Dodaj do ulubionych

Nefilim- prawda czy mit?

27.07.10, 23:03
Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ brakuje mi tutaj poważniejszych tematów... -.-
A więc..
Chciałam się z wami podzielić pewnym filmikiem który znalazłam w internecie.
Czytając wcześniejsze informacje na temat zdjęć które zostały tam umieszczone .. są to
biblijni nefilimowie. Jeśli ktoś się interesuje religią, Biblią itd.. to wie kim oni byli ..
Nie chce mi się teraz pisać tego wszystkiego, więc na skróty zapraszam np. tutaj :
pl.wikipedia.org/wiki/Nefilim
Pod tym adresem znajdziecie wspomniany filmik ze zdjęciami z wykopalisk. Jeśli będzie ktoś
miał ochotę..może podzielić się "wrażeniami" -.- w komentarzu.. No to tyle :
www.youtube.com/watch?v=jnfful8OPto&feature=related
PS.Przepraszam za wszelkie błędy.. Nie chciało mi się już poprawiać.
Obserwuj wątek
    • jamajka. drugi. 27.07.10, 23:20
      Dodam jeszcze drugi.. Podobny, ale są tam też inne zdjęcia..
      www.youtube.com/watch?v=8Gp-cZcdBag&feature=related
    • misia_147 Re: Nefilim- prawda czy mit? 27.07.10, 23:36
      hmmm,. Tak na prawdę to nie wiem co o tym wszystkim mam sądzić.. Owszem, wierzę
      w Biblię i takie tam. Ale czasem mam wrażenie, że informacje w niej mijają się z
      prawdą. Lecz, gdy przeczytałam wpisy na Wikipedii trochę mnie... zaskoczyło i
      zmieniłam nastawienie. Chociaż nadal nie wiem czy w to wierzyć, w sumie wygląda
      to trochę dziwacznie. Zostało mi obejrzenie filmiku(...)
      No cóż. Tu chyba rozpiszę się bardziej. W pewnych momentach zdjęcia zajeżdżają
      photoshopem. Ale zaś w innych... filmik obejrzałam do końca i muszę powiedzieć,
      że mam mieszane uczucia. Jest oczywiście możliwość, że zdjęcia są podrabiane a
      jakieś tam kości itp. to atrapy, więc już sama nie wiem.
      Jeszcze inną sprawą jest pewna książka, którą czytałam jakieś pięć dni temu.
      "Szeptem" znajomy tytuł? To właśnie tam było coś podobnego-lub takiego samego.
      Nefil(...) Przypominam sobie coraz dokładniej co pisało w książce o tej istocie
      i muszę powiedzieć, iż myślałam, ba byłam święcie przekonana, że autorka
      wszystko to sobie wymyśliła. A tu proszę... Ale wracając do tematu. Coraz
      bardziej zaczynam zastanawiać się czy to wszystko jest zmyślone. Bo niektóre
      informacje na pewno tak. Ale reszta? Nie wiem. :33
      I przepraszam, że tak się rozpisałam. ; d
    • renooo17 A może taka wersja? 28.07.10, 02:29
      Ja po prostu kiedyś spotkałam się z taką opinią, że jakoś to mamy w genach że z
      pokoleń na pokolenia jesteśmy coraz niżsi...
      Idąc tą myślą kiedyś ludzie mogli być dosyć wysocy prawda?
      Takie bardziej naukowe wyjaśnienie smile
      I ja bardziej je popieram gdyż z Boga nie wierzę smile

Przyznam że jest późno i nie zagłębiłam się dokładnie co jest napisane w
      Wikipedii xD
      • karola645 Re: ... 28.07.10, 07:15
        wow ...
        Jakoś nigdy się szczególnie nad tym nie zastanawiałam, ale olbrzymów zawsze
        wyobrażałam sobie wyższych od normalnych ludzi o nie wiem dwie głowy.?
        A nie takich! To jest po prostu...
        Nie wiem jak to określić ale nie wyobrażałam sobie czegoś takiego ;o

ale co do tego że coraz niżsi to w średniowieczu byli ludzi niżsi co pamiętam z
        wycieczki do Malborka gdzie były schody z naprawdę dość niskim sufitem gdzie
        jako tako mieściłam się jako 9 letnie dziecko .
        • made_in_italia Re: ... 28.07.10, 08:22
          WOW!!!!!Nie wiem ale na tych zdjęciach to wygląda
          prawdziwie!!!!!!!shockshockshockshock
    • alicesz Re: Nefilim- prawda czy mit? 28.07.10, 08:52
      Cóż.. Ja tam wierzę w Biblie i Boga. To jasne, że w Starym Testamencie niektóre teksty mogą być pisane na faktach autentycznych, jak na przykład prorocy czy królowie, ale niektóre, szczególnie "księga rodzaju" ma w sobie przesłanie symboliczne. Jednak fakt faktem, Lucyfer i jego słudzy (demony) są upadłymi aniołami i być może kiedyś mieli jakieś związki z ludźmi. Po za tym istnienie potopu nie tylko podaje nasze Pismo, ale również jest on znany w innych kulturach, więc coś w tym musi być... W tamtych czasach cały świat w oczach człowieka ograniczał się do Mezopotamii i okolic.
    • monikajb Re: Nefilim- prawda czy mit? 28.07.10, 11:29
      Wow. Ogólnie zdjęcia mogą być podrobione, jednak największe wrażenie wywarł na
      mnie filmik ze szkieletem na końcu. Nie wiem co o tym sądzić o_0
      Mam tylko nadzieję, że nie zostaną ożywione ;D
      • pamilly Re: Nefilim- prawda czy mit? 28.07.10, 11:38
        Widziałam, widziałam ;D
        Mój temat, uwielbiam takie rzeczy.
        Jak dla mnie może to być prawda, photoshop też ;D
        Widziałam w życiu tyle nieprawdopodobnych zdjęć, jednakże większość zdawała się
        być właśnie photoshop'em. Wiara czyni cuda suspicious Niezbadany jest jeszcze nasz świat ;D
        • jamajka. . 28.07.10, 12:09
          Chyba największym problemem dla ludzi, jest uwierzenie w to co zawiera Biblia...
          Zauważyłam że dużo osób próbuje wszystko wrzucić do "skrzynki" -przesłanie
          symboliczne- .
          Szkoda.. bo w ten sposób oddalamy się od Boga...
          • karola645 Re: . 29.07.10, 11:13
            jej.
            Zauważyliście że do poważnych tematów nikt się nie pali.?
            Jeśli ktoś założy gł€pi wątek chodźby nie wiem. W jakiej klasie jesteś [bez
            sensu] to w ciągu godziny odpowie setka albo więcej kotkowiczek
            A tu .? Post ma już kilka dni a wypowiedzi chol.ernie dużoo.
            • jamajka. Niestety. 29.07.10, 12:14
    • thuskawka Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 11:26
      lol. nie wiem co o tym myśleć. to trochę...przerażające?
    • szatynka Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 11:40
      Wiesz, nie ma co się dziwić, że ludzie przypisują wiele pod symbolikę bo tak po
      prostu jest. Osoby, które na zagłębianiu się w Biblie spędziły większość swego
      życia również tak twierdzą. A co do głównego tematu, dzisiaj oglądałam jakiś
      program naukowy, historyczny na podstawie Księgi Objawienia, a dokładnie
      proroctwa siedmiu znaków. Np. był fragment iż wody zabarwią się krwią, na
      czerwony kolor i na przepaści wieków były momenty gdy oceany właśnie tak
      zmieniały barwę. Pomyślałam, że to musi być Bóg bo co innego? Skoro z księgi
      pisanej ok. 2000 lat temu przewidziane było zdarzenie, które miejscami miało
      miejsce. Ale chwilę potem wypowiedział się naukowiec, że glony [nie pamiętam
      nazwy] wydzielają toksyny i niektóre mają barwę czerwoną, a większy ich rozkwit
      powoduje zabarwienie wód na czerwono. Tak więc zmierzam do tego, że mimo iż
      filmik pokazuje nam urzeczywistnienie z Biblii to warto posłuchać jakiś
      naukowych argumentów bo to co wiemy narazie to płycizna. Nefilim mogli istnieć,
      może to źródła autentyczne. Ja osobiście wierzę w Boga i to co zostało
      przepowiedziane prze Jego uczniów. I no po prostu żeby napisać coś więcej
      musiałabym się na tym znać. A się nie znam. Poza tym trudno wynieść konkulzję
      starszemu człowiekowi to co dopiero takim dzieciakom jak my, więc ja tam nawet
      nie widzę nic dziwnego, że wiele osób omija ten temat szerokim łukiem. To nie
      jest kwestia, w której osoba bez doświadczenia może zabierać głos. Żeby chociaż
      takich ciekawych rzeczy nas uczyli np. na religii, ale nie... Lecz to zupełnie
      inna kwestia. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś wink
      • jamajka. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 12:13
        "ludzie przypisują wiele pod symbolikę bo tak po prostu jest."
        Nie, tak nie jest.. Biblia to nie zbiór opowiadań na dobranoc... Nikt chyba tego nie pojmuje.
        Oczywiście jest tam wiele symboli...ale przesadą jest robić ze wszystkiego historyjki science
        fiction... -.-. Jeszcze troche i ludzie zaczną mówić.. ze Jezus też nie istniał.

Co do daleszej Twojej wypowiedzi.. Błędem jest wierzyć we wszystko co mówią naukowcy.
        Oni sami często się mylą. Nie powinnanaś wierzyć we wszystko co widzisz w telewizji..tylko
        dlatego, że było to na Discovery..

Tak czy owak.. dziękuję za wypowiedź...
        • diamond_girl12 Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 12:35
          Hmm, ciężka sprawa.
          Być może to prawda, że kiedyś po ziemi chodzili 10 metrowi ,,ludzie''.
          Połowa tego co jest w Bibli wydaje się kłamstwem, ponieważ nie umiemy tego pojąć.
          Z jednej strony po obejrzeniu filmiku wygląda na to, że mogła być to prawda, ale ciężko to zrozumieć.
          Hmmmm... Nie wiem co o tym myśleć, więc napiszę w skrócie : Możliwość, że takie coś istniało jest całkiem spora.
          • jamajka. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 22:41
            "Połowa tego co jest w Bibli wydaje się kłamstwem, ponieważ nie umiemy tego
            pojąć."

To że nie umiemy, nie znaczy, że jest to kłamstwo...
            Jeżeli nauczycielka w szkole napisze jakiś wzór matematyczny .. a Ty go nie rozumiesz
            to nieznaczy, że robi sobie jaja i pisze byle co ...-.-
            z pewnością wytłumaczy co i jak...
            Biblię też można zrozumieć.
            Jest wiele pomocy...
        • szatynka Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 16:47
          Przypisują wiele nie wszystko. Sama to potwierdziłaś, że symboli jest
          wiele, a symbolika to nie science fiction, tylko coś co jest oznaczone w
          przenośni, ma nadane znaczenie od wielu lat.
          Nie wiem na czym leciał ten program po prostu zaciekawiło mnie, ale lubię
          posłuchać kontrargumentów na dane zjawisko. Coś w tym złego? Poza tym nie jest
          zapatrzona w ekran telewizora i nie wierzę w ślepo we wszystko bo mam swój
          rozum. Wiem, że na kici jest wiele osób, które mówią coś na dany temat nie
          zagłębiając się w niego, ale nie oceniaj ogólnie. Może ktoś ma równie rozsądny
          pogląd na świat jak Ty?
          Czytając Twoją odpowiedź widzę, że nie zagłębiłaś się w moją. Wyciągnęłaś błędne
          dedukcje, że jakaś kolejna ''słiit nastka'' wypowiada się na kici, jest
          maniakiem telewizora i nie wie co pisze czyli innymi słowy jest durna.
          Ale wierz czy nie każdy może mieć inne zdanie, nie zauważyłaś może tego, albo
          przeoczyłaś lecz w gruncie rzeczy mamy podobne.
          • jamajka. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 17:17
            Ja nie napisałam że symbolika to science fiction...tylko historyjki które niektórzy
            wymyślają.. Przynajmniej o to mi chodziło...
            Jeżeli chodzi o ten program w telewizji... Mało mnie obchodzi na jakim był programie, tak
            napisałam że Discovery bo najbardziej się kojarzy... I uwierz mi, nie twierdzę że jesteś
            durna.. Tylko z Twojej wypowiedzi wywnioskowałam, że masz podobny sposób myślenia
            jak większość .. coś w rodzaju "nie wierze, to pewnie jakaś bajeczka ze szczyptą
            cudownego programu photoshop" . Być może jest inaczej.. Masz prawo do własnego
            zdania... i..może tu cię zdziwię.. ALE SZANUJĘ TO...-.-
            No i jeszcze jedno.. Moje zdanie bardzo różni się od twojego (tym bardziej, że dużo nie
            napisałam na ten temat.. więc skąd wiesz co tak naprawdę myślę..).. Uważam że nic nie
            przeoczyłam...
            • szatynka Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 17:44
              Hmm wiem jedno przez myśl mi nie przeszło, że to photoshop.
              Wiele nie napisałaś to prawda, sama niewiele powiedziałam gdyż momentami nie
              wiem co myśleć. Po prostu z tego co pisałaś wywnioskowałam, że wierzysz w
              Nefilim. A przynajmniej chcesz wierzyć. No cóż, może się myliłam. W każdym bądź
              razie powiedziałam co miałam.
              • jamajka. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 18:12
                "Hmm wiem jedno przez myśl mi nie przeszło, że to photoshop."
                wiem że wiesz. x].. po prostu spotkałam się już z takim stwierdzeniem wiele razy...

" Po prostu z tego co pisałaś wywnioskowałam, że wierzysz w Nefilim."
                Może wierze może nie... ale całość wydała mi się interesująca.

I rozumiem co masz na myśli.. Ja po prostu lubię taką ciekawą wymianę zdań...
                • szatynka Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 18:25
                  No to tu z tą wymianą zdań uważaj, rzadko się zdarzy. wink
                  • jamajka. .. 29.07.10, 18:27
                    no to chyba trochę Cię wykorzystałam...
                    wybacz.x]
                    • szatynka Re: .. 29.07.10, 18:32
                      Haha, nie no fajnie, musiałam wysilić szare komórki co na kici rzadko się
                      zdarza. Bo wątki są o.. życiu gwiazd? A mnie to nie interesuje za bardzo.
                      • jamajka. No to miło mi.< 3 29.07.10, 18:38
                        • szatynka ;p 29.07.10, 18:41
                          Mi również. Ale lepiej pójdę bo zaśmiecam, a poza tym ten wężyk wymiany zdań
                          robi się długi <33.
    • rockville. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 12:51
      pierwsze słyszę. jeszcze nie spotkałam się z takim przypadkiem. nie wiem co o
      tym sądzić, to naprawdę dziwne. aż trudno w to uwierzyć. 'wysokość do dziesięciu
      metrów' to mnie zaszokowało, szczególnie po obejrzeniu tego filmiku. myślę, że
      to może być prawda. jestem chrześcijanką i wierzę w Boga.
    • selena_disney 1.52 i 2.02 - najlepsze - olbrzymy!!! 29.07.10, 16:55
    • renooo17 Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 18:24
      Rozmawiałam o tym z moim facetem który tak jak ja jest nie wierzący. Tzn. nie
      wiem. Może coś nad nami czuwa, jednak na pewno nie jest to Bóg przedstawiany
      przez kościół.
      Powiedział mi że ma jakąś książkę w której jest teoria, że ci ogromni ludzie
      pojawili się z znikąd. Dokładniej że przybyły do nas istoty pozaziemskie w
      postaci właśnie takich ogromnych istot. Musze od niego pożyczyć tą książkę bo
      strasznie mnie to ciekawi big_grin

A nie dziwi was to że temat tych ogromnych ludzi został wepchnięty przez kościół
      w rozdział tak jakby bajek? S ą te wykopaliska i wszystko... A prawie nikt o tym
      nie wie. Przecież gdyby ktoś nagle odkrył taki ogromny szkielet to powinna być
      ogólnoświatowa sensacja, a ja tymczasem nic nie słyszałam w tym temacie. Otóż
      pytanie, kto takie informacje blokuje? Kościół naszych kochanych wiernych xD Tak
      jak bardzo dużo innych informacji... Powinnam wam tu dać na forum mojego faceta
      to by to wam dużo lepiej wyjaśnił bo dużo się tym interesował smile
      • jamajka. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 18:34
        Prawda jest taka, że kościół źle interpretuje Biblię.. Przepraszam jeśli kogoś tym urażę...
        Mówiąc dokładnie.. robi z ludzi idiotów.. wmawiając w kółko to samo i zakrywając prawdę.
        Nie chodzę do kościoła..i chodzić nie będę. Szkoda mojego czasu.

Nefilimi wg. Biblii powstali ze związku aniołów ( późniejszych demonów ) i ludzkich kobiet.
        I to cała filozofia...-.-

Nie mogli pojawić się znikąd.. Musiał być jakiś ich początek...
    • renooo17 Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 18:52
      No tak xD Sfrunęli aniołowie z chmurek i zaczęli zapładniać kobiety. Tak to
      bardzo logiczne xD
      W różnych źródłach jest podobno dużo dowodów na to iż tak zwani "kosmici"
      (chociaż dla mnie ta nazwa kojarzy cię z science fiction xD ) przybyli kiedyś
      tam przy początkach ludzkości na ziemie... Jednak ja za dużo na ten temat się
      nie wypowiem bo przez całą maturalną klasę nie miałam za bardzo czasu zagłębić
      się w temat... Teraz też czasu nie mam bo 24 sierpnia mam egzamin poprawkowy i
      jednocześnie uczę się na prawo jazdy smile JAk miną mi te obowiazki na pewno trochę
      na ten temat poczytam...
      • jamajka. Re: Nefilim- prawda czy mit? 29.07.10, 18:59
        Może to wydaje się śmieszne..i wyciągnięte z Gwiezdych wojen....xd.
        ale tak pisze w Biblii.
        Nie sądzę żeby aniołowie byli kosmitami.. no ale.. widać każdy sobie to inaczej interpretuje.
        ( mówię tu ogólnie ).

Rozumiem..
        No to Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka