Dodaj do ulubionych

Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D

02.01.10, 16:30
Hejka;*

Na poniedziałek musze mieć wymyślone opowieści dlaczego Warszawa, i Łódź nazywają się tak a nie inaczej..;/

Przykładowy początek:
Nazwa miasta "Warszawa" powstała...

prosze o pomoc..kiss
Obserwuj wątek
    • malinka.. Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:32
      Prosze pomóżcie..cryingkiss
      • myszkaa Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:34
        no ej , google nie gryzą . tongue_out
      • sysiek4444 Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:35
        Wikipedia ? ;o
        Google ? ;o

Do tego nie trzeba było użyc , wcale wyobraźni ...
        • rasberry Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:41
          No właśnie wujek Gugel z przyjemnością ci pomoże tak samo ciocia Wikipedia xD
          • tejni Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:52
            Ej no, są google, jest wikipedia. Powodzenia! xDtongue_out
        • kurczaczek_ ;-) 02.01.10, 17:22
          scared nie wiesz skąd jest nazwa Warszawa ?
          w tym momencie przeżywam szok . big_grin shock
      • madziolap.owa Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:35
        łódź - w łodzi narodził się król który nawał miasto ;PP
        wyobraźnia?
        kiss
      • malinka.. Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:36
        Pomocy.!scianasciana
      • milus Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:48
        Wiem, ze nazwa Warszawa powstała od Warsa i Sawy, więc nic innego nie przychodzi
        mi do głowy. Przeczytaj sobie na googlach tą Legendę jeśli chcesz.

A nazwa Łódż nie mam pojęcia od czego powstała, ale zawsze możesz wymyślić jakąś
        historyjkę z Łodzią. typu :

Dawno, dawno temu w Polsce mieszkała pewna biedna kobieta liczaca sobie 65 lat.
        Była ona źle traktowana przez wszystkich ludzi, a przede wszystkim przez swego
        męża. Kobieta miała jedno wielkie marzenie. Chciała ona zbudowac wielką łódź,
        którą mogłaby wypłynąć od tych wszystkich źle traktujących ją ludzi. Nie miała
        ona funduszy na zbudowanie tak wielkiego statku, lecz pomógł jej w tym pewnien
        znany młodzieniec imienien Włodzimierz. Zbudowali razem tak wielki statek, jak
        ich miasto. na tą pamiątke miasto to zostało nazwane Łodzią. powstała ona od
        łodzi i cząstki imienia Włodzimierza. wŁODZimierz. ! xD

mam nadzieję, że pomogłam. xD
    • zigii Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:35
      nie chce mi się żadnego opowiadania pisać, ale warszawa jest od warsa i sawy
      czyli jakichśtam rybaków.
      łódź? napisz, że są tam łodzie. XD
      • violet_ Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 12.01.10, 16:39
        zigii ma rację. c:
    • vanesska123 Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:39
      trzeba samemu trochę pomyśleć
    • rasberry Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:39
      ☮ElO ! xD
      Nazwa Warszawa powstała od imion rybaka warsa i syreny sawy !
      a Łódź to nie wiem słynie z łódek xD XD
      • sileny. Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:41
        ale to ma by wymyślone, czy autentyczne?

bo jeśli autentyczne to Warszawa - Wars i Sawa, a Łódź to nie wiem. ; pp
      • sophie_annabet czytanie ze zrozumieniem... 02.01.10, 16:42
        przecież to ma być wymyślone! wars i sawa to już było, trzeba wymyślić COŚ
        NOWEGO. kłania się czytanie ze zrozumieniem, bo google i wikipedia niewiele
        pomogą.
    • aivelen Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:43
      omg, ale temata ci dały do napisania. szczere wspolczucie. łódź... hmmm to może ze
      pierwsi osadnicy przybyli tam na łodziach i tak kochali żeglować ze zrobili se domki w
      kształcie łodek i jak inni ludkowie tam przybyli to stwierdzili ze to bd odpowiednia nazwa dla
      miasta? a o w-wie to może ze żyła sb jakas dziewczyna o imieniu Warszawa ( o lol) i miała
      ukochanego no ale on był bidny i wyruszył w swiat zeby zdobyc bogactwo i zeby sie z nią
      ożenic. no i szczescie mu sprzyjało, załozył osade na czesc dziewczyny nazwał ja
      warszawa a potem wrocił po nią i zyli długo i szczesliwie. haha ale żem twórca. tongue_outkiss
      • malinka.. Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:46
        aivelen- Dziekujękiss
        Chociaz ty..smile
        • milus Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:53
          Wiem, ze nazwa Warszawa powstała od Warsa i Sawy, więc nic innego nie przychodzi
          mi do głowy. Przeczytaj sobie na googlach tą Legendę jeśli chcesz.

A nazwa Łódż nie mam pojęcia od czego powstała, ale zawsze możesz wymyślić jakąś
          historyjkę z Łodzią. typu :

Dawno, dawno temu w Polsce mieszkała pewna biedna kobieta liczaca sobie 65 lat.
          Była ona źle traktowana przez wszystkich ludzi, a przede wszystkim przez swego
          męża. Kobieta miała jedno wielkie marzenie. Chciała ona zbudowac wielką łódź,
          którą mogłaby wypłynąć od tych wszystkich źle traktujących ją ludzi. Nie miała
          ona funduszy na zbudowanie tak wielkiego statku, lecz pomógł jej w tym pewnien
          znany młodzieniec imienien Włodzimierz. Zbudowali razem tak wielki statek, jak
          ich miasto. na tą pamiątke miasto to zostało nazwane Łodzią. powstała ona od
          łodzi i cząstki imienia Włodzimierza. wŁODZimierz. ! xD

mam nadzieję, że pomogłam. xD
          kiss
    • gwiazdka_97 Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:45
      takie zadania są najłatwiejsze . weź idź do mamy albo sama coś wymyśl , bo to jest łatwe
      a ja ci się tu rozpisywać nie będę . xD
    • slodkiporanek Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 16:54
      Jeśli mają być zmyślone to nazwa Łódź mogła się brać od tego, że pewną wioskę
      zaatakowały dzikie zwierzęta. Sami nie dawali sobie rady, i wytypowali jednego
      mieszkańca, by popłynął łodzią do pobliskiej osady po drugiej stronie rzeki po
      pomoc. niestety prąd porwał łódź i człowieka na niej, skazując wioskę na
      zagładę. Przy brzegu, gdzie wyrzuciło łódź wraz z martwym już mieszkańcem
      wioski, byli pewni ludzie. Zobaczyli łódź i wydrążone w drewnie nożem zdanie"
      pomóżcie wiosce ...( tu wstaw nazwę)". Ludzie pomogli, i zostali już tam,
      zmieniając nazwe na łódź, która pomogła.
    • oleksandra_xd Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 02.01.10, 17:17
      Nazywa się tak ponieważ nie wiem, pan xDktóry założył miasto miał na nazwisko
      Warszaw xddd nie no... nie wiem, może ci coś podpowiedziałam.. A Łódź.. Hmmm coś
      z łódką, np. że jak ktoś przybył do dzisiejszej łodzi, przypłyną łódką big_grin Albo
      coś, najpierw pomyśl z czym ci się wiąże nazwa miasta i złóż a będzie ok wink
    • zuza_12_ Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 03.01.10, 11:59
      eeee warszawa to z tej legędy wars i sawa a łudź może w necie poszukaj
      • zuza_12_ legenda ;P 03.01.10, 12:06
        O chłopie przezwiskiem Janusz wiemy z czternastowiecznych dokumentów, że był
        pierwszym łódzkim sołtysem, a urząd swój sprawował we wsi o nazwie Łodzią (łac. Lodzą,
        dokument z XIV wieku). Poza tym nic pewnego o tym Januszu nie wiadomo, toteż rychło
        wszedł do legendy. Zapewne nie pałał wielką miłością i posłuszeństwem do rycerskich czy
        duchownych panów z łęczyckiego grodu, skoro puścił się sam w górę rzeki Bzury na
        południe i zbiegł w puszczę.

Widać niezbyt dobrze mu się tam działo. I oto znajdujemy go w legendzie do dziś jeszcze
        powtarzanej w różnych wersjach na starych Bałutach, Widzewie i Stokach. Spotykamy
        tego pierwszego łodzianina z wiosłem w dłoni, jak przedziera się jakimś czółnem
        chybotliwym czy łodzią przez chaszcze, znacząc od czasu do czasu siekierką nadbrzeżne
        konary, by nie zmylić drogi.

U źródeł Bzury, na Rogach i Rożkach, pełno było błota i kałuż. Tylko wąski, dziki dukt
        leśny przedzielał je wówczas od nowych źródeł i drugiej rzeczki zaczynającej swój bieg już
        na późniejszych Dołach i Sikawie. Była to dzisiejsza Łódka, przed wiekami zwana po prostu
        Starą Strugą.

Janusz przeciągnął po tych błotach swą łódź dalej na południe i zachód. I znów z trudem
        odpychał się jakimś drągiem o płytkie dno owej strugi. Obowiązkowo -jak na owe czasy
        wymagano i jak głosi opowieść -miał mieć w tobołku w swej dłubance jakiś obrazek święty
        czy figurkę szczęśliwą... Dopłynął tedy do miejsca, gdzie dziś stoją stare kamienice przy
        Zgierskiej w parku Staromiejskim (dziś już rzeczka płynie w skrytym kanale). Tu Janusz
        poczuł, że jego stara ojcowska łódź jakby była pełna kamieni i dalej ruszyć nie może. Czy
        ten obrazek tak mu zaciążył, czy też, co bardziej prawdopodobne, dno się nadwerężyło
        uciążliwą jazdą i woda w łodzi przybrała; dość, że o dalszej podróży nie było już mowy,
        choć rzeka biegła jeszcze dalej na zachód.

Wyszedł więc chłop z łodzi na brzeg, wyciągnął tobołek i trochę pomedytował. Później
        przez mieliznę wyciągnął ową łódkę ku wyższemu, północnemu brzegowi. Wdrapał się na
        wzgórek, rozejrzał wokoło i nabrał otuchy. Okolica była sposobna, na zdrową! spokojną
        wyglądała. Wnet chciał sporządzić sobie szałas na nocleg, by na drugi dzień łódź
        oporządzić i próbować płynąć dalej, lecz gdy chwilę pobył na brzegu, spotkała go
        pierwsza przygoda, zaczął padać ulewny deszcz. Nie zraziło go to wcale. Ściął kilka
        grubszych gałęzi i ustawił na nich swą łódź dnem do góry. Posłużyła mu za schronienie
        przed burzą. Stała się pierwszym ludzkim dachem w tej okolicy...

Rano posłyszał Janusz głosy puszczy. Wokoło rozbrzmiewały ptasie śpiewy, słychać było
        stukanie pracowitych dzięciołów, brzęczenie dzikich pszczół. Okolica przemawiała doń
        swojsko i kusiła: ,

- ...Tu się zadomowisz, tu oporządzisz; będzie nam z sobą dobrze, żaden książę ani biskup
        czy inny wielmoża nie dostrzeże cię tu... pracę ci, choć mozolną, dam - mówiła dalej
        puszcza. - Nie poskąpię drzewa na budulec ni miodu z dzikich barci, a może czasem i tur,
        żubr lub łoś ci się trafi...

Przemówiło to do niego. Został.

Dopiero nadchodząca jesień wygnała go z domku "pod łódką". Począł ścinać kłody pod
        pierwszą własną prawdziwą chatę! A szałas z łódką jako dachem zachował potem długi
        jeszcze czas na pamiątkę swego tu przybycia. Jeszcze później związał się z jakąś
        dziewczyną z dalszych stron, być może aż z odległego o milę Widzewa...

Następne chaty już z synami i wnukami wznosił. Osiedli obok ojca i dziada na wzgórkach,
        które po wiekach Górkami Plebańskimi tu nazwano, gdyż powstał tam później drewniany
        kościółek. Niedługo, bo już w piątym pokoleniu, rozłożył się w tym miejscu kwadratem
        targowy Stary Rynek, a było to przy drogach leśnych wiodących na północ do Zgierza,
        na zachód pod Strugę, na południe do Piotrkowa i Drewnowiczów i na południowy
        wschód do Wolborza...

Minęło sto, a może dwieście lat od tamtych czasów. Dopiero przyszłe pokolenia słuchając
        opowieści gminnej - jak to ich odważny i pracowity prapradziad przedzierał się przez tę
        gęstwinę swoją mizerną łódką, która na mocy jakiegoś dziwnego uporu płynąć dalej nie
        chciała i tu nabrawszy wody w miejscu stanęła - nazwali to miejsce na wieczną pamiątkę
        po prostu Łodzią...

Mieszkańcom tej osady wydało się jednak z czasem, że to zbyt mały dowód szacunku i
        miłości dla przodków, na dodatek więc i rzekę, która była niegdyś drogą ucieczki, a stała
        się przez samotną wyprawę przodka nadzieją lepszego jutra, nazwali podobnie - Łódką...
        tongue_outtongue_outtongue_out Może coś zainspirujesz
    • pepu Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 03.01.10, 12:18
      Warszawa powstała ...od tego ze Wszar pryjechał do wsi i rozbudował ją na
      piękne miasto spotkał tez tam roślinę o nazwie Awa. zjadł ja i spłonął. z jego
      prochu powstały inne plemienia a z biegiem czasu powstałą nazwa Warszawa .

tongue_outP a Łódź jest jeszcze prostsza tongue_outsciana
      pewien człowiek o nazwie 'Dzida' przybył nad wodę. zrobił sobie z drewna łódź i
      popłyną na jezioro by łowić ryby. łowienie szło mu gładko. niestety łódź jego
      nie wytrzymała tak dużej ilości ryb.i łódź się zarwała. Dzida utonął a łódź
      została na jeziorze po kilkunastu latach człowiek zobaczył łódź Dzidy i
      postanowił się tu osiedlić i nazwać to miasto Łodzią .

nie wiem ale ja to wymyśliłam jeśli o to chodzi... raczej o to. wiec jeśli się
      nie podoba to nie przepisuj bo ja mam trochę nieprzemyślane historyjki ^^
      • msthic Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 03.01.10, 13:45
        wikipedia prawdę ci powie xd
    • ruby_ Re: Ludzi z wyobraźnią proszę o pomoc..;D 03.01.10, 13:46
      Waraszawa bo 'Wars' i 'Sawa' o tym rybaku i Syrenie co nie? x D
      a Łódź w necie poszukaj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka