Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe.

12.11.10, 17:39
21 listopada odbędą się wybory samorządowe- będziemy (w większości przypadków Wasi rodzice) wybierać władze dla swoich miast, gmin, wiosek. Czy wasi rodzice wybierają się na nie? Wybory samorządowe, nie wiedzieć czemu, zwykle mają najmniejszą frekwencję ze wszystkich- zwykle waha się ona w okolicach 30%. Jestem ciekawa, dlaczego tak się dzieje? W końcu- wbrew pozorom- są to najważniejsze wybory, ponieważ wybieramy władzę dla małego obszaru i władza ta będzie miała dużo większy wpływ na nasze sprawy, budżet, kulturę, niż premier czy prezydent. Owszem, dobrze mieć w parlamencie przedstawiciela swojego miasta, który coś tam napomknie o jego sytuacji, ale rząd bardzo ogólnie zajmuje się całym państwem.
Prawda jest taka, że największy wpływ na nasze sprawy ma właśnie samorząd.

Także szczerze namawiam Was, abyście wspomnieli o tym swoim rodzicom, ponieważ większości ludzi po prostu nie chce się iść na wybory, z lenistwa. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaki błąd robi, olewając to. A potem narzeka.

Co sądzicie? wink
Kats!
Obserwuj wątek
    • shewerewolf ` 12.11.10, 17:44
      Babcia, chyba idzie xD
    • magnaw18 Re: Wybory samorządowe. 12.11.10, 17:45
      moi rodzice zawsze chodzą
    • anulka Re: Wybory samorządowe. 12.11.10, 17:46
      zgadzam się
      • miss_immortal Re: Wybory samorządowe. 12.11.10, 17:50
        zgadam się tylko szkoda, że piszesz to tutaj; gdzie większość 'użytkowniczek ' wyłączyła po pierwszym zdaniu, bo było tego za dużo a szkoda, bo warte przeczytania .
    • pola16 Re: Wybory samorządowe. 12.11.10, 17:48
      W sumie masz rację, ale u nas idą ludzie w większości, którzy mają już swojego kandydata (obecny burmistrz), a reszta mówi, ze nawet nie ma na kogo głosować... Wiem, że jak ja już będę miała prawa wyborcze to pójdę, zagłosuję...
    • monik4 Re: Wybory samorządowe. 12.11.10, 17:50
      Ja oczywiscie ide na wybory bo juz moge glosowac xD
    • tiin55 Re: Wybory samorządowe. 12.11.10, 18:03
      Masz rację, tyle że u mnie jedynym kandydatem na burmistrza jest obecny burmistrz, który jest burmistrzem mojego miasta od ok 20 lat -.-
      • katsuumi_17 Tinn- widocznie dobrze rządzi 12.11.10, 19:27
        i nikt nie chce nic zmieniać smile Czy się mylę?
    • katsuumi_17 Odświeżam swój własny wątek :D 12.11.10, 22:00
      • chocolatex . . . 13.11.10, 09:51
        U mnie moi rodzice nie chcieli iść, bo nie widzieli nikogo ciekawego, ale teraz ojciec gada, że jednak pójdzie. oO A to podobno kobieta zmienną jest.
    • gwiazdka_97 Re: Wybory samorządowe. 13.11.10, 09:55
      moi rodzice wybierają się co roku , a moja mama to nawet kandyduje . big_grin x dd
      • amela Re: Wybory samorządowe. 13.11.10, 10:15
        moi rodzice kiedyś chodzili , teraz rzadziej . ale masz rację .
    • koralowa Wybory samorządowe. 13.11.10, 10:17
      u mnie nigdy nie ma problemu z chodzenie na wybory. moi rodzice zawsze się stawiają, przy urnach więc.

ale to prawda, zgadzam się, ze powinno więcej osób brać udział w wyborach. wymówkom ludzi, którzy nie głosują jest to, że sądzą, że i tak nic się nie zmieni i będzie tak samo. dlatego moim zdaniem powinno być więcej reklam telewizyjnych zachęcających do głosowania. każdy głos się liczy, a przecież każdy polityk mimo, że często jest niedoceniany lub wyzywany i tak stara się robić dobrze, tylko każdy 'robi dobrze' na swój sposób, każdy ma inne argumenty i inne poglądy na świat. my tylko musimy wybrać, który naszym zdaniem jest najlepszy. to wszystko.
      • molinka Re: Wybory samorządowe. 13.11.10, 13:04
        u mnie rodzice chodzą wink
    • trufla Re: Wybory samorządowe. 13.11.10, 13:17
      Moi rodzice idą. Moje miasto nieźle się rozwinęło i mam nadzieję, że dalej tak będzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka