camille_ 23.03.11, 19:45 Chcę kupić sobie lustrzankę. I mam pytania: 1. Jaką polecicie mi lustrzankę? Może być firma lub konkretny model. 2. Obsługiwanie jej jest bardzo ciężkie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emily_15 Re: lustrzanka. ??? 28.03.11, 20:42 Hmm... Jeżeli nie masz pojęcia o lustrzance, to myślę, że nie warto kupować. Lustrzanka ma bardzo dużo funkcji, które trzeba ręcznie nastawiać, nie tak jak w zwykłym aparacie i jeżeli wcześniej nie miałaś jakiegoś dobrego aparatu, w którym mogłaś sobie sama ustawiać poszczególne funkcje, to myślę że nie ma sensu. Bo jeżeli chcesz kupić na pokaz, to tylko wydasz kasę. Będziesz umiała obsłużyć podstawowe elementy lustrzanki, a z resztą sobie możesz nie poradzić. Dlatego lepiej kupić sobie jakiś lepszy aparat cyfrowy. Noo chyba, że miałaś już styczność z lustrzanką. To w tedy jak najbardziej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szatynka Absolutnie nie zgadzam się z emily_15: 08.04.11, 21:48 ... są lustrzanki dla amatorów, które są właśnie tym przejściem ze zwykłej małpiatki na coś bardziej ambitnego. Jeśli nie spełniasz swoich wymogów cyfrówką to kupuj coś amatorskiego, ale na tyle rozsądnie, by potem to Cię nie ograniczało i, abyś mogła w każdej chwili rozbudować swój sprzęt. Lustrzanki jak przyjmują niektóre osoby nie są wyłącznie dla tych, którzy są już tak bardzo w temacie. Absolutnie nie. Jeżeli masz pasję, rozwijasz się (czytasz forum, instrukcje i bardzo często praktykujesz) to dasz radę. Żaden problem. Osobiście mam Sony A330. Większość jest przeciwko Soniaczom, ale połowa z tych osób w życiu nie miała lustrzanki Sony w rączkach, a druga połowa podaje argument, że Sony zajmuje się wszystkim. W sensie produkcją przeróżnych sprzętów, a taki Nikon czy Canon typowo korpusami, obiektywami - fotografią. No, ale mniejsza o to. To taka podstawowa bitwa między przeróżnymi amatorami fotografii. Sony A330 serdecznie polecam. Prosty w obsłudze, mnóstwo opcji i ogromne pole do popisu dla amatora. Oczywiście, żeby mieć podstawy musisz ogarnąć różne zależności typu: czas, czas otwarcia migawki, przysłona. Potem autofokus, ISO i głębię ostrości. Na początek pracuj na automatycznym ustawieniu ostrości i automatycznym AF. Potem możesz kombinować z trybem manualnym. W fotografii magią jest światło. Jak wybierasz lustrzankę, a w szczególności obiektyw to musisz wiedzieć do czego będzie potrzebny. Makro, portret, krajobrazy. Tele/makro/standard. Sama mam 18-55mm bo mi to nie przeszkadza. Radzi sobie ze wszystkim. Jednakże ta kwestia może ograniczać, lecz co za problem kupić kilka obiektywów? Żaden, jeśli ma się kasę. Jeśli stawiasz na sztuczne oświetlenie to kup odpowiednie lampy i blendy. Statyw przyda Ci się do nocnych eksperymentów. Pomalutku, a dasz radę. Polecam Sony. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jane_ Re: lustrzanka. ??? 10.04.11, 10:52 miałam wczoraj w rękach canona d50, który z obiektywem ważył 1,5 kg i po jakimś czasie fotografowania bardzo bolą mnie obecnie nadgarstki. ;qq też staję obecnie przed wyborem, co kupić, bo wreszcie rodzice zrozumieli, że jakiś aparat byłby mi bardzo potrzebny. lustrzankę teraz ma każdy, wrażenia to nie robi, ja sama mogę mieć zwykłą cyfrówkę i tyle. bo często jest tak, że lepiej brać lepszą cyfrówkę niż gorszą lustrzankę. mi się cały czas wydaje, że jeśli ktoś ma pomysł na siebie, własny styl, talent, pasje, to niezależnie od sprzętu da sobie radę. bo w fotografii niby wszystko trzeba wiedzieć, wszystko jest narzucone, i ja to rozumiem, tylko jak jesteś już posiadaczem lustrzanki, to wychodzi na to, że nie ma miejsca na zabawę - w Twoich zdjęciach ma być powszechnie przyjęty model perfekcji. a ja tak nie lubię. lubię troszkę "pod prąd". wczoraj w burzy mózgów z rodzinnym ekspertem wybrany został samsung nx5 lub nx10. choć wadą jest, że ma malutko obiektywów. potem jednak stwierdzono, że canony i nikony są lepsze... i bądź tu mądry. po prostu trzeba albo sobie trochę poczytać, albo zdać się na czyjąś opinię, albo pójść do sklepu i wybrać na chybił-trafił. każdy aparat czy tam lustrzanka ma swoje plusy i minusy, a mi z każdą myślą coraz bardziej wydaje się, że tak na serio to jesteśmy tylko dziećmi i potrzebna jest nam zabawka, nie profesjonalny aparat, więc nie ma co wymyślać, tylko brać coś w miarę prostego, co fajnie wygląda i spełnia nasze "wygórowane wymagania". Odpowiedz Link Zgłoś
jestemdrzewem Re: lustrzanka. ??? 10.04.11, 11:33 kup sobie kup, będziesz robić piękne zdjęcia Obsługiwanie jej jest bardzo ciężkie? hahaha, moja rada - ZNIM sobie kupisz, mocno się zastanów, poczytaj trochę CHOCIAŻ o czasach, przysłonach, czułości ITD, żeby potem nei było "ojeje zdjęcie jest za ciemne, co mam zrobić -.-" a tak na serio, skoro i tak będziesz jechała na manualu, bo się na tym nie znasz, to kup sobie po prostu cyfre, bo lustro to strata kasy w takim stanie rzeczy co do firmy i modeli - ilu ludzi, tyle opinii. Jeden powie ci, że nikon rlz, inny, ze canon, a jeszcze inny że olympus czy pentax czy cos; najlepiej popróbuj trochę na czymś mniej zaawansowanym albo bo wiesz, ja Ci powiem, że D3s rozwala wszystkie na głowę, albo że Canon d60 rządzi, ale po co ci to i na co, skoro nie umiałabyś wykorzystać możliwości tych aparatów w pełni serio. zacznij od lektury, potem popróbuj, lustrzanka nie czyni fotografa Odpowiedz Link Zgłoś
jestemdrzewem Re: lustrzanka. ??? 10.04.11, 11:34 kurcze nie miało być na MANUALU tylko na automacie bo teraz jest tak, że jak chcesz robić wszystko na automacie, maszyna robi zdjęcia za ciebie tak naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia714 Re: lustrzanka. ??? 11.04.11, 19:12 Moim zdaniem dobry jest nikon D7000, D5000, D90 Odpowiedz Link Zgłoś