Dodaj do ulubionych

problem - wybór liceum.

18.03.11, 22:08
Cześć dziewczyny! wink Chodzę do trzeciej klasy gimnazjum i mam problem z wyborem liceum.. Ale może zacznę od początku. Jestem dobra z przedmiotów humanistycznych, natomiast nie ze ścisłych. Chociaż jestem uczennicą paskową to mam problemy z matematyką czy innymi przedmiotami ścisłymi. Jednak chciałabym iść na profil geograficzno-matematyczny, ponieważ lubię geografię i w ogóle się tym interesuję, ale jest problem.. matematyka. Na koniec roku zawsze wyciągnę na 4, ale ja się boję, że sobie nie poradzę.. Bo nie jestem z tej matematyki dobra.. <br />
Ale z drugiej strony bardzo lubię język polski i angielski ( jednak wolałabym iść na geografię ) i muszę powiedzieć, że z tych języków nawet dobrze sobię radzę.. I nie wiem jaki profil wybrać. Co radzicie? Iść na profil geo.-mat. czy dziennikarsko-językowy? A może wy zmagałyście się z tym problemem? Liczę na odpowiedzi. ;]
Obserwuj wątek
    • mweezy . 18.03.11, 22:24
      Radziłabym geo-mat. Na pewno dasz sobie radę, są przecież jeszcze zawsze korepetycje. Po tym kierunku, jeśli pójdziesz na studia z geografią czy matematyką związane, prędzej znajdziesz sobie pracę niż po dziennikarsko językowym.
    • jane_ Re: problem - wybór liceum. 18.03.11, 22:44
      nie idź na dziennikarski, nie chce konkurencji potem mieć.
      mat-geo jest przyszłościowe, a matematyka też może być ciekawa, gdybym miała taki dylemat wybrałabym zdecydowanie mat-geo. ale nie mam. ;q
      • katsuumi_17 jane_, i takbędziesz mieć dużą konkurencję, bo... 28.03.11, 14:20
        ... strasznie dużo ludzi idzie na dziennikarstwo. Tylko nielicznym udaje się wybić. Ale trzymam kciuki, żeby Tobie się udało smile
    • madzia2710 Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 09:45
      Idź na dziennikarsko-językowy.
      Ja od dawna wiem co chcę w życiu robić. Ja idę na bio-chem, a potem na studia na medycynę.
    • light Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 10:04
      Jestem na dziennikarskim profilu i jest naprawdę ciekawie.
      Chociaż po ścisłych ma się większe możliwości, nie ma co ukrywać...
      • pola16 Korepetycje może pomogą? 19.03.11, 10:10
        Skoro interesujesz się geografią, to nie należy przekreślać swoich zainteresowań tylko z powodu matmy. Jeśli jednak nie będziesz sobie dawała rady, możesz zawsze w późniejszym czasie zmienić szkołęwink.
    • super_star Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 10:16
      też jestem bardziej humanistką, ale uwielbiam geografię. Idę najprawdopodobniej na wos- geografia, a potem na europeistykę lub stosunki międzynarodowe (jak się dostanę)
    • super_star Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 10:19
      na twoim msc wzięłabym dziennikarski, ale to dlatego, że jestem przewrażliwiona na punkcie matmy- i hate it. Po co masz się z nią męczyć przez 3 lata, skoro jej nie lubisz? a dziennikarki jest bardzo ciekawy- sama bym poszła, ale z tego co się oriętuję, to u nas takiego nie ma crying
    • dancehall_gueen TU 19.03.11, 10:21
      ja tez mam problem z wyborem szkoły.. łeee.
      ahh
      skoro bardzobardzo chciałabyś iść na geografie a ze nie lubisz matmy to nie wiesz co zrobić..
      to moze idź na profil geograficzno -biologiczny ..! ja bym sie wybrała tyle ze idzie mi cienko z biologią .!
    • mila13 Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 11:22
      Może liceum o profilu językowym? Ja się do takiego wybieram. wink
    • lili96reggae Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 11:57
      Ja bym ci radziła iść na geo - mat
      Ja nie mam dylematu od dawana chcę iść na bio - chem a później albo na medycynę albo na farmaceutęsmile
      • norrmalna Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 12:17
        Akurat jestem na profilu geograficzno-matematyczno i u mnie wielką wagę się przywiązuje do matematyki, mniejszą do geografii. Dlatego radziłabym ci profil dziennikarsko-językowy, tam będziesz miała większą liczbę godzin z przedmiotów humanistycznych, z których jesteś lepsza.
        Piszesz, ze na koniec roku się WYCIĄGASZ na 4, a to moim zdaniem nie starczy na rozszerzenie z matematyki, gdzie rzeczy są naprawdę trudniejsze niż na podstawowym.
        Na Twoim miejscu zastanowiłabym się jeszcze nad profilem europejskim.
        • fun Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 12:34
          tez mam tak z matma ze wyciagam na 4 ale tak jakbym jej wgl nie umiala wydaje mi sie ze owinnas isc na ta geografie big_grin
    • madalena Re: problem - wybór liceum. 19.03.11, 12:50
      ja jestem na humanistyce i jest ok, jednak jeśli lubisz geografię to idź na mat-geo. ja żałuję, że nie wybrałam tego profilu. humanistów jest pełno. z matmą dasz radę. smile
    • dulcecita Re: Raczej dziennikarski...--> 19.03.11, 12:57
      Skoro nie jesteś dobra z matmy to lepiej nie idź na geograficzno-matematyczny, bo potem będziesz miała problemy. Matematyka będzie tam rozszerzona i możesz sobie nie poradzić. Lepszy będzie ten dziennikarski - jesteś humanistką to to będzie dla ciebie pestkasmile A może geografia - wos ??

Ja jestem w pierwszej klasie technikum na profilu architektura krajobrazu. Studia chciałabym z psychologii zrobićbig_grin
      • yass. ! 19.03.11, 19:23
        Dodam jeszcze, że na profil matematyczno-geograficzny wybiera się moja koleżanka, może czasem by mi pomogła z tą matmą..
        Ale ja się dalej waham. Niestety nie ma w mojej okolicy profilu geografia-wos.. chyba. jest taki profil: geografia-angielski i jest super, tylko, że w trochę gorszym liceum, a ja wolałabym się wybrać do lepszego..
        • petka Re: ! 27.03.11, 21:55
          A inne szkoły? Popatrz sobie na różne licea i profile, nie zawsze geografia łączy się z matematyką, czasem jest z angielskim, wosem, czy biologią. Fajna klasa to rekreacyjna właśnie geo-biol. Ledwo 4 z matmy to chyba za mało na profil rozszerzony. Będziesz się dziewczyno męczyc, bo matma jest skomplikowana;/ Osobiście idę na jakiś profil humanistyczny, najbardziej do klasy politologicznej albo prawnej, ale nie pogardzę turystyczną czy psychologiczno-pedagogiczną. Niestety dziennikarska klasa odpada- za dużo mamy dziennikarzy już, bo jest to najbardziej oblegany humanistyczny profilsciana
    • maadz. Re: problem - wybór liceum. 27.03.11, 22:22
      na Twoim miejscu nie szłabym na profil matematyczny jakoś wyciągając pod koniec roku na 4, bo nie dasz sobie rady - widzę to po kolegach i koleżankach z klasy. na takim profilu nie ma czasu na naukę, ogarnianie tematu - Ty masz to po prostu wiedzieć i widzieć, że jest tak, a nie inaczej.
      jeżeli lubisz przedmioty humanistyczne, no i tę geografię to spróbowałabym szukać liceum które oferuje profile językowo-geograficzne lub geografia z wosem/historią.
    • miaumiauu Re: problem - wybór liceum. 27.03.11, 22:59
      oj, mam bardzo podobny problem. w moim przypadku jednak matematyka w ogóle nie wchodzi w grę, nie lubię tego przedmiotu i podobnie jak Ty- zawsze wyciągam na tę czwórkę. umysł mam również bardziej humanistyczny i uwielbiam angielski. mam teraz nie lada problem: rozważam opcję:
      a) biologiczna-chemiczna - lubię biologię, jednak chemia nie przychodzi mi już tak łatwo.
      b) dziennikarsko-prawnicza - myślę, że ciekawy problem. rodzice bardziej ukierunkowują mnie, jeżeli bym na ten profil poszła, na prawo- jednak mnie bardziej kręci dziennikarstwo, a wiem, że po tym z pracą będzie ciężko.

moim zdaniem, jeżeli coś lubisz i na prawdę interesujesz się geografią to powinnaś pójść na ten profil. rozszerzenie nie zawsze znaczy wyższy poziom, ale np. większą ilość godzin danego przedmiotu w tygodniu. a jeżeli teraz jedziesz na tych 4 to spokojnie sobie poradzisz w liceum- zawsze można wziąć korepetycję itp.
      pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki w wyborze, który czeka również i mnie wink
      • yass. ! 28.03.11, 22:19
        Szkoda, że w mojej najbliższej miejscowości nie ma AŻ takiego dużego wyboru jakie są w wielu większych miastach. Niestety chyba muszę przyznać, że raczej będę musiała odstawić profil geograficzno-matematyczny w kąt, ponieważ sądzę, że sobie z rozszerzoną matematyką nie poradzę. A do tego dojdzie rozszerzona matura z matmy.. Z chęcią wybrałabym się na profilm geo.-ang. / geo.-bio. Ale niestety nie ma ;| Mimo iż jeszcze ciągle się zastanawiam to chyba wybiorę profilm dziennikarsko-językowy. A zawód dziennikarza kiedyś mi się podobał, całkiem niedawno, ale wpadłam na coś innego - właśnie związanego z geografią..<br />

Mam nadzieję, że ktoś to przeczytał wink<br />
        I przyszłym licealistkom życzę dostania się do wymarzonego liceum/techników itp. na wymarzony profil smile.
        • yass. Re: ! 28.03.11, 22:21
          profi*
          Przepraszam, za błedy wink
          • yass. Re: ! 28.03.11, 22:23

profil**
            Przepraszam, za błedy wink

• maadz. Re: ! 30.03.11, 13:32
              będąc na profilu z rozszerzoną matematyką nie musisz zdawać rozszerzonej matury z matematyki.
              • yass. Re: ! 30.03.11, 15:55
                maadz. napisał(a):

> będąc na profilu z rozszerzoną matematyką nie musisz zdawać rozszerzonej matury
                > z matematyki.

nie? byłam przekonana, że tak wink Dzięki za informację wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka