Dodaj do ulubionych

Języki obce - pytanie xD

23.02.11, 19:37
Otóż... Założyłam ten wątek, aby poznać wasze zdanie o nauce języków obcych. Mnie w ogóle pociągają i szczerze powiedziawszy chciałabym ich opanować jak najwięcej (Naprawdę xD)
Czy, według was, warto uczyć się języków? Angielski - norma, każdy winien go znać, ale np. francuski (którego za nie długo zacznę się uczyć ;P), niemiecki, rosyjski, włosy, hiszpański, czeski itd.
No cóż, wymieniłam akurat te, które mnie najbardziej fascynują ;P
A wy? Jakich języków się uczycie, a jakich chciałybyście?
I czy uważacie j. francuski za trudny?
Obserwuj wątek
    • lena_ Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 19:50
      oczywiście, że warto smile

ja się uczę narazie j. angielskiego i niemieckiego, ale chciałabym francuskiego cool

podobno w j. francuskim znaczenie jest zależne od wymowy np. przekręcisz jedną literkę i sens słowa kompletnie się zmienia. podobno, nie jestem pewna ^^
      • kara33441 Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 08:56
        Ja uczę się J.angielskiego,który mi najlepiej idzie i chcę go opanować w 100%... też uczę się niemieckiego i nawet dobrze mi idzie ale mogłoby być lepiej...a chciałabym uczyć się francuskiego...bo podoba mi sięsmile
    • lilly_ Języki obce. 23.02.11, 20:02
      Oczywiście, że warto uczyć się języków obcych.
      Co do francuskiego, to nie wiem, nie interesuje mnie ten język.
      Aktualnie uczę się angielskiego(stopień początkujący), niemieckiego(stopień wyższy) no i troszkę japońskiego, ale to tak na własną rękę. Znaczki sprawdza znajoma, która również uczy się tego języka. Na dzień dzisiejszy umiem pisać siedem słów. ;D a mówić trochę więcej.
      • haditaa tu --> hiszpański <3 24.02.11, 09:38
        w szkole mam angielski i niemiecki. Nienawidzę obu ;d
        chodzę dodatkowo na hiszpański do takiej szkoły językowej i ten język kocham najbardziej. Uczę go prawie 2 lata i dla mnie, serio, jest najlepszy. Umiem go więcej niż angielskiego po 7 latach nauki -,- z niemieckim zaczynam, więc jeszcze nie wiem jak będzie.
        Francuski- dla mnie tak, jest trudny wink
    • kasiulqa Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:31
      Ja też lubię się uczyć języków i uważam, że warto.
      Na razie uczę się angielskiego, niemieckiego i francuskiego.
      Jak dla mnie francuski nie jest trudny smile
      • anieq ---------------> TUTAJ moja opinia. 07.03.11, 21:41
        uczę się języka niemieckiego i angielskiego, co na obecnym etapie w zupełności mi wystarcza, co oczywiście nie znaczy, że zamierzam na tym poprzestać. moim zdaniem uczenie się języków obcych jest niezwykle ważne. Jest wręcz niezbędne, do odkrywania świata, ludzi i nowych kultur. Jest takie powiedzenie, że każdy nowy język to nowa kultura i nowe życie. Osobiście kocham język niemiecki, jak i angielski. Oba opanowałam płynnie. W liceum( za rok) zamierzam zacząć uczyć się hiszpańskiego.
        Jeśli chodzi o francuski to.... po prostu mi się nie podoba. jest bełkotliwy i pretensjonalny. Kojarzy mi się z kluchą w gardle, w przeciwieństwie do niemieckiego ;x.
        Mam nadzieję, że nie zanudziłam na smierć. ostatnio lubię bardziej zagłąbić się w sprawę wink
    • anja_ Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:38
      siódmy rok uczę się niemieckiego, od sierpnia angielskiego. w moim przypadku angielski wystarczy.
      • olusia... Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:43
        Warto. Uczę się angielskiego (8 lat) i niemieckiego (2 rok, ale bardzo go nie lubie...
    • super_star Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:42
      od 6 lat mam angielski i rosyjski, chciałabym się jeszcze nauczyć hiszpańskiego
    • caterina97 Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:42
      poszłam do gim i uczę się ang i francuskiego. francuski jest jednym z najbardziej przydatnych języków na świecie. początki są trudne, ale chcieć to móc, bo z biegiem czasu zrozumiesz wszystko i bd dla ciebie łatwe, także franc. jak najbardziej polecam.
      • niemampomyslu mraach 23.02.11, 20:48
        od trzeciego roku życia uczę się angielskiego, w gimnazjum pójdę na francuski, może jeszcze na jakiś inny. może chorwacki lub hiszpański?
        lubię języki obce, chcę sie ich uczyć. jednak nie wszystkich naraz. w wakacje chciałyśmy z byłą przyjaciółką nauczyć się chyba 10 języków, same, wyszło jak zawsze, czyli nie wyszło.
    • itsjustmee Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:44
      Uczę się angielskiego, niemieckiego, hiszpańskiego no i polskiego. wink Kiedyś uczyłam się francuskiego, ale to było tak dawno, że praktycznie nic z tego nie pamiętam.
      • hiperpoprawna Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:50
        Francuskiego się uczę 3 rok, i tak:
        - wymowa jest początkowo trudna, z czasem staje się banalna (litery czyta się zawsze tak samo, jest mało wyjątków)
        - gramatyka - sama odmiana jest dość łatwa, gorzej z zaimkami i określeniami
        - słownictwo podobne do angielskiego, ale też francuskiego.
        I to jest bardzo nudny język, ale i tak lepszy niż niemiecki.
        Hipo tongue_out
      • kawaiikimie Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 22:22
        Warto znać języki obce. smile
        Uczę się anglika, niemieckiego (ale go nienawidzę), jestem też na początkującym rosyjskiego i japońskiego. Chciałabym się jednak nauczyć jeszcze hiszpańskiego. tzn. zamiast japońskiego. Chyba właśnie odpuszczę sobie japoński i przejdę na hiszpański bo od dawna chciałam się go nauczyć, a z japońskim to sobie w wakacje coś z nim ubzdurałam i chodzę pół roku więc pochodzę do maja.
        Ogólnie to lubię najbardziej rosyjski i angielski. A hiszpański też wydaje się ciekawy. smile
    • dulcecita Uczę się angielskiego niemieckiego i hiszpańskiego 23.02.11, 20:55
      Moja przyjaciółka uczy się francuskiego i mówiła mi, że wymowa jest baaardzo trudna i ogólnie jest to trudny język, ale jeśli będziesz chciała to się go nauczyszsmile Uważam, że warto uczyć się obcych języków. Jak napisałam uczę się trzech, ale mam w planach nauczyć się jeszcze innychsmile Podoba mi się węgierskismile Chciałabym go umieć. Co do piątego języka obcego nie jestem pewna, ale myślę, że nie poprzestanę na czterech big_grin
      Pozdrawiam smile
    • becia123x Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 20:55
      Ja się od pierwszej klasy podstawówki uczę j. angielskiego, więc będzie to już 6 lat. Naprawdę chcę się go nauczyć, zależy mi na tym, mam zamiar znać go na perfekt. Myślę, że warto znać chociaż jeden język obcy, aby w przyszłości znaleźć dobrą pracę itd. Pragnę nauczyć się jeszcze j. hiszpańskiego i może tak jak ty - francuskiego (który podobnież nie jest taki trudny), ale dopiero jak idealnie opanuję angielski wink
      • jagusia12 Re: Języki obce - odpowiedź xD 23.02.11, 21:07
        Ja uczę się angielskiego od 9 lat. W gimnazjum musiałam wybrać jeszcze jeden język obowiązkowy i wybrałam rosyjski- bardzo ładny język, wszystkim polecam. A moim marzeniem jest nauczyć się hiszpańskiego. Uwielbiam Hiszpanie, język hiszpański i reprezentację narodową Hiszpaniikiss
    • dancehall_gueen Tu tu tu 23.02.11, 20:59
      ja obecnie jestem w III gim i uczę się dziewiąty albo ósmy rok j. angielskiego + trzeci rok j. niemiecki .!
      Angielski jest zaje. i wgl .! kochamkochamkocham < 333
      niemiecki ?- o Lol. gdyby pani była jakaś normalna to bym może coś umiała. a Tak to po prostu kurna nic ABSOLUTNIE nic nie robimy tylko "dajemy dupy " a na koniec piąteczka smile hahahaha < 33 i dobrze. a co .?? o_0

Jak pójdę dalej do szkoły to chciałabym sie uczyć angielski + hiszpański
      mm. delyszys < 333
    • alice087 _____________________ 23.02.11, 21:01
      języki obce są bardzo ważne.
      uczę się anglika i francuskiego.
      znam kilka słów też w innych językach ale to się nie liczy.
      chciałabym się uczyć hiszpańskiego i szwedzkiego
    • rememberina Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 21:04
      znam świetnie angielski i trochę niemiecki, którego niestety nie lubię...
      ale umiem mówić po francusku (uważam, że reguły i gramatyka są trudne, ale czytać się da)
      a bardzo bym chciała umieć po hiszpańsku smile
      • grysikkowa Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 21:22
        podobnie jak wy uważam, że języki są ważne i na dzień dzisiejszy znam angielski ( uczę się ... 7 lat ), niemiecki ( dopiero rok, ale nie lubię go ), w domu u siebie uczę się hiszpańskiego ale chciałabym chodzić na jakieś zajęcia. Niestety w gimnazjum nie miałam możliwości wyboru języka.
        Ps. angielski miałam w szkole podstawowej to wiadomo, teraz w gimnazjum doszedł mi niestety niemiecki. ale jeśli chodzi o to co napisałam powyżej, to chodzę na zajęcia po szkole ; DD
      • miirinda666 Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 21:23
        11 lat uczę się angielskiego i idzie mi to w miarę dobrze, a francuski moim zdaniem jest paskudny.
      • kingella24 Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 21:30
        uczę się angielkiego i niemieckiego, ale bardzo chciałabym sie nauczyc chińskiego (konkretnie dialektu mandaryńskiego, bo jest oficjalnym językiem w Chinach) big_grin w ogóle to się interesuje Chinami są super smile muszę się tam kiedyś koniecznie wybrać cool
    • olckaa Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 21:32
      francuski jest wyku...ście trudny , a moim zdaniem wszyscy powinni mówić na świecie jednym językiem a nie utrudniac sobie życie
      • gola. ._. 23.02.11, 21:48
        jak narazie uczę się niemieckiego i angielskiego, ale raczej pójdę w stronę tego drugiego.
        • alice_16 Re: ._. 23.02.11, 22:07
          Uczę się niemieckiego, angielskiego i rosyjskiego. Moim ulubionym jest rosyjski big_grin
        • lovebug francuski. 23.02.11, 22:07
          uczę się go już 5 lat.
          piękny język, jeśli masz sporo cierpliwości c;
    • nikawika Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 22:12
      języki obce bardzo się przydają.
      ja się w szkole uczę angielskiego i francuskiego.
      chyba od marca, będą zajęcia dla chętnych z włoskiego. zapiszę się na nie.
      i jeszcze dwa razy w tygodniu chodzę na hiszpański.
      miałam do wyboru japoński, ale stwierdziłam że jest za trudny. xd
      ja również, jak ty, chciałabym ich opanować jak najwięcej. ;P
    • magic_ . 23.02.11, 22:15
      Uczę się angielskiego i niemieckiego, ale chciałabym umieć mówić po chińsku, francusku, hiszpańsku, włosku, japońsku... Nie no, wszystko jest super. tongue_out
    • ensuite Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 22:19
      ee tam, francuski trudny nie jest! big_grin jeśli lubisz języki (jak ja) jego nauka będzie dla Cb przyjemnością tongue_out
      ja kocham francuski, znam trochę rosyjski (z czego się cieszę), angielski także tongue_out
      ogólnie strasznie lubię języki obce. Chciałabym się w przyszłości nauczyć włoskiego lub hiszpańskiego big_grin kiss
      • miley115 Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 22:43
        Ja obecnie ucze się angielskiego, niemieckiego i francuskiego ;P
        Angielski jest bardzo łatwy , niemiecki latwy, ale mozna sobie polamac jezyk hahaha , a francuski jak to francuski ; p pełny różnych dziwnych słów itp.
        Angielskiego uccze sie juz 7lat, niemieckiego pół roku, a francuskiego 2 lata no prawie 3 ;d
        francuskiego ucze sie poniewaz jest mi on potrzebny w przyszłości bo już od roku jestem w modelingu<mam 13 lat> angielski to banał, ale francuski tez jest bardzo potrzebny, jesli inne dziewczyny nie umieja angieslkiego, a jeszcze francuskiego, angielskiego i niemieckiego ucze sie , poniewaz zawsze trzeba znac jezyki oraz uwielbiam uczyc sie jezyków obcych ;ddd
        Ja zawsze chcialam byc modelka lki jak: Anja Rubik i Mgdalena Mielciaż są one piękne i wykształcone i taka chce być! i robie wszystko aby spelnic swoje marzenie.
        O i pamiętajcie , jeśli masz marzenia rób wszystko aby je spelnic.
    • natalisweety Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 22:39
      uwielbiam jezyki obce !!! tez mnie fascynuja wink mieszkam w anglii od 4 lat i dla mnie angielski to jezyk codzienny (tak samo jak w polski np. z kolezankami, w domu). Dodatkowo w szkole ucze sie francuzkiego a w domu sie douczam hiszpanskiego. bardzo chcialabym sie nauczyc rosyjskiego, i krajow blisko polski (np. slowacia, czechy itp.) surprised
    • madzia2710 Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 22:52
      Ja miałam wszkole narzucony najgorszy język jaki istnieje- ruski. Normalnie mi się od niego żygać chce. Znacznie bardziej wolałabym sie uczyć Francuskiego.
      Angielskiego się chce nauczyć, bo bez niego to za granice ani rusz.
      NIENAWIDZE ROSYJSKIEGO!!!!!!!scianasciana
    • looveangel Re: Języki obce - pytanie xD 23.02.11, 23:50
      no to tak:
      uczę się angielskiego i niemieckiego. idę do liceum na profil lingwistyczny - angielski, niemiecki, hiszpański/włoski.
      prawdopodobnie od września zapiszę się na dodatkowe kursy językowe - rozszerzony angielski i hiszpański.
    • jane_14 Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 01:26
      też chciałabym się nauczyć jak najwięcej j. obcychsmile niestety nie jest łatwo
      warto się uczyć angielskiego i włoskiego, hiszpańskiego, niemieckiego itd.
      francuski jest piękny ale podobno bardzo trudny
    • calley Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 02:54
      nie znosze ich .
    • mileymandy Akurat ja francuski bardzo lubię 24.02.11, 03:13
      Nie uczę się go w szkole,ale prywatnie i szczerze powiedziawszy jest nawet prosty o ile opanujesz gramatykę i jakoś w miarę słownictwo.Ja w szkole uczę się niemieckiego,to jest dopiero masakraconfused!W ogóle go nie rozumiem,a akurat nauka języków przychodzi mi łatwo.A i do każdej dobrej pracy musisz obecnie znać 2 języki obce,dlatego szkoła wprowadziła w zeszłym roku,bodajże ten dodatkowy język.
      Powodzenia z francuskimkiss!
    • marsjanka115 x__x 24.02.11, 06:36
      coś tam po niemiecku umiem... po angielsku lepiej a po hiszpańsku bym się dogadała tongue_out więc gitara .
    • verrley Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 09:17
      Ja uczę się języka angielskiego serce
      Uwielbiam go. Uważam, że jest bardzo potrzebny jak wyjedziemy za granicę. Będzie nam potrzebny aby zdobyć w przyszłości pracę. Z przyjemnością się go uczę. smile
      W szkole mam jeszcze język niemiecki. Nienawidzę go! indifferent

Chciałabym się uczyć Hiszpańskiego <3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka