messalina 08.05.10, 19:12 Chcialabym poznac wasze zdanie. Ave. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princess132 Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:20 na pewno nie odwaga. tchórzostwo? nie wiem, na pewno ucieczka, aczkolwiek to musi stwierdzić osoba która się zabiła, ale nie może, bo już nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuri Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:22 "Samobójca wcale nie jest tchórzem. Tylko on ma odwagę zrobić to, czego my tak bardzo się boimy." Jednak ten temat budzi we pewne kontrowersje. Nie wiem, mam mętlik w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
po_ziomka97 Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:53 Z jednej strony tchórzostwo, bo dzięki temu uciekamy od problemów, zamiast stawic im czoła. Odwaga także, bo ja NEVER nie odważyła bym sie zaaabic ! Odpowiedz Link Zgłoś
brook Ani to ani to tylko... 14.05.10, 15:55 idiotyzm oraz egoizm... tak jest według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
black_lena Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:27 Tchórzostwo. Trudniej jest żyć na tym popierdolonym świecie i zmagać się codziennie z problemami i takimi tam innymi. Chcesz je popełnić? Odpowiedz Link Zgłoś
princess132 Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:31 na pewno nie, osoba, która chce się zabić chyba ma w dupie opinię innych xd Odpowiedz Link Zgłoś
messalina . 08.05.10, 21:54 Nie, nie zamierzam sie zabijac. Absolutnie nie. Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
squash Tchórzostwo. 08.05.10, 19:33 Odwagą jest codzienna walka z przeciwnościami losu, z piętrzącymi się problemami, stawianie im czoła. Łańcuch samobójstwa wygląda zazwyczaj tak : za dużo problemów/problem mnie przerasta -> nie mam siły walczyć -> zabiję się, będę mieć spokój -> samobójstwo Stąd wnioskuję, że samobójstwo to zwyczajne machnięcie białą flagą - poddaję się, życie wygrało, a teraz żegnajcie. Jasne, żeby się zabić również potrzebny jest jakiś rodzaj "odwagi", nie każdy potrafi się powiesić/przeciąć tętnicę/zrobić coś jeszcze gorszego, ale samobójca traktuje morderstwo siebie jako łatwiejszą drogę. Podsumowując - tchórzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_xddee tchórzostwo 08.05.10, 19:39 Tchórzostwo jak nic. Słuchajcie to tak jabyście napluli Bogu w twarz. Samobójcy mówią: nie jestem już nikomu potrzeby, straciłem prace, wpadłem w alkoholizm. To nie prawda że nie sa nikomu potrzebni! A wiecie ile dzieci głoduje w Afryce?! Mogliby wysłać chociaż tego sms'a za 2,44 zł i już byliby komuś potrzebni. Samobójstwo to grzech. Bóg dał Ci życie Własnie TOBIE. A ty się go pozbywasz. Zawsze jest jakieś wyjście z każdej sytuacji. A samobójstwo jest tylko zamknięciem sobie tych dróg. I uważam że to straszne tchórzostwo i grzech. Plujesz Bogu w twarz i tyle. A swoją drogą dobry wątek może ktoś jeszcze sie wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikajb Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:38 Tchórzostwo. Przed życiem. Nie chce mi się więcej pisać ;| Odpowiedz Link Zgłoś
unborn_ Samobójstwo - tchorzóstwo czy odwaga? 08.05.10, 19:40 tchórzostwo. człowiek nie radzi sobie z przerastającymi go problemami i woli pójść do nieba, niż wszystko sobie poukładać, uporządkować. Odpowiedz Link Zgłoś
kamui Re: Samobójstwo - tchorzóstwo czy odwaga? 08.05.10, 19:43 Ale przecież są osoby, które to zrobiły lub chcą zrobić a są niewierzący. Więc dla nich nieba nie ma. I myślę, że to tchórzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka227 Re: Samobójstwo - tchorzóstwo czy odwaga? 08.05.10, 19:50 Patrząc tak bez namysłu to tchórzostwo i głupota. Nie jest łatwo żyć ale inni by dali wszytsko za życie np chorzy na raka a my możemy je miec a dobrowolnie tracimy. Ale patrząc w głębiej... Ja kiedys chiałam przedawkować ale właśnie się bałam dlatego tego nie zrobiłam. Żeby popełnic samobójstwo tez trzeba miec odwage. Jeśli inni tylko czekaja na twoją śmierć i naprawde juz ci nic nie pomoże to co masz zrobić? Może nie mam racji ale myslę że niektórzy poprostu... jakby to powiedzieć... no tylko to im pozostaje do zrobienia. Kiedy jest się naprawde w złym stanie to nawet się nie mysli. To się poprostu dzieje. Ja sama nie wiem dlaczego chciałam się zabic. Wogóle nie zastanawiałam sie nad niczym, to tak jak bym robiła przeciętną rzecz którą robie na codzień.Wtedy tak o tym myślałam. No ale w pewnym momęcie się "obudziłam" i jakoś sobie dałam radę. A dlaczego tak było to juz inna historia i wole nie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
twilight Hym.... 08.05.10, 19:43 Zastanawiałam się. No, z jednej strony tchórzostwo - uciekanie od życia itp. ale... Tak! ODWAGA.- wg mnie to odwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
samo_zlo Hmmm. 08.05.10, 19:44 Raczej odwaga, ponieważ trzeba się nią wykazać zabijając się. Odpowiedz Link Zgłoś
asia27 <-----TUTAJ 08.05.10, 19:45 Ludzie popełniają samobójstwa bo boją się życia i problemów, więc samobójstwo to tchórzostwo bo odwagą by było stawić czoło problemom Odpowiedz Link Zgłoś
miley_cliqua Re: <-----TUTAJ 08.05.10, 21:20 hhmmm kiedys o tym myślałam , miałam doła , dosc poważnego , chciałam popełnic samobójstwo , bo bałam się stawicz czoło problemom , myślałam że potrzebna będzie wizyta u psychologa, ale ten czas minąl , wracajjąc to tematu , - tchórzostwo Odpowiedz Link Zgłoś
pauluu Re: KLIK 09.05.10, 19:32 Samobójstwo: Strach przed życiem i Odwaga wobec śmierci Nie umiem inaczej tego określić Odpowiedz Link Zgłoś
rozpieszczonaa_ pf. 08.05.10, 19:47 Oczywiście, że tchórzostwo. Popełniają samobósjstwa , bo nie umieją poradzić sobie z problemami.. moim zdaniem, głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletrose Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:49 A moim zdaniem to wszystko zależy od sytuacji - samobójstwo nie zawsze będzie tchórzostwem, czasem może też okazać się aktem odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ironic_ Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:53 dlaczego nie odwaga? w pewnym stopniu samobójstwo nią jest. ale nie taka jak być powinna. strzelcie sobie kulkę w łeb bez zawahania. aczkolwiek lęk przez życiem, przed rzeczywistością gra jedną z głównych ról. w sumie i ta opcja i ta jest poprawna. zresztą, zależy jaka była przyczyna samowolnego pozbawienia siebie życia, co popchnęło, doprowadziło do takie stanu człowieka, który zdecydował się na ten czyn. Odpowiedz Link Zgłoś
aga96r Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:52 W sumie to to i to, bo czemu ludzie popełniają samobójstwa? tchórzą ? bo nie mogą znaleźć innych rozwiązań niż odebrać swoje życie. Odwaga? bo trzeba podjąć odpowiednią, przemyślaną decyzję by to uczynić. Odpowiedz Link Zgłoś
reigai Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 19:59 zabawne. Dzisiaj się nad tym zastanawiałam. Kiedy się wie, że przegrało się swoje życie, popełniając samobójstwo wygrywasz je. Kończy się tak, jak ty tego chciałeś. ale zabicie się, bo rodzice nie pozwolili się spotykać z chłopakiem, jest głupotą Odpowiedz Link Zgłoś
paula7134 Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 20:08 hmm po głębszych przemyśleniach stwierdzam iż: to i to tchórzostwo , bo boisz się żyć lub boisz się śmierci ,po prostu masz dość życia i chcesz umrzeć i posuwasz się do tak desperackiego kroku . odwaga -trzeba być odważnym ,żeby popełnić samobójstwo .Trzeba wszystko przemyśleć , zaplanować , trzeba mieć powód ,żeby to zrobić a powód zawsze się znajdzie . Trzeba być pewnym w 100 % , bo jeżeli źle to zaplanujesz i wszystkiego nie przemyślisz , możesz zrobić sobie krzywdę nie pozbawiając się życia , ale przysporzyć sobie cierpienia .. nie będę się wiecej nad tym "rozwodzić " , bo mogłabym więcej napisać ale to chyba wystarczy .?? Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_16 . 08.05.10, 20:09 moim zdaniem lekkie tchórzostwo człowiek, chcący się zabić musi być naprawdę zdesperowany. Odwagą jest to ,że człowiek może przezwyciężyć ten ból i zmierzać się z codziennym trudem. Odpowiedz Link Zgłoś
soulik. Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 20:29 Ani to ani to . Tchórzostwo ,Bo osoby które popełniły samobójstwo ,Uciekały od problemów na tym cholernym świecie. Nie mogły wytrzymać. Nie dawały sobie rady . Aczkolwiek odwaga ,Bo to zrobiły. Większość ludzi nie odważy się tego zrobić ,Bo się boją-tchórzostwo . I tyle powiem . Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
durex_ Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 20:45 Tchórzostwo. durex_ wielki nie jest tchórzem! Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:11 i to i to. bo z jednej strony uciekasz od problemów jak tchórz, a z drugiej odwagą jest się zabić. Odpowiedz Link Zgłoś
dark_heart Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:18 tchórzstwo ! osoba chce ucieć od problemów, z którymi od dłuższego czasu nie może sobie poradzić .. Odpowiedz Link Zgłoś
lolisia_xdd Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:19 może to i to ? uciekamy przed problemami itp. Z drugiej strony ten ktoś musi być odważny, ja nie potrafiłabym się zabić. Za bardzo boje się śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
zania02 Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:22 ani jedno ani drugie. to jest po prostu decyzja, i zalezy od sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
schokobonsy Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:45 nie wiem czy mam odpowiadać jak masz to w planach XDD ale jeżeli człowiek mówi że świat go męczy to niech myśli że ból nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
karmel_ Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:46 jeśli już to bardziej w stronę tchórzostwa , według mnie . Odpowiedz Link Zgłoś
beautiful_ Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:47 Moim zdaniem tchórzostwo, jest to po prostu uciekanie od problemów, człowiek zamiast stawić im czoło woli pożegnać się z życiem... Odpowiedz Link Zgłoś
owad Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:53 tchórzostwo. taka osoba nie chce się zmierzyć z problemami,z otaczającym ją światem.po prostu debil,egoista,pedał i kretyn w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
kradzieejka_ Samobójstwo - tchórzostwo czy odwaga ? 08.05.10, 21:59 Jeśli już to głupota, mieszana z lekkim tchórzostwem oraz chęcią ucieczki od problemów . Na pewno nie odwaga .. Osoba która się zabija nie umie stanąć twarzą w twarz z rzeczywistością . Hm . Nie wiem, nie wiem . Odpowiedz Link Zgłoś
luukasz Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 22:00 Owad - pedał? Um... sprawdź w google co to znaczy, a nie od razu rzucasz oszczerstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
messalina To pytanie czysto teoretyczne. 08.05.10, 22:00 Nie jestem ani, dla jednych, tchorzem, ani, dla drugich, herosem. Takze pozwolcie sobie na swobode wypowiedzi, bo zapewniam was, ze zadne zycie na tym nie ucierpi. Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
luukasz Re: Samobojstwo - tchorzostwo czy odwaga? 08.05.10, 21:58 Samobójstwo. Tchórzostwo, może i tak, ucieczka przed problemami. Odwaga? Nie sądzę. Każdy ma problemy, większe i mniejsze, ale trzeba sobie z nimi radzić. Nawet z tymi największymi. Mój kolega rzucił się z 4 piętra. Szok. Dlaczego to zrobił? Bał się że nie zda do następnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś