Dodaj do ulubionych

Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae

09.10.10, 15:04
Siema ! ;*
Jest z was może ktoś Rasta w 100% ? ;d
w sensie ,że wyznajecie tzw. Ruch Rastafari ?
Mi bardzo bliska jest muzyka Reggae gdyż otaczam się w takim otoczeniu Reegae,Hip-
Hop ,a osobiście tańczę dancehall ;dd Również inne rzeczy są mi bliskie charakterystyczne
właśnie dla tego ruchu.
Przedstawie wam coś o powyższym temacie ^ ^

Charakterystyczne gatunki muzycxzne- ROCKSTEADY,REGGAE, DUB, REGGA, SKA I
DANCEHALL.

Ruch Rastafari - millenarystyczno-mesjanistyczny synkretyczny ruch religijny powstały na
Jamajce w latach 30. XX wieku i zapoczątkowany przez Marcusa Gavreya.

Rastafarianie wierzą, że Jah, ktory jest duchem, stworzył świat i opiekuje się nim.
Rastafarianie wierzą również, że objawił się m.in. w osobie Ras Tafari Makkonena

Rastamani, nazywający się sami często „braćmi Rasta”, wierzą, iż nauki cesarza Haile
Selassie I poprowadzą wszystkie ludy Afryki, a także w „eksportowej” wersji tego ruchu
wszystkich rozproszonych po świecie ludzi, którzy czują się duchowo związani z Afryką, do
Ziemi Obiecanej, w której nie będzie już rasizmu i niesprawiedliwości.

Rastamani wierzą, że są resztką czystej czarnej rasy, prawdziwych potomków biblijnego
króla Dawida. Według ich wierzeń w X wieku p.n.e. cesarstwo Etiopii zostało utworzone
przez Menelika I, syna biblijnego króla Salomona i królowej Saby i przetrwało aż do upadku
cesarza Haile Selassie I.

LEW JUDY- jednym z głównych symboli rastafari jest lew, który symbolizuje
nieustraszoność, samego Jah oraz częściowo Ras Tafariego.

BARWY - kolory zielony, złoty i czerwony, jako barwy flagi Etiopii, mają dla rastafarian
szczególne znaczenie i są często obecne w ich strojach. Zielony oznacza Afrykę i spokojny
kraj, złoty to zagarnięte złoto przez kolonistów i dawne bogactwo Afryki, czerwony
oznacza krew przelaną podczas walk z najeźdźcą.

DREDY - noszenie „dredów”, czyli grubo splecionych włosów, jest prawdopodobnie
zapożyczone z judaizmu (zwyczaj Nazireatu), zwłaszcza, że w etiopskiej wersji rastafari
dredy były początkowo nieobecne. Noszenie dredów ma znaczenie symboliczne. Dredy są
symbolem Lwa Judy, czyli nieustraszonego mesjasza, wyrazem protestu przeciw „siłom
Babilonu” i znakiem „powrotu do natury” gdyż w Starym Testamencie, w Pięcioksięgu
Mojżeszowym jest wzmianka o ścinaniu włosów i goleniu się. Dredy wywodzą się także z
plemion Afryki, które to nosiły dredy aby upodobnić się do lwa, który jest uznawany za
króla zwierząt.

MARIHUANA - często kojarzonym z tym ruchem jest zwyczaj rytualnego palenia świętego
ziela, marihuany, którą prawdopodobnie sprowadzili na Jamajkę hinduscy niewolnicy. Jej
palenie jest rodzajem aktu duchowego, którego zasadność próbuje się potwierdzić
cytatami z Biblii. Wykorzystywana jest do wnioskowania (rezonowanie) i traktowana jest
jako sakrament, który oczyszcza ciało i umysł, powiększa świadomość, ułatwia pokojowe
współistnienie i przybliża do Jah. Rastafarianie są zaskoczeni faktem, że marihuana jest
nielegalna. Postrzegają ją jako substancję otwierającą umysł - coś, czego system
Babilonu, jak rozumują, jawnie sobie nie życzy. W swoim rozumowaniu przytaczają
kontrastowe porównanie ziół do alkoholu, który według nich ogłupia ludzi i nie jest częścią
afrykańskiej kultury. Pomimo takiej oceny działania marihuany, jej zażywanie nie jest
religijnym nakazem, wielu Rastafarian jej nie używa.

Niektórzy Rastafarianie wierzą, że marihuana to Drzewo Życia, wspominane w Piśmie.

Obserwuj wątek
    • cyrusmiley Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 15:23
      eeej ;p
      • asiula39 Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 15:41
        a więc tak: słucham reaggae i wszystkich podgatunków, o historii i całej kulturze wiem całkiem sporo, ubóstwiam wielu wykonawców tej muzyki i uważam, że żaden inny gatunek nie ma takiego przekazu, ale nie jestem rasta, nie wierzę w to, co oni, nie mam dreadów i nie palę maryśki.
        I myślę, że skopiowanie artykułu z Wikipedii jest głupie, bo skoro jesteś taka bardzo RASTA, to chyba powinnaś napisać coś od siebie o tym, co jest częścią Twojego życia, a nie po prostu kliknąć kopiuj i wklej.

Bless.
        • cyrusmiley @asiula39 11.10.10, 20:13
          Tu chciałam przedstawić innym zrozumiale,ogólnie na temat RUCHU RASTAFARI.
          W innym wątku ewentualnie mogła bym napisać czym dla MNIE w życiu jest ten gatunek
          muzyczny itp.
    • kasix_14 Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 16:03
      mm niby Reggae, hip-hop to twoje otoczenie i tańczysz dancehall. Wszystko
      pięknie ładnie ale jakoś mi twój nick nie pasuje. Chyba nie ma żadnego związku
      między Miley a Reggae tongue_out więc dziwne połączenie
    • dirty regge ? jaaasne 09.10.10, 16:12
      uwielbiam ten gatunek, mhmmm. jamal, jamal <3
      po za tym że maryśka jest jednym ze świętych znaków to wgl odlot !
      • shut_up @dirty 09.10.10, 17:40
        widać jak kochasz reggae. bo jeśli już, to ragga, a jamal to raczej
        rap/dancehall/ragga. więc pogratulować Ci twojej wiedzy na temat.
        ja słucham reggae, ale twój nick jest nieodpowiedni do reggae. no nic.
        nie jestem rasta, rastafaria, może dlatego że mam 12 lat. ale nie zamierzam być rasta ani
        rastafari, po prostu uwielbiam jej słuchać.
        bless.
        • dirty Re: @dirty 10.10.10, 11:37
          a co ma nick do tego lasencjo ? a to przepraszam, literówka w temacie się pojawiła.
          a jamal owszem obraca się w klimacikach ^^
    • mejbelajn. Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 17:59
      Reggae jest świetne. Ta muzyka zawsze podnosi mnie na ducho. Ale nie, nie jestem rasta, maryśka i te wierzenia nie są wpisane w moje życie.
      • mejbelajn. *duchu 09.10.10, 17:59
    • lady_cat Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 18:11
      reggae uwielbiam . ale te rastafri jest dla mnie trochę bez sensu.
    • jade Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 18:22
      Ja tam nie wierzę w takie coś jestem chrześcijanką! Słucham niektórych piosenek
      reggae ale tylko dla tego że mi się podobają.
    • catchthesummer ;P 09.10.10, 19:02
      fajnie, że ktoś założył taki temat.
      nie jestem rasta, ale chętnie posłucham takiej muzyki.
      może wymienicie swoich ulubionych wykonawców?
      ;D
      • kotek.bieberka ?? 09.10.10, 19:17
        Nie nie jestem, nie cierpię gatunku tej muzyki jest czystym skate i hh, wiem że
        mój nick nie pasuje do tego ale to jest jeszcez za czasów Belieber !

Po za tym ta muzyka wydaje mi sie jakaś hawajska, i u mnie dwaj chłopacy z klasy
        są rasta ale nie mają dredów tylko jeden chyba pali...., a drugi nei wiem...

Dla mnie istnieje tylko HIP HOP i nic innego !
        • gazowa Re: ?? 09.10.10, 19:41
          nie należę do ruchu rastafarii jednak się nim interesuje i w ogóle. uwielbiam
          reggae i podgatunki . a taniec dancehall to dla mnie zajebistość. kiss*
          Peace !
        • shut_up @kotek.bieberka 09.10.10, 19:47
          błyszczysz dziewczyno. HH TO KULTURA. możesz co najwyżej słuchać rapu. i radzę Ci
          trochę popracować nad ortografią.

a co do moich ulubionych wykonawców to: junior stress, tallib, bob marley, vavamuffin,
          maleo reggae rockers, eastwest rockers (: i wiele innych. ród marleyów -o.
          • shewerewolf - 09.10.10, 19:53
            Baaaardzo przepraszam wszystkich zwolenników tego gatunku tzn.kultury. Ale ja
            się na tym nie znam i w dodatku nie zbyt przepadam. W mojej klasie są 2 takie
            dziewczyny, które mówią, że słuchają reagge, a zachowuję się jakby je
            wypuślicili z ZOO albo z psychiatryka i wszystkich wyzywają. Puszczają tą swoją
            muzykę na cały głos-TO WKURZA!!! GADAJĄ TAKIM DZIWACZNYM SLANGIEM, I NIE DA SIĘ
            ICH ZROZUMIEĆ!!! Matko, naprawdę ich nie rozumiem. To chyba są jakieś wybryki
            natury. Bo z tego co tu jest napisane to one wcale nie pasują do reagge. uncertainindifferentconfused
            • shewerewolf Re: - *zachowują 09.10.10, 19:53
              smile
            • cyrusmiley @shewerewolf 11.10.10, 20:16
              dzięki za wypowiedź wink
              Ja osobiście miałam chłopaka ,który właśnie był wykanowcą Reggae ,ale on nie mówił
              jakimś 'dziwacznym slangiem ' heh ;p
          • kotek.bieberka @shut_up 09.10.10, 19:59
            Ja tak pisze bo ja pisze szybko !

hh to nie jest kultura !, to jest muzyka !, skate to jest kultura ale nie hh !,
            hh to jest muzyka i taniec !

Tak samo jak ja bym powiedziała że EMO to jest kultura !, EMO podobnie jak HH to
            jest muzyka !

Aaa, i mam 5 z ortografii, więc nie pieprz mi głupot !, bo mi sie słabo robi,
            jak czytam twoje wypociny...angrysciana
            • shut_up Re: @shut_up 09.10.10, 21:21
              z emo się zgodzę, ale nie z hh.
              to idź do kibelka, jak Ci słabo. ja się przy tym nie pocę >.<
        • cyrusmiley @kotek.bieberka 11.10.10, 20:19
          Ja akurat połączyłam sb. Reggae i HH słucham tego i tego ;pp
          muszę się przyznać ,że lubiłam zawsze zaczerpnąć do stylu skate po prostu podobają mi
          się koszulki w stylu "Pierdol się " marki HG PROSTO. heh ;*
      • cyrusmiley Re: ;P 11.10.10, 20:24
        ojj duużo ich jest wink
        możesz sb. luknąć niektórych na moim profilu ;p
        pozdrawiam.
    • tsst hm. 09.10.10, 19:57
      nie slucham tego typu muzyki. ale ludzie rasta sa fajni.
    • ciapek ;) 09.10.10, 20:00
      Reggae tak jak i Tobie jest mi bardzo bliskie
      Kocham ten styl muzyki, ostatnio próbuje się uczyć dance hall'a
      Lecz nie jestem wielkim Rasta wink
      Jak będę starsza to wydaje mi się że Marychę zajaram
      Ale to tylko moje spostrzeżenia wink
    • niesmaczna . 09.10.10, 20:54
      Bezsensowny wątek -,-
      Podnieciłaś się, że z ciągnęłaś sobie głupie charakterystyczne dla Rasty
      znaczenia z internetu.. I udajesz jedną z nich. .. santa
      • cyrusmiley @niesmaczna 11.10.10, 20:22
        Bezsensowna to jest twoja wypowiedź.
        Wcale się nie podnieciłam gdyż to nie miałam żadnego powodu żeby to zrobić ,ale
        spooko ;d
        Z internetu ściągnełam żeby to było po prostu napisane ogólnie,zrozumiale dla wszystkich.
        Wcale mnie nie znasz i nie możesz stwierdzić czy udaję rasta czy faktycznie jestem jedną z
        nich.
        Więc nie wiem skąd u cb. te dziwne wąty. ;|
    • fantabuu Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 21:01
      dredów to niemam , ale bardzo chce mieć !
      marihuanaaa... to chyba nie miejsce żeby o tym gadać ; ))
      kocham reggae i wszystko co z tym zwiazanee ; )
    • chocolatex Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 21:05
      Słucham reggae czasami. Jak mi się przypomni jakaś fajna piosenka to sobie ją
      puszczę, ale żeby tak non stop to nie.
      • lovekillerka ;) 09.10.10, 21:13
        Siemkawink Kocham reggaekiss EWR<3
        Bless!
        • cyrusmiley @lovekillerka 11.10.10, 20:17
          Bless siostro ! ;D
    • asiula39 Re: Ruch Rastafari ,Rasta ,Reggae 09.10.10, 22:38
      @kotek.bieberka niby dla Ciebie liczy się tylko hh a w Twoich ulubionych gwiazdach widzę 50 centa (sorry, ale dla mnie to nie rap, tylko jakieś gów.no) i miley cyrus (o tym lepiej się nie wypowiadam)... Jak słyszę, kiedy ktoś mówi o sobie "joł jestem skate", a tak naprawdę nie ma z tym nic wspólnego, to mnie krew zalewa...
      No ale wątek nie o tym.
      @shewerewolf nie słyszałam o tym, żeby rasta mieli jakiś specyficzny slang, no ale ok wink
      • cyrusmiley odp. -zajżyj. 11.10.10, 20:10
        Moje dorgie,chciałam was poinformować ,że konto to założyłam dwa lata temu -jeszcze
        kiedy lubiłam postać Miley Cyrus ,ale cóż czasy się zmieniają i teraz jej po prostu nie trawię
        i zmieniłam swoje upodobania muzyczne. Nie będe tylko i wyłącznie dla nazwy usuwała
        swego konta i zakładała nowe -gdyż to jest po prostu bez sensu.
        Mogła bym również napisać czym w moim życiu jest dla mnie Reggae ,ale tu chciałam
        wam przedstawić ogólnie,zrozumiale cechy charakterystyczne dla RUCHU RASTAFARI więc
        nie wiem jakie mają niektóre z was wąty ;d
        Jeśli chcecie oddzielny wątek czym jest DLA MNIE Reggae to spooko tu króluje inny
        temat ;d
        Pozdrawiam i zapraszam do wypowiadania się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka