roksanaroxana 24.06.10, 12:41 Czytał może ktoś Sage o Ludziach Lodu? Co myślicie o tych tomach?Mi się bardzo podobały,naprawde wciągająca,momentami wzruszająca książka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paaaty. Re: `Saga o Ludziach Lodu` 24.06.10, 12:49 Nie czytałam . może napisz o czym jest ta książka ? chętnie przeczytam w sam raz na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaroxana O książce 24.06.10, 12:59 Akcja tomu i całej sagi zaczyna się w roku 1581, kiedy Norwegię i całą Europę nawiedziła fala zarazy. Silje, niespełna siedemnastoletniej dziewczynie obdarzonej niezwykłą wolą walki, udaje się jednak przeżyć i razem z dwojgiem małych dzieci, Sol ochrzczoną póżniej Sol Angelicą i Dagiem także ochrzczonym póżniej Dagien Christianem, które uratowała przed zimnem i głodem, z pomocą niezwykłego i tajemniczego mężczyzny, znajduje schronienie u Benedykta - malarza. Mężczyzna ów, noszący imię Tengel, okazuje się należeć do Ludzi Lodu, społeczności żyjącej w górskiej dolinie i ukrywającej się przed ludźmi wójta. Kiedy w domostwie Benedykta Silje i jej dwójka podopiecznych nie jest już dłużej bezpieczna, Tengel zabiera je do górskiej doliny. W dziewczynie rodzą się niebezpieczne uczucia do potężnego mężczyzny, na którym ciąży rzucone niegdyś przekleństwo. Tengel nie chce się z nikim wiązać przekonany, że jeśli ród wygaśnie, zniknie owa straszna klątwa. Jednak Silje nie pragnie niczego innego jak tylko miłości Tengela i jest gotowa na wszystko, byle tylko mogła dzielić z nim resztę życia. Okazuje się także, że Sol, mała dziewczynka znaleziona przez Silje w mieście, jest bliską krewną Tengela i sama należy do Ludzi Lodu, dodatkowo jest naznaczona owym przekleństwem.Sol jest córką Sunnivy,siostry Tengela Dobrego. W pewnym momencie Tengel zachorował i Silje podjęła się opieki nad nim. Nieugaszony płomień miłości i tęsknota dwojga ludzi sprawia, że odnajdują się w końcu mimo groźby wiszącego przekleństwa.Biorą razem ślub u wodza Ludzi Lodu.W Dolinie Ludzi Lodu mieszka też stara wiedżma Hanna i jej towarzysz Grimar.Mimo że Silje była wiele razy ostrzegana,mmimo to idzie do starej wiedżmy w odwiedziny z poczęstunkiem,Hanna jest zadowolona i póżniej się za to odwdzięcza...Silje spodziewa się dziecka Tengela, jednak poród nie przebiega bez problemów...Silje wzywa Hannę starą wiedżma do,której na nauki uczęszcza Sol,i która obiecała się odwdzięczyc...Hanna daje Silje jakieś czarodziejskie proszki,które pomogły jej w porodzie.Nowe dziecko zostało nazwane Liv Hanna.Hanna na drugie,ponieważ Hanna stara wiedżma pomogła jej w porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kreatyvna `Saga o Ludziach Lodu` 24.06.10, 12:49 Czytałam już kilka razy. Za pierwszym razem w ok. 30 tomie się pogubiłam (kto z kim, kiedy i gdzie ;D ) ale to nie zmienia faktu, że każda książka z tej sagi jest godna polecenia. Tylko to nie jest saga dla niedojrzałych dzieciaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: `Saga o Ludziach Lodu` 25.06.10, 12:20 kreatyvna napisał(a): > Czytałam już kilka razy. Za pierwszym razem w ok. 30 tomie się pogubiłam (kto z > kim, kiedy i gdzie ;D ) ale to nie zmienia faktu, że każda książka z tej sagi > jest godna polecenia. > > Tylko to nie jest saga dla niedojrzałych dzieciaczków. no z tym sie akurat zgadzam. ;l mama powiedziała ,że nie powinna mi pozwalać tego czytać bo jest za dużo wątków erotycznych. ale mnie to strasznie wciągneło. Odpowiedz Link Zgłoś
avenien Re: `Saga o Ludziach Lodu` 24.06.10, 12:53 ja czytałam bardzo wciągające i oryginalne, teraz ciężko trafić na taką sagę, która Ci się nie znudzi po przeczytaniu np.2 tomów;p Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: `Saga o Ludziach Lodu` 25.06.10, 12:19 avenien: no a ta ma 47. Oo naprawde wciągająca i godna polecenia saga jestem aktualnie na 36 tomie. ^^ szkoda ,ze u mnie w bibliotece jest tylko 42 tomy reszte doczytam na internecie. ;D moją ulubioną bohaterką była Silje ,Sol ,Vanja ,Saga i Villemo. Ogólnie super saga. ! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka115 my good !! 24.06.10, 13:16 ja czytałam 2 pierwsze części bo reszty mama mi nie pozwoliła xD ale zbliżają sie wakacje i poproszę ją aby mi następne z biblioteki wypożyczyła ^^ Silye jeśli pamiętam byłą pierwszą bohaterką ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: `Saga o Ludziach Lodu` 25.06.10, 12:17 To moja ukochana książka. ! ;D ciesze sie ,że ktoś tu jest kto to zna. ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
slyszaca_cisze Re: `Saga o Ludziach Lodu` 25.06.10, 12:48 moja ciocia ma wszystkie te ksiązki, może sobie pożyczę , pierwszy kiedyś czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: `Saga o Ludziach Lodu` 25.06.10, 12:51 slyszaca_cisze napisał(a): > moja ciocia ma wszystkie te ksiązki, może sobie pożyczę , pierwszy kiedyś > czytałam oj Twoja ciocia to szcześciara. *.* no to sobie poczytaj bo warto polecam. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ame_profonde Re: `Saga o Ludziach Lodu` 26.06.10, 13:01 czytałam wszystkie... mam je nawet... ten kto tego nie czytał serdecznie polecam ( a to że seria ma ok 50 tomów to już nie jest takie ważne... ) Odpowiedz Link Zgłoś
coldprincess Re: `Saga o Ludziach Lodu` 26.06.10, 20:38 Nie czytałam, ale mam zamiar przeczytać. Już sobie ściągnęłam z chomika xd Odpowiedz Link Zgłoś
zoey_redbird Re: `Saga o Ludziach Lodu` 27.06.10, 18:19 Czytałam wszystkie tomy z wyjątkiem ostatniego. TT__TT. Cała saga jest cudowna,ale moją ulubioną częścią jest "Bestia i wilki" Chociaż było mi bardzo przykro gdy Marco zabił sama wiesz kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
kociooka Łaa *_* 27.06.10, 18:57 Jestem wielką, wielką fanka ;D Czytałam po kilka razy każdy z tomów. No, prawie każdy, 3-ech nie przeczytałam, bo nie miałam ich w formie ksiażki. Jednak Saga o Ludziach Lodu jest świetna, boska i wgl. Kocham ja pod każdym względem. O wiele lepsza od wielu znanych książek, min. Saga 'Zmierzch', Pamiętniki Wampirów, itp, itd. Takie jest przynajmniej moje skromne zdanie ;D Niedawno nawet założyłam fanowskiego bloga o SoLL, na którym opisuję postacie, poszczególne części, itd ;> Odpowiedz Link Zgłoś