llena 25.07.10, 14:53 Ostatnio oglądałm serial Roswell i miałam Deja Vu Muszę z przykrością stwierdzić że pani Meyer ściągnęła dużo pomysłów właśnie z tego serialu, tzn, to moja opinia nie wiem jak wasza więc czekam na opinie Jak było to kosz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chocolatex Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 14:58 Nie wiem czy ściągnęła czy nie, ale wiem jedno. ROSWELL jest lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
aivelen Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 15:03 a o co w tym w ogole chodzi? mozesz tak ogolnie prszybliżyć fabułę tego serialu? Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 15:27 Miasteczko Roswell w Nowym Meksyku jest sławne z powodu katastrofy UFO, do której rzekomo doszło tam w 1947 roku. Również tam mieszka dwoje nastolatków: Liz Parker i Max Evans, którzy przypadkowo zbliżają się do siebie, kiedy Max ratuje Liz życie. Max, jego siostra Isabel i najlepszy przyjaciel, Michael ukrywają przed światem niewyobrażalną tajemnicę. Po katastrofie statku kosmicznego przebywali w jego wnętrzu w czymś w rodzaju kapsuł inkubacyjnych, z których wyszli jako ludzie i wiodą życie współczesnych nastolatków. Ze wszystkich sił i wszelkimi sposobami starają się zachować to w tajemnicy zarówno przed przybranymi rodzicami, jak i przed szeryfem Valenti, który za wszelką cenę chce odkryć prawdę dotyczącą katastrofy sprzed półwiecza. ściągnięte z filmweb ;p;p Ale na seriol Isabel to typowa Rosalin przeciwna związki Maxa z Liz, Michael typowy Jasper zmnięty w sobie, posiadają moce, żyją wiecznie, ukrywają się przed światem , Liz to typowa Bella taka niezdara no i dotego oczywiście w pierwszym odcinku Max ratuje Liz przed śmiercią, tak jak Edward Belle na samym początku.... Odpowiedz Link Zgłoś
aivelen Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 18:05 heh, no to widze, ze meyer przyjeła metode ,,zrzynania od lepszych". ciekawe co bedzie następne... może harry potter. Odpowiedz Link Zgłoś
tola1213 Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 17:17 Chciałam Ci powiedzieć ,że to Zmierzch był pierwszy a ten gó...any serialik to se możesz do dupy włożyć........ Odpowiedz Link Zgłoś
tola1213 Re: popieram tola1213 25.07.10, 17:22 Dzięks "vampirzyca1995" ! Jedyna mądra ,która mnie poparła ( mam nadzieje że nie ostatnia...) Odpowiedz Link Zgłoś
zuaona Re: popieram tola1213 25.07.10, 17:26 Kotku, Roswell zaczęli produkować w 1999, a skończyli 2002. O ile się nie mylę, Meyer napisała Zmierzch coś koło 2005. c; Odpowiedz Link Zgłoś
theblair ;D 25.07.10, 17:41 nie oglądam Roswell, ale to bardzo możliwe że meyer ściągnęła! bo z Pamiętników Wampirów (które też były przed zmierzchem) też ściągała. I Roswell było pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 17:26 tola1213 napisał(a): > Chciałam Ci powiedzieć ,że to Zmierzch był pierwszy Otóż nie był - bo Roswellkręcili od 1999 do 2002 , a książka Zmierzch wyszła w 2005 , na przyszłość polecam sprawdzić w google rzeczy o których się nie ma pojęcia... Nie napisałam że nie lubie Zmierzchu - bo lubie Tylko chodzi o rażące podobieństwa... Czytanie ze zrozuminiem się kłania Odpowiedz Link Zgłoś
rosalie Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 17:31 nie ma filmu, czy piosenki, w którym nie było by podobnych motywów, czy melodii. w większości będzie dostrzegany plagiat, aczkolwiek nie bronię meyer bo tego 'Roswell' nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 17:35 Nie chodzi o to że do plagiat bo to film o wampirach tamten o kosmitach tylko że najpierw przeczytałam Zmierzch i oglądałam film a później w TV leciał Roswell i aż mnie zamurowało jak to oglądałam bo to wyglądało jakby dodała kilka postaci i zmieniła je w wampiry. Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 17:42 A oglądał ktoś i Zmierzch i Roswell żeby mieć porównanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch 25.07.10, 17:48 Ludzie czytajcie posty, nie robie konkursu który filmy jest lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
bananowaa Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 17:55 A może to ten serial od ksiazki Pani Mayer ciągnie a nie ona.? Ja jestem za Zmierzchem.! Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 18:02 Tak szczególnie że Roswell powstał 6 lat przed Zmierzchem, ale na pewno widzieli przyszłość i wszystko ściągneli ze Zmierzchu Trzeba troche pomyśleć nim się coś napisze / Odpowiedz Link Zgłoś
ronette omg . 25.07.10, 18:12 Tak zmierzch był drugi . a te wszystkie kotkowiczki braniące zmierzchu w wiekszości nawet nie oglądały Roswell , i są żaślepione tym całym szałem na ten filim , chociaż autorka mogą sie też tylko odwzorowywać na roswell . Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: omg . 25.07.10, 18:16 I właśnie o to mi chodziło, czy ktoś z was też tak na to patrzy, a nie czy Roswell jest lepszy od Zmierzchu bo nie po to zakładałam ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusowa ... 25.07.10, 18:21 lubię ten serial ale czy ja wiem czy on jest podobny do zmierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
ridiculous Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 18:21 Roswell oglądałam bardzo dawno temu i to tylko kilka odcinków, także nie jestem w stanie ocenić podobieństwa. Mam wrażenie, że pani Meyer przeczytała kilka książek o wampirach, obejrzała parę filmów i zmiksowała ich fabuły, dodała swoje wątki, i tak powstała Saga Zmierzch. Dzisiaj na forum natknęłam się na wątek, który oskarżał o podobieństwo z 'Wywiadem z Wampirem'. Często słyszy się też o 'Pamiętnikach Wampirów' jako 'inspiracji' dla Tłajlajtu. Opierając się na takich wypowiedziach zaczynam myśleć, że pani Meyer wzorowała się na pracy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
obcas Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 20:01 Dlatego wolę przeczytać coś oryginalnego, nieschematycznego, takiego jak "w szponach mrozu" Richelle Mead Odpowiedz Link Zgłoś
sagaznierzch Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 20:08 Jestem zmierzchomaniaczką więc oczywiście że wole ZMIERZCH i EDWARDA Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 20:19 Boże, dziewczyno, przeczytaj pierwszy post... Naprawde nie obchodzi mnie co wolisz Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: Zmierzch vs. Roswell 25.07.10, 20:27 To nie jest konkurs co jest lepsze, ludzie czytajcie ... Odpowiedz Link Zgłoś