Dodaj do ulubionych

Aparat fotograficzny

31.03.10, 17:28
No więc zacznijmy od tego, że zastanawiałam się nad kupnem aparatu do robienia zdjęć.
Nie jestem profesjonalistką, a raczej początkującą 'fotografką' (jeżeli tak to już można nazwać) i myślałam, że na początek idealny byłby zwykły aparat cyfrowy, ot tak, aby poćwiczyć.
I tu zaczyna się mój dylemat.

Jakie polecacie aparaty?
Jakich sami używacie?
Czy dobrze się sprawują?

Dobrze byłoby, gdybyście je mniej więcej opisali (cena, Piksele itd.)

Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • alex_twilight Re: Aparat fotograficzny 31.03.10, 17:45
      Ja osobiście mam Kodak Easyshare z1015.
      Polecam, jest świetny smile.
      ok.900 zł.
      Wygląda tak:
      https://i.zdnet.com/blogs/kodak-easyshare-z1015.jpg
    • kotek.bieberka Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 15:18
      popieram alex_twilight
      ja sama zajmuję sie fotografią i mam bardzo podobny
      • serena.x3 Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 16:20
        lustrzanka i tyle wink

może Nikon'a ?
        • katsuumi_17 Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 16:29
          Jeśli nie jest doświadczona, to lustrzanka nie jest dobrym pomysłem. Ktoś, kto nie ma
          pojęcia o aparatach, albo nie będzie umiał się nią obsługiwać (nawet po dokładnym
          przestudiowaniu instrukcji), albo od razu ją zepsuje. Kup sobie lepiej zwykłą cyfrówkę, albo
          kompakt, jaki ktoś u góry podał.
          • lilii_95 Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 17:33
            z kompaktów mogę ci polecić
            Samsunga
            ES55.
            ja go mam i używam, jest bardzo dobry. prosty w obsłudze, więc i na
            tym polu nie będzie problemów.
            • elen Re: Aparat fotograficzny 05.04.10, 00:45
              dołączam się do rady lilii, niedawno zakupiłam sb właśnie ten model. cyfrówka
              jak to cyfrówka, jednak b. dobra. łatwa w obsłudze, lekka, parę programów
              tematycznych, dobre wideo. dokupić trzeba jedynie kartę jako dodatkową pamięć i
              ewentualnie pokrowiec. teraz jest w promocji w rtv euro agd? coś takeigo,
              przypomne to napiszę
              • lilii_95 Re: Aparat fotograficzny 05.04.10, 10:32
                ja go dostałam pod choinkę, ale na allegro widziałam tą cyfrówkę po ok. 300 zł,
                może tańsza. rodzice dokupili mi jeszcze 4 GB Kingstone'a, po 50 zł chyba,
                jeżeli nie taniej. to wychodzi 350 zł. tak około. więc jak na pierwszy aparat to
                myślę, że to aż tak dużo nie jest, ale odstaje się za to dosyć dobrą jakość zdjęć.

jednym minusem jest kiepska jakość przy zbliżeniach (w mojej galerii możesz
                zobaczyć - są rozmazania), ale czego wymagamy od kompaktu.

ogólnie - na pierwszy aparat, jest na prawdę dobry.
                • elen Re: Aparat fotograficzny 05.04.10, 10:54
                  co do ceny, swój zakupiłam w RTV euro AGD ZA 299zł + 49zł za kartę Kingstona
                  4GB. wszystko w promocji. w pokrowiec nie inwestowałam.
                  z tymi zbliżeniami to różnie, mnie osobiście zadowalają swoją jakością. wczoraj
                  byłam na wyjeździe z koleżanką i wiadomo mnóstwo zdjęć porobiłyśmy. pod słońce,
                  w pełnym słońcu, zbliżenia itd. powiem, że ładnie łapie promienie słoneczne.
                  natomiast gdy stoisz tyłem do słońca i robione jest ci zdjęcie wyjdzie ono dość
                  ciemne. jednak jak na cyfrówkę w takiej cenie naprawdę działa zadowalająco.
        • panna_efron_x33 Re: Aparat fotograficzny 05.04.10, 10:21
          nie mam pojęcia ; )
          nie mam aparatu, ale chce kupic lustrzankę ; )
    • kiwi Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 17:57
      hm...sama zaczynałam od soniaka dsc-s730 , który ma 7, 2 mpx więc polecam ci coś
      z tego typu. Później jak będziesz czuła, że fotografia to twoja pasja i
      zamiłowanie kup sobie jakąś dobrą, lecz niedrogą lustrzankę.
      • aszken Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 18:15
        na początek nie polecam aparatów Sony - ta firma ma dobre telewizory itd,ale nie aparaty.
        ja posiadam Canon PowerShot A2000 IS. Naprawdę fajny. Łatwy w obsłudze , robi fajne zdjęcia i ma kilka ciekawych funkcji, a co najważniejsze - duży ekran.
        Zoom-6x
        Mega Pixele - 10

fotosmile

tył smile
    • serena.x3 Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 18:02
      https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=8119142a50&view=att&th=127ba1a165bcc3d9&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_g7hr41xh0&zw
      [Robiłam to zdjęcie na Helu]

Jak chcesz robić takie zdjęcia to raczej lustrzankę , a jeżeli znajomym/sobie
      itd. to jakąś lepszą małpkę.
      • serena.x3 Trochę za duże wyszło,więc weź "pokaż obrazek" 01.04.10, 18:02

• czarna9208 Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 18:20
      ja mam kodaka i jestem z niego bardzo zadowolona smile robi bardzo ladne zdjecia
    • jonasofanka Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 18:42
      może zacznij robić 'zdjęcia' na aparacie w telefonie ?devil piwo
      • emily. Re: Aparat fotograficzny 01.04.10, 19:01
        Do jonasofanka:
        Zdjęcia z telefonu robię już od dawna, a że aparat ma 1.3 Mega piksele, to są one raczej do bani.
        • ada_suliszewo Re: Aparat fotograficzny 02.04.10, 13:23
          A ja właśnie mam zamiar kupować lustrzankę Nikona D5000. Ponoć wyszły jakieś
          wadliwe serie. ale z tego co sie wczoraj dowiedziałam od gościa w sklepie to już
          ich nie ma. tylko że jakoś mu nie wierze. ;d polecacie ten aparat.? w sensie
          Nikona D5000 słyszałam że Nikony same w sobie są bardzo dobre. smile Pozdr. big_grin
    • nicola1313 Re: Aparat fotograficzny 02.04.10, 13:27
      Jam mam samsung koszkował 400 zły i ma 12 pikseli jest bardzo dobry tylko karte
      pamięci musisz kupić smile
      • miqusia Re: Aparat fotograficzny 02.04.10, 14:00
        Nie znam się na aparatach, nie pomogę w tej kwestii, ale
        muszę koniecznie przypomnieć, że...

ILOŚĆ MEGAPIXELI MA SIĘ NIJAK DO JAKOŚCI
    • beauty12 Re: Aparat fotograficzny 04.04.10, 17:12
      Ja bym sobie kupiła taki aparat :
      img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/977/14/93/977149343
      • beauty12 Re: Aparat fotograficzny 04.04.10, 17:13
        Ten aparat na allegro kosztuje 299 zł
    • starberry Re: Aparat fotograficzny 05.04.10, 02:35
      ja mam olympusa sp-560 uz , zdjęcia robi ładne wink hmm... to jest kompakt, dobrze się
      sprawuje jednak. ma opcję makro i super makro (co czasem ułatwia sprawę), piksele nie
      odgrywają większej roli ale jeśli chcesz wiedzieć to ma 8 mpx, zoom 18-krotny, są scenerie,
      auto , i inne opcje , więc jest w czym wybierać : )
      ja mam go już drugi rok (od wakacji) , jest dobry ; ) nie mam zamiaru go zmieniać na
      lustrzankę jeszcze długo, długo . : P
      cena ? ja swój kupiłam za granicą, więc to było dawno i w euro , teraz są tańsze, np. na
      allegro , właśnie sprawdziłam to jest jeden, za 799 zł, używany, ale myślę , że jeśli nic mu
      nie jest to możesz śmiało kupić, jak na taki aparat to myślę że cena niska smile))

pozdro big_grin
    • chewing.gum Re: Aparat fotograficzny 05.04.10, 10:43
      ja mam Nikon. znaczy moja siostra ma.nie narzeka,wręcz przeciwnie kocha ten aparat;p
      • blackcafe ; o 05.04.10, 11:02
        nie znam się za bardzo na aparatach, ale uwielbiam, a nawet kocham robić
        zdjęcia ..
        i sama mam podobną sytuację ..
        jaki aparat kupić ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka