Dodaj do ulubionych

Wymiany międzyszkolne

26.05.11, 19:06
Zainspirowana ostatnimi wydarzeniami w mojej szkole pragnę zapytac innych o kwestię wymian między szkołami z różnych krajów. xd
Jestem ciekawa, bo u mnie wygląda to tak, że osoba, która bierze udział w wymianie jedzie na tydzień do osoby z innego kraju (w mojej szkole są to Niemcy). Tak jedzie np. 10-15 osób z Polski i kwaterują się u jakiegoś Niemca (proporsje 1:1 ; dd). Przeważnie jest tak, że dziewczyny mieszkają u dziewczyn, a chłopaki u chłopaków (chyba jasne xd).
Potem Niemcy przyjeżdżają do Polski i kwaterują się u osób, które gościli jakiś czas temu. W czasie takiego tygdnia (czas pobytu za granicą) zwiedza się różne rzeczy, czasami uczestniczy w lekcjach pokazowych...
Macie coś takiego? Brałyście udział w wymianie? xd
Obserwuj wątek
    • indianaa Taaak ! Wejdź bo to jest dobre xD 26.05.11, 19:16
      U nas są wymiany z Francją,Szwecją,Belgią i Hiszpanią .
      Znaczy,najbardziej to z francją,bo mamy francuską szkołę wink
      I tak samo,jedziemy na tydzień do nich,a oni do nas,tyle że u nas to sobie wybierasz czy chcesz chłopca,czy dziewczynkę ;P.
      Ja wybrałam chłopca ^^ UUu...nie mogę się doczekać października xD Wymiany to super sprawa smile
    • xmissnothing Re: Wymiany międzyszkolne 26.05.11, 19:53
      moja szkoła nie organizuje rzeczy takiego typu, a szkoda, bo mieszkam dwie godziny drogi od Berlina, więc w sumie fajnie by było pomyśleć na ten temat, chętnie bym wzięła udział w takiej wymianie.
    • stranger17 Re: Wymiany międzyszkolne 26.05.11, 19:58
      U mnie w szkole to chyba raz takie coś było i to w tamtym miesiącu bodajże...
      Przyjechało do nas kilkanaście osób ze Szwecji. I to nie było tak, że chłopaki mieszkają u chłopaków, a dziewczyny u dziewczyn.
      Dokładnie to nie wiem jak to wszystko przebiegło, bo to organizowali w liceum. W gimnazjum baliby się takie coś zrobić, bo jeszcze uczniowie upiliby tych Szwedów sciana
      • roxy11 Re: Wymiany międzyszkolne 26.05.11, 20:14
        u nas czegoś takiego nie ma, to tylko gimnazjum.
        ale parę dziewczyn, z którymi chodzę na chór, są w liceum i ostatnio były na tydzień na Cyprze.
        prawdopodobnie to wymiana, nie jestem pewna.

to na pewno fajna rzecz.
    • katsuumi_17 Re: Wymiany międzyszkolne 26.05.11, 20:22
      Nie brałam udziału, bo z tego, co wiem (przynajmniej u mnie) się płaciło. Ale na pewno poszerza horyzonty językowe i to ciekawe doświadczenie wink
    • doggy TAK TAK TAK 26.05.11, 20:26
      taak, mamy coś takiego. z Niemcami. raz oni przyjeżdżają do nas, raz my do nich - co roku. w tym roku biorę w tym udział - jakaś dziewczyna z Niemiec będzie u mnie mieszkać. przyjeżdżają już za kilka dni, w niedzielę. szczerze mowiąc trochę się boję. niemieckiego nie znam prawie w ogóle, a ta dziewczyna (rozmawiałam z nią na fejsie) nie u mnie mówić po angielsku. nie mam pojęcia jak będziemy się komunikować.. ale cóż, jakoś będzie ;D
      • estrellaa . 26.05.11, 20:31
        niestety u mnie w gimnazjum czegoś takiego nie ma . chętnie wzięłabym udział .
    • elisss92 Byłam w gim i lo 26.05.11, 20:36
      W 2 klasie gimnazjum byłam w marcu na tydzień w Garbsen a potem w czerwcu przyjechali do nas. Grupa była dość spora.
      W 3 kl lo była rewizyta Niemców. (W naszej szkole było raz w roku- Polacy do Niemiec, za rok Niemcy do Polaków).Wtedy nie było tak, że chłopak z chłopakiem, dziewczyna z dziewczyną. Miałam kolegę u siebie, który był fantastyczny smile Rozmawiało nam się swobodnie, ogolnie dużo rozmawialiśmy. Chwalił mój niemiecki, hehe. Ogólnie ta wymiana, kiedy ja nie byłam w Niemczech tylko gościłam u siebie, była o wiele lepsza niż ta w 2007r smile Ludzie byli bardziej otwarci, weseli, bariera językowa się zacierała i wszyscy trzymali się razem. Ogólnie wymiana to super sprawa, bo to dobra szansa na sprawdzenie swoich umiejętności, poznania ludzi z nieco innej kultury i nawiązania nowych znajomości smile
      • olusia... Re: Byłam w gim i lo 26.05.11, 20:39
        u mnie niestety yakieggo czegoś nie masad
    • doggy Re: Wymiany międzyszkolne 01.06.11, 23:31
      okej, więc mogę napisać jak jest. ZAJEBIŚCIE. jeżeli możesz brać udział w wymianie to nawet się nie zastanawiaj. ludzie są świetni, na migi naprawdę bardzo łatwo się dogadac XD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka