Dodaj do ulubionych

Rozdwojone końcówki

25.05.11, 18:42
Mam poważny problem. Końcówki moich włosów są strasznie rozdwojone. Nie wiem dlaczego. Nie prostuję ich, bo mam proste i nie susze, wolę jak same wyschną. Dlatego nie wiem dlaczego są tak strasznie rozdwojone crying crying Mam je tak za ramiona i niedawno byłam nawet u fryzjera, żeby je podciąć. Ale teraz znów mam rozdwojone, to mnie strasznie denerwuje. Tym bardziej, że na moich ciemnych włosach troche to widać... Co robić?
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: Rozdwojone końcówki 26.05.11, 09:23
      Częściej podcinać smile
      • charlotte__ Re: Rozdwojone końcówki 27.05.11, 15:24
        Mam to samo co ty. Podcinam końcówki i za jakiś
        czas są znów rozdwojone sad
    • miss_mimi094 re: 28.05.11, 12:29
      więc tak:
      do małej miseczki nalej sb troszkę oliwy z oliwek ( możesz ją troszkę pogrzać ) i dodaj to tego kilka kropel cytryny.
      Zmocz włosy, nanieś "miksturę" na włosy, ale tak gdzieś od połowy długości ( jeśli wiesz o co mi chodzi, w sensie że nie nakładaj tego na skórę głowy bo cholernie ciężko schodzi ) potrzymaj chwile na włosach, i potem dokładnie umyj głowę szamponem najlepiej 2 razy. Na drugi dzień włosy mogą wyglądać troszkę na tłuste ale końcówki nie będą rozdwojenie.
      Druga opcja o kup sobie jedwab do włosów z joanny (około 15 zł) i po umyciu włosów lekko osusz je ręcznikiem i nanieś jedwab na końcówki ablo też od połowy długości.
      mam nadzieje że pomogłam wink
    • agusia016 Re: Rozdwojone końcówki 28.05.11, 12:53
      Idź do fryzjera i podetnij - potem używaj kosmetyków - szamponów do rozdwajających i łamliwych włosów i takich specjalnych olejków przeciw rozdwajaniu się wink
    • scarrlet Tutaj 28.05.11, 22:36
      Końcówki mogą sie rozdwajać z różnych przyczyn, i wcale nie musi to być wina suszarki czy prostownicy. Domyślam się że chodzisz w rozpuszczonych włosach? popraw mnie jeśli się mylę, to przepraszam. Ale Jeśli jest tak jak piszę, to wystarczy zmienić fryzurę, spinać włosy w kok, lub zaplatać warkocz, końcówki nie będą wtedy narażone na uszkodzenia mechaniczne. Stosuj jedwab na końcówki powinno pomóc. możesz je takze smarowac naftą kosmetyczną na godzinę przed myciem, to stary sposób naszych babć, ale sprawdzony i skuteczny
    • monia12xd Re: Rozdwojone końcówki 29.05.11, 13:13
      myj włosy w dzień! koniecznie w dzien. nie w nocy, ponieważ wtedy gdy idziesz spać z mokrymi włosami one się niszczą, łapią się, są bardziej podatne na rozdwajanie się. Gdy myjesz włosy po szamponie nakładaj odżywkę do włosów ze skłonnością rozdwajania się. Przed czesaniem nakładaj jedwab. chodź do fryzjera by podcinał ci końcówki ;p i będzie dobrze ;P
      • monia12xd Re: Rozdwojone końcówki 29.05.11, 13:14
        * odżywka do włosów do włosów ze skłonnością rozdwajania się ;p
        • fun Re: Rozdwojone końcówki 29.05.11, 13:36
          jedwab jest swietny. Mi tak samo sie rozdwajały. W lutym poszłam sciac koncowki i wtedy zaczelam uzywac jedwabiu i prostownicy i dopiero po tylu miesiacach zaczynaja mi sie rozdwajac ale troszke polecam jest swietnysmile
          • wampirzyca_4133 :* 03.06.11, 13:41
            Wielkie dzięki. Mam nadzieję, że wasze rady pomogą kiss*
    • trufla Re: Rozdwojone końcówki 07.06.11, 07:57
      Ja też miałam rozdwojone końcówki, ale zaczęłam używać odżywek do włosów skłonnych do rozdwajania się i wypadania schwarzkopf'a. Strasznie mi to pomogło. Bardzo polecam...
    • mary_ Re: Rozdwojone końcówki 07.06.11, 08:14
      Widocznie masz już za długie włosy. Są one ładne do pewnej długości (indywidualnej), a później się rozdwajają. Sama mam tak samo, więc często podcinam.
    • natalie_ wampirzyco_4133 :) 09.06.11, 17:34

sposób jest prosty: używaj odżywek do włosów(ale nie codziennie!) i wcieraj jedwab do włosów, w końcówki. To powinno pomóc, i podcinaj końcówki co miesiąc po centymetrze albo dwóch zależy już od twoich włosów smile
      pozdrawiam smile
      • pola16 Podetnij końcówki, stosuj odżywki. 15.08.11, 17:43
        Powinno pomóc.
        • blondi_girl Re: Podetnij końcówki, stosuj odżywki. 18.08.11, 23:35
          Też tak mam, nawet jak podcinam końcówki u fryzjera to i tak za jakiś czas mam je rozdwojone...No, ale ja od czasu do czasu uzywam prostownicy, więc pewnie to dlatego...
    • blondzia Re: Rozdwojone końcówki 18.08.11, 23:50
      Znalazłam w necie coś na temat tych rozdwojonych końcówek :

Ten często spotykany problem, rozdwojone końcówki, dotyczy przede wszystkim włosów długich lub osłabionych krótszych. Jest też zmorą osób zapuszczających włosy. Aby w pełni zrozumieć, jak zapobiegać rozdwajaniu się końcówek, warto najpierw poznać strukturę włosa. Każdy włos posiada zewnętrzną osłonę, łuskę, która chroni go jak futerał. Kiedy łuska ta ulega zniszczeniu, struktura włosa zaczyna się łamać. Tysiące cieniutkich włókien zaczynają się strzępić jak w miotle. Na tym polega zjawisko rozdwajania końcówek.
      W zasadzie końcówki włosów zaczynają się „starzeć” po osiągnięciu
      10 cm długości. Wtedy są już po wielokrotnym wystawianiu na słońce, myciu i suszeniu suszarką. Powoduje to powstawanie wysuszonych, łamliwych końcówek, podatnych na rozdwajanie się.

Poniżej przedstawiamy Wam listę największych szkodników dla włosów! Wszystkie z nich powodują rozdwajanie się końcówek. Niełatwo ich uniknąć:

Za dużo chemii

Utlenianie, farby i szampony koloryzujące, trwała i środki do prostowania działają na zasadzie otwierania łuski włosa, żeby wniknąć do jego wnętrza. To narusza łuskę włosa i zwiększa jego łamliwość. Poza tym utleniacze, trwała i środki do prostowania pozbawiają włosy ważnych protein, osłabiając dodatkowo ich strukturę.

Rozczesywanie

Szorstka szczotka do włosów lub grzebień (a nawet za częste używanie dobrej szczotki czy grzebienia) i niespłukana sól lub chlor po pływaniu mogą doprowadzić do łamania się włosów i rozdwajania końcówek. Zwłaszcza kiedy włosy są mokre ryzyko ich złamania i rozdwojenia jest większe. Kategoryczne "nie" dla rozczesywania mokrych włosów, chyba że rzadkim grzebieniem!

Zbyt gorąco

Częste użycie suszarek, prostownic i falownic może połamać łuski włosa i pozbawić go wewnętrznej wilgoci. Na szczęście odpowiednie odżywki izolują włos od średniego i lekkiego ciepła, więc nie ustawiaj przyborów do włosów na wysokie temperatury. Jeśli suszenie jest konieczne, użyj chłodnego strumienia powietrza z odległości co najmniej 15cm od włosów.

Słońce i wiatr

Chroń włos przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Słoneczne promienie UV niszczą niektóre z naturalnych protein zawartych we włosach. Jeśli nie przesadzasz z wystawianiem zdrowych włosów na słońce, powinno być dobrze, ale może
      to już zaszkodzić włosom, na które stosowałaś mocne środki chemiczne. Zbyt częste targanie włosów przez wiatr też może osłabić ich łuski. Pamiętaj o kapeluszu w słoneczne dni
      i nawilżaniu włosów w suche miesiące zimowe!

JAK ZAPOBIEC ROZDWAJANIU SIĘ KOŃCÓWEK?

Myj włosy delikatnie szamponem z niskim pH.

Zawsze pamiętaj o nałożeniu odżywki bez spłukiwania na końcówki, aby je wzmocnić. Nawilżanie włosów jest kluczowe.

Pamiętaj o regularnym stosowaniu maseczki do włosów. Raz
      w tygodniu przy włosach suchych, dwa razy w miesiącu przy normalnych, a raz przy tłustych.

Unikaj gorąca i zbyt częstego czesania. Zastosowanie środków do układania włosów przed suszeniem powinno zminimalizować szkodliwe działanie gorąca.

Nigdy nie związuj i nie czesz włosów, kiedy są mokre.
      To rozciąga i osłabia ich strukturę.

Strzeż się plastykowych szczotek do włosów i wałków
      z plastykowymi kolcami. Są zbyt szorstkie dla powierzchni włosa i mogą powodować rozdzieranie łusek.

Jeśli masz tendencje do rozdwajających się końcówek: możesz wzmocnić włosy stosując drażetki dosutne Merz Spezial Dragees. Zawierają one starannie dobrany zestaw składników odżywiających i regenerujących włosy. Merz Spezial Dragees kupisz w aptece bez recepty

To na przyszłość xd

Na teraz:

A CO JEŚLI JUŻ MAM ROZDWOJONE KOŃCÓWKI?

Zawsze możesz je obciąć, ale nie zawsze chcemy to robić. Zwłaszcza, jeśli zapuszczamy włosy. Wiedz, że jeśli niczego z nimi nie zrobisz, Twoje włosy i tak stopniowo będą się skracać, ponieważ rozdwojone końcówki odłamują się, a osłabiony włos dalej będzie się rozdwajać aż po skórę głowy w tempie szybszym niż wzrost.

Używaj specjalnych preparatów, które tymczasowo skleją rozdwojone końcówki, zasklepią włosy i pozwolą im podrosnąć nieco przed skróceniem.

Zapytaj fryzjera o inne możliwości uczesania w zanim Twoje końcówki się zagoją. Najprawdopodobniej zasugeruje Ci upinanie uszkodzonych włosów.

Idź do fryzjera i poproś o odpowiednie przycięcie rozdwojonych końcówek. Powinnaś dać się ściąć co najmniej na 2,5cm ponad rozdwojeniem. Rozdwojona końcówka rozdziera włos aż do samej głowy, więc utnij ją, jak tylko ją zauważysz.

Myślę,że będzie w tym co tu skopiowałam ciekawego co ci pomoże smile

• nickiminaj Re: Rozdwojone końcówki 19.08.11, 00:20
      mi też się rozdwajają, ale ja znam przyczynę ^^ może powinnaś częściej podcinać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka