Dodaj do ulubionych

Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ?

21.04.11, 14:22
No więc ja znam jedno : trzeba między czasie uczenia się odpoczywać co pół godziny lub się wpierw zdrzemnąć .

A Wy znacie jakieś przepisy suspicious ?

pozdro kwiat .
- POfU -
Obserwuj wątek
    • zeroplastic Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 14:51
      Ja tez mam jedno: najlepiej jest się uczyć gdzieś ok. godz. 01:00 bo wtedy się już uczysz na siłę i wiesz że musisz to umieć i wtedy szybciej zapamiętujesz. Tylko później po jakiś 3 dniach już tego nie umiesz bo ja robię tak zawsze i później nic już nie pamiętam big_grin
      • zbuntowana_rbd Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 20:57
        Masz rację smileyy776wink
        w tym wieku nauka jest bardzo nam potrzebna scianano cóż...takie zyciesurprised

big_grin

jest taki jeden sposób...wież co jak się uczysz to najlepiej sprzątnji z biurka te wszystkie bzdury i się skupkiss
        pozdrawiam kiss
      • heroes Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 13:30
        najlepiej zacząć godzine po szkole ;p
        Nikt nie może być w pokoju, nic nie może cie rozpraszać;p
        Dla mnie to wszystko ;d i nie ucze sie wcale dużo ;d
      • basket_girl Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 13:46
        Ja jestem wzrokowcem więc jak się uczę to zapamiętuje a później to mi się przypomina inaczej mówiąc przedstawia wink

smile
        smirk
        • milunia_cyrus bgbty 03.05.11, 14:27
          Ja zanim zacznę się uczyć musze się skupić i zrelaksować, więc często ćwiczę jogę. Musi panować porządek i cisza. Często najpierw czytam na jakiś temat a potem na głos to powtarzam. No i tyle smile
        • lovegaga13 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 14:36
          ja zawsze kiedy sie ucze musze byc w ciaglym ruchu. wtedy jakos lepiej i szybciej zapamietuje. na przyklad chodze po calym domu z zeszytem,bujam sie na fotelu itp.surprised
          ps. to nie adhd,choc moja mama tak uwaza ;p
      • ladygaga2010 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 17:55
        Ja się ucze wieczorem wtedy lepiej zapamiętuje.
      • kasia1998zz Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 19:46
        Ja też mam jeden sposób. Ja np. to co mam się nauczyć powtarzam kilka razy albo kilka razy pisze na kartce z pamięci! To pomaga. Sama się tak uczę, a sprawdziany i wszystko po kolei zdaję na 5 i 4.big_grin
    • klaudia_25 Taa 21.04.11, 14:52
      Morda w książkę i już wink
      • green_alien Re: Taa 21.04.11, 14:59
        Moim zdaniem nie ma sposobu, ale do naszej szkoły przychodzi taki facet ze szkoły szybkiej nauki czy jakoś tak tongue_out
        On gada, że najlepiej się uczyć w ruchu, czytając na głos i robiąc sobie przerwę co godzinę. Ja tam go nigdy nie słucham, a mam bardzo dobre oceny tongue_out
        Moim kluczem jest uważanie i czynny udział w lekcji suspicious
    • karmel_ Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 15:05
      Nie.
      • donia.19 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 15:11
        ja lepiej się uczę chodząc i czytając na głos xd no i przy jakiejś muzie co dla mojej mamy jest nie do przyjęcia uncertain
        • koloorowa. Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 20:04
          ja podobnie, chodze po pokoju, powtarzam na głos. lub sobie robie jakieś skojarzenia. a jeszcze też uczę się rano przed szkołą, ok 5-6 rano. to mi łatwo wchodzi do głowy big_grin
          • koloorowa. Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 20:22
            +robię notatki
            jetsem wzrokowcem big_grin

ale ogólnie nie lubię się uczyć i strasznie mi to idzie ;<<
    • madalena Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 15:18
      nie znam, po prostu biorę książkę i zeszyt i się uczę.
    • by_moonlight Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 15:27
      Nie. Ja po prostu siadam i się uczę. Czasem wychodzi, czasem nie, a czasem wychodzi, ale na drugi dzień już nic nie pamiętam. ;] Myślę, że wszystko zależy od ogólnego nastawienia, bo jeśli wbijesz sobie do głowy fakt, że musisz umieć daną rzecz, to się jej nauczysz.
    • mejbelajn. Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 20:55
      Każdy ma inną metodę, zależy. U mnie np. odwrotnie- nie mogę się zdrzemnąć nawet na chwilę, bo potem jestem do końca dnia "rozbita". Za to świetnie działa wypisywanie na kartce najważniejszych rzeczy i pisanie ściąg- od razu zapamiętuję! Jestem wzrokowcem.
    • katsuumi_17 Motywacja;) 21.04.11, 21:24
    • trufla Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 21:31
      Jestem słuchowcem, więc dla mnie najlepszą metodą jest zdecydowanie powtarzanie sobie informacji na głos. Piszę sobie też na fiszkach najważniejsze zagadnienia...
    • morphine_ Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 22:04
      Odpręż się, połóż wygodnie na łóżku, zrób sobie gorącą czekoladę bądź lody, iiiiiii.. CZYTAJ big_grin
    • alice087 uczenie się na głos 21.04.11, 22:11
    • blondzia Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 21.04.11, 22:16
      Ciągłe powtarzanie sobie smile
    • kakusiaa__ Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 00:30
      ja np. jak mam jakąś definicje do nauczenia to uczę się połowy i tak co chwile powtarzam i rzucam małą gumową piłeczką o ścianę, a później uczę się drugą część definicji XD . Słucham też na lekcjach, dużo rzeczy zapamiętuję : ) . Czasami robię sobie przerwę na 10 min. i dalej się uczę : D .
    • monik4 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 08:18
      ta.. uczyć się nom stop ;<
      • smileyy776 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 20:38
        monik4 - a co masz w tym wieku do roboty?? nic Ci nie pozostaje jak nauka... bez szkoły nic byś nie osiągnęła..no chyba kopanie rowów..sciana

indifferent
    • kolorowa23 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 08:48
      ja czasami jak głodna jestem to mi dobrze nauka idzie

pozdrokiss*serce
      • kawaiikimie Kawaii 03.05.11, 18:45
        Mi dobrze się uczy, chodząc po pustej piwnicy.
        Myślę, że to dlatego bo:
        *jest pusto i nic mnie nie rozprasza
        * jest zimno
    • only_exception :) 22.04.11, 09:30
      Nie znam żadnych zasad, ale jak się uczę to czytam sobie wszystko na głos i jakoś tam wchodzi mi do głowy,.
      A wiesz, że ja mam identyczną bluzkę do tej co masz na avatarze big_grin SpongeBoB Kanciastoporty :pp
      • myoshi . 22.04.11, 10:17
        pojęć i dat uczę się w ten sposób, że na oddzielnej kartce wszystko przepisuję i zakreślam kolorami.
    • pofu Re: 22.04.11, 13:06
      Dziękuję Wam b. za odpowiedzi . Może ktoś jeszcze : D ?

pozdro jeszcze raz kwiat : p .
      - POfU -
    • kolejnezmiany Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 18:42
      po 1: mam laptopa koło siebie więc słucham muzyczki
      po 2: słucham na lekcjach więc połowy rzeczy nie musze się już uczyc
      po 3: jem
      big_grin
    • 5 Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 18:51
      Po pierwsze trzeba wyłączyć komputer i wynieść z pokoju komórkę, to rozprasza. Później nos w książkę, najlepiej czytać na głos lub robić notatki, przepisywać je kilka razy i tak do skutku.
    • elena98 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 19:16
      Najpierw muszę coś zjeść. Potem włączam sobie jakąś fajną muzykę i nos w książkę. Robię sobie jeszcze notatki.
      • kotek.bieberka Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 22.04.11, 19:50
        Wg mnie nie ma sposobu . Ja to zawsze jak coś czytam to sobie w głowie wmawiam ''czytaj ze zrozumieniem'' i działa ! ; dd . Jedyny problem u mnie zawsze jest przy historii, nienawidzę tego przedmiotu i jestem z niego bardzo słaba . A jak facet każe napisać notatke to wtedy dużo zapamiętuje xdd . No dobra, nie zawsze <lol2> sciana
    • madziula97 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 02.05.11, 23:59
      Nie znam sposobu na uczenie się.
      Siadam, czytam temat dwa razy, powtórzę regułki, jakieś ważniejsze słowa i tyle tongue_out Nauka zajmuje mi jakies 1,5 h nie więcej. Nawet jeśli za następny dzień mam pare sprawdzianów.
      • pola16 Śmieszne skojarzenia i tyle;). 03.05.11, 13:13
        Ucząc się przy znajomych z klasy śmieją się ze mnie, ale wtedy sami coś tam czasem zapamiętują.
      • k_stew748 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 13:17
        dobrze ze zadalas to pytanie bo predzej czy pozniej ja bym to zrobila wink mi nauka wgl nie idzie jak jestem glodna, musze by najedzona lub jesc w trakcie uczenia ;P dobrze jest tez powtarzac sobie na glos. i lepiej mi jak mam wlaczony telewizor, cicho ale musi byc bo ja mam totalna cisze to sie rozpraszam wink Pozdroo. ;]
    • lilaa. Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 13:20
      Dobre pytanie...

Ja zapuszczam sobie jakąś spokojną płytkę nie jakieś Lady Gagi tylko np. Marcelinie lub Lenę i zakuwam. W ciszy nie umiem. Albo Radio Zetbig_grin
    • deedee Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 13:40
      według mnie żądnych sposobów nie ma . zależy tylko od Ciebie .
    • zapalka1212 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 13:55
      Ja tam strasznie nie zakuwam w domu bo bardzo dużo zapamiętuję z lekcji ale jak się do konkursu z historii uczyłam rzeczy którzych jeszcze na lekcji nie miałam to przepisywałam dużo razy aż pamiętałam xD i jeszcze raz ktoś mi mówił że jak uczysz się czegoś baaardzo długo i nie możesz zapamiętać to nejlepiej przespać się trochę to to w głowie samo się ułoży wink
      Mam nadzieję że pomogłam kiss
    • super_star Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 14:09
      ja się uczę tylko do sprawdzianów i kartkówek. I na każdą fizykę, bo babka jest nieobliczalna -,- . Mój sposób?? Czytam cały dział z którego ma być spr w podręczniku 1 raz od deski do deski i przeglądam notatki w zeszycie. Nie wiem czy to dobry sposób, ale przeważnie ze wszystkiego (oprócz matmy) dostaję 4. NAWET ŚREDNIĄ MAM RÓWNIUTKO 4.0 xD aczkolwiek na koniec roku chciałabym mieć 4.5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka