenie jest tam niedobre
        • mary_8282 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:22
          kurde , no bo fajnie polecieć do Ameryki , to taki lans , jak się mówi byłam w Ameryce" , a wszyscy na około już zazdroszczą . Ja osobiście bym wolałam mieszkać a Australi , ponieważ byłam tam przez 3 lata . I podoba mi się ich kultura i wgl ludzie są inni. x dd
          Myślę że w przyszłości bd mieszkać w Australii. ; )
          pozdrawiam. ; ]suspiciousserce
      • zania02 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:48
        i co z tego?! wielu ludzi w ogole nie ovchodzi przeszlosc liczy sie terazniejszosc!!
      • london19 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:59
        Matko!!! Zadziwiło mnie to co napisałaś. Zawsze chciałam pojechać do USA i
        dalej jest tak. Zamieszkać tam nie chcę, ponieważ za bardzo tęskniłabym za
        Polską i moją rodziną. W moim mieście jest pewnie więcej zieleni niż w L.A.
        czy Nowym Jorku. A do Stanów może pojadę w jak będę dorosła tak na jakiś rok
        czy może na krócej.
        • cameronka28 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:13
          Ja osobiście chcę pojechać do USA, ale nie z tego wzgledu że tam są drogie
          sklepy czy gwiazdorskie życie, ale dlatego że tam sa moje korzenie . . . ja
          urodziłam się w Polsce ale moja rodzina właśnie stamtąd pochodzi . . . ; )) smile
          • princessm Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 12:08
            Ameryka to jakby nie patrzec troche "nudny" kraj , bez historii. mysle ze
            ciekawiej jest w Polsce z naszym dorobkiem historycznym.
      • yasminn Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:35
        Hehe ;D Wielka z cb patriotka kwiat
        • rockamnka_xdd pf . 23.09.09, 15:25
          taa, to co tu napisałaś było wzruszające, dobra dziewczynko, nie męcz sie już
          i posłuchaj, każdy ma prawo mieszkać i wyjeżdżać gdzie chce, a z tego co tu
          zrozumiałam ty tak jkaby zniechęcasz ludzi do mieszkania w usa, ja powiem że w
          usa jest cudownie, h** że nie mają żednaej tam historji, nie tylko o to tu
          chodzi, stany to cudowny kraj, czy tam.. więc kurde zanim coś tam gdzieś
          przeczytasz to może pierw popytasz sie ludzi któych tam byli jak tam naprawde
          jest? shock
          • karolqa Re:.... 23.09.09, 19:15
            teraz nie mieszkam juz w polsce...ale itak moim maezniemjestwyjechac do usa. tam
            wydaje mi sie bede miala lepsza przyszlosc.i tam moim zdaniem tak czy tak jest
            lepiej.polske kocham naprawde mocno i tesknie ale jesli o biede chodzi to tak czy tak jest
            wszedzie i w polsce i w usa i kazdym innym krajusadwiec na to nic teraz nie poradzimysad
            mam nadzieje ze mi sie uda wyjechac ale polske zawsze bede kochac!
          • drcameron Re: pf . 25.09.09, 16:34
            rockamnka_xdd poooooopieram cie w 100000000000% w usa przynajmiej jest zycie
      • i.love.demi.xd Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:41
        kochamy Polskę tak., ? serceserceserce
        niektórym wydaje sie że Polska jest powiem tak niepolitycznie głupia .!!
        Bo jest to tak. ,jakbyśmy polecieli do Ameryki :
        - najpierw podnieta z kotleta. xd
        - potem szkoła (chociaż mniej nauki i tak jest )
        - język (w tych czasach to nie problem)
        - i problemy. ,!
        - nam w Polsce najlepiej . xD big_grinbig_grinbig_grin
        Może i Ameryka wydaje nam się fajna (np. tam mieszkają gwiazdy itp.)
        niektórzy nie potrafiliby się tam , jak to się pisze ? zaaklimatyzować. ?uncertain
        i.love.demi.xd tongue_outtongue_outtongue_out
      • olciia_jb lepsza america , ; p 22.09.09, 21:35
        w u.s.a jes więcej możliwości niż w polsce . lepsze szkoły . większa szansa na karierę . i
        wgl . wink
        co mnie obchodzą jakieś tam wojny które były może i wygrane . ale z niekorzyścią dla
        nas . ; d
        Ameryka to jest ŻYCIE . ! serce
      • nemiilovejb Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 22:35
        Przeczytałam wasze wypowiedzi w porządku, każdy ma swoje zdanie. Ja całą sobą
        jestem za Stanami. Dlaczego? Nie wiem.. Uwielbiam Nowy Jork..uwielbiam język
        angielski.. Tamten Świat podoba mi się bardziej. Owszem my Polacy mamy bogatą
        historię..ale przyjrzyjmy się teraźniejszości.. Polska to bagno, nasze prawa są
        po prostu śmieszne. Nie czuję się tu dobrze. I zamierzam opuścic ten kraj w
        przyszłości. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić. Moim marzeniem jest Nowy
        Jork, ale uwielbiam też Chicago. Siostra mojej koleżanki mieszka właśnie w
        Chicago - powiedziała, że już nigdy nie chce wracac do Polski. Tam zyje się
        lepiej..po prostu.. sama też mam rodzinę w Stanach i to od ładnych kilkunastu
        lat. Nawet nie chcą słyszec o Polsce..może mało patriotyczne.. ale prawda jest
        taka..że tam jest im lepiej.. i to na tyle, że nie chcą wracać do ojczyzny.
      • xxmilaaaaxx Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 15:23
        Jak dorosnę zamieszkam w Californii ;]
    • w_paski Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:09
      racja!!!!!!!!!
      • elisss92 Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:18
        Bo każdy patrzy na USA pod kątem właśnie tych wszystkich programów. Wydaje im
        się, że tam jest życie odwrócone o 180 stopni. Naiwność.
        "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie"
        I basta.
        • nygus_95 Re: Ameryka a Polska 21.09.09, 20:54
          popieram.
          co nie oznacza, że nie chciałabym zobaczyć stanów. chciałabym, ale na tej samej
          zasadzie, co brazylię, australię czy kongo. żeby poznać.
          w polsce mamy starsze i ciekawsze tradycje, nasza historia jest również dłuższa
          i bardziej burzliwa od noworodka- ameryki, której zresztą nie byłoby bez
          europejczyków.
          tam mają jedynie lepsze atrakcje, sklepy i rozrywki.
          zabytków i dziedzictwa więcej mamy raczej my.

i jeszcze, może niekoniecznie na temat- aaaahh, jak mnie wpieniają te koszulki I
          <3 NY! omg, te wszystkie dzieciaczky powinny raczej mieć napisane 'i have never
          been to NY'.
          • audreey Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:21
            chciałabym kiedyś zwiedzić Nowy Jork czy jakieś inne miasto. ale mieszkać tam?
            ja kocham Polskę i chcę tu żyć. zawsze podziwiałam Polaków, że potrafili oddać
            swoje życie za ojczyznę, walczyć, by ich dzieci i wnuki mogły żyć w wolnym państwie.
            mam takie samo zdanie jak ty co do wojen - Polacy okropnie podlizują się
            Amerykanom, mnóstwo ludzi z naszego kraju chciałoby być jak Amerykanie. pytanie:
            po co? urodziliśmy się tu, gdzie się urodziliśmy, żyjemy tu, gdzie żyjemy. jest
            aż tak źle?
            Polska włazi Ameryce w dupę, tylko dlaczego? gdy my będziemy potrzebować pomocy
            (czysto hipotetycznie), wątpię, że oni wyciągną pomocną dłoń.
            ech.
            • roseline Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:26
              I serce Poland.

Wszyscy narzekają na Polskę. A to nie Polska jest spaprana tylko społeczeństwo i
              rząd ;d
              Tylko jak wszyscy wyjada to kto to zmieni?
              Ja chcę wyjechać, a nie uciekać z Polski. Wiem , że tu spędzę
              swoje życie, choć pozwiedzam inne kraje big_grin Będę mieszkać trochę w Hiszpanii,
              trochę w Londynie. Ale wrócę do mojego domu serce
    • independent_ Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:24
      <nie bijcie>

Starbucks na każdym kroku,
      u nas jest tylko w stolicy.
      chamstwo.

czemu kocham USA?
      Nie wiem. Może dlatego że mam dość tej dziury, której nienawidzę.
      • shugo_chara_15 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:29
        Ja np. Mieszkam w małym miasteczku w którym nie ma przyszłości. Jest tu
        spokojnie i cicho i wcale nie chce mi sie z tąd wyjeżdżać mimo to. Jeszcze do
        tych Amerykańców, którzy nie wiedzą gdzie Polska leży uncertain Eh szkoda gadać big_grin
        POLAND RULEZ !
        • cytrusia. Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:46
          Wolę Amerykę. Dlaczego?
          Bo tam ludzie nie patrzą na ciebie
          Jak na wariatkę, gdy powiesz, że jesteś innego wyznania, wiary.
          Tam istnieje coś cakiego jak tolerancja, czego naszej
          Spapranej Polsce brakuje. Stanowczo.
          Polska to zadupie, bo jak inaczej to nazwac?
          Niektórzy nie wedzą, ze coś takiego istnieje...
          Społeczeństwo jest... Dziwne. Wybiera
          Na władzę ustawodawczą chodzące kartofle,
          Które nijak reprezentują nasz kraj.
          Narabia wstydu.
          Tam jest tyle fajnych miejsc...
          Tyle fajnych centr (?) handlowych...
          I metro... I jeśli ktoś naprawdę ma
          Szczęście, może zobaczy gwiazdę naprawdę
          Dużego kalibru! Taksówki, zapach spalin... (xddd No co, lubię wink )
          koncerty... Cudo!
          .
          .
          .
          .
          .
          Ja chcę do Ameryki!
          • cytrusia. Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:48
            Zapomniałam!
            Tam mają czasami naprawdę fajne schroniska,
            Szpitale dla zwierząt, policje zwierzęcą... :]
          • xxmartyniaxx Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 20:17
            cytrusia. popieram ... (a co?? Ma rację dziewczyna)
          • trouble Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 22:11
            Amerykanie to konserwatyści, do cholery. Czy to tak trudno pojąć? Tolerancja?!
            To niby dlaczego wciąż istnieje tam kara śmierci, dlaczego małżeństwa
            homoseksualistów są w przewadze stanów zabronione (akurat z tym się zgadzam)?
            Ludzie na świecie nie wiedzą, że istnieje Polska? To akurat jest wyrazem ich
            poziomu edukacji, a nie jest w żadnym wypadku naszą winą.
            Co do władzy... Mówi ci coś afera Watergate? Zapewne nie, bo przecież ciebie
            nie interesują cienie, lecz blaski Ameryki.
            Spójrz, ile tych twoich centrum handlowych buduje się teraz w Polsce. Polska
            wciąż otrząsa się po komunizmie. Czy w 20 lat po jego upadku na naszym miejscu
            Ameryka odbudowałaby się w takim stopniu jak my? Szczerze wątpię.
            Ale skoro lubisz zapach spalin, smród wielkiego miasta i szczury w
            restauracyjnych kuchniach, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
      • dolce89 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:36
        independent_ napisał(a):

> <nie bijcie>
        >
        > Starbucks na każdym kroku,
        > u nas jest tylko w stolicy.
        > chamstwo.
        >
        > czemu kocham USA?
        > Nie wiem. Może dlatego że mam dość tej dziury, której nienawidzę.
        A myślisz ze w USA nie ma dziur. Ja będziesz kiedyś w USA pojedz do Nowego
        Meksyku, Kolorado, Luizjany, Teksasu, Kansas, do Bronxu w NY, na przedmieścia LA
        a zobaczysz jak prawdziwi amerykanie życia a raczej wegetują. Założę się, że
        chętnie wrócisz do Polski.
        • dolce89 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:41
          dolce89 napisał(a):

> independent_ napisał(a):
          >
          > > <nie bijcie>
          > >
          > > Starbucks na każdym kroku,
          > > u nas jest tylko w stolicy.
          > > chamstwo.
          > >
          > > czemu kocham USA?
          > > Nie wiem. Może dlatego że mam dość tej dziury, której nienawidzę.
          > A myślisz ze w USA nie ma dziur. Ja będziesz kiedyś w USA pojedz do Nowego
          > Meksyku, Kolorado, Luizjany, Teksasu, Kansas, do Bronxu w NY, na przedmieścia L
          > A
          > a zobaczysz jak prawdziwi amerykanie życia a raczej wegetują. Założę się, że
          > chętnie wrócisz do Polski.
          I jeszcze czego mamy im zazdrościć? Tego że, jak tracą prace to też tracą
          ubezpieczenie zdrowotne i nie mogą sie leczyć na koszt państwa tylko na własny?
          Tego że największy procent przestępczości jest właśnie w USA? Tego że, np. nie
          masz pieniędzy na utrzymanie domu i dostajesz nakaz eksmisji to wywalają cię za
          przeproszeniem na bruka, a w PL dostajesz mieszkanie komunalne? Przeciętny
          Amerykanin spłaca długi zaciągnięte przez swoich przodków.
          • independent_ Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:46
            huh, nie naskakuj tak. -,-
            • dolce89 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 14:50
              independent_ napisał(a):

> huh, nie naskakuj tak. -,-
              Nie naskakuje. Dziwie się, ze wiele ludzi głęboko wierzy w ten mit o Stanach
              • independent_ Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 15:13
                mam swoje wyobrażanie o stanach.
                podoba mi się to, że jest tam większa tolerancja niż tutaj.
        • xxmalinkaxx Re: Ameryka a Polska 21.12.09, 04:20
          hmm,, Moim zdaniem Ameryka jest lepsza tylko pod tym względem że ludzie się szanują są
          dla siebie bardzo mili . wink
          A dokładniej chodzi mi oto że tam jest coś takiego że obcy ludzie uśmiechają się do siebie
          pytają jak się czujesz ,,,
          a w sklepach przeważnie nie ma ochroniarzy a jak są to bardzo mili .. a u nas ?
          Patrzą na człowieka jak na jakiegoś złodzieja !? angry

W takich stanach jak : New Jersey ,, jest tak czysto że aż fajnie jest wyjść na dwór .. tam
          nikt nie chodzi po trawnikach .. jest czysto i ładnie.
          Tylko że w samym centrum Nowego Jorku jest okropnie ,, jednym słowem Syf .. na
          chodniak pełno gum uncertain

em , a jeszcze coś ....
          w Polsce jest gorsze życie , trudniejsze
          dlatego że tam jest wszystko tańsze ,, no nawet u nas benzyna jest droga.. a tam ?
          1zł 50 gr , góra 2 . 50 zł smirk
          & tam jest też wszystko szybciej ... dlaczego filmy i gry w polsce pojawiają się z rocznym
          pół rocznym opuźnieniem ?
          Bo w Stanach to już się nie sprzedaje to już jest za stare i wtedy jako wielka nowość
          pojawia się w Polsce ;/
    • kardolina ... 22.09.09, 14:51
      ja też tego nie rozumiem. rok temu to przyznam sie sama tak mowialam, ale doszlam do
      wnisoku, ze nic takieog nie ma spejclanego w Ameryce. co do historii, to jaką Ameryka ma
      historię? żadną. Stany Zjednoczone istanią zaledwie 200 może 300 lat.
      do Ameryki uciekali głownie zbóje oraz Ci gdzie nie mieli zytnio gdzie mieszkac; zadnej to to
      nie ma historii. a co wiecej Ameryka to rpkatycznie smaa glupota. nie jedna z nas
      (kotkowiczek) jest madrzejsza niz przecietny Amerykanin.
      spojrzcie teraz na Polskę. w Polsce jest dosyc wysoki poziom nauczania, możliwe iż wyższy
      niż w Amerce, co ja gadam. na bank wyzszy!
      Polacy mają bogatą historię; może się komus wydawac nudna, ale jaki Amerykanin może
      się tym pochwalic? Polska społecznie osiągnęła o wiele więcej niż Ameryka. tam co druga
      ulica jest niebezpieczna.
      • cytrusia. Re: ... 22.09.09, 14:54
        I znowu, ZAPOMNIAŁAM! xd
        W Polsce nie ma prawie żadnych fajnych
        Magazynó o modzie, nad czym ubolewam.
        No cóż, zostaje mi tylko skromna lula.pl smile
        • dolce89 Re: ... 22.09.09, 14:59
          cytrusia. napisał(a):

> I znowu, ZAPOMNIAŁAM! xd
          > W Polsce nie ma prawie żadnych fajnych
          > Magazynó o modzie, nad czym ubolewam.
          > No cóż, zostaje mi tylko skromna lula.pl smile
          W czym masz problem? Idż do Empiku, kup np. vogue lub inny magazyn poświęcony
          tematyce mody. Będziesz mieć fajny magazyn, a przy okazji nauczysz się nowych
          słów, ja tak robię..
          najlepiej jest narzekać, prawda? To nam najlepiej wychodzi.
          Tak na marginesowe, amer. magazyny o modzie do pięt nie dorastają włoskim czy
          francuskim.
          • cytrusia. Re: ... 22.09.09, 15:04
            Problem w tym, droga moja,
            że Empika w mieście nie posiadam.
            Tfu! Nie mieście, tylko marnej mieścinie wink
            • dolce89 Re: ... 22.09.09, 15:06
              cytrusia. napisał(a):

> Problem w tym, droga moja,
              > że Empika w mieście nie posiadam.
              > Tfu! Nie mieście, tylko marnej mieścinie wink
              No to kochanie, pozostanę internet. Wnioskuje, ze go masz.
            • kardolina Re: ... 22.09.09, 15:07
              naprawde nie wierzę, że uważasz, że Stany są lepsze tylko dlatego, że w Polsce nie ma
              magazynów o modzi e-.-'
              • dolce89 Re: ... 22.09.09, 15:09
                kardolina napisał(a):

> naprawde nie wierzę, że uważasz, że Stany są lepsze tylko dlatego, że w Polsce
                > nie ma
                > magazynów o modzi e-.-'
                Niestety, takie przypadki się zdarzają
      • nikt. Re: ... 22.09.09, 15:10
        no nie bądźcie śmieszni.
        Ameryka nie ma żadnej historii ? padłam. -.-
        a wojna secesyjna, chociażby, to co ?
        a bitwa pod Lexington i Concord, wojna o niepodległość Stanów Zjednoczonych ?
        a zimna wojna, wojna koreańska ? wojna wietnamska, I i II wojna w Zatoce Perskiej ?

dobrze, moze i to mniej, niż miałą ich Polska, ale czy każde państwo musi uczestniczyć w milionie wojen ? chyba nie, to lepiej dla nich.
        nie przesadzajcie, założę się, że nikt z Was o tych wojnach nie wiedział..

Stany są super, i kropka.

skąd wiecie, że każdy Amerykanin nie wie, dgzie leży Polska ? nie znacie ich, nie znacie ich poziomu nauczania, tego także nie wiecie, więc niewysnuwajcie pochopnych wniosków.

• cytrusia. Re: ... 22.09.09, 15:16
          Kardolino, nie łąska przeczytac również moich wcześniejszych postó? Bo takowe
          napisałam.
          • kardolina Re: ... 22.09.09, 17:23
            no właśnie nie łaska.
        • dolce89 Re: ... 22.09.09, 15:16
          nikt. napisał(a):

> no nie bądźcie śmieszni.
          > Ameryka nie ma żadnej historii ? padłam. -.-
          > a wojna secesyjna, chociażby, to co ?
          > a bitwa pod Lexington i Concord, wojna o niepodległość Stanów Zjednoc
          > zonych
          ?
          > a zimna wojna, wojna koreańska ? wojna wietnamska, I i
          > II wojna w Zatoce Perskiej
          ?
          >
          > dobrze, moze i to mniej, niż miałą ich Polska, ale czy każde państwo musi uczes
          > tniczyć w milionie wojen ? chyba nie, to lepiej dla nich.
          > nie przesadzajcie, założę się, że nikt z Was o tych wojnach nie wiedział..
          >
          > Stany są super, i kropka.
          >
          > skąd wiecie, że każdy Amerykanin nie wie, dgzie leży Polska ? nie znacie
          > ich, nie znacie ich poziomu nauczania, tego także nie wiecie, więc niewysnuwaj
          > cie pochopnych wniosków.
          >
          Na początku chce zaznaczyć, ze nie popieram stwierdzenia, że amer. nie ma
          żadnych historii.
          "Zimna wojna" nie była wojną nie toczyły się żadne działania militarne. Dobrze,
          ze wspomniałaś o wojnie Korektorskiej, Wietnamskiej i w zatoce wiesz chociaż
          dlaczego wybuchły? Już ci mówię z powodu ameryk. imperializmu, amerykanie
          marzyli o własnych koloniach. A niepodległość amer. zawdzięczają niektórym
          Polakom, jak większość co ten kraj osiągnął. Pozdr.
        • sysiek4444 Re: ... 22.09.09, 15:17
          Mój kochany niktuś ma racje <3
          serce
        • kardolina Re: ... 22.09.09, 17:22
          dobra, nie dosłownie nie ma.
          ale ja nadal uważam, że ta ich historia jest nizymw porównaniu z naszą. Stany mają młodą
          historię, bo istnieją ledwie dwa, może trzy stulecia. a jaką Polska ma bogatą historię. poza
          tym Amerykaninie mają w większości pochdozenie Europejskie, bo jak już to zaznaczyłam,
          nikt z tamtąd się rpawie nie wywodził, tylko wszyscy tam UCIEKALI.
          ja powiedziałam PRZECIĘTNY Amerykanin. czytanie nie boli. skąd mogę wiedziec o
          poziomie nauczania? bo o tym jest głośno, bo to widac po ich mądrach wypowiedziach.
          lubię Amerykę, ale nie wyobrażam sobie już życia tam. tam to strach wyjśc gdziekolwiek
          trochę później. mało słyszy się o rozróbach, napadach?

• vampire00 Re: ... 22.09.09, 21:07
          zgadzam się totalnie.
          może i nasi przodkowie walczyli z całych sił, aby Polska była krajem
          niepodległym, ale to nie wyklucza faktu, ze Polska jak i sami Polacy mieli w
          swojej histrie niesamowitego pecha. ok, mielismy dużo wojen: ale ile
          przegranych? byłam w Stanach prawie pół roku i nie spotkałam się z żadnymi nie
          miłymi uwagami ze strony Amerykanow. np. w Polskim sklepie wybierając drobne z
          portfela w kolejce zaczęło by się wzdychanie i przewracanie oczami. a w Ameryce?
          wszyscy stali jak stali a kasjerka cierpliwie czekała. uczyłam się takze w
          tamtejszej szkole. nie widze różnicy pomiędzy poziomem tutaj, a poziomem tam.
          jest tolerancja. niektórzy ludzie wiedzieli, ze jestem polką dlatego
          zachowywali się normalnie żadnych uszczypliwych uwag nie było [chyba, ze
          zostawiali je dla siebie, a to nie jest wykluczone], za to kiedy wróciłam do
          Polski od razu zaczęło się: ''oo, patrzcie to ta z Ameryki''. pobyt w Stanach
          wspominam bardzo, ale to bardzo miło. będę tam mieszkac, obiecuję. i nie
          dlatego, ze mają tam drogie sklepy i bogatych ludzi. dlatego, ze przez pół roku
          pokochałam ten kraj. i love NY.
        • buntowniczkaxd Re: ... 24.10.09, 11:13
          zgadzam się z nikt.

Stany rządą.! big_grin
          i nie wracajmy do przyszłości czy mieli wojny czy nie kogo to obchodzi !? ;xx
          żyjemy teraźniejszością i tym się marwmy a nie co było 100 lat temu confused

I serce USA!! kiss
    • little Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 15:55
      Ameryka ma bogatą historię, aczkolwiek nie tak jak Polska. Ale czy każdy kraj musi
      walczyć, walczyć i walczyć? A to co robili to była taktyka. Wiem, że nie uczciwa, ale
      działała.
      Co do 'głupich nastolatek' to jest tak samo jak w Polsce. Daleko nie trzeba szukać, aby
      znaleźć rozpuszczone lale.

A za co kocham tak USA? Za tolerancję, czego w Polsce nie ma. uncertain I nie wiem czy jest to
      powód do dumy z naszej strony. -_-

Racja, patriotą nie jestem.

• mileycyrus23 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 16:02
        Z Twojej wypowiedzi wynika że jesteś bardzo mądra smile Dobrze napisane.Chociaż ja jednak
        bym chciała zobaczyć jak tam jest,ale nie wielbię Ameryki xdd
        • nikt. Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 16:31
          mileycyrus23, kat musi byc mądra, skoro ma 19 lat. x D

każdy w tym wieku przecież jest mądry. ; d

oczywiście nie chcę nikogo obrazić ani oskarżać o przeciętną inteligencję, co to to nie.
          • mileycyrus23 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 16:50
            NO nie każdy w jej wikeu jest mądry.Nie znasz ludzi ?!
            Nie no joke xdd Ale ma 19 lat a niketórzy w jej wieku to tacy kretyni że szok! (bez urazy
            dla innych)

Pzdr ;**
            • katsuumi_17 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 16:52
              Dzięki dziewczyny za miłe słowa smile
            • gossip_girl13 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:27
              Aż się dziwie większości wypowiedzi. Ludzie jak ktoś w Ameryce nie był to niech nie mówi o przestępczości czy innych takich sprawach bo nie ma bladego pojęcia jak tam jest!
              Zacznę może od tego że mówmy tu o teraźniejszości, a nie przeszłości bo o takie sprawy można sie sprzeczać tylko po co? Polska ma bogatszą historię ale czy ma to jakieś skutki w teraźniejszości? Nie sądzę. Może tyle, że wielu ludzi jest uprzedzonych np. do Niemców. Tylko dlaczego? Za zbrodnie sprzed lat? Za to że ktoś miał nie pokolei w głowie? Ale dlaczego mają za to odpowiadać ludzie którzy tak naprawde nie mają z tym nic wspólnego? Poza tym mówicie o wojnach w historiach, ale czy dla was nie jest historią, np. zamach na WTC? Kiedy to tyle dzielnych strażaków i policjantów oddało swoje życie.
              Ja w Ameryce spędziłam 3 lata. Wróciłam niedawno. I czuje się różnicę. Tam jest tolerancja, to o czym już kilka osób wspominało. Nikt nie patrzy na ciebie krzywo, za to jak się ubierzesz, jakiej jesteś wiary, jaki masz kolor skóry, albo czego słuchasz. U nas ciągle na jakiś forach można przeczytać pełne nienawiści komentarze na temat jakiegoś zespołu tylko po co to ludzie piszą? Tam nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Chodziłam tam do szkoły i mimo, że na początku czułam się inna, bo pochodziłam z Polski wszyscy szybko mnie zaakceptowali. musze przyznać że pewnie nie wszędzie tak jest.
              Przestępczość? Chyba tylko w tych biedniejszych dzielnicach wielkich miast. Kiedy mieszkałam w NY wychodziłam spokojnie wieczorami do miasta, wracałam późno. Nigdy nie czułam się zagrożona bo tam nocą bardzo często tętni życie. Jest pełno ludzi.
              Amerykanie wiedzą gdzie jest Polska, wierzcie mi. Ale to że czasem my Polacy nie dajemy dobrego świadectwa o naszym kraju to tylko nasza wina. Kocham swój kraj i zawsze z chęcią będę tutaj wracać. smirk
      • kardolina Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:27
        owszem, nie ma tolerancyjności w Polsce. ale czego spodziewac się po ludziach, gdzie
        rzadko bywają ludzie innej rasy, a po Ameryce gdzie większośc populacji to ludzie innego
        koloru skóry, wyznania, bywa i że orientacji. co nie zaprzecza, ze brak wiekszej
        tolerancyjności mnie denrwuje.
        glupie nastolatki, tipsiary wszedzie sie znajdą, ale to się bierze z Ameryki.
        co do historii to nie tylko chodzi o walki. polscy królowie jakie zrobili zasługi dla kraju itd.
        czy Ameryka może się tym pochwalic? nie sądze.
        jej, na serio zmienił się mój pogląd na Amerykę xD
      • oleksandra_xd Re: Ameryka a Polska 23.09.09, 16:23
        Amerykanie może i jakiś wojen nie mają zapisanych w swojej historii tak jak
        polska, ale czy nie żyje im się teraz lepiej niż w polsce... W Ameryce każda
        rasa ludzka jest tolerowana, a u nas... uncertain Ja chciałabym tam mieszkać, moim
        zdaniem wszystko przychodzi im łatwiej.
        Przyznam to: Nienawidzę polski, najchętniej bym stąd wyjechała... Możecie
        wstawiać minusy, ale taka jest prawda. Nienawidzę swojego dennego kraju, jakim
        jest polska. I z dumom to przyznaje, choć nie wiem z czego jestem dumna: I
        serce USA!!! <333
        Bez urazy dla patriotów! kwiatkwiatkwiat
    • miley_cyrus12 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:06
      Ja chcialabym mieszkaś w Ameryce zawsze o tym mażyłamsmile. Tam jest po prostu
      super !!! wink. Tyle gwiazd !!
    • dziew993 odpwoiedz 22.09.09, 17:15
      wiesz co ja rawsze tam mowilam popatrzymy na rozwoj techniki wieszkosc dzieki
      nimi i ...edukacja u nich jest slabsza ale i tak maja wielu geniuszy i wogule
      ...ale tez spojrzymy na przestepczosc u nich jest ogromnaaa....
      Po przeczytaniu twojego artykulu zaczelam sie zastanawiac gdzie bym chciala
      mieszkac i chyba wybiore polsce xD
    • marnessa Re: ^^ trzeba być dumnym z tego co się ma 22.09.09, 17:19
      ehhh ... ja mam tak że nieraz myśle jaka to ta polska nie jest zacofana... że tu żadnej
      gwiazdy nie spotkam ^^ że chciałabym wyjechać do USA i już tu nie wracać... ale zaraz
      potem sobie myśle że nie mogłabym zostawić polski... jakoś tak mam blokadę ... nie
      mogłąbym się wyprowadzić za granicę ten kraj jest częścią mnie nie moge się z nim
      rozstać ... z drugiej strony czuję dumę z tego że tu mieszkam ... jestem dumna z tego że
      takie osiągnięcia mamy lub mieliśmy (np. siatkarze , Adam Małysz , Otylia) jak ide gdzieś w
      innym państwie to zgłową do góry jeśli ktoś mnie o nich zapyta ^^ choć czasem się za
      rodaków wstydzę ... np jestem w Austrii i na budynku taki wielki napis POLAND
      ALKOHOLAND xD albo gada se polak po ang i co drugie słowo kurw.. taki filmik na yt był
      ^^
      no to tyle ode mnie ^^
    • dakota_ Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:31
      popieram cię w 100%
    • zuaona Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 17:52
      to niezadowolenie bierze się z braki patriotyzmu w polsce. ja nie jestem partiotką.
      przyznaję się. wolałabym mieszkać chociażby w Niemczech, w narodzie, który
      wymordował połowę naszego. chodzi mi głównie o lepsze życie, możliwości, lepiej
      rozwiniętą gospodarkę.

oraz koncerty, starbucks..; q
      • kitty_emo Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:46
        Nie wiem czy wiesz,
        ale Polska należy do NATO.
        USA także...
        więc Polska musi pomagać na wojnach
        wszystkim krają należącym do NATO.
        Jeśli jakiś kraj napadł by na Polskę...
        powiedzmy Rosja na Polskę...
        To inne kraje tak samo by nam
        pomogły !

Ja kocham Stany Zjednoczone !
        Nie ważne jaką mają historię !
        Są o wiele, wiele lepsze niż Polska .

Jestem patriotką...ale bez przesady .
        W pełni zgadzam się z zuaona .

W USA nie ma takiego syfu [dosłownie i w przenośni]
        jak w Polsce !

Tam ludzie potrafią być tolerancyjni ...
        nie to co tu...Ja mam strasznie nietolerancyjną klasę!

Jestem innej wiary...i on ciągle wyzywają mnie od Jehowy.sadsad
        Nie wytrzymuję już tego psychicznie i fizycznie!
        Znęcają się nade mną codziennie !
        ...ale nie o tym teraz mowa...

W Stanach jest dużo lepsze życie.
        Uwierz mi .!

Tam aż chce się chodzić do szkoły,
        bo gimnazja, collage (czyt. koledża),
        są tam z prawdziwego zdarzenia.
        ...drużyny koszykarskie...
        ...cheerleaderki...

Baaardzo chciałabym tam mieszkać!
        Albo chociaż tam pojechać...
        ...na kilka dni. tongue_outsmile

To jest moje marzenie...
        ...mój cel...
        ..ale niestety nie do osiągnięcia.sadsad

No, ale cóż...Takie życie .

Pozdrawiam ... Paa kiss
    • madziasz Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:35
      ja tez naleze do osób które wola Ameryke od Polski jest wiele powodów dlaczego przede wszystkim dlatego ze tam sie wiecej zarabia panstwo płaci na szkole tzn uczniowie musza kupis sobie tylko zeszyty no i mundórek jak jest potrzebny i nic wiecej wogóle to w polsce nic nie ma
    • jonasofanka Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:37
      no, ale ... w Stanach są różne koncerty zagranicznych i polskich wykonawców,a u nas?!
      Wielkie góVno!
    • marielka Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:42
      Nie wiem co ludzie widzą w Ameryce. Miasta są szare, smutne i każde takie samo. Miasta "legendy" jak Las Vegas czy NY to takie nudne, zwykłe, wielkie miasta. Za nic nie chciałabym tam mieszkać. Polacy ciągle podlizują się Amerykanom i to mnie irytuje. Nie jestemy gorsi od nikogo.
      • sol Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:25
        Do Ameryki nie chcę, bo wole Polskęserce
        Zostanę przy oglądaniu amerykańskich filmów i słuchaniu amerykańskiej muzyki. smile
    • cait Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:42
      Od zawsze twierdzę ze Polska to wyjątkowy naród. ! Chodz dosc aroganck czasem to
      jednak jak już napisałas/łes my potrafilismy zrobic tyle rzeczy ! USA owszem miało
      konstytuję tak jak My ,ale to nie to samo ! Mówiąc szczerze lubię Stany ,ale jestem bardzo
      dumna z tego ze jestem narodowości polskiej ! Uwielbiam historię i w 100 % popieram
      osoby takie jak Ty !
    • mieetax33 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:43
      Noo niby jestem dumna z polski i wgl . <br />
      Ale to byloo c`n ? <br />
      no i szczerze powiem że wolałam bym mieszkać w USA .<br />
      Bo ja mieszkaam w mieście gdzie jest tylko 16 000 mieszkańców ;| a na
      przeprowadzke mama sie nie chce zgodzic ; ( <br />
      No i jak wychodze z kol. na dwór to szczerze nudy czesto są. <br />
      Bo tu nie ma co robic .<br />
      No ale cóż życiee . <br />
      Najlepsze lata przminą ; ( ..<br />
      Dobra dosyć uzalania sie nad sobą ; D
    • martysiaxx Ameryka kontra Polska xd 22.09.09, 18:43
      Mi tu pasuje.Polska to fajny i ładny kraj,chociaż prezydent Polski nie taki
      ładny i fajny xd
      Chciałabym pojechać do Ameryki ale na 2 tyg. a nie żeby już 2 lata.big_grin
      • josie120 Re: Ameryka a Polska xd 22.09.09, 18:49
        W każdym kraju są cwaniaki, rozpieszczone lalunie jak i dobrzy ludzie czy
        wegetarianie(jeśli już o fast-foodach mowa). U.S.A. jest krajem takim jak inne
        tylko ,że trochę bardziej rozwiniętym. Ja osobiście jestem tym krajem oczarowana
        ,bo podobają mi się ich :zabytki(a mają ich sporo), zróżnicowany ładny
        krajobraz, język. Dla mnie "American dreams" nie jest tylko bajką lecz jest w
        jakimś stopniu możliwe choć mało kto tego doświadcza.
        Mnie skarbie nie przekonasz ,bo jestem 100% optymistką tongue_out
    • tusia979 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:47
      tak , masz duzo racji w tym co napisalas ,i zgadzam sie z toba w 100 % i sie dziwie po co ci
      wszyscy ludzie w ameryce buduja nowe piekne domy jezeli zaraz i tak bedzie koniec
      swiata ? chore . ale z toba sie zgadzamsmile
      • michelle_ Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:48
        masz rację i zgadzam się z tobą ; 33

co nie zmienia faktu że np. w Polsce
        mało się zarabia itd. więc w pszyszłości
        chciałabym wyjechać. ale nie dlatego że
        nie lubię Polski bo jestem dumna z
        tego że jestm Polką
        .
    • domcia97 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:47
      nawet mi nie przypominajcie o ameryce!!!!! mój tata chce z nami wyjechać tam na
      parę let:...( ale wątpię, czy wyjedziemy...smile byłam tam już 1 i o jeden raz za
      dużo!sciana
    • kawa_27 Zapewne Mnie Pozabijacie, Ale... 22.09.09, 18:48
      Od 14 kwietnia będę mieszkać w USA i niestety nie mam wątpliwości, gdzie będzie
      mi lepiej. Religijni, patrioci? POLACY?! U nas wszystko jest na pokaz. I
      naprawdę, wolę żyć w materialistycznym i przyziemnym US, ale być zadbana i
      szczęśliwa, niż w katolickiej i patetycznej Polsce ginąć z głodu i wstydzić się
      za polityków idiotów ") Tak więc, Viva America!!! ^^D
      • nikoll Polska A USA 22.09.09, 18:58
        no siema ja urodziłam się w grecji i mieszkałam tam do 10 roku życia ale nigdzie nie jest
        lepiej niż w polsce > A do USA to kraj w którym jest pełono dziadostwa i w ogóle. Polska
        to zajebisty kraj i tyle wam powiemtongue_out
      • monia555 Zgadzam się.! 22.09.09, 19:34
        Ja Cię nie zabiję. Ja się z tobą zgadzam. Ja też wolę USA. Żyję się tym co
        teraz jest, a przeszłość była i minęła.
        A tam? wink
        Fajny język, ile gwiazd x3, i ogólnie ładnie tam wink Nie koniecznie mówię o
        wielkich metropoliach. Piękne plaże, śliczne widoki i cały świat przed tobą wink smirk
      • blacky Re: Zapewne Mnie Pozabijacie, Ale... 22.09.09, 20:11
        ja mieszkamw usa.. i popieram w 100%... polacy patriotyczni i religijni?? ta
        chyba z 50 lat temu... teraz to pijacy i cwaniacy...żal się aż robi... pozatym
        nawet nie mamy pomysłu na siebie, wszyscy sciągamy od innych krajów. nawet w tv
        nie ma normalnych polskich seriali bo wszytsko jest sciagniete i przerobione na
        polskie. zdecydowanie usa jest o niebo lepsze... na 1 miejscu pod wzgledem
        łatwości zycia i to sie nie zmieni.
      • emo_girl Ameryka jest spoko 23.09.09, 22:00
        JA tez mysle ze w Ameryce jest lepiej, równiez mam zamiar sie tam przprowadzic
        i prowadzic moim zdaniem normalne zycie a nie takl jak w Polsce ...
      • elen Re: Zapewne Mnie Pozabijacie, Ale... 14.08.10, 14:41
        a wiecie dlaczego tam jest łatwiej żyć? dlatego, że jeśli już ktoś za coś się
        bierze, to na maxa, całą swoją duszą i wszystkimi swoimi siłami. taniec? będzie
        trenować, pójdzie na studia taneczne, ze wszystkich sił będzie się szkolił by
        spełnić swoje marzenia. jego taniec będzie miał swój charakter, będzie intensywny.
        to tyczy się innych zawodów i pasji. nikomu tam nie przeszkadza jeśli nie
        pójdziesz na studia, tak jak u nas każdy musi je skończyć, żeby się liczyć.
    • bella...culen Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:56
      może i masz rację, ale w Polsce teraz jest kryzys, władze, ach! lepiej nawet o tym nie
      mówic, bo aż mnie głowa boli! scianaChyba każdy chcialby by slawny, a kogos z polski
      nie bądzie znal caly świat. Nasz kraj nie jest bogaty, ludzie dużo nie zarabiają.sad W USA
      można spotka kogoś sławnego(przynajmniej co 30 osoba, ale zawsze to coś)smile, a u nas
      można sobie tylko pomażyccrying
      Więc nie mów mi że Polska jest lepsza!angryBo tak nie jest(ale chciałabym w to
      wierzyc)brawo
    • olcia1995 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:59
      tsa x) tylko pomyślmy o tym jak w Polsce się żyje...
      brak pracy...ludzie biedują i tyle...
      wiem że w Ameryce też tak jest
      ale w Polsce nie ma się gdzie rozwijać
      chcesz byc aktorem to graj w jakiś tandetach
      albo tańcz na lodzie...xD
      Polska to nasza ojczyzna, tylko dlaczego tyle ludzi ogólem musi wyjeżdżać za
      granicę???
      To przykre...ale prawdziwe...niestety crying
    • demi2917 Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 18:59
      Polska jest ogólnie baardzo cofnieta e rozwoju... W USA życie jest dużo tańsze
      no i chyba ciekawsze...Bardzo podobają mis sie tam szkoly. No i Ameryka jest
      lepsza po mówią tam po angielsku wink Ja też bym chciala mieszkac w USA!!!
      • nikoll Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:01
        demi2917 napisał(a):

> Polska jest ogólnie baardzo cofnieta e rozwoju... W USA życie jest dużo tańsze
        > no i chyba ciekawsze...Bardzo podobają mis sie tam szkoly. No i Ameryka jest
        > lepsza po mówią tam po angielsku wink Ja też bym chciala mieszkac w USA!!!
        o jezu myślisz że szkoły wyglądają tam jak HSM <haha>
    • siaka93 Re: To jest Twoje zdanie... 22.09.09, 19:02
      I szanuję je . Ale przytoczyłaś teraz same najlepsze atuty Polski . A Ameryki
      same wady . Ja się nie zgadzam z Tobą. Bo efekt np. programu 'Sweet sixteen' to
      to, że Amerykanie są bogatsi [a to zdecydowanie ich atut]. To Ameryka jest
      oryginalna, to Polska odgapia typu 'Mtv: cribs' 'High School Musial' . Nigdy nie
      zapomnę tego, że urodziłam się w Polsce, ale mam zamiar mieszkać w USA, bo
      wydaje mi się, że to lepsze rozwiązanie...
      • kawa_27 No niestety ^^D 22.09.09, 19:04
        Jak to w Polsce, patrioci od siedmiu boleści ^^D
        • siaka93 Re: No niestety ^^D 22.09.09, 19:07
          Patriotom jesteś, albo nie . Ty wybierasz rząd Kaczyńskich czy nasze cudowne
          seriale . A ja wybieram USA . Jak tam jest będę oceniać po latach mieszkania
          tam. Nikt tak naprawdę tego tutaj z nas nie oceni.
          • nikt. Re: No niestety ^^D 22.09.09, 19:17
            poza tym, w Stanach przynajmniej isntnieją takie placówki jak noclegówki.
            bezdomni mogą tam przychodzić i mieszkać.
            a u nas ?
            u nas w Polsce każdy bezdomny mieskza na ulicy i jest niebezpieczny dla otoczenia.
            no tak, to prawda.

zgdzam się z siaka93.
            pozdrawiam.
            • siaka93 Re: No niestety ^^D 22.09.09, 19:20
              USA górą (;

również pozdrawiam tongue_out
            • kawa_27 Re: No niestety ^^D 22.09.09, 19:22
              nikt. napisał(a):

> poza tym, w Stanach przynajmniej isntnieją takie placówki jak noclegówki.
              > bezdomni mogą tam przychodzić i mieszkać.
              > a u nas ?
              > u nas w Polsce każdy bezdomny mieskza na ulicy i jest niebezpieczny dla otoczen
              > ia.
              > no tak, to prawda.
              >
              > zgdzam się z siaka93.
              > pozdrawiam.

Och, dziewczyny, wiecie, co to ironia?

Ja też najzupełniej się z wami zgadzam (z resztą przeczytajcie mój pierwszy post).

Sama patriotką nie jestem... Albo nie, jestem. Ale nie wobec Polski.
              • siaka93 Re: No niestety ^^D 22.09.09, 20:54
                a no nie wyczułam ironii big_grin ale ok ok . no bo taka prawda .
                pozdrokiss
            • anaj Re: No niestety ^^D 06.02.10, 13:11
              Ja myśle, że ameryka jest lepsza pod tym względem, iż są tam większe możliwości... i dlatego ludzi tam ciągnie
          • honey__ Re: No niestety ^^D 22.09.09, 19:21
            Może jeśli życie pozwoli wyjadę na dłuższy czas do stanów, jakieś kilka miesięcy, żeby zobaczyć jak tam jest naprawdę. haha, amerykański sen. nie mam nic do nich, ale czemu ich oczerniać? ich lubią. nas np. Rosja i Niemcy nielubią, przez właśnie historię. a powiedzcie, czy nie chcielibyście mniej do nauki na historii? tongue_out
            nie wiem czy zaliczam się do tych z brakiem patriotyzmu czy przeciwnie, bo nie mam nic do naszego kraju. gorzej z akcentem, `you from Poland? `.

/nie mówię o wszystkich niemcach i rosjanach, żeby nie było./
      • mia9 no comment . 22.09.09, 19:09
        doceniam to, że chciałaś nam dać do zrozumienia, że Polska jest wspaniałomyślna,
        ale ci jakoś nie wyszło. Temat od razu zwrocił moją uwagę, bo ja faktycznie
        jestem bardziej za Ameryką. Narzekam sobie na Polskę bo to nieodwołanie zacofany
        kraj!

wymieniłaś tylko to, że Polacy wygrywali duużo wojen. A ja jakoś na histori
        słyszałam co chwila o jakiejś wojnie jak mówił nauczyciel i padało pytanie:
        -"A wygraliśmy?"
        -"Nie.."

było z kilkanaście takich pytań o wojny i każde kończyło się NIE.

dzieciaki z polski musza się uczyć niepotrzebnych przedmiotów jak
        technika,muzyka,plastyka,informatyka.. Amerykanie uważają to za zbędne. Po co
        nam to do zycia ?

I gdzie masz kulturę w Polsce? Dystans do siebie, do wszystkiego!. Poczucie
        humoru w ludziach ? nie masz. ;p

a to, że wymieniłaś jakie to bogacze są w Ameryce bo naoglądałaś się "Sweet
        sixteen" to nic nie da. Nie wszyscy Amerykanie sa bogaci. A gwiazdy są
        Amerykańskie, a co to ma być złego? Polscy aktorzy też są, tylko, że Polacy nie
        potrafią nic dobrego zrobić. Film, muzyka.. Kochaj i tańcz im nie wypaliło..
        Mnie nie przekonałas i nie przekonasz. Wolę już cokolwiek - Niemcy, Kanade,
        hiszpanie, AMERYKE.. byle nie polske!;/
        • siaka93 Re: no comment . 22.09.09, 19:11
          zdecydowanie popieram, że autorce tego wątku nie poszło . chciała nas pocieszyć [?]
          • monia555 Re: no comment . 22.09.09, 19:36
            Żgadzam się wink
            USA to świat pełen przygód i całe życie przed tobą! wink A tu? No comments. ;/
        • kardolina -.-' nie mogę... 22.09.09, 20:40
          kochanie, Polacy wygrali mnóstwo wojen. myślisz, ze dlaczego mieliśmy kiedyś dosyc
          spore terytorium? czemu jesteśmy niepodległym państwem? ale nie tlyko o wojny chodzi.
          mieliśmy wielu wspaniałych rpzywódóc, któzy wiele dla Polski uczynili. Mieszko I oraz
          Bolesław Chrobry zjdenaczali nasz kraj. chocby Zygmun I Stary i Zygmunt II August
          jeszcze! za ich panowania panował `złoty wiek`.!

ucza się niepotrzenych Twoim zdaniem? o nie. bo ktoyś z tych rpzedmiotów im się przyda.
          Amerykanie uważają to za zbędne i WIĘKSZOŚc z nich to tępe nieuki! niby sa jacyś
          geniusze z Ameryki i te świetne kliniki. ok; geniusze; są tayc co się uczą. kliniki - kasa. tylko
          to. mają kasę na sprzęt to i są dobvre wyniki. ale Ty chyba nie wiesz ile Polaków wniosło
          do medycyny amerykańskiej.

chciałam też zauwazyc, że w Polsce znajdziesz o wiele WIĘCEJ mądrych, zabawnych i
          z ]dystansem do siebie ludzi, chocby nastolatków
          niż w Ameryce.
          bo tam są głównie `krejzolki zakochane w disneyu`.

nie mow mi też, że nie ma dobrych polskich aktorów. są. muzyków nie ma?! tego Ci nei
          wybaczę.
          a takie zespoły jak Dżem Myslovitz? co zapomniałaś o nich? a może uważasz, że jonas
          brothers są lepsi? -.-'
          wiec, nie mów mi, że Polska do zadupie.
          i jeszcze jedno: gdybyśmy byli bogatsi, nie bylibyśmy zacofani.
        • dolce89 Re: no comment . 22.09.09, 22:30
          mia9 napisał(a):

>
          > wymieniłaś tylko to, że Polacy wygrywali duużo wojen. A ja jakoś na histori
          > słyszałam co chwila o jakiejś wojnie jak mówił nauczyciel i padało pytanie:
          > -"A wygraliśmy?"
          > -"Nie.."
          >
          > było z kilkanaście takich pytań o wojny i każde kończyło się NIE.

> I gdzie masz kulturę w Polsce? Dystans do siebie, do wszystkiego!. Poczucie
          > humoru w ludziach ? nie masz. ;p
          >
          > a to, że wymieniłaś jakie to bogacze są w Ameryce bo naoglądałaś się "Sweet
          > sixteen" to nic nie da. Nie wszyscy Amerykanie sa bogaci. A gwiazdy są
          > Amerykańskie, a co to ma być złego? Polscy aktorzy też są, tylko, że Polacy nie
          > potrafią nic dobrego zrobić. Film, muzyka.. Kochaj i tańcz im nie wypaliło..
          > Mnie nie przekonałas i nie przekonasz. Wolę już cokolwiek - Niemcy, Kanade,
          > hiszpanie, AMERYKE.. byle nie polske!;/

Primo. Faktycznie, niewiele wojen wygraliśmy, ale nigdy nie dopuściliśmy się
          ludobójstwa jak amerykanie (np. wojna w Wietnamie, gdzie amerykanie gwałcili a
          podróżnej mordowali kobiety dla rozrywki i dostawali jeszcze za to medale.)
          Secundo. "Polscy aktorzy też są, tylko, że Polacy nie
          > potrafią nic dobrego zrobić. Film, muzyka.. " Ogladałaś jakiś film nieżależny,
          jestesmy w tym najlepsi.Mylisz się, Wajda, Zanussi, Holland, Hoffman, poeci
          Miłosz, Szymborska, Grochowiak, Herbert, Różewicz i wielu innych sławnych
          Polaków. Widać, ze szkoła "nie jest ci już do niczego potrzebna"
          tertio. Amerykanie nie są bogaci, oni są bardzo zadłużeni. Tam spłaca się
          kredyty pokoleniami.
          Quatro. największy procent w amerykańskich uniwersytetach/laboratoriach stanowią
          Polacy i ludzie ze wschodu.
          Quinto. Mam wrażenie ze cierpisz na tzw. kompleks pochodzenia. Czyż nie??
          • lady_cat Re: no comment . 14.08.10, 14:55
            autorka ' no coment ' , przepraszam za te wyrażenie, ale z ciebie jest zasrana patriotka . ty
            niczego nie rozumiesz. idź sobie do tej Ameryki, jeśli w Polsce ci nie dobrze. a myslisz, ze
            twoi dziadkowie to nie walczyli o to, byś teraz żyła w niepodległym kraju ? walczyli !
            i ty tego nawet nie doceniasz .
    • chotnick Re: Ameryka a Polska 22.09.09, 19:11
      a ja i tak wole USA ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka