Dodaj do ulubionych

jak można.......

12.04.10, 20:32
Jak można być tak oschłym,tak płytkim,tak nieczułym... ?
Jak można oskarżać pilota, Rosjan o spiski itp. ?
Po co wszyscy na siłę szukają winnego ?
Zawsze wszyscy szukają kozła ofiarnego....
Jakby to miało przywrócić życie tym ludziom...
Jakby to była najważniejsza rzecz w tym momencie. ..
A jak czują się najbliższe rodziny tych ofiar ?
Czy ludzie myślą,że najważniejsze teraz jest dla nich,to,kto był winien temu wypadkowi ?
A jak czuje się żona tego pilota,kiedy słyszy,jak w mediach trąbią,że to była Jego wina ?
Że to był tylko i wyłącznie wina pilota...
O tym nikt już nie pomyśli, bo był to zwykły człowiek,jak każdy inny,prawda ?
Nieważny dla zwykłych obywateli, ale ważny dla Jego rodziny, tak samo jak każdy inny
człowiek ważny dla Boga.
Jak można mówić, że Rosjanie to zaplanowali ?
Skoro to było przez nich zaplanowane,to czemu oddali śledztwu wszystkie swoje służby.
Dlaczego cały czas współpracują z Polakami , dlaczego nam pomagają ?
Dlaczego przesyłają kondolencje ?
Dlaczego przepraszają,za to,że Polacy po raz kolejny tak bardzo muszę cierpieć przez to,co
stało się na ich ziemi ?
Jak można mówić, że Tusk tego chciał ?
Jak można mówić, że życzył śmierci Prezydentowi ?
Mogli nie darzyć się wielką sympatią,mogli mieć inne poglądy polityczne,ale jak można
oskarżać kogoś o życzenie innemu śmierci ?!
Widać, że miał szacunek dla Prezydenta,zaraz po katastrofie poleciał do Smoleńska, zwołał
nadzwyczajne posiedzenie, modlił się, klękał przy grobie.
Tak samo Pan Putin i Pan Miedwiediew...
Ale ludzie są zaślepieni...
We wszystkim widzą spiski,intrygi,fałszywe intencje..
Nawet w takich momentach...
Widocznie tak miało być, tak chciał Bóg.
Więc po co oskarżać wszystkich po kolei ?
Po co szukać dziury w całym ?
Po co .......?
Obserwuj wątek
    • martyna17 Re: jak można....... 12.04.10, 20:41
      Myślę podobnie, ale ludzi nie przekonasz, że nie ma winnego.Dla nich wszystko jest za
      łatwe i za proste.Muszą szukać sensacji, żeby mieć o czym mówić...
    • bouche2 Re: jak można....... 12.04.10, 20:45
      ja już się kilka razy na ten temat wypowiadałam, więc po raz kolejny nie będę.
      jak ktoś chce to niech sobie poczyta komentarze/wypowiedzi na moim profilu.
      i oczywiście popieram, najwyższy czas schować urazę, bo Rosjanie, nowe pokolenia
      nie są niczemu winne.
    • dream_ Re: jak można....... 12.04.10, 20:49
      Niewiarygodne, że w takiej chwili nie potrafimy powstrzymać się od złośliwości...
      Stale niezadowoleni...
      Współczują nam... źle bo nieszczerze
      Nie współczują...jeszcze gorzej,bo przechodzą obok naszej tragedii obojętnie...
      Tylko na tyle nas stać ?
      Na forach,stronach internetowych każdy wytyka winnych.
      W ich roli występował już sam Prezydent,Premier,Rosja z całym sztabem rządzących,Pilot
      samolotu...lista jest bardzo długa.
      Tylko po co ?

Nie będę krytykować czyichś poglądów politycznych,bo uważam, że w tej sytuacji są
      najmniej ważne.
      Nie chcę narzucać Wam swojego zdania, chcę, żebyście powiedzieli mi,co o tym
      sądzicie...

• dream_ Re: jak można....... 12.04.10, 20:51
        @martyna17,tak masz rację. Ludzi nie przekonam. Zawsze musi być winny... Ja tak nie
        uważam, ale większość jest tego zdania.

@bouche2,czytałam Twoje wypowiedzi. Widzę, że w tej kwestii mamy takie samo zdanie c ;
    • iheartjustinb Re: jak można....... 12.04.10, 20:58
      mnie szczerze mówiąc, jak dowiedziałam się że to się stało, pierwsze przez myśl
      przeszło 'akurat teraz, dzisiaj? w takich okolicznościach? to pewnie Rosjanie' .
      ale teraz wiem, że to na pewno nie ich wina, bo gdyby to oni tego chcieli, nie
      zachowaliby się tak dobrze. przecież nie musieli. i zgadzam się, dzisiejszych
      pokoleń Rosjan nie należy winić za to, co się stało 70 lat temu, kiedy ich
      jeszcze nie było na świecie. a oskarżać pilota to już w ogóle.. tak, on na pewno
      chciał zostawić rodzinę. na pewno chciał zabić siebie i przy okazji
      najważniejsze osoby w kraju.
      • wyobraznia Re: jak można....... 12.04.10, 21:04
        gdyby to Rosjanie zaplanowali, w chwili obecnej nie byli by tak godni i mili dla Polaków,
        zachowali hołd i Bogu dziękować im za to .
        Nie doszukuję się kogo to była wina , wolę to przemilczeć i nie wiedzieć , poprostu tak
        musiało być, a tych wszystkich ludzi.. taki był ich los .
        • dream_ Re: jak można....... 12.04.10, 21:11
          Dokładnie tak.
          Nie rozumiem,czemu zawsze,wszyscy szukają winnych,
          czemu nie potrafią uszanować,że tak miało i musiało być.
          Mi nawet przez myśl nie przeszło,że to spisek Rosjan.

I macie racje, że obecnych pokoleń Rosjan nie możemy winić za to,co spotkało nas w Katyniu
          70 lat temu...
    • kardolina ja Ci powiem po co... 12.04.10, 21:08
      ... a może dlaczego. a dlatego, że ludzie nie potrafią przyjąc faktu, że wypadki
      chodzą po ludziach. zawsze starają się czyjąś winę znaleźc. dlatego tak jest.

osobiście uważam, że to był nieszczęśliwy wypadek; słaba widocznośc, złe warunki
      klimatyczne, ewentualnie błąd pilota (a takowy mógł byc).
      ale teraz to już raczej nieważne.
      • dream_ odp. ja Ci powiem po co... 12.04.10, 21:15
        @kardolina, właśnie, wypadki chodzą po ludziach.
        Nie wykluczam, że to mógł być jakiś błąd pilota, ale On też na pewno czuł dużą presję.
        I jak słusznie zauważyłaś, to już raczej nieważne.
        A przynajmniej...nie powinno być ważne.
        • dream_ wątek. 12.04.10, 21:26
          Założyłam ten wątek, bo chciałam znać Wasze zdanie na TEN temat.
          Nie ogólnie,na temat tej tragedii,tylko na temat szukania winnych na siłę.

Zdaje sobie sprawę z tego, że jest już bardzo dużo tego typu wątków, ale uważam,
          że w takiej sytuacji nie ma większego zdarzenia czy będzie ich 5 czy 10,czy jeszcze więcej.
          Wypowiadacie się na te tematy,które Was interesują,a temat tej katastrofy obecnie
          interesuje wszystkich...
          Nie natknęłam się na wątek z dyskusją na ten temat,więc go założyłam,bo czułam taką
          potrzebę, bo to obwinianie wszystkich po kolei jest dla mnie niewiarygodne...
    • slyszaca_cisze 'po prostu' 12.04.10, 21:20
      chcąc sobie całe zajście jakoś wytłumaczyć, racjonalnie, po ludzku, przyjąć jako
      fakt dokonany, jako coś na co oni nie mają wpływu.
      chociaż nie wiem, jaką ulgę przyniósłby im fakt, że to wina pilota.
      oskarżą go pośmiertnie o spowodowanie śmierci ponad 90 osób?

mnie zastanawia: po co oni wszyscy wsiadali do jednego samolotu? ten model już
      nie raz ich zawiódł. pieniędzy na samolot nie ma, a na kilkudziesięciotysięczne
      pensje dla urzędników środki się znajdują.

byli ostrzeżeni, żeby nie lądować, mówiono im, aby lądowali w Moskwie, nie wiem
      dlaczego nie posłuchali. piloci sie przecenili. ale przecież to tylko ludzie.
      • wyobraznia Re: 'po prostu' 12.04.10, 21:29
        wiecie co jest najgorsze? że wszyscy są mądrzy po wypadku . -.-
        jakie to załosne , przepraszam , ale dudnię w sobie dzisiaj tyle emocji , że szok .
        Po co wsiadali do jednego samolotu? Prawa nie nakazują , że muszą koniecznie jechać
        dwoma . Jechali jednym by było im raźniej .
        Może i byli ostrzeżeni , ale co z tego ? Nie mogli mu kazać ! Bo to był prezydent, on tu miał
        tak naprawdę władzę , poprostu mu kazać nie mogli , gdyby to był inny samolot, będź
        taki bez prezydenta kazano by im wszystkim wylądować na innym lotnisku .

Poza tym stało się, czasu nie odwrócimy ! Ta tragedia była zapisana tysiące lat temu , a
        nie z piątku na sobotę.
        Myśę, że to wszystko stało się po to, aby cały świat mógł się zjednoczyć , żeby Polska
        była znana, doceniana . By każdy wiedział,gdzie ten kraj leży. I przedewszystkim by Katyń
        nie był zapomniany!
        nie wierzycie? gdyby tak nie było , przynajmniej z tym, by Katyń nie był znany, to na
        cholerę to wszystko! kondolencje spływają z całego świata , chyba każdy już wiem co to
        Katyń , i chyba każdy, przynajmniej większość nie zapomni słowo KATYŃ .
        • slyszaca_cisze Re: 'po prostu' 12.04.10, 21:45
          super, Polska stała się sławna, bo była katastrofa samolotu., brawo.
      • slyszaca_cisze Re: 'po prostu' 12.04.10, 21:30
        były też spekulacje polaków, że to mogłaby być wina kontrolerów, no tych, co
        nakierowywali polaków na lotnisku ;]
        więc Rosjanie też mogli czuć się urażeni.
        • dream_ Re: 'po prostu' 12.04.10, 21:46
          Wyoś, zgadzam się z Tobą.
          Wszyscy są mądrzy po wypadku.
          Który normalny człowiek chciałby lecieć sam albo tylko z kilkoma znajomymi samolotem ?
          Było im raźniej, sympatyczniej, masz rację.

Za życia wszyscy wyśmiewali się z Prezydenta.
          Krytykowali Go i Jego Żonę też.
          Pani Maria zawsze była porównywana z Panią J. Kwaśniewską.
          Wszyscy mówili, że nigdy jej nie dorówna,że nie będzie taką wizytówką dla kraju jak Pani
          Kwaśniewska.
          A uważam,że w ani jednym procencie nie była od niej gorsza.
          Przede wszystkim była zupełnie inną osobą.
          Śmiali się z tych przyziemnych gestów, z okazywania sobie miłości przez Parę prezydencką.
          Nie widziałam w tym nic śmiesznego.
          I nie widzę,
          To mógł być wzór prawdziwego,kochającego się małżeństwa.
          I nie uważali tego za obciach...
          A media dopiero teraz,po Ich śmierci mówią o Nich w samych superlatywach,pokazują ich
          uczucie na zdjęciach,na zdjęciach,na których zawsze byli uśmiechnięci...
          Ale zawsze docenia się,jak wiele Ktoś znaczy,dopiero o Jego śmierci.......
    • iheartjustinb Re: jak można....... 12.04.10, 21:38
      taa, jakby wsiedli do kilku, to zaraz by ktoś krzyczał, że za 'nasze pieniądze'
      marnują je na niepotrzebne samoloty, skoro miejsce w jednym starczy dla
      wszystkich..
      • mady_ ! 12.04.10, 21:46
        po prostu ludzie muszą winą kogoś obarczyć .
        muszą znaleźć sprawcę ,
        tego , kto zawinił .
        po to aby wszystko było czyste i przejrzyste .
        ale niech sądzą według potwierdzeń i faktów
        a nie według swoich domyśleń .
        bo ten tamtemu życzył .
        ludzie już tacy są .
        we wszystkim widzą zło .
        i myślą , że każdy musi do złego przyłożyć rękę .
        ale ludzi nie przekonasz .
        z resztą gdyby ktoś umarł , zginął w takiej tragedii z Twojej rodziny
        to na pewno sama chciałabyś wiedzieć
        co jest przyczyną ich śmierci .
        zastanów się ,
        umiera twoja mama/tata .
        nie wiesz jak gdzie .
        wiesz ze w wypadku samochodowym .
        ale co dalej ?
        myslisz , ze co ?
        oni to spowodowali ,
        czy inny samochod ?
        czyja wina? sama bys szukala sprawy , żądając sprawiedliwości ,
        a teraz pytasz się dlaczego ludzie robią dochodzenie i
        zarządzają śledztwa ?

confused
        • wyobraznia Re: ! 12.04.10, 22:07
          no bo niby co , mięlilecieć 10 samolotami , aby były wypełnione 10 miejsc na 100 ?
          no ludzie , i tak by było źle , i nawet jak jednym polecieli było źle .
          jak to trudno dogodzić człowiekowi .. smutne .

nie wiem czy to było do mnie , ` coś tam , że dzięki tej tragedi polska jest sławna. Bravo `
          nie powiedziałam, że jest sławna, więc odwołaj swoje brava . Poprostu powiedziałam , że
          teraz chyba każdy będzie wiedział gdzie leży , czy jakoś tak , nie pamiętam. Bo to chore ,
          wszystko dla mnie jest teraz chore !
          Macie pojęcie, że te wydarzenie przejdzie do historii , a my będziemy mogli o tym
          opowiadać naszym dzieciom .. ? Gdy babcia mi opowiadała o II wojnie światowej , to i ja
          teraz, kiedy będę babcią , będę mogła powiedzieć o `II` Katyniu ..
          • wyobraznia jak można.... 12.04.10, 22:13
            Uroczyste obchody 70. rocznicy w Rosji
            W kwietniu 2010, w 70. rocznicę zbrodni w Rosji zorganizowano uroczyste obchody.
            Premier Rosji, Władimir Putin jeszcze w lutym osobiście zaprosił premiera Donalda Tuska
            do wspólnego uczczenia pamięci ofiar Katynia. Zaproszenie zostało przyjęte. Władimir
            Putin to pierwszy przywódca Federacji Rosyjskiej, który odwiedził Katyń i uczcił pamięć
            polskich oficerów. Przez wielu komentatorów zagranicznych fakt obchodów został uznany
            za przełomowy i mający spory wpływ na poprawę stosunków polsko-rosyjskich. Według
            gazety Wriemia Nowostiej uroczystość ta może być historycznym zwrotem w niełatwych
            relacjach między Rosją i Polską.

7 kwietnia 2010 premierzy Polski Donald Tusk i Rosji Władimir Putin wmurowali w Katyniu
            kamień węgielny pod Świątynię Zmartwychwstania Chrystusa, mającą upamiętnić
            rosyjskie ofiary stalinowskich represji spoczywające w ziemi katyńskiej. Cerkiew stanie przy
            wjeździe na teren zespołu cmentarnego, którego częścią jest też Polski Cmentarz
            Wojenny w Katyniu. Hierarchowie Kościołów prawosławnego, ewangelickiego i
            katolickiego, a także przedstawiciele muzułmanów i Żydów modlili się za ofiary.

W swoim wystąpieniu Władimir Putin powiedział:

Nie jest możliwe żyć tylko przeszłością, dlatego jesteśmy tu razem w Katyniu (...)
            Dziesięciolecia cynicznych kłamstw na temat Katynia były też zamazywaniem prawdy o
            tragicznej historii radzieckiego narodu.(...)Pamiętamy o wszystkim, rozumiejąc, że nie jest
            możliwe żyć tylko przeszłością; dlatego jesteśmy tu razem w Katyniu.(...)Nasza wspólna
            historia powinna nas zbliżać, nie mamy moralnego prawa, aby zostawiać następnym
            pokoleniom nieufność i wrogość.(...) W Europie XXI wieku nie ma innej alternatywy niż
            dobrosąsiedzkie stosunki między Polską a Rosją.

Nawiązując do zbliżającej się 65. rocznicy zwycięstwa nad hitleryzmem powiedział też, iż
            jest pewien, że wkrótce razem będziemy świętować rocznicę wielkiego zwycięstwa, w
            którym kluczową rolę odegrali żołnierze Armii Czerwonej i w której poświęciły życie setki
            tysięcy polskich żołnierzy Wojska Polskiego i Armii Krajowej.

Premier Polski podkreślał w swoim wystąpieniu, że jako Polacy chcemy pamiętać – nie
            tylko w Katyniu – o innych narodach:

Zawsze, gdy przybywali tu polscy przywódcy już w czasach wolnej Polski, pamiętali także
            o Rosjanach, którzy leżą w tej ziemi i o pochodzących z innych narodów (...)Na drodze do
            pojednania polsko-rosyjskiego postawiliśmy dwa drogowskazy: pamięć i prawdę. Oni tu są,
            patrzą, czy jesteśmy zdolni przemoc i kłamstwo zmienić w pojednanie.

Władimir Putin podkreślił:

Taka zbrodnia nigdy nie może być usprawiedliwiona, ani zrewidowana w naszym państwie.
            Zapomnienie byłoby dwulicowe, jesteśmy zobowiązani do zachowania pamięci

Po modlitwach i apelu poległych obaj premierzy złożyli kwiaty przed murem
            upamiętniającym ofiary, a następnie odegrano polski hymn. Premierzy opuścili polską
            część cmentarza i przeszli do części rosyjskiej, gdzie pochowane są ofiary Wielkiej Czystki z
            lat 30.[32]

10 kwietnia 2010 o godzinie 8:56 czasu polskiego (10:56 czasu lokalnego)[33]. Samolot
            Tu-154M, nr boczny 101[34], przewożący m.in. prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego z
            małżonką na uroczystości związane z obchodami 70. rocznicy zbrodni katyńskiej, rozbił się
            ok. 1,5 km od lotniska Smoleńsk-Siewiernyj pod Smoleńskiem, w miejscowości Pieczorsk
            [33]. Ze wstępnych ustaleń wynika, że samolot zahaczył lewym skrzydłem o drzewo lub o
            maszt naprowadzający[35] przy próbie lądowania we mgle. Katastrofy nikt nie przeżył.
            Oficjalna lista ofiar katastrofy opublikowana przez polskie Ministerstwo Spraw
            Wewnętrznych i Administracji zawiera 89 pasażerów i 7 członków załogi[36].

Europejski Trybunał Praw Człowieka
            Po wyczerpaniu możliwości sądowej rehabilitacji ofiar zbrodni katyńskiej, zgodnie z
            zapowiedziami krewni zamordowanych zwrócili się z tą sprawą do Europejskiego Trybunału
            Praw Człowieka w Strasburgu, który w styczniu 2009 roku zażądał dostarczenia mu
            postanowienia moskiewskiej prokuratury wojskowej o umorzeniu postępowania[37].

Boże [*] jak to czytam , płakać mi się chce . muszę się trzymać .. jutro mam z
            tego sprawdzian .. tylko, żebym sie nie popłakała .. [*]

żródło - wikipedia .
    • messalina Re: jak można....... 12.04.10, 22:13
      Dlatego, ze czlowiek z natury szuka przyczyn czegos, co mialo jakies znaczenie dla niemal
      wszystkich ludzi.

Ave.
    • kari17 Re: jak można....... 12.04.10, 22:16
      Zachowują się tak "szlachetnie", żebyśmy nie zauważyli różnicy. Muszą udawać miłych i
      przejętych, żeby nic nie wyszło na jaw ( oczywiście mam na mysli tylko Rząd Rosyjski). Ja
      tam nie wierzę w ich zagrania, przez zbrodnię katyńską nie wierzę w ich żadne "dobre czyny".
      • wyobraznia Re: jak można....... 12.04.10, 22:24
        kari17 napisał(a):

> Zachowują się tak "szlachetnie", żebyśmy nie zauważyli różnicy. Muszą udawać mi
        > łych i
        > przejętych, żeby nic nie wyszło na jaw ( oczywiście mam na mysli tylko Rząd Ros
        > yjski). Ja
        > tam nie wierzę w ich zagrania, przez zbrodnię katyńską nie wierzę w ich żadne "
        > dobre czyny".

jeju , dziewczyno co ty gadasz ?! masz wgl świadomośc tego co piszesz?! myślę, że nie .
        Gdyby Rosja chciaa, aby cała Polska zginęła , zamordowali bynas już dawno , a teraz ,gdy
        praktycznie `nie mamy nikogo w państwie` zaatakowali ! I co z tego, że 70 lat temu
        popęłnili taki czyn ? Teraz nas publicznie przepraszają , ogarnij ! Włącz tv . nie mam
        pojęcia jak do takich ludzi przemawiać . Mamy czas do jednoczenia się , a tacy ludzie jak ty
        stoją nam na drodze. -.-
    • dream_ @mandy 12.04.10, 22:22
      Gdybym znalazła się w takiej sytuacji nie chciałabym, żeby każdy każdego wytykał
      palcami i mówił, że to jego wina.
      To okropne.
      Ja się nie dziwię, że robią śledztwo, bo zawsze jest przeprowadzane śledztwo po
      wypadkach, chyba mnie źle zrozumiałaś -. -
      A jak ty byś się czuła gdyby twojego zmarłego męża w mediach, w prasie winili za
      śmierć 96 osób ?
      Jak byś się czuła gdybyś codziennie musiała wysłuchiwać, że to WINA PILOTA,
      który był twoim mężem,dajmy na to. Który miał przed sobą całe życie.. Który miał
      dzieci, rodzinę.. ?

*W tej sytuacji sugerowałam się obecną sytuacją żony pilota tego samolotu.
      Chociaż i tak nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak wielki ból i cierpienie
      musi teraz znosić.
      • wyobraznia Re: @mandy 12.04.10, 22:29
        aha , i zapomniałam dodać, że tak Wam wielce źle , postawcie się w sytuacji tych ludzi ,
        którzy zginęli w tej tragedii tak naprawdę za ojczyznę. Wyobrazcie sobie, że wasz tata
        poleciał, i już nie wrócił . Miło Wam ? - wątpię .
        Albo gdyby Wasi rodzice byli tacy wielce mądrzy , mówię to z pełnym wyrazem szacunku
        dla wszyskich, byli by prezydentem i I damą , zgineliby , to co ? nie opłakiwalibyście ich?
        poprostu tak normalnie byście się zachowywali ? no właśnie -.- odrbina szacunku na złe
        Wam nie wyjdzie
    • yourbadream normalnie 12.04.10, 22:28
      Po to, aby uniknąć takich wypadków w przyszłości.
      Ewidentnie zawaliła pogoda i decyzja pilota, oraz fakt, że to była latająca kupa
      złomu po remoncie, która nadawała się jedynie do muzeum.

Ja bym chciała widzieć, za co moi bliscy zginęli, ale nie chciałabym, aby mi
      ciągle o tym przypominano, w gazetach, w telewizji, to jest wszędzie.

Teorie spiskowe Rosjan są idiotyczne. Nie są skończonymi debilami, aby coś
      takiego robić, w takim momencie.

Osobiście uważam, że Tusk z Kaczyńskim się lubią.

Bóg tak chciał?! O czym ty piszesz?! Właśnie ty kogoś obwiniłaś na siłę! Nie
      mówmy źle o pilocie, o Rosjanach itd., rzućmy to na Boga. Najłatwiej!
      • wyobraznia @yourbadream 12.04.10, 22:31
        Przecież ona nkogo nie obwinia ! Wszystko co się dzieje , w końcu setki , miliony lat temu
        było `zapisane` przez Boga ! TAK MIAŁO BYĆ !

a samolot zgodnie z procedurami mógł latać jeszcze 6 lat ! I nie był to złom , tylko
        samolot piewszych klas , najlepiej wyposażny , po remoncie!
        • dream_ @yourbadream 12.04.10, 22:38
          Przepraszam bardzo, jak ty możesz tak mówić ? !
          Że ja zwalam winę na Boga ? !
          I kto tu na kogo zwala winę, weź się zastanów ! ! !

Mi chodziło o to, że Bóg musiał mieć w tym jakiś swój cel i Jego decyzje są
          niepodważalne, więc jak możesz mówić, że ja obwiniam o ten wypadek Boga ? !
          Weź się zastanów ! !

I nie była to bezpośrednia i wyłączna wina pilota !
          On też z pewnością czuł dużą presję.
          A samolot nie był złomem !

• dream_ Re: @yourbadream i jeszcze coś do ciebie. 12.04.10, 22:41
            "Po to,aby uniknąć takich wypadków w przyszłości (...) "

A przepraszam, co da na przyszłość to, że na przykład teraz, całą winą obarczą
            Pilota ? !
            No Ten pilot już nigdy więcej nie poleci samolotem, nie będzie sterował, bo sam
            też zginął !
            Ale to nie znaczy, że za parę lat jakiś inny pilot i inni ludzie na świecie nie
            zginą w katastrofie jakiegoś samolotu .
            I co tu pomaga w uniknięciu takich wypadków w przyszłości ?
            • wyobraznia Re: @yourbadream i jeszcze coś do ciebie. 12.04.10, 22:44
              dream- dokładnie , też się wkurzyłam ..

oh , goodnight . see you tomorrow ..
              • dream_ Re: @yourbadream i jeszcze coś do ciebie. 12.04.10, 22:47
                wyoś, ja tak samo devil

też mykam.

dobranoc, jutro będę. wieczorem.
            • yourbadream Re: @yourbadream i jeszcze coś do ciebie. 12.04.10, 22:50
              Właśnie, że obwiniasz. Piszesz, że może Bóg tak chciał. A wcale tak nie jest.

Nie napisałam, że to była tylko wina pilota.

Inni piloci się mogą czegoś nauczyć! Pilot nie posłuchał kontrolera, nadal
              próbował tam lądować. Wiadomość dla innych pilotów: nie upieraj się, słuchaj
              ludzi z wieży.
              • yourbadream Re: @yourbadream i jeszcze coś do ciebie. 12.04.10, 22:55
                Dodam, że nie napisałam też nigdzie, że nie szukam winnych, bo coś na pewno
                zawiniło. Musiało, inaczej by do tego nie doszło.
                Wytknęłam ci tylko to, co ty napisałaś. Piszesz po co szukać winnych, a na samym
                końcu "widocznie Bóg tak chciał". To też jest zwalanie winny. Naucz się pisać i
                czytać ze zrozumieniem.
                • lady_cat @yourbadream 13.04.10, 16:57
                  u mnie w sql pani ucząca religi powiedziała tak :
                  ' nie ma sensu obwiniać rosjan, czy innych ludzi. stało się tak, bo Bóg tak chciał. na
                  każdego z nas przyjdzie czas, kiedy pozegna się z tym światem . '
        • yourbadream Re: @wyobraznia 12.04.10, 22:48
          Niby co Bóg zapisał?! Nie pisz takich głupot.

Od lat się mówi, że samoloty powinny być wymienione. Remontowane to nie to samo
          co nowe.
          Zgodnie z procedurami mógł? Co z tego? W za ciasnych butach mogę jeszcze chodzi
          ze dwa miesiące, czy to oznacza, że mam się w nich męczyć?
    • wampirekxd Re: ciężko jest odpowiedzieć na takie pytania.... 12.04.10, 22:55
      Nie wiem... Być może takie szukanie dziury w całym leży po prostu w ludzkiej naturze. Dla
      mnie jest to nie do pojęcia, ale wydaje mi się, że człowiek w obliczu takiej tragedii nie myśli
      racjonalnie, chce dostać odpowiedź na pytanie "dlaczego?", które nasuwa się bardzo często i
      możliwe, że stąd pojawiają się takie trudne do przyjęcia spekulacje. Tak ja to sobie tłumaczę -
      a w każdym razie staram się sobie tłumaczyć.
      • yourbadream Re: ciężko jest odpowiedzieć na takie pytania.... 12.04.10, 23:00
        Oczywiście, że to leży w ludzkiej naturze.
        Pierwsze pytanie w każdej sytuacji jest: dlaczego, za co ja, czemu tak.
        Nieważne, czy coś dobrego nam się przytrafiło, czy złego. Chcemy wiedzieć.
      • dream_ Re: ciężko jest odpowiedzieć na takie pytania.... 12.04.10, 23:06
        @yourbaddream, ja napisałam, "Widocznie Bóg tak chciał". Bóg zawsze ma jakieś
        powody, żeby coś zrobić.
        Widocznie miał w tym jakiś swój ukryty cel,którego my najwyraźniej nie musimy znać.
        To ty naucz się czytać ze zrozumieniem, bo wszyscy zrozumieli normalnie,tylko ty
        inaczej, więc chyba ja to normalnie i poprawnie napisałam.

I nie wmawiaj mi, że ja OBWINIAM Boga ! ! ! !
        • dream_ Re: ciężko jest odpowiedzieć na takie pytania.... 12.04.10, 23:08
          Zgadzam się z tobą @wampirekxd.
          To najwidoczniej leży w ludzkiej naturze.

A teraz, dobranoc, ja już idę.
          Do jutra.
        • yourbadream Re: ciężko jest odpowiedzieć na takie pytania.... 13.04.10, 12:16
          Gdzie niby Boga nie obwiniasz?
          To tak jakbyś napisała "Widocznie pilot tak chciał. Pitol zawsze ma jakieś
          powody, żeby coś zrobić". To jest to samo. A Bóg niczego takiego nie chciał. On
          nie chce niczyjej śmierci, a ty Mu kolejne przypisujesz, bo "widocznie tak chciał".
    • trufla Re: jak można....... 13.04.10, 07:54
      Niektórzy ludzie mają taką naturę, że zwalają na innych... Po prostu. Mnie osobiście
      bardzo to wkurza...
      • theend Polacy... 13.04.10, 08:39
        Podobno piloci chcieli wylądować gdzieś indziej, tylko Lech Kaczyński nie
        chciał się spóźnić na uroczystość. I to wszystko.

Ale, to nie jest teraz ważne. Ważne jest to, aby każdy Polak
        zastanowił się nad swoim życiem. Poprawił coś w nim. Nie zapomnijmy o
        tej tragedii, tak jak niektórzy zapomnieli o Janie Pawle II, nawet w
        Jego rocznicę...

Wieczny odpoczynek. Racz im dać Panie, a światłość wiekuista niechaj im
        świeci, na wieki wieków. Amen.
    • taylor_ Re: jak można....... 13.04.10, 08:35
      ` też tego nie rozumiem.
      wczoraj jak szłam z moją 'koleżanką' do
      szkoły to zaraz pierwsze słowa:
      - słyszałaś o tej tragedii?
      no i ja mówię, że rosjanie bardzo ładnie się zachowali i nawet
      premier putin, a ona tak dziwnie na mnie spojrzała i mówi:
      - co?! przecież to przez nich samolot się rozbił! podłożyli jakąś
      bombę. czytałam na jakimś forum, że putin dzwonił do tuska i
      powiedział "zadanie wykonane" o,o
      jeezu. pomyślałam: weź skończ idiotko i puknij się w łeb!
      matko! ale się wtedy we mnie zagotowało. to szczyt idiotyzmu!
      • mady_ dream_ 13.04.10, 15:34
        "Po co wszyscy na siłę szukają winnego ?
        Zawsze wszyscy szukają kozła ofiarnego....
        Jakby to miało przywrócić życie tym ludziom...
        Jakby to była najważniejsza rzecz w tym momencie. .. "

po to szukają na siłę , aby dowiedzieć się kto był sprawcą .
        jak już to wcześniej pisałam ,
        nie będę się powtarzać . -.-

`na przyszłość jak zwracasz się do kogoś to przepisz jego nick właściwie .
        jestem mady_ a nie "mandy_" tongue_out
        • dream_ *mandy_ 13.04.10, 16:35
          Ok. Ja nie chcę się kłócić w końcu możesz mieć inne zdanie na ten temat.
          Po prostu dla mnie nie jest to aż tak ważne.

Przepraszam bardzo,jeśli uraziłam cię tym, że nie zrobiłam podłogi przy twoim nicku.
          Nie zauważyłam.
          Zdarza się.
    • cherryxbomb Setny wątek o tym samym 13.04.10, 16:48
    • lady_cat jak można....... 13.04.10, 16:53
      też zadaję sobie te pytania .
      no własnie... jak można ?
      po co zrzucają to na rosjan, po co mówią, ze bd. III wojna światowa, gdzie
      napadnie na nas Ameryka lub Rosja ! ?
      jak można być tak głupim ?
      Rosja wszystko zrobiła by nam pomóc, amerykanie też. przecież w ameryce jest barack
      obama, która w życiu nie dopuściłby do jakiejkolwiek wojny ! on walczy o pokój !
    • scarletrose Re: jak można....... 13.04.10, 17:03
      Jak można? Cóż, najwyraźniej można. Mnie też to dobija, szczególnie oczernianie
      Rosjan, jakoby byli winni katastrofie (tak, może Putin specjalnie zasadził
      drzewko, a Tusk jeszcze śrubki poodkręcał w samolocie, co? -.-) W Wyborczej była
      ostatnio przytoczona wypowiedź ojca Rydzyka - cholera, facet jest chory na
      umyśle. Na dodatek były jeszcze słowa jakiegoś księdza (księdza, który powinien
      mówić ludziom, by się łączyli w tak trudnych chwilach), że niee, że pan
      Komorowski głupoty gada, że w obliczu tej tragedii powinniśmy zapomnieć o
      wszelkich podziałach.
      Taak, świat zdecydowanie schodzi na psy.
    • chmurka_ a jak nie wierzę w Boga, to cio? ;( 13.04.10, 17:11
      dla mnie ta tragedia staje się już dosłownym cyrkiem.
      jak zobaczyłam ten temat "jak radzić sobie po tragedii" to myślałam, że padnę.
      OK, tragedia. zginęli politycy, ważne osobistości w naszym kraju. to jest
      straszne, owszem. żałoba narodowa, kondolencje, OK, nie ma sprawy. ale te
      wszystkie fotki na naszej-klasie, artykuły na dosłownie każdym portalu, często
      udawanie, że jest się kompletnie pogrążonym w żałobie, że pan prezydent i pani
      prezydentowa byli takimi śmakimi i owymi ludźmi.

ludzie, czy to już na pewno jest wspominanie o tych ludziach, czy istny CYRK?
      szkoda, że nikt z was nie pisał o tym, że pan prezydent kochał zwierzęta, był
      miły, wspaniały wcześniej. ja nigdy nie darzyłam jego poglądów sympatią, ale
      przykro mi jest. nie dlatego, że byli politykami, ale ludźmi. mieli rodziny, w
      większości całe życie przed sobą. ale nie zamierzam dodawać fotek na eNkAaa ;**,
      pisać zniczów. nie lepiej przeżyć żałobę w sobie, bez tego całego zamieszania,
      obwiniania pilotów, Rosjanów, Tuska, Putina i kogo tam jeszcze.

szkoda, że nikt nie pisze miliona artykułów, nie jest pogrążony w takiej
      żałobie, kiedy spadnie samolot z powiedzmy 400 osobami, zatonie statek z 1000
      osób. nikt z nas nie odczuwa tego chyba tak, jak tą tragedię...
    • xprincess nie wiem . 13.04.10, 20:27
      www.kotek.pl/forum/02,3006,110005758,110005758,Stracic_i_odzyskac_.html
      jeżeli możesz - wejdź .
    • ehe_ Re: jak można....... 13.04.10, 20:45
      jak można w jednym zdaniu pisać tyle kropek..................?
    • katsuumi_17 Re: jak można....... 13.04.10, 20:55
      Bo ludzie dalej wierzą w stereotypy. Tak zostało im wpojone- że Niemcy i Rosjanie są źli. To
      nieodpowiednie podejście- obecni mieszkańcy Rosji nie mają (poza korzeniami) nic
      wspólnego z Sowietami, którzy zgotowali nam Katyń. Co gorsza- wielu z nich nawet nie
      jest świadoma, dlaczego Polacy tak ich nienawidzą, bo do niedawna większość Rosjan
      myślała, że to Niemcy popełnili zbrodnię Katyńską.
      Otwórzmy się wreszcie na innych. Nie wolno zapominać o tym, co zrobił nam naród
      Rosyjski, ale nie wolno nam również w obecnym pokoleniu Rosjan szukać winnych Drugiej
      Wojny Światowej i nienawidzić ich za coś, co robili nie oni, a ich przodkowie.
      • dream_ Re: jak można....... 13.04.10, 21:27
        @cherryxbomb - napisałam o tym
        tutaj.

@lady_cat - jestem tego samego zdania < 3

@chmurka_ -no wiesz, dla mnie to nie jest CYRK, jak to powiedziałaś. Nie
        nazwałabym tego w ten sposób. Nie przeszkadzają mi wirtualne znicze ani wstawianie zdjęć
        z czarną wstążką albo flagi z kirem. Dla mnie oznacza to,że w internecie też chcą wyrazić sój
        szacunek,ale nie oznacza to,że w domach się nie modlą...

@ehe_ -jak widzisz można.

@katsuumi_17 - w 100 % się z Tobą zgadzam.
    • pauliska1212 Re: jak można....... 13.04.10, 21:32
      taki już nasz naród.

Polacy poprostu MUSZĄ zwalić na kogoś winę, bo by nie istnieli, choć i tak każdy wie, że
      winne temu wszystkiemu były złe warunki pogodowe.

[*]
      • bgirl Re: jak można....... 13.04.10, 21:45
        Taka polska mentalność...
        ludzie g.. co wiedzą i sie wypowiadaja, taa jasne źli rosjanie to zaplanowali a zły pan Tusk sie teraz cieszy.. BZDURY!
        krew mnie zalewa jak widze, ze ludzie piszą komentarze typu "to bylo zaplanowane! na pewno, no bo niby czemu samolot lecial by tak nisko ktoś w nim coś majstrowal!"

zgadzam sie z Tobą w 100% !

Tak się własnie zastanawiam po co ludzie to robią.. to głupota, stereotypowe myślenie czy moze złośliwość ?
    • momo. Re: jak można....... 13.04.10, 21:46
      Ludzie próbują na siłę szukać winnych. Tak już niestety jest.
      Że to wina pilota? Owszem, może sam chciał lądować na lotnisku w Smoleńsku, ale nie
      wierzę, że była to jego samodzielna decyzja. Samolot był spóźniony, pewnie ktoś
      powiedział coś w stylu "Nie wybrzydzajmy i tak jesteśmy już spóźnieni, jak będziemy
      lądować (np) w Moskwie, to zanim dotrzemy to minie kupa czasu", więc właśnie-presja
      czasu.
      Rosjanie? Niestety, większość Polaków mówiąc "Rosja" myśli "Katyń" i to naprawdę musi
      być bolesne dla Rosjan- już drugi raz ich ziemia zabrała polską elitę. W wiadomościach,
      kiedy słuchałam opini różnych mieszkańców dużo z nich mówiła "Przepraszamy Polskę...".
      Jakoś trudno mi uwierzyć, że Rosjanie chcieliby tej katastrofy, jacykolwiek są. No bo jaki
      by to miało cel? Osłabić Polskę? Ale po co się pytam? Przecież na nas nie napadną, mamy
      XXI wiek, tyle państw nam współczuje, że Rosjanie muszą być świadomi tego, że ktoś by
      nam pomógł. Jeżeli już musimy założyć, że to było zamierzone w co absolutnie nie wierzę.
      Przecież Stalina już dawno nie ma, ludzie kochani.
      Nie wiem czy ktokolwiek zwrócił na to uwagę, ale kiedy trumna z ciałem pana
      Kaczyńskiego przyleciała do Polski i wiadomo podchodziła rodzina, potem politycy to
      premier jako jedyny pokłonił się rodzinie, patrz: oddał im hołd. Zresztą jak dla mnie
      wydawał się poruszony. Może jestem naiwna, ale kurczę przecież to człowiek! To, że ludzie
      są wrogami politycznymi nie znaczy, że muszą temu drugiemu życzyć śmierci.
      • dream_ Re: jak można....... 13.04.10, 21:58
        @momo.
        No to ja widocznie też jestem naiwna. Za życia o wszystko czepiali się Pana Kaczyńskiego.
        Wszystko robił źle. Teraz po śmierci Pana Prezydenta będą się doszukiwać spisku Tuska z
        Putinem itp. Teraz to Tusk jest ten zły.... Bo poleciał zaraz na miejsce wypadku, bo złożył
        kondolencje rodzinom i najbliższym ofiar, modlił się za nich, jak powiedziałaś oddał hołd
        rodzinie prezydenta... Czy właśnie dlatego ? Nie rozumiem...

Poza tym, uważam,że media, dziennikarze wszystko koloryzują.
        Przekręcają informacje etc.
        I ja to nie wiem, czy ta 'wojna' Kaczyńskiego i Tuska też nie była koloryzowana, ale to tylko
        moje przemyślenia...
        • wyobraznia Re: jak można....... 14.04.10, 14:56
          YBD @ - chyba nie masz pojęcia, o czym mówię , ale cóż ..
          a czy ktoś CI każe chdzić w zaciasnych butach ? nie rozumiem , po co , i do czego zmierza
          twoja przenośnia. Samolot był sprawny , tyle Ci powiem . -.-
          • niepozorna ...... 14.04.10, 15:09
            ja mysle że powinnismy sie wspierac teraz nawet przez neta ale z reszta sie
            zgadzam kiss
            • durex_ durex wszechwiedzący! 14.04.10, 19:41
              wszechwiedzący durex_ wam odpowie!
              Ludzie mają bujną wyobraźnie,dlatego wymyślają różne spiski itp.
              ale czym był by świat bez tych paru mało inteligentnych ludzi?!
              Właśnie, nie mielibyśmy się czego czepiać!
              Ludzie tak gadają,bo nie wiedza co teraz przezywają wszystkie rodziny zmarłych.
              ale nie martw sie droga dream_ popieram Cię w 89,5 %!
              • dream_ Re: durex wszechwiedzący! 14.04.10, 22:24
                @wyoś, ja już nawet nie bawię się w tłumaczenie yourbaddream,o co mi chodzi.
                -. -

@durex_ ,ja sie nie martwię, tylko zastanawiam, ale po części też się z tobą zgadzam ; ]
                • wyobraznia Re: durex wszechwiedzący! 15.04.10, 09:15
                  @dream , ja też już nie . XD mów do słupa, a słup swoje . : ) ( miałam się gorzej
                  wysłowić,ale nie chcę być nie miła. )
                  • dream_ @wyoś < 3 15.04.10, 17:55
                    Świetnie to ujęłaś ; *
                    Domyślam się, że nie chciałaś gorzej, bo Ty jesteś taka kulturalna ; qq
                  • yourbadream @dream 22.04.10, 18:19
                    Przenośnia miała na celu pokazanie, że to co uznaje się za sprawne nie zawsze
                    powinno być w użytku. Tak też było z tym samolotem. Od kilku lat posłowie
                    starają się kupić sobie nową flotę, bo ta jest do wymiany. Myślisz, że bez
                    powodu chcieli? Teraz mają idealny powód.
    • honeybunnyx333 Przeczytać! 15.04.10, 18:00
      nie będę tego czytać, bo mi się nie chce. ... ;d
      dwa pierwsze zdania przeczytałam, i ... mam dość wątków o tym.!
      Zostawcie tą całą sprawę w spokoju, stało się... stało.
      Wystarczy trzymać to w sercu i pamiętać, a nie tysiąc pięćset sto dziewięćset
      razy rozważać ten temat, przecież to niczego nie zmieni.
      • variablee Re: Przeczytać! 15.04.10, 18:03
        Polacy to tacy ludzie którzy szukają całego w dziurze.

Teraz ludzie mówią, że to wina Rosji itp. kłócą się właściwie o byle co...

Inni poza Polską patrzą się na nas, że to jednoczenie i w ogóle to jedna wielka lipa... .
        My sami pokazujemy, że szukamy sensacji.

Najlepiej według niektórych by było, żeby co tydzień była jakaś katastrofa... .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka